Inloggen
CONRAD - ID 8161


Kroniekberichten

Datum 01 mei 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart-Maatschappij Nederland. Geregelde vaart van Holland naar Java door het Suezkanaal, met de nieuw gebouwde eerste klasse en voor passagiers en goederen uitmuntend ingerichte stoomschepen. WILLEM III, PRINS VAN ORANJE, PRINS HENDRIK en CONRAD. Het stoomschip WILLEM III, gevoerd door kapt. E. Oort, zal 15 mei e.k. uit het Nieuwediep vertrekken.
Nadere inlichtingen zijn te bekomen bij de cargadoors De Vries & Co., Amsterdam, IJgracht U 32. Kuyper van Dam & Smeer, Rotterdam, Wijnhaven, wijk 2, nummer 241.

Afbeelding
Datum 05 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Het stoomschip CONRAD, kapt. E. Oort, van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland, zal medio maart a.s. uit het Nieuwediep naar Java vertrekken.

Afbeelding
Datum 17 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 februari. Volgens telegram uit Batavia van 15 dezer, is het stoomschip PRINS HENDRIK, kapt. Hendriks, gisteren van daar vertrokken met volle lading, 55 passagiers en 47 kinderen 1ste klasse, 19 passagiers 2de klasse en 85 soldaten.
Voorts wordt ons uit Amsterdam gemeld, dat de proeftocht van het stoomschip CONRAD gisteren te Glasgow heeft plaats gehad en volkomen is geslaagd.
Volgens nader ontvangen dépêche is het stoomschip CONRAD gisteren avond ten 7 uur van Greenock naar Texel gestoomd.

Afbeelding
Datum 20 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 februari. Het stoomschip CONRAD, kapt. Oort, is heden ten 4 ure ’s morgens te rede van Texel en ten 9 ure voormiddag in het Nieuwediep aangekomen.

Afbeelding
Datum 26 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 februari. Het vertrek van de mailboot CONRAD, kapt. Oort, is thans definitief op 23 maart vastgesteld.

Afbeelding
Datum 02 juli 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 mei. Vrachten. Bij de inschrijving der Factorij op 15 dezer werden drie schepen aangeboden, als: ANNA EN JOHANNA, naar Amsterdam NLG 100,-, naar Rotterdam NLG 97,50, naar Schiedam NLG 97,50; JAVA PACKET, naar Amsterdam NLG 94,75; KRIMPEN AAN DE LEK, naar Amsterdam NLG 90,50, naar Rotterdam NLG 88,-, naar Schiedam NLG 88,-, naar Dordrecht NLG 88,-, naar Middelburg NLG 90,-, en werd alléén laatstgenoemde opgenomen tot NLG 88,- naar Rotterdam. De stemming voor vrachten is ten gevolge van het gebrek aan disponibele scheepsruimte zeer vast en zijn ook de vrachtkoersen per stoomboot via Suezkanaal hoger. De stoomboot PRINS VAN ORANJE, laadde tabak à NLG 90,-, koffie à NLG 100,-, tin à NLG 75,-, specerijen à NLG 130,-, terwijl voor de stoomboot CONRAD die 8 juni naar Nederland vertrekt, reeds à NLG 107,50 voor tabak, Panaroekan te laden, werd afgesloten. Voorts werden de Nederlandse KRIMPEN AAN DE LEK naar Rotterdam, opgenomen door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij à NLG 88,-; ANNA EN JOHANNA naar Amsterdam NLG 90,- suiker, NLG 100,- licht goed, NLG 110,- huiden, NLG 125 arak Batavia te laden; JAVA PACKET naar Amsterdam NLG 80,-, suiker NLG 75,- en NLG 80,- tabak in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: alleen de ELISABETH MARIA.
De Nederlandse BILDERDIJK, VIER GEBROEDERS, ELECTRA EN TRITON doen kust-reizen.

Afbeelding
Datum 13 juli 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 juni. Vrachten. De stemming voor vrachten is door de weinige disponibele scheepsruimte vast gebleven, terwijl de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij op de 10de dezer weder een inschrijving zal houden voor de overvoer van producten van Java naar Nederland, waarvoor de schepen de 25ste aanstaande gereed moeten zijn. Door de stoomboot CONRAD werd, behalve de in het vorig bericht reeds opgegeven tabak à NLG 107,50, nog NLG 130,- voor specerijen geaccepteerd, hebbende heden een inschrijving plaats gehad voor de overvoer van tin. De ingeschreven vracht was NLG 62,50, die echter niet gegund werd, maar is later tin tot de gestelde limiet van NLG 75,- aangenomen. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen hadden plaats: ELECTRA, Amsterdam, ligt aan NLG 80,-- suiker, NLG 45 tin. Nederlandse VIER GEBROEDERS, Rotterdam NLG 90,- suiker, NLG 110,- huiden, NLG 125,- arak, NLG 47 ½ tin, Batavia te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: ELISABETH MARIA, CORNELIA MATHILDE en WILLEMINA EN CLARA.
De Nederlandse BILDERDIJK en TRITON doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 15 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 augustus. Maakten wij in een vorig nummer melding, dat de heer E. Oort zijn ontslag had genomen als gezagvoerder van de mailboot CONRAD, thans vernemen wij, dat hem de betrekking is op gedragen van generaal-agent der Stoomvaart-Maatschappij Nederland ter vervanging van de heer E. Vos, wie een dergelijke betrekking te Hamburg is aangeboden. (opm: zie NRC 160872)

Afbeelding
Datum 16 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 augustus. De heer J.F. Graadt van Roggen is benoemd tot gezagvoerder van het stoomschip CONRAD en voorzien van de procuratie van de heer E. Oort, die deze reis aan wal blijft ter waarneming van de betrekking van agent der Stoomvaart-Maatschappij Nederland te Nieuwediep.

Afbeelding
Datum 03 december 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 december. Dat de directie der Stoomvaart Maatschappij Nederland goed begrijpt, hoeveel waarde populariteit heeft voor ondernemingen als die welke zij beheert, daarvan gaf zij herhaaldelijk reeds bewijzen. De algemene aandacht en belangstelling winnen is voor geen klein gedeelte de kunst om wel te slagen. De tocht naar het Nieuwediep, ter bezichtiging van de KONING DER NEDERLANDEN, door de directie ten 1 december georganiseerd, was dus zeker in het belang van de zaak, maar niet minder was hij een welkome gelegenheid voor velen, om het nieuwe stoomschip te bezichtigen. Een honderdtal dames en heren uit verschillende plaatsen, onder wie verscheidene hooggeplaatste en invloedrijke personen, vooral uit Amsterdam, hadden aan de heuse uitnodiging van de directie gehoor gegeven. Gelijk te verwachten was, kweten de leden der directie zich op uistekende wijze van de rol van gastheer, die zij op zich hadden genomen, zowel bij de heen- en terugreis, als gedurende het verblijf aan boord en aan de wal. Op het schip waren de officieren de vriendelijke geleiders der bezoekers en het verdroot hun niet de belangstellenden ook de kleinste bijzonderheden toe te lichten.
De KONING DER NEDERLANDEN is gebouwd op dezelfde wijze en in gelijke afmetingen als de PRINS HENDRIK en de CONRAD, doch is van voren en van achteren scherper, zodat het schip aanmerkelijk sneller loopt. Bij de proeftocht bedroeg de vaart 12 ¼ mijl, en al is ’t niet te verwachten dat deze snelheid behouden zal blijven bij de vaart op Indië, zo behoudt men toch een aanmerkelijke aanwinst. De inrichting van het schip is dezelfde als bij de genoemde vaartuigen, naar welker model het gebouwd werd. Ook hier lopen de stoom- en verwarmingspijpen niet door de couchettes, maar door de gangen, waar enig defect onmiddellijk kan worden ontdekt; ook hier zijn de inrichtingen tot brandblussing zo overvloedig en goed aangebracht, op en onder het dek, dat een brand van enige betekenis schier een onmogelijkheid schijnt. De kamer van de kapitein op het dek, de kaartenkamer is, met zijn clinometers, baro- en thermometers, een model van inrichting. De hutten en salons, vooral der eerste klassen, zijn met luxe ingericht; alleen de kinderkamer is wel wat heel donker. De passagiers tweede klasse hebben op dit schip ook een flink vertrek gekregen, waar zij zich kunnen verenigen.
De grootste verbetering, eindelijk, betreft de ventilatie, die op de andere stoomschepen te wensen overlaat. Van de verkregen ondervinding is een verstandig gebruik gemaakt. De wanden tussen de hutten lopen niet tot de zoldering door; maar tussen de zoldering en de wanden zijn ijzeren traliewerken aangebracht, door welke de lucht steeds circuleren kan, terwijl de ventilatiebuizen zorgen voor de aanvoer van verse lucht en de luchtstroom onderhouden. In de salon eerste klasse, comfortabel en keurig ingericht, met overvloedig licht, sierlijke meubels en fraaie aquarellen aan de wand, is tevens aangebracht een klein zeil, gespannen over de lengte der zaal, dat op het dek in beweging gebracht kan worden, om als een reusachtige waaier voor alle aan de dis gezeten passagiers dienst te doen.
Een zeer goede indruk kregen wij ook van het bedienend personeel, voor zover dit tegenwoordig was. Er is zeer geklaagd over de bediening aan boord van sommige boten der Maatschappij. Zonder het rechtmatige van die klachten in twijfel te trekken, moeten wij toch doen opmerken, dat ’t een nog jeugdige Maatschappij niet ’t minst moeilijk valt, zeker te zijn van de kwaliteit der bedienden die zij in dienst neemt. Ook hier kan ondervinding verbetering brengen, en van de verkregen ondervinding trok de directie ook in dit opzicht partij.
Tot kapitein van de KONING DER NEDERLANDEN is aangesteld de heer Braat, een man, wegens capaciteit en humaniteit allergunstigst bekend, en die in de dienst der Maatschappij Nederland reeds ruimschoots, zij het ook in minder gewenste omstandigheden, van zijn beleid heeft doen blijken. Dat deze reis een gelukkige zij, en de KONING DER NEDERLANDEN haar naam steeds waardig handhave!

Afbeelding
Datum 08 december 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 7 december. Volgens telegram van 3 dezer uit Alexandrië, zou het stoomschip PRINS HENDRIK, kapt. Hendriks, denkelijk de volgende dag de reis van Port Said naar Java voortzetten. (Dit telegram is drie dagen onderweg geweest, zodat er op een gedeelte der lijn storing of oponthoud schijnt te zijn.)
Volgens later ontvangen bericht is het stoomschip PRINS HENDRIK den 4 dezer des ochtends van Port Said vertrokken, na volbrachte reparatie, en arriveerde de CONRAD den 5 dezer, ’s namiddags ten 3 ure, te Suez.

Afbeelding
Datum 05 mei 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 maart. Bevracht werden de Nederlandse schepen CALIFORNIË naar Australië tegen GBP 2.10 voor suiker en terug met steenkolen; ’S-GRAVENHAGE naar Rotterdam tegen NLG 65 suiker en NLG 60 tabak, te Samarang te laden, en stoomschip CONRAD naar Amsterdam NLG 100 tabak, Soerabaija te laden. Het Nederlandse schip JULIE, 436 ton, is opgenomen voor rijst naar Banka à NLG 0,50 per pikol en terug met tin à NLG 0,40 per pikol.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: JACOB ROGGEVEEN, ARY EN BETSY, ROTTERDAM en JAVA.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 11 augustus. Gesleept door het stoomschip PENINSULAR, is de in de Rode Zee gestrande stoomboot TROMP heden te Suez aangekomen. De geborgen goederen zijn overgenomen door het stoomschip CONRAD.

Afbeelding
Datum 03 september 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 september. Het stoomschip CONRAD is gistermorgen te 9 uur van het Nieuwediep te Batavia aangekomen. Aan boord is alles wel en de machines zijn in de beste staat.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 oktober. Vrachten. Gedurende de laatste dagen is in de vrachtenmarkt meer levendigheid gekomen en ging er vrij veel om, zoals uit onderstaande opgave van bevrachtingen blijkt. De hoeveelheid disponibele scheepsruimte is zeer verminderd, waardoor de stemming voor vrachten vaster is. Op de 16e dezer zal de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij een inschrijving houden voor de overvoer van koffie en tin van Java naar Nederland, waarvoor de schepen vóór of op 30 september aanstaande gereed moeten liggen.
Bevracht werden de Nederlandse schepen: stoomschip PRINS HENDRIK, naar Amsterdam via Suez, NLG 100 rijst NLG 105 koffie NLG 140 indigo en gom damar, NLG 70 tin, NLG 120 specerijen; WATERLOO, naar Amsterdam NLG 80 suiker en koffie Oosthoek te laden; NOORDZEE KANAAL naar Amsterdam NLG 80 suiker en koffie Oosthoek te laden; SLIEDRECHT, naar Amsterdam, NLG 80 suiker en koffie, Samarang en Passaroean te laden; ELECTRA, naar Amsterdam NLG 80 en NLG 77,50 suiker, NLG 80 koffie, in de Oosthoek te laden; KENNEMERLAND, naar Amsterdam NLG 80 suiker, NLG 130 arak in de Oosthoek te laden; MAARTEN VAN ROSSEM, naar Rotterdam NLG 80 suiker en koffie, Probolingo te laden; PROF. VAN DE BOON MESCH, naar Rotterdam, NLG 77,50 suiker, NLG 80 koffie, Passaroean te laden; stoomschip CONRAD, naar Amsterdam via Suez, NLG 100 rijst NLG 102,50 koffie; JEDO, naar Rotterdam, NLG 80 suiker en koffie, te Cheribon en in de Oosthoek te laden; MR. J. VAN LENNEP, naar Amsterdam, gedeeltelijk in Nederland bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, laadt te Cheribon suiker à NLG 80; PHILIPS VAN MARNIX maand-charter à NLG 16.000 ’s maands.

Afbeelding
Datum 28 november 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 november. Het Nederlands stoomschip CONRAD, van Batavia in het Nieuwediep aangekomen, heeft vanaf 23 dezer in de Noordzee vliegende storm met hoge zeeën gehad, waarin schip en machine veel te verduren hadden, doch ogenschijnlijk geen belangrijke averij bekwamen. Bij het openen der luiken vertoonde de lading zich in uitmuntende toestand. Het is echter nodig om zowel schip als machine goed na te zien, en zal dientengevolge het vertrek voor de reis, dat op 10 december bepaald was, wel enige dagen worden verschoven.

