Inloggen
HENRIETTE ELISABETH SUSANNA - ID 7776


Kroniekberichten

Datum 20 mei 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Schiedam, 19 mei. Heden is alhier van de scheepstimmerwerf De Nijverheid door de scheepsbouwmeesters C. Gips & Zoonen met het beste gevolg te water gelaten het barkschip HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, groot 215 gemeten lasten, gebouwd voor een rederij onder directie van de heren Roelants, De Groot & Co, en bestemd voor de grote vaart.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1853
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 3 augustus. Door een vriendelijke hand ontlenen wij uit een ontvangen missive het volgende:
De heer Taylor, kapitein, en de passagiers van het schip FLACON, naar Melbourne koers zettende, betuigen de heer E.J. Prater, van Dordrecht, kapitein van het Nederlandse schip HENRIETTE ELIZABETH SUSANNA, hun hartelijke dank voor de hun zo edel en onbaatzuchtig bewezen hulp, in de nacht van 11 juni. In die nacht zeilde de bark ZULEIKA tegen hun schip aan, waardoor beide schepen aanmerkelijk beschadigd werden. Kapt. Prater hun nood in de verte bemerkende, snelde hen ter hulp, bleef de ganse dag bij hen en verliet hen niet voor dat zij buiten gevaar waren, en in staat hun vrienden bericht van hun welstand te geven. Gemelde kapt. Prater en de heer H. de Vries van Rotterdam, passagier van de HENRIETTE, stelden zowel hen, als ook de ZULEIKA in staat de reis voort te zetten. Zij brengen aan beiden openlijk hun hulde, opdat hun daad door alle mensenvrienden erkend worde.

Afbeelding
Datum 31 mei 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 mei. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, kapt. A. Knappers, vertrokken van Adelaide de 16e april.

Afbeelding
Datum 24 juni 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 22 juni. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen WILHELMINA CATHARINA, kapt. De Groot Stiffry, de 8e mei vertrokken van Melbourne, en CORNELIA, kapt. T.S. Deinum, de 9e mei vertrokken van Port Philip.
De 22e dezer zijn de Nederlandse schepen RIDDERKERK, kapt. Noltee, en HENRIETTE ELIZABETH SUSANNA, kapt. Prater, van hier naar Calcutta, en GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. F. Parlevliet, naar Ceylon vertrokken.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 juni. Scheepsvrachten. Voor Nederland is nog slechts weinig vraag en werden met die bestemming te Soerabaija slechts genomen de YSTROOM à NLG 65 voor tabak en tin tot 1/4 vracht, en de JAN DANIEL, te laden voor 15 augustus à NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor tabak. De GENERAAL VAN DEN BOSCH bedong om te Ceylon te laden naar Londen voor koffij GBP 4.10, en voor olie GBP 5 à GBP 5.10. De RIDDERKERK, HENDRIK JAN, EDUARD en HENRIETTE ELISABETH SUSANNA maakten, om te Calcutta te laden naar Cowes om order, GBP 5.10. De REGINA nam een lading kolen aan van Labuan naar Hongkong à $ 6½ per ton. De JAN SCHOUTEN en WILLEM EN KAREL (WILLEM EN CAREL) werden genomen voor een tussenreis naar Banda.
Verbetering: in ons vorig bericht leze men niet de DUIVELAND, doch wel de HOLLANDS TROUW.

Afbeelding
Datum 22 september 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 september. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse barken HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, kapt. C. van Veen, komende van Aden, en KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt, komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 15 december 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 oktober. Scheepsvrachten. Sedert de vorige mail zijn verscheidene vrachtzoekende schepen binnengevallen, en hebben de volgende transacties plaats gevonden: HENDRIKA, BROUWERSHAVEN, HENRIETTE ELIZABETH SUZANNA en STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, zijn door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht voor NLG 95 per last in ééns, om op de kust te laden. HENDRIK JAN NLG 100 voor koffij en suiker hier, en voor NLG 105 voor koffij en peper te Padang voor Amsterdam. De HELENA EN ANNA NLG 100 per last, op Padang te laden voor Rotterdam. Het Nederlandse schip QUATRE BRAS is in Californië bevracht voor de terugreis daarheen. BURGEMEESTER VAN REENEN NLG 100 per last voor rijst te Indramayoe en NLG 110 voor lichte goederen naar Nederland. JEANNETTE, SENIOR, AZIA, MARIA ELIZABETH MARGARETHA, VIER GEZUSTERS, LOUISA MARIA, KONING EN VADERLAND, JOHANNA ALIDA zijn nog vracht zoekende. ALDEBARAN en PIETER SCHOENMAKER zijn in Europa bevracht.

