Inloggen
BURGEMEESTER SCHORER - ID 17869


Kroniekberichten

Datum 02 november 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Middelburg, 1 november. Heden is op de scheepstimmerwerf Middelburgsch Welvaren de kiel gelegd van een fregatschip, groot 1.000 Java-lasten, dat de naam zal voeren van BURGEMEESTER SCHORER en gebouwd wordt voor rekening van een rederij, onder directie van de heren Van Zeylen en Decker alhier.
Verder verneemt men, dat binnen enige dagen alhier wordt verwacht het fregatschip CALIFORNIA, groot plm. 1.000 Java-lasten, thans liggende te Antwerpen.
Dit schip, aangekocht door genoemde firma, zal alhier worden nagezien en uitgerust.

Afbeelding
Datum 05 juli 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 4 juli. Als tegenhanger van de min gunstige berichten, welke in de laatste tijd omtrent de vooruitzichten van handel en scheepvaart in onze stad waren mede te delen, vernemen wij uit geloofwaardige bron dat het voornemen bestaat, om dadelijk na het aflopen van het op de werf Middelburg's Welvaren voor de firma Van Zeijlen & Dekker in aanbouw zijnde driemastschip BURGEMEESTER SCHORER, de kiel te leggen voor een ander schip, voor de grote vaart bestemd en tot dezelfde rederij behorende.

Afbeelding
Datum 10 april 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Wanneer onvoorziene omstandigheden zulks niet verhinderen, zal op vrijdag de 19e dezer het driemastschip BURGEMEESTER SCHORER, gebouwd op de werf Middelburg’s Welvaren alhier, te water gelaten worden. Het schip is groot 1.205 ton volgens de nieuwe of ongeveer 1.477 ton volgens de oude meting en is bestemd voor de grote vaart, onder rederij der firma Van Leeuwen en Co. alhier. Spoedig na het van stapel lopen zal, naar wij verder vernemen, de kiel gelegd worden voor een ander schip van gelijksoortig charter.

Afbeelding
Datum 20 april 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Middelburg, 19 april. Gisterennamiddag te 3 uur is te Middelburg met het beste gevolg op de werf Middelburgs Welvaren van stapel gelaten het eerste daarop gebouwde driemastschip BURGEMEESTER SCHORER, groot 1.205 ton, bestemd voor de grote vaart, onder rederij van de heren Van Leeuwen & Co.
Op de werf waren twee met groene vlaggen versierde tribunes opgericht; op de ene bevond zich de muziek der schutterij en op de andere een groot aantal autoriteiten en verdere genodigden met hun families, wien allen keurige verversingen werden aangeboden. Bovendien werd ieder der aanwezigen, namens de heer Van Leeuwen, een invitatiekaart uitgereikt voor een concert, dat hedenavond door hem in de tuin van het Schuttershof De Edele Handboog wordt gegeven.
Naar men verneemt zijn een duizendtal familiekaarten uitgereikt. Ook de werklieden zullen hedenavond in een der lokalen van de werf feestelijk door de heer Van Leeuwen worden onthaald. Toen het schip aan de wal was vastgemeerd, hield de burgemeester Jhr. Mr. Schorer een hartelijke toespraak tot de heer Van Leeuwen, die door deze even hartelijk werd beantwoord. Prachtig lenteweder begunstigde deze feestdag; terwijl uit vele woningen de nationale driekleur wapperde.

Afbeelding
Datum 11 juli 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Middelburg, 9 juli. Heden is een aanvang gemaakt met het innemen der lading in het aan de loskade alhier liggende, onlangs hier te water gelaten clipper-fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. A. Bax. De 15e dezer wordt de lading gesloten.
Tot dusver is op de werf Middelburg’s Welvaren van de firma J. van Leeuwen & Co. nog geen nieuwe kiel gelegd; de geldmannen schijnen vasthoudend te zijn en liever coupons te knippen dan hun fondsen in schepen te beleggen.

Afbeelding
Datum 06 december 1878
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 december. Volgens telegram van Batavia, dat op heden, is te Anjer gepasseerd het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Bax, op reis van Vlissingen naar Java. Alles wel.

Afbeelding
Datum 12 januari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 december. Vrachten. De voorraad geschikte scheepsruimte neemt af, maar aangezien de vraag zeer stil is, heeft er nog geen werkelijke verbetering in de koersen plaats gehad. Voor grote schepen blijft het moeilijk om lading te krijgen. Sedert ons laatste overzicht was er niets bevracht.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: ZUID-HOLLAND, BATAVIER, AMPHITRITE, GEBRS. VAN DER BEEK, UTRECHT, ZES GEZUSTERS, AMSTEL, ERASMUS, KOSMOPOLIET III, ALBLASSERWAARD, DELIANA, URANIA, LIBERAAL, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, ELECTRA, MAARTEN VAN ROSSEM, MARIE EN ELISABETH, SAMARANG, BURGEMEESTER SCHORER, JACOB ROGGEVEEN, JUPITER, THORBECKE III en JOHANNES.

Afbeelding
Datum 19 januari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 december. De vrachtenmarkt bleef sedert de laatste veertien dagen lusteloos gestemd en er zijn zeer weinig afdoeningen te vermelden. Naar Neder;and werd suiker tot NLG 17,50 à NLG 20,- afgedaan. Factorij-koffie ging weder lager, doordien voor 8.900 picols NLG 17,50 geaccepteerd werd. Naar het Kanaal werd GBP 1.15/- voor stroopsuiker, uitgeleverd gewicht, geaccepteerd; een klein scheepje zou wellicht GBP 1.15/- voor droge suikenr kunnen bedingen. Voor Amerika werd geen ruimte gezocht. Naar Melbourne werd GBP 1.2/6 geboden. Stoomschepen hebben zeer veel moeite om lading bijeen te krijgen; ook daarvoor gingen koersen weder lager. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: MARIE EN ELISABETH NLG 20 Factorij-koffie en suiker naar Rotterdam; AMSTEL NLG 17,50 voor 8.900 picols Factorij-koffie, en URANIA NLG 20 suiker, liggen aan, beide naar Amsterdam; stoomschip DRENTHE NLG 55 Factorij-koffie, NLG 60 particuliere koffie, NLG 50 tabak, NLG 70 thee NLG 35 tin, naar Rotterdam; stoomschip CELEBES NLG 65 koffie, NLG 70 thee NLG 35 tin, naar Amsterdam; JUPITER naar het Kanaal voor order GBP 1.15/- voor 11.000 picols suiker naar U.K. of continent (Bordeaux-Hamburg) en GBP 2,- indien Kopenhagen of Landscrona.
Onbevrachte Nederlandse schepen op Java: ZUID-HOLLAND, BATAVIER, AMPHITRITE, GEBRS. VAN DER BEEK, UTRECHT, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, KOSMOPOLIET III, ALBLASSERWAARD, DELIANA, LIBERAAL, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, ELECTRA, MAARTEN VAN ROSSEM, SAMARANG, BURGEMEESTER SCHORER, JACOB ROGGEVEEN, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, THORBECKE III en JOHANNES.

Afbeelding
Datum 26 januari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 december. De toestand der vrachtenmarkt heeft geen merkbare verandering ondergaan. Daar de vraag stil bleef, waren de afdoeningen beperkt en koersen varieerden naar mate van conditiën. Slechts werd opgenomen de Nederlandse JOHANNA naar Amsterdam NLG 20 suiker en koffie.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen op Java: ZUID-HOLLAND, BATAVIER, AMPHITRITE, GEBRS. VAN DER BEEK, UTRECHT, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, KOSMOPOLIET III, ALBLASSERWAARD, DELIANA, LIBERAAL, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, ELECTRA, MAARTEN VAN ROSSEM, SAMARANG, BURGEMEESTER SCHORER, JACOB ROGGEVEEN, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, THORBECKE III en JOHANNES.

Afbeelding
Datum 02 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 december. De vrachten bleven onveranderd lusteloos en lading wordt iedere dag schaarser. Op ´t ogenblik bestaat er bijna geen vraag naar scheepsruimte. Naar Nederland werd door opvullende schepen NLG 17,50 voor suiker van Samarang geaccepteerd. Naar het Kanaal werd stroopsuiker tot GBP 1.10-/ aangeboden, maar zonder afdoening. Voor Amerika werd alhier een scheepje opgenomen, te laden te Macassar. Kustvrachten bleven zonder afdoening. Stoomschepen ondervinden ook het schaarser worden van lading. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: BARON VAN PALLANDT GBP 1.2/6 voor suiker naar Melbourne, BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG Sh.18/3 naar Sydney.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen op Java: BATAVIER, UTRECHT, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, KOSMOPOLIET III, ALBLASSERWAARD, LIBERAAL, ELECTRA, MAARTEN VAN ROSSEM, SAMARANG, BURGEMEESTER SCHORER, JACOB ROGGEVEEN, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, THORBECKE III en JOHANNES.