Afbeelding
Datum 25 december 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 december. Het stoomschip CONRAD, van het Nieuwe Diep naar Batavia, is de 20e dezer 's ochtends te Southampton aangekomen, om enige machinerieën en goederen te laden en heeft gisteren namiddag de reis weer voortgezet.

Afbeelding
Datum 17 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 februari. Gedurende de afgelopen 14 dagen bestond er op onze vrachtenmarkt weinig levendigheid. Er is enige vraag om in de rijkshavens voor Europa te laden, waarvoor ook enige schepen werden opgenomen, maar in de stand van de vrachtkoersen naar Nederland is geen verbetering gekomen en wordt derwaarts nog niet meer dan NLG 55 a 60 geboden. De afsluitingen van Nederlandse schepen zijn de volgende: KOSMOPOLIET II naar Rotterdam, NLG 60 voor suiker, NLG 125 voor arak, NLG 50 voor tabak, te Cheribon en Batavia te laden; HELENA EN ANNA, naar San Francisco, vracht geheim; JONGE CORNELIS, naar New York, GBP 3.12.6, te Padang te laden, PETRONELLA, naar Saigon, laadt rijst à GBP 4 naar het Kanaal; stoomschip CONRAD, naar Nieuwediep, NLG 90 voor koffie, NLG 80 voor rijst en tabak, NLG 60 voor tin, NLG 100 licht goed, Batavia en Soerabaija te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: A.M.E., NIEUWE WATERWEG II, STAATSRAAD VAN EWIJCK, GEBROEDERS VAN DER BEEK, MEDEA, LAURENS COSTER, IDA GEERTRUIDA, GRONDWET, ANNA SOPHIA, NOACH I en stoomschip HOLLAND.

Afbeelding
Datum 08 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Amsterdam, 7 mei. Uit het verslag over 1873 van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland blijkt, dat voor deze nationale onderneming ook het tijdperk der oogsten begint aan te breken. De winst- en verliesrekening, die in 1873 opende met een nadelig saldo van NLG 190.172,16, zal voor 1874 openen met een voordelig saldo van NLG 3.707,09. Over 1873 werd derhalve een zuivere winst behaald van NLG 193.879,25.
De onzuivere winst der Maatschappij was veel groter, en het zou geen moeite gekost hebben reeds nu een uitdeling aan de aandeelhouders te doen, doch commissarissen rekenden het beter vast te houden aan het stelsel van afschrijvingen op de balanswaarden der bezittingen van de Maatschappij, en ook buiten rekening te laten de grotere verkoopwaarden van een deel van het materieel. De toestand van de Maatschappij blijft door deze handelwijze veel gezonder,en is op den duur voor de aandeelhouders verkieselijker.
De winsten door de Maatschappij behaald waren als volgt. De voordelen behaald op de 12 uit- en 8 thuisreizen met de 4 boten der Maatschappij en met de voor de uitreizen gehuurde boten WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, JASON en HOLLAND, beliepen NLG 396.167,79. Dit avans werd nog vermeerderd met winst op de wisselrekening van NLG 5.766,70 en opbrengst van de verkoop van oude materialen NLG 2.669,24, dus tezamen NLG 404.603,73.
Hiervan gaan af voor algemene onkosten, het nadelig saldo der interestrekening en de dienst der geldlening NLG 57.076,24. De afschrijvingen, thans door commissarissen verkozen boven de uitkering van een dividend, bedragen de belangrijke som van NLG 153.648,23½, waarvan NLG 138.416,38 op de stoomschepen en NLG 9.370,- op de etablissementen te Nieuwediep. Het overige is afgeschreven op het meubilair enz.
Door de Maatschappij werden in 1873 2.690 last goederen meer naar Indië, en van Indië 3.295 last meer dan in 1872 vervoerd. Naar Java worden 293 1e klasse, 183½ 2e klasse en 1.904 tussendeks passagiers, en van Java 69½ 1e klasse, 147 2e klasse en 280 tussendeks passagiers meer vervoerd dan in 1872. Het brievenvervoer leverde NLG 4.400,- meer op dan in 1872.
In alles dus een gestadige toeneming, die nog versterkt zal worden, zodra de Maatschappij met 6 stoomschepen geregeld de dienst zal kunnen verrichten. Thans zijn in de vaart PRINS VAN ORANJE, groot 1.829 gemeten tonnen, CONRAD 2.147, KONING DER NEDERLANDEN 2.009 gemeten tonnen. In aanbouw zijn PRINSES AMALIA 3.000, VOORWAARTS 2.500 en PRINS HENDRIK 2.500 tonnen. Het laatste ter vervanging van het stoomschip PRINS HENDRIK in het afgelopen jaar in de Rode Zee vergaan.
Het voordeligst voor de Maatschappij is het goederenvervoer. Minder voordelig het personenvervoer; vandaar dat nieuwe stoomschepen voor een kleiner getal passagiers zullen worden ingericht, wat comfort en ruimte voor de passagiers betreft, zullen ze echter uitstekend zijn ingericht.
Het vervoer van militairen als tussendekspassagiers dit jaar zo groot door de expeditie tegen Atchin, heeft de Maatschappij geen bijzonder voordeel opgeleverd; na aftrek der tolkosten blijft voor de Maatschappij slechts 6 cents per Duitse mijl per passagier over. In Indië betaalt men voor het vervoer van militairen 20 cent per mijl; de landverhuizers naar Noord-Amerika bij alle concurrentie nog 9 à 10 cent per mijl.
Drukkend voor de onderneming waren de duurte der kolen, waardoor elke reis NLG 22 à 28.000,- meer kostte en de toepassing van de Suez-tol op de bruto- instede van nettotonnen die extra onkosten van 139.314,70 frank teweegbrachten.
Wanneer men bij die buitengewone onkosten de Maatschappij op haar reizen toch nog een voordeel van bijna 4 ton ziet behalen, bestaat er reden van tevredenheid en vertrouwen voor de toekomst.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 4 juli. Er is zowel hier als op de kust een grote hoeveelheid disponibele scheepsruimte wachtende op producten, waarvan tot nog toe nauwelijks iets is binnengekomen. Uit onderstaande blijkt dat er weinig afdoeningen hebben plaatsgevonden en blijven vrachtkoersen min of meer nominaal. De inschrijving der FactorY heeft tot resultaat gehad dat slechts gedeeltelijk ruimte is genomen in de ERNESTINE tot NLG 73,48 naar Amsterdam en in de ROTTERDAM tot NLG 77 naar Rotterdam. Bevracht is het Nederlandse stoomschip CONRAD voor Nieuwediep, NLG 90 en NLG 97,50 koffie, NLG 100 tabak, NLG 100 thee, NLG 100 peper, te Batavia, Soerabaija en Padang te laden.

Afbeelding
Datum 08 november 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Havre, 4 november. Het stoomschip CONRAD, kapt. De Ridder, van Southampton naar Batavia, is in het Suez-kanaal aan de grond geraakt, doch zal hoogstwaarschijnlijk vlot komen en de reis vervolgen. Het vertrok de 31e (opm: oktober) van Suez naar Batavia.

Afbeelding
Datum 25 juni 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 mei. De volgende afsluitingen voor Nederlandse schepen hadden plaats: stoomschip SUMATRA naar Nieuwediep, NLG 85 en NLG 95 voor tabak, NLG 80 voor thee, NLG 70 à 80 voor koffie, NLG 35 voor particulier tin, stoomschip GRONINGEN naar Rotterdam NLG 80 voor koffie, NLG 100 voor tabak, NLG 67,50 voor suiker, NLG 50 voor particulier tin, stoomschip CONRAD naar Nieuwediep, NLG 85 voor koffie, NLG 100 voor Tabak, NLG 100 voor thee, NLG 30 voor Factorij en NLG 50 voor particulier tin, MARIA naar Rotterdam, ligt aan; accepteerde NLG 65 voor koffie, ARY SCHEFFER naar Amsterdam, NLG 65 voor suiker en koffie, NLG 52,50 voor tabak, te Soerabaija en Samarang te laden, SCHIEDAM naar Sydney, GBP 1.7/6 op de kust en in de Oosthoek te laden, NIEUWLAND naar Rotterdam, NLG 65 voor suiker en koffie, NLG 30 voor tin, NLG 50 en 52 ½ voor tabak, hier en te Samarang te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NIEUWE WATERWEG I, NEREUS.

NRC 250675
Amsterdam, 24 juni. Volgens telegram van Abo van gisteren was het Nederlandse schip ADRIANA, kapt. Fenenga, 20 juni aldaar van Amsterdam aangekomen. Het lag 4 mijlen van de laadplaats Warfaallssund (opm: niet te traceren). Alles wel aan boord, wind was contrarie, er waren geen sleepboten.

Afbeelding
Datum 05 juli 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 mei. Door de weinige disponibele schepen van geschikte grootte zijn de vrachtkoersen vast, maar is ook, als gewoonlijk in deze tijd van het jaar, de vraag beperkt. De volgende afsluitingen voor Nederlandse schepen zijn te melden: stoomschip SUMATRA, naar Nieuwediep, NLG 85 en NLG 95 tabak, NLG 80 thee, NLG 70 à 80 koffie, NLG 35 particulier tin, GRONINGEN, naar Rotterdam, NLG 80 koffie, NLG 100 tabak, NLG 67,50 suiker, NLG 50 particulier tin, CONRAD naar Nieuwediep, NLG 85 koffie, NLG 100 tabak, NLG 100 thee, NLG 30 Factorij en NLG 50 particulier tin, MARIE naar Rotterdam, ligt aan, accepteerde NLG 65 voor koffie, ARY SCHEFFER naar Amsterdam, NLG 65 suiker en koffie, NLG 52,50 tabak, te Soerabaija en Samarang te laden, SCHIEDAM naar Sydney, GBP 1.7/6 op de kust en in de Oosthoek te laden, NIEUWLAND naar Rotterdam, NLG 65 suiker en koffie, NLG 30 tin, NLG 50 en NLG 52,50 tabak, hier en te Samarang te laden, SAMARANG naar Middelburg, NLG 67,50 koffie, NLG 55 tabak te Tjilatjap te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NIEUWE WATERWEG I, NEREUS en NIEUWE WATERWEG II.

Afbeelding
Datum 12 december 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 november. Vrachten. Hoewel gedurende de laatste 14 dagen een groot gedeelte der disponibele schepen is opgenomen, bracht dit geen verbetering in de koersen te weeg en is er zelfs een transactie tot NLG 55 voor suiker te vermelden. In de laatste dagen is de stemming iets beter en wordt voor suiker hoger geboden, hoewel de vraag zeer beperkt blijft.
Heden werd weder NLG 60 betaald. Naar het Kanaal genoten kleine handige schepen goede vraag en hadden er verscheidene afdoeningen plaats, doch tot niet hoger dan GBP 3 à 3.2/6. Op het ogenblik wordt echter GBP 3.2/6 à 3.5/- geboden. Voor Amerika werd niets opgenomen. Voor San Francisco wordt nog een schip van ongeveer 11.000 picols gevraagd. Naar Australië werd GBP 1.10 en FBP 1.12/6 betaald.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: naar Rotterdam KORTENAER vult op voor reders rekening; NESTOR NLG 60 suiker, NLG 100 arak van Samarang en Batavia naar Amsterdam; DORDRECHT II NLG 60 suiker van Samarang naar Rotterdam; VOORLICHTER NLG 60 en NLG 57,50 suiker van Samarang naar Rotterdam; JOHANNA NLG 60 à NLG 55 suiker uit de Oosthoek naar Amsterdam; ANNA SOPHIA NLG 60 suiker, NLG 45 tabak uit de Oosthoek naar Amsterdam; VIER GEBROEDERS NLG 60 suiker op de kust naar Amsterdam; stoomschip CONRAD NLG 65 suiker, NLG 77,50 koffie, NLG 80 à NLG 90 thee, NLG 50 particuliere tin naar Nieuwediep; NOACH IV NLG 60 suiker, NLG 57,50 rijst van Indramaijoe naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 16 december 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Het Nederlandse stoomschip CONRAD, van Batavia naar het Nieuwediep, is de 15e december te Messina aangekomen, op sleeptouw hebbende het Portugese transportschip INDIA, dat met gebroken machine door de CONRAD bij Candia was ontmoet.

Afbeelding
Datum 20 december 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 november. Vrachten. Omtrent de markt is weinig belangrijks mede te delen.
De voorhanden scheepsruimte is niet groot, maar schijnen de vele bevrachtingen van de afgelopen maand voor het ogenblik in de behoefte voorzien te hebben en is de vraag verminderd. Koersen ondergingen geen verandering, behalve voor grote schepen naar Holland, die in sommige gevallen lager prijzen geaccepteerd hebben.
De afsluitingen zijn de volgende: De Nederlandse schepen: ANNA EN SOPHIA naar Amsterdam, NLG 60 voor suiker, NLG 45 voor tabak; JOHANNES naar Amsterdam, NLG 60 à NLG 55 voor suiker, NLG 42,50 voor tabak, beide in de Oosthoek te laden; VIER GEBROEDERS naar Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, particulier NLG 60 voor suiker op de kust; KANAGAWA naar Rotterdam, ligt aan tot NLG 60 voor suiker in de Oosthoek; stoomschip CONRAD naar Nieuwediep, NLG 65 voor suiker, NLG 77,50 voor koffie, NLG 80 à 90 voor thee, NLG 50 voor particulier tin.
NOACH IV naar Rotterdam, NLG 60 voor suiker, NLG 57,50 voor rijst, te Indramayoe en Tagal te laden; OCEAAN naar Amsterdam, gedeeltelijk bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij, particulier NLG 57,50 voor suiker te Pasaroean; HENRIËTTE naar Amsterdam, bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij; ARIE EN WILLEMINA CORNELIA naar Amsterdam, NLG 57,50 voor suiker Pasaroean; ELISABETH naar Amsterdam, NLG 57,50 voor suiker te Soerabaya.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GIJSBERTUS EN HERMANUS, NICOLETTE en MAIBIT.

