1919-04-26: |
AH 270419
Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij.
Van een der hellingen der Rotterdamsche Droogdok Maatschappij werd gistermiddag omstreeks 2 uur het stoomschip ALKMAAR, in aanbouw voor de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, alhier, met gunstig gevolg te water gelaten.
Het schip met de hoofdafmetingen van: Lengte 440 voet, breedte 62 voet 6 duim, holte 40 voet 6 duim, van het shelterdecktype, met ijsbrekervoorsteven en kruiserachtersteven, is gebouwd volgens de hoogste klasse en onder speciaal toezicht van Bureau Veritas.
Was de RONDO van de Stoomvaart Maatschappij Nederland te Amsterdam, thans in beslag genomen door de Amerikaanse regering, eveneens op voornoemde werf gebouwd, met 450 voet lengte het langste, de ALKMAAR is met zijn 16.500 ton waterverplaatsing het grootste schip, dat tot op heden te Rotterdam en omgeving werd gebouwd, en het overtreft, wat breedte aangaat, alle, tot op heden in Nederland gebouwde handelsschepen.
Het schip is over de volle lengte voorzien van een dubbele bodem en wordt door 7 waterdichte schotten in 8 afdelingen verdeeld, namelijk voor- en achterpiek, 5 ruimen, benevens machinekamer en ketelruim.
Speciale aandacht is gewijd aan de inrichtingen om het schip snel te laden en te lossen, waartoe rondom de 5 grote luikhoofden niet minder dan 22 stoomlaadlieren, elk met een hefvermogen van 5.000 kg, zijn geplaatst, die alle tegelijk kunnen werken op de 22 laadbomen van de 4 hoofd- en 12 laadmasten.
De grote breedte van het schip laat toe, dat de salonverblijven voor kapitein, stuurlieden en machinisten, kombuis, messrooms, badinrichtingen enz. ruim en gerieflijk konden worden ingericht, en trots dit blijft er nog voldoende ruimte onder de brug beschikbaar om hutten te bouwen voor 10 passagiers.
Het sturen van het schip geschiedt door een direct op het roerkwadrant geplaatste stoomstuurmachine, die vanaf de brug door middel van een telemotor bediend wordt.
Voor het reddingwezen is in zeer voldoende mate gezorgd en de inrichting voor de draadloze telegrafie verhoogt de veilige vaart van het schip.
De machine-installatie van ruim 4.000 ipk, eveneens door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij vervaardigd, bestaat uit een triple-expansie machine met cilinders van 800 x 1.280 x 2.100 mm diameter, bij 1.400 mm slag. Deze machine zal het schip een vaarsnelheid van 12ΒΌ mijl geven.
De stoom wordt geleverd door 5 stoomketels van 4,70 m en 3,70 m lengte, met een stoomdruk van 180 lbs. De ketels, voorzien van oververhitters en geforceerde trek, kunnen zowel met kolen als olie gestookt worden.
De capaciteit van zij- en reservebunkers voor het bergen van kolen bedraagt 3.350 ton, terwijl de zijbunkers, dubbele bodem- en piektanks ingericht zijn voor het meevoeren van 1.800 ton vloeibare brandstof.
In de machinekamer zullen verder worden opgesteld de hulpwerktuigen, zoals bij een moderne installatie gebruikelijk is, als: Hoofd- en hulpcondensatie-inrichtingen, oliefilters, olievoorwarmers-inrichting enz. enz.
Op de vrijgekomen helling wordt onmiddellijk de kiel gelegd voor een stoomschip van ongeveer dezelfde grootte voor de Stoomvaart Maatschappij Nederland alhier. |