Inloggen
VOORWAARTS - ID 7657


Kroniekberichten

Datum 30 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 28 maart. De Stoomvaart-Maatschappij Nederland heeft, behalve de mailboot PRINSES AMELIA, welke in mei in dienst komt, nog twee boten in Engeland op stapel, en wel de VOORWAARTS en de PRINS HENDRIK.
Het Engelse stoomschip WARRIOR, door de Maatschappij ingehuurd om geen vertraging in de dienst te hebben en welke bodem in april zal vertrekken, zal geen troepen overbrengen.

Afbeelding
Datum 08 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Amsterdam, 7 mei. Uit het verslag over 1873 van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland blijkt, dat voor deze nationale onderneming ook het tijdperk der oogsten begint aan te breken. De winst- en verliesrekening, die in 1873 opende met een nadelig saldo van NLG 190.172,16, zal voor 1874 openen met een voordelig saldo van NLG 3.707,09. Over 1873 werd derhalve een zuivere winst behaald van NLG 193.879,25.
De onzuivere winst der Maatschappij was veel groter, en het zou geen moeite gekost hebben reeds nu een uitdeling aan de aandeelhouders te doen, doch commissarissen rekenden het beter vast te houden aan het stelsel van afschrijvingen op de balanswaarden der bezittingen van de Maatschappij, en ook buiten rekening te laten de grotere verkoopwaarden van een deel van het materieel. De toestand van de Maatschappij blijft door deze handelwijze veel gezonder,en is op den duur voor de aandeelhouders verkieselijker.
De winsten door de Maatschappij behaald waren als volgt. De voordelen behaald op de 12 uit- en 8 thuisreizen met de 4 boten der Maatschappij en met de voor de uitreizen gehuurde boten WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, JASON en HOLLAND, beliepen NLG 396.167,79. Dit avans werd nog vermeerderd met winst op de wisselrekening van NLG 5.766,70 en opbrengst van de verkoop van oude materialen NLG 2.669,24, dus tezamen NLG 404.603,73.
Hiervan gaan af voor algemene onkosten, het nadelig saldo der interestrekening en de dienst der geldlening NLG 57.076,24. De afschrijvingen, thans door commissarissen verkozen boven de uitkering van een dividend, bedragen de belangrijke som van NLG 153.648,23½, waarvan NLG 138.416,38 op de stoomschepen en NLG 9.370,- op de etablissementen te Nieuwediep. Het overige is afgeschreven op het meubilair enz.
Door de Maatschappij werden in 1873 2.690 last goederen meer naar Indië, en van Indië 3.295 last meer dan in 1872 vervoerd. Naar Java worden 293 1e klasse, 183½ 2e klasse en 1.904 tussendeks passagiers, en van Java 69½ 1e klasse, 147 2e klasse en 280 tussendeks passagiers meer vervoerd dan in 1872. Het brievenvervoer leverde NLG 4.400,- meer op dan in 1872.
In alles dus een gestadige toeneming, die nog versterkt zal worden, zodra de Maatschappij met 6 stoomschepen geregeld de dienst zal kunnen verrichten. Thans zijn in de vaart PRINS VAN ORANJE, groot 1.829 gemeten tonnen, CONRAD 2.147, KONING DER NEDERLANDEN 2.009 gemeten tonnen. In aanbouw zijn PRINSES AMALIA 3.000, VOORWAARTS 2.500 en PRINS HENDRIK 2.500 tonnen. Het laatste ter vervanging van het stoomschip PRINS HENDRIK in het afgelopen jaar in de Rode Zee vergaan.
Het voordeligst voor de Maatschappij is het goederenvervoer. Minder voordelig het personenvervoer; vandaar dat nieuwe stoomschepen voor een kleiner getal passagiers zullen worden ingericht, wat comfort en ruimte voor de passagiers betreft, zullen ze echter uitstekend zijn ingericht.
Het vervoer van militairen als tussendekspassagiers dit jaar zo groot door de expeditie tegen Atchin, heeft de Maatschappij geen bijzonder voordeel opgeleverd; na aftrek der tolkosten blijft voor de Maatschappij slechts 6 cents per Duitse mijl per passagier over. In Indië betaalt men voor het vervoer van militairen 20 cent per mijl; de landverhuizers naar Noord-Amerika bij alle concurrentie nog 9 à 10 cent per mijl.
Drukkend voor de onderneming waren de duurte der kolen, waardoor elke reis NLG 22 à 28.000,- meer kostte en de toepassing van de Suez-tol op de bruto- instede van nettotonnen die extra onkosten van 139.314,70 frank teweegbrachten.
Wanneer men bij die buitengewone onkosten de Maatschappij op haar reizen toch nog een voordeel van bijna 4 ton ziet behalen, bestaat er reden van tevredenheid en vertrouwen voor de toekomst.

Afbeelding
Datum 21 juli 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Glasgow, 14 juli. Heden is van de werf van de scheepsbouwmeesters John Elder & Co. te water gelaten het voor de Stoomvaart-Maatschappij Nederland gebouwde ijzeren schroef-stoomschip VOORWAARTS, gevoerd zullende worden door kapt. J. F. Graadt van Roggen.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. J.F. Graadt van Roggen,van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland, wordt de 19e september van Nieuwediep naar Padang, Batavia, Samarang en Soerabaija geëxpedieerd. (opm: eerste reis).

Afbeelding
Datum 04 september 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 september. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. J.F. Graadt van Roggen, is na een proeftocht, waarbij het 13½ mijl vaart heeft gehouden, de 2e dezer ’s avonds van Greenock naar Nieuwediep vertrokken.

Afbeelding
Datum 20 september 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 19 september. Heden is van hier naar Batavia vertrokken het stoomschip VOORWAARTS (opm: eerste commerciële reis).

Afbeelding
Datum 17 oktober 1874
Krant JB - Javabode

Het te Glasgow voor rekening van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland nieuw gebouwde stoomschip VOORWAARTS heeft een proeftocht van 13½ mijl gedaan, die geheel naar wens is afgelopen. Het schip is naar Nieuwediep vertrokken. Deze kolossale bodem, metende 3.000 tonnen met machines van 1.600 paardekracht effectief, bestemd voor de vaart op Java door het Suez-kanaal, heeft als campagne-schip alle hutten bovendeks, en niet één binnenhut, alles zeer ten gerieve der passagiers. De VOORWAARTS bevat 40 slaapplaatsen voor passagiers 1e en 22 slaapplaatsen voor passagiers 2e klasse.
De VOORWAARTS in het Suez-kanaal (coll. Marhisdata)

Afbeelding
Datum 10 januari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 8 januari. Kapt. Graadt van Roggen, gezagvoerder van het stoomschip VOORWAARTS, rapporteert tussen 25 en 30 december zeer slecht weder te hebben gehad met hemelhoge zeeën, waardoor het schip zwaar werkte. Het hield zich echter uitmuntend. In de laatste dagen had men met zware, dikke mist te kampen gehad.

Afbeelding
Datum 18 februari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 16 februari. Omtrent het vertrek van de mailboot PRINS VAN ORANJE naar Glasgow zijn wij in staat gesteld nader mede te delen, dat het doel niet is het schip aldaar te doen repareren, waartoe geen aanleiding bestaat, doch om het een verandering te doen ondergaan, ten einde daardoor groter laadruimte te verkrijgen.
In plaats van de bestaande inrichting voor passagiers 1e klasse, zal het voorzien worden van een grote campagne voor 50 passagiers, op dezelfde wijze ingericht, doch nog ruimer en groter dan die der nieuwe stoomschepen VOORWAARTS en PRINS HENDRIK. De hutten 1e klasse zullen voor passagiers 2e klasse worden ingericht, en het troepenlogies vergroot worden, door er de bestaande salon 2e klasse bij te trekken; terwijl, door het aan dek brengen der passagiers 1e klasse-inrichting, de laadruimte van het schip met een 3 à 400 ton wordt vermeerderd. Naar het oordeel van velen krijgt de PRINS VAN ORANJE nu de beste en zeker de nieuwste inrichting voor passagiers 1e klasse en ontegenzeggelijk de beste voor die der 2e klasse.
Dat van ’t verblijf te Glasgow wordt geprofiteerd om de machine na te zien, te voorzien van een verbeterde stoomschuif en wat de ondervinding heeft geleerd economisch beter te zijn dan het bestaande, is natuurlijk. (opm: de PRINS VAN ORANJE is de 18e februari van Nieuwediep naar Glasgow vertrokken).

Afbeelding
Datum 13 oktober 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Met het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Graadt van Roggen, van Batavia naar Nieuwediep, zijn 10 oktober te Suez aangekomen, vijftig man van de equipage, door genoemd stoomschip gered, van het op Parkins Rocks gestrande Engelse stoomboot MEDINA. De VOORWAARTS arriveerde de 11e dezer 's avonds te Port Said en vertrok de volgende dag via Napels.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Suez, 10 oktober. Kapt. Graadt van Roggen, voerende het stoomschip VOORWAARTS, heden alhier van Batavia gearriveerd, rapporteert de 4e oktober tevergeefs beproefd te hebben het op Parkins Rock gestrande stoomschip MEDINA af te slepen, waarbij kabels en kettingen gebroken werden. Na 26 uren bij het gestrande schip vertoefd te hebben, nam hij 50 man der equipage er van over, en zette de reis voort.

Afbeelding
Datum 21 oktober 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 oktober. Het stoomschip VOORWAARTS, 18 oktober te Napels aangekomen, moet aldaar 5 dagen vertoeven om enige schade aan de stoomketel te herstellen.

Afbeelding
Datum 19 april 1877
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Van enige passagiers, die de terugreis uit Oost-Indië herwaarts hebben gemaakt met de VOORWAARTS, kapt. Graadt van Roggen, vernemen wij dat zij bij uitstek tevreden zijn geweest over de gehele behandeling aan boord van dit schip en niet het minst over de bijzondere welwillendheid van die gezagvoerder jegens een ieder. Gelijk reeds in onze scheepstijdingen is medegedeeld, had het schip een bijzonder voorspoedige thuisreis. In 38 dagen en enige uren werd de gehele tocht volbracht.

Afbeelding
Datum 19 september 1877
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 september. Heden ontvingen wij bericht, dat de volgende mutatiën plaats hadden onder de gezagvoerders der Stoomvaart-Maatschappij Nederland: het stoomschip PRINS VAN ORANJE zal worden gevoerd door kapt. Berkelbach van den Sprenkel, het stoomschip CONRAD door kapt. Graadt van Roggen, en het stoomschip VOORWAARTS door kapt. Aukes.

Afbeelding
Datum 05 februari 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Aukes, van Batavia naar Nieuwediep, arriveerde te Coruna de 3de februari, op sleeptouw hebbende het Franse stoomschip HENRI IV en zou 4 februari ‘s morgens vertrekken. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 09 februari 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Havre, 6 februari. Het door de Nederlandse stoomboot VOORWAARTS te Coruna binnengesleepte Franse stoomschip HENRI IV is gisteren van daar herwaarts vertrokken.

Afbeelding
Datum 15 februari 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Havre, 11 februari. Men verzekert dat voor het slepen van het stoomschip HENRI IV, van Kaap St. Vincent naar Coruna, door het stoomschip VOORWAARTS GBP 2.000 gevorderd wordt.

Afbeelding
Datum 24 februari 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Stoomvaart-Maatschappij Nederland. Driewekelijkse maildienst met Nederlands-Indië via Napels. De stoomschepen varen van Nieuwediep, in correspondentie met de trein, die des namiddags te 12 uur 56 minuten te Helder aankomt.
Eerstvolgende expedities naar:
Padang, Batavia, Samarang en Soerabaja
26 februari: *STAD HAARLEM, kapt. P.A. de Boer.
9 maart: VOORWAARTS, kapt. T.J. Aukes.
30 maart: CONRAD, kapt J.F. Graadt van Roggen.
6 april: *MADURA, kapt. B. Ordeman.
*Napels wordt op deze buitengewone reizen niet aangedaan, tenzij bij uitdrukkelijke overeenkomst met passagiers.

Afbeelding
Datum 25 mei 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Volgens 24 mei uit Penang ontvangen telegram is het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Aukes, van Batavia naar Nederland via Penang, nabij die plaats, in aanvaring geweest met het stoomschip KHEDIVE, waardoor de VOORWAARTS tot de waterlijn werd ingelopen, en op strand moest worden gezet. Passagiers en mail zijn gered, doch het schip zal waarschijnlijk verloren zijn.
(opm: de VOORWAARTS was op 18 mei van Batavia naar Nederland vertrokken)

Afbeelding
Datum 25 mei 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Onmiddellijk na ontvangst van het bericht van het ongeluk het stoomschip VOORWAARTS overkomen, is order gegeven het stoomschip MADURA uit Batavia naar Penang te doen stomen. Volgens telegram van heden is de MADURA gereed van Batavia te vertrekken. De passagiers van de VOORWAARTS zijn allen te Penang ontscheept; zij zullen aldaar weinige dagen vertoeven en kunnen met de MADURA de reis naar Nederland voortzetten.

Afbeelding
Datum 25 mei 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Uit Penang is heden de treurige tijding ontvangen dat het stoomschip VOORWAARTS nabij die plaats in aanvaring geweest is met het stoomschip KHEDIVE, waardoor de VOORWAARTS tot de waterlijn werd ingelopen en op strand moest worden gezet. Passagiers en mail zijn gered, doch het schip zal waarschijnlijk verloren zijn.
Blijkens een telegram van Reuters Office uit Penang van heden 24 mei, is de Nederlandse pakketboot VOORWAARTS in de nabijheid van Kaap Muka, in botsing gekomen met het stoomschip KHEDIVE. De VOORWAARTS is gestrand. De passagiers zijn aan wal gebracht.