Afbeelding
Datum 09 juni 1876
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 3 mei. Vrachten. Naar Nederland werd een volle lading suiker aangenomen tot NLG 50. Voor koffie van Padang naar New-York werd een schip opgenomen tot GBP 2.5. Voor een lading van hoogstens 15.000 pikols rijst van Saigon naar hier werd een schip gevraagd en NLG 0.60 per pikol bedongen. Stoomboten laden tabak tot NLG 65 à 90; de laatste afdoeningen zijn: Nederlands stoomschip CONRAD, NLG 90 voor tabak, NLG 120 voor indigo, NLG 100 voor thee, NLG 50 voor particulier, NLG 30 voor factory tin naar Amsterdam. Nederlandse PROF. VAN DEN BOON MESCH à NLG 50 voor suiker uit de Oosthoek naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 08 mei 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 mei. Aan boord van de CONRAD werd voor het Engelse Kanaal het Franse stoomschip MOISE gezien, met noodseinen op, daar het wegens een defect aan de machine onder zeil was. Door de CONRAD kon echter uithoofde van het slechte weer geen hulp worden verleend.

Afbeelding
Datum 01 juni 1877
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 1 juni. De heer De Ridder, commandant van het stoomschip CONRAD der Stoomvaart-Maatschappij Nederland, is, blijkens gisteren ontvangen telegrafisch bericht, bij aankomst in Nederland uit de dienst der maatschappij ontslagen. (opm: zie JB 020677)

Afbeelding
Datum 02 juni 1877
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 2 juni. In het telegrafisch bericht, waarvan wij gisteren melding maakten, staat alleen te lezen: new captain Conrad Adriani, dat is dus, dat de heer Adriani, die 1e officier is bij de Stoomvaart-Maatschappij Nederland, de heer De Ridder als commandant van de CONRAD vervangt, waaruit echter nog volstrekt niet volgt, dat de heer De Ridder ontslagen is. Integendeel is het niet geheel onwaarschijnlijk, dat de heer De Ridder tot commandant is aangesteld van een andere boot, die bijvoorbeeld op China vaart, daar zijn uitstekende hoedanigheden als zeeman bijzonder, ook door de Maatschappij Nederland, worden op prijs gesteld. Wij haasten ons deze rectificatie van ons bericht van gisteren te plaatsen.

Afbeelding
Datum 19 september 1877
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 september. Heden ontvingen wij bericht, dat de volgende mutatiën plaats hadden onder de gezagvoerders der Stoomvaart-Maatschappij Nederland: het stoomschip PRINS VAN ORANJE zal worden gevoerd door kapt. Berkelbach van den Sprenkel, het stoomschip CONRAD door kapt. Graadt van Roggen, en het stoomschip VOORWAARTS door kapt. Aukes.

Afbeelding
Datum 29 november 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het Nederlandse stoomschip CONRAD, van Nieuwe Diep naar Batavia, arriveerde te Suez, na in het Suez kanaal 2 dagen oponthoud te hebben gehad, door een aan de grond zittend stoomschip, en zette de 27ste dezer ’s namiddags de reis voort. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 30 november 1877
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Te Den Helder heeft een gerucht gelopen, als zoude de mailboot CONRAD in de Rode Zee schipbreuk hebben geleden. De directie der Stoomvaart-Maatschappij Nederland heeft echter verklaard, dat bij haar daaromtrent niets bekend was.

Afbeelding
Datum 28 december 1877
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 december. Gisterenmorgen kwam alhier ter rede aan het stoomschip CONRAD van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland, kapt. J.F. Graadt van Roggen. De ongerustheid over het lange wegblijven van het vaartuig was algemeen.
Op de 5e dezer, des namiddags te 12.50 uur in de Indische Oceaan op 07º46´NB 56º OL werd van uit de machinekamer van de CONRAD gerapporteerd, dat langzaam zou worden gestoomd omdat een verdacht geluid werd waargenomen in de slag van de machine. Te 2.30 uur werd gestopt en bij onderzoek bleek, dat de zuiger van de lagedruk-cylinder door het midden en tevens de zuigerveer in vier stukken gebroken was. Men vermeende, dat de schade, hoe belangrijk ook, aan boord zou kunnen worden hersteld. Dag en nacht werd doorgewerkt tot de namiddag van de 8e dezer. De reparatie was toen voltooid (opm: men was drie dagen doende geweest om de zuiger aan beide zijden van een plaat te voorzien). Men stoomde voort om de zuid-oost, met 23 tot 29 omwentelingen en het bleek dat het schip met noordenwind, lichte koelte, kalme zee en voerende drie zeilen, van 5¼ tot 6½ mijl liep. In de morgen van de 9e stoomde men halve kracht met 33 omwentelingen en liep het schip met behulp van alle zeilen 7½ mijl en men mocht aannemen, dat de reis naar Padang met vertrouwen kon worden vervolgd, zullende vooreerst halve kracht worden gestoomd. Zo bereikte men uiteindelijk Padang.

Afbeelding
Datum 29 december 1877
Krant DC - Dordtsche Courant

Het stoomschip CONRAD, hetwelk 20 december te Batavia verwacht werd, is den 27 dezer aldaar aangekomen. Alles wel. De vertraging in de aankomst is veroorzaakt door het breken op 5 december op 189 mijlen voorbij Aden van de lagedrukzuiger. Het schip had echter nog 8 mijl vaart behouden.

Afbeelding
Datum 27 januari 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Volgens rapporten omtrent de uitreis van het stoomschip CONRAD, heden ontvangen, is het reeds de 23ste december te Padang aangekomen, doch kon dit bericht wegens de storing der telegraaflijn niet naar Batavia worden geseind.
Na het vertrek van Suez op 27 november was niets bijzonders voorgevallen, tot op 5 december, toen de zuiger van de lage drukcilinder brak, vermoedelijk ten gevolge van het ruwe weder en hevige doorslaan der machine op het eerste gedeelte der uitreis.
De reparatie vond plaats aan boord en op 9 december werd de reis voortgezet. Uit voorzichtigheid werd daarna met verminderde kracht gestoomd, doch een 8 mijls vaart werd daarbij behouden en de reis van Suez naar Padang, die anders 20 dagen vordert, werd nu in 26 dagen volbracht, zodat het oponthoud slechts weinig meer dan de voor de reparatie benodigde tijd heeft bedragen.
Als de telegraaf van Padang had gewerkt, zou er hier te lande ook in het geheel geen ongerustheid zijn geweest. De passagiers zijn in de beste gezondheid ontscheept. Het heeft hun aan boord aan niets ontbroken; zelfs ijs werd tot het laatste toe verstrekt. Zoals reeds werd gemeld, is de gerepareerde zuiger te Batavia door een nieuwe vervangen en vertrok de CONRAD de 12de januari weder naar Nederland.

Afbeelding
Datum 03 februari 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Omtrent het oponthoud dat de CONRAD onlangs op de reis naar Batavia heeft gehad, meldt de “Java-Bode” de volgende bijzonderheden:
Op de 5de dezer, des namiddags te 12 .50 u, in de Indische Oceaan op 7°46’ NB 56°02’ OL, werd van uit de machinekamer aan boord van de CONRAD gerapporteerd, dat langzaam zou worden gestoomd, omdat een verdacht geluid werd waargenomen in de slag der machine. Te 2.30 u. werd gestopt, en bij onderzoek bleek dat de zuiger van de lage druk cilinder door de middellijn, en tevens de tjunk-ring in twee en de zuigerveer in vier stukken gebroken was.
De hoofdmachinist, bijgestaan door de Engelse ingenieur, de heer James Donald, passagier aan boord van de CONRAD, aannemer van het droogdok op het eiland Amsterdam, vermeende dat de schade, hoe belangrijk ook, aan boord zou kunnen worden hersteld. Na ernstig overleg werd besloten daartoe over te gaan. Dag en nacht werd, met voorbeeldloze ijver en met alle krachten, doorgewerkt tot de namiddag van de 8e dezer. De reparatie was toen gereed. Men stoomde voort, om de Z.O., met 23 tot 29 omwentelingen, en het bleek dat het schip, met noordenwind, lichte koelte, kalme zee, en voerende 3 zeilen, van 5¼ tot 6½ mijl liep. De proef werd voortgezet.
In de morgen van de 9de stoomde men halve kracht, met 33 omwentelingen en liep het schip met behulp van alle zeilen, N.O. wind en kalme zee 7½ mijl.
Bij het nauwkeurigst onderzoek bleek, dat de machine steeds haar zachte en gelijkmatige gang bleef behouden, zodat op goede gronden mocht worden aangenomen, dat de reis naar Padang met vertrouwen kon worden vervolgd.
In een scheepsvergadering, op uitnodiging van de commandant bijgewoond door de passagier James Donald, werden nu alle bezwaren tegen het voortzetten van de reis zorgvuldig overwogen, en de gevolgen van een terugkeer naar de naastbij gelegen haven Aden, zo voor de Maatschappij, de assurantie-maatschappijen, het Nederlandse gouvernement, de passagiers, de inladers van goederen en het algemeen belang, nauwkeurig nagegaan. Na ernstige beraadslaging, en het wikken en wegen van het vóór en het tegen der voortzetting van de reis, werd met algemene stemmen besloten de reis te vervolgen, zullende vooreerst halve kracht worden gestoomd. Tevens werd overeengekomen, de passagiers dadelijk met het besluit van de scheepsraad in kennis te stellen, duidelijk voor hen uiteen te zetten hoe de machine was gerepareerd en welke mate van vertrouwen de reparatie verdiende, en hun af te vragen of zij zich bezwaard gevoelden de reis onder de bestaande omstandigheden te vervolgen.
De commandant, de heer Graadt van Roggen, de passagiers verenigd hebbende, gaf verklaring van de toestand, trad in alle bijzonderheden, ook wat betrof de toen nog aanwezige voorraad kolen en levensmiddelen. Hoofdelijk werd daarop hun mening afgevraagd, en slechts drie heren adviseerden om, met het oog op de grote afstand van Padang en de toch steeds gebrekkig blijvende toestand der machine, naar Aden terug te keren. Zo werd dan de reis voortgezet. Inderdaad een zorgelijke taak, de verantwoording, die op de bevelvoerder rustte. Doch al mocht hij inwendig vol onrust wezen, aan zijn uiterlijk bleek daarvan niet. Alles ging goed, meende hij, en alles zou, met Gods hulp, ook wel goed blijven. En alles is goed gebleven. Maar wie weet wat verantwoording is, zal begrijpen, dat de commandant moeilijke ogenblikken moet hebben doorleefd, want niets is angstiger dan onzekerheid en het steeds hangen van een Damocles zwaard boven ’t hoofd.
De passagiers deden alles om het inwendige leed van de bevelvoerder te verzachten. Openlijk gaven zij hun volste vertrouwen in zijn beleid en ervaring te kennen, en verklaarden, dat vertrouwen te zullen blijven behouden, ook wanneer een ongeluk mocht plaats hebben.
Veel werd gedaan om de gemoederen opgewekt te houden, ’t geen de meest bevredigende uitkomsten opleverde. Dagen lang vóór de 5de december was besloten, dat op St. Nicolaasavond een grote danspartij zou werden gegeven en een tombola zou worden gehouden. Daar brak in de namiddag de zuigerstang. Doch men maakte “bonne mine à mauvais jeu”, en liet de plannen doorgaan.
De reis was geen voorspoedige, maar niettemin een zeer aangename.
Reeds gisteren merkten wij op, dat er maar één roep kan – en ongetwijfeld ook zal – zijn, over de flinkheid en gedecideerdheid waarmede de heer Graadt van Roggen in deze weder is te werk gegaan. De dienst door die commandant zo aan de maatschappij “Nederland” als aan de betrokken assurantieverenigingen en aan het gouvernement en de passagiers bewezen, door zo doortastend te handelen als hij gehandeld heeft, kan niet te hoog worden aangeslagen en niet genoeg worden gewaardeerd. Dat die dienst door de maatschappij “Nederland” zal worden erkend, daaraan twijfelen wij niet, en zij die met ons de echt nationale onderneming, waarvan de heer Graadt van Roggen een der grootste stomers voert en bij welke hij de nestor der gezagvoerders is, heil en voorspoed wensen, zal het bijzonder verheugen wanneer zij spoedig vernemen mogen, dat het Nederlandse gouvernement een passende beloning heeft toegekend aan de bekwame zeeman, die reeds zovele diensten bewezen heeft en ook nu weder een eervolle onderscheiding zich zo waardig heeft getoond.
Ook aan de volhardende werkzaamheid der heren machinisten en verdere officieren van de CONRAD mag ware hulde worden gebracht en de heer James Donald, die als bekwaam deskundige met zijn zeer gewaardeerde raad en ook met de daad de commandant ter zijde stond, heeft alle aanspraak op erkentelijkheid.

Afbeelding
Datum 18 februari 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Volgens de gisteren van Napels ontvangen berichten van het stoomschip CONRAD is het schip, na het vertrek van Batavia op de 12e januari, door Straat Bangka, de 15e januari te Penang gearriveerd en na het innemen van 500 ton tabak, benevens het aanvullen van de voorraad ijs en water, de 18e ‘s nachts te 1 uur van daar vertrokken. De 19e te 8.30 u liet kapt. Graadt van Roggen het anker vallen op de rede van Atjeh en twee uur daarna was één passagier geëmbarkeerd (de heer Willekes, luitenant ter zee, 1ste klasse), de mailpakketten aan boord, en werd de reis voortgezet. De mail van Atjeh is dus in 24 dagen naar Napels overgevoerd.

Afbeelding
Datum 24 februari 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Stoomvaart-Maatschappij Nederland. Driewekelijkse maildienst met Nederlands-Indië via Napels. De stoomschepen varen van Nieuwediep, in correspondentie met de trein, die des namiddags te 12 uur 56 minuten te Helder aankomt.
Eerstvolgende expedities naar:
Padang, Batavia, Samarang en Soerabaja
26 februari: *STAD HAARLEM, kapt. P.A. de Boer.
9 maart: VOORWAARTS, kapt. T.J. Aukes.
30 maart: CONRAD, kapt J.F. Graadt van Roggen.
6 april: *MADURA, kapt. B. Ordeman.
*Napels wordt op deze buitengewone reizen niet aangedaan, tenzij bij uitdrukkelijke overeenkomst met passagiers.

Afbeelding
Datum 16 december 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 november. Vrachten. In de laatste 14 dagen waren de afdoeningen weder beperkt en is de vraag naar scheepsruimte ver van levendig. De afsluitingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip CONRAD, naar Nieuwe Diep, NLG 60 voor tabak, NLG 65 voor koffie, NLG 70 voor thee, NLG 100 voor indigo en NLG 35 voor particulier tin; INDUSTRIE, naar Nederland, condities geheim; BASTIAAN POT naar Rotterdam, NLG 25 voor Factorij koffie.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: SLIEDRECHT, JOHANNA, ZUID-HOLLAND, BATAVIER, CORNELIA, AMPHITRITE, GEBRS. VAN DER BEEK, KENNEMERLAND, NESTOR, UTRECHT, AMSTERDAM, ZES GEZUSTERS, CORNELIA, AMSTEL, ERASMUS, KOSMOPOLIET III, NOACH II, ALBLASSERWAARD, DELIANA, URANIA, LIBERAAL, EUROPA, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, BATO, SLAMAT, ELECTRA, SALATIGA, KANAGAWA, MAARTEN VAN ROSSEM, IJMUIDEN, MARIE EN ELISABETH en SAMARANG.

