Inloggen
ADRIAAN - ID 7981


Kroniekberichten

Datum 30 mei 1840
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, den 29 mei. Den 28ste, des morgens, zeilde naar zee: ADRIAAN, kapitein H.R. Bok, naar Liverpool. (opm: eerste reis van de kof, kapt. Harm Reints Bok)

Afbeelding
Datum 07 april 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoetsluis, 5 april. Uitgezeild: ADRIAAN, kapitein H.R. Bok, naar New York. Z.O. en omlopend.

Afbeelding
Datum 23 juli 1841
Krant GRC - Groninger Courant

Aankomst en vertrek van schepen
Zeilklaar te New York, tussen den 25 en 30 juli, ADRIAAN, kapitein H.R. Bok, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 10 augustus 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga lijsten Rotterdam.
New York. ADRIAAN, kapitein H.R. Bok, 55 v. tabak, 522 stukken lignum vitea, 46 vjs. potasch, 3 k. drogerijen, 212 v. walvistraan, 46 tons, 1000 weights, 2 quarters en 2 pond verfhout, diversen.

Afbeelding
Datum 22 februari 1842
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, den 21 februari. Den 19de, des morgens, zeilde ADRIAAN, kapt. H.R. Bok, naar New York.

Afbeelding
Datum 13 februari 1844
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, den 12 februari. Den 12 dezer, des morgens, zeilde van Helvoetsluis ADRIAAN (opm: schoenerkof), kapt. H.R. Bok, naar New York.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1845
Krant GRC - Groninger Courant

Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
15 oktober: kapt. Visser, DE VRIENDSCHAP (Amsterdam), van Riga naar Amsterdam; kapt. Visser, DE HARMONIE (Amsterdam), van Riga naar Amsterdam.
16 oktober: kapt. Karsijns, DE VRIENDSCHAP (de Bult), van Danzig naar Amsterdam; kapt. Kuen Rz., JOHANNA CATHARINA (Groningen), van St. Petersburg naar Hellevoet; kapt. Boswijk, JANTINA (Zuidbroek), van Stettin naar Amsterdam; kapt. Plukker, HENDERIKA (Winschoten), van St. Petersburg naar Amsterdam.
17 oktober: kapt. Kroon, DE VROUW WICHERDINA (Wildervank), van Rotterdam naar Danzig; kapt. Bakker, ALEXANDER (Veendam), van Amsterdam naar St. Petersburg; kapt.
Zelling, GEZINA (Muntendam), van Amsterdam naar St. Petersburg; kapt. Bok, ADRIAAN (Rotterdam), van Rotterdam naar Riga.
18 oktober: kapt. Top, GEZINA WILKENS (Veendam), van Hull naar St. Petersburg; kapt. Wijkmeijer, ANNA (Pekela), van Hull naar St. Petersburg; kapt. De Weerd, FLECKE JOUWER (Joure), van Hull naar St. Petersburg; kapt. Muntendam, ARIANE (Amsterdam), van Amsterdam naar St. Petersburg; kapt. Menkema, CATHARINA SIJPKENS (Pekela), van Hull naar St. Petersburg; kapt. Sap, DE BROEDERLIEFDE (Wildervank), van Amsterdam naar Stettin; kapt. Botje, SARA (Groningen), van Amsterdam naar Stettin; kapt. Dijkema, MEXICO (Rotterdam), van St. Ubes naar Riga; kapt. Vos, CATHARINA KNELSINA (Pekela), van Amsterdam naar Danzig; kapt. Ebes, MARIA (Harlingen), van Harlingen naar Memel; kapt.Kiewit, MARIA CATHARINA (Schiermonnikoog), van Rotterdam naar Danzig.
De wind de 15de oktober Z; de 16de ZZW en W; de 17de W; de 18de NW.
Elseneur, 18 oktober 1845.

Afbeelding
Datum 25 november 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 20 november. Het schip ADRIAAN, kapt. Bok (opm: kof, bouwjaar 1840; kapt. H.R. Bok), van Riga naar Rotterdam, is bij de hoek van Texel door het schip KRONPRINZ VON HANNOVER overzeild. Twee man van de equipage bevinden zich aan boord van laatstgenoemd schip.(opm: zie ook NRC 261145, NRC 011245, AC 021245, DC 251245 en RC 210146)

Afbeelding
Datum 26 november 1845
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 20 november. Van het lot der Nederlandse kof ADRIAAN, kapt. Bok, die door de bark KRONPRINZ VON HANNOVER is overzeild, heeft men niets naders vernomen. Echter vreest men het ergste, dewijl de bark met een vaart van 8 mijlen tegen haar aanstiet.

Afbeelding
Datum 01 december 1845
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Een brief uit Amsterdam meldt dat de equipage van het kofschip ADRIAAN, kapt. H.R. Bok, van Riga naar Rotterdam, hetwelk bij den hoek van Texel door het schip KRONPRINZ VON HANOVER is overzeild, na drie dagen op het wrak te zijn gebleven, is gered geworden (opm: zie AC 251145, 021245 en AH 241245).

Afbeelding
Datum 24 december 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 22 december. In de maandelijkse vergadering, van de alhier gevestigde Zuid-Hollandsche maatschappij tot redding van schipbreukelingen, gehouden den 19de dezer, is besloten te doen uitreiken aan: aan W.J. de Grooth, voerende het Groningse kofschip AGATHA, de groote zilveren medaille: aan J. van Mekeren, kok op gemeld schip, insgelijks de groote zilveren medaille en NLG 30 aan J.J. Feyken, matroos op dat schip NLG 20, welke drie laatsten zich door beleid, moed en edel gedrag onderscheiden hadden bij de gelukte pogingen tot redding van de equipage van het hier thuis behorende schooner-kofschip ADRIAAN, hetwelk in de nacht van 17 november in de Noordzee door ene Deense bark is overzeild (opm: zie o.a. AC 021245).

