Inloggen
PARAMARIBO - ID 18190


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1870-04-00 / 1873-09-16 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1849
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Schoenerbrig/Brigantijn
Masten: Two masts
Material Hull: Wood, sheathed with copper
Construction Data

Scheepsbouwer: Reay & Naisby, Sunderland, Great Britain
Werfnummer:
Delivery Date: 1849-12-00
Technical Data

Net Tonnage: 193.00 tons (oude meting)
 
Configuration Changes

Datum 04-06-1870
Type:
Omschrijving: Het schip hoorde thuis in Suriname, doch kreeg op 4 juni 1870 een eerste Nederlandse zeebrief met thuishaven Amsterdam (dit vrwijderen als we meer weten over dit schip)

Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1870
Datum agenda: 1870-05-20
Register nr: 0
Scheepsnaam: PARAMARIBO
Type:
Lasten: 0
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Schut, J.
Kapitein op moment van verzoek: Schmidt, R.H.G.
Opmerkingen: nieuw
fiat

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1849-12-04 SHANNON
Manager: John P. Dale, South Shields, Great Britain
Eigenaar:
Shareholder:
Homeport / Flag: Onbekend / Onbekend
Callsign: HTGW
Additional info: Off.nr. 3435

Date/Name Ship 1865-04-16 PARAMARIBO
Manager: Gebr. van Praag, Paramaribo, Surinam
Eigenaar: Gebr. van Praag, Paramaribo, Surinam
Shareholder:
Homeport / Flag: Paramaribo / Netherlands
Callsign: QKHN

Date/Name Ship 1870-05-20 PARAMARIBO
Manager: Jan Schut, Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Eigenaar: Jan Schut, Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Amsterdam / Netherlands
Callsign: PNSQ

Ship Events Data

1870-10-21: Damaged
Baltimore, 28 oktober 1870. Het Nederlands schip PARAMARIBO, Schmidt, van Demerary alhier aangekomen, heeft 21 dezer in een orkaan zeilen verloren en meer andere schade bekomen.
1873-02-00: Damaged
NRC 090273
Amsterdam, 8 februari. Het Nederlandse schip PARAMARIBO, kapt. Schmidt, van Amsterdam naar Bonny, is volgens telegram uit Pauillac aldaar lek en met schoon dek (opm: door zee en storm alles van het dek gespoeld) binnengelopen.
1873-09-16: Final Fate: Stranded

Aangaande het verongelukken van het schip PARAMARIBO, kapt. Schmidt, van Haiti naar Het Kanaal bestemd, wordt gemeld, dat dit de 16e september 1873 op het rif van Miragoane (opm: rif van Miragoâna, Haiti; pos plm 18º28’ NB 73º05’ WL) plaats heeft gehad; het volk, dat zich met eigen boot redde, is de 17e daaraanvolgende opgenomen door het schip MARÉCHAL DE TURENNE, kapt. Lieutand, en de 23e dezer te Havre aangebracht.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Teunis Jaski werd geboren op 04 november 1849 te Schiermonnikoog als zoon van Teunis Mellema Benjamins Jaski en Trijntje Lammerts Draayer.

Hij huwde op 17 februari 1882 met Klaaske Faber, geboren 27 augustus 1858 te Schiermonnikoog als dochter van Thomas Faber en Geertje Gerrits Konter. Het echtpaar kreeg drie kinderen: Teunis Jaski (Schiermonnikoog 07 december 1882 - Rotterdam 21 augustus 1972); Thomas Jaski (Schiermonnikoog 01 september 1884 - Schiermonnikoog 05 april 1965) en Geertje Jaski (Schiermonnikoog 30 april 1886 - Schiermonnikoog 18 augustus 1971). Zij overleed te Schiermonnikoog op 11 november 1929. Haar grafsteen is (april 2007) nog steeds aanwezig op het kerkhof van Schiermonnikoog in rij 4010.117.

Teunis Jaski overleed aan boord van de Cardenas Packet op 04 oktober 1887

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

T.Jaski was met vlagnummer 78 in de periode 1866 t/m 1887 lid van het Schiermonnikoger zeemanscollege “De Herkenning”.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

T.T.Jaski was gezagvoerder gedurende:

*          1866 t/m 1870 van de schoenerbrik “Paramaribo” ex-Shannon, gebouwd in 1857 te Tremont, 210 ton, varend voor de Gebr.van Praag te Suriname.

