Inloggen
CAROLINA - ID 7950


Kroniekberichten

Datum 13 april 1855
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Heden vertrekt van deze stad de Nederlandse bark CAROLINA, kapt. V. de Best, naar New York, aan boord hebbende een 200-tal landverhuizers, waaronder slechts 12 Duitsers. De anderen zijn alle van Charlois (opm: nu deel van Rotterdam), Overmaasche en Buitensluis.

Afbeelding
Datum 22 september 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Men schrijft uit Hellevoetsluis, van de 18e dezer, het volgende aan de Schiedamsche Courant:
In de morgen van gisteren had aan boord van het Nederlandse barkschip CAROLINA, kapt. De Best, komende van New York en bestemd naar Rotterdam, liggende in het Kanaal van Voorne, een oproer plaats. Drie matrozen zijn op het onverwachts bij de kapitein in de kajuit gedrongen en hebben gedreigd hem te zullen vermoorden. De kapitein en onder-stuurman hebben zij geslagen en hun het goed van het lijf gescheurd. De kapitein heeft zijn pistool, een revolver, gegrepen en door dat voor te houden, hen op een distantie gehouden. Toen de kapitein weder in de kajuit gegaan was, hebben de drie matrozen met de voeten en een handspaak getracht de deur open te breken. Op dit ogenblik kwamen juist de commissaris van politie en waterschout aldaar aan, en lieten zich aan boord van de bodem brengen. Na een ingesteld onderzoek heeft hij de drie matrozen van boord verwijderd en hen in verzekerde bewaring gesteld. Naar wij verder vernemen zouden diezelfde personen zich ook schuldig hebben gemaakt aan diefstal. Heden morgen zijn zij onder behoorlijk geleide getransporteerd naar Rotterdam. Het ware te wensen, dat spoedig een wet op de tucht op de koopvaardijschepen wierd uitgevaardigd, daar men zo licht moord en doodslag te verwachten heeft. Was juist de heer Boonzajer, 1ste commissaris van politie aldaar niet aangekomen, zo hadden er voorzeker de grootste ongelukken kunnen plaats grijpen.

Afbeelding
Datum 30 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 april. Zeven matrozen van het schip CAROLINE (opm: bark CAROLINA), kapt. V. de Best, van hier naar Singapore via Cardiff, thans nog te Hellevoetsluis liggende, hebben zich zodanig aan wangedrag en mishandeling van de officieren en de kapitein schuldig gemaakt, dat laatstgenoemde verplicht is geweest de hulp van de openbare macht in te roepen. Ten gevolge daarvan zijn deze zeven matrozen op het wachtschip in bewaring genomen en heden van daar gevankelijk naar Brielle vervoerd, waar de zaak door de bevoegde rechter nauwkeurig zal onderzocht en de schuldigen gestraft zullen worden. Zijn wij wel ingelicht, dan is een dezer matrozen medeplichtig geweest aan de muiterij, welke voor enige tijd onder de troepen op het schip NOORD-BRABANT heeft plaats gehad, waarvoor hij ook op het wachtschip in boeien moet gezeten hebben en schijnt het hem desniettemin gelukt te zijn voor de CAROLINE te monsteren. (opm: zie NRC 050557)

Afbeelding
Datum 05 mei 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Ik, ondergetekende, gezagvoerder van het Nederlandse barkschip CAROLINA, kan het niet nalaten mijn dank te betuigen aan de heer A.C. Boonzajer, commissaris van politie en waterschout te Hellevoetsluis, voor de spoedige en daadkrachtige hulp, door hem persoonlijk verleend tijdens de ongeregeldheden en muiterij op gemeld schip van af Rotterdam gepleegd, en door welke hulp mogelijk grote onheilen zijn voorgekomen. Ook betuig ik mijn dank aan de heer officier van justitie, rechter commissaris en griffier van de arrondissement rechtbank te Brielle, voor het nauwkeurig onderzoek in deze zaak gedaan, hetwelk tot laat in de nacht heeft voortgeduurd. (opm: zie NRC 300357)
Uit zee, 3 mei 1857 Vincent de Best

Afbeelding
Datum 08 februari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn., W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff, te Rotterdam, zijn van mening als lasthebbende van hunne meesters op dinsdag de 28e februari 1860, des namiddags ten twaalf ure, in de zaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat, wijk 1, No. 499, publiek te veilen: het snelzeilend gekoperd en kopervast Nederlands Barkschip CAROLINA,
laatst gevoerd geweest door kapt. V. de Best, volgens meetbrief lang 43 el 10 duim, wijd 7 el 31 duim, hol 5 el 96 duim, en alzo groot 835 tonnen of 441 lasten, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zoals hetzelve is liggende in de Westerhaven te Rotterdam. (opm: verkocht voor de sloop, zie JB 080960)
Nog zal afzonderlijk worden geveild, een chronometer. Zijnde inmiddels uit de hand te koop, en te bevragen bij de makelaars.

Afbeelding
Datum 29 februari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 28 februari:
- Nederlands barkschip PRESIDENT RAM, groot 606 tonnen of 320 lasten. Verkocht om NLG 8.400.
- Nederlands barkschip FACTORY (opm: FACTORIJ), groot 359 tonnen of 190 lasten. Verkocht om NLG 10.000.
- Nederlands barkschip CAROLINA, groot 835 tonnen of 441 lasten. Opgehouden om NLG 12.500, zijnde later uit de hand verkocht.

Afbeelding