Afbeelding
Datum 26 mei 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Penang, 24 mei. Het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS was verleden nacht in aanvaring met het stoomschip KHEDIVE. Eerstgenoemd schip strandde en werd wrak op Muka Head. De passagiers zijn allen veilig aan land gekomen. De KHEDIVE is met ingedrukte boeg de haven binnengestoomd en moet naar Singapore om te dokken. Dit stoomschip had de mail aan boord van uit Londen 18 april. Passagiers zijn allen wel en de mail is geheel onbeschadigd.

Afbeelding
Datum 26 mei 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De aanvaring van het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Aukes, met het stoomschip KHEDIVE van de Peninsular and Oriental Company vond plaats de 23e mei, des avonds ten 8 ure. De VOORWAARTS zit op het noorden van Penang op het strand en beschouwt men schip en lading als verloren.
(opm: zie ook JB 280578)

Afbeelding
Datum 26 mei 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Volgens berichten in Engelse bladen is de KHEDIVE, die op 23 mei de VOORWAARTS heeft aangevaren, een stoomboot van de Peninsular and Oriental Company, die de Europese mail van 18 en 26 april aan boord had. Het ongeluk had te 8 uur ’s namiddags plaats bij Meika-hoofd (opm: mogelijk Muka hoofd). Ook de KHEDIVE is zwaar aan de boeg beschadigd en moet te Singapore dokken. Geen enkel mensenleven is te betreuren en de brieven zijn behouden, evenals de lading der KHEDIVE. De VOORWAARTS zit vast op het noorden van Penang en men beschouwt schip en lading als verloren.

Afbeelding
Datum 28 mei 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De lading van het stoomschip KHEDIVE, dat met de VOORWAARTS in aanvaring was, is onbeschadigd. Passagiers, mail en specie zijn door de stoomboot ACHILLES naar Singapore gebracht, werwaarts de KHEDIVE 26 mei, zeer langzaam stomende, zal vertrekken om te repareren, hetwelk ongeveer veertien dagen oponthoud zal veroorzaken.

Afbeelding
Datum 28 mei 1878
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 mei. Volgens telegram uit Penang kwamen de KHEDIVE en de VOORWAARTS de 23e dezer om ongeveer 07.40 uur des ochtends in aanvaring met elkaar. Het eerste vaartuig stootte tegen het laatste op ongeveer 15 voet achter de voormast aan bakboordzijde en op 7 mijl afstand van Muka-head, ten noorden van het eiland Penang. De VOORWAARTS was zeer zwaar beschadigd. De eerste peilingen na de aanvaring geven 12 voet water aan in het voorruim. Dadelijk veranderde men de koers naar land. De passagiers en de gehele equipage zijn veilig in de boten aan wal gebracht. Het grootste gedeelte van de bagage en al de mailpaketten zijn vervolgens nog gered. De VOORWAARTS wordt geheel opgegeven, daar ze tot aan het dek onder water staat. De lading is gedeeltelijk gelost, maar men veronderstelt, dat ze niets meer waard is.
De KHEDIVE is ten zeerste beschadigd in de boeg, Zij stoomde de 24e dezer zachtjes de haven binnen met de passagiers der VOORWAARTS aan boord, en heeft haar passagiers, benevens de mailpaketten en specie op de stoomboot ACHILLES, die bestemd is voor China, overgeladen.
De commissie van enquete vindt de KHEDIVE niets ten laste te leggen, maar geeft de schuld aan de derde stuurman der VOORWAARTS.

Afbeelding
Datum 29 mei 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Volgens bij de Maatschappij Nederland ontvangen telegram van kapt. Aukes is het bergen van schip en lading van het op strand gezette stoomschip VOORWAARTS uitbesteed voor 37½% der waarde van hetgeen geborgen zal worden. De gezagvoerder en equipage zijn allen te Penang.

Afbeelding
Datum 01 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Singapore, 29 mei. Het stoomschip KHEDIVE, hetwelk in aanvaring was met de VOORWAARTS, is alhier aangekomen. De lading is onbeschadigd. Het schip zal de 5e juni in het droge dok gaan.

Afbeelding
Datum 01 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Blijkens en uit Nederlands-Indië ontvangen telegram, is de voor Nederland bestemde brievenmaal aan boord van het stoomschip VOORWAARTS, welke bij de ramp aan dat vaartuig overkomen, werd gered, de 27e dezer per Britse pakketboot verder verzonden. De bedoelde brievenmaal kan alzo omstreeks de 28e juni a.s. te Brindisi worden ontscheept.

Afbeelding
Datum 01 juni 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Het stoomschip MADURA, kapt. Ordeman, van Batavia naar Nieuwediep, vertrok van Batavia naar Penang de 30e mei, ’s morgens, ten einde de passagiers, ingescheept geweest op het stoomschip VOORWAARTS, af te halen.

Afbeelding
Datum 28 juni 1878
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Aan de Penang Gazette van de 15e dezer ontlenen wij het hieronder staand verslag van de zitting van het gerechtshof (The Marine Court of Inquiry). Het hof bestond uit Mr. E.E. Isemonger, Commissioner of the Court of Requests en Acting Senior Police Magistrate, van Penang als president; de Luit.t.z. Thomas A. Fox, Master Attent te Penang en kapt. A. Distant, Lloyds Surveyor te Penang.
Beklaagde was: James Dick Steward, commandant van het stoomschip KHEDIVE der Peninsular and Oriental Steam Navigation Company, beschuldigd van te hebben in de grond gelopen de Nederlandse mailboot VOORWAARTS, kapt. Aukes, op de hoogte van Muka Head, op het eiland Penang, op 05˚30´ NB en circa 100˚ OL, tegen 7 uur 45 minuten ‘s avonds (opm: p.m.) van de 23e mei 1978.
Getuigenverhoor
Hymen Aukes, die na eedsaflegging het volgende getuigt:
Ik ben commandant van het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS, van Amsterdam. Ik was op reis van Batavia op Java naar Amsterdam. Ik verliet deze haven op 23 mei te 6 uur 10 minuten ‘s avonds. Ik stuurde door het Noorder Kanaal in peiling van het land. Ik had geen loods aan boord. Omstreeks 7 uur hield ik mijn koers rechtwijzend West, ik zag de lichten van de P.&O. stoomboot KHEDIVE omstreeks 7.15 uur ‘s avonds. Op die tijd veranderden wij onze koers in West half Noord. Ik was op de brug toen wij het eerst het licht van de mast zagen. Het was een halve streek op stuurboordsboeg. Ik gaf het bevel van het schip over aan de officier van de wacht, de tweede officier. Ik ging naar beneden om te dineren. Ik hoorde de officier van de wacht roepen: bakboord. Ik ging op het dek naar de brug en vroeg waarom zij bakboord hielden. Wij lagen toen ongeveer West-Noord-West. De derde officier nam toen het kommando over om de tweede officier af te lossen. Ik zag toen het rode licht en het topvuur van de KHEDIVE. Ik ging weer van de brug af en naar mijn hut. Ik hoorde toen onze stoomfluit en ging op het dek. Ik zag verscheidene lichten en een schip dicht bij ons. Ik riep om te stoppen. Binnen één minuut had de aanvaring plaats. Totdat ik laatstgenoemde order gaf, liep mijn schip met volle kracht vooruit. Dit was om 7.40 uur ‘s avonds. Het schip lag voor Noord-West ten Noorden. Onze zijlichten waren op hun plaats. Ik zag het topvuur helder branden, maar heb de zijlichten niet waargenomen. Ons schip werd ingelopen omstreeks 10 voet vóór de voorstookplaats, aan bakboordzij, circa 30 voet achter de fokkemast. De tweede officier was twee reizen met mij op dit schip geweest en de derde officier evenzo. Ik stelde volkomen vertrouwen in hen. Mijn schip kreeg zo zware schade dat ik bijna zinkende naar de kust moest lopen. Er zijn geen mensen bij omgekomen. De mails werden gered.
Commandant Steward merkt aan: Ik was toen niet op de brug en kon uw groen licht niet zien. Ik denk dat het roer op ‘steady’ stond nadat eerst bakboord was gestuurd. Het was hard bakboord op het ogenblik van aanvaring.
Het Hof merkt aan: De KHEDIVE heeft met een hoek ingelopen evenals of hij achteraan kwam.
Willem Frederik Eversdijk getuigt na de eed te hebben afgelegd: Ik ben de tweede officier van het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS. Ik was op de brug in dienst toen wij voor het eerst de lichten van de KHEDIVE zagen. Onze koers was West half Noorden miswijzend kompas, waar West op de kaart, een halve streep op stuurboordboeg, topvuur en rode licht zichtbaar. Wij hielden dezelfde koers aan, totdat ik werd afgelost door de derde officier. Om 7.30 uur waren dezelfde lichten zichtbaar, ons roer werd toen gezet ½ streek bakboord. Ik zag al onze lichten helder branden, onze uitkijk op zijn post. De commandant kwam bij tussenpozen op de brug. Wij waren omstreeks 5 of 6 mijlen van het land, ik verliet de brug om te gaan dineren en wist verder niets tot dat de aanvaring plaats had. Ik kan niet zeggen hoever de P.&O. stoomboot af was toen ik de brug verliet, maar zij was toen aan onze bakboordboeg. Ons schip veranderde van koers. Totdat ik het commando overgaf waren onze betrekkelijke posities onveranderd; ik voorzag geen oorzaak voor enig ongeluk.
Aanmerking van kapt. Steward: Ik zag de stuurboordlichten van uw schip niet ofschoon gij aan mijn stuurboordboeg waart. Ik zag alleen uw groenlicht na de aanvaring. Wij stoomden met volle kracht, 10 ½ mijl. De aanvaring geschiedde 15 minuten nadat ik de brug verlaten had.”
Mattheus Katharinus Perk, beëdigd zijnde, getuigt: Ik ben derde officier van het stoomschip VOORWAARTS. Ik was in dienst in de nacht van de aanvaring. Ik loste de tweede officier af om 7.30 uur. Op dien tijd zag ik de lichten van een stoomboot recht vooruit, - er brandde een blauw licht. Zodra het blauwe licht verdween, zag ik het rode licht van het schip ½ streek op onze stuurboordboeg. Ik commandeerde: ‘bakboord’. De uitkijk op de boeg blies op de hoorn te 7.30 uur, te kennende gevende: ‘een schip recht vooruit’. Om dezelfde tijd toonde een ander schip een blauw licht.
Het was omstreeks 2½ mijl van ons af; ik kon het rode licht niet goed onderscheiden zonder een kijker.
Toen ik aan dek kwam stuurden wij bakboord. Ik liet nog meer bakboord sturen totdat ik de KHEDIVE 1½ streek op onze bakboordboeg had. Ik stuurde toen N.W. ten W. Toen ik het commando overnam, weet ik niet hoe de koers was, daar het schip afvallende was. Ik gaf verder orders om bakboord te sturen en de kapitein kwam bij mij en vroeg waarom ik dat deed. Ik zei hem dat er een schip vooruit was. Hij gelastte mij het op onze bakboordboeg te houden, totdat wij het vrij hadden. Toen ik het andere op onze bakboordboeg had, toonde het nog een rood licht. Het groene licht zag ik alleen toen het schip vlak bij ons was en nadat ik het aan onze bakboordzij had. Toen wij het andere schip dichtbij zagen stuurden wij weder bakboord. Wij stuurden Noord West ten Noorden op de tijd van de aanvaring. De kapitein was toen op de brug. Tijdens de aanvaring waren onze machines gestopt, tot op dat tijdstip gingen wij met volle kracht. Na de aanvaring bewezen de kapitein en de officieren van de P.&O. stoomboot alle mogelijke assistentie en zonden boten en provisie. Wij moesten ons schip op het strand zetten – het was zinkende. Wij ontstaken blauwe lichten. Ik zag het groene licht voor het eerst omstreeks vijf minuten vóór de aanvaring. Ik liet bakboord sturen, toen ik de P.&O. stoomboot op onze stuurboordboeg zag, omdat ik haar rood licht zag.
Thomas Fawcett – beëdigd, verklaart: - Ik ben eerste machinist aan boord van de Nederlandse stoomboot VOORWAARTS. In de nacht van de aanvaring was ik in mijn hut. Ons schip stoomde volle kracht omstreeks 11½ mijl per uur. Het werd gestopt ten tijde van de aanvaring en liep tot op dat ogenblik met volle kracht.
Hendrik Vos – beëdigd, verklaart: - Ik ben kwartiermeester aan boord van de Nederlandse stoomboot VOORWAARTS. Ik was tijdens de aanvaring in dienst aan het stuurrad. Ik kwam in dienst om 7 uur ‘s avonds, de koers was toen West ½ Noord gedurende een kwartier. De tweede officier gaf mij order om bakboord te sturen; het was omstreeks half acht; het schip viel gedurende vijf minuten drie streken af, toen beval de derde officier mij: ‘Hard bakboord!’ Omstreeks vijf minuten later greep de aanvaring plaats. Ons schip lag toen Noord-West. Ik zag de stoomboot vooruit toen ik order kreeg om bakboord te sturen; ik zag het topvuur en een groen licht; het groene licht zag ik tien minuten vóór de botsing. Ik ben er zeker van dat het een groen licht was.”
Kapt. Steward merkt aan. Het groene licht was op onze bakboordboeg. Ik zag het groene licht alleen toen de derde officier beval: Hard bakboord.
Johannes Vervoort – beëdigd, verklaart: - Ik ben matroos aan boord van de Nederlandse stoomboot VOORWAARTS. Ik was in dienst in de nacht van de aanvaring: ik kwam in dienst om 7 uur ‘s avonds. Omstreeks 7.30 uur zag ik voor het eerst het witte licht waar en gaf dit onmiddellijk te kennen. Ik zag het licht eerst op stuurboordboeg. Ik kon het licht eerst niet onderscheiden, maar naderbij komende, dacht ik dat het een groen licht was. Ik zag het omstreeks 10 minuten. Het was een donkere nacht. Ik zag het groene licht eerst op stuurboordboeg. Zodra ik het witte licht zag, blies ik de hoorn. Een blauw licht heb ik niet gezien. Tot zover de getuigen à charge.
De conclusie van het hof was algemene vrijspraak van de kapitein van de KHEDIVE.
Uitvoeriger delen wij dit en de verklaringen van de getuigen à décharge morgen mede.
De P.&O. Company heeft een actie van 50.000 Pond schadevergoeding tegen de Maatschappij Nederland ingesteld te Penang, en beslag laten leggen op het wrak van de VOORWAARTS.