Afbeelding
Datum 16 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 december. Men bericht van Tanara, 7 dezer: op gisteren zijn alhier in een jol aangekomen en vervolgens in verzekerde bewaring naar Serang opgezonden, vijf Europese matrozen, als Jan Espers en Jans Anderson, van het ter rede van Batavia liggende Nederlandse koopvaardijschip (opm: bark) EDOUARD MARIE, en Karel Weits, Henrich Brandeman en Karel Brand, van het onlangs naar Nederland gezeilde schip (opm: bark) HENRIETTE ELIZABETH SUSANNA. Zij gaven voor op hun bodems niet naar behoren behandeld te zijn geweest, terwijl te Batavia alle middelen zouden zijn aangewend om hen te beletten daarover te kunnen klagen. Zij hadden daarop het plan gevormd hun schepen te ontvluchten en zich ten dien einde weten meester te maken van de jol van de EDOUARD MARIE, waarmede zij zich naar Anjer wilden begeven, om dienst te krijgen op schepen, die naar Nederland terugkeerden. Gebrek aan levensmiddelen noodzaakte hen Tanara aan te doen, waar, voorzeker tegen hun zin, aan hun avontuurlijk plan spoedig een einde kwam. Gedurende de tocht van Tanara naar Serang hebben zij zich zeer ordelijk gedragen.

Afbeelding
Datum 18 mei 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen, als:
Voor Rotterdam: ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. T.J.J. Bouman; WELTEVREDEN, kapt. H. Teerlink; SOURABAYA, kapt. A.M. Swarts; TRIJNTJE FENNA, kapt.T.F. des Ruelles; CATHARINA MARIA, kapt. N.N, GUURTJE EN MARIA, kapt. T.J. Bourse Wils; JOHANNES LODEWIJK, kapt. A.H. van de Waal; ORION, kapt. C.M. Borghorst, van Dort; PROTEUS, kapt. N. Kikkert, van Schiedam; H. VINCENTIUS VAN PAULO, kapt. K.H. de Groot, van Schiedam; HENRIETTE ELIZABETH SUZANNA, kapt. N.N, van Schiedam.
Voor Schiedam: HESTER ADRIANA, kapt. G. Strang van Hees.
Voor Amsterdam: WILDEMAN, kapt. A.J. Driest; THEODORA MACHTILDA, kapt. D. Boelhouwer; ADOLF VAN NASSAU, kapt. T. Meester; MARGARETHA JOHANNA, kapt. L.P. Wassenaar; CHRISTINA AGATHA, kapt. W. L. Esink; ULIJSSES, kapt. J. Schout; WILLEM DANIEL, kapt. T. de Meester; MARIA AGNES, kapt. B. ter Brink; JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. N.N.; ORTELIUS, kapt. S.F.H. Groote; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruymel; OCEAAN, kapt. E. Poestkoke; ZWIJGER, kapt. P.P. Hoogland, van Dordrecht; GROOTMEESTER NATIONAAL, kapt. A.F. Giesse, van dito; LOOPUYT, kapt. J. Haring, van Schiedam.
Voor Middelburg; ZEEPAARD, kapt. T. Tjebbes q.q; NOORDSTER, kapt. J. Lutijn; MINERVA, kapt. J.A. van Boven.