Afbeelding
Datum 09 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 4 januari. Vrachten. Sedert het vorige bericht is er in de markt weinig verandering gekomen. De koersen naar alle havens blijven laag en wordt het moeilijk om lading te krijgen, vooral voor grote schepen. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip OVERIJSEL naar Rotterdam NLG 60 koffie, NLG 50 tabak, NLG 35 particuliere tin, NLG 70 thee. Stoomschip KONING DER NEDERLANDEN naar Nieuwediep: NLG 35 particuliere tin, NLG 65 koffie, NLG 70 thee.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen op Java: BATAVIER, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, KOSMOPOLIET III, ALBLASSERWAARD, LIBERAAL, ELECTRA, MAARTEN VAN ROSSEM, SAMARANG, BURGEMEESTER SCHORER, JACOB ROGGEVEEN, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, THORBECKE III, JOHANNES en NOACH IV.

Afbeelding
Datum 16 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia 11 januari. Vrachten. Wanneer men de in het afgelopen jaar betaalde koersen nagaat en die cijfers vergelijkt met die van 1877, dan ontwaart men dat het jaar 1878 een voortzetting is geweest van de lusteloze stemming, welke reeds in de helft van 1877 op onze markt heerste en de hoop, dat bij het binnenkomen van de nieuwe oogst die stemming vaster zou worden, werd niet verwezenlijkt. Dat de vraag gering was en de grote vloot enorm drukte, kan men zien uit de betaalde cijfers. Van januari tot eind mei werd voor suiker naar het Kanaal voor orders GBP 2.10/-, GBP 2.7/6, GBP 2.5/-, GBP 2.2/6 en GBP 2.- besteed, terwijl in juli met moeite GBP 2.2/6 te verkrijgen was, welke koers in augustus reeds tot GBP 1.7/6 terugging. In september en oktober, dus in volle afscheeptijd, zag men afdoeningen tot GBP 1.7/6 à GBP 1.10/- vermeld, en bleef het laatste cijfer tot einde december ongeveer stationair. Verscheidene schepen van groot charter moesten zich echter tot die koersen met een gedeeltelijke lading vergenoegen en deden daardoor dus de kleinere, voor de gewenste hoeveelheid product geschikte bodems veen nadeel. Bovendien werden verscheidene schepen, in Brits Indië geen emplooi kunnende vinden, door de reders naar Java beorderd om hier voor hun rekening suiker te laden. Wanneer men door enige vraag naar kleinere schepen vermoedde, dat de markt iets vaster zou worden, was men wegens enorme concurrentie van Singapore en China wel verplicht tot de hier roulerende koersen aan te nemen om te voorkomen, dat charters van daar werden afgesloten. De Nederlandse reder zal het jaar 1878 ook niet spoedig uit het geheugen gaan. Was er vorige jaren reeds een voorkeur voor de afscheep naar het Kanaal voor orders boven een directe zending naar Nederland merkbaar, in het afgelopen jaar heeft zich die preferentie zeer doen gevoelen; andere partijen dan restantjes werden daarheen bijna niet afgezonden. In augustus, september en het laatste gedeelte van het jaar werden er enkele partijtjes aangeboden en men mag gerust aannemen, dat vooral in de laatste maand de enorm lage vrachtkoers tot de afscheep de hoofdaanleiding is geweest. Van januari tot eind mei betaalde men voor suiker NLG 50, NLG 52,50, NLG 47,50, NLG 50 in augustus, NLG 50 à NLG 47,50 in september, NLG 42,50 voor kleine partijen, in november en december NLG 25, NLG 22,50 NLG 20, en zelfs NLG 15.
De Factorij besteedde van januari tot eind mei NLG 55, NLG 50, NLG 52,50, NLG 55, en NLG 52,50 voor 8.500 picols koffie van de Noordkust, en hield de 12e augustus de eerste inschrijving, waarbij van 37 inschrijvers 13 werden opgenomen voor 8.500 picols tot NLG 45 en NLG 49,50 Noordkust en tot NLG 49,80 à NLG 54,80 Zuidkust. Deze naar omstandigheden nog hoge cijfers werden onbedingbaar, toen de 18e september uit 35 inschrijvers de MAIBIT opgenomen werd tot NLG 34,99 voor 17.000 picols koffie van de Zuidkust, zodat 2 oktober - de derde en laatste inschrijving – van 44 inschrijvers 7 schepen bevracht werden tot NLG 22,50 à NLG 29,95 voor 15.000 picols koffie. Na die inschrijving kon voor 15.000 picols hoogstens NLG 25, later NLG 22,50 en NLG 20 bedongen worden en was in december niet meer verkrijgbaar dan 8.500 picols koffie tot NLG 17,50. Van de Zuidkust werd tot einde mei NLG 60 à NLG 55 besteed, in de laatste maanden NLG 30 à NLG 25 bedongen.
Men kan zich gemakkelijk begrijpen, hoe de lage stemming van de Factorij op het weinig overig product voor Nederland influeerde. Tabak van januari tot mei afgescheept tot NLG 42,50 à NLG 47,50, bedong in de laatste maanden NLG 17,50 à NLG 12,50. Huiden vóór mei tot NLG 75, werden nu tot NLG 35 à NLG 30 gaarne aangenomen. Arak bedong NLG 85, thans NLG 50 à NLG 60.
Stoomschepen hebben het gehele jaar door zeer veel moeite gehad om volle ladingen bijeen te krijgen. De betaalde koersen waren natuurlijk evenredig aan de treurige cijfers voor zeilschepen. Koffie liep van NLG 85 tot NLG 55, tabak van NLG 90 tot NLG 50. Naar Marseille werd GBP 2.10/- en Ffrs. 80 à Ffrs 70 geaccepteerd voor suiker en koffie.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: KOSMOPOLIET III ligt aan naar Nederland, NLG 22,50 Factorij koffie van Tjilatjap; MAARTEN VAN ROSSEM GBP 1.0 stroopsuiker van de kust naar het Kanaal, INDIA PACKET GBP 0.18/9 suiker van Tagal naar Sydney in Australië.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen op Java: BATAVIER, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, ALBLASSERWAARD, LIBERAAL, ELECTRA, THORBECKE III, SAMARANG, BURGEMEESTER SCHORER, JACOB ROGGEVEEN, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, THORBECKE III, JOHANNES en NOACH IV.

Afbeelding
Datum 23 februari 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 18 januari, In de toestand onzer vrachtenmarkt is geen verbetering gekomen. Daar de vraag flauw blijft en koersen laag zijn, waren de afsluitingen beperkt. De volgende van Nederlandse schepen zijn op te geven: JACOB ROGGEVEEN naar Amsterdam NLG 17,50 Factorij koffie in de Oosthoek, en SAMARANG naar New York, conditiën geheim.
Lossende en onbevrachte schepen op Java: BATAVIER, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, ALBLASSERWAARD, LIBERAAL, DELIANE, ELECTRA, THORBECKE III, BURGEMEESTER SCHORER, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, JOHANNES en NOACH IV.

Afbeelding
Datum 02 maart 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 januari. Vrachten. Onze markt bleef gedurende de laatste acht dagen stil, maar er heerste enige vraag naar kleine schepen, welke echter schaars zijn. De Factorij slaagde weder om tot NLG 17,50 ruimte voor 8.900 picols koffie machtig te worden. Een partij van 12.000 picols suiker, alhier te laden, werd tot NLG 20 aangenomen. Naar het Kanaal bestaat enige vraag, doch zijn biedingen te laag om tot afdoeningen te geraken. Stoomschepen hebben zeer veel moeite de nodige lading bijeen te krijgen. De laatste afdoening is het Nederlandse stoomschip PRINSES AMALIA NLG 65 koffie, NLG 70 thee, en NLG 50 tabak naar Nieuwediep.
Lossende en onbevrachte schepen op Java: BATAVIER, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, ALBLASSERWAARD, LIBERAAL, ELECTRA, THORBECKE III, BURGEMEESTER SCHORER, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, JOHANNES, NOACH IV, DORDRECHT II,
FERDINAND EN LOUIS en NIEUWE WATERWEG I.

