Inloggen
ESPERANCE - ID 2089


Kroniekberichten

Datum 22 mei 1911
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

De naam verborgen en gescholden.
Het Seeamt te Flensburg heeft behandeld de aanvaring tussen de Hollandse tjalk ESPERANCE, schipper Dost en het jacht JOHANNE MARIE uit Ekensund op 22 maart, des middags, tussen Kalkgrund en Höruphaff in de Flensburger buitenföhrde.
De tjalk was op reis van Flensburg naar Hamburg, de JOHANNE MARIE was naar Ekensund bestemd. De tjalk lag over bakboordhalzen bij de wind.
Schipper Paulsen van het jacht hield zijn koers tot kort voor de aanvaring, toen loefde hij iets aan om de aanvaring te verzwakken. De botsing was niet heel ernstig. Schipper Paulsen kreeg, toen hij vroeg naar de naam en de thuishaven van de tjalk, geen antwoord.
Zodra de schepen van voren vrij kwamen en de boeg van de Hollander omdraaide, las hij de naam ESPERANCE. Hij ging in de kajuit om de naam onmiddellijk op te schrijven en bij zijn terugkomst zag hij, dat over de naam twee jassen hingen. Volgens verklaring van zijn stuurman hadden de schipper en stuurman van de ESPERANCE direct na de botsing hun jassen uitgetrokken en ze zo over de reling gehangen, dat de scheepsnaam er door verborgen werd. Schipper Paulsen kruiste nu nog lange tijd rond om ook de plaats waar de tjalk thuis behoorde vast te stellen, wat hem echter niet gelukte. Op verdere vragen kwamen van de Hollander slechts scheldwoorden terug.
Schipper Dost verklaarde bij de behandeling dat het toedekken van de naam alleen aan een toevallige omstandigheid te danken was: Zijn vrouw had namelijk die dag aan boord "grote was". Met opzet was het niet geschiedt.
Schipper Paulsen was er te Ekensund in geslaagd vast te stellen, dat de ESPERANCE te Groningen thuis behoorde.
Het Seeamt sprak als zijn oordeel uit, dat de aanvaring was te wijten aan de ESPERANCE, die over bakboordshalzen bij de wind zeilde en voor het over stuurboord liggende jacht niet is uitgeweken. Het Duitse schip werd van alle schuld vrijgesproken.

Afbeelding
Datum 08 juni 1912
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 8 juni. Het ijzeren tjalkschip ESPERANCE kapt. H.H. Dost, op reis met een lading grint van Bremen naar Wangeroog, heeft op het wad nabij Wangeroog op een hoogte gestoten, waardoor het vlak is omhoog gebogen en enige spanten zijn gebroken.
Het schip is heden naar Groningen vertrokken om te repareren.

Afbeelding