Afbeelding
Datum 29 juni 1878
Krant JB - Javabode

De aanvaring van de VOORWAARTS, de getuigen à décharge (vervolg).
James Dick Steward - beëdigd, verklaart: - Ik ben commandant van de stoomboot KHEDIVE toebehorende van de P.&O. Stoomboot Maatschappij. Mijn schip is geregistreerd te Greenwich in 1871. Ik was op weg van Galle naar Penang. Wij kwamen op de hoogte van Muka Head ongeveer 7.30 uur ’s avonds van de 23e mei; ik ging op de brug ongeveer te 6.50 uur ’s avonds; wij stuurden toen Zuid 76 waar Oost; te 7 uur stuurden wij Noord 85 West, waar Oost ½ Noord. Wij zagen het heldere licht eerst te 7.20 uur, omstreeks ½ streek op de stuurboordboeg. Menende dat het een licht van de loodsboot was, bracht ik het recht vooruit en ontstak een blauw licht; toen het blauwe licht niet beantwoord werd hervatte ik mijn koers. Ik hield het licht op mijn stuurboordboeg totdat ik de zijlichten verkende. In het eerst kon ik ze beiden zie. Ik beval toen het roer op stuurboord te zetten totdat ik het licht twee streken op mijn stuurboordboeg had, en het groene licht goed te zien was. Ik hield toen koers, commandeerde ‘steady’ en hield de lichten in deze wederkerige positie, totdat wij zeer dicht bij elkander waren, ongeveer vijf of zes minuten vóór de aanvaring, toen zich plotseling een rood licht vertoonde. Zij (de stoomboot nl.) was nog op onze stuurboordboeg en te dichtbij voor mij om bakboord te sturen. Ik bracht mijn roer toen op ‘hard stuurboord’, stopte de machine en ging ‘met volle kracht achteruit.’ Kort daarna kwamen wij in botsing. Ik zag dat dit onvermijdelijk was en stuurde zo om de schok te temperen. Op het ogenblik van de aanvaring lagen wij Noord-Oost. Indien wij beiden onze eerste koers hadden behouden zouden we elkaar op een afstand van omstreeks 200 yards zijn voorbij gelopen. Er waren slechts weinige omwentelingen achterwaarts gedaan vóórdat wij stootten, onze lichten brandden helder. Ik verloor het rode licht uit het zicht omstreeks 5 minuten vóór de aanvaring. Wij waren allen op onze post omdat wij ten anker moesten komen, één man aan het lood, de eerste en vijfde officier op de brug aan de telegraaf.
William Malcome Robbie - beëdigd, verklaart: - Ik verkreeg mijn diploma als gezagvoerder (master) No. 98.758 te Londen in 1874. Ik ben eerste officier aan boord van de KHEDIVE. In de nacht van de aanvaring was ik in dienst op de brug. Ik zag een helder licht vooruit, een weinig op de stuurboordboeg, ongeveer te 7.20 uur. Wij hielden er op aan en denkende dat het de loods was ontstaken wij een blauw licht – toen dit niet beantwoord werd ontstaken we een tweede. Na ongeveer acht minuten meende ik een rood licht te zien en daarna een groen. De kapitein zei dat het een schip voor anker was. De kapitein zei dat ik beter het groene licht een beetje meer moest openen. Ik deed dit en zette het roer 2 streken naar stuurboord; wij hadden koers gehouden Oost-Noord-Oost, met het groene licht drie streken op onze stuurboordboeg. Plotseling zag ik een rood licht verschijnen en de uitkijk riep: ‘dat schip kruist onze boeg’. Kapitein Steward gaf de order: ‘Stop en met volle kracht achteruit!’. – Omstreeks 1 ½ minuut gingen we achteruit en toen kwamen we in botsing. Ik zei: ‘We kunnen een aanvaring niet voorkomen, het is beter het roer hard-bakboord te zetten om de schok te verminderen. Toen wij stootten lagen wij Noord-Oost. Wij bliezen tweemaal met de stoomfluit – eens op het zien van het rode licht en daarna bij het achteruit stomen. Onze zijlichten brandden helder en wij hadden twee man op de uitkijk. Ik ging naar de boten zien en zag een officier van het Nederlands schip, die ons verzocht hen niet te verlaten, maar het Nederlands schip stoomde naar de kust. De vijfde officier was op de brug bij de telegraaf, en het sein stond op: ‘Klaar bij de machine!’ waarop het meer dan een kwartier vóór de aanvaring gestaan had.
Harry Dewhurst - beëdigd, verklaart: - Ik heb een diploma als tweede stuurman 04183, en ben vijfde officier aan boord van de KHEDIVE. In de nacht van de aanvaring was ik op de brug aan de telegraaf. Ik zag de lichten van een stoomboot vooruit omstreeks ¾ streek, een topvuur en naar gedachten een groen licht, ik zag een rood licht kort vóórdat wij stootten. De telegraaf stond op ‘Klaar bij de machine!’. Wij liepen met volle kracht vooruit totdat het rode licht gezien werd, waarop ik seinde ‘Stop, met volle kracht achteruit!’.
John Allan - beëdigd, verklaart: - “Ik heb een diploma als eerste machinist No. 11.2. Ik ben eerste machinist aan boord van de KHEDIVE. Ik was in de machinekamer tijdens de aanvaring. Voor die tijd stoomden wij 11.2. Ik kreeg de order, om te stoppen en met volle kracht achteruit te gaan, een volle minuut vóór de aanvaring. Wij hadden de machine teruggezet en een volle minuut achteruit gestoomd toen het plaats greep. Voor dien tijd stond de telegraaf op ‘Klaar bij de machine!’. – Voor wij stootten had de schroef 47 wentelingen achterwaarts gedaan.
Charles Henry Sheill - beëdigd, verklaart: - Ik ben bevaren matroos aan boord van de KHEDIVE. Ik was vooruit op de uitkijk, stuurboordboeg, in de nacht van de aanvaring. Ik rapporteerde eerst een helder licht, even na zevenen, toen zag ik een onduidelijk licht. Ik kon het gedurende 10 minuten niet onderscheiden. Het zag eruit als het licht van een stoomboot en kan een groen licht geweest zijn. Ik zou denken dat het omstreeks ½ streek op onze stuurboordboeg was. Plotseling zag ik een rood licht en ik riep naar de brug: ‘Zij beproeft dwars voor onze boeg langs te lopen,’ Omstreeks 2 minuten later voer zij ons aan en ik liep naar achteren. Ik kan er niet op zweren dat het een groen licht was, maar het was geen rood licht. Bij het eerste zien van het licht gaf ik één slag met de bel, hetwelk betekent een schip op stuurboordboeg.
Adamdika Sheill - beëdigd, verklaart: - Ik ben Klasi aan boord van de stoomboot KHEDIVE. In de nacht van de aanvaring was ik vooruit op de uitkijk aan stuurboord. Ik zag een wit, een rood en een groen licht alle drie vooruit, eerst het witte, en dan de twee gekleurde. Ik gaf één slag met de bel, te kennen gevende ‘op onze stuurboordboeg’. – Ik bleef drie lichten zien, na het luiden met de bel toonden wij een ander licht.
De conclusie
Uit het gehouden getuigenverhoor zijn wij tot de conclusie gekomen dat de commandant en de officieren van de KHEDIVE niet te beschuldigen zijn. Het komt ons voor dat de twee schepen zodanig op elkander in stoomden, dat zij elkaar vrij gepasseerd hadden, indien zij hun koers hadden behouden, maar zij zouden in het passeren zeer dicht bij elkander zijn geweest. Het lijkt ook waarschijnlijk dat, toen men elkander naderde, de derde officier van het Nederlands schip, die het commando over dat vaartuig voerde, zijne positie onjuist inzag, een botsing heeft gevreesd en daarom verkeerdelijk bevel gaf om het roer van zijn schip bakboord te zetten, zodat hij de aanvaring onvermijdelijk maakte door de boeg van de KHEDIVE te kruisen. Wij geven derhalve de certificaten terug ons door de officieren van de KHEDIVE overgegeven,
Getekend: E.E. Hemonger, Thomas A. Fox, A. Distant.

Afbeelding
Datum 03 juli 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Aan een particuliere correspondentie, van een der passagiers van de VOORWAARTS, ontleent het Rotterdamsch Nieuwsblad de volgende bijzonderheden omtrent de aanvaring:
Het was ’s avonds kwart voor achten, bij helder weer; de passagiers zaten juist beneden in het salon aan tafel, toen de schok gevoeld werd. Ieder spoedde zich naar boven en in een paar minuten was het voorschip vol water gelopen. Gelukkig geschiedde de aanvaring een half uurtje van de wal af, zodat de kapitein nog gelegenheid had onmiddellijk op het strand aan te sturen en het schip daar vast te zetten. De eerste boot werd daarop uitgezet, waarin 2 families, de een met 6, de ander met 5 kinderen plaats namen, die terstond aan boord van de KHEDIVE opgenomen en daar zeer liefderijk ontvangen werden. De overige passagiers werden aan land gebracht en moesten de nacht onder de blote hemel doorbrengen.
De berichtgever, waaraan wij deze bijzonderheden ontlenen, vermeldt niet hoe het verder met de goederen aan boord is gegaan, vermoedelijk is echter een groot gedeelte dier goederen gered, daar in de bovenbedoelde brief nog de volgende zin voorkomt: Gelukkig is een groot gedeelte van ons goed gered. De houding van de passagiers en bemanning, tijdens het ongeval, moet merkwaardig kalm zijn geweest.

Afbeelding
Datum 11 juli 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De lading der VOORWAARTS bestond o.m. uit 6.372 schuitjes tin, 750 kisten thee, 10.129 pakken tabak en 1.100 balen koffie. De drie laatstgemelde vrachtartikelen waren geassureerd, voornamelijk te Batavia en daarop zal dus geen schade worden geleden. Of, en zo ja, wat er van het tin te redden valt, is voor zover wij weten, hier nog niet bekend.

Afbeelding
Datum 12 juli 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De directie van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland verzoekt ons het volgende mede te delen:
Met de Nederlandse mail, via Napels, 7 juni van Batavia vertrokken, zijn hier enige Indische bladen aangekomen, waarin wij omtrent de aanvaring van het stoomschip VOORWAARTS door het stoomschip KHEDIVE enige verhalen lazen, uit de Penang Gazette overgenomen.
De brieven uit Batavia van 27 mei en 3 juni, per Engelse en Franse mail, zijn nog niet aangekomen en de berichten uit Penang, die met dezelfde gelegenheid verzonden zijn, zijn daardoor niet in ons bezit. Alléén per MADURA, via Napels, ontvingen wij brieven. Wij zijn nog rapporten wachtende, 27 mei van Penang verzonden. Zodra die in ons bezit zijn, zullen wij de juiste toedracht der zaak kennen en de belanghebbenden kunnen inlichten. Vergunt ons voor het ogenblik alleen deze opmerking, dat de berichten omtrent het voorval, door de Penang Gazette gepubliceerd, ons in de hoogste mate eenzijdig en onvolledig voorkomen.

Afbeelding
Datum 13 juli 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Singapore, 9 juni. Het stoomschip KHEDIVE, hetwelk met de VOORWAARTS in aanvaring was, is in het Tandjong pagar dok alhier bezig de geleden schade te herstellen. Vermoedelijk zal de reparatie elf weken aanhouden.

Afbeelding
Datum 14 juli 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 mei. Volgens ontvangen telegram uit Penang staat de VOORWAARTS tot aan het dek onder water. De lading is gedeeltelijk gelost, doch men veronderstelt dat zij, behalve de tin, niets meer waard is.

Afbeelding
Datum 16 juli 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 juni. Volgens de Straits Times is er een aannemer gevonden voor het lichten en weder in goede staat opleveren van de VOORWAARTS.

Afbeelding
Datum 16 juli 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Penang, 10 juni. De lading van de stoomboot VOORWAARTS is gelost, behalve de tin en de rest bestaande uit tabak en thee welke geheel bedorven is. De bergers hopen het schip vlot te krijgen en in ongeveer drie weken in de haven te brengen.

Afbeelding
Datum 24 juli 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Van de directie der Stoomvaart-Maatschappij Nederland ontvangen wij het navolgende ter plaatsing:
De scheepsverklaringen van kapt. T.J. Aukes en de equipage van de VOORWAARTS, afgelegd voor de Nederlandse consul te Pinang, en de verklaringen van de gezagvoerder en de officieren van de KHEDIVE, afgelegd voor de magistraat daar ter plaatse, zijn thans aangekomen. Met het oog op het ingestelde proces voor de Admiralty Court te Londen, is het niet raadzaam, om aan die zeer uitvoerige verklaringen thans publiciteit te geven, doch er blijkt genoegzaam uit, om de belanghebbenden bij de VOORWAARTS met vertrouwen de uitspraak van de rechter te doen afwachten.
Op beide schepen schijnt alles in orde te zijn geweest, wat seinlichten, uitkijk, enz. betreft, en zij hebben elkander reeds op geruime afstand zien naderen, zodat de aanvaring het gevolg is geweest van misverstand omtrent de wederzijds gedane manoeuvres. Wie de schuld heeft aan dat misverstand, zal de rechter moeten uitwijzen, doch alle onpartijdige deskundigen, die van de zaak hebben kennis genomen, vinden de manoeuvres, die aan boord van het Nederlandse stoomschip zijn gedaan, in volkomen overeenstemming met de wettelijke voorschriften en met de eisen van goede zeemanschap.