Afbeelding
Datum 09 maart 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 1 februari. Omtrent vrachten is weder niet veel bijzonders mede te delen. Producten tot verscheping worden schaars, waardoor het zowel voor zeil- als voor stoomschepen moeilijk wordt om lading te krijgen. De enige afsluiting van een Nederlands schip is DELIANA NLG 20 koffie en suiker naar Nederland, in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte schepen op Java: BATAVIER, ZES GEZUSTERS, ERASMUS, ALBLASSERWAARD, LIBERAAL, ELECTRA, THORBECKE III, BURGEMEESTER SCHORER, A.H. VAN TIENHOVEN SR., EMMA, JOHANNES, NOACH IV, DORDRECHT II,
FERDINAND EN LOUIS en NIEUWE WATERWEG I.

Afbeelding
Datum 20 maart 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 februari. Onze vrachtenmarkt is iets vaster en de berichten uit naburige havens worden ook wat gunstiger. De vraag naar kleine schepen blijft bestaan, maar de geoffreerde koersen leiden nog niet tot afdoeningen. Naar Nederland werd NLG 5 hoger dan de laatste afdoening betaald voor 22.000 picols Factorij-koffie en suiker, en men zou een grotere rijzing gezien hebben, had niet de concurrentie tussen de grote schepen, waaruit de Nederlandse vloot thans grotendeels bestaat, haar verijdelt. Naar het Kanaal en Amerika, zowel van Java als van Java en Padang, blijft ruimte gevraagd. Naar Australië zou een handig scheepje te plaatsen zijn. Zout van Sumanap naar de Zuidkust werd tot NLG 12,80 en NLG 11 per kojang geaccepteerd. Het vervoer van 1.000 ton steenkolen van Onrust of Soerabaija naar Tontoli werd bij inschrijving tot NLG 9,80 aangenomen. Stoomschepen ondervinden nog steeds veel moeite om lading bijeen te krijgen en koersen bleven onveranderd.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen waren: AMPHITRITE naar Amsterdam NLG 17,50 koffie en suiker, NLG 30 à NLG 35 huiden; GEBR. VAN DER BEEK NLG 62,50 arak en UTRECHT NLG 50 arak, NLG 20 suiker, beide naar Rotterdam; BURGEMEESTER SCHORER NLG 22,50 Factorij-suiker en koffie naar Rotterdam; REGINA MARIS naar het Kanaal GBP 1.5/- van Batavia.
Lossende en onbevrachte schepen op Java: BATAVIER, ZES GEZUSTERS, ALBLASSERWAARD, LIBERAAL, ELECTRA, THORBECKE III, A.H. VAN TIENHOVEN SR., JOHANNES, NOACH IV, DORDRECHT II, FERDINAND EN LOUIS en NIEUWE WATERWEG I.

Afbeelding
Datum 22 maart 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Veiling van scheepsaandelen te Middelburg op 20 maart:
- 1/16e in het in 1868 te water gelaten barkschip RIGA: verkocht voor NLG. 400.
- 1/60e in het in 1878 te water gelaten fregatschip BURGEMEESTER SCHORER: opgehouden op NLG. 925.
- 1/40e in het in 1859 te water gelaten barkschip BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG: verkocht voor NLG. 50.
- 1/40 idem, verkocht voor NLG. 50.
- 1/60 in het in 1858 te water gelaten barkschip REGINA MARIS: verkocht voor NLG. 300.

Afbeelding
Datum 31 mei 1879
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Gisterenavond zijn te Middelburg in het openbaar te koop aangeboden de volgende aandelen in schepen:
- 1/40e aandeel in het barkschip STAD MIDDELBURG, boekhouders Den Bouwmeester, Borsius & Van der Leijé alhier: NLG 396.
- 1/16e aandeel barkschip RIGA, boekhouders dezelfden: NLG 600.
- 1/60e aandeel in het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, boekhouders Van Leeuwen & Co: NLG 1.225.
- 1/40e aandeel in het barkschip LUCTOR ET EMERGO, boekhouders Den Bouwmeester, Borsius & Van der Leijé: NLG 350.
- 1/40e aandeel barkschip REGINA MARIS, boekhouders dezelfden: NLG 371.
- 1/20e aandeel barkschip JACOBUS JOHANNES, boekhouders dezelfden: NLG 1.800.

Afbeelding
Datum 15 februari 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 14 februari. Volgens ontvangen telegrafisch bericht van North Shields is het Nederlands fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, gisteren van daar naar Soerabaija vertrokken.

Afbeelding
Datum 27 februari 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 februari. Volgens brief van kapt. Zweede, voerende het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER, van Newcastle naar Soerabaija, was hij de 24e dezer ’s morgens met goede gelegenheid zeilende in het Kanaal bij Dover; schip en tuigage in de beste staat. Tot zondag morgen had hij zwaar stormweer gehad.

Afbeelding
Datum 25 juli 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 juni. Vrachten stil, daar er om deze tijd van het jaar zeer weinig producten te verschepen zijn. Opgenomen werden de Nedrlandse schepen BURGEMEESTER SCHORER 20.000 picol koffie à NLG. 50 naar Middelburg; JOHANNA ligt aan voor koffie à NLG 50 naar Rotterdam.
Het enige lossende en onbevrachte Nederlandse schip is de NOACH II, benevens een aantal buitenlandse schepen.

Afbeelding
Datum 15 april 1881
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 13 april. Heden vertrok van hier in ballast naar Shields om kolen in te nemen en de reis naar Indië voort te zetten het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede.

Afbeelding
Datum 15 mei 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 14 mei. Volgens ontvangen bericht was het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, de 12e dezer van North Shields naar Soerabaija vertrokken.

Afbeelding
Datum 24 augustus 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 23 augustus. Volgens een heden ontvangen telegram uit Batavia was het Nederlandse fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, goed en wel ter rede van Soerabaja aangekomen.

Afbeelding
Datum 03 september 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 1 september. Het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER is door de Factorij van de Nederlandsche Handel-Maatschappij te Batavia, bevracht voor 26.000 picol koffie in de Oosthoek te laden met bestemming naar hier.

Afbeelding
Datum 30 september 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 augustus. Vrachten. Er is heden noch vraag naar scheepsruimte van enige betekenis, noch van een vaste stemming melding te maken; niet alleen arriveerden gedurende de laatste veertien dagen weer een achttal stoomschepen, zodat in de meest dringende behoefte steeds gemakkelijk kon worden voorzien, maar ook de onbevrachte vloot van zeilschepen is weer toegenomen. Naar Nederland kwamen weer enige charters tot stand tot NLG 65 voor Factory koffie. Afdoeningen voor particuliere rekening vonden niet plaats. Naar het Kanaal zou wellicht een enkel schip tot vorige koersen emplooi kunnen vinden; over het geheel genomen bestaat echter geen behoefte aan scheepsruimte, en worden voor disponibele schepen slechts lage biedingen gedaan, terwijl nog lossende of nog verwachte in het geheel geen aandacht trekken. Alleen voor rijst konden twee matig grote schepen geplaatst worden. Naar Amerika werd ruimte opgenomen voor suiker tot GBP
2.10/-. Naar Australië werd GBP 1.12/6 voor suiker naar Melbourne geaccepteerd en biedt men thans GBP 1.10/-. Naar de Perzische Golf en in kustvrachten is niets afgedaan, doch de directie van de Bataviasche Havenwerken vraagt om aanbiedingen van scheepsruimte voor het vervoeren van 5.000 ton steenkolen van Bandjermassing naar Tandjong-Priok. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip CELEBES NLG 95 koffie, NLG 85 tabak, NLG 120 indigo; MERAPI NLG 65 vol gouvernements koffie van de Oosthoek, en THORBECKE IV idem van de Noordkust, alle naar Amsterdam; JOHANNA MARIA idem van de Oosthoek naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: DORDRECHT II, ZWERVER, BURGEMEESTER SCHORER en stoomschip KONING DER NEDERLANDEN.

