Inloggen
ELVE - ID 2015


Kroniekberichten

Datum 17 september 1892
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 16 september. Het stoomschip ELVE, heden van Hamburg binnengekomen, is aan de Hoek van Holland aan de boeien gemeerd, om aldaar 7 dagen in observatie te blijven.

Afbeelding
Datum 23 september 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 21 september. Het stoomschip ARY SCHEFFER, heden van Havre aangekomen, blijft tot vrijdag te Maassluis in observatie. Het stoomschip STOOMVAART, van Hamburg, mag heden van Hoek van Holland opvaren naar Rotterdam en het stoomschip ELVE, mede van Hamburg, kan morgen opvaren. (Dit alles in verband met de cholera-epidemie te Hamburg.)

Afbeelding
Datum 24 september 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwe Waterweg, 22 september. Het stoomschip ELVE is van quarantaine ontslagen en opgestoomd naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 20 januari 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 15 januari. Het Nederlandse stoomschip ELVE, van Amsterdam komende, is heden naar Hamburg opgevaren, doch wegens het ijs alhier teruggekeerd.

Afbeelding
Datum 25 december 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Aangaande de storm bereiken ons onder meer de volgende berichten:
IJmuiden, 23 december. De storm richtte belangrijke schade aan de Zuidpier en havenoevers aan. De stoomschepen ELVE en ARIEL worden, onder meer anderen, nog opgehouden. De orkaan van de afgelopen nacht heeft veel schade aan particuliere en havenwerken toegebracht. Nooit te voren is de zee hier zo woest gezien. Steenblokken van 10.000 kilo’s zijn op de pieren door zee en wind verplaatst, een groot deel van de duinvoet was verdwenen. De waterstand bereikte de nog nimmer gekende hoogte van 368 cm. plus AP. De straatweg naar zee is een heel eind opgebroken en weggespoeld. In de afgelopen nacht zijn ten noordwesten van hier noodseinen geobserveerd, terwijl heden vroeg de Duitse bark CAROLINA, kapt. Geerdes (opm: fregat CAROLINE, kapt. I. Gerdes), nabij Egmond strandde. De masten vielen onmiddellijk overboord. Zes man zijn gered, doch zijn er tien verdronken. De reddingsboot heeft pogingen aangewend om er bij te komen, doch tevergeefs. De geredden zijn, voorzien van gordels, naar het strand gezwommen. Het schip, dat geheel verbrijzeld werd, was geladen met harst (opm: hars of pek) en terpentijn, en bestemd van Savannah naar Hamburg. De wrakstukken en lading drijven langs het gehele strand.
Terschelling, 23 december. Het particuliere lichtschip is met de opvarenden door de storm weggeslagen. De vissersvloot is uitgezeild, daar de zee vol teervaten drijft. De loodskotter is binnengekomen met averij.
Nieuwediep, 22 december. In de storm van heden is nabij onze kust zeer waarschijnlijk een schip verongelukt. Tegen de avond zijn hier althans, behalve enig klein wrakhout, een aantal ledige okshoofden (opm: wijnvaten) aagespoeld, gemerkt PM en alle voorzien van een verschillend nummer.
Brouwershaven, 23 december. Bij de Oude Hoeve is aangedreven het voorstuk van de boeg ener sloep, waaraan nog een stuk van de kiel zat. De boeg had een witte rand, gemerkt B.No. 2035. Ook zijn in de nabijheid van Oude Hoeve de duinen 20 meter afgenomen.
Maassluis, 23 december. Gedurende de zware storm is hedennacht de lichtopstand aan het Noorderhoofd te Hoek van Holland weggeslagen. Als bijzonderheid kan gemeld werden, dat het water heden nacht de zeldzaam hoge stand van 125 dm. bereikte.
Burgsluis, 23 december. Het boothuis van de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen alhier is in de afgelopen nacht door storm en hoge vloed weggeslagen. De reddingboot is waarschijnlijk beschadigd.
Petten, 23 december. Bij Kamperduin is een driemast schip gestrand en geheel gebroken. Later bericht: het bij Kamperduin gestrande Duitse driemast schip, geladen met terpentijn, is losgeraakt en onderstboven bij Egmond aangespoeld. De naam is nog onbekend. Van de bemanning, bestaande uit 18 koppen, zijn vijf levend aangedreven. (red: zie onder CAROLINE)

Afbeelding
Datum 06 september 1897
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 3 september. Kapt. Kremer, van het Nederlandse stoomschip ELVE, heden alhier van Hamburg binnen, rapporteert: 25 Eng. mijlen W.N.W. van Borkumvuurschip een afgebroken mast, circa 8 voet boven water uitstekende, gepasseerd te zijn. Is gevaarlijk voor de scheepvaart.

Afbeelding
Datum 12 juni 1903
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Verkoop schepen

Hamburg, 11 juni. Het stoomschip ELVE, liggende alhier, is gisteren verkocht aan A.C. de Freitas & Co en direct overgedragen. Het schip wordt herdoopt in KOPERNIKUS en zal 13 juni voor haar eerste reis voor de nieuwe eigenaar vertrekken.

Afbeelding
Datum 13 juni 1903
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 12 juni. Door bemiddeling van de firma A. Kirsten te Hamburg is het stoomschip ELVE, van de firma P.A. van Es & Co alhier, verkocht aan de firma A.C. de Freitas & Co. Het stoomschip wordt voor de dienst op Noorwegen bestemd en zal de naam KOPERNIKUS dragen.

Afbeelding
Datum 13 december 1903
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Dover, 11 december. Het van Hamburg met stukgoed naar Brazilië bestemde stoomschip KOPERNICUS is met defect windas en meer andere schade op de bak alhier binnengelopen (opm: ex Ned. ELVE)

Afbeelding