Afbeelding
Datum 31 juli 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Volgens de Straits Times is door de P.& O. Cy. beslag gelegd op schip en lading der VOORWAARTS, gedurende de loop van een proces om vergoeding tegen de Maatschappij Nederland voor de schade door de KHEDIVE geleden, waarmede de P.& O. Comp. het proces om schadevergoeding van de zijde der Maatschappij Nederland heeft beantwoord.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Volgens telegram Penang, 9 augustus, is het gestrande Nederlandse stoomschip VOORWAARTS afgebracht. Door het breken der pompen was oponthoud ondervonden.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Omtrent het stoomschip VOORWAARTS verneemt het Bataviaasch Handelsblad nog, dat men, om de kiel bloot te leggen, het schip moet ompalen en het zand enige voeten weggraven. De geredde tabak is voor 20 à 25 cent verkocht. De lading tin is grotendeels geborgen. De uitspraak te Singapore over de schuld der aanvaring is nog niet bekend.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1878
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Penang, 13 augustus. De stoomboot VOORWAARTS is vlot gebracht.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Penang, 22 juli. Alles wat nog enige waarde had van de lading uit het gestrande stoomschip VOORWAARTS, is geborgen. Het overige is geheel bedorven.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De aanvaring van de KHEDIVE en de VOORWAARTS.
Over de kwestie der aanvaring van de KHEDIVE en de VOORWAARTS schrijft het Bataviaasch Handelsblad:
De uitspraak van de Marine Court of Inquiry in de zaak van de KHEDIVE, in haar geheel overgenomen in de Penang Gazette van 15 juli jl., heeft zowel te Singapore als te Penang de tegenovergestelde indruk gemaakt van hetgeen zij uitwijst. Van verschillende Engelsen toch in beide steden vernamen wij dat zij, juist op grond dier uitspraak, de gezagvoerder van de KHEDIVE, James Dick Steward, verantwoordelijk achtten voor de aanvaring, zij het ook dat ’s Hofs onderzoek die verantwoordelijkheid veeleer legt op de derde stuurman van de VOORWAARTS.
Deze wending in de publieke opinie, aanvankelijk geleid door de voorstelling, welke de Penang Gazette aanstonds van de zaak heeft gegeven, vindt haar oorzaak in de verklaring voor het bovengenoemd Hof door de gezagvoerder van de KHEDIVE zelve afgelegd, zoals deze in ’s Hofs uitspraak is overgenomen; een verklaring welke door die van andere getuigen is bevestigd.
De getuigenis van de Engelse kapitein komt neder op het volgende. In de avond van 29 mei jl. zag hij omstreeks 7.20 het witte licht van de VOORWAARTS. Dit licht hield hij aan stuurboordzij totdat hij haar zijlichten te zien kreeg. Hij kreeg die beide in het zicht en liet het roer naar stuurboord wenden.
Staan wij eerste stil bij dit laatste deel der verklaring. De zijlichten aan boord der stoomschepen en ook die van de VOORWAARTS zijn zo gesteld dat men ze niet beide te zien kan krijgen dan in geval men recht voor het schip is.
Zo zegt dan ook de toelichting op de internationale bepalingen omtrent het voeren der seinlichten, dat “wanneer A een rood en groen licht vooruit ziet, hij hierdoor weet dat een schip in zijn koerslijn recht tegen hem in ligt.”
De beide zijlichten van de VOORWAARTS ziende, zoals hij verklaart, wist kapt. Steward dus dat hij een schip recht voor zich had. Bij die wetenschap had hij zich te houden aan art. 14 der internationale bepalingen nopens het uitwijken bij ontmoeting luidende:
Wanneer twee schepen onder stoom elkander in tegenovergestelde koers ontmoeten, zodat zij, in die koers voortsturende, gevaar zouden lopen elkander aan te varen, moeten beide, ter voorkoming daarvan, naar stuurboord houden, om elkander aan bakboord voorbij te varen.”
Geheel in strijd met deze bepaling echter heeft kapt. Steward het roer naar stuurboordzijde gelegd, want hierdoor heeft hij niet naar stuurboord, zoals voorgeschreven is, maar naar bakboord gehouden. Daarentegen lag het roer der VOORWAARTS aan bakboord, en hield deze dus, ingevolge het aangehaalde voorschrift, naar stuurboord.
De ligging van het roer der VOORWAARTS aan bakboord is opgegeven door verschillende onder ede gehoorde en niet wedersproken getuigen.
Uit dit alles volgt dat alleen de VOORWAARTS in de juiste koers heeft gestuurd.
Kapt. Steward verklaart: Hadden wij beiden onze eerste koers gehouden, dan zouden wij elkander op omstreeks 200 yards afstand gepasseerd zijn. Dit voor mogelijk aannemende, heeft niet kapt. Steward zelf, volgens zijn eigen verklaring, eerst koers veranderd en gebakboord, als hij verklaart: Ik bracht haar bijna recht vooruit? Om de VOORWAARTS bijna recht vooruit te krijgen, moet hij gebakboord hebben; zijn stelling dat de beide schepen elkander omstreeks 200 yards aan stuurboord hadden kunnen passeren, vervalt dus.
Er is meer dat de aandacht van deskundigen heeft getrokken, wanneer kapt. Steward verklaart: Denkende dat het witte licht een loodsboot was, bracht ik het bijna recht vooruit en ontstak een blauwlicht; geen contra-sein krijgende, ging ik naar mijn koers terug, ik hield het licht op mijn stuurboordsboeg, tot ik haar zijlichten te zien kreeg, ik zag beide, (gelijk reeds boven aangehaald), en gaf het commando stuurboord.
Ik bracht de VOORWAARTS twee streken op mijn stuurboordsboeg, en hield die zo; de lichten bleven in dezelfde positie tot we dicht bij elkander waren, 5à 6 minuten voor de aanzeiling, toen haar rood licht plotseling zichtbaar werd. Zij was toen nog aan onze stuurboordsboeg en te dicht bij voor mij om te bakboorden. Laten wij eerst kapt. Steward nagaan, als hij zegt: De lichten bleven in dezelfde positie; daardoor zou hem gebleken zijn, dat het tegenliggende schip gebakboord had, anders moesten de lichten immers in peiling veranderen.
Ten tweede, te dicht bij voor mij om te bakboorden. Nu wanneer kapt. Steward niet geaarzeld had toen hij 5 à 6 minuten vóór de aanvaring het rode licht zag, en dadelijk hard gebakboord had, had hij nog omstreeks 10 streken naar stuurboord kunnen uitwijken en daardoor had hij de aanvaring onmogelijk gemaakt; doch in plaats daarvan stuurboord hij hard, en maakte de aanvaring onvermijdelijk.
Opmerkelijk is het feit, dat de publieke opinie aangaande de schuld van het ongeval van de zijde der KHEDIVE samengaat met een mening, door kapt. Steward aanstonds na de ramp geuit. Men verzekert namelijk, dat hij in het bijzijn van anderen uitgeroepen zou hebben: It is my own fault.
Gelukkig prejudicieert de te Penang gevallen uitspraak in geen enkel opzicht de procedure tot schadevergoeding, door de Maatschappij Nederland, naar men wil, aanstonds aangelegd bij het Hof de Admiraliteit te Londen.

Afbeelding
Datum 04 september 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 september. Bij de directie der Stoomvaart-Maatschappij Nederland is uit Penang een telegram ontvangen, aldaar aangeboden de 1e september jl., waaruit blijkt dat het stoomschip VOORWAARTS, bij het veranderen van ankerplaats op de binnenrede te Penang, terwijl een loods aan boord was, in het zand is vastgeraakt, doch dat men niet twijfelt of het stoomschip zal het eerstvolgende hoogtij weder los komen.

Afbeelding
Datum 10 september 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Blijkens uit Penang ontvangen telegram is het stoomschip VOORWAARTS de 7e september vlot gekomen.

Afbeelding
Datum 02 november 1878
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het indertijd gestrande stoomschip VOORWAARTS, kwam te Singapore de 30e oktober.

Afbeelding
Datum 07 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 5 februari. In de High Court of Justice, Admiralty Division, is in behandeling genomen de zaak der aanvaring tussen het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS en het stoomschip KHEDIVE der P.& O.Co., bij Penang op de 23e mei 1878, waardoor de VOORWAARTS zinkende op strand werd gezet en de KHEDIVE belangrijke schade leed.

Afbeelding
Datum 08 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De zaak der aanvaring bij Penang op 23 mei 1878, tussen het stoomschip VOORWAARTS van de Maatschappij Nederland en de KHEDIVE van de P.& O. Co., kwam 5 februari voor de High Court of Justice, Admirality Division.
Vanwege de Maatschappij Nederland, die als eiseres optrad, werd in de eerste zitting de volgende opgaaf gedaan :
Het stoomschip VOORWAARTS vertrok 23 mei des namiddags ten 6 ure van Penang, op de reis van Batavia via Penang naar Nederland en bevond zich ten 7.30 ure bij Muka Head. Het weder was fraai en helder en bijna geheel stil, zodat men geen zeil voerde. Het schip stoomde een vaart van 10 Engelse mijlen per uur met de koers van W½ Noorden per kompas. Men werd eerst het toplicht van de KHEDIVE gewaar bijna recht vooruit, ongeveer anderhalve streek op de stuurboord boeg, op 3 à 4 Engelse mijlen afstand. De VOORWAARTS stuurde toen WNW., iets westelijker, en zoude de KHEDIVE met elkanders rode lichten zichtbaar passeren. De KHEDIVE brandde eerst een blauw licht en toen werd haar rode licht zichtbaar. Het roer van de VOORWAARTS werd toen aan bakboord gelegd en het rode en toplicht van de KHEDIVE werd op de bakboordboeg gebracht. Nadat de KHEDIVE weder een blauw licht gebrand had veranderde deze de koers en zag men haar groen licht, waarop de gezagvoerder van de VOORWAARTS order gaf om te stoppen, terwijl de KHEDIVE dicht bij zijn schip was. De stoomfluit werd geblazen en de machine gestopt, doch de KHEDIVE kwam met ,,full speed” met haar voorsteven en haar stuurboordboeg in aanvaring met de bakboordboeg en zijde van de VOORWAARTS, 24 voet achter het grote want, nam het bakboordlicht weg en maakte een gat van het bovendek af 22 voet lang, 4 voet breed en 2½ voet diep, waardoor men genoodzaakt was om zinken in diep water te voorkomen, het schip op de modder aan de grond te zetten.
Enige manschappen en passagiers waren op de KHEDIVE tijdens de aanvaring overgesprongen en de overige werden door de sloepen gered. Naderhand werd het schip van het strand gehaald en naar Singapore gebracht, waar het thans liggende is.
De eigenaren van de KHEDIVE geven aan, dat hun stoomschip op de reis van Point de Galle naar Penang zich des avonds van de 23e mei, ongeveer ten 7 uur 20 minuten, bevond bij Muka Head. Het weder was fraai, de lucht helder met lichte variabele winden en een ebgetijde lopende om de NW met een kracht van ongeveer een halve Engelse mijl per uur. Het schip liep een vaart van 11½ Engelse mijl (opm: knopen) met de koers van O½ Noorden. De seinlichten waren brandende en een behoorlijke uitkijk werd gehouden, toen een wit licht gezien werd vooruit op ongeveer drie vierde streek op de stuurboordboeg en op een afstand van ongeveer 7 tot 9 Engelse mijl. Men dacht eerst dat het licht dat men zag van een loodsboot was en werd het roer een weinig aan bakboord gelegd ; er werden bij wijze van signaal twee blauwe lichten afgestoken, doch dewijl die niet beantwoord werden, stuurde men weder de vorige koers, en bemerkte men dat het witte licht het toplicht was van een stoomboot. Kort daarna zag men de rode en groene lichten op de stuurboordboeg en onmiddellijk daarna verdween het rode licht. Men legde daarom het roer aan stuurboord en bracht de VOORWAARTS meer aan stuurboordzijde en stuurde men zo door.
Beide schepen zagen toen elkanders groene licht en konden elkaar dus aan stuurboordzijde passeren. Van de KHEDIVE zag men aldus van de VOORWAARTS alleen het top- en groene licht op de stuurboordboeg van de KHEDIVE, doch toen draaide de VOORWAARTS het roer aan bakboord en niettegenstaande het roer van de KHEDIVE stuurboord gelegd was en de stoomfluit geblazen werd en de machines ,,full speed” achteruit werkte, liep de VOORWAARTS met de volle bakboordboeg op het waarloze stuurboordanker van de KHEDIVE en raakte met de stuurboordboeg de voorsteven en veroorzaakte veel schade.

Afbeelding
Datum 18 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 februari. De zaak der aanvaring tussen de stoomschepen VOORWAARTS en KHEDIVE, die verscheidene dagen voor het Admiraliteitshof te Londen geweest is, is nu afgelopen voor zover betreft het horen der getuigen en de pleidooien der rechtsgeleerden voor beide partijen. Ten gevolge echter van het vele tegenstrijdige in de afgelegde verklaringen en de grote geldelijke belangen die bij deze zaak op het spel staand, behoudt het Hof zich voor zijn uitspraak later te doen.
De dag, waarop dit zal geschieden, zal door de rechter nader worden bekend gemaakt.

Afbeelding
Datum 21 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 februari. De uitspraak van het Admiraliteitshof te Londen in zake de aanvaring tussen de VOORWAARTS en de KHEDIVE luidt, dat beide partijen door andere maatregelen te nemen de aanvaring hadden kunnen voorkomen.

Afbeelding
Datum 22 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

In de zaak van de aanvaring der VOORWAARTS en de KHEDIVE zal de beslissing van het Engelse admiraliteitshof “both to blame” (aan beide zijden schuld), naar het schijnt, ten gevolge hebben dat de schade over beide schepen wordt omgeslagen. Intussen bepaalt de Engelse wet, naar wij menen, dat geen schip meer dan GBP.8,- per ton aan schade heeft te vergoeden. De schade aan de VOORWAARTS is ongeveer 1½ miljoen, der KHEDIVE NLG 180.000,-, zodat de laatste ongeveer 3 ton zal hebben bij te passen, en niet ruim het dubbele, zoals volgens het recht van andere landen het geval ware geweest. De bijzonderheden moeten nog blijken uit de openbaarmaking van de uitspraak.