Afbeelding
Datum 11 oktober 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 september. Vrachten. Noteringen onveranderd en weinig vraag naar scheepsruimte op het ogenblik, daar verschillende elders gecharterde stoomboten hun ladingen eerst moeten completeren. Het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER werd opgenomen voor 26.000 pikols koffie tot NLG 65 naar Middelburg.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: DORDRECHT II, ZWERVER, SINDORO en PRESIDENT TRAKRANEN.

Afbeelding
Datum 17 november 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 16 november. Volgens heden ontvangen telegrafisch bericht van Batavia is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede op de 14e dezer, van Java naar Middelburg vertrokken.

Afbeelding
Datum 27 januari 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 25 januari. Volgens een heden bij de rederij ontvangen bericht passeerde het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Java herwaarts bestemd, de 3e dezer in goede staat Cape Point.

Afbeelding
Datum 10 februari 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 8 februari. Volgens ontvangen bericht van kapt. Zweede, gezagvoerder van het Nederlandse fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, was hij de 15e januari te St. Helena aangekomen. Aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 09 maart 1882
Krant GCO - Goessche Courant

De BURGEMEESTER SCHORER is dinsdag binnengekomen en naar Middelburg gesleept.

Afbeelding
Datum 11 maart 1882
Krant ZZN - Zierikzeesch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 9 maart. Met de scheepvaart is en blijft het hier zeer treurig gesteld. Van scheepsbeweging is hier letterlijk geen sprake. Het Prins Hendrikdok is meestal onbezet en het is een witte raaf als er aan de loskade een driemastschip gemeerd ligt. Op dit ogenblik bevindt zich, ja, een stoomboot in het droogdok en aan de loskaai ligt het uit Indië terug gekeerde fregat BURGEMEESTER SCHORER, gezagvoerder A.K. Zweede. Maar juist die zeldzaamheden herinneren in dubbele mate en aan Middelburg’s vroegere grootheid en aan de tot dusver zo jammerlijk teleurgestelde verwachtingen van de invloed van onze haven- en kanaalwerken op verbetering van de staat van achteruitgang, waarin Zeeland’s hoofdstad verkeert.

Afbeelding
Datum 10 mei 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 8 mei. Volgens ontvangen telegram van North Shields is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, heden namiddag goed en wel aldaar aangekomen.

Afbeelding
Datum 23 mei 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 mei. Volgens ontvangen telegram is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, gisterochtend van North Shields naar Soerabaija vertrokken, beladen met steenkolen.

Afbeelding
Datum 10 september 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 9 september. Volgens telegram van Batavia, dato 8 dezer was het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, goed en wel straat Bali gepasseerd.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 18 september. Vrachten. Op de plaats is een en ander omgegaan, zoals door de volgende Nederlandse afsluitingen wordt aangetoond: MAIBIT, AMSTERDAM, NOACH V, NOACH VI, beide Rotterdam en Amsterdam, AMSTERDAM, NLG 55 per last voor 15.000 picols gouvernementsproducten, met elk schip.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: DELIANE, KANAGAWA, A.H.VAN TIENHOVEN SR., THORBECKE, SMEROE, DORDRECHT II, JUPITER, WILLEM. LICHTSTRAAL, BESTEVAER, NOACH II, MR. JACOB VAN LENNEP, KINDERDIJK, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 23 september. Vrachten. In de positie kwam sedert het bericht van 9 dezer geen verandering, niettegenstaande betrekkelijk veel is omgegaan. De uit de markt genomen schepen werden door nieuwe arrivementen geremplanceerd, zodat de disponibele ruimte dezelfde gebleven is. Vraag heerst evenmin als laatst en het grote aantal gecharterde schepen doet de kansen op beterschap zeer gering schijnen. Naar Nederland werden weer verscheidene schepen aangelegd; aanvankelijk wilde de factorij in afwijking van de tot nu gevolgde regel de conditie stellen dat ook schepen, die met 15.000 nog geen ¾ lading bijeen hebben, moeten ventileren, doch tenslotte besloot zij haar eis in zoverre te wijzigen, dat zij aan schepen, bij welke zij positief op ventilatie moest staan , een hoeveelheid koffie gaf die binnen de termen van verplichte ventilatie deed vallen. Licht goed blijft schaars; tabak is afgesloten tot NLG 22,50 en NLG 25. De MARY vult op met suiker voor reders rekening. Naar het Kanaal vonden enige afdoeningen plaats; in aanmerking der grootte van sommige der opgenomen schepen tonen de koersen iets meer vastheid aan, doch van symptomen van naderende beterschap is anders nog niets te bespeuren. Naar Amerika is niets aan de markt; de tegen 1 oktober aangeslagen veiling van Padangkoffie , die nu reeds op 42.000 picols getaxeerd wordt, zal echter denkelijk binnenkort wel enige vraag in deze richting doen ontstaan. Naar Australië werden enige schepen opgenomen; bepaalde vraag bestaat niet maar toch hebben de koersen daarheen niet de daling meegemaakt van die naar het Kanaal.
In kustvrachten is niets omgegaan. De laatst gelote bevrachtingen voor Nederlandse schepen zijn: stoomschip, VOORWAARTS, NLG 90 koffie, NLG 85 tabak, NLG 110 huiden, NLG 120 indigo naar Amsterdam; DELIANE NLG 55 voor 15.000 picols gouvernements- koffie van de Noordkust naar Amsterdam; SMEROE NLG 55 voor 18.000 picols koffie dito van de Noordkust naar Amsterdam; THORBECKE NLG 55 voor 16.000 picols koffie dito van de Noorkust naar Amsterdam; WILLEM een volle lading dito van de Noordkust naar Amsterdam; KANAGAWA NLG 55 voor 18.000 picols dito van de Noordkust naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: A.H.VAN TIENHOVEN SR, JUPITER, DORDRECHT II, LICHTSTRAAL, BESTEVAER, NOACH II, MR. JACOB VAN LENNEP, BURGEMEESTER SCHORER, KINDERDIJK, AUGUSTE, NEERLANDS VLAG, stoomschip PRINS HENDRIK, stoomschip LIMBURG.

Afbeelding
Datum 12 november 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 oktober. Vrachten. De stemming blijft flauw, daar zowel door stoom- als zeilschepen ruimschoots in de behoefte voorzien wordt. De door de Factory gedeeltelijk beladen schepen hebben grote moeite hun lading te completeren. Afgesloten werden voor Nederlandse schepen: JUPITER en DORDRECHT II elk NLG 55 voor een volle lading koffie naar Amsterdam, MARY vult op met tabak tot NLG 30 en suiker voor reders rekening naar Rotterdam. De volgende Nederlandse schepen, slechts voor een gedeelte van hun ruimte met gouverments producten beladen wordende, zoeken nog bijlading: GEBROEDERS VAN DER BEEK, KOSMOPOLIET III, JAN VAN HAAFTEN, SALATIGA, CORNELIA, GEBROEDERS SMIT, MAASNYMPH, MAIBIT, OTTOLINA, NOACH V, NOACH VI, AMSTERDAM, THORBECKTE, SMEROE, DELIANE en KANAGAWA.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: A.H. VAN TIENHOVEN SR, LICHTSTRAAL, BESTEVAER, NOACH II, MR. JACOB VAN LENNEP, KINDERDIJK, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, JOHANNA EN MARGARETHA, THORBECKE III, AMSTEL, GRAAFSTROOM en KERSBERGEN.

Afbeelding
Datum 25 november 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 oktober. Vrachten. Er is zeer weinig omgegaan, terwijl de beschikbare scheepsruimte aangroeit. Nederlandse schepen: stoomschip, PRINSES MARIE NLG 90 voor koffie, NLG 85 suiker en tabak, NLG 110 huiden en NLG 120 voor indigo per last naar Rotterdam, frank 85 voor suiker per ton naar Marseille; BESTEVAER een volle lading koffie van de Zuidkust tot NLG 60 per last naar Schiedam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, NOACH II, MR. JACOB VAN LENNEP, KINDERDIJK, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, KERSBERGEN, JOHANNA EN MARGARETHA, THORBECKE III, AMSTEL, GRAAFSTROOM, ZWERVER, JOHANNA MARIA, MARTINA JOHANNA, THORBECKE IV en ANTONIA.