Afbeelding
Datum 29 april 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 maart. Vrachten. Sedert de laatste mail bleef de toestand onveranderd. Naar het Kanaal werd voor stroopsuiker GBP 1.5/- en GBP 1.10/- geaccepteerd. Voor Amerika bestaat geen vraag. Naar Australië werden enige schepen tot GBP 1.2/6 voor Melbourne opgenomen. Een paar schepen sloten weder af voor zout naar de Noordkust à NLG 10,- per koyang. Het stoomschip CONRAD laadt voor Amsterdam koffie tot NLG 65, tabak NLG 50, en indigo NLG 100.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: LIBERAAL, A.H. VAN TIENHOVEN SR., JOHANNES, NOACH IV, MARY, ALCMARIA VICTRIX, JAN VAN HAAFTEN, CORNELIS SMIT, JOHANNA EN MARGARETHA, MATHILDE en VESTA.

Afbeelding
Datum 09 juni 1879
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 7 juni. Het stoomschip CONRAD is bij het vertrek tussen de pieren dwars gekomen en heeft de ketting in de schroef. Het schip kan niet vertrekken.

Afbeelding
Datum 10 juni 1879
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 8 juni. Aangaande het oponthoud, bij het vertrek van de CONRAD ondervonden, kunnen wij nog het volgende schrijven:
Te 5 uur ’s namiddags bij hoogwater met de stand van 76 of 78 decimeters, vertrok de CONRAD, diepgaande 60 decimeter, uit de sluizen, gesleept door de SIMSON: buiten de kleine of binnenpieren kwamen én sleepboot én mailboot, hetzij door de dwarsstroming die daar ter plaatse steeds heerst bij vloeiend getij, hetzij door andere oorzaken, te veel zuidelijk op de lijn der witte tonnen, waar een baggermachine gemeerd lag; om deze te mijden werkte de CONRAD achteruit en kwam dwars in het vaarwater, terwijl de ketting, waaraan een witte ton was bevestigd, zich warde in de schroef van het stoomschip, dat toen verplicht was te ankeren. De nodige hulp werd onmiddellijk verleend, duikers togen aan het werk en slaagden er in te elf uur ’s avonds de schroef vrij te maken, waarna de CONRAD onmiddellijk vertrok.
Het is zeer te betreuren dat dit oponthoud heeft plaats gehad, te meer daar velen dit aan de haven zullen wijten. Dat men zich hierin bedriegt kan echter blijken uit het feit, dat de CONRAD hier van Indië binnenkwam en naar Amsterdam afvoer met eigen stoomkracht, en dat andere grote stoomschepen, onder anderen die van de Engelse Suez-lijn, steeds met eigen stoom in- en uitvaren. De schepen dier lijn zijn mede zeer lang en groot, (de hedenmorgen binnengevallen steamer NESTOR is meer dan 100 meter lang), zij hebben in de regel een diepgang van 62 à 63 decimeters. Zo ook viel hier voor enige tijd het stoomschip WESTBOURNE binnen, diepgaande ruim 66 decimeters, het had ook geen assistentie en voer zonder te lichten binnen vier uur naar Amsterdam op.

Afbeelding
Datum 07 september 1879
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip CONRAD, kapt. Visman, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde te Aden op 5 september. Het stoomschip zal de lagedruk krukas aldaar tegen de aan boord zijnde waarloze verwisselen en binnen een paar dagen de reis voortzetten. (opm: de CONRAD is de 9e september weer van Aden vertrokken)

Afbeelding
Datum 26 september 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 augustuS. De vrachten zijn stationair, daar er ten gevolge van het regenachtige weder nog te weinig product afkomt om de vraag naar scheepsruimte belangrijk te doen toenemen. Het Nederlandse stoomschip CONRAD werd naar Amsterdam bevracht à NLG 65 voor koffie en thee, NLG 57,50 voor rijst en NLG 30 voor tin.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen op Java: LIBERAAL, MARY, BATAVIER, HENRIETTE ADRIANA, DORDRECHT II, GEBROEDERS SMIT, STAD MIDDELBURG, TROMP, ERASMUS, ZES GEZUSTERS, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, NOORDZEE-KANAAL, NOACH III, BARON VAN PALLAND VAN ROSENDAEL, KITTY, SMEROE, KERSBERGEN, OBI, NIEUWE WATERWEG I, MARIE en NIEUWE WATERWEG II.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 oktober. Er was heden morgen brandalarm aan de Stads-Rietlanden alhier, gelukkig zonder enig gevaar. In het reservekolenruim van het daar liggende stoomschip CONRAD had een kleine ontploffing plaats van kolendamp, waardoor de werkman die met een lantaarn daarin was neergedaald om de deur te openen, brandwonden ontving. De vlam was dadelijk uit en er werd hoegenaamd geen schade veroorzaakt.

Afbeelding
Datum 24 maart 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Het ongeval van de CONRAD. Onder het opschrift “Onze mannen van de wacht” schreef dezer dagen in dit blad de heer Van Assendelft de Coningh een flink en gepast woord, als rechtmatige hulde aan onze scheepsgezagvoerders, en zeker ook in de eerste plaats aan de commandanten van de tegenwoordig vrij talrijke stoomboten, wier verantwoordelijkheid zeker in gelijke mate is toegenomen als de omvang der bodems waarop zij het bevel voeren. In dat stuk wordt ook gewag gemaakt van een ongeval aan de CONRAD overkomen in 1877. Velen zullen zich herinneren, dat dit schip op 3 november van het Nieuwediep vertrokken, eerst op 27 december ter rede van Batavia aankwam. Allerlei verontrustende berichten waren dan ook reeds in omloop en vonden zoveel ingang, wat doorgaans met kwade tijdingen het geval is, dat de directie der Maatschappij Nederland het zich tot plicht rekende in het Handelsblad van 27 december mede te delen, dat bij haar niets was bekend, maar zij trachten zou berichten in te winnen. In de loop van die morgen bracht juist de “sprekende draad” het bericht van behouden aankomst, alles wel aan boord.
Van een der passagiers op die bodem ontving ik een brief, onder dagtekening van 18 december aan boord geschreven, waaromtrent het een en ander voorkomt omtrent de oorzaak dier langdurige reis; ik deel het hier mede, omdat het ook als bewijs kan gelden: dat alles op de commandant aankomt, niet alleen in die ogenblikken waarvan de heer van A. de C. in de aanhef van zijn opstel gewaagt, niet alleen wanneer het geldt ”pompen of verzuipen” of “all hands” moeten uitgestoken worden, maar ook in omstandigheden, waarin het er meer op aankomt door een verstandige keuze de passagiers kalmte en vertrouwen te schenken en de belanghebbenden grote nadelen te besparen. Zie hier wat mij werd geschreven:
“ Op 5 december zat de hoofdmachinist des middags ten 12 ure te eten, toen hij eensklaps een verkeerde slag in de machine bemerkte; onmiddellijk begaf hij zich naar de machinekamer om te beproeven het onklare te zien, doch mocht er niet in slagen. Hij verzocht daarop de commandant het sein tot stoppen te geven, waaraan werd voldaan. Alle stokers, bijgestaan door kolonialen (er waren veel troepen aan boord) werden aan het werk gezet om de zware deksel op te lichten; dit gelukte na veel inspanning, maar nog was het defect niet te vinden. De hoofdmachinist gelastte toen de stoom te laten vliegen en de ketel af te koelen. Intussen was het van half één, toen gestopt werd vijf uur, etenstijd geworden, en begonnen de passagiers reeds te vermoeden, te gissen, te mompelen.
Men kreeg in de gaten dat alle scheepsautoriteiten in de machinekamer bijeen waren, daar moest dus het onheil zitten. Gelukkig hield de voorpret van de St. Nicolaas- soirée, waarvoor vele toebereidselen waren gemaakt, en waarbij ook een te Napels gekocht orgel dienst zou doen, de moed er wat in, en ging ieder aan tafel, behalve de commandant en de administrateur. Even na het eten verzocht onze brave Graadt van Roggen alle heren op het achterdek te komen, ten einde een mededeling te doen. Daar bijeengekomen, verklaarde hij het volgende: dat de eerste machinist, na een verkeerde slag in de machine te hebben waargenomen, hem verzocht had te stoppen; dat daaraan voldaan zijnde, het onderzoek was begonnen; dat ontdekt was dat de lage drukzuiger middendoor was gebroken, dat dit een groot defect was, doch dat gerepareerd kon worden; dat deze reparatie vier dagen vereiste, en wij die tijd dus stil moesten liggen; dat daarna de machine ons weer vooruit kon brengen, doch natuurlijk niet met full speed, 60 à 75 mijlen per etmaal, maar met halve kracht, 40 à 45 mijlen; dat dit een en ander tot Padang een verschil zou maken van acht à negen dagen, en van daar naar Batavia van twee dagen; dat niemand zich voor honger of dorst bevreesd behoefde te maken, zijnde er nog voedsel voor een gehele thuisreis en water voor 40 dagen aan boord; dat hij niet twijfelde aan de grote teleurstelling van allen, maar dat het nu op gezellig verkeer, taai geduld en kalme berusting aankwam; dat de teleurstelling voor hem niet minder groot was, ook met het oog op huiselijke omstandigheden, maar dat noch hij, noch de hoofdmachinist aan de goede uitslag twijfelde; ten slotte bedankte hij voor het aanhoren zijner mededeling, en hoopte dat het gebeurde geen inbreuk zou maken op de feestvreugde van St. Nicolaas-avond. Buiten enige dames, die zich subiet door de tijding lieten neerslaan, werd genoemde mededeling beantwoord met een donderend ,,leve de commandant!”
Van woensdag middag tot zaterdag avond laat hebben de werkzaamheden geduurd. Alle machinisten, zelfs de eerste, hadden hun werkpakje aangetrokken, en hielpen de 21 stokers, 4 smeden, 2 timmerlieden en 12 aangestelde kolonialen in het zware werk. De hoofdmachinist Schippers heeft in die 4 etmalen niet geslapen.
De heer Donald, een Engelse ingenieur, als passagier aan boord, heeft ook van goede raad gediend, en ook een niet gering aandeel gehad in het succes der herstelling.
Zaterdagnacht, van 8 op 9 december, hadden wij weer stoom op, en begon de boot zich langzaam te bewegen.
Zondagochtend vroeg werd weer gestopt, en werden de heren en nu ook de dames, zonder mannelijk geleide aan boord, nogmaals uitgenodigd bijeen te komen in het grote salon.
Precies negen uur verschenen de commandant, de 1e en 2e dekofficieren, de hoofdmachinist, de heer Donald en de administrateur, en nam eerstgenoemde het woord als volgt:
Dames en heren, ontvangt de dank van de Maatschappij Nederland, voor de kalmte en het geduld, waarmee ge vier dagen de reparatie hebt gadegeslagen; ontvang ook mijn dank voor de welwillendheid die daaruit voor mij heeft doorgestraald. Nu heb ik de eer u het volgende mede te delen: de heren Schippers en Donald hebben mij na het nachtelijk proeftochtje een schriftelijke verklaring gegeven, dat de machine in zover is hersteld dat wij zonder vrees naar Padang kunnen stomen met een maximum snelheid van 50 mijlen.
Na deze verklaring van bevoegde mensen, mannen van het vak, aarzel ik commandant geen ogenblik de reis voort te zetten, maar zou gaarne de mening der passagiers, speciaal die der detachement- commandanten, willen kennen.
In de brief volgt nu het verslag van de gedachtenwisseling over het doorstomen naar Padang in 20 dagen, of terugkeren naar Aden in vijf dagen, wat bij velen zwaar woog, omdat men van daar naar Europa kon telegraferen; met het oog op hunne verantwoordelijkheid tegenover de regering waren de twee militaire officieren voor het laatste.
Na de hoofdelijke stemming sloot zich bij die 2 stemmen slechts nog één stem aan, en werd de volgende motie aangenomen: “Vertrouwende op de verklaring van de hoofdmachinist, als zijnde de machine berekend ons met een maximum snelheid van 45 à 50 mijlen naar Padang te brengen, op de verzekering des administrateurs dat voor dat traject voldoende eet- en drinkwaren aan boord zijn, en met het volste vertrouwen op het beleid en de kunde van de commandant, wordt besloten tot doorstomen naar Padang.” Met een driewerf hiep, hiep, hoera! voor de flinke Van Roggen werd dit besluit bezegeld.
Die reis was voor de CONRAD over het geheel niet voorspoedig; de bodem had in het Suez- kanaal reeds oponthoud gehad door het aan de grond zitten van een schip, toen had men zich de tijd gekort met een geïmproviseerd bal, waaraan ook Spaanse marine officieren van een mede daar wachtend vaartuig deelnemen, die toonden grote liefhebbers van dansen te zijn en de Hollandse gastvrijheid zeer op prijs te stellen.
Een week na het gebeurde op 5 december greep er weder een klein oponthoud plaats, waaromtrent ik in gezegde brief het volgende vind:
Gepasseerde zondag was er weder een kleine storing, doordat een der schroefbouten in de stoomketel gebroken was. Natuurlijk moest een nieuwe bout worden ingeschroefd, en moest men kiezen of delen: hetzij stil liggen en de ketel afkoelen, hetzij beproeven in de ketel te gaan en, de vreselijke hitte trotserende, het werk te verrichten.
Niettegenstaande de Engelse ingenieur tot de commandant zeide: “You must not allow it,”
waren de machinisten bereid in de ketel te gaan, waar een temperatuur was van 200, zegge tweehonderd graden F. (212 is het kookpunt).
Deze machinisten en de 9 oudste stokers bonden zich sponsen met azijn voor neus en mond, en daalden beurtelings geheel ontkleed in de ketel, waar ieder het slechts enkele seconden kon uithouden; na bijna twee uur vruchteloze pogingen gelukte het de derde machinist de bout op zijn plaats te krijgen, en kon de boot weer vooruit gaan; een deputatie van drie passagiers bedankten de machinisten namens allen voor de betoonde moed, terwijl hun des avonds namens de scheep- en de militaire bevelhebber champagne werd gedronken.
Zo de heer Graadt van Roggen, thans, zo ik meen, in het vaderland, deze regels onder de ogen krijgt, moge hij ze beschouwen als een waarachtige waardering zijner vele verdiensten, grote kunde en veeljarige ondervinding, waartoe ik door het schrijven van de heer van A. de C. ben gekomen. Bovendien het doet een mens o zo goed, om in een tijd waarin niet zozeer “meester kritiek” als wel een pruttelgeest overal en over alles het hoogste woord voert, ook eens een woord van lof en dank te kunnen nederschrijven.”