Afbeelding
Datum 23 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Aanvaring tussen de VOORWAARTS en de KHEDIVE.
De lord der Admiraliteit heeft de 20ste dezer in deze zaak het volgende oordeel uitgesproken:
Uit het getuigenverhoor blijkt, dat aan boord van de VOORWAARTS het eerst het toplicht van de KHEDIVE bijna recht vooruit ongeveer een halve streek op de stuurboordsboeg van de VOORWAARTS bemerkt werd; dat men toen eerst een blauw licht zag afsteken en naderhand een rood licht zag; dat men toen het roer aan bakboord legde en het rode licht en het toplicht op de bakboordsboeg bracht, (in het Engelse bericht staat Starboard bow, doch dit is klaarblijkelijk een vergissing), zodat de schepen elkander aan bakboordzijde konden passeren met elkanders rode lichten in het gezicht, en dat de beide schepen in veiligheid zouden gepasseerd zijn, had niet de KHEDIVE, na het vertonen van een tweede blauw licht koers veranderd, zodat men haar groen licht zag, en dat toen de VOORWAARTS, om de kracht van de aanvaring te verminderen hard bakboord legde en beval de machine te stoppen, waarvoor echter geen tijd meer was. De KHEDIVE liep toen zonder gestopte machine met de steven de stuurboordsboeg (??) van de VOORWAARTS in, waardoor het schip zinkende op strand gezet moest worden. De aanvaring wordt vanwege de VOORWAARTS toegeschreven aan het leggen van het roer aan stuurboord en het niet stoppen of verminderen van spoed aan boord van de KHEDIVE. Vanwege de KHEDIVE werd beweerd, dat men het toplicht van de VOORWAARTS ongeveer ¾ streek op de stuurboordboeg zag, dat men het voor het licht van een ten anker liggende loodsboot hield, daarna het roer een weinig aan bakboord legde, doch steeds de VOORWAARTS enigszins op de stuurboordsboeg hield en achtereenvolgens twee blauwe lichten afstak tot signaal voor de loods, en dat men, geen herkenningsteken bespeurende, weder de vroegere koers stuurde en men kort daarna het rode vuur en naderhand het groene licht van de VOORWAARTS zag, doch dat het rode vuur bijna dadelijk weder verdween en het witten en groene licht in zicht bleven. Dat de KHEDIVE daarop het roer aan stuurboord legde, waardoor de VOORWAARTS meer op de stuurboordboeg kwam en men zo doorstuurde. Dat beide schepen met elkanders groene licht in het gezicht, elkander aan stuurboordzijde hadden kunnen passeren, had niet de VOORWAARTS het roer aan bakboord gelegd, waardoor de aanvaring ontstond. Deze had plaats des avond 7 uur 45 minuten.
De opperstuurman van de VOORWAARTS was op de brug ten 7 uur en naderhand waren de gezagvoerder en tweede stuurman op de brug. De gezagvoerder zag een helder vuur ten 7 uur 20 minuten enige mijlen ver weg en zei tot de tweede stuurman: als de stoomboot in die richting blijft en gij een rood licht ziet, moet gij het roer aan bakboord leggen. De tweede stuurman zag een rood licht gedurende vijf minuten en gaf bevel het roer een weinig aan bakboord te leggen. Ten 7 uur 30 minuten kwam de derde stuurman hem aflossen, omdat hij moest eten, en toen hij de brug verliet, zag hij het rode licht ongeveer 3 Engels mijlen ver verwijderd en was er een blauw licht op de KHEDIVE vertoond.
De derde stuurman verklaarde, dat toen hij op de brug kwam en het bevel overnam, hij een blauw licht zag, en nadat het uitgebrand was, een rood en wit licht, hetgeen ook door de tweede stuurman gezien was vóór hij het dek verliet. nadat de tweede stuurman het dek verlaten had, zag de derde stuurman, die zich op de brug bevond en het bevel voerde (in het Engelse verslag staat Second officer, hetgeen blijkbaar foutief is), het rode licht bijna vooruit en naderhand op de bakboordsboeg; daarop zag hij een tweede blauw licht branden, en toen dat uitgebrand was, zag hij een groen licht op de bakboordsboeg. Het oordeel van de lord is, dat toen de derde stuurman het rode licht op de bakboordsboeg zag veranderen in een groen licht, hij had moeten stoppen. Dit was ook het oordeel van de gezagvoerder, die uit de kaartenhut kwam en op de brug springende vroeg; hebt gij reeds gestopt? En onmiddellijk bevel gaf om de machine te stoppen. Het komt hem voor, dat de VOORWAARTS reeds bijtijds had moeten stoppen, om de aanvaring te voorkomen, en het is zijn mening dat de uitkijk niet naar behoren werd gehouden op de VOORWAARTS, in het midden latende of het af te keuren is dat de gezagvoerder de brug verliet vóórdat het schip hetwelk hij zag was gepasseerd; het gedrag van de tweede stuurman, die na de gezagvoerder het bevel voerde en bij het naderen van een stoomschip in tegenovergestelde richting en terwijl men nog bezig was met manoeuvreren, het bevel overgaf aan de derde stuurman, vindt hij zeer te berispen.
De man van de uitkijk op de VOORWAARTS heeft gezworen in dit gerechtshof, dat hij geen seinlichten en geen blauwe lichten van de KHEDIVE heeft gezien, waardoor de lord van de Admiraliteit tot de conclusie komt dat de VOORWAARTS schuldig bevonden wordt wegens het niet houden van een behoorlijke uitkijk en voor het niet verminderen der vaart na het veranderen van het rode tot het groene licht.
Wat betreft de verwering van de KHEDIVE, is hij van mening, dat de KHEDIVE in de gegeven omstandigheden had behoren te stoppen en achteruit te werken.
De uitspraak is derhalve, dat beide schepen aan de aanvaring schuld hebben. (Both vessels to blame).

Afbeelding
Datum 08 april 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Singapore, 29 februari. Het van hier vertrokken stoomschip VOORWAARTS, na hier de schade gerepareerd, veroorzaakt door aanvaring met het stoomschip KHEDIVE, te hebben, heeft rijst geladen naar Amsterdam voor Sh.27/6 per ton. De SOERABAIJA PACKET, kapt. Verduin, is van hier bevracht met kolen naar Atjeh voor $ 3 per ton.

Afbeelding
Datum 07 mei 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

De Stoomvaart-Maatschappij Nederland hield heden haar jaarlijkse algemene vergadering in De Eensgezindheid op het Spui te Amsterdam. Zij werd gepresideerd door Jhr. Mr. C.I.A. den Tex, die onder algemene bijval, een warme hulde bracht aan de ontslapen ere-voorzitter Z.K.H. Prins Hendrik, die in moeilijke omstandigheden de Maatschappij een enorme morele en materiële steun had verleend en tijd, moeite noch geld had ontzien ter bevordering van de handel en de scheepvaart van Nederland. Het welgelijkend portret des overledenene prijkte in de vergaderzaal. Na een namens de Commissie voor de Rekening door de heer Der Kinderen uitgebracht verslag werd de balans bij acclamatie goedgekeurd en de uitdeling op 2½ procent vastgesteld.
De voorzitter stelde voor, dat de Vergadering het Bestuur machtigde tot een obligatielening groot hoogstens een miljoen tot zodanige koersen en voorwaarden als het dat raadzaam mocht achten. De heer H.C.A. Henny sprak de wens uit, dat daarvoor aan de aandeelhouders de prioriteit zou worden toegekend. De directeur I. Boissevain zou trachten aan die billijke wens te doen tegemoetkomen. Dit punt werd aan commissarissen in overleg met de directie overgelaten, en het voorstel goedgekeurd.
Daarop werd behandeld een voorstel om aan de Directie, in overleg met commissarissen, de bevoegdheid te verlenen voor de Maatschappij risico te lopen voor stoomschepen die niet aan haar toebehoren, maar door haar gehuurd zijn en geadministreerd worden. Uit de toelichting bleek, dat men het oog had op de schepen der Maatschappij Java. De heer Vredenrijk Engelenburg uit Arnhem bestreed dit voorstel, omdat hij het risico te sterk vond. Het voorstel werd verdedigd door de Voorzitter en de heren Boissevain en Henny. Uit mededelingen der Directie bleek, dat zelfs de kapiteins en hoofdmachinisten der schepen van de Java op voorstel van de directie van de Nederland worden aangesteld. Het belang der Nederland en het assurantiefonds waren groot genoeg, om het voorstel te rechtvaardigen. Het werd bij acclamatie goedgekeurd.
Tot commissarissen werden herbenoemd jhr. G. A. Tindal, van Amsterdam en M.M. de Monchy, van Rotterdam; tot leden der commissie voor de rekening aangewezen de heren I.H. van Wickevoort Crommelin, W. Dyserink en dr. C.E. Heynsius; tot plaatsvervangers H. Schroeder Visser, L. Coninck Westenberg en U.H. Wilkens.
De heer Engelenberg wenste het gedrag van kapitein en hoofdbeambten van het stoomschip VOORWAARTS, bij de aanvaring der KHEDIVE, bij een soort van dagorder te zien afkeuren; hij deelde toch het oordeel van de Londense rechterlijke autoriteit, dat de beide schepen schuld hadden. Ook wees hij op de slechte toestand der Indische Droogdokmaatschappij, waarin de Nederland aandelen had.
De directeur Boissevain zei, dat ook de Directie de gevallen beslissing juist achtte, ofschoon haars inziens de kapitein geen schuld had. In de Droogdokmaatschappij had Nederland aandeel moeten nemen wegens groot belang voor haar schepen in Indië. De minder gunstige uitkomst was niet te voorzien. Over het beleid van het Bestuur kon de Directie geen oordeel vellen. De directeur Tegelberg meende dat de KHEDIVE aanleiding heeft gegeven tot de aanvaring en dus de hoofdschuldige was. De aanvankelijke maatregelen van de VOORWAARTS tot vermijding van het ongeval waren goed; de officier der wacht had echter daarna meer kunnen en moeten doen, vandaar ook van deze zijde schuld. Hij liet het doen van het meerdere na, in overtuiging van het onrecht van de KHEDIVE. Enige berisping is goed, maar de wijze moet aan de Directie overgelaten worden. Dit werd goedgekeurd en de vergadering daarop gesloten.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De High Court of Appeal heeft uitspraak gedaan in de zaak der aanvaring tussen de VOORWAARTS en de KHEDIVE, in mei 1878 bij Penang. De zaak werd behandeld in de Admirality Division van de High Court of Justice in februari van dit jaar, en de schepen werden toen beide schuldig bevonden.
Dewijl het bedrag der schade aan de KHEDIVE op GBP 25.000 begroot werd en van de VOORWAARTS op GBP 100.000, was het vonnis dat de schade gelijkelijk zou verdeeld worden en de rederij van ieder schip zou betalen GBP 62.500. Daar beide partijen echter niet gehouden zijn om meer dan GBP 8 per register ton te vergoeden en de VOORWAARTS 2800 ton meet, zou het bedrag der door laatstgenoemde schip te betalen schade vergoeding GBP 22.400 bedragen, terwijl de KHEDIVE, die 3741 ton meet, GBP 29.928 zou te vergoeden hebben. De verwering van de VOORWAARTS was dat de schepen elkander naderden tot binnen een paar minuten vóór de aanvaring met evenwijdige koersen, bakboordboeg tegen bakboordboeg. Vanwege de KHEDIVE wordt beweerd, dat men elkander naderde met stuurboordboeg tegen stuurboordboeg.
De waarheid in een zo beslissende tegenspraak kon alleen door een uitvoerig getuigenverhoor aan het licht worden gebracht, en de High Court of Appeal is tot de overtuiging gekomen dat de schepen elkander op een afstand van 3½ mijlen naderden met de stuurboordboegen of groen licht op groen licht in het gezicht, zodat, waren zij aldus blijven doorvaren, er geen gevaar van aanvaring zou geweest zijn. Zij voeren zo door totdat zij op minder dan een Engelse mijl afstand van elkander waren, en hoewel zij met evenwijdig tegen elkander in liggende koersen voortstoomden, groen licht tegen groen licht, werd het roer aan boord van de Voorwaarts plotseling hard bakboord gedraaid, waardoor deze dwars voor de koerslijn van de KHEDIVE geraakte op een wijze, waardoor laatstgenoemde in een gevaarlijke toestand gebracht werd.
Wij komen nu tot datgene wat de gezagvoerder van de KHEDIVE in het gegeven geval zou hebben moeten doen. Twee stoomschepen waren elkander gevaarlijk dicht genaderd, stomende met volle kracht. De zeevarende raadslieden van het Hof waren van oordeel, dat de gezagvoerder van de KHEDIVE, in plaats van bevel te geven aan de eerste machinist om bij de machine klaar te staan om te stoppen of achteruit te werken, onmiddellijk had moeten stoppen en achteruit laten werken.
Nu schijnt het dat er ongeveer een minuut verloren ging met vast te stellen wat er zou gedaan worden. De VOORWAARTS, werd door hen beweerd, bracht de KHEDIVE plotseling in een onverwachte en hachelijke positie. De schepen hielden tot een minuut vóór de aanvaring één koers, waardoor zij elkander zouden hebben misgevaren, op stuurboordzijde elkander passerende, wanneer ieder zijn koers had gehouden.
De gezagvoerder van de KHEDIVE meende dat hij, met volle kracht doorstomende, de VOORWAARTS kon voorbijkomen, en hoewel dit mogelijkerwijze de kansen der aanvaring had kunnen vermeerderen, wanneer de afstand groter was geweest, zo kon stoppen en achteruit werken, naar de mening van het Hof, geen uitwerking gehad hebben in de korte afstand tussen de beide schepen. Zij waren te dicht bij elkander om de aanvaring te voorkomen, en de tijd was te kort, na het aan bakboord leggen van het roer aan boord van de VOORWAARTS.
Het Hof sprak de gezagvoerder van de KHEDIVE vrij van schuld door niet te stoppen en achteruit te werken; deze vrijspraak is daarop gegrond, dat, hoewel de gezagvoerder zich niet aan de wet gehouden had, hij niet schuldig was aan gebrek van gewone voorzorg, ijver en kordaatheid onder de moeilijke en hachelijke omstandigheid, waarin hij zo onverwachts geplaatst werd. Het Hof is van mening, dat wanneer een schip een ander schip in een valse positie plaatst en dus middellijk de oorzaak der schade is, de verkeerd handelende geen schadevergoeding verlangen kan. De High Court of Appeal besliste dientengevolge, dat de VOORWAARTS alleen de oorzaak der aanvaring is, en sprak de gezagvoerder van de KHEDIVE vrij van alle schuld.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 augustus. Ten gevolge van verschillende arrivementen is de scheepsruimte niet onbelangrijk toegenomen. Het regenachtige weder vertraagt echter de afvoer van produkten zozeer, dat afsluitingen voor Nederlandse schepen zich tot één hebben bepaald: Nederlands stoomschip VOORWAARTS naar Amsterdam NLG 65 voor koffie, thee en tabak, NLG 57,50 voor rijst.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen op Java: LIBERAAL, MARY, BATAVIER, HENRIETTE ADRIANA, STAD MIDDELBURG, TROMP, ERASMUS, ZES GEZUSTERS, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, NOACH III, BARON VAN PALLAND VAN ROSENDAEL, KITTY, SMEROE, OBI, NIEUWE WATERWEG I, MARIE, NIEUWE WATERWEG II, CORNELIA en THORBECKE.

