Inloggen
BALTIC - ID 774

In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1979
Classification Register: Lloyd's Register of Shipping (LR)
IMO nummer: 7727114
Nat. Official Number: 5017 Z GRON 1979
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Motor Vessel
Type: General Cargo, refrigerated
Masten: Gearless
Rig: 1 crane, 4 derricks
Lift Capacity: crane 5 ton and derricks 3 ton each.
Material Hull: Steel
Dekken: 2
Construction Data

Scheepsbouwer: Scheepswerf 'Friesland' N.V., Lemmer, Friesland, Netherlands
Werfnummer: 367
Launch Date: 1979-08-17
Delivery Date: 1979-10-12
Technical Data

Engine Manufacturer: Klöckner-Humboldt-Deutz A.G., Cologne (Köln), Germany
Motor Type: Motor, Oil, 4-stroke single-acting
Number of Cylinders: 6
Power: 2500
Power Unit: BHP (APK, RPK)
Eng. additional info: Deutz no. 6026218 Type RSBV6M540 (370x400) 600 Rpm.
Speed in knots: 12
Number of screws: 1
 
Gross Tonnage: 877.00 Gross tonnage
Net Tonnage: 471.00 Net tonnage
Deadweight: 1730.00 tonnes deadweight (1000 kg)
 
Length 1: 66.73 Meters Length overall (Loa)
Length 2: 60.20 Meters Length between perpendiculars (Lbp)
Beam: 13.21 Meters Breadth, moulded
Depth: 7.65 Meters Depth, moulded
Configuration Changes

Datum 1981-00-00
Type: Lengthened
Omschrijving: Bij de Mutzelfeldt Werf te Cuxhaven verlengd: Brt 2285 Nrt 1229
Dwat 2468. Loa 81,74 Ll 74,99 B 13,21 H 7,65 Dg 5,05 (samen met de “Atlantic” en
de “Celtic”.)

Ship History Data

Date/Name Ship 1979-08-24 BALTIC
Manager: Seatrade Groningen B.V., Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: C.V. Scheepvaartonderneming Baltic, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands
Callsign: PCYI

Date/Name Ship 1988-09-28 BALTIC ICE
Manager: Seatrade Groningen B.V., Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Botnic Sun Shipping N.V., Willemstad (NA), Netherlands Antilles
Shareholder:
Homeport / Flag: Willemstad (NA) / Netherlands Antilles
Callsign: PJFW

Date/Name Ship 1999-07-00 IMG 6
Manager: IMG Co. Ltd., Bangkok, Thailand
Eigenaar: IMG Co. Ltd., Bangkok, Thailand
Shareholder:
Homeport / Flag: Bangkok / Thailand
Callsign: HSCY2

Date/Name Ship 2010-02-00 SILVER SEA LINE
Manager:
Eigenaar:
Shareholder:
Homeport / Flag: Onbekend / Thailand
Callsign: HSCY2

Date/Name Ship 2011-09-00 SILVER SEA LINE 2
Manager:
Eigenaar:
Shareholder:
Homeport / Flag: Onbekend / Thailand
Callsign: HSCY2

Date/Name Ship 2016-08-00 MEGA REEFER
Manager:
Eigenaar:
Shareholder:
Homeport / Flag: Onbekend / Thailand
Callsign: HSCY2