Afbeelding
Datum 31 december 1880
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 december. Op het ogenblik liggen drie grote schepen in het bassin van de Rietlanden, namelijk de CONRAD, KONINGIN EMMA en PRINS HENDRIK.

Afbeelding
Datum 16 januari 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Omtrent de reis van de CONRAD door het ijs bij IJmuiden wordt ons gemeld: Vanochtend om vier uur is een slop gemaakt door de ijsploeg; om negen uur is de CONRAD vertrokken. Bij de brug te Velzen raakte het schip, dat enige tijd moest stoppen, door ijspersing een weinig uit de koers en voer een gedeelte der paalgording stuk. De bodem, die een lengte van 110 en een breedte van 12 meter heeft, bekwam echter niet de minste schade. Te half vier verkondigde het kanonschot, dat veilig en wel het ruime sop was gekozen.

Afbeelding
Datum 16 januari 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De ijsbreker vertrok hedenmorgen 4 uur, om het kanaal open te houden. Het IJ ligt geheel dicht, behalve de geul waardoor de CONRAD vertrok en waardoor de havenboten de dienst tussen Schreierstoren en de Rietlanden om het heel uur onderhouden.

Afbeelding
Datum 17 april 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 maart. Vrachten. De vaste stemming waarin de markt verkeerde bleef ook gedurende de laatste dagen aanhouden, doch is het aantal plaats gevonden afdoeningen ook ditmaal weer slechts zeer gering. Arrivementen bepaalden zich tot een enkel schip en is het aantal disponibele schepen dus opnieuw minder geworden. Naar Nederland wordt tevergeefs ruimte aangeboden. Naar het Kanaal zijn enige schepen van klein charter benodigd voor droge suiker; voorts wordt ruimte gezocht voor stroopsuiker. Naar Amerika zou een klein schip te plaatsen zijn voor koffie uit de laatste veiling. Naar Australië kwam een afdoening tot stand tot GBP 1.7/6 voor suiker naar Melbourne. Kustvrachten: op 26 dezer wordt door de Marine een inschrijving gehouden voor het transport van 300 ton kolen van Soerabaija naar Letti en 400 ton van Purmerend naar Kalmoa. Voor rijst van Saigon naar Java wordt een scheepje van 10.000 picols gezocht en men zou circa NLG 1 per picol willen aanleggen. De laatste afdoeningen voor Nederlandse schepen zijn: stoomschip CONRAD, NLG 90 koffie, NLG 80 tabak, NLG 110 huiden, NLG 80 thee, suiker en rijst, NLG 40 tin naar Amsterdam; IJMUIDEN GBP 2.1/5 per ton ingenomen gewicht Oosthoek te laden naar het Kanaal.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MAIBIT, NOACH I, RUDOLPHINE en AGATHA.

Afbeelding
Datum 05 mei 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Het stoomschip CONRAD, te 1 uur van Batavia te IJmuiden aangekomen, stoomde kort daarna op en zal tegen 6 uur in de Rietlanden aankomen. Het stoomschip CONRAD heeft een buitengewoon vlugge reis gemaakt. Het kwam 7 dagen voor de op de mailtabel gestelde tijd binnen en maakte de reis van Batavia via Padang naar Amsterdam binnen de 38 dagen. Volgens het jaarverslag der maatschappij Nederland was de kortste thuisreis in 1880 gedaan in 38 dagen. De CONRAD legde de afstand van Napels naar hier in 9½ dag af terwijl gewoonlijk daarvoor elf dagen nodig zijn.

Afbeelding
Datum 13 november 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het vergaan van het stoomschip KONING DER NEDERLANDEN. Het leven in de sloep. Aan boord van de WYBERTON, 9 november 1881, in quarantaine te Marseille.
U kunt u niet voorstellen hoe militairement, hoe netjes en ordelijk alles van het begin af aan toeging op het zinkende schip, en hoe goed de inscheping ging”, zei een er geredde dames tot me. “We waren natuurlijk allen diep geroerd, en mijn ringen werden verwrongen door de hartelijke handdrukken, welke nagenoeg onbekende passagiers mij gaven, toen we afscheid namen en in de verschillende sloepen plaats namen.
Om acht uur verliet onze sloep het schip en de officieren brachten onze boot zoveel mogelijk in orde en schikten ons zijde aan zijde. Er was plaats om nauw aaneen naast elkander te zitten, maar ook niets meer. We konden niets medenemen, daar alle plaats op de bodem der sloep nodig was voor het onontbeerlijke tot levensonderhoud. Van liggen was geen kwestie, en het enige waardoor we werkelijk veel geleden hebben, is die onmogelijkheid om ons uit te strekken en te rusten geweest. Ik zat al de tijd op een watervat, welke ijzeren banden ik nooit vergeten zal!
De heer Droogleever Fortuyn, de commandant van onze sloep, is van het begin tot het einde bewonderenswaardig geweest door zijn geduld, zijn kalme moed en het voorbeeld van opgewektheid dat hij gaf. Hij handhaafde stipt de orde. Toen de sloep het schip verliet, sprak hij ons toe. “Ik breng u allen onder het oog”, zei hij, “dat de enige kans op behoud voor ons allen bestaat in orde en vrede. Ik zal niet schromen een of meer levens op te offeren voor het algemeen behoud, indien wanorde en gebrek aan tucht en gehoorzaamheid zich voordoen. Het eten en drinken zullen we eerlijk verdelen. Allen staat gelijk, we zijn allen nu in één schuitje. Ik zal geen onderscheid maken, maar we moeten zeer zuinig zijn, want elke dag, dat we het onontbeerlijke eten en drinken kunnen nemen, is er een gewonnen, daar we niet weten hoe lang het kan duren.”
Toen onze commandant dit gezegd had en hij aan ’t roer had plaats genomen, keek ik de sloep eens aan, die zo vol gepakt was met 38 mensen en een kindje. Het was de grootste sloep van het schip; en van steven tot steven 8 meter lang. Ze was 2,25 meter breed en 1,10 meter diep en was sterk en goed in orde. Ze had dubbele wanden en rondom luchtkisten, die men, ingeval er water in kwam kon laten leeglopen. De sloep voerde drie masten (met emmerzeilen en kluiver). De commandant verdeelde de mannen, passagiers, militairen en zeelieden, elk waarvan een zes minuten achtereen moest roeien als we niet konden zeilen. Doch er is niet veel geroeid. De zee was daartoe meest te onstuimig en wild. Ik hoorde wel eens zeggen dat we aan korte riemen voor pagaaien nog meer zouden hebben gehad dan aan de grote roeiriemen.”
- “Zag u het schip zinken?”
- “Ja, dat vergeet ik nooit. Maar ik spreek er liever niet over, het was zo ontzettend. We hadden ons in Indië nog al gerept om op dit schone, beroemde schip der Maatschappij weg te kunnen. Zoals kapt. Bruins van dat schip hield! Er was geen beter zeeschip, geen edeler schip dan de KONING, zei hij, en de dikke tranen rolden langs zijn wangen, toen hij er afscheid van nam. Hij had het lief als een kind, geloof ik. Toen het verdween waren we zo alleen op de grote zee. De commandant had gelast dat wij zoveel mogelijk bijeen zouden blijven. Hij had een rode lantaarn aan boord, voor nachtsein, en had aan al de commandanten uitgelegd welke koers te volgen naar de Chagos-archipel, die we nu twee dagen geleden voorbij waren gestoomd.”
- “Hoe was het weder?”
- “Er was een flauwe koelte, en het weer was kalm maar de zee bewogen. Er ging een sterke deining en de meesten gevoelden zich ziek en onaangenaam. Het lieve kind was rustig. Des nachts was het stil, maar ik kon niet slapen en niemand kon het geloof ik.”
- “Wanneer en hoeveel kreeg u te eten en te drinken en hoeveel was er?”
- “Hier is een lijstje van wat er aan boord was”, zei een der passagiers van de WYBERTON, die, als leraar van het middelbaar onderwijs naar Indië vertrokken, na verblijf van slechts enkele maanden wegens gezondheidsklachten met vrouw en kind naar het vaderland wederkeerde.
Er was aan boord, gelijk de eerste officier mij mededeelde: 2 blik karnemelk, 12 blik volkseten (d.i. gestoofde hutspot en groenten met aardappelen in blikken van ongeveer 5 liter), 31 kiloblikken vlees, 1 ham, 2 saucises de Boulogne, 10 verse broden, 1¼ vat scheepsbeschuit, een vat boter, een kistje gecondenseerde melk voor het kind, 50 flessen rode wijn – die wij later deelden met de kapitein, die in zijn sloep er geen had – twee vaten water van zestig liter elk, en bovendien was er nog een extra voorraad medegenomen in een lang jenevervat van 80, dat echter lekte. De kleine kreeg zijn melk steeds aangelengd uit het jenevervat. Dan hadden we nog een trommel medicijnen, 100 kaarsen, 20 liter olie, 2 bollantaarns en lampenkatoen.
Het was me alsof ik “Robinson Crusoe’s” verhaal van wat hij uit het gestrande schip medenam, nog eens las, toen ik die opsomming hoorde. Al het nodige was er. Niets was vergeten.
- “En hoe had de verdeling van het eten plaats?”
- “Driemaal per dag kregen wij een half bierglas water; ’s morgens een halve scheepsbeschuit met een ideetje ham of saucis...”
- “Ja”, zei een andere geredde, “dat is een goede uitdrukking, een ideetje. De Javaanse jongens wilden dat ideetje van varkensvlees de eerste dagen intussen toch niet aanraken!”
- “’s Avonds kregen we de andere helft der scheepsbeschuit met boter, en ’s middags werd een blik volkseten onder ons achtendertigen verdeeld; dat is een handje voor ieder.
Juist toen we gevonden werden,was besloten dat dit middagrantsoen tot de helft verminderd zou worden.”
- “Heeft u honger of dorst gehad?”
- “Neen, eigenlijk niet, en niemand ook geloof ik. Ik kon mijn beschuit zelfs nooit op. We waren kalm en ieder hield zich goed. Maar toch wilde het slikken niet goed gaan. De keel was altijd een weinig dicht als ’t op eten aankwam. Gebrek aan water zou erger geweest zijn, doch het regende veel en het water vingen we op in de pleten schotels van de hofmeesteres.
Ze hadden ook nog een prachtig middel om water op te vangen bedacht, uitgevonden mag ik wel zeggen. Men had zeildoek en touwen aan boord. Een grote lap zeildoek werd gespannen en door soldaten en matrozen opgehouden als een kunstmatig platje, waarop het water plaste. Dan werd een goot gemaakt door de twee einden een weinig tot een te brengen; de vaten werden gevuld, en ieder dronk naar hartenlust.
Ja dat zeildoek heeft heel wat diensten bewezen.
De heer Fortuyn had er nog wat anders mede bedacht. Hij maakte er niet alleen een regenplatje van, maar ook een kunstige hoge borstwering vooraan de sloep om het inplassen van het zeewater te beletten.
Ik heb nog vergeten u te vertellen dat we des morgens altijd een likeurglaasje rode wijn kregen. Dat was onze thee.”
- “Bleven de sloepen lang bij elkander?”
- “Woensdag gingen we van het schip. Donderdag was het stil weer met Z.O. deining, als de vorige dag en regen. We zagen al de boten, uitgezonderd die van de administrateur Hendriks.”
- “Welke koers ging u maken?”
- “We stelden koers O. ½ N. naar de noordelijke Chagos-eilanden. Des avonds liepen we de sloep van de heer Hendriks op en deelden hem mede welke koers de kapitein had gesteld en onze afspraak, om bij stilte te roeien. ’s Nachts werd het zeer buiig en de zee hoog. Hevige regenbuien sloegen neder en het was pikduister. We verloren alle sloepen uit het oog, ook het rode licht van de kapitein. Nu en dan werd er geroeid, en zeil gezet naar gelegenheid. Alles geschiedde zo voorzichtig mogelijk om de masten of ra’s niet te breken.
Overdag hadden we veel last van de brandende hitte.”
- “Had ge geen zonnetent?”
- “Die was niet te gebruiken, ten eerste omdat de boot zo vol was, maar vooral omdat we niet zouden hebben kunnen zeilen, als de tent gespannen was geweest. Telkens moest het zeil over onze hoofden. De zon blakerde ons, en toen we hier aan boord van de WYBERTON kwamen, hadden velen onzer zwarte, gele en bruine vlekken op gelaat en handen.
Ja, we zagen er mooi uit, en doen dit nog!. Die malle quarantaine maatregelen beletten om te Suez of Port Said iets te krijgen. Van de passagiers van de CONRAD – waar we echter ook al om de quarantaine niet aan boord mochten – kregen we een en ander. De japon die ik aan heb, kreeg ik van een dame van de CONRAD, en mevrouw daar, kreeg de huispij die zij aan heeft. Het prachtige overhemd van mijnheer hier is een geschenk van een der officieren van de CONRAD.
Maar, waar waren wij toch met ons gezamenlijk verhaal?”
- “We waren tot donderdagnacht gekomen.”
- “O Ja?. Vrijdag ontwaarden we niets van de andere sloepen. Het was weer buiig en het regende weer met woede. Het begon te waaien uit het ZO. We bespeurden dat het jenevervat lelijk lekte, en we vulden de andere vaten aan met het restant. Ieder was nog vrij gezond en welgemoed. Tussen de buien door werd er geroeid. De zieke zeeofficier ijlde en sprak wartaal en dat was het naarste van alles.”
- “En hoe maakte de baby het? U moet denken dat dit verhaal door duizenden Hollandse vrouwen zal gelezen worden.”
- “O, het kind was gezond en lekker. Des nachts was het stil en overdag lachte het.”
- “En wat deed u zo de gehele dag?”
- “Och, we zaten natuurlijk zowat te bomen.”
- “Te brommen...ja, dat natuurlijk genoeg.”
- “Neen, te bomen, dat noemen we in Indië zowat gezellig te babbelen, en te vertellen, en te zeuren en koffiepraatjes te houden. Soms zongen de mannen luidkeels en dan deden we ook maar dapper mede.”
- “Nu komen we op zaterdag.”
- “Ja, toen veranderde de wind telkens en ging het zeil steeds over onze hoofden heen en weder. Het regende zo hard, dat we de voorraad goed konden aanvullen, en naar hartenlust konden drinken. U weet niet hoe heerlijk dat drinken is, als men op kort rantsoen is. Ik krijg er dorst van, alleen maar door er aan te denken. Er werd soms weer geroeid, maar de zee was hoog en de deining wiegelde ons, dat het een aard had. De sloep slingerde en stampte en ’s nachts hadden we het akelig koud en nat.”
- “Ging het zondag niet beter?”
- “Neen, altijd nog maar buiig, soms kregen we water over, en de beweging van de sloep was ideaal onaangenaam. Soms trachten de manschappen tussen de buien door ons goed te drogen, maar dit ging niet. Ik bibberde van nat en kou, maar ’t kind bleef vrolijk en wel. Telkens werd met de zeilen gewerkt. Nu werden ze gereefd, dan weggenomen, dan gehesen.’t Was een treurige zondag. De behoefte aan slaap, en de neiging om ons uit te strekken waren martelend. We knikkebolden, en de een lag tegen de ander, wat goed was voor lieden, die van harde hoofdkussens houden. Hoe de commandant het uithield, was ons een wonder. Overdag nam de luitenant-ter-zee Engelbracht het roer soms, maar hij had meestal de handen vol om voor zijn zieke metgezel te zorgen. De heer Fortuyn zorgde als een vader voor ons allen, en dacht aan iedereen behalve aan zichzelf. Het is een edel mens, dat weten we nu allen.”
- “En hoe ging het maandag?”
- “Wel het bleef buiig; soms regende het; steeds bleef de beweging akelig, en soms kregen we water over, maar we gingen steeds vooruit. Doch het klagen over gebrek aan ruimte begon nu eerst recht. Gelukkig waren er nog enige sigaren aan boord. Dat houdt mannen altijd stil, en warm geloof ik! Wij hadden het erg koud en nat.
Goddank, de redding was nabij! Dinsdag tegen de morgen was het weer iets beter, doch de zee nog hoog. De zon ging goddelijk mooi op!
Daar roept de matroos Arie de Graaff: “Een zeil!”
De heer Fortuyn rekende uit hoe de koers van het schip te snijden, waarvan eerst later bleek dat het een stoomschip was. “Mannen nu moeten we roeien voor ons leven”, zei hij, en ieder deed zijn uiterste best. Lang werd er geseind. Men zag ons niet van het schip, we konden geen signaal geven bij klaarlichte dag. Doch we naderden ... men zag ons. Toen weende menig onzer als een kind. We legden bij het schip aan, de WYBERTON, met Hollandse dames aan boord. Ik werd opgehesen, want ik kon me niet verroeren. Ieder was zo goed en vriendelijk. Kapt. Blacklin deed alles wat hij bedenken kon. Hoe heerlijk was het neder te liggen, te rusten. Ik bleef nog enige tijd ziek, doch ben nu beter. Er zijn vriendelijke mensen in de wereld. Wat heeft men ons geholpen. En we zijn nu te Marseille en ik hoop te Amsterdam te zijn, even spoedig als uw brief.”