Afbeelding
Datum 26 februari 1880
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 februari. De stoomboot VOORWAARTS, kapt. T.J. Aukes, wordt morgenochtend vroegtijdig te IJmuiden verwacht. Vermoedelijk zal zij tussen 2 en 3 uur ’s namiddags voor de stad komen. Het zeldzaam geval doet zich dan voor, dat gedurende twee dagen drie mailboten in het spoorwegbassin zullen liggen. (opm: de overige schepen zijn mogelijk de MADURA, kapt. C. Jaski, 28 februari van Amsterdam naar Batavia vertrokken, en een stoomschip, niet in de dienstregeling te vinden, mogelijk liggende ter reparatie)

Afbeelding
Datum 03 juli 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 1 juli. In het House of Lords werd heden behandeld het appél van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland in de zaak der aanvaring van het schip VOORWAARTS met het stoomschip KHEDIVE bij Penang.

Afbeelding
Datum 27 juli 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Rotterdam, 26 juli. Het vonnis, door het Herenhuis te Londen gewezen in de zaak VOORWAARTS - KHEDIVE, waarvan reeds met een enkel woord is melding gemaakt, werd uitgebracht in tegenwoordigheid van de lord-kanselier en lords Hatherley, Penzance, Blackburn en Watson, in de zitting van 23 juli. Lord Blackburn gaf een volledig verslag van al wat in de vorige processen was gebleken en geoordeeld en gaf te kennen dat hij tot zijn leedwezen moest verschillen met het Hof van Appèl, dat kapt. Steward van de KHEDIVE van alle schuld had vrijgepleit. Hij oordeelde dat de wet “stoppen en achteruitslaan” moet worden nagekomen, tenzij een afwijking noodzakelijk is om onmiddellijk gevaar te voorkomen. Dit was hier niet het geval blijkens de eigen getuigenis van de zijde der KHEDIVE. Lord Watson stemde in met de conclusie van zijn ambtgenoot, doch voegde er bij, dat hij niet aarzelde om de getuigenissen, van de zijde der VOORWAARTS aangebracht, te geloven, omdat hun verhaal hem het meest waarschijnlijk en samenhangend voorkwam.
Lord Hatherley motiveerde kortelijk zijn instemming met het vonnis. Dit luidt, dat het vonnis van het Hof van Appèl wordt vernietigd en dat van het Admiraliteitshof hersteld. Beide partijen betalen dus de helft van elkaars schade. De proceskosten in het Hof van Appèl en het Herenhuis moesten door de KHEDIVE worden gedragen.

Afbeelding
Datum 21 februari 1881
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaija, 14 februari. Heden morgen te 9 uur is het stoomschip VOORWAARTS der Maatschappij Nederland bij het verlaten der rede onder de Madura-wal ter hoogte van kampong Kamal aan de grond geraakt. Na ongeveer twee uur te hebben vastgezeten kwam het stoomschip weder vlot en vervolgde de reis, koersende om de Oost.

Afbeelding
Datum 22 maart 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 februari. Vrachten. De positie van onze markt bleef gunstig; de onbevrachte vloot is gering, terwijl er nog al vraag bleef bestaan. Naar Nederland accepteerde een klein schip NLG 70 voor koffie van Macassar; voor een partij rijst van Indramayoe werd NLG 55 besteed. Naar het Kanaal werd een schip bevracht tot GBP 2.15/- voor stroopsuiker ingenomen gewicht, en bestaat verder vraag voor enige handige schepen, zowel voor stroop- als droge suiker. Naar Amerika wordt ruimte gezocht voor suiker; voor de resterende koffie uit de laatste veiling werden nog geen instructies ontvangen. Naar Australië vond een klein schip emplooi. In kustvrachten heerst meer leven dan sinds geruime tijd het geval is geweest. Voor zout van Madura naar de Zuidkust werd ruimte gezocht en opgenomen en zouden nog enige schepen daarvoor te plaatsen zijn. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip VOORWAARTS, NLG 90 koffie, NLG 80 tabak, NLG 110 huiden, NLG 80 thee naar Amsterdam; SALATIGA ligt aan NLG 55 rijst van Indramayoe en Dadap naar Rotterdam, leverbaar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: TELANAK, OTTOLINA, INDIA PACKET en MAIBIT.

Afbeelding
Datum 30 november 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 oktober. Gedurende de laatste veertien dagen bleef de markt zeer vast gestemd, en is een verdere vooruitgang in de koersen te berichten. De aanwezige onbevrachte vloot verminderde zeer, en waren de arrivementen zeer gering. Naar Nederland werd van de Factorij een hogere koers bedongen, en sloten vier schepen tot NLG 70 voor koffie van de Noordkust en NLG 80 van de Zuidkust af. Een partij suiker van particulieren werd tot NLG 75 geaccepteerd. Naar het Kanaal bleef goede vraag bestaan en werd GBP 3.10/- voor suiker betaald, tot welk cijfer nog ruimte te plaatsen zou zijn. Voor koffie van Java en Padang naar Amerika wordt ruimte gezocht. Voor een gedeelte van de laatste Padang veiling had een bevrachting tot GBP 3 plaats. Naar Australië blijft gelegenheid gevraagd, doch biedingen zijn niet in verhouding tot de koersen voor andere bestemmingen te maken. In kustvrachten ging niets om. De laatste afdoeningen voor Nederlandse schepen zijn: stoomschip PRINS VAN ORANJE NLG 95 koffie, NLG 85 tabak, NLG 120 indigo, naar Amsterdam: NOACH IV
NLG 75 voor 10.000 picols suiker, en NLG 70 voor 15.000 picols koffie, van Samarang naar Rotterdam; SINDORO en THORBECKE III GBP 3.10/- voor suiker.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen; IJMUIDEN, THORBECKE II, NIEUWE WATERWEG I, VOORLICHTER, stoomschip VOORWAARTS.

Afbeelding
Datum 29 december 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor het stoomschip VOORWAARTS, vertrek 14 januari, worden goederen aangenomen in concurrentie met het stoomschip ERL KING. Het tarief No. 8 wordt derhalve voor dat vertrek voor Batavia, Samarang en Soerabaja met NLG 3,- per kubiekmeter verlaagd.
Amsterdam, 27 december 1881, Stoomvaartmaatschappij Nederland, Boissevain, W. Ramann.

Afbeelding
Datum 25 april 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 24 april. Het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS, van Batavia naar Marseille, is te Ganzirrio bij Messina op rotsachtige grond gestrand en zit gevaarlijk, assistentie is derwaarts vertrokken. Volgens later bericht kwam het stoomschip vlot.

Afbeelding
Datum 25 april 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 april. Volgens een telegram van heden namiddag 12.30 uur uit Messina is het stoomschip VOORWAARTS vlot gekomen.

Afbeelding
Datum 25 april 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 april. Volgens een telegram van kapt. Harten uit Messina is het stoomschip VOORWAARTS, van Batavia naar Marseille, in de nacht van 22 op 23 dezer op Cabo de Faro (Portugal) aan de grond geraakt. De passagiers zijn in Messina ontscheept, alwaar het stoomschip na het lossen van een gedeelte van de lading binnen wordt verwacht.

Afbeelding
Datum 26 april 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 april. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Harten, is gisteren namiddag onder eigen stoom te Messina aangekomen, na 700 ton van de lading in lichters gelost te hebben. De lading is schijnbaar onbeschadigd en de scheepsruimen zijn droog. De mail is naar Marseille doorgezonden.

Afbeelding
Datum 28 april 1882
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 april. Volgens telegram uit Messina kan het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Harten, van Batavia via Marseille naar Amsterdam, daar binnen, na gedane expertise, zonder het restant van de lading te lossen, naar Malta gaan om te repareren.

Afbeelding
Datum 29 april 1882
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 27 april. De lading van het bij Messina gestrande stoomschip VOORWAARTS, kapt. Harten, van Batavia via Marseille naar Amsterdam, zal denkelijk door andere scheepsgelegenheid worden overgenomen. De passagiers en de brieven zijn de 25e dezer te Messina aan wal gekomen.

Afbeelding
Datum 01 mei 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 april. Volgens een bij de Vereeniging van Assuradeuren alhier ontvangen telegram was het stoomschip VOORWAARTS heden met mooi weer van Messina naar Malta vertrokken.

Afbeelding
Datum 05 mei 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Messina, 28 april. Van de lading van het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS zijn alhier opgeslagen 7.665 balen koffie, 277 balen tabak, 21 kanassers indigo.

Afbeelding
Datum 09 mei 1882
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 mei. Het van Port Said naar Marseille vertrokken stoomschip PRINSES AMALIA, kapt. Hissink, zal te Messina de door het stoomschip VOORWAARTS gedebarkeerde troepen aan boord nemen.

Afbeelding
Datum 24 mei 1882
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Messina, 21 mei. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Harten, is heden van Malta hier aangekomen en zal vermoedelijk morgen de geloste lading weer innemen.
(opm: zie ook NRC 250482, PGC 290482, NRC 290482, NRC 050582 en PGC 090582)

Afbeelding
Datum 07 juni 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 juni. Het nieuwe stoomschip INSULINDE, zaterdag middag te 4 uur van de Clyde vertrokken, is deze morgen om 7 uur te IJmuiden binnen gekomen. Het stoomde ruim 8 uur op en was om 11.30 uur in het spoorwegbassin, waar nu vier grote schepen van Maatschappij Nederland liggen, namelijk de VOORWAARTS, KONINGIN EMMA, PRINSES AMALIA en de INSULINDE.

Afbeelding
Datum 28 juli 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Men meldt ons uit Amsterdam:
Het stoomschip VOORWAARTS was gisteren te 9 uur gedokt. De huidplaat waarop de staaf, 500 kilo zwaar, van 40 voet hoogte gevallen was, had een gat als van een kanonskogel. Dit wordt heden hersteld en morgen wordt de VOORWAARTS weer aan de laadplaats verwacht, om op de bestemde tijd te vertrekken. Doordien de waterdichte schotten het ingedrongen water hadden beperkt tot het ene ruim, waarin enkel wat ijzerwerk geladen was, zal de schade van de lading tot een minimum beperkt zijn.

Afbeelding
Datum 31 december 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Marseille, 27 december. Het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS staat met enige schade aan de schroef in het droge dok.

Afbeelding
Datum 01 januari 1883
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Marseille 26 december. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Harten, van Amsterdam met enige schade aan de schroef hier aangekomen, moet een gedeelte der lading lossen om daarna in het droge dok te worden nagezien.

Afbeelding
Datum 10 januari 1883
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 10 januari. Volgens telegram der Maatschappij Nederland aan de agenten alhier, ondervond de VOORWAARTS een oponthoud te Marseille wegens reparatie aan de machine. Het is de 5e januari van Marseille naar Batavia vertrokken.

Afbeelding
Datum 04 april 1883
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 2 april. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Adriani, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 31 maart Malta en arriveerde heden te Marseille.

Afbeelding
Datum 14 april 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 april. Volgens een bij de rederij ontvangen telegram is het Nederlandse schip SALATIGA, kapt. Boog, van Joana naar Rotterdam, de 11de dezer bij Startpoint gepraaid door het stoomschip VOORWAARTS.

Afbeelding
Datum 26 mei 1883
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 mei. Volgens telegrafisch bericht van de directie der Stoomvaart-Maatschappij Nederland is het stoomschip VOORWAARTS, de 12e mei van Amsterdam vertrokken, met gebroken schroefas te Barcelona binnengesleept. Het schip wordt naar Marseille gesleept om te repareren. Passagiers, troepen en bemanning zijn welvarend, verdere berichten zullen geseind worden.

Afbeelding
Datum 28 mei 1883
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 mei. Het stoomschip VOORWAARTS kapt. Adriani, van hier naar Batavia, werd gisteren te Barcelona binnengesleept met gebroken tunnelas, alles wel aan boord. Het stoomschip zal te Marseille repareren.

Afbeelding
Datum 02 juni 1883
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 juni. Het stoomschip VOORWAARTS van Amsterdam, laatst van Barcelona, naar Batavia, is 1 juni te Marseille aangekomen om te repareren.