            1870: Reederij in Suriname opgeheven en de schepen verkocht (Sweys);

*          1873 van de schoenerbrik “Anna Maria”, gebouwd in 1860 op de werf “IJhoek” van Abbema & van Cleef te Amsterdam, 205 ton, varend voor v.d.Bey & Co te Amsterdam;

*          1875 t/m 1880 van de brik “Prinses Amelie”, op 20 mei  1854 op de werf “Hollandia” (of “Vrede?) van Blok & Mathijsen te Amsterdam van stapel gelopen, 320 ton, varend voor J.H.Hulsman te Amsterdam;

*          1885 van de galjoot “Zeevaart, ex-Anna Augusta, gebouwd in 1841 te Joure, 199 ton, varend voor Zeilmaker & Co te Harlingen.

            Op reis van Brake naar Fredrikshavn kreeg het schip averij, liep Cuxshaven binnen, werd afgekeurd en verkocht voor DM 1.940,-;

*          1986 t/m 1887 van de 2-mast schoener “Cardenas Packet” ex-Cassandra, gebouwd in 1853 te Baltimore, 126 ton, varend voor F.Smelt & Zn te Amsterdam.

            Zeetijdingen 20 januari 1888: “Vermist 26 Sept. 1887 van Suriname naar Amsterd.” (Sweys).

            De Dorpsbode 38(19):1984 Bijdrage 9 meldt dat het schip op 26 september 1887 uit Paramaribo was vertrokken en vanuit Falmouth bericht van behouden aankomst aldaar meldde. Op het laatste traject van Falmouth naar Nederland is het schip met man en muis vergaan.

 

Vertrek en terugkomst van schepen in Amsterdam093:

T.Jaski                          Paramaribo                  03 april 1868                        22 september 1868

 

Overige bijzonderheden

De Dorpsbode 38(19):1984.Bijlage 9 meldt dat de “Prinses Amelie” op 27 maart 1877 te koop wordt aangeboden, maar dat de verkoop werd opgehouden voor f 14.000,-.

 

Ik (R.R. van Staveren) heb een brief, geschreven door Benjamin Feyes Jaski aan Klaaske Faber, weduwe van Teunis Jaski. De brief is gedateerd 27 januari 1888. De brief staat hieronder vermeld.

In de navolgende transcriptie zijn in de opmaak wat veranderingen aangebracht, om de leesbaarheid te vergroten.    

                                                                                                                                                           Amsterdam 27 Januari 1888

Waarde Nicht-!

Gisteren ontving ik een brief van Lina, welke mij verzocht gij gaarne zoudt willen ik eens aan je schreef    daar ge zelf op het oogenblik moeijelijk tot schrijven kondet komen, hadt zij de taak op haar genomen.

Klaaske waar moet ik mee beginnen, je toestand is treurig, je nog moed toe te spreeken, hij zal nog wel te recht komen, dat kan ik niet en ben daar ook de persoon niet voor. Het heeft bij mij reeds lang vast gestaan de Cardenas verloren was. Om die reeden wilde ik niet schrijven want het tegendeel kon eens waarheid geweest zijn, hetwelk te wenschen waare geweest en dan had ik een slecht figuur gemaakt.

Alhoewel het met zekerheid niet te zeggen is geloof ik Teunis het ongeluk op de Gronden heeft gehad, reeds toen ik meen in het Handelsblad van 6 November heb ik er reeds aan gedacht, daar staat geschreven van Elsfleet, dat Kapitein … van de Duitsche stoomboot….te Falmouth binnen, verbazend slecht weder heeft gehadt omstreeks het eind van October. (naam van de kapitein en de Duitse boot zijn niet ingevuld). Heeft twee scheepen zien vergaan een Deensche schooner waarvan hij vier of vijf man uit het want gered heeft en een Hollandsche brik waaraan hij geen hulp konde bieden.

Toen reeds heb ik Smelt er attent op gemaakt.   doch natuurlijk wierdt er ter loops over gesproken tot eindelijk er geen tijding van het schip kwam, ik dit weder oprakelde en gezocht tot dat ik de courant weder vondt, die ik aan Smelt gegeven heb. Hij heeft naar Elsfleet geschreven doch die stoomboot en dus ook den Kapitein is niet te huis, doch de reederij heeft beloofd den Kapitein bij arrivement te ondervragen hoe het bewuste Hollandsche schip er uit zag. Te meer kom ik op dit schip neer, omdat er van Holland geen andere scheepen op het oogenblik vermist worden. Dat den Kapitein opgeeft een brik, kan een abuis zijn. Ook wordt door vreemde naties er menigmaal een schooner met voorbrikstuig, een brik genoemd. Alhoewel den toestand hier niet door verbeterd wordt, wil men toch gaarne weten hoe en waar het ongeluk gebeurd is.