Afbeelding
Datum 28 november 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 oktober. Vrachten. Hoewel het overzicht ditmaal, tengevolge van de wijziging in de vertrekdatum der mails, over een langer tijdperk loopt dan gewoonlijk, is het aantal afdoeningen dat te vermelden is, toch slechts beperkt; in de positie van vrachten kwam geen verbetering, en ofschoon voor een ogenblik verondersteld kon worden dat meer vraag ophanden was, kan nu, bij sluiting, slechts geconstateerd worden dat de stemming flauw is en de koersen zich eerder in een dalende richting bewegen dan omgekeerd. Het aantal onbevrachte schepen is tengevolge van nieuwe arrivementen weer toegenomen. Naar Nederland blijft de Factory de enige bevrachter; maar gaat zeer langzaam te werk en nam sedert uitgifte van het vorig bericht slechts een schip op. Particuliere lading wordt wel is waar iets ruimer aangeboden, maar de te bedingen koersen zijn zo laag dat alleen als bijlading daarvan gebruik zou kunnen worden gemaakt. Naar het Kanaal kwamen wel is waar weer enkele afdoeningen tot stand, en scheen het zelfs een ogenblik als of zich eindelijk behoefte aan scheepsruimte zou doen gevoelen, door dat voor een schip van meer dan bepaald handige capaciteit de koers van GBP 2.5/- in een haven te laden, verkregen werd, doch bij sluiting is de vraag weer zo goed als uitgestorven en valt niet te ontkennen dat in een achteruitgaande richting, veld gewonnen wordt. Naar Amerika is, om op Java te laden, niets omgegaan. Een te Padang liggend scheepje werd echter opgenomen tot GBP 2.10/- voor koffie van daar naar New York. Naar Australië werd GBP 1.2/6- voor suiker te lossen te Sydney geaccepteerd; voor Melbourne bestaat enige vraag tot GBP 1.5/-
De laatste afdoeningen voor Nederlandse schepen waren: ANTONIA GBP 2.2/6 voor suiker naar het Kanaal, stoomschip C. FELLINGER NLG 70 à 80 voor koffie, NLG 60 voor tabak, NLG 90 huiden, NLG 30 tin naar Amsterdam, suiker en koffie tot verschillende koersen naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, NOACH II, MR. JACOB VAN LENNEP, KINDERDIJK, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, KERSBERGEN, JOHANNA EN MARGARETHA, THORBECKE III, AMSTEL, GRAAFSTROOM, ZWERVER, JOHANNA MARIA, MARTINA JOHANNA, THORBECKE IV, CALIFORNIE, stoomschip PRINSES WILHELMINA, stoomschip C. FELLINGER, stoomschip PRINS FREDERIK.

Afbeelding
Datum 08 december 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 november. Vrachten. Op de plaats is er al zeer weinig omgegaan, zoals door de volgende afsluitingen aangetoond wordt: Nederlands, stoomschip, PRINSES WILHELMINA NLG 90 voor koffie, NLG 80 thee, NLG 110 huiden per last; ZWERVER heeft arak tot NLG 95 per last aangenomen, en ligt verder in lading, beide naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, NOACH II, MR. JACOB VAN LENNEP, KINDERDIJK, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, KERSBERGEN, JOHANNA EN MARGARETHA, THORBECKE III, AMSTEL, GRAAFSTROOM, JOHANNA MARIA, MARTINA JOHANNA, THORBECKE IV, CALIFORNIE, BATAVIER, THORBECKE II.

Afbeelding
Datum 20 december 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 november. Vrachten met enige meerdere afdoeningen doch tot steeds lagere cijfers. Nederlands THORBECKE IV suiker tot 37/6 per ton naar het Kanaal voor orders; NOACH II neemt 8.000 picols gouvernements koffie hier en te Bantam tot NLG 35 per last naar Nederland; CALIFORNIE naar Sydney suiker tot 20/- per ton.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, MR. JACOB VAN LENNEP, KINDERDIJK, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, KERSBERGEN, JOHANNA EN MARGARETHA, THORBECKE III, AMSTEL, GRAAFSTROOM, JOHANNA MARIA, MARTINA JOHANNA, BATAVIER, THORBECKE II, JOHANNA, NOACH IV, PRESIDENT TRAKRANEN.

Afbeelding
Datum 25 december 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 22 november. Vrachten. Gedurende de laatst verlopen veertien dagen vervolgde onze markt, zoals trouwens werd bevreesd, de dalende beweging, waarvan wij reeds in het bericht van 8 dezer melding maakten, en werd opnieuw tot lagere koersen afgedaan. Hoewel het niettegenstaande dit, niet aan transacties ontbroken heeft en ook door verzeilen naar vreemde havens enige schepen uit de markt genomen werden, is de onbevrachte vloot toch niet verminderd, daar zij door nieuwe arrivementen werd aangevuld. Naar Nederland gelukte het een afdoening tot stand te brengen, doch bij grote concurrentie en de geringe hoeveelheid beschikbaar product, niet dan met grote moeite en tot lage koers. De Factory maakte sedert enige tijd geen offertes meer en was slechts te vinden voor koffie als bijlading tot NLG 25; nu dezer dagen heeft de president zich echter laten overhalen enige duizenden picols tot NLG 35 af te staan, die toen tot basis voor bovenbedoelde afdoening hebben gestrekt. Licht goed blijft schaars en is ook slechts tot lage cijfers verkrijgbaar. Naar het Kanaal werd afgedaan tot GBP 1.17/6 doch is dat cijfer thans niet meer te bedingen; men biedt nog slechts GBP 1.15/- nu bekend geworden is dat in Europa voor een hier liggend schip GBP 1.12/6 de Oostzee optie inclusief, geaccepteerd werd. Naar Amerika is nog altijd een kleine lading suiker aan de markt en bij de achteruitgang der koersen naar het Kanaal mag aangenomen worden, dat binnenkort liefhebbers daarvoor zullen komen opdagen ook al is geen sprake van verhoging van het primitief geboden cijfer en dat toen te laag gevonden werd. Voor koffie en licht goed van Padang naar New York werd weer een klein schip opgenomen tot GBP 2.2/6 voor de koffie. Naar Australië kwamen enige geforceerde afdoeningen tot stand en ondergingen koersen in die richting derhalve ook een daling; laatstelijk werd GBP 1/- voor suiker naar Melbourne geaccepteerd. Naar de Perzische Golf werden 2 schepen opgenomen; hoewel hierdoor voorlopig in de behoefte is voorzien, kan mogelijk nog een derde schip van matige grootte daarheen geplaatst worden. In kustvrachten is wederom niets omgegaan.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen zijn: KINDERDIJK, NOACH IV, elk GBP 1.17/6 voor suiker. PADISTRAH laadt voor bevrachters rekening. In Europa afgesloten, alle naar het Kanaal. Nederlands, stoomschip PRINS VAN ORANJE koffie NLG 90, tin NLG 40 naar Amsterdam, koffie frank 90, tin frank 40 naar Marseille; stoomschip DRENTHE koffie NLG 85 naar Rotterdam en frank 85 naar Marseille;
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, MR. JACOB VAN LENNEP, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, KERSBERGEN, JOHANNA EN MARGARETHA, THORBECKE III, AMSTEL, GRAAFSTROOM, JOHANNA MARIA, MARTINA JOHANNA, BATAVIER, THORBECKE II, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, SLIEDRECHT, stoomschip MADURA.

Afbeelding
Datum 03 januari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 november. Vrachten. Scheepsruimte neemt voortdurend toe, terwijl meest alle afschepers zich van gelegenheid van hun producten hebben verzekerd. De enkele afgesloten charters tonen een snelle verlaging van de vrachtenmarkt aan en zullen vele schepen in ballast elders hun heil moeten zoeken. Bevrachtingen van Nederlandse schepen kwamen niet tot stand.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, MR. JACOB VAN LENNEP, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, JOHANNA EN MARGARETHA, THORBECKE III, AMSTEL, GRAAFSTROOM, KERSBERGEN, JOHANNA MARIA, MARTINA JOHANNA, BATAVIER, THORBECKE II, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN en SLIEDRECHT.

Afbeelding
Datum 17 januari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 december. Vrachten. De aangeboden scheepsruimte blijft de behoefte overtreffen en heeft men reeds lagere koersen geaccepteerd. De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen waren als volgt: stoomschip ZEELAND koffie tot NLG 85, thee NLG 80, huiden NLG 120 per last naar Rotterdam, en Ffrs 85 per ton voor suiker naar Marseille; stoomschip PRINSES AMALIA NLG 90 voor koffie, NLG 110 voor huiden, NLG 40 voor tin per last naar Amsterdam. De JOHANNA MARIA ligt in lading tot NLG 30 voor suiker, koffie en peper naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte schepen: LICHTSTRAAL, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, JOHANNA EN MARGARETHA, GRAAFSTROOM, MARTINA JOHANNA, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, SLIEDRECHT, JOHANNA EN MARIA en NIEUWE WATERWEG I.