Afbeelding
Datum 28 december 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 november. Onlangs deelde men mede, dat, hoewel de stemming voor vrachten vast was, de vraag naar ruimte toch minder levendig was, en ook heden kan men de toestand niet anders schetsen. Men hoort wel niet van lagere biedingen, en voor passende disponibele schepen zouden ongetwijfeld de vroegere koersen nog wel te bedingen zijn, maar door het arrivement van enige in naburige havens bevrachte schepen hebben exporteurs de handen weer vrij, en influenceert dit natuurlijk op de behoefte, en dus ook op de vraag. Naar Nederland zijn geen afdoeningen te melden; de Factorij schijnt voorlopig genoeg ruimte te hebben opgenomen. Naar het Kanaal kwam een enkel charter tot stand, doch zou in die richting wel meer te doen zijn, indien het niet aan schepen, ten opzichte van capaciteit en klasse aan alle eisen voldoende, ontbrak. Naar Amerika wordt een schip van matige grootte gezocht voor suiker naar Boston, voor koffie van Padang naar New York zou eveneens nog een klein schip te plaatsen zijn. Naar Australië kwamen geen charters tot stand uit hoofde van gebrek aan passende schepen; voor suiker naar Melbourne zou vermoedelijk GBP 1.15/- te maken zijn. De enige afdoening van een Nederlandse schip is het stoomschip KONINGIN EMMA NLG 95 koffie, NLG 100 suiker, NLG 85 tabak, NLG 40 tin, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NIEUWE WATERWEG I, VOORLICHTER, PRINS HENDRIK, SLIEDRECHT, SOERABAIJA, stoomschip CONRAD, stoomschip LIMBURG, stoomschip C. FELLINGER.

Afbeelding
Datum 09 januari 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 december 1881. Vrachten. De verlopen veertien dagen kenmerkten zich door buitengewone stilte op het gebied van vrachten, welke eerst tegen het einde voor iets meer leven plaats maakte. Men vreest in haar het begin te moeten zien ener, zij het ook langzame of misschien kortstondige daling van koersen, waarop men trouwens met het oog op jaargetijde en omstandigheden voorbereid zal moeten zijn. Intussen kwamen nog geen afdoeningen tot stand tot lagere cijfers, tenzij bijzondere redenen daarvoor bestonden. Naar Nederland werden twee schepen aangelegd, grotendeels voor licht goed. Aan zwaar goed bestaat gebrek, waaraan in hoofdzaak toe te schrijven is dat in deze richting niets meer omgaat. Naar het Kanaal bestaat ogenblikkelijk weinig vraag; verscheidene schepen, die in andere havens voor hier bevracht waren, zijn in ballast gearriveerd, zodat weer in de voorlopige behoefte is voorzien, en niet onwaarschijnlijk is het, dat men ten einde te slagen ruimte te plaatsen, concessies zou moeten doen. Naar Amerika bestond vraag voor een schip van matige grootte voor koffie van Padang, dat gevonden en opgenomen werd. Men zou nu nog een ander handig schip voor koffie kunnen gebruiken. Naar Australië werd ruimte opgenomen voor suiker, en zouden nog een paar kleine vaartuigen daarheen te plaatsen zijn. De afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip CONRAD NLG 95 koffie, NLG 100 rijst, NLG 85 tabak, NLG 40 tin, naar Amsterdam; stoomschip C. FELLINGER, NLG 87 ½ en 90 koffie, NLG 90 suiker, naar Rotterdam; MEDEA laadt suiker tot geheime conditie, stoomschip LIMBURG, FFR 100 suiker naar Marseille,, NLG 90 koffie, NLG 85 tabak naar Rotterdam. Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: VOORLICHTER, PRINS HENDRIK, SOERABAIJA, stoomschip PRINS ALEXANDER.

Afbeelding
Datum 26 november 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 oktober. Vrachten. De markt is zeer vast en een goede vraag naar schepen bleef bestaan. Naar Nederland ging niets om, daar de Factory niet aan de markt was en particulier goed niet werd aangeboden. Naar het Kanaal werden verscheidene schepen opgenomen en rezen de vrachten van GBP 2.10 tot GBP 3. Door het binnenkomen van vele bevrachte stomers is in de ogenblikkelijke behoefte voorzien en werkt het feit, dat stomers grif tot Sh.50/- en zelfs lager te verkrijgen zijn, een opname van zeilschepen tot hogere cijfers zeer tegen. Naar Amerika werd wederom meer besteed dan het cijfer, in ons laatste bericht vermeld, en zou nog een schip van middelbare grootte tot GBP 3 opgenomen kunnen worden. Naar Australië werd nog steeds GBP 1.2/6 tot GBP 1.5/- geboden, doch niets afgedaan. Bevrachtingen van Nederlandse schepen werden niet gemeld.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: THORBECKE IV, BAARN, JUPITER, OTTOLINA, A.H. VAN TIENHOVEN SR., DELIANE, CORNELIA, TELANAK en TJERIMAI, en stoomschepen PRINS ALEXANDER, UTRECHT, MACASSAR en CONRAD.

Afbeelding
Datum 07 december 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 oktober. Vrachten. Er is zeer weinig ruimte disponibel, terwijl men bovendien bij de tegenwoordige stand der suikerprijzen aan zeilschepen boven stoomschepen de voorkeur geeft. De volgende Nederlandse schepen werden bevracht: stoomschip CONRAD, naar Amsterdam koffie tot NLG 90, huiden NLG 100, indigo NLG 120, tin NLG 40 per last; stoomschip UTRECHT naar Rotterdam koffie tot NLG 90, huiden NLG 100, thee NLG 80 per last.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: THORBECKE IV, BAARN, JUPITER, OTTOLINA, A.H. VAN TIENHOVEN SR., DELIANE, CORNELIA, TELANAK, TJERIMAI, KANAGAWA, THORBECKE II, GEBROEDERS SMIT, OCEAAN, ELMINA, ANTONIA en SALATIGA.

Afbeelding
Datum 11 december 1883
Krant JB - Javabode

De KONINGIN EMMA liep de 5e dezer Gibraltar binnen ter reparatie van de machine. Deze reparatie zal ongeveer 12 dagen vereisen. Het stoomschip CONRAD, dat de 8e dezer te Marseille aankwam, zal de passagiers overnemen.

Afbeelding
Datum 13 december 1883
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 december. Het stoomschip CONRAD, kapt. Bruyns, van Batavia naar Amsterdam, vertrok van Gibraltar de 11e december, na aldaar de passagiers van het stoomschip KONINGIN EMMA te hebben overgenomen.

Afbeelding
Datum 13 april 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 maart. Sedert het bericht van de 27e februari bleef de toestand van de vrachtenmarkt nagenoeg onveranderd en de onbevrachte vloot stationair. Naar Nederland werd wederom niets afgedaan; de Factorij is niet in de markt, doch door particulieren worden ongeveer 18.000 pikols koffie ter verscheping aangeboden tot NLG 30. Hoewel dit cijfer laag is, vermoedt men, dat binnenkort een afdoening tot stand zal komen, daar de toekomst geen verbetering in uitzicht stelt en het liggen wachten dus niet lonend zou zijn. Wanneer de betrekkelijk grote vloot onder Nederlandse vlag niet vermindert – en de koersen naar den vreemde zijn van dien aard, dat op een afzet daarheen voorlopig geen kans bestaat – dan zijn de vooruitzichten op flinke vrachten voor koffie uit de nieuwe oogst verre van schitterend en gelooft men niet, dat de koersen van het laatste seizoen bedongen zullen kunnen worden.
Naar het Kanaal heerst een weinig meer vraag en werden voor een passend eerste-klasse schip Sh.5/- meer besteed dan de laatst betaalde koersen. In deze richting worden tot matige prijzen nog een paar schepen gezocht. Naar Amerika noch naar Australië kwamen afdoeningen tot stand; naar New York blijft echter nog vraag bestaan en zal wel iets vermeerderen na afloop der in de volgende week te Padang plaats hebbende koffieveiling, welke echter slechts uit plm. 16.000 pikol bestaan zal, terwijl naar Australië de markt zeer lusteloos is en men in deze richting binnen kort geen verbetering tegemoet ziet.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschepen SOENDA en CONRAD naar Amsterdam elk NLG 90 koffie en NLG 110 huiden, stoomschip ZUID-HOLLAND naar Rotterdam NLG 90 koffie, NLG 110 huiden en NLG 40 suiker.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, CORNELIA, MAASNYMPH, DORDRECHT II, GROEN VAN PRINSTERER, NOACH IV, LICHTSTRAAL, MARTINA JOHANNA, JACOBUS JOHANNES en NEERLANDS VLAG, en de stoomschepen KONINGIN EMMA en NEDERLAND EN ORANJE.

Afbeelding
Datum 24 december 1884
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 23 december. Het stoomschip CONRAD, kapt. Adriani, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde te Marseille 23 december, na drie dagen stormweer te hebben gehad; zal de reis vervolgen na de bekomen lichte dekschade te hebben hersteld.

Afbeelding
Datum 31 maart 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 februari. Vrachten. De markt onderging gedurende de laatste veertien dagen geen verandering. De onbevrachte vloot verminderde weinig, doch de vraag van zeer gering. Alleen naar Het Kanaal voor order werd enige ruimte opgenomen tot Sh.30/- voor droge suiker van één laadplaats, en tot dezelfde vracht voor stroopsuiker in zakken per ingenomen netto ton. Voor andere bestemmingen bestond geen behoefte. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip CONRAD NLG 50 koffie, NLG 75 huiden, NLG 60 tabak, NLG 90 indigo naar Amsterdam en suiker tot geheime vracht naar Marseille; stoomschip PRINSES MARIE, idem.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, NOACH V, NOACH VI, NOACH II, SALATIGA, KERSBERGEN en WILHELMINA CORNELIA en OTTOLINA.