Weest overtuigd wij groote deelneming in uw smartelijk verlies hebben, geen dag of gij met uw kindertjes wordt door ons besproken doch daardoor komen wij niet verder. Er moet een begin gemaakt worden en ook gij moet de werkelijkheid onder de oogen zien en trachten je verstand te gebruiken.

Ge verwacht raad van mij, ik begrijp zulks ten volle doch dit is niet zoo gemakkelijk te geven geloof mij ik thans reeds Smelt gepolst heb, doch het antwoord is hij nog schuldig gebleven. Wel heeft hij mij opgegeven, met het verlies der Cardenas zeventien wezen en weduwen gekomen zijn, behalve de ongetrouwde.

Naar mijne meening moet gij, voor er iets verder gedaan wordt een brief schrijven aan de heer Smelt van de volgende inhoud.

 

Nu ik uit de nieuwsbladen verneem, men de Cardenaspacket opgeeft als vermist, is ook al mijn hoop vervlogen. O mijnheer wat ben ik diep ongelukkig, noch zoo jong met drie schaapen van kinderen, de jongste pas een jaar en hoegenaamd geen middelen om van te leven, wat moet ik aanvangen, mijn moeder zelf weduwe, verliest met mijn man haar zoon, die haar kostwinner was,    ieder beijvert zich mijn moeder troost te verschaffen doch mijn goede man die voor zijn huishouding alles was, is verloren en dit verlies kan niet vergoed worden.

Nederig verzoek ik ued. mij datgene wat ued. goed denkt, er nog mocht overschieten van mijn man zijn verdiende gage aan mij te willen zenden. Ik ben arm, dat zal dan het laatste zijn van ons eigen en ben dan aan de liefdadigheid onderworpen. Hoe hard en zwaar mij dit valt, het is niet anders en oogenschijnlijk niet te dragen voor diegenen wie er niet bij groot gebragt is.

Mijn waarde mijnheer ook ued. vraag ik raad zooals ik met deze post doe aan mijn mans neef aan de Prinshendrikkade. Kan er ook iets voor mij gedaan worden. Ik weet waarachtig niet wat ik moet en wil zoograag zelf kostwinster voor mijn ongelukkige kinderen blijven.

Nogmaals beveel ik mij in Uw genade en bijstand waarna ik verblijf Uwedele Dienaresse.

 

Als gij nu antwoord ontvangt zend mij dan zulks of schrijf mij wat Smelt geschreven heeft. Daarna zullen wij zien. Onttrekt hij zich dan zal ik mij per brief wenden aan den Burgemester en hem verzoeken er zich een Commissie vormt van Schiermonnikoog uitgaande en geef dan de namen van hier op die zich bereid verklaren voor U, giften te ontvangen. Laat Thijs en Lina deze brief lezen en vraag hem u behulpzaam te zijn met den brief aan Smelt.

Het is moeijelijk troost te brengen. Nogmaals, uw toestand is ellendig doch houdt moed, laat de kop niet hangen. Wij zullen zien wat wij doen kunnen.

uw man kunnen wij niet weder geven doch laat het een groote troost zijn goed en braaf met hem geleefd te hebben. Met blijdschap kunt ge zulks gedenken en hij was zuinig, leefde voor jou en je kinders, dat hij niet meer verdiende was zijn schuld niet. Spreek veel over hem met je kinders. Zeg hen, ze een goede en beste vader verloren hebben, dat doet jezelf goed. Laat je tranen vloeijen.   schaam je niet, het zal je verligten.

Spoedig hoop ik van je te hooren.

Hartelijk van ons allen.

Je neef Benjamin

Voorgaande brief per e-mail dd 06 augustus 2005 ontvangen van R.R. van Staveren te Wilnis

 

 

Datum vanaf: 1868
Kapitein: Jaski, Teunis Mellema

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Vermelding van vertrek en aankomst in Amsterdam093

Naam kapitein                                    Naam schip                                      vertrek                      terugkomst

R.H.G.Schmidt                                   Vereeniging                                      09 oktober 1866      05 april 1867

                                                               Vereeniging                                      19 mei 1867             geen melding

 

Bouma025 vermeldt R.H.G.Schmidt als gezagvoerder gedurende:

  • * 1871 t/m 1873 van de sch.brik “Paramaribo”, ex Shannon, gebouwd in 1857 te Tremont, 210 ton o.m., varend voor J.Schut te Amsterdam. Het schip verongelukte in 1873 op de Bahama’s;
  • * 1875 t/m 1877 van de bark “Suriname”, ex Vereeniging, gebouwd in 1856 te Dordrecht, 322 ton o.m., varend voor J.Schut te Amsterdam;
  • * 1878 van de brik “Twee Gebroeders”, gebouwd in 1868 te Amsterdam, 338 ton o.m., varend voor E.J.Bok & Zn te Amsterdam. Het schip strandde in 1878 op Soembawa.