Ship Events Data

1979-09-06: Op 06-09-1979 als schip nog zonder naam, bouwno. 367 van Scheepswerf en machinefabriek Amels B.V. te Makkum, zijnde een motorvrachtschip, in aanbouw, nog niet gemeten, liggende te Makkum, door M. Aberts, ambtenaar bij de Scheepsmetingsdienst te Groningen, van haar brandmerk voorzien door het inbeitelen van 5017 Z GRON 1979 op het achterschip aan B.B. zijde in het achterschot van het dekhuis achter op de kampanje, 4.05 m. uit hekplaat, 3.62 m. uit lengteas en 1.52 m. uit dek.
1982-12-03: 1982-03-dec NRC Handelsblad 03-12-1982: Nederlands schip doelwit piraten in haven Nigeria. Groningen/Lagos, 3 dec. — Het Nederlandse vrachtschip de Baltic (2700 ton) is afgelopen dinsdag het doelwit geweest van een aanval van piraten toen het schip buiten de haven van Lagos in Nigeria lag te wachten om gelost te worden. De twaalfkoppige bemanning van het schip, merendeels Nederlanders, bleef ongedeerd. Een woordvoerder van Seatrade in Groningen, de eigenaar van het schip, heeft dit gisteren bevestigd. Het ging om een stuk of tien piraten die met een bootje langszij waren komen varen. De bemanning van de Baltic wist zich, toen zij de piraten aan boord zagen komen, in veiligheid te stellen door zich op te sluiten in de machinekamer, aldus de woordvoerder. De piraten vertrokken weer met wat "meubilair" van de Baltic waaronder een televisietoestel. De lading van de Baltic, vis, lieten de piraten ongemoeid, aldus de woordvoerder van Seatrade die over het incident contact heeft gehad met de Nederlandse kapitein van het schip. Volgens berichten in de Nigeriaanse pers zijn naderhand vier piraten tijdens een vuurgevecht met een patrouilleboot van de Nigeriaanse marine, die door de Nederlandse kapitein van de Baltic zou zijn gewaarschuwd, gedood. Vier andere piraten werden door het treffen, dat woensdag zou hebben plaatsgevonden, gewond. De woordvoerder van Seatrade zei hierover niets te hebben vernomen van de kapitein van de Baltic. Aanvallen van piraten op schepen voor de kust van met name Nigeria zijn al enkele jaren schering en inslag.
Leeuwarder courant 03-12-1982: Bemanning ongedeerd. Nederlands schip doelwit van piraten in Nigeria. Groningen/Lagos - Het Nederlandse vrachtschip Baltic (2700 ton) is afgelopen dinsdag het doelwit geweest van een aanval van piraten toen het schip buiten de haven van Lagos in Nigeria lag te wachten om gelost te worden. De twaalfkoppige bemanning van het schip, merendeels Nederlanders, bleef ongedeerd. Een woordvoerder van rederij Seatrade in Groningen, de eigenaar van het schip, heeft dit gisteren bevestigd. Het ging om een stuk of tien piraten die met een bootje langszij waren komen varen. De bemanning van de Baltic wist zich, toen zij de piraten aan boord ontwaarden, in veiligheid te stellen door zich op te sluiten in de machinekamer, aldus de woordvoerder. De piraten vertrokken weer met wat „meubilair" van de Baltic waaronder een televisietoestel. De lading lieten de piraten ongemoeid. Volgens berichten in de Nigeriaanse pers zijn naderhand vier piraten tijdens een vuurgevecht met een patrouilleboot van de Nigeriaanse marine, die door de Nederlandse kapitein zou zijn gewaarschuwd, gedood. Vier andere piraten werden gewond. Aanvallen van piraten op schepen voor de kust van met name Nigeria zijn al enkele jaren schering en inslag. De Federatie van Werknemers in de Zeevaart (FWZ) heeft al meer dan eens aangedrongen op maatregelen om bemanningsleden van Nederlandse schepen tegen dit soort aanvallen te beschermen.