Afbeelding
Datum 22 januari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 december. In de noteringen kwam sedert de 6e dezer geen verandering, doch de positie is enigszins gunstiger, doordat bij uiterst matige arrivementen nogal wat ruimte uit de markt genomen werd, en, hoewel de vraag, zoals in dit jaargetijde niet anders te wachten is, beperkt blijft, begint het toch moeilijk te worden daaraan te voldoen. Om nog op hoge koersen te rekenen is het seizoen te ver gevorderd, doch enige verbetering acht men niet onmogelijk. Naar Nederland werd weder een schip aangelegd op particulier product. De Factorij was niet aan de markt. In deze richting heerst zeer weinig vraag en zelfs geregelde lijnboten hebben moeite om vol te komen. Naar het Kanaal zouden enige matig grote schepen te plaatsen zijn en onderhandelingen worden gevoerd op basis van de laatste koersen. Het aantal passende disponibele vaartuigen is echter zeer gering. Schepen, in de Oosthoek liggende, bedongen Sh.2/6 per ton minder dan in de Westhoek betaald werd. Naar Amerika bestaat geen vraag en vonden ook geen afdoeningen plaats. Naar Australië wordt een schip gezocht van ca. 1.000 tons capaciteit en zou GBP 1.2/6 naar Melbourne te maken zijn. Naar de Perzische Golf is nog steeds een kleine lading te verschepen, doch men slaagde nog niet een passend schip te vinden. Het vervoer van 1.500 tons kolen van Bandjermassin naar Tandjong Priok is bij inschrijving gegund aan een Chinees te Soerabaija tot NLG 10 per ton. Nederlandse schepen werden niet opgenomen.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, JOHANNA EN MARGARETHA, GRAAFSTROOM, MARTINA JOHANNA, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, SLIEDRECHT, JOHANNA EN MARIA, NIEUWE WATERWEG I en VELOX, en de stoomschepen INSULINDE, ZUID-HOLLAND en KONINGIN EMMA.

Afbeelding
Datum 23 januari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 januari. Het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, is volgens een telegram uit Londen, te Soerabaja in aanvaring geweest.

Afbeelding
Datum 23 januari 1883
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 januari. Volgens telegram uit Londen, heden alhier bij de Vereeniging van Assuradeuren ontvangen, is het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, op de rede van Soerabaya in aanvaring geweest.

Afbeelding
Datum 26 januari 1883
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaija, 20 januari. Het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. A.K. Zweede, geankerd liggende, is aangevaren door het Engelse stoomschip PROPONTIS. Van schade wordt niets gemeld.

Afbeelding
Datum 31 januari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 december. Vrachten. Nieuwe afsluitingen hebben bijna niet plaats gehad. Bevracht werd het Nederlandse stoomschip INSULINDE koffie en damar tot NLG 90, huiden tot NLG 110, specerijen tot NLG 100, thee tot NLG 80, tin tot NLG 40 per last, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, JOHANNA EN MARGARETHA, GRAAFSTROOM, MARTINA JOHANNA, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, SLIEDRECHT, JOHANNA EN MARIA, NIEUWE WATERWEG I en VELOX.

Afbeelding
Datum 11 februari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 3 januari. Vrachten. Het jaarlijks overzicht levert, in tegenstelling met 1881, onbevredigende resultaten op. De eerste maanden zijn nog de beste geweest. Veel vraag heerste ook toen wel niet, doch op enkele uitzonderingen na werden toch nog redelijke koersen bedongen en juist met het begin van de nieuwe oogst nam ook de grote aanhoudende daling, die eerst ongeveer een week geleden haar einde heeft bereikt, een aanvang. Over het algemeen was de verwachting hoog gestemd; dit blijkt uit het vooruit bevrachten van verscheidene schepen tot koersen hoger dan in het jaar 1881 betaald werden, en het liet zich dus aanzien, dat men in de volle afscheeptijd nagenoeg dezelfde koersen zou besteed zien als in vorige jaren.
Een grote verandering in deze gunstige stand van zaken bracht de ongewone weersgesteldheid. Toen de bevrachte bodems, vermeerderd met enige vrachtzoekers, die geprefereerd hadden zelf de kans op hogere koers, dan in Europa besteed was, te lopen, binnenkwamen, was de weersgesteldheid van dien aard, dat afvoer naar de strandplaatsen, dus ook flinke afscheep, onmogelijk werden. Instede dus van in de volle afscheep, zoals in vorige jaren, hoge koersen te zien, had men veel moeite, zelfs tot de heersende lage koersen, een bevrachting tot stand te brengen. Ook konden in vorige jaren tot lonende cijfers schepen naar Singapore of de Philippijnen geplaatst worden, maar dit jaar was de toestand tengevolge van de vele wachtende schepen daar even ongunstig als hier en de hoeveelheid daarheen geplaatste ruimte is dan ook niet noemenswaard.
Omtrent de loop van koersen naar Nederland valt niets te zeggen, wat niet reeds in algemene trekken in de aanhef werd medegedeeld. In de eerste helft van het jaar accepteerde de Factorij nog ruimte van de Noord- en Zuidkust tot NLG 70, hoewel zij niet meer geregeld aan de markt was. De particuliere koersen waren vrijwel in overeenstemming hiermede, doch daar licht goed, of eigenlijk lading in het algemeen, gaandeweg schaarser werd, namen zij toch spoedig een dalende richting aan. De Factorij kwam wegens de langzame afvoer in tegenstelling tot vorige jaren in het nieuwe seizoen zeer laat aan de markt en kondigde de 15e augustus een inschrijving op de 23e dier maand aan. De hoeveelheid disponibel gestelde koffie voor ieder schip was slechts 15.000 pikols, en juist dat kwantum maakte het inschrijven zeer lastig. Ieder het wachten moede, wilde onder de opgenomen zijn, maar juist omdat voor het grootste aantal der wachtende schepen deze 15.000 pikols slechts de helft tot tweederde hunner capaciteit zouden uitmaken, begreep ook ieder, dat de resterende ruimte met veel moeite en tot lage koersen zou worden gevuld. De afloop der inschrijving was, dat er slechts twee schepen werden opgenomen, een tot de limiet à NLG 57,50 en een tot NLG 54,95, terwijl kort daarop verscheidene bodems tot NLG 55 de aangeboden 15.000 pikols accepteerden. Wat te voorzien was geweest, gebeurde. Had men kort voor de inschrijving nog NLG 65 en dadelijk daarna NLG 60 voor particuliere koffie bedongen, zeer spoedig was niet meer dan hoogstens NLG 30 te verkrijgen. Rijst werd afgeladen tot NLG 30 à 35, tabak tot NLG 25 à 17,50, huiden tot NLG 50 à 40. Suiker werd bijna niet aangeboden; in het begin van het jaar werd nog NLG 60 tot NLG 75 bedongen, voor een flinke partij werd kort geleden een vraag tot NLG 30 geweigerd en een offerte van NLG 25 geaccepteerd. Voor arak hielden de koersen zich het gehele jaar door vrij stationair; beneden NLG 95 werd niet verscheept, doch om een transactie mogelijk te maken moest dezer dagen NLG 80 worden geaccepteerd.
Voor koffie van Padang en Java naar Amerika werd besteed GBP 3, GBP 2.12/6 en ten slotte GBP 2.2/6; voor suiker GBP 1.15/-.
Ook voor stoomschepen is het afgelopen jaar verre van gunstig geweest. Meer dan één geregelde lijnboot heeft met wanruimte moeten vertrekken en al waren de koersen voor koffie en tabak niet belangrijk lager dan in 1881, suiker was niet te krijgen dan ten koste van concessies. Koffie werd aangenomen tot NLG 70 à 90, tabak tot NLG 85 à 70, en suiker tot tussen NLG 70 en 85 variërende cijfers, alles naar Nederland. Rijst uit de nieuwe oogst werd niet met geregelde lijnboten afgeladen. Een groot gedeelte ging met een in Europa gecharterde boot, terwijl een ander deel per zeilschip werd afgeladen.
De laatste afsluitingen voor Nederlandse schepen zijn: naar Rotterdam JOHANNA EN MARIA ligt aan NLG 80 en NLG 90 voor arak. De stoomschepen INSULINDE en KONINGIN EMMA NLG 90 koffie, NLG 100 specerijen en huiden naar Amsterdam, Ffrs, 90 koffie en peper naar Marseille; stoomschip ZUID-HOLLAND NLG 85 koffie, NLG 100 huiden naar Rotterdam en Ffrs 85 koffie naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, JOHANNA EN MARGARETHA, GRAAFSTROOM, MARTINA JOHANNA, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, SLIEDRECHT, NIEUWE WATERWEG I en VELOX, en het stoomschip CONRAD.