 

Overige bijzonderheden

In het Jaarverslag 1990 van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaartmuseum te Amsterdam staat op p. 9 een afbeelding van een messingen documentenkoker met koperen naamplaat voorzien van de tekst: “Kapt. R.H.G.Schmidt Amsterdam”. Deze koker is in bezit van het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

 

 

Datum vanaf: 1870
Kapitein: Schmidt, R.H.G.

Algemene informatie

1870

HV 300470
Advertentie. Naar Suriname ligt te Amsterdam, in het Oosterdok te laden, het gekoperd Nederlands Schoenerschip PARAMARIBO, kapitein R.H.G. Schmidt, uitmuntend ingericht voor passagiers. Adres: de eigenaar Jan Schut, of de cargadoors Hoijman & Schuurman te Amsterdam.

Op 20-05-1870 wordt voor de PARAMARIBO door Jan Schut uit Amsterdam een eerste  zeebrief aangevraagd voor kapt. R.H.G. Schmidt

AH 050770
In lading naar Demerary: PARAMARIBO, R.H.G. Schmidt. Adres bij De Vries & Co.
HV 180770
Texel, 16 juli. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar Demerary.
NRC 300970
Amsterdam, 29 september. Volgens particulier bericht was het Nederlandse schip PARAMARIBO, kapt. Schmidt, de 5e dezer te Demerary nog bezig de uitgaande lading te lossen. Het bericht van vertrek van dit schip is dus gebleken onjuist te zijn.
HV 121170
Baltimore, 28 oktober. Het Nederlands schip PARAMARIBO, Schmidt, van Demerary alhier aangekomen, heeft 21 dezer in een orkaan zeilen verloren en meer andere schade bekomen.
OHC 101270
Fortress Monroe, 25 november. Vertrokken PARAMARIBO, Schmidt van Baltimore naar St. Lucia.

1871

AH 010171
St. Lucia, 10 december 1870. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van Baltimore.
AH 190171
Nuquabo, 4 december 1870. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van St. Lucia.
OHC 310171
St. Thomas, 9 januari. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van Nagaubo (P.R.)
NRC 030371
Amsterdam, 2 maart. Het Nederlandse schip PARAMARIBO, kapt. Schmidt, zou 12 februari van St. Thomas naar Haïti vertrekken.
NVC 010471
Vlissingen, 20 april. Binnengekomen PARAMARIBO, Schmidt van Haïti.
AH 060671
Antwerpen, 3 juni. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar Bordeaux.
AH 120671
Bordeaux, 10 juni. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van Antwerpen.
AH 060871
Bordeaux, 1 augustus. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar Petersburg.
AH 250971
Kroonstad, 18 september. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar Londen.
NVC 011171
Gravesend, 29 oktober. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van Petersburg.
AH 071271
Londen, 4 december. Zeilklaar PARAMARIBO, Schmidt naar Ciotat.

1872

NVC 210272
Ramsgate, 15 februari. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar Ciotat.
OHC 270272
Portland, 23 februari. Ter rede PARAMARIBO, Schmidt van Londen naar La Ciotat.
AH 040472
La Ciotat, 28 maart. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van Londen.
AH 220472
Marseille, 16 april. Binnengekomen PARAMARIBO, Schmidt van La Ciotat.
AH 220572
Marseille, 16 mei. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar St. Petersburg.
AH 090772
Kroonstad, 6 juli. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van Bordeaux.
AH 230872
Elseneur, 20 augustus. Gepasseerd PARAMARIBO, Schmidt van Petersburg naar Engeland.
AH 271072
Dundee, 23 oktober. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar het Nieuwe Diep.
DT 041172
Vlie, 31 oktober. Aangekomen PARAMARIBO, R.H.G. Schmidt van Dundee.