Afbeelding
Datum 27 september 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzn, B.C.D. Hanegraaff, H.N. Montauban van Swijndregt, C.H. van Dam en H. Montauban van Swijndregt, te Rotterdam, zullen, als last hebbende van hunne meesters, op dinsdag 6 oktober, des middags ten 12 ure, in de Zaal aan de Scheepmakershaven, wijk 1 no. 499, publiek verkopen het extra snelzeilend gekoperd en kopervast barkschip HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, gevoerd door kapt. A. Meyboom, lang 35 el 50 duim, wijd 5 el 80 duim, hol 4 el 40 duim, en alzo groot 403 tonnen of 213 lasten, zo als hetzelve is liggende aan de scheeptimmerwerf van de heren C. Gips & Zonen te Schiedam.
Nog zal afzonderlijk geveild worden een chronometer.
Nadere informatiën te bekomen bij boven gemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de zaal hoek Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam op dinsdag 6 oktober:
-          het barkschip HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, gevoerd door kapt. A. Meyboom, groot 403 tonnen of 213 lasten: verkocht voor NLG 6.800.
-          Een chronometer: verkocht voor NLG 190.

Afbeelding
Datum 24 september 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 september. Kapt. W. Alberts, voerende het schip NOORD-BRABANT, van Liverpool hier binnen, rapporteert de 20e september bij St. Catherine’s Point gepraaid te hebben het Nederlandse barkschip HENRIETTE ELISABETH SUZANNA, kapt. Meyboom, van Rotterdam naar Soerabaja, en op de hoogte van de Noord-Hinder ZZO 7 Engelse mijlen afstand, het tuig van een barkschip te hebben zien drijven.

Afbeelding
Datum 17 juli 1875
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op een nader te bepalen dag in de maand juli zal te Soerabaija publiek worden verkocht het snelzeilend Nederlands barkschip HENRIËTTE ELISABETH SUSANNA, gezagvoerder A. Meyboom, geclassificeerd in Veritas 5/6 L 1.1., lengte 35,6, breedte 7,6, holte 5,15 Nederlandse ellen, gemeten 403 tonnen of 213 lasten, met deszelfs complete inventaris. Het schip ligt thans te Soerabaija en is inmiddels uit de hand te koop.
Informatiën te bekomen bij J. Daendels & Co., Batavia, Samarang, Soerabaija.
(opm: verdoopt in de TWEE VRIENDEN, zie JB 271175)

Afbeelding
Datum 27 september 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Soerabaja, 5 augustus. Het Nederlandse schip HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, kapt. Meyboom, is uit de hand verkocht voor NLG.25.000,- en zal nu voor de kustvaart worden gebezigd.

Afbeelding
Datum 27 november 1875
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaija, (geen datum). In de morgen van de 6e november j.l. ten 3 ure, werd ten noorden van de Doodkisten een van Grissee naar Bawean gaande prauw djangolan door het barkschip de TWEE VRIENDEN, ex-HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, overzeild. Daar de prauw geen licht voerde, werd zij te laat ontdekt. De opvarenden en de passagiers zijn allen gered. (opm: zie JB 170775 en volgende berichten)

Afbeelding
Datum 03 juli 1876
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaija, 3 juli. Zaterdag (opm: 1 juli) werden alhier aangebracht per bintang kapt. Meyboom en de geredden van de equipage van het schip de TWEE VRIENDEN, welk schip de 22e juni l.l. bij Poeloe Laut op een onbekende klip is gelopen. Het schip en de lading, bestaande uit 120 paarden, zijn verloren.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaja, 3 juli. Zaterdag werden alhier aangebracht door kapt. Meyboom de geredden van de equipage van het schip de TWEE VRIENDEN, welk schip de 22e juni laatstleden bij Poeloe Laut op een onbekende klip is gelopen. Het schip en de lading bestaande uit 120 paarden, zijn verloren.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaja, 3 juli. Het Nederlands-Indische schip de TWEE VRIENDEN (vroeger HENRIETTE ELISABETH SUSANNA), kapt. Meijboom, is 22 juni laatstleden, 12 mijlen beoosten Poeloe Laut op een onbekende rif gelopen en verbrijzeld; het volk is gered.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1876
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 juli. Zaterdag 1 juli werden te Soerabaja aangebracht per BINTANG, kapt. Meyboom, de geredden van de equipage van het schip de TWEE VRIENDEN, welk schip op 22 juni jl. bij Poeloe Laut op een onbekende klip is gelopen. Het schip en de lading, bestaande uit 120 paarden, zijn verloren.

Afbeelding