Afbeelding
Datum 15 februari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 januari. Vrachten onveranderd.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, JOHANNA EN MARGARETHA, GRAAFSTROOM, MARTINA JOHANNA, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, NIEUWE WATERWEG I en SLAMAT.

Afbeelding
Datum 22 februari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 17 januari. Vrachten. Veel nieuws valt niet te vermelden, want, hoewel de vraag naar scheepsruimte enigszins verbeterde, was de behoefte toch niet zo dringend, dat zij een verhoging der koersen tengevolge had, en de weinige afdoeningen, welke tot stand kwamen, hebben dan ook de laatst betaalde cijfers tot basis. Naar Nederland werden een paar schepen aangelegd, hoofdzakelijk op licht goed; lading, voornamelijk zwaar goed, is echter zeer schaars en voor koffie mag de notering dan ook niet hoger dan NLG 30 worden aangenomen. Naar het Kanaal werden in de Westhoek schepen gezocht en afschepers zouden genegen zijn voor passende vaartuigen naar omstandigheden goede koersen te besteden. Schepen echter, welke niet in alle opzichten voldoen, bedingen niet meer dan waarmede men zich in de Oosthoek moet tevreden stellen, alwaar tot GBP 1.12/6 ruimte werd verkregen. Naar Amerika werd voor suiker van Java naar Sandy Hook voor orders in Europa een hier liggend schip bevracht. Naar Australië noch naar de Perzische Golf vonden afdoeningen plaats.
De afdoeningen van Nederlandse schepen waren: LICHTSTRAAL ligt aan, NLG 30 koffie, licht goed tot geheime conditiën, en NEERLANDS VLAG idem, diverse producten tot geheime conditiën, naar Nederland; stoomschip CONRAD NLG 90 koffie, NLG 100 huiden, NLG 110 specerijen, naar Amsterdam; BURGEMEESTER SCHORER GBP 1.12/6 suiker van de Oosthoek naar het Kanaal; stoomschip UTRECHT NLG 85 koffie, NLG 100 huiden naar Rotterdam en Ffrs 70 suiker naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: AUGUSTE, JOHANNA EN MARGARETHA, GRAAFSTROOM, MARTINA JOHANNA, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, SLIEDRECHT, NIEUWE WATERWEG I, SLAMAT, ALCMARIA VICTRIX, URANIA en SOERABAIJA, en het stoomschip PRINS ALEXANDER.

Afbeelding
Datum 11 maart 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 10 maart. Volgens een alhier ontvangen telegram van Batavia, was het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, op de 8ste dezer van daar vertrokken met bestemming naar het Kanaal voor orders.

Afbeelding
Datum 13 juli 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 12 juli. Volgens een bij de rederij ontvangen telegram is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, hedenochtend te Falmouth voor order aangekomen. Alles wel.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 1 augustus. Volgens een ontvangen telegram is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, gisteren van Falmouth naar Greenock vertrokken, om aldaar te lossen.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 6 augustus. Volgens een heden ontvangen telegram van Greenock was het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, gisteravond behouden aldaar aangekomen.

Afbeelding
Datum 07 november 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 5 november. Het Nederlandse fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, thans te Greenock liggende, zal vandaar naar Cardiff vertrekken om kolen te laden naar Batavia.

Afbeelding
Datum 29 november 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 november. Volgens een bij de rederij ontvangen telegram is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, de 21e dezer in de namiddag van Greenock vertrokken naar Cardiff, ter inneming van de lading steenkolen.

Afbeelding
Datum 04 december 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 3 december. Volgens een ontvangen telegram is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, gistermiddag goed en wel te Cardiff aangekomen.

Afbeelding
Datum 06 januari 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 5 januari. Volgens een heden bij de rederij ontvangen bericht is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, op 31 december laatstleden met een lading steenkolen van Cardiff naar Batavia vertrokken.

Afbeelding
Datum 13 mei 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 april. Vrachten. Sedert ons laatste bericht is er in de toestand van de markt geen verandering gekomen, ofschoon ditmaal enige afdoeningen meer te vermelden zijn. Naar Nederland bestond volstrekt geen vraag en zal zulks wel blijven voortduren tot de opening van het nieuwe seizoen. Naar het Kanaal werden wederom een paar schepen tot de laatst betaalde koers opgenomen, terwijl een aan alle door bevrachters gestelde eisen voldoende bodem Sh.5/- meer bedong. Naar Lissabon voor orders hadden twee bevrachtingen plaats, beide met koffie van Makassar. De ene kwam tot stand met optie om in Europa of New York te lossen, de andere met optie van lossing te Triëst of Amsterdam. Naar Amerika werd geen ruimte voor koffie gezocht; een klein schip sloot echter af tot GBP 2.10/- voor een lading suiker van de Noordkust naar Montreal. Naar Australië werd een vaartuig bevracht met suiker naar Melbourne tot GBP 1.2/6 en zou in deze richting nog wel enige scheepsruimte te plaatsen zijn. Naar Auckland N.Z. werd een klein schip met suiker voor bevrachters rekening beladen.
Een paar der thans hier onbevracht liggende Nederlandse schepen boden zich aan voor het transport ten behoeve van het Gouvernement van 900 koyangs materiaal van Batavia naar de Blimbing-baai en werden voor NLG 150 per dag opgenomen.
Er vond slechts een bevrachting van een Nederlands schip plaats: het stoomschip KONINGIN EMMA naar Amsterdam koffie NLG 90, huiden NLG 110, indigo NLG 120, suiker tot geheime koers en naar Marseille indigo FFR 120.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, NOACH IV, LICHTSTRAAL, MARTINA JOHANNA, JACOBUS JOHANNES, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER en JAN VAN HAAFTEN, en de stoomschepen SUMATRA, SAMARANG en BURGEMEESTER DEN TEX.

Afbeelding
Datum 21 mei 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 april. In vrachten is zeer weinig omgegaan. Er zijn geen Nederlandse schepen bevracht.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, NOACH IV, LICHTSTRAAL, MARTINA JOHANNA, JACOBUS JOHANNES, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN en HELENA.

Afbeelding
Datum 04 juni 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 april. De vrachten blijven gedrukt. Afdoeningen worden niet gemeld.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, LICHTSTRAAL, MARTINA JOHANNA, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA en MEDEA.

Afbeelding
Datum 06 juni 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 3 mei. Vrachten. Ten gevolge van het verspringen der mails sedert het laatste bericht van 23 april is er slechts over een tijdvak van 10 dagen bericht te geven. De markt bleef nog steeds flauw, doch bestond er iets meer vraag. De afdoeningen beperkten zich echter slechts tot een paar schepen. Naar Nederland werd niets afgesloten. Naar Liverpool rechtstreeks werd een schip bevracht met zaksuiker tot GBP 1.12/6. Naar het Kanaal voor orders werd een bodem opgenomen, eveneens voor zaksuiker, tot GBP 1.15/- Ten gevolge van het verzeilen van verschillende schepen naar naburige havens is het aantal onbevrachte vreemde schepen, thans op onze kusten aanwezig, zeer gering, zodat er kans bestaat, dat bij een enigszins betere vraag de koersen zich minstens op het tegenwoordige standpunt zullen houden. Naar Amerika bestond geen vraag en ook naar Australië was er niets in de markt.
De enige bevrachting van een Nederlands schip was het stoomschip PRINSES MARIE naar Amsterdam: koffie NLG 90, tabak NLG 70, huiden NLG 110 en thee NLG 75.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, LICHTSTRAAL, GEBR. SMIT, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA en JOHANNA MARIA, en de stoomschepen NOORD HOLLAND, PRINS HENDRIK en NOORD-BRABAND.

