Inloggen
NORMANBY - ID 4771


Kroniekberichten

Datum 31 mei 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 29 mei. Het stoomschip NORMANBY van de Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij OCEAAN, van Singapore naar Padang, is bij Penang lek gesprongen en naar Singapore teruggekeerd, alwaar het de lading zal moeten lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 08 december 1893
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 7 december. Volgens door ons van Lloyd's ontvangen bericht is het Nederlandse schip NORMANBY (opm: stoomschip, kapt. J. Schuur) op de kust varende in Indië op de Oostzijde van Pulau Bintang (opm: Riouw Archipel; Pulau Bintan, 1º5’ N.B. 104º30’ O.L.) gestrand, en zit in gevaarlijke positie. Assistentie zal derwaarts gezonden worden. Het schip is nog dicht (opm: zie PGC 121293).

Afbeelding
Datum 12 december 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 8 december. Het gestrande stoomschip NORMANBY is geheel wrak geworden (opm: zie NRC 081293). De specie (opm: contant geld) is geborgen.

Afbeelding
Datum 16 januari 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Omtrent het vergaan der NORMANBY (opm: schroefstoomschip) van de Maatschappij Oceaan te Amsterdam, op haar reis van Manilla naar Singapore – het schip is op de oostkust van het eiland Bintang, op plm. 40 mijlen afstand van Singapore, aan de grond geraakt en is vermoedelijk verloren – meldt het Bataviasch Handelsblad:
In een stikdonkere nacht, bij een zware zee en felle stroom, is het ongeluk gebeurd. De bemanning van het schip bestond uit een kapitein (opm: kapt. J. Schuur) (met vrouw en kind), een stuurman, drie Europese machinisten en 35 inlanders. Er waren twee passagiers aan boord. De kapitein, zijn kind en de stuurman zijn verdronken, de vrouw van de kapitein wist zich te redden door zich aan een stuk hout vast te klampen, waarmee zij aangespoeld is. Enige inlandse matrozen hebben het eerst langs het zeestrand de hoofdplaats Riouw weten te bereiken. Onze resident heeft daarop onmiddellijk de gouvernements stomer INDRAGIRI uitgezonden om hulp te verlenen en de agenten van het schip te Singapore van het gebeurde kennis gegeven. De hulpvaardigheid van de resident wordt zeer geroemd.

Afbeelding