1873

OHC 270173
Texel, 25 januari. Uitgezeild PARAMARIBO, R.H.G. Schmidt naar Bonny.
NRC 090273
Amsterdam, 8 februari. Het Nederlandse schip PARAMARIBO, kapt. Schmidt, van Amsterdam naar Bonny, is volgens telegram uit Pauillac aldaar lek en met schoon dek (opm: door zee en storm alles van het dek gespoeld) binnengelopen.
PGC 180273
Amsterdam, 15 februari. Het schip PARAMARIBO, kapt. R.H.G. Schmidt, van Amsterdam naar Bonny, is op de rivier van Bordeaux met schade binnen, opgevaren en op 13 dezer te Bordeaux aangekomen.
AH 240373
Bordeaux, 19 maart. Uitgezeild PARAMARIBO, Schmidt naar Bonny, na volbrachte reparatie.
OHC 170773
Lagos, vóór 9 juni. Aangekomen PARAMARIBO, Schmidt van Amsterdam.
ST 130973
Haïti, 9 september. Aangekomen PARAMARIBO, R.H.G. Schmidt van Lagos.
NRC 271073
Amsterdam, 26 oktober. Het Nederlandse schip (opm: schoenerbrik) PARAMARIBO, kapt. R.H.G. Schmidt, van Haiti naar Het Kanaal, is volgens telegram uit Havre van gisteren, de 16e september te Blaraquana (opm: vermoedelijk een gehucht op de N-kust van Haiti) verongelukt. Het volk is gered. (opm: zie ook NRC 291073, PGC 291073, PGC 111173 en PGC 111273)
NRC 291073
Rotterdam, 28 oktober. Volgens bericht uit Havre is door het Franse driemastschip MARÉCHAL DE TURENNE gered en opgenomen de equipage van het schip PARAMARIBO, kapt. Schmidt, te Blaraquana (opm: zie NRC 271073) verongelukt.
PGC 291073
Amsterdam, 27 oktober. Aangaande het verongelukken van het schip PARAMARIBO, kapt. Schmidt, van Haiti naar Het Kanaal bestemd, wordt nog gemeld, dat dit de 16e september op het rif van Miragoane (opm: rif van Miragoâna, Haiti; pos plm 18º28’ NB 73º05’ WL; zie NRC 271073) plaats heeft gehad; het volk, dat zich met eigen boot redde, is de 17e daaraanvolgende opgenomen door het schip MARÉCHAL DE TURENNE, kapt. Lieutand, en de 23e dezer te Havre aangebracht.
HV 291073
Een schipbreukeling van de PARAMARIBO, kapt. Schmidt, dd. 29 augustus van kaap Haïti naar Falmouth vertrokken, schrijft uit Havre van 25 oktober het volgende: Ons schip is van 16 op 17 september verongelukt op de klippen, na voor 2 dagen van Kaap Haïti te zijn vertrokken. De plaats waar ’t schip zit, heet Marie Guave. ’s Avonds 10 uur raakten wij er op; slechts een uur later hadden wij haar al verlaten. Na de gehelen nacht en de daarop volgenden dag en nacht in een boot te hebben rondgedreven, zagen wij eindelijk tot onze grote blijdschap een schip, ’t welk ons heeft gered en alhier (te Havre) binnengebracht. Naakt en bloot als ’t ware moesten wij ons vaartuig verlaten; want een boot met 10 mensen, voorzien van een weinig water en brood, was alreeds een gevaarlijke positie. Hoe groot onze vreugde was, toen wij het reddend schip gewaar werden, laat zich denken. Wij hebben er 37 dagen op doorgebracht; maar welk een leven wij al dien tijd gehad hebben, zal zeker niet nodig zijn te beschrijven. Van schip en lading is niets terecht gekomen.
PGC 111173
New York, 25 oktober. De schoener EMILY is de 28e september te Inagua (opm: eiland van de Bahama’s; pos 20º58’ NB 73º41’ WL) aangekomen, beladen met zeilen, tuig en scheepsgereedschappen van een op het Mayaguano-rif (opm: zie NRC 271073) verlaten schip, beladen met campechehout; men veronderstelt dat dit schip de PARAMARIBO is, kapt. Schmidt.
PGC 111273
's-Gravenhage, 9 december. Bij Koninklijk besluit van de 9e december 1873, No. 3, is aan J. Lieutand, gezagvoerder van het Franse schip MARÉCHAL DE TURENNE, als blijk van Zr.Ms. goedkeuring en tevredenheid wegens de hulp, door hem verleend ter redding van de gezagvoerder en de verdere bemanning van het in september j.l. nabij het eiland Haïti verongelukte Nederlands schip PARAMARIBO, toegekend de zilveren medaille, ingesteld bij besluit van 22 september 1855, No. 64, alsmede een loffelijk getuigschrift. (opm: zie NRC 271073)

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Bronnen

Jaar: 1870
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 Zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen.
AH = Algemeen Handelsblad
DT = De Tijd
HV = Het Vaderland
NRC = Nieuwe Rotterdamsche Courant
NVC = Nieuws van de Dag
OHC = Opregte Haarlemsche Courant
PGC = Provinciale Groninger Courant
ST = De Standaard