Inloggen
ONDERNEMING - ID 4868


Kroniekberichten

Datum 04 januari 1910
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden

Advertentie. Door deze komen de ondergetekenden hun diepgevoelde dank betuigen voor alle zelfopoffering en liefdevolle zorgen, betoond aan de slachtoffers van de tjalk ORA ET LABORA, die met de storm van 4 december jl. in de Jade-golf strandde. Allereerst brengen zij die dank aan de redding bemanning van Horumersiel, die het leven in de waagschaal stelde, om de opvarenden van genoemde tjalk te redden, terwijl een dier moedige redders zelf het leven verloor en de overigen tot heden toe in hun geschokte gezondheid de gevolgen van hun edel en roemvol pogen ondervinden. Voorts geldt die dank de bemanning van de oorlogsbodem „KURFURST FRIEDR. WILHELM" die de overlevenden zo voorbeeldig liefderijk ter verpleging opnam.
Met alle erkentelijkheid voor de eerbare en gevoelvolle zorg ten opzichte onzer dierbare doden en de collegiale hulde in lijkkransen betoond, vermelden we hier ook de namen van de Hollandse schippers, destijds te Cuxhaven aanwezig en in dat alles voorgelicht en geleid door de aldaar wonende en trouw meelevende Hollandse vriend W. Kwant.
Deze schippers en de namen hunner vaartuigen waren:
K. Koenes, „DE ROODE ZEE".
H. Sloots, „NORMALITEIT"
H. Holwerda, „DE VIER GEBROEDERS"
H. Alberts, „EGBERDINA"
G. Hendriks, „CONFIANCE"
R. Westers, „ANTILOPE"
A. v d. Wal, „JANTJE"
G. Arbeider, „RES NOVA"
H. Engelsman, „TRANSPORT"
P. Albers, „CRESCENDO"
K. Koerts, „NOOIT GEDACHT"
J. Balk, „FOLKERDINA"
J. Kajuiter, „DE VIJF GEBROEDERS"
I. Balk, „HENRIETTE"
J. Klugkist, „TJITSKINA"
R. de Vries, „GOD MET ONS"
Mulder, „ADRIANA"
E. Paap, „ONDERNEMING"
J. Pilon, „ENGELDINA"
J. Aukes, „FUSIA"
Verder ook dank aan allen in Cuxhaven, die geen moeite spaarden, om het de treurende families mogelijk te maken hunne lieve gestorvenen ten spoedigste tot hen heengevoerd te krijgen, en eindelijk ook aan de brede schare, die in deze ontzettende slag van hunne weemoedige deelneming tot onze vertroosting zo hartelijk hebben blijk gegeven.
Ter Apel, M. Smit, stuurman van de „ORA ET LABORA" die door Gods gunst in 't leven gespaard bleef. Familie Smit, Stadskanaal. Familie Brinkman.

Afbeelding
Datum 25 maart 1913
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Ezinge, 24 maart. Zaterdag ontvingen R. Kersaan en echtgenote alhier het treurig bericht dat hun zoon Kornelis, stuurman aan boord van het schip DE ONDERNEMING, kapitein Paap, tijdens storm in de vorige week bij het vergaan van het schip, in de Oostzee, verdronken is.
(opm: zie ook NRC 260313 en NRC 270313)

Afbeelding
Datum 26 maart 1913
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden

Advertentie. Heden ontvingen wij het treurig bericht, dat onze geliefde zoon, broeder en verloofde Kornelis Korsaan, in de ouderdom van 25 jaar en zeven maanden als stuurman aan boord van het Nederlandse schip »ONDERNEMING», kapt. E.H. Paap, in de nacht van 17 op 18 maart in de Oostzee zijn graf in de golven heeft gevonden. Psalm 103 : 8.
Ezinge, maart 1913. R. Korsaan. J. Korsaan -Hartsema. K. Knoop. K. Kooi. G. Kooi- Korsaan. J. Korsaan. A. Korsaan -v. d. Weide. L. Velting. T. Velting- Korsaan. Jac. Korsaan.

Afbeelding