NvhN 03-12-1982: Gronings schip door piraten overvallen. Van een onzer verslaggevers. Het Nederlandse vrachtschip Baltic, eigendom van Seatrade in Groningen, is afgelopen maandag overvallen door piraten toen het schip voor de rede van Lagos in Nigeria lag te wachten om gelost te worden. De 12-koppige bemanning, onder wie als enige Noordeling de lichtmatroos E. J. van Zuidam uit Hoogezand, bleef ongedeerd. De circa tien overvallers verdwenen met een televisie, een radio, een leesbril van één van de opvarenden, proviand en een paspoort. De lading, ruim 1500 ton vis, lieten ze ongemoeid. De met vuurwapens uitgeruste Nigerianen kwamen omstreeks drie uur 's nachts langszij in een grote kano, sloegen een touwladder over de reling en waren aan boord voordat de bemanning in de gaten had wat er gebeurde. Toen de zeelieden de piraten ontwaarden sloten ze zichzelf op in de stuurmachinekamer en wisten op die manier aan de overvallers, die intussen de verblijven doorzochten, te ontkomen. Nadat de piraten van boord waren gegaan waarschuwde kapitein H. Wouda uit Nieuwleusen de autoriteiten aan de wal. Volgens onbevestigde berichten zijn de overvallers op weg naar de kust in een vuurgevecht geraakt met de.bemanning van een Nigeriaanse patrouilleboot, waarbij vier piraten om het leven zouden zijn gekomen en vier anderen gewond geraakt. De Baltic wordt vandaag en morgen gelost en zal vermoedelijk oversteken naar Zuid- Amerika. Volgens woordvoerder T. Tammes van Sea trade in Groningen gebeurt het wel vaker dat zeerovers in de wateren voor Nigeria kustvaarders betreden, maar meestal roven ze alleen goederen die op het dek liggen. "Nu zijn ze zelfs in de verblijven doorgedrongen; dat is bij ons op deze wijze eigenlijk niet eerder voorgekomen", aldus Tammes.
NvhN 04-12-1982: Groninger schip door piraten overvallen. Bemanning Baltic is over de schrik heen. Van een onzer verslaggevers „We zijn allemaal erg geschrokken toen die piraten plotseling aan boord kwamen, maar gelukkig is ons niets overkomen. Een hele rottige zaak, maar de stemming is nu weer goed," zei gisteravond kapitein H. Wouda van het Groninger vrachtschip Baltic, dat zoals gemeld maandagnacht op de rede van Lagos (Nigeria) door piraten werd overvallen. Het schip ligt er nog steeds en wacht op nadere orders. In een moeizaam verlopen gesprek via Scheveningen Radio, danig gestoord, door Russische zeelui, vertelde de kapitein dat de Baltic 's nachts tegen één uur werd geënterd door een kano met een stuk of tien gewapende piraten die langs een touwladder aan boord klommen. „Door het inslaan van een ruit kwamen ze binnen. Wij zijn direct met z'n elven naar beneden gevlucht, de machinekamer in, waarvan we de deur hebben gebarricadeerd." De piraten doorzochten verschillende ruimten waarbij ze een aantal deuren kapot sloegen. Ze verdwenen uiteindelijk met een groot aantal goederen, waaronder radio- en tv-apparatuur, een typemachine, dekens, jassen en een paspoort. Kapitein Wouda schat de waarde van de buit op 8000 gulden. „Direct nadat de piraten van boord waren gegaan, heb ik een paar vuurpijlen afgeschoten", aldus de kapitein. „Er kwam toen een patrouilleboot van de Nigeriaanse kustwacht in actie die een aantal piraten heeft gedood. De rest zal nog wel in de oceaan rondzwemmen. De volgende dag nam hij contact op met de Nederlandse ambassade in Lagos. „Maar die kon er verder ook niet veel aan doen. Het gebeurt regelmatig dat er schepen op de rede van Lagos worden overvallen. Er liggen er nu een stuk of vijftig, waaronder een groot aantal Nederlandse. Ze weten allemaal wat er met ons is gebeurd. De schrik zit er goed in. Ze hebben ook al hun deuren gebarricadeerd. Wat mij betreft is dit de laatste keer geweest, vertelt kapitein Wouda.
1996-08-31: Class LR withdrawn at owners request 31/8/96, then BV

Afbeeldingen


Omschrijving: 'Baltic' 1979
Gemaakt door: Unknown

Omschrijving: 'Baltic' 1979 at IJmuiden.
Gemaakt door: Zee, T. van der (Teun)

Omschrijving: 'Baltic Ice' 1979 (ex 'Baltic')
Gemaakt door: Unknown