Afbeelding
Datum 17 februari 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 16 februari. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Julsing, van Batavia herwaarts, wordt aanstaande maandag of dinsdag alhier verwacht.

Afbeelding
Datum 13 januari 1885
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 10 januari. Het naar Batavia bestemde stoomschip VOORWAARTS, kapt. Julsingh, is uit de sluis terug gehaald en binnen vastgemaakt wegens stormweer.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1885
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 augustus. Bij het verlaten der binnenhaven van Tandjong Priok geraakte de tros van het naar Nederland vertrekkende stoomschip VOORWAARTS, kapt. Julsing, in de schroef beklemd. Door duikers werd daarop de tros losgemaakt en nadat door een expert een certificaat was afgegeven, kon de VOORWAARTS na een oponthoud van een paar uur haar reis verder voortzetten.

Afbeelding
Datum 11 januari 1886
Krant JB - Javabode

Iets over de 2e klasse bij de Maatschappij Nederland.
Het slechtste zijn de oude boten voor de tweede klasse ingericht: de PRINSES AMALIA, CONRAD, VOORWAARTS, MADURA en PRINS HENDRIK. De inrichting van de CELEBES was, voor de verbouwing en herdoping als SOENDA, zelfs van dien aard, dat er in het geheel geen particulieren, doch enkel militairen mee werden overgevoerd. Iets beter zijn ingericht de PRINS VAN ORANJE, KONINGIN EMMA en PRINSES MARIE, en het beste de laatst aangebouwde stomers PRINS ALEXANDER, PRINS FREDERIK, PRINSES WILHELMINA, BURGEMEESTER DEN TEX en SUMATRA. De hutten daar (opm: op de laatst aangebouwde stomers) verschillen slechts weinig van die der eerste klasse. De salon is eenvoudig maar net, en bevat een paar met wasdoek overtrokken tafels en met lederen kussens beklede banken. In de ruimte aan dek is het slechtst voorzien, wat vooral een ongerief is, zolang men in de warmte is. Hierin komen de nieuwe boten vrijwel overeen met de oude en met die welke voor rekening der Maatschappij Java bij een andere scheepsbouwmeester en volgens een ander type werden gemaakt, doch de beide laatste hebben tevens nog dit gebrek, dat zowel de badkamer als het watercloset bekrompen en onooglijke hokken zijn. Het is dus raadzaam om een der nieuwe, bij John Elder gebouwde boten af te wachten en zo mogelijk die, waarmede het geringste aantal militaire passagiers wordt overgevoerd. (opm: bekort)

Afbeelding
Datum 14 juli 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 13 juli. Het op 12 dezer te IJmuiden aangekomen stoomschip VOORWAARTS, heeft 40 last lading overgeladen in het stoomschip ORANJE NASSAU met bestemming Suriname.

Afbeelding
Datum 16 november 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Uit de heden van Aden ontvangen berichten blijkt, dat de aanvaring van het stoomschip PRINS HENDRIK door het stoomschip HUBBOCK zich als volgt heeft toegedragen:
De PRINS HENDRIK had Batavia de 13e oktober verlaten met een diepgang van 20 voet voor en 21 voet achter, arriveerde de 31e oktober te 7 uur 30 minuten namiddag te Aden en ankerde ter rede zo dicht mogelijk onder de wal. Even na middernacht, te 12 uur 40 minuten was men met de koleninname gereed, het anker werd gelicht en met de machine langzaam achteruit gewerkt, aangezien het schip met de kop naar de Aden-wal gezwaaid en er vóór geen genoegzame ruimte was. Onder het achteruitstomen zag men de zijlichten en het toplicht van een recht op de PRINS HENDRIK aankomend stoomschip, dat, hoewel gewaarschuwd door drie stoten met de stoomfluit, niet tijdig genoeg van koers veranderde. Dit stoomschip, de HUBBOCK, trof de PRINS HENDRIK aan stuurboordzijde, een weinig voor de bezaansmast, juist in de hut van de administrateur en maakte op die hoogte een verticaal gat van 24 voet. Passagiers en mails werden daarop onmiddellijk ontscheept. Na de aanvaring kwam de PRINS HENDRIK weer ten anker en werden alle pogingen aangewend om het schip vlot te houden. Deze mochten echter niet baten; het achterruim, de machinekamer en het ketelruim stonden spoedig vol water, terwijl des ochtends te zeven uur vijf voet water in het grootruim werd gepeild. Het voorruim bleef aanvankelijk droog.
Met de lossing werd zo spoedig mogelijk aangevangen; te 12 uur ’s middags waren circa 3.000 balen koffie droog gelost, 2.000 balen koffie, na deze gelost, waren geheel doorweekt.
Experts bevalen aan te trachten het lek met planken te voorzien en het schip leeg te pompen, waartoe, na bekomen machtiging van belanghebbenden, terstond werd overgegaan. De passagiers en 41 man der equipage hebben, zoals reeds gemeld, de 12e dezer met het stoomschip VOORWAARTS de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 17 november 1886
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 november. Het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS, van Batavia herwaarts, is de 12e dezer van Aden vertrokken en heeft aldaar de passagiers en 41 man der equipage van het Nederlandse stoomschip PRINS HENDRIK overgenomen.

Afbeelding
Datum 01 december 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Het stoomschip GLENORCHY, van China bestemd naar Londen, heeft te Aden ingenomen van het Nederlandse stoomschip PRINS HENDRIK 2.629 balen koffie, 500 blokken tin, 95 kisten thee, 34 kisten gom, 61 pakken tabak, alle gezond, en 210 kisten kinabast, beschadigd. Het stoomschip VOORWAARTS brengt nog enige regalen mede.

Afbeelding
Datum 03 april 1888
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 3 april. De VOORWAARTS, kapt. Turfboer, van de Maatschappij Nederland, onlangs met kolen hier gekomen, is heden morgen van hier naar Tjilatjap vertrokken om 1.000 Mekkagangers te gaan afhalen.

Afbeelding
Datum 27 maart 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 25 maart. Het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS wordt gerapporteerd als gestrand te Kamaran (Rode Zee) (opm: Kamaran Eilanden [destijds Engels, thans Jemen]; 15º20’ N.B. 42º30’ O.L.). Men vermoedt dat het vlot gekomen is, doch is men daar niet zeker van, dewijl de telegram niet duidelijk is. (Shipping Gazette)
Het stoomschip VOORWAARTS vertrok 24 februari van Batavia naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 27 maart 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 maart. Volgens door ons uit Londen ontvangen telegram zit het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS, van Batavia naar Amsterdam, te Kamaran gevaarlijk aan de grond en heeft men vruchteloos getracht het af te slepen.

Afbeelding
Datum 28 maart 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 februari. De 24e dezer vertrok (opm: van Batavia) de VOORWAARTS met 900 pelgrims, hoofdzakelijk afkomstig uit de residentie Batavia, naar Djeddah. Ongeveer 3.000 andere inlanders deden hen uitgeleide naar Tandjong Priok. Al de bedevaartgangers waren ruimschoots voorzien van geld, één hunner had 700 pond sterling in goud bij zich. Te Padang neemt hetzelfde stoomschip nog 200 van die lieden aan boord.

Afbeelding
Datum 28 maart 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Djeddah, 26 maart. Het stoomschip VOORWAARTS geraakte de 19e te Karamon ) (opm: Kamaran Eilanden, zie NRC 270391) aan de grond. Het stoomschip PORT FAIRY heeft twee dagen tevergeefs getracht het vlot te slepen, en men is nu bezig met lichten. Het bericht van Hodeidah is van 23 maart en het schijnt van Kamaran drie dagen te vereisen per kameel om berichten vandaar naar Hodeidah over te brengen.

Afbeelding
Datum 28 maart 1891
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 27 maart 1891. Het stoomschip VOORWAARTS van de Maatschappij Nederland is de 19e maart op reis naar Amsterdam in de Rode Zee op het eiland Cameran ) (opm: Kamaran Eilanden, zie NRC 270391) op het strand gelopen. Pogingen om het schip los te krijgen zijn tot nu toe vruchteloos gebleven.
Batavia, 28 maart. Volgens bericht van Camaran, dato 22 maart, is het stoomschip VOORWAARTS bij het binnenkomen van de haven van Camaran op de 19e dezer aan de grond gedreven. De passagiers zijn ontscheept en de lading werd gelost.
De VOORWAARTS, die volgens Reuters telegram en bovenstaand bericht op het eiland Camaran, in het zuidelijkste deel van de Rode Zee dicht bij de Arabische kust is gestrand, is de 24e februari van hier vertrokken. De passagiers waren uitsluitend Mekka-gangers en het schip zou Padang en Djeddah aandoen.

Afbeelding
Datum 31 maart 1891
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 31 maart. Volgens ontvangen telegram, dato 29 dezer, is het stoomschip VOORWAARTS de 27e dezer zonder schade vlot gekomen en heeft het de reis van Comaran (opm: Kamaran Eilanden, zie NRC 270391) naar de verdere bestemming vervolgd.
(opm: de VOORWAARTS komt door afsleeppogingen van het Engelse schip SCULPTON vrij van de banken, zie NRC 210491)

Afbeelding
Datum 01 april 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant

Bij de directie der Stoomvaartmaatschappij Nederland is bericht ontvangen van kapitein Koning uit Hodeidah, dat de VOORWAARTS bij het verlaten van de rede van Camaran (opm: Kamaran Eilanden) op een zandbank bij de Zuider passage aan de grond is gelopen. De VOORWAARTS was 24 februari van Batavia vertrokken en had een 900-tal pelgrims aan boord, bestemd voor Djeddah. Te Padang zouden nog 200 van deze lieden ingescheept worden.
Bij Lloyd’s is bericht ontvangen, dat de boot zeer slecht zit. Pogingen van de pakketboot PORT FAIRY om haar af te brengen waren mislukt. Men was bezig de boot te lichten.

Afbeelding
Datum 21 april 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Jeddah, 4 april. Het stoomschip VOORWAARTS werd van de banken afgesleept door het stoomschip SCULPTON van Bombay en heeft ongeveer 350 ton van de lading gelost om vlot te komen. (opm: zie o.a. NRC 270391)

Afbeelding
Datum 21 januari 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 januari. Het stoomschip VOORWAARTS 19 dezer van Batavia naar Amsterdam vertrokken, doet de reis rond Kaap de Goeder Hoop, ten einde in Liberia een transport Afrikanen te ontschepen.

Afbeelding
Datum 18 februari 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip PRINSES MARIE, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 15 dezer Kaap St. Vincent; ARDJOENO, van Rotterdam naar Java, arriveerde 15 dezer te Batavia; GELDERLAND, van Rotterdam naar Java, arriveerde 15 dezer te Batavia; DRENTHE, vertrok 16 dezer van Batavia naar Rotterdam; VOORWAARTS, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 16 dezer van Kaapstad.

Afbeelding
Datum 19 februari 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 17 februari. De Stoomvaart Maatschappij Nederland en de Rotterdamsche Lloyd zullen een regelmatige maandelijkse dienst openen op Nederlands Oost-Indië. Het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS zal begin april en het Nederlandse stoomschip GELDERLAND begin mei, direct van hier via een Nederlandse haven, naar Padang, Batavia, Samarang en Soerabaja vertrekken.

Afbeelding
Datum 08 april 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Zeetijdingen. Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, vertrok 6 dezer van Batavia naar Amsterdam; ARDJOENO, van Java naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Port Said; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 6 dezer te Padang; SUMATRA, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 6 dezer te Genua; VOORWAARTS, van Hamburg, arriveerde 6 dezer te Amsterdam; BROMO, van Rotterdam naar Java, vertrok 5 dezer van Southampton; PRINSES MARIE, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 6 dezer te Genua; ZAANDAM, van de N.A.S.M, vertrok 5 dezer van Baltimore naar Rotterdam; VEENDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Boulogne; MAASDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 5 dezer te New York.

Afbeelding
Datum 14 april 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip PRINSES AMALIA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 11 dezer te Padang; SALAK, van Rotterdam naar Java, arriveerde 11 dezer te Batavia, 25 dagen reis van Marseille; ARDJOENO, van Java naar Rotterdam, arriveerde 11 dezer te Marseille; SUMATRA, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 11 dezer St. Vincent; PRINSES SOPHIE, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 12 dezer Point de Galle; VOORWAARTS, vertrok 12 dezer van Amsterdam naar Batavia; PRINSES WILHELMINA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 12 dezer van Southampton.

Afbeelding
Datum 30 april 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 28 dezer van Port Said; PRINSES WILHLMINA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 28 dezer van Suez; VOORWAARTS, van Hamburg naar Batavia, vertrok 27 dezer van Suez; PRINS ALEXANDER, arriveerde 28 dezer van Batavia te Amsterdam; BATAVIA, van Java naar Rotterdam, arriveerde 28 dezer te Marseille; SOERABAJA, van Rotterdam naar Java, vertrok 28 dezer van Marseille; KONINGIN EMMA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 28 dezer te Padang.

Afbeelding
Datum 29 december 1892
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 december. Met de VOORWAARTS (opm: van de Stoomvaart-Mattschappij Nederland) zijn heden morgen 200 vrome inlandse mannen en vrouwen ter bedevaart naar Mekka gegaan.

Afbeelding
Datum 14 februari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Leeuwarden, 13 februari. Het stoomschip VOORWAARTS, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 10 dezer Kaap Roca; SPAARNDAM, van de N.A.S.M, vertrok zaterdag 11 dezer van New York naar Rotterdam; VEENDAM, van de N.A.S.M,vertrok 11 dezer van Rotterdam; PRINS ALEXANDER vertrok 11 dezer van Amsterdam naar Batavia; PRINSES MARIE, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 11 dezer van Padang.

Afbeelding
Datum 16 februari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip ARDJOENO, van Rotterdam naar Java, arriveerde 14 dezer te Marseille; P. CALAND, van de N.A.S.M, van Baltimore naar Amsterdam, passeerde 14 dezer Dover; VOORWAARTS, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 13 dezer Ouessant; SOENDA, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 14 dezer Pantalaria; MAASDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, vertrok 14 dezer, des voormiddag 10 uur van Boulogne; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 14 dezer Suez.

