Inloggen
GRAAF VAN RECHTEREN - ID 8199


Kroniekberichten

Datum 10 mei 1842
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 mei. Van de Lemmer wordt, onder dagtekening van de 30e april, geschreven: Gisteren morgen had men het genoegen in deze haven te zien binnenlopen de nieuw gebouwde ijzeren stoomboot WILLEM DE TWEEDE, groot 80 paardenkracht, bestemd voor de dagelijkse vaart tussen hier en Amsterdam, ter overbrenging van passagiers en vrachtgoederen. Men verneemt, dat te Amsterdam een ijzeren kanaal-stoomboot in gereedheid ligt, bestemd om de communicatie van hier op Leeuwarden en Groningen te bevorderen en te bespoedigen.

Afbeelding
Datum 25 februari 1847
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Friesche Stoomboot-Reederij. Stoomvaart tussen Amsterdam en de Lemmer. Op woensdag de 3e maart 1847 bij open water zal deze vaart met de stoomboot WILLEM DE TWEEDE wederom geopend worden, terwijl te beginnen met die dag het vertrek is bepaald:
- van Amsterdam maandag, woensdag en vrijdag, ’s morgens ten 7 ure.
- van de Lemmer dinsdag, donderdag en zaterdag, ’s namiddags ten 1 ure.

Afbeelding
Datum 05 mei 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Kampen, 1 mei. Men verneemt, dat Z.M. de Koning voor vijf aandelen in de aangekochte stoomboot WILLEM DE TWEEDE, waarmede de vaart tussen Kampen en Hull zal plaats vinden, deel genomen heeft en dat tot commissarissen dezer maatschappij benoemd zijn de HH. R. van Romunde, wethouder, G.C. Pieterse, visiteur der in- en uitgaande rechten en F. Cruger, sigarenfabrikant.

Afbeelding
Datum 04 april 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Men leest in de Kamper Courant, dd. 31 maart: Heden is voor deze stad aangekomen een onlangs door onze stadgenoten, de heren Gebrs. Van Hasselt, aangekochte stoomboot, om te worden gebezigd tot daarstelling ener geregelde vaart van hier op Hull. Dezelve onderscheidt zich door een sierlijke en nette bouworde, en moet, volgens het oordeel van bevoegde deskundigen, voor de hier bedoelde vaart uitmuntend geschikt zijn, temeer nog, daar door een vergroting der laadbaarheid, welke op de fabriek der Rijn- en IJssel Stoomboot-Maatschappij zal worden bewerkt, voldoende ruimte voorhanden komt om ook bij buitengewone toevoer van goederen voor een dadelijke verzending te waarborgen. Men mag zich alzo verblijden, dat de rechtstreekse communicatie tussen deze stad en Engeland binnenkort, en wel in het begin der maand juli eerstkomende, zal zijn hersteld, en dat alzo het vertier, hetwelk de vroegere vaart tussen Kampen en Hull zo ruimschoots opleverde, en dat ook aan de neringdoende en arbeidende klasse aanzienlijke voordelen verschafte, weldra zal herleven, terwijl men eindelijk het denkbeeld zeer toejuicht, dat aan het bedoelde stoomschip de naam van GRAAF VAN RECHTEREN zal worden gegeven, daar toch zulks mag worden aangemerkt als een rechtmatige hulde aan de nagedachtenis van de man, die in het algemeen zoveel heeft aangewend tot nut en heil van dit gewest, en inzonderheid tot de handelsbloei dezer stad.

Afbeelding
Datum 24 juli 1853
Krant KC - Kampensche Courant

Advertentie. Hervatting der stoomboot-vaart tussen Kampen en Hull. Te beginnen met de 10e augustus e.k. van Kampen en de 17e van Hull, zal de ijzeren rader-stoomboot GRAAF VAN RECHTEREN, kapt. G.E. Swart vervolgens vertrekken van Hull elke woensdagavond en van Kampen elke zaterdagmorgen. Inlichtingen te bekomen bij Gebr. Van Hasselt te Kampen en G.B. Kruhse & Timm te Hull.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 11 augustus. Heden vertrok van hier naar Hull het stoomschip GRAAF VAN RECHTEREN, kapt. G.E. Swart. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 15 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 augustus. Op de 10e dezer is te Medemblik voor het eerst in de haven, die met vlaggen was versierd en met een juichende menigte bezet was, binnengekomen de stoomboot GRAAF VAN RECHTEREN, bestemd voor de wekelijkse vaart van Kampen via Medemblik naar Londen, en welke spoedig door een tweede dergelijke boot zal worden gevolgd. Na het voor Londen bestemde vee, de groenten, vruchten, kaas en wat dies meer zij, aan boord te hebben genomen, heeft de genoemde stoomboot des avonds laat de reis vervolgd.

Afbeelding
Datum 17 februari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Medemblik, 15 februari. Naar men verneemt zal de stoomboot GRAAF VAN RECHTEREN, varende van Kampen op Hull, ook weder geregeld des zondags onze haven aandoen tot inname van passagiers, goederen en vee. Het is te bejammeren dat die dag daarvoor is gekozen, daar dit een gewenste toevoer zeer zeker in de weg staat. Ten vorigen jare werd een rederij opgericht, onder directie van de heren Gebr. Van Hasselt te Kampen, met het doel om een stoomboot van die plaats, via Medemblik naar Londen te doen varen, die met medio maart e.k. een aanvang zou nemen, en, naar bevoegde beoordelaars, goede resultaten beloofde. Met leedwezen vernemen wij thans, dat dit eerst met juli, wellicht zelfs augustus, plaats zal hebben. Deze vertraging, waarvan wij de oorzaak niet kennen, zal naar onze mening een ongunstige indruk maken en aan de onderneming schadelijk zijn. Wij hopen daarom dat de aandeelhouders, dit vernemende, in hun belang pogingen tot bespoediging zullen aanwenden.

Afbeelding
Datum 14 maart 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 12 maart. Als blijk van de levendigheid van de handel tussen Nederland en Engeland kunnen wij berichten, dat bij de sedert lang van hier op Hull varende stoomboot zich thans nog het raderstoomschip GRAAF VAN RECHTEREN heeft gevoegd om, even als het eerste, wekelijks van hier te vertrekken.

Afbeelding
Datum 04 oktober 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hull, 1 oktober. Het stoomschip GRAAF VAN RECHTEREN, kapt. Voet, alhier van Kampen gearriveerd, is in aanvaring geweest met het stoomschip NEWCASTLE, van Hull naar Newcastle. Laatstgenoemde is in zinkenden staat op strand gezet en de bemanning door de GRAAF VAN RECHTEREN, die scheg en boegspriet verloren en enige lichte schade bekomen heeft, opgenomen en alhier geland.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hull, 3 oktober. Het Nederlandse stoomschip GRAAF VAN RECHTEREN, van hier naar Kampen, is gisteren buiten de Humber op de aldaar ten anker liggende Zweedse schoener JOHANNA MATHILDE gelopen. De stoomboot verloor daarbij een gedeelte verschansing en bekwam schade aan het achterschip, tengevolge waarvan zij in het Victoria-Dock is gebracht om te repareren. De schoener verloor de kluiverboom en bekwam nog enige onbeduidende schade.

Afbeelding