Afbeelding
Datum 25 december 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Dordrecht, 24 december. Men leest in de Rotterdamsche Courant:
Directeuren der hier ter stede gevestigde Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen hebben opnieuw, in hun maandelijkse vergadering, gehouden vrijdag 19 december, besloten te doen uitreiken:
- Aan Jan Berkhout, gevoerd hebbende het hoeker bunschip de HANDELMAATSCHAPPIJ, thuis behorende te Vlaardingen, NLG 30,-, en NLG 120,- om onder de overigen zijner equipage te verdelen, als een erkentelijk blijk hunner tevredenheid, voor het op 12 oktober ll., in de Noordzee, met stormweder redden der bemanning van het in een zinkende staat verkerende Oost Friese kofschip HERMAN, gevoerd geweest door schipper Hendrik Klinkenberg, thuis behorende te Leer, terwijl hij daarna, door aanhoudende stormen, met de geredden aan boord, aan de Deense kust is gestrand en het schip heeft verloren, zonder echter het verlies van mensen te betreuren te hebben (opm: zie DC 061145).
- Aan Jan Verschoor, voerende het hoeker buisschip MARIA AURALIA, en aan Jacob Visser, voerende het hoekerschip JOHANNIS ARINIS, beide thuis behorende te Zwartewaal, ieder een zilveren medaille, voor het op 16 oktober ll., in weerwil van hevige stormen, redden met de equipage aan boord en veilig in de baai van Hitland binnenslepen der in een hoogst ontramponeerde staat verkerende Engelse schoener SCOTIA, kapt. Jacob Jack van Portsoy. - Aan W.J. de Grooth, voerende het kofschip AGATHA, thuis behorende te Groningen, de grote zilveren medaille; aan J. van Mekeren, wonende te Harlingen, kok aan boord van gemeld schip, mede de grote zilveren medaille, benevens NLG 30,-; aan J.J. Feyken, wonende te Muntendam, matroos op hetzelve NLG 20,-; namelijk: aan de eerste (kapt. De Grooth) voor zijn met zeemansbeleid en kunde aangewende pogingen in het redden der equipage van het hier ter stede thuis behoord hebbende schoener kofschip ADRIAAN, gevoerd geweest door schipper H.R. Bok (opm: zie AC 021245), welke in de nacht van de 17de der vorige maand, in de Noordzee, op de hoogte van Texel, door een Deense bark is overzeild en zich in zinkende staat bevond, waardoor de bemanning in groot gevaar verkeerde, terwijl bij hun met alle mogelijke zorg aan boord heeft verpleegd en te Amsterdam veilig aan wal gebracht; aan de tweede (de kok), als zijnde de enige persoon van de bemanning der AGATHA, die zich onmiddellijk gereed betoonde de sloep te bemannen, om de schipbreukelingen te redden, terwijl hij in twee gevaarlijke tochten met de sloep dit menslievend doel heeft bereikt, en aan de derde (de matroos), omdat hij niet wilde gedogen dat kapt. De Grooth, die daartoe gereed was, als tweede persoon de sloep zou bemannen, en de eerste tocht met de kok heeft volbracht, zijnde de tweede tocht geschied door gemelde kok en één man, die reeds van de ADRIAAN was gered.
Terwijl directeuren voornoemd, als administrateurs van het zo weldadig fonds van wijlen mejuffrouw Ida Maria de Raadt, aan onderscheiden weduwen, wier mannen in zee zijn verdronken, wonende te Vlissingen, Brielle, op Ameland, te Pekela en te Veendam, ondersteuning hebben uitgereikt.

Afbeelding
Datum 21 januari 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Groningen, 18 januari. In de openbare vergadering van het departement Groningen van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen van de 14e dezer, werd de grote zilveren medaille uitgereikt aan de scheepskapitein W.J. de Grooth, die hem voor het redden van schipbreukelingen door de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen, te Rotterdam gevestigd, was toegewezen. In november l.l. had de bekroonde in de Noordzee bij een hevige storm en zijn eigen leven in de waagschaal stellende de bemanning gered van het bereids zinkende schip ADRIAAN, van Rotterdam, kapt. H.R. Bok (opm: zie AC 021245 en DC 251245). De kok des kapiteins De Grooth (opm: J. van Mekeren), benevens een matroos (opm: J.J. Feyken) van het Groninger kofschip AGATHA die zich bij diezelfde gelegenheid edel en moedig gedragen hadden, hebben tevens ieder een beloning ontvangen.

Afbeelding
Datum 22 januari 1846
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Harlingen, 16 januari. Bij gelegenheid van een buitengewone vergadering van het Departement tot Nut van 't Algemeen, had dezer dagen alhier, namens de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen te Rotterdam, de plechtige uitreiking plaats, van haar grote zilveren medaille, benevens dertig guldens, aan Jurien Hendrik van Mekeren, als erkentelijk bewijs van haar tevredenheid en tevens blijvend aandenken aan zijn stoutmoedig en menslievend gedrag op 21 november ll. in de Noordzee, bij stormweer en hooglopende zee, aan de dag gelegd; als zijnde de enigste van zijn bootsgezellen, gereed om zich dadelijk in de sloep te begeven, ten einde de schipbreukelingen aan boord van het masteloos en in een zinkende staat, door overzeilen, verkerende schoener-kofschip ADRIAAN, gevoerd door kapt. H.R. Bok, te redden en aan boord van de AGATHA over te brengen.

Afbeelding