Inloggen
JANTJE - ID 3186


Kroniekberichten

Datum 16 december 1909
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 14 december. De ontvangers van de lading van het zeilschip JANTJE, kapt. Van der Wal, 23 november van Hamburg naar Londen vertrokken, hebben op een vraag om nadere berichten omtrent dit vaartuig geantwoord, dat zij sedert vertrek van Hamburg niets van dit schip hebben vernomen.

Afbeelding
Datum 17 december 1909
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 december. Het Nederlandse schip JANTJE is te Londen aangekomen. (opm: zie NRC 161209)

Afbeelding
Datum 04 januari 1910
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden

Advertentie. Door deze komen de ondergetekenden hun diepgevoelde dank betuigen voor alle zelfopoffering en liefdevolle zorgen, betoond aan de slachtoffers van de tjalk ORA ET LABORA, die met de storm van 4 december jl. in de Jade-golf strandde. Allereerst brengen zij die dank aan de redding bemanning van Horumersiel, die het leven in de waagschaal stelde, om de opvarenden van genoemde tjalk te redden, terwijl een dier moedige redders zelf het leven verloor en de overigen tot heden toe in hun geschokte gezondheid de gevolgen van hun edel en roemvol pogen ondervinden. Voorts geldt die dank de bemanning van de oorlogsbodem „KURFURST FRIEDR. WILHELM" die de overlevenden zo voorbeeldig liefderijk ter verpleging opnam.
Met alle erkentelijkheid voor de eerbare en gevoelvolle zorg ten opzichte onzer dierbare doden en de collegiale hulde in lijkkransen betoond, vermelden we hier ook de namen van de Hollandse schippers, destijds te Cuxhaven aanwezig en in dat alles voorgelicht en geleid door de aldaar wonende en trouw meelevende Hollandse vriend W. Kwant.
Deze schippers en de namen hunner vaartuigen waren:
K. Koenes, „DE ROODE ZEE".
H. Sloots, „NORMALITEIT"
H. Holwerda, „DE VIER GEBROEDERS"
H. Alberts, „EGBERDINA"
G. Hendriks, „CONFIANCE"
R. Westers, „ANTILOPE"
A. v d. Wal, „JANTJE"
G. Arbeider, „RES NOVA"
H. Engelsman, „TRANSPORT"
P. Albers, „CRESCENDO"
K. Koerts, „NOOIT GEDACHT"
J. Balk, „FOLKERDINA"
J. Kajuiter, „DE VIJF GEBROEDERS"
I. Balk, „HENRIETTE"
J. Klugkist, „TJITSKINA"
R. de Vries, „GOD MET ONS"
Mulder, „ADRIANA"
E. Paap, „ONDERNEMING"
J. Pilon, „ENGELDINA"
J. Aukes, „FUSIA"
Verder ook dank aan allen in Cuxhaven, die geen moeite spaarden, om het de treurende families mogelijk te maken hunne lieve gestorvenen ten spoedigste tot hen heengevoerd te krijgen, en eindelijk ook aan de brede schare, die in deze ontzettende slag van hunne weemoedige deelneming tot onze vertroosting zo hartelijk hebben blijk gegeven.
Ter Apel, M. Smit, stuurman van de „ORA ET LABORA" die door Gods gunst in 't leven gespaard bleef. Familie Smit, Stadskanaal. Familie Brinkman.

Afbeelding
Datum 31 januari 1910
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 20 januari. Het Nederlandse schip JANTJE, kapt. Van de Wal, groot bruto 114 ton, 31 december 1909 van Londen naar Grangemouth vertrokken, is nog niet op de bestemming aangekomen.

Afbeelding
Datum 19 februari 1910
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Groningen, 18 februari. Omtrent het tjalkschip JANTJE, kapt. Van der Wall, reder de heer W.P. Alberts, Turfsingel alhier, dat 31 december van Londen naar Grangemouth is vertrokken met een lading oud ijzer, is nog steeds geen bericht ontvangen, zodat het ergste wordt gevreesd. De reis kan bij gunstige wind in 5 dagen worden afgelegd, hoewel het ook eens is gebeurd, dat een schip er 30 dagen over deed. Maar het is nu al 50 dagen bijna en het uitblijven van enig bericht, in verband met de stormen, die er gewoed hebben in januari, doet het ergste vrezen. Er waren 4 man aan boord. Het schip was nog nieuw en verleden jaar pas gebouwd te Vierverlaten. Omstreeks een jaar geleden heeft dezelfde schipper op dezelfde reis schipbreuk geleden bij Newcastle, maar toen werd het volk gered.

Afbeelding
Datum 18 maart 1910
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 16 maart. Van de Nederlandse koftjalk JANTJE, kapt. Van de Wal, groot bruto 114 ton, 31 december 1909 van hier naar Grangemouth vertrokken, heeft men sedert niets vernomen en wordt als vermist beschouwd.

Afbeelding
Datum 26 maart 1910
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Groningen, 25 maart. Over de Nederlandse koftjalk JANTJE, schipper Van der Wal, verleden week als vermist genoteerd wordt nog gemeld, dat het een zo goed als nieuw stalen schip was, groot 114 reg. ton bruto, gebouwd in 1909 te Delfzijl en te Groningen thuis behorende. Het was op 31 december van de Theems naar Grangemouth vertrokken. Aangezien de reis zeer kort is en men sinds het vertrek niets meer van dat schip had vernomen, werd het reeds voor enige weken als vermist beschouwd. Opmerkelijk is het echter, dat ditzelfde schip in december van het vorige jaar ook enige weken heeft nodig gehad om de reis van Hamburg naar Londen af te leggen. Toen reeds dacht men, dat dit schip een ongeluk was overkomen.

Afbeelding