Inloggen
ZWALUW - ID 7522


Kroniekberichten

Datum 02 maart 1909
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 maart. Volgens een alhier ontvangen telegram is de gaffelschoener ZWALUW, kapt. B. Slangenberg, bij Wilhelmshaven totaal verloren gegaan. De equipage is gered. De op 27 februari van Bremerhaven naar Goole vertrokken stalen schoener ZWALUW, thuisbehorende te Groningen, werd in 1905 te Hoogezand gebouwd. Het schip was groot 164 ton bruto en 137 ton netto. (opm: zie ook PGC 040309 en RN 050309)

Afbeelding
Datum 04 maart 1909
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Bremen, 1 maart. De oorzaak van het zinken van de Groninger tjalk (opm: schoener) ZWALUW voor de mond van de Weser wordt toegeschreven aan het feit dat de ZWALUW bij het vertrekken van de Weser op een gasboei stootte en daardoor lek werd. Ter hoogte van Neubrack is het schip gezonken. De Aussen-Jade reddingboot heeft de 4 opvarenden, die zich reeds in de scheepsboot hadden begeven, gered.

Afbeelding
Datum 05 maart 1909
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Wilhelmshaven, 2 maart. De 27 februari van Bremerhaven naar Goole vertrokken te Groningen thuis behorende logger ZWALUW sprong, zoals reeds gemeld, in de nacht van zaterdag op zondag door aanvaring met de Weserton C lek en begon te zinken. De bemanning, bestaande uit 5 personen alsmede de vrouw en het kind van de kapitein, poogde door pompen het schip drijvend te houden. Dit dreef naar het Minsener Oog-sand toe. Vrouw en kind van de kapitein werden door een passerend vaartuig overgenomen en op het vuurschip Aussenjade afgezet, terwijl de bemanning nog steeds poogde het schip te behouden. Daar echter alle arbeid vruchteloos bleef, moesten de lieden ten laatste op de Minsener-Old-Oog-Reddingbaak een toevlucht zoeken. Het Aussenjade-vuurschip had intussen door draadloze telegrafie het draadloos telegraafstation Wilhelmshaven van het gebeurde onderricht, en de bemanning werd dientengevolge door een torpedoboot van de reddingbaak afgehaald terwijl de vrouw en het kind door een werfstomer naar Wilhelmshaven gebracht werden. De ligging van het gezonken vaartuig werd door de stoomloodsboot WILHELMSHAVEN vastgesteld.

Afbeelding
Datum 06 maart 1909
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Wilhelmshaven, 4 maart. Het wrak van het ten zuiden van de Minsener Olde Oog baken gezonken Nederlandse schip ZWALUW ligt op 53º45’10” N.B. en 08º02’17” O.L. Bij tussenpozen is de tuigage zichtbaar.

Afbeelding
Datum 25 maart 1909
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Brake, 23 maart. Op 28 februari is het Nederlandse schip ZWALUW door aanvaring met de Weserton E gezonken. Het Seeamt, in deze zaak uitspraak doende, kon niet bepalen of de schuld bij de navigatie van de ZWALUW lag.

Afbeelding