Inloggen
ZAANDAM - ID 7416


Kroniekberichten

Datum 17 mei 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 16 mei. De zeilschepen ZAANDAM, kapt. Van Dijk en AMSTERDAM, kapt. Hoogewerf arriveerden 15 mei van Rotterdam te Bergen.

Afbeelding
Datum 31 mei 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bergen, 22 mei. De bemanning van de Nederlandse schoener ZAANDAM heeft hedenvoormiddag een scheepsverklaring afgelegd. Uit deze verklaring blijkt, dat het schip 5 mei van Rotterdam vertrok en te Hoek van Holland door aanvaring een deel van de deklast verloor en schade leed aan de verschansing; dat het 11 mei te Korsfjord was aangekomen, 12 mei anker op ging, na zeil gezet te hebben niet vlug genoeg voor de wind afviel en daardoor met het achterschip de grond raakte, hoewel men het anker weer had laten vallen. Bij het later gevolgde duikeronderzoek bleek, dat het schip geen noemenswaardige schade had geleden en dat de bodem slechts licht geschuurd was.

Afbeelding
Datum 05 juli 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 3 juli. De 2-mast schoener ZAANDAM, hedenmiddag van Gotenburg hier binnengekomen met bestemming naar Velsen, heeft tijdens zwaar stormweer een deel van de deklast houtstof verloren. Eveneens werd enige schade over dek belopen.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen. De vier stalen zeilkotters SCHIEDAM, ZAANDAM, AMSTERDAM en ROTTERDAM, alle behoord hebbende aan de N.V. Hollandsche Vrachtvaart Maatschappij te Rotterdam, zijn voor geheime prijs verkocht, te weten: de beide eerst gemelde schepen aan de N.V. Exploitatie van Vischloggerschepen ‘De Merwede’ te Scheveningen, de derde aan de N.V. Vischhandel, Reederij en Voermanderij voorheen Frank Vrolyk, eveneens te Scheveningen en het laatstgenoemde schip naar Frankrijk.
De eerst gemelde drie kotters worden tot loggerschepen omgebouwd en alzo voor de visserij bestemd.

Afbeelding