Afbeelding
Datum 20 september 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden. Het stoomschip PRINS WILLEM II arriveerde 16 dezer van Amsterdam te Parimaribo; PRINS FREDERIK HENDRIK vertrok 16 dezer van Parimaribo naar Amsterdam; DUBBELDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 17 dezer, des middag 12 uur, Wight; OBDAM, van de N.A.S.M, vertrok 16 dezer van New York naar Rotterdam met 1150 vaten margarine en 300 vaten lard (opm: varkensreuzel); DIDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 18 dezer, des namiddag 1 uur 20 minuten, Lezard; PRINS HENDRIK, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 16 dezer Gibraltar; VOORWAARTS, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 17 dezer Dungeness; BROMO, van Rotterdam naar Java, arriveerde 17 dezer te Southampton; SUMATRA, van Batavia, arriveerde 18 dezer te Amsterdam; PRINSES MARIA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 17 dezer te Padang; LOCH LOMOND, der N.A.T.L, vertrok 17 dezer van New York naar Rotterdam; CARLISLE, der N.A.T.L, van New York, arriveerde 17 dezer te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 25 september 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 23 september. Het stoomschip SAMARANG, van Java naar Rotterdam, arriveerde 21 dezer te Suez; PRINS ALEXANDER, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 21 dezer van Genua; VOORWAARTS, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 22 dezer Carvoeiro; ORANJE NASSAU, van Amsterdam naar Parimaribo, is 22 dezer, des ochtend 7 uur, Dover gepasseerd.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 11 oktober. Het stoomschip VOORWAARTS, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 7 dezer Perim; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 7 dezer Kaap del Armi; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 7 dezer van Padang; SUMATRA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 8 dezer te Southampton; SOERABAYA, van Rotterdam naar Java, passeerde 8 dezer Gibraltar; KONINGIN EMMA, arriveerde 9 dezer van Amsterdam te Batavia; SAMARANG, van Batavia via Marseille, arriveerde 9 dezer te Rotterdam; MERAPI, van Java naar Rotterdam, arriveerde 9 dezer te Marseille; SALAK, van Rotterdam naar Java, arriveerde 9 dezer te Batavia.

Afbeelding
Datum 02 november 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 1 november. Het stoomschip GEDEH van Java naar Rotterdam, vertrok 31 oktober van Port Said; PRINSES SOPHIE, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 31 oktober te Genua; VOORWAARTS arriveerde 31 oktober van Amsterdam te Batavia; AMSTERDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 29 oktober te New York; DUBBELDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 29 oktober Wight; ZAANDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Amsterdam, passeerde 31 oktober Lizard; P. CALAND, van de N.A.S.M, vertrok 31 oktober van Rotterdam naar New York; SEMARANG, van Rotterdam naar Java, vertrok 31 oktober van Southampton; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, is 30 oktober te Padang aangekomen.

Afbeelding
Datum 04 april 1894
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 2 april. Het Nederlandse stoomschip VOORWAARTS zal van Batavia met koelies naar Suriname vertrekken.

Afbeelding
Datum 04 juli 1894
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 2 juli. Volgens van de directie van de Stoomvaart Maatschappij Nederland ontvangen bericht heeft het stoomschip VOORWAARTS, op 17 juni te Paramaribo aangekomen, op de reis van Batavia naar Kaapstad, waar het 28 mei binnenliep, zware stormen ondervonden, terwijl het schip hevig slingerde. Onder de immigranten vonden 35 sterfgevallen plaats, terwijl 2 man der equipage waren overleden.

Afbeelding
Datum 13 juli 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Paramaribo, 22 juni. In de avond van zondag de 17e juni liet ter rede van Paramaribo de VOORWAARTS (opm: stoomschip van de Stoomvaart Maatschappij Nederland) het anker vallen. Het schip had 50 dagen reis van Batavia komende, van waar het met 593 emigranten was vertrokken. Met de werving en inscheping dier Javaanse emigranten was belast de te Batavia gevestigde factorij der Nederlandsche Handelmaatschappij, als vertegenwoordigende het immigratie-departement in Suriname.
Dinsdags de 19e juni, ’s morgens, zijn de Javanen geland en naar het koelie-depot gebracht. Een aantal hunner werd vandaar naar het hospitaal, of dadelijk van boord naar het hospitaal geëvacueerd. Zeer velen waren zo zwak dat zij gesteund moesten worden. Het was alsof men een troep Russische bannelingen op reis door Siberië zag trekken! Ze vielen in het depot als uitgehongerde wolven aan op het brood en de beschuit, voor rekening van het immigratie-departement hun gegeven, hoewel hun vóór dat zij het schip verlieten zeker wel voedsel zal zijn verstrekt.
Op reis stierven 33 personen. De dag van aankomst stierven er nog 3 aan boord. Het aantal zieke Javaanse emigranten in het militair hospitaal was op 21 juni 115, terwijl toen aldaar waren overleden 6, en nog een 6-tal stervende waren. Meest al de zieken lijden aan beri-beri, de overigen aan diarrhaea (opm: diarree), uitputting en andere lichte ongesteldheden.
Aan boord bestond de voeding uitsluitend uit rijst, afgewisseld door rijst met gedroogd vlees en rijst met vis; van brood of beschuit geen sprake. De beide dokters, die door het immigratie-departement hier met het onderzoek van de levensmiddelen enz. aan boord belast werden, verklaarden dat het vlees bedorven is.
Ofschoon er een waterdistilleertoestel aan boord was, is dat nimmer in werking gebracht, omdat, naar de gezagvoerder zegt, er drinkwater genoeg in de bakken was.
Waswater is niet aan de immigranten verstrekt; zij mochten zeewater gebruiken, waartegen zij bezwaar hadden, zodat er niet of zeer weinig gebaad is.
Een kraamvrouw aan boord verklaarde dat zij met veel moeite een weinig waswater had gekregen.
Van ventilatie anders dan door de gewone luchtkokers was er geen sprake. Uit de logies der immigranten kwam een ondraaglijke stank.
Wollen dekens zijn niet voor de immigranten verstrekt; de weinige dekens die de gezagvoerder aan boord had, heeft hij evenwel uitgedeeld.
De dokter aan boord, een man die verleden of voorverleden jaar gepromoveerd is, is nooit te voren op Java geweest, doch heeft een of twee reizen medegemaakt per een der boten van de Kon. West-Indische Maildienst van Amsterdam, over Suriname, naar New-York en terug. Door middel van geïmproviseerde tolken moest de dokter met de zieken spreken.
Aan de dokter is NLG 1,50 toegelegd als premie voor iedere immigrant die behouden overgebracht wordt. De gezagvoerder krijgt daarvoor NLG 3 per hoofd.
Van ziekenregisters, voorschriften, reglementen enz. was geen spoor aan boord te vinden. Uit goede bron verneem ik bovendien dat bij het verlaten van Batavia geen voorschriften zijn gegeven omtrent drinkwater, lichaamsreiniging, luchtverversing, enz, enz.
Bij emigratie van arbeiders uit Brits-Indië is het anders. Voor de verscheping is een bepaald seizoen aangewezen, dat eerst over enige maanden intreedt. De schepen zijn voor het vervoer van emigranten gebouwd. Er bestaan zeer strenge voorschriften, door het Brits-Indisch gouvernement vastgesteld, omtrent voeding, drink- en waswater, ruimte, ventilatie, wollen dekens enz. Benevens rijst en vlees wordt er brood en beschuit verstrekt. Behalve de luchtkokers zijn er automatie ventilators voor luchtverversing. De dokter krijgt een premie van 16-20 shillings voor elke immigrant die hij goed overbrengt, en de gezagvoerder – naar ik meen – niet minder. Het zijn geen gewone scheepsdokters die voor deze boten worden aangehuurd, doch ervaren geneesheren, die de emigranten door en door kennen en hun taal machtig zijn. Een schip dat Brits-Indische arbeiders hier in dezelfde omstandigheden zou overbrengen als de VOORWAARTS deed, zou zonder twijfel aan de ketting gelegd worden en de dokter en gezagvoerder zouden onmiddellijk eenvoudig op eis van de Britse consul in arrest genomen zijn. Men moet dan ook die Brits-Indische koelies zien aankomen, goed doorvoed en glimmend van welgedaanheid! Er sterven natuurlijk ook van die koelies aan boord, doch het getal is gering, de ziekteverlopen zijn na te gaan en de verpleging laat nooit iets te wensen over.
Dat de autoriteiten in de kolonie alles doen wat mogelijk is om hulp te verschaffen, dat zwakken en zieken de vereiste goede zorgen niet ontberen, staat vast; de chef van het militair hospitaal en de overige officieren van gezondheid zijn vol toewijding, doch men was er op ingericht noch verdacht zo ’n hoop uitgeteerde mensen te zien aankomen. Het hospitaal is dan ook overvol.
Deze eerste aanvoer van Javaanse immigranten – een proef van voor enige jaren niet meegerekend – is mislukt, schandelijk mislukt ten gevolge van onverantwoordelijke onkunde, luchthartigheid en zuinigheid. Vooral op Java zal die uitslag met schrik worden vernomen.
Hoevelen van die lieden zullen nog voor de veldarbeid op de plantages ten slotte geschikt zijn? Zullen zij die beri-beri hebben gehad later in staat zijn te werken? Wat moet er met het grote getal gedaan worden dat voor landbouw ongeschikt geworden is? Voor wiens rekening komt de schade, van de Nederlandsche Handelmaatschappij of van het immigratiefonds der kolonie?
De ambtenaar die aan het hoofd van het immigratie-departement staat geeft alle waarborgen voor een volledig onderzoek naar de redenen die tot de mislukking geleid hebben zomede dat recht geschiedt; het is niettemin te hopen dat het resultaat van het bij de wet hem opgelegd onderzoek door de druk openbaar gemaakt wordt.
De regering zal, evenals de Britse regering dat doet, de meest nauwgezette zorg moeten dragen dat zulke gebeurtenissen zich niet herhalen. Een in beginsel goede zaak als de Javaanse emigratie behoeft echter niet opgegeven te worden omdat in de aanvang alles nagelaten is wat met een weinig goede wil men vooraf had kunnen weten dat absoluut noodzakelijk was voor het welslagen.
Als eerste maatregel zal het immigratie-departement alhier voor een goede vertegenwoordiging op Java zorg moeten dragen en de regering toezien dat de Java immigratie geschiede, evenals de Brits-Indische, onder streng ambtelijk toezicht en met stipte inachtneming van op dat stuk bestaande of alsnog te maken voorschriften.

Afbeelding
Datum 20 november 1898
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Veiling stoomschip VOORWAARTS. Dinsdag de 29e november 1898, des namiddags te 3 uur, in het verkooplokaal Frascati te Amsterdam zullen de makelaars W. de Lorme van Rossem, J.F. von Glahn en F. Meijerdirck Jr. namens de directie der Stoomvaart-Maatschappij Nederland en ten overstaan van de notarissen J.C.G. Pollones en J.P. Smits presenteren te verkopen aan de meestbiedende of hoogstmijnende het buitengewoon sterke ijzeren driemast schroefstoomschip genaamd VOORWAARTS, in 1874 gebouwd bij de firma John Elder & Co te Glasgow, varende onder Nederlandse vlag, volgens Nederlandse meetbrief lang 111,40 meter, wijd 11,50 meter, hol 5,30 meter en alzo gemeten op bruto 2801,47 en netto 2065,67 tonnen. Met de aanwezige kapitale machines en de zich aan boord bevindende inventaris, breder bij biljetten omschreven. Genoemd stoomschip ligt aan de steiger van het Koninginnedok, overzijde IJ te Amsterdam en is daar dagelijks te bezichtigen. Nadere informatiën en biljetten te bekomen bij de makelaar W. de Lorme van Rossem, Binnenkant 1. (opm: de VOORWAARTS werd voor NLG 70.000 verkocht aan G. Lavarello te Genua)

Afbeelding
Datum 04 januari 1899
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Londen, 3 januari. Het naar Genua verkochte stoomschip VOORWAARTS, vroeger aan de Stoomvaart Maatschappij Nederland te Amsterdam behorend, dat eergisteren van Cardiff naar Genua vertrok, is bij Trevose Head (8º3’ NtO van Newquay) geankerd met 6 voet water in de stookplaats. De kapitein en 10 man der equipage zijn verdronken. De overige opvarenden zijn met reddingboten gered. (opm: zie PGC 060199)

Afbeelding
Datum 06 januari 1899
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Londen, 4 januari. Het stoomschip VOORWAARTS, kapt. Pittaluga, vertrok 4 dezer met 3400 ton patent fuel van Cardiff naar Genua, doch werd door zwaar stormweder belopen. (opm: dit is het oude mailschip VOORWAARTS, eind 1898 naar Italië verkocht en onder de oorspronkelijke naam maar onder Italiaanse vlag van Amsterdam via Cardiff – voor het innemen van lading – vertrokken) Door een stortzee, die over kwam, geraakte er zo veel water in de machinekamer, dat de vuren werden geblust, zodat het schip hulpeloos voor de storm wegdreef. De gezagvoerder, stuurlieden en een deel der equipage, tezamen 13 man, verlieten het schip in één der boten, die omsloeg, waardoor allen zijn verdronken. De eerste machinist nam toen het bevel op zich en dewijl het stoomschip naar de wal bij Trevose Head dreef, werden de ankers uitgeworpen en noodseinen gedaan. De reddingboot van Newquay haalde de overige, uit 11 man bestaande bemanning van boord en werden aldaar geland, doch 9 man werden later weder aan boord gebracht door de reddingboot en werd het stoomschip op sleeptouw genomen door een sleepboot van Falmouth en het stoomschip OLIVIA. Het passeerde 4 dezer Padstow des namiddags te 1 uur 15 min. (opm: zie PGC 040199)

Afbeelding