Afbeelding
Datum 16 juni 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 mei.Vrachten. Er is iets meer vraag. De hieronder vermelde afsluitingen en het verzeilen van verschillende schepen naar elders hebben de scheepsruimte sterk doen verminderen. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen waren: stoomschip SUMATRA naar Amsterdam huiden NLG 110, thee NLG 75, specerijen NLG 100, tin NLG 40, en naar Marseille suiker tot geheime vracht; stoomschip NOORD-HOLLAND naar Rotterdam koffie NLG 90, tabak NLG 70, huiden NLG 110, indigo NLG 120; en copra Sh.60/- naar Marseille; MARTINA JOHANNA arak, tin en tabak naar Amsterdam tot verschillende vrachtkoersen.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, LICHTSTRAAL, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, JOHANNA MARIA en GRAAFSTROOM.

Afbeelding
Datum 24 juni 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 17 mei. Vrachten. De markt was iets levendiger en bestond er enigszins meer vraag, doch in de laatste weken ging er bijna niets om. Naar Nederland werden een paar schepen aangelegd, het ene met arak en tabak tot koersen beneden de laatste afdoeningen, het andere met koffie tot de vigerende koers. Naar Amsterdam voor orders werden een tweetal schepen opgenomen voor suiker tot de vracht van GBP 1.15/-, terwijl naar Lissabon voor orders GBP 1.12/6 besteed werd. Naar Amerika kwam van Padang een partij koffie aan de marekt, waarvoor een passende bodem opgenomen werd tot GBP 2.5/-.
Naar Australië kwamen geen charters tot stand en bestaat ook geen vraag.
Kustvrachten. Het vervoer van 6.000 tons steenkolen van Bandjermassin naar Soerabaija en Passaroean werd bij inschrijving tot NLG 6,22 per ton aangenomen.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: GEBROEDERS SMIT naar Amsterdam koffie NLG 45, tabak NLG 30, ligt aan; stoomschip PRINS HENDRIK naar Amsterdam koffie NLG 90, tabak NLG 70, huiden NLG 110; stoomschip NOORD-BRABAND naar Rotterdam dezelfde koersen.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, LICHTSTRAAL, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, JOHANNA MARIA en GRAAFSTROOM en de stoomschepen VOORWAARTS, PRINS FREDERIK, LIMBURG en MACASSAR.

Afbeelding
Datum 01 juli 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 mei. De markt blijft stil en er hebben weinig nieuwe afsluitingen plaats gehad. Nederlands stoomschip LIMBURG koffie tot NLG 90, huiden tot NLG 110 en thee tot NLG 75 per last naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, LICHTSTRAAL, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, JOHANNA MARIA en GRAAFSTROOM. In lading liggen de Nederlandse stoomschepen VOORWAARTS, PRINS FREDERIK en MACASSAR.

Afbeelding
Datum 07 juli 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 mei. Vrachten. Sedert het bericht van de 17e dezer bleef de markt flauw en vermeerderde de onbevrachte vloot niet. Naar Nederland gaf de Factorij een gedeeltelijke lading aan een schip, dat daarop begon aan te leggen tot bestaande koersen. Naar Het Kanaal bestond enige vraag naar ruimte in stoomschepen, doch zeilschepen werden niet gezocht. Naar Amerika noch naar Australië kwamen afdoeningen tot stand en bestaat er hoegenaamd geen vraag. De laatste bevrachtingen zijn: LICHTSTRAAL NLG 45 voor 13.000 picol Factorij-koffie en NLG 31,50 tabak naar Rotterdam, ligt aan; stoomschip VOORWAARTS NLG 110 huiden, NLG 75 thee, NLG 40 tin, NLG 120 indigo naar Amsterdam en Ffrs. 90 peper, Ffrs 40 tin, Ffrs 90 gom damar, Ffrs 120 indigo en suiker tot geheime koers naar Marseille; GEBROEDERS SMIT NLG 32,50 voor tabak naar Amsterdam (en niet NLG 30, zoals vroeger werd vermeld).
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, JOHANNA MARIA, GRAAFSTROOM, CONSTANTIA, en de stoomschepen PRINS FREDERIK, PRINS VAN ORANJE en MACASSAR.

Afbeelding
Datum 15 juli 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. Vrachten. De markt blijft stil en er hebben bijna geen afslutingen plaats bij toenemende scheepsruimte. Nederlandse stoomschepen MACASSAR koffie tot NLG 85, tabak NLG 67,50, huiden NLG 110 per last, en PRINS FREDERIK koffie tot NLG 90, tabak NLG 70, huiden NLG 110, thee NLG 75, tin NLG 40 per last, beide naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, JOHANNA MARIA, GRAAFSTROOM, CONSTANTIA, NOACH III, JOHANNA, BATAVIER en INSULINDE.

Afbeelding
Datum 30 juli 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 21 juni. Vrachten stil en er zijn bijna geen afdoeningen tot stand gekomen. Het Nederlandse schip JOHANNA MARIA werd bevracht tot geheime vracht hier en te Macassar te laden naar Amsterdam. Het stoomschip DRENTHE koffie NLG 90, huiden NLG 110, tabak NLG 70, indigo NLG 120 per last naar Nederland, en suiker Sh.50/- en kopra Sh.70/- per ton naar Marseille voor orders.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, AMSTEL, MAASNYMPH, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, JOHANNA MARIA, GRAAFSTROOM, CONSTANTIA, NOACH III, JOHANNA, BATAVIER en INSULINDE.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 juni. Vrachten. Ons laatste bericht was van de 14e dezer. De algemene toestand van de markt is sedert enigszins verbeterd. De vraag werd iets levendiger. doch de onbevrachte vloot vermeerderde. Naar Nederland werd een in alle opzichten aan de eisen der bevrachters beantwoordend schip voor een lading koffie en rijst opgenomen tot een hogere vracht dan de laatst betaalde. Voor de eerste partij gouvernements-koffie uit het nieuwe seizoen werd door de Factorij een schip opgenomen tot NLG 50, doch schijnt de afvoer nog niet genoeg te zijn om met bevrachtingen te kunnen doorgaan. Naar het Kanaal ging nog niets om, doch zullen wel spoedig enige afdoeningen tot stand komen. Naar Amerika werd een schip opgenomen om te Padang koffie en licht goed te laden voor New York tot GBP 2.2/6 voor koffie. Voor Australië bestaat enige vraag, doch de gedane biedingen konden nog niet tot afsluiten leiden. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: AMSTEL NLG 50 voor een volle lading Factorij-koffie naar Amsterdam; stoomschip PRINSES WILHELMINA NLG 90 koffie, NLG 75 thee, NLG 110 huiden, en suiker tot geheime koers naar Amsterdam. FFrs 120 indigo. FFrs 90 gom damar naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, GRAAFSTROOM, CONSTANTIA, NOACH III, JOHANNA, BATAVIER, INSULINDE, THORBECKE V en THORBECKE III.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 juli. Vrachten. Bij meer vraag naar ruimte waren afdoeningen vrij talrijk, de stemming is vast. Bevracht werden de Nederlandse schepen: naar Amsterdam stoomschip GELDERLAND koffie NLG 90, huiden NLG 110, tin NLG 40, indigo NLG 120 per last, en naar Marseille voor order suiker tot Sh.50/- per ton; stoomschip PADANG koffie NLG 85, suiker NLG 45, huiden NLG 110, thee NLG 75, indigo NLG 120 per last; THORBECKE V een volle lading gouvernements-koffie van de Noordkust tot NLG 50, en van de Zuidkust tot NLG 60 per last; naar Schiedam GRAAFSTROOM idem NLG 50 van de Noordkust en NLG 60 van de Zuidkust.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ANTONIA, MAIBIT, NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, JAN VAN HAAFTEN, HELENA, MEDEA, CONSTANTIA, BATAVIER, NOACH III, JOHANNA, THORBECKE III, INSULINDE, en L.R. KOOLEMANS BEIJNEN.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 19 juli. Nu er meer suiker binnenkomt, is de vraag naar scheepsruimte toegenomen en hebben er verscheidene afdoeningen plaats gehad. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: naar Dordrecht JAN VAN HAAFTEN 25.000 pikols Gouvernements-koffie NLG 50 per last, en vult verder op; naar Middelburg ANTONIA volle lading Gouvernements-koffie NLG 50 per last; naar Rotterdam stoomschip BATAVIA koffie NLG 90, huiden NLG 110, indigo NLG 120, thee NLG 