Afbeelding
Datum 11 januari 1886
Krant JB - Javabode

Iets over de 2e klasse bij de Maatschappij Nederland.
Het slechtste zijn de oude boten voor de tweede klasse ingericht: de PRINSES AMALIA, CONRAD, VOORWAARTS, MADURA en PRINS HENDRIK. De inrichting van de CELEBES was, voor de verbouwing en herdoping als SOENDA, zelfs van dien aard, dat er in het geheel geen particulieren, doch enkel militairen mee werden overgevoerd. Iets beter zijn ingericht de PRINS VAN ORANJE, KONINGIN EMMA en PRINSES MARIE, en het beste de laatst aangebouwde stomers PRINS ALEXANDER, PRINS FREDERIK, PRINSES WILHELMINA, BURGEMEESTER DEN TEX en SUMATRA. De hutten daar (opm: op de laatst aangebouwde stomers) verschillen slechts weinig van die der eerste klasse. De salon is eenvoudig maar net, en bevat een paar met wasdoek overtrokken tafels en met lederen kussens beklede banken. In de ruimte aan dek is het slechtst voorzien, wat vooral een ongerief is, zolang men in de warmte is. Hierin komen de nieuwe boten vrijwel overeen met de oude en met die welke voor rekening der Maatschappij Java bij een andere scheepsbouwmeester en volgens een ander type werden gemaakt, doch de beide laatste hebben tevens nog dit gebrek, dat zowel de badkamer als het watercloset bekrompen en onooglijke hokken zijn. Het is dus raadzaam om een der nieuwe, bij John Elder gebouwde boten af te wachten en zo mogelijk die, waarmede het geringste aantal militaire passagiers wordt overgevoerd. (opm: bekort)

Afbeelding
Datum 26 juli 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 24 juli. Het stoomschip PRINSES MARIE, kapt. Turfboer, van Amsterdam naar Batavia, de 22e juli te Marseille aangekomen, heeft enige schade aan de tunnelas. Het beschadigde gedeelte wordt in Marseille verwisseld. Het oponthoud zal vermoedelijk zestien dagen zijn, en de passagiers worden in de gelegenheid gesteld om de reis met de CONRAD te vervolgen.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Vrachten. Sedert het bericht van 4 dezer was de markt tamelijk stil, hoofdzakelijk tengevolge van de weinige scheepsruimte. De onbevrachte vloot vermeerderde enigszins, doch de onmiddellijk disponibele ruimte is zeer beperkt. Naar Nederland ging niets om en bleef ook de factory uit de markt. Naar Kanaal werden, kort na het laatste bericht, een paar schepen opgenomen op de basis van Sh.27/6, doch tengevolge van bovenvermelde schaarste aan beschikbare tonnenmaat werd voor dadelijke behoefte een ijzeren schip en een kleine houten bodem tot Sh.32/6 opgenomen, en blijft er nog vraag bestaan. Naar Amerika en Australië zijn geen afdoeningen te vermelden, doch voor beide destinaties bestaat vraag. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip ZUID-HOLLAND NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 120 indigo, naar Rotterdam, suiker tot geheime koers naar Marseille; stoomschip CONRAD NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 50 rijst, naar Amsterdam, fr. 90 huiden, fr. 55 peper, fr. 20 tin, naar Marseille; KERSBERGEN GBP 1.7/6 suiker uit de Oosthoek.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BURGEMEESTER SCHORER, ZWERVER, DELIANA.

Afbeelding
Datum 26 februari 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 januari. Vrachten. Sedert het bericht van 12 dezer was de markt zeer flauw en ging er bijna niets om, terwijl er weinig vraag bestond en de onbevrachte vloot weder aanzienlijk verminderde. Naar Nederland werd een schip aangelegd voor arak, om in de volgende maand te laden, doch voor een ander product bestond geen vraag naar ruimte. De Nederlandse schepen A. H. VAN TIENHOVEN SR. en MELATI krijgen elk thans 20.000 picols Factorijkoffie, in plaats van 15.000 picols, zoals vermeld was. Naar het Kanaal voor order werd een groot schip bevracht voor stroopsuiker tot de laatst betaalde koers, en zouden wellicht nog een paar handige bodems te plaatsen zijn.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: JUPITER arak tot NLG 50 naar Amsterdam, ligt aan; stoomschip CONRAD koffie NLG 80, huiden NLG 90, tabak NLG 55, naar Amsterdam, en koffie Ffrs. 80, peper en suiker tot geheime koers naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BANDA en CORNELIA.

Afbeelding
Datum 14 juli 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 juni. Vrachten. Sedert het bericht van 28 mei bleef de markt zeer flauw gestemd, bestond er zeer weinig vraag en nam de onbevrachte vloot aanzienlijk toe. Naar Nederland kwamen enige partijen arak aan de markt, waarvoor een passend schip wordt gezocht. Naar het Kanaal bestond geen vraag en werd slechts een klein schip voor stroopsuiker bevracht; verscheidene in Europa voor het nieuwe seizoen bevrachte schepen zijn aangekomen en liggen op orders te wachten. Naar de Verenigde Staten zijn geen afdoeningen te vermelden en wordt ook geen scheepsruimte gezocht. Naar Australië ging niets om. Naar Auckland werd een handig schip gevraagd om in de aanvang van het nieuwe seizoen te laden. De laatste bevrachting is de Nederlandse stoomboot CONRAD NLG 80,- koffie, NLG 90,- huiden, NLG 55,- tabak, NLG 50,- thee, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEZUSTERS VAN HAAFTEN, BATAVIER, GRAAFSTROOM, F.H. VON LINDERN, THORBECKE V, CONSTANTIA en AMICITIA.

Afbeelding
Datum 13 december 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 november. Vrachten. Weinig schepen aangeboden bij tamelijk levendige vraag naar scheepsruimte. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip ZEELAND naar Rotterdam koffie NLG 80, huiden NLG 85, rijst NLG 50, tabak NLG 55, krossoks NLG 40, en tin NLG 25 per last, naar Marseille suiker Sh.40/-, koffie Ffrs 80, tin Ffrs 25 per ton; stoomschip CONRAD naar Amsterdam koffie NLG 80, suiker NLG 40, huiden NLG 95, rijst NLG 50, tabak NLG 50 en tin NLG 25 per last.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: geen

Afbeelding
Datum 24 januari 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

IJmuiden (geen datum) Het stoomschip CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, is bij het vertrek in de sluis tegen de muur gelopen en bekwam enige schade.

Afbeelding
Datum 21 januari 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 december. Vrachten bijna zonder afdoeningen, doordat afschepers van suiker nog niet genegen zijn de gevraagde hogere koersen in te willigen. Nederlands: stoomschip BROMO koffie NLG 80, huiden NLG 95, tabak NLG 60, rijst NLG 50, tin NLG 35, damar NLG 60 per last, naar Rotterdam en koffie FF 80, huiden FF 95, tin FF 35, damar FF 60 ton, naar Marseille; CONRAD koffie NLG 80, huiden NLG 95, rijst NLG 50, tabak NLG 60 per last, naar Amsterdam en zwarte peper FFr 65, damar FFr 70 per ton, naar Genua; CATHARINA laadt voor bevrachters rekening naar Kanaal v.o. (opm: v.o. = voor orders).
Lossend en onbevracht schip: KINDERDIJK.

Afbeelding
Datum 13 februari 1889
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 11 februari. Het stoomschip CONRAD, kapt. Adriani, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 11 februari te Vigo en heeft, na aldaar de kolenvoorraad te hebben aangevuld, de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 07 juni 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 mei. Vrachten. Scheepsruimte weinig aangeboden, maar ook weinig gezocht nu het afscheepseizoen ten einde spoedt. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands stoomschip CONRAD koffie NLG 85,00, tabak NLG 65,00, tin NLG 35,00, huiden NLG 95,00, indigo NLG 120,00 per last, naar Amsterdam, en damar Ffrs. 85,00, zwarte peper Ffrs. 80,00 per ton, naar Genua; Nederlands stoomschip BROMO koffie NLG 85,00, huiden NLG 95,00, tabak NLG 65,00, indigo NLG 120,00 per last, naar Rotterdam, en koffie Ffrs. 85,00, huiden Ffrs. 95,00, indigo Ffrs. 120,00 per ton, naar Marseille.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1890
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 juli. Vrachten. Sedert het vorige bericht valt weinig over de markt te vermelden. Door de gedrukte suikerprijzen in Europa en door de regens hier, die de suikerfabrieken beletten te malen, is de markt zeer flauw gestemd en slechts enige in Europa bevrachte schepen zijn begonnen suikker van de nieuwe oogst te laden. Naar Nederland zou een schip van middelmatige grootte emplooi kunnen vinden van de Noordkust van Celebes om hout en lichtgoed te laden. Van Java bestaat echter geen vraag en hadden geen bevrachtingen plaats. Naar Kanaal voor order werd niets afgedaan. Naar Amerika zijn twee schepen voor hun aankomst hier, in Europa afgesloten, om voor San Francisco te laden, doch bestaat thans geen vraag meer. Naar New York is er behoefte aan een schip van circa 500 ton register om te Batavia en Padang koffie en lichtgoed te laden. Naar Australië vond geen afdoening plaats. Naar Delagoabaai is een schip voor dwarsleggers bevracht. Voor afscheep oktober/ november eerstkomende worden een of twee schepen gezocht naar diezelfde richting. Naar Port Said voor order laden een paar stoomschepen suiker van de nieuwe oogst. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands stoomschip UTRECHT NLG 65 koffie, NLG 95 huiden, naar Nederland via Marseille; stoomschip CONRAD idem naar Nederland via Genua.

Afbeelding
Datum 07 januari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip ROTTERDAM, van de N.A.S.M, arriveerde 4 dezer van New York te Rotterdam. SCHIEDAM, van de N.A.S.M, vertrok 2 dezer van Buenos Ayres, naar Amsterdam; MERAPI, van Rotterdam naar Java, arriveerde 3 dezer te Southampton; BATAVIA, van Rotterdam naar Java, vertrok 4 dezer van Suez; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 2 dezer Kaap Vincent; CONRAD, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 4 dezer van Port Said; PRINS ALEXANDER, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 2 dezer van Genua; SPAARNDAM, van de N.A.S.M, vertrok 3 dezer van New York naar Rotterdam; OBDAM, van de N.A.S.M, 4 dezer van Rotterdam vertrokken naar New York, vertrok 5 dezer van Boulogne; UTRECHT, arriveerde 4 dezer van Batavia via Marseille te Rotterdam; NOORDBRABANT, van Rotterdam naar Java, vertrok 4 dezer van Port Said en de 5e van Suez.

Afbeelding
Datum 19 januari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip CONRAD, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 15 dezer Gibraltar; BATAVIA, van Rotterdam naar Java, vertrok 15 dezer van Perim; SOERABAJA, van Java naar Rotterdam, vertrok 15 dezer van Colombo; DRENTHE, van Java naar Rotterdam, arriveerde 15 dezer te Suez.

Afbeelding
Datum 24 januari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip CONRAD, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde den 21 dezer te IJmuiden; BANTAM, van Glasgow naar Batavia, arriveerde 21 dezer te Padang; CELEBES, van Newcastle N.S.W. (opm: New South Wales, Australië) naar Londen, passeerde 21 Ouessant; PRINSES WILHELMINA, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 21 dezer te Suez; WERKENDAM, van de N.A.S.M, arriveerde 22 dezer van New York te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 23 juni 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 20 juni. Het naar Batavia bestemde stoomschip CONRAD is bij het binnenkomen in de sluis tegen de sluismuur gelopen en heeft daardoor in een der bakboordsboegplaten, ca. 6 voet boven water, een scheur van ca. anderhalve voet lengte gekregen. Na binnenboord de schade zoveel mogelijk gerepareerd te hebben, ging het stoomschip in zee.

Afbeelding
Datum 06 maart 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 maart. Het Nederlandse stoomschip PRINSES AMALIA, van hier naar Batavia, de 3e maart na voldoende proefstomen van Ferrol vertrokken, is de 4e uit zee teruggekeerd, daar 8 uur na het vertrek, een nieuw accident in de hogedrukcilinder plaats vond. De reparatie is terstond onderhanden genomen. Aan de passagiers, die zich te Genua zouden inschepen, is aangeboden om de reis per CONRAD te maken, die aldaar a.s. donderdag verwacht wordt.

Afbeelding
Datum 08 april 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Zeetijdingen. Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, vertrok 6 dezer van Batavia naar Amsterdam; ARDJOENO, van Java naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Port Said; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 6 dezer te Padang; SUMATRA, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 6 dezer te Genua; VOORWAARTS, van Hamburg, arriveerde 6 dezer te Amsterdam; BROMO, van Rotterdam naar Java, vertrok 5 dezer van Southampton; PRINSES MARIE, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 6 dezer te Genua; ZAANDAM, van de N.A.S.M, vertrok 5 dezer van Baltimore naar Rotterdam; VEENDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Boulogne; MAASDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 5 dezer te New York.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 augustus. Aan boord van het stoomschip CONRAD, liggende aan de Handelskade alhier, had zaterdag namiddag, een treurig ongeluk plaats. Door het breken van een hanger is de schoorsteen die aan boord zou worden gehesen, overboord gevallen, en werd een man eveneens overboord geworpen. Na uit het water te zijn gehaald heeft men de ongelukkige naar het ziekenhuis gebracht, waar hij inmiddels is overleden.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1892
Krant JB - Javabode

De CONRAD, die morgenochtend hier (opm: Batavia) wordt verwacht, is thans ook electrisch verlicht, terwijl de hutten 1e en 2e klasse zijn vernieuwd en ruimer en lichter zijn geworden. Dit schip doet dus nu in deze opzichten niet onder voor de nieuwere boten der Maatschappij Nederland.

Afbeelding
Datum 23 februari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 22 februari. Het stoomschip CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 10 dezer te Pandang; PRINS WILLEM I, vertrok 21 dezer van Paramaribo naar Amsterdam; PRINS WILLEM III, arriveerde 18 dezer van Amsterdam te Paramaribo; GEDEH, van Java via Marseille, arriveerde 21 dezer te Rotterdam; BATAVIA, van Rotterdam naar Java, vertrok 21 dezer van Southampton.

Afbeelding
Datum 19 april 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 17 april. Het stoomschip CONRAD, van Batavia herwaarts, arriveerde gisteren te Messina met lichte schade aan de machine, doch zal heden weder vertrekken. Volgens nader ontvangen telegram uit Messina van kapt. Duinker werd op het stoomschip CONRAD, stomende in Straat Messina, de lagedruk-zuiger defect. Kapt. Duinker seinde van Kaap Faro aan de agent te Messina om een sleepboot. Door het daartoe uitgezonden stoomschip SARDEGNA werd de CONRAD gisteren te Messina binnengesleept. De aan boord zijnde waarloze zuiger wordt aldaar ingezet en zal het stoomschip vermoedelijk heden de reis naar Genua voortzetten.

Afbeelding
Datum 03 september 1893
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 2 september. Het Nederlandse stoomschip CONRAD, heden alhier van Java aangekomen, heeft in de Binnenhaven de schroefas gebroken, en wordt door drie sleepboten naar Amsterdam opgesleept.

Afbeelding
Datum 29 september 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 28 september. Het stoomschip KONINGIN EMMA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 27 dezer te Atjeh; ZUID-HOLLAND, van Rotterdam, arriveerde 27 dezer te Batavia; UTRECHT, vertrok 27 dezer van Batavia naar Rotterdam; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 27 dezer te Suez; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 26 dezer van Southampton en passeerde 27 dezer Ouessant; PRINS HENDRIK, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 26 dezer te Port Said en vertrok 27 dezer van Suez; ZAANDAM, van de N.A.S.M, van Amsterdam naar New York, arriveerde woensdag 27 dezer, des voormiddag 8 uur, te Plymouth; ROTTERDAM, van de N.A.S.M, vertrok den 27 dezer van Rotterdam naar New York.

Afbeelding
Datum 06 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 6 oktober. Het stoomschip DRENTHE, van Java naar Rotterdam, vertrok 4 dezer van Perim; SAMARANG, van Java naar Rotterdam, passeerde 3 dezer Gibraltar; BROMO, van Rotterdam naar Java, vertrok 4 dezer van Port Said; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde te Genua 3 dezer; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 4 dezer te Genua; PRINSES SOPHIE, vertrok 4 dezer van Batavia naar Amsterdam; PRINSES WILHELMINA, arriveerde 3 dezer van Amsterdam te Batavia; SAMARANG, van Batavia naar Rotterdam, is 3 dezer Gibraltar gepasseerd; PRINS FREDERIK HENDRIK, van Suriname naar Amsterdam, arriveerde 4 dezer te Havre.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 11 oktober. Het stoomschip VOORWAARTS, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 7 dezer Perim; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 7 dezer Kaap del Armi; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 7 dezer van Padang; SUMATRA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 8 dezer te Southampton; SOERABAYA, van Rotterdam naar Java, passeerde 8 dezer Gibraltar; KONINGIN EMMA, arriveerde 9 dezer van Amsterdam te Batavia; SAMARANG, van Batavia via Marseille, arriveerde 9 dezer te Rotterdam; MERAPI, van Java naar Rotterdam, arriveerde 9 dezer te Marseille; SALAK, van Rotterdam naar Java, arriveerde 9 dezer te Batavia.

Afbeelding
Datum 13 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden. Het stoomschip SOERABAYA, van Rotterdam naar Java, arriveerde 11 dezer te Marseille; GEDEH vertrok 11 dezer van Batavia naar Rotterdam; PRINS MAURITS, vertrok 9 dezer van Parimaribo naar Amsterdam; ORANJE NASSAU, arriveerde 10 dezer te van Amsterdam te Parimaribo; SUMATRA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 10 dezer van Southampton; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 11 dezer van Port Said; AMSTERDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 11 dezer Scilly; EDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, vertrok 11 dezer met 124 passagiers derde klasse.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 26 oktober. Het stoomschip CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 25 dezer Point de Galle; DRENTHE, van Java via Marseille, arriveerde de 25e dezer te Rotterdam; SOENDA, van Singapore naar Amsterdam, vertrok 24 dezer van Port Said; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 25 dezer te Suez; PRINS ALEXANDER, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 25 dezer Ouessant; ZUID HOLLAND, vertrok 25 dezer van Batavia naar Rotterdam; ROTTERDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 25 dezer Lizard; SCHIEDAM, van de N.A.S.M, vertrok 25 dezer van Amsterdam naar New York; SPAARNDAM, van de N.A.S.M, vertrok 25 dezer van Rotterdam naar New York.

Afbeelding
Datum 02 november 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 1 november. Het stoomschip GEDEH van Java naar Rotterdam, vertrok 31 oktober van Port Said; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 31 oktober te Genua; VOORWAARTS arriveerde 31 oktober van Amsterdam te Batavia; AMSTERDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 29 oktober te New York; DUBBELDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 29 oktober Wight; ZAANDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Amsterdam, passeerde 31 oktober Lizard; P. CALAND, van de N.A.S.M, vertrok 31 oktober van Rotterdam naar New York; SEMARANG, van Rotterdam naar Java, vertrok 31 oktober van Southampton; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, is 30 oktober te Padang aangekomen.

Afbeelding
Datum 03 november 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 2 november. Het stoomschip PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 31 oktober van Genua; PRINS ALEXANDER, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 1 dezer te te Genua; PRINS MAURITS, van Suriname, arriveerde 1 dezer te Amsterdam; ARDJOENO, van Rotterdam naar Java, vertrok 1 dezer van Port Said; VEENDAM, van de N.A.S.M, vertrok 1 dezer van Rotterdam naar New York; P. CALAND, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 1 dezer Wight; ZAANDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Amsterdam, passeerde 1 dezer Dover; SOENDA, van Singapore naar Amsterdam, arriveerde 1 dezer te Marseille; PRINSES WILHELMINA vertrok 1 dezer van Batavia naar Amsterdam; CONRAD, van Amsterdam, arriveerde 1 dezer te Batavia.

Afbeelding
Datum 01 december 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 30 november. Het stoomschip AMSTERDAM, van de N.A.S.M, vertrok 29 dezer van Rotterdam naar New York; PRINSES AMALIA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 28 dezer te Genua; CONRAD, vertrok 29 dezer van Batavia naar Amsterdam; PRINSES WILHELMINA, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 28 dezer te Genua; MERAPI, van Rotterdam naar Java, vertrok 29 dezer van Port Said; VEENDAM, van de N.A.S.M, arriveerde de 29e dezer van New York des namiddag 4 uur 25 minuten voorgaats van den Nieuwe Waterweg.

Afbeelding
Datum 22 december 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 21 december. Het stoomschip CONRAD, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 20 dezer te Suez; PRINSES SOPHIE, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 19 dezer te Port Said; MERAPI, van Rotterdam naar Java, arriveerde 20 dezer te Batavia; ARDJOENO, vertrok 20 dezer van Batavia naar Rotterdam; BROMO, van Java naar Rotterdam, arriveerde 19 dezer te Marseille; PRINSES MARIE, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 20 dezer van Southampton.

Afbeelding
Datum 23 december 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 22 december. Het stoomschip BROMO, van Java naar Rotterdam, vertrok 21 dezer van Marseille; EDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 21 dezer Dover; CONRAD, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 21 dezer van Port Said; PRINSES SOPHIE, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 20 dezer van Suez; PRINS FREDERIK HENDRIK arriveerde 20 dezer van West-Indië te New York; PRINSES MARIE, van Amsterdam naar Batavia, keerde 20 dezer uit zee terug te Southampton wegens stormweder, doch zette 21 dezer de reis weder voort; GEDEH, van Rotterdam naar Java, vertrok 21 dezer van Marseille.

Afbeelding
Datum 17 februari 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Brest, 14 februari. Te Portsall (Finisterre) is een reddingboei aan de kust gevonden, waarop de naam CONRAD, Amsterdam. (Het stoomschip CONRAD vertrok 27 januari van Amsterdam naar Batavia en 15 februari van Suez.)

Afbeelding
Datum 23 januari 1895
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 januari. Het Nederlandse stoomschip CONRAD, van Batavia alhier aangekomen, heeft na het vertrek van Port Said door broeiing van hooi een kleine brand aan boord gehad. Door slecht weer in de Middellandse Zee werd schade aan de verschansing toegebracht.

Afbeelding
Datum 21 mei 1895
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 mei. Ten behoeve van het stoomschip CONRAD, dat na in aanvaring te zijn geweest, met schade aan de boeg en voorpiek Carthagena is binnengelopen, werd het gouvernements droogdok door de Spaanse regering ter beschikking gesteld en zal de CONRAD nu daarin worden gezet om te worden onderzocht.

Afbeelding
Datum 22 mei 1895
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 20 mei. De aanvaring van het Nederlandse stoomschip CONRAD met het Engelse stoomschip SULLY, van Swansea naar Marseille, vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag (opm: van 17 op 18 mei) des nachts te twee uur op 54 mijl van Carthagena. Negentien man van de SULLY konden worden gered, doch de gezagvoerder en een jongen zijn verdronken.

Afbeelding
Datum 25 mei 1895
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Carthagena, 22 mei. Het hier met schade door aanvaring binnengelopen stoomschip CONRAD staat nu in het dok en wordt morgen onderzocht. De admiraal der haven wil niet veroorloven, dat de werkzaamheden aan het stoomschip door particulieren worden verricht. Alleen gouvernementsambtenaren en -materieel zijn toegestaan.

Afbeelding
Datum 01 juni 1895
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 mei. Het Nederlandse stoomschip CONRAD, van Batavia naar Amsterdam, dat 19 dezer met door aanvaring bekomen schade te Carthagena is binnengelopen, heeft heden na volbrachte reparatie de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 01 september 1895
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 augustus. Naar wij vernemen, zal het stoomschip CONRAD, kapt. D.J. Duinker, van de Stoomvaart Maatschappij Nederland, dat ten gevolge van een aanvaring op de hoogte van Cartagena in mei l.l. enige maanden uit de vaart geweest is, de 19e oktober de reis naar Batavia aanvaarden en daarmede weder in de gewone maildienst worden opgenomen. De schade, door de aanvaring veroorzaakt, is thans geheel hersteld, doch het schip zal nog worden voorzien van een nieuwe bronzen schroef, waardoor de snelheid van de vaart zal worden vermeerderd met een halve mijl per wacht, zodat de gehele duur der reis daardoor met 36 uur wordt bekort. Ook de PRINS ALEXANDER en de BURGEMEESTER DEN TEX zullen van een dergelijke schroef worden voorzien, waarvan de maatschappij de gunstige resultaten reeds enige tijd heeft kunnen waarnemen bij twee andere schepen, n.l. bij de PRINSES WILHELMINA en de PRINSES MARIE.

Afbeelding
Datum 24 november 1896
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 november. Volgens bij Lloyd’s ontvangen telegram ligt het Nederlandse schip CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, in de straat van Perim met defecte machine geankerd. Op dit ogenblik wordt geen assistentie verlangd. De gezagvoerder wacht op orders van de reders.

Afbeelding
Datum 24 november 1896
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 november. Volgens bij Lloyd's ontvangen telegram heeft een expert het volgende gerapporteerd aangaande het stoomschip CONRAD: kolommen en fundatieplaten verschoven, condensor en krukas gebroken, verloren stoompijp defect, de stangen op de assen verbogen, en andere schade. De schade kan hier niet gerepareerd worden. Een tweede onderzoek zal plaats hebben.

Afbeelding
Datum 26 november 1896
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 november. Volgens telegram van Lloyd's is het stoomschip CONRAD door de sleepboot van de Kolen-Maatschappij ter rede van Perim gesleept. Er zal onmiddellijk een tweede onderzoek plaats vinden. Er werd geen accoord gemaakt. Volgens bij Lloyd's ontvangen telegram uit Perim verklaarden de experts aldaar dat het stoomschip CONRAD voldoende gerepareerd kan worden om met verminderde kracht naar Nederland terug te keren. De tijdelijke reparaties kunnen daar bewerktstelligd worden.

Afbeelding
Datum 08 december 1896
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Alblasserdam, 6 december. De Nederlandse sleepboot OCEAAN, kapitein G.H. Bouman, van L. Smit & Co, directie de heren Murk Lels & Zoon, is gecharterd om het stoomschip CONRAD van de Maatschappij Nederland, thans te Perim met defecte machine, van daar te slepen naar Amsterdam of een Engelse haven. De sleepboot wordt met alle spoed voor de reis gereed gemaakt.

Afbeelding
Datum 19 december 1896
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 december. Blijkens telegram uit Perim, is de CONRAD direct begonnen met het overwerken van de lading in het stoomschip LOMBOK, dat gisteren te Perim was aangekomen.

Afbeelding
Datum 14 januari 1897
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 januari. Volgens telegram uit Perim vertrekt het Nederlandse stoomschip CONRAD morgen vandaar naar Amsterdam, op sleeptouw van de sleepboot OCEAAN, die heden te Perim is aangekomen en aan boord waarvan alles wel is.

Afbeelding
Datum 01 februari 1897
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 januari. Het stoomschip CONRAD, van Perim naar Amsterdam op sleeptouw van de sleepboot OCEAAN, is heden Malta gepasseerd. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 09 april 1897
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Veiling stoomschip CONRAD. Maandag de 3e mei 1897, des namiddags ten 3 ure, in het verkooplokaal Frascati te Amsterdam zullen de makelaars W. de Lorme van Rossem, W.J. Langeveld Jr, J.F. von Glahn en F. Meyerdirck Jr, namens de directie der Stoomvaart Maatschappij Nederland en ten overstaan van de notarissen J.C.G. Pollones en J.P. Smits, presenteren te verkopen aan de meestbiedende of hoogstmijnende het buitengewoon sterke ijzeren driemast schroefstoomschip, genaamd CONRAD, in 1872 gebouwd bij de firma John Elder & Co te Glasgow, varende onder Nederlandse vlag, volgens meetbrief lang 106,50 meter, wijd 12 meter en hol 8,70 meter, en alzo gemeten op bruto 3087,18 ton en netto 2281,81 ton, met de aanwezige kapitale, doch thans in beschadigde toestand verkerende machines en de zich aan boord bevindende inventaris, breder bij biljetten omschreven.
Genoemd stoomschip ligt aan de steiger van het Koninginnedok, overzijde IJ te Amsterdam en is daar dagelijks te bezichtigen.
Nadere informatiën en biljetten te bekomen bij de makelaar W. de Lorme van Rossem, Binnenkant no.1.

Afbeelding
Datum 10 april 1897
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 8 april. Het stoomschip CONRAD van de Stoomvaart Maatschappij Nederland zal op de 3e mei in veiling worden verkocht. (opm: zie ook PGC 010297 en PGC 060597)

Afbeelding
Datum 15 april 1897
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. W, de Lorme van Rossem, makelaar te Amsterdam, presenteert als lasthebbende van zijn principalen, ten overstaan van de deurwaarder I.H. Dupont Noordbeek, op maandag de 3e mei 1897, des namiddags ten 3 ure – na afloop der veilling van het stoomschip CONRAD – in het lokaal Frascati te Amsterdam bij opbod en afslag te verkopen het extra ordinair welbezeilde kopervaste en gekoperd barkschip MICHELANGELO DI PIEVE, gemeten op 461,51 tonnen, en zulks met al deszelfs rondhout, opstaand en lopend want, zeilen, ankers, kettingen, touwwerk en verdere gereedschappen, volgens biljetten nader omschreven. Het schip ligt en is dagelijks te bezichtigen aan de werf Vredenhof, Hoogte Kadijk171 te Amsterdam, en is inmiddels uit de hand te koop. Nadere informatiën en biljetten te bekomen bij bovengenoemde makelaar. (opm: dit Italiaanse schip, in 1868 gebouwd, werd door Nederlandse slopers gekocht en te Burgerbrug gesloopt)

Afbeelding
Datum 06 mei 1897
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 mei. Naar de Scheepvaart verneemt, heeft de heer W. de Lorme van Rossem de CONRAD gisteren aangekocht voor de firma C.H. Sunderman & Co te Dordrecht en zal ook dit mailstoomschip gesloopt worden.

Afbeelding