Inloggen
TANTALUS - ID 6401


Kroniekberichten

Datum 22 november 1907
Krant DS - Dagblad Scheepvaart
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 16 november. Aan het Ned. s.s. TANTALUS is door het Admiraliteitshof toegekend een hulploon van GBP 5025 voor het in april j.l. vlotbrengen van het op Flores gestrande s.s. FORTUNATUS, dat later is verbrand. Hiervan werd aan de reders GBP 3875, aan de kapitein GBP 400, de eerste officier en de eerste machinist ieder GBP 150, de tweede officier en tweede machinist ieder GBP 100, de derde officier en derde machinist ieder GBP 75, de vierde machinst GBP 50, de dokter GBP 30 en de hofmeester GBP 20 toegewezen.

Afbeelding
Datum 06 maart 1912
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

IJmuiden (geen datum) De Nederlandse tankboot ROTTERDAM, van de American Petroleum Cy, is heden van Amsterdam alhier aangekomen, om 900 ton kolen in te nemen, omdat de kolenwerkers te Amsterdam gestaakt hebben en weigeren dat stoomschip te beladen. Morgen zal de TANTALUS van de Stoomvaart Mij Oceaan eveneens naar hier komen om 600 ton kolen in te nemen.
Nader verneemt de Telegraaf van de Scheepvaart en Steenkolen-Maatschappij te Amsterdam, die de ROTTERDAM van kolen zou voorzien, dat de staking van de kolenwerkers slechts genoemde maatschappij betreft en voortspruit uit een kwestie over betaalde werkzaamheden. Vijftig kolenwerkers zijn hierbij betrokken, voor zover het het beladen van de ROTTERDAM betreft. Voor het beladen van de TANTALUS is minder personeel nodig. De maatschappij heeft gezorgd, dat de schepen beladen kunnen worden in IJmuiden. Waarschijnlijk zal de staking niet van langdurige aard zijn en ze staat absoluut in geen verband tot de mijnwerkersstaking in Engeland.

Afbeelding
Datum 18 maart 1913
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Op de 12e van de verslagmaand ( december 1912) kwam het stoomschip TANTALUS van de Holtline, op de rede van Sabang aan met 648 terugkerende pelgrims aan boord. Onder de terugkerenden waren er geen zieken of verdachten. Ook de stoomschepen FLORES van de Mij. Nederland. MALANG van de Rotterdamsche Lloyd, TIMOR van de Mij Nederland en BALI van de Mij Nederland kwamen, de 2 eerst genoemden op de 19e en de laatst genoemden op de 23e en 27e van de verslagmaand op de rede van Sabang
aan, respectievelijk met 636, 630, 618 en 600 terugkerende pelgrims, waaronder geen zieken werden aangetroffen. Gedurende verslagmaand werd Sabang bezocht door: 14 Nederlandse schepen, 42 Nederlands Indische schepen, 19 Engelse schepen, 6 Duitse schepen, 3 Zweedse schepen, 1 Deens schip en 1 Russisch schip. Bovendien kwamen de 29e op de rede aldaar de torpedobootjagers FRET en WOLF. Totaal 87 tegen 77 stoomschepen in de vorige maand.

Afbeelding
Datum 27 december 1914
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Gravesend, 24 december. Het naar Thameshaven bestemde stoomschip ONEIDA geraakte met het nabij Northfleet liggende stoomschip OOPACK in aanvaring waardoor de ONEIDA aan stuurboord ter hoogte van de machinekamer, boven de waterlijn, ernstig werd beschadigd. De OOPACK bleef ogenschijnlijk onbeschadigd. (De OOPACK vertrok 20 dezer van IJmuiden naar Londen). Verder is de ONEIDA nog in aanvaring geraakt (opm: op 23 dec.) toen het nabij Rosherville geankerd lag en wel met het voor Amsterdam bestemde stoomschip TANTALUS. De TANTALUS kreeg daardoor aan stuurboord een ingedrukte plaat, doch kon naar Amsterdam vertrekken. De ONEIDA beliep averij aan de boeg en werd een weinig lek. (De TANTALUS is 25/26 dezer te Amsterdam aangekomen.

Afbeelding
Datum 19 januari 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De door Engeland in beslag genomen schepen.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken deelt ons het volgende mee: Blijkens een telegram van Hr.Ms. gezant te Londen, zijn de volgende schepen indertijd door de Britse regering in beslag genomen, thans vrij gelaten: de PATROCLUS te Duinkerken, de ANTENOR te Liverpool, de Noordwijk te West-Hartlepool. Voorts neemt de Britse regering maatregelen tot vrijlating van de BOEKELO te Londen, de DANAE te Leith, de LOOSDRECHT en de YSTROOM te Londen, de NOORD-HOLLAND te Leith, de MERCATOR te Middlesbro, de FRIESLAND en de HENGELO te Hull en de MARS te Londen. Bovendien zullen worden vrijgelaten op de tijden, hieronder genoemd:
half januari, de SCHOTLAND te Hull, de VLIESTROOM te Londen, de SCHELDESTROOM te Hull, de TELEUS te Londen, de UBBERGEN in het Kanaal van Bristol;
eind januari, de OOSTERLAND te Hull, de TANTALUS in een haven van het Ver. Koninkrijk, de LOMBOK in een haven van het Ver. Koninkrijk, de HOOGLAND te Londen, de VENUS te Liverpool, de GAASTERLAND te Hull, de MADIOEN in een haven van het Ver. Koninkrijk, de PROFESSOR BUYS te Hull, de DELFSHAVEN nog niet bekend;
25 januari, de WAAL te Sunderland; gedurende januari de BOEROE in het Kanaal van Bristol;
de tweede helft van januari, de KAMBANGAN in een haven van het Ver. Koninkrijk; begin februari, de SCHIELAND te Londen;
midden februari, de YILDUM in een haven van het Ver. Koninkrijk en de MAASHAVEN te Londen;
tweede helft van februari de SINT PHILIPSLAND te Londen;
in de loop van februari de ROSSUM in het Kanaal van Bristol;
eind februari de SINT ANNALAND te Londen, de 's JACOB, de ROCHUSSEN, de VAN HEEMSKERK, de PIJNACKER HORDIJK allen te Singapore, de VAN WAERWIJCK te Hongkong;
in maart of april de TJITAROEM te Hongkong. De SUMATRA zal eveneens worden vrijgelaten. Hieromtrent zijn geen andere gegevens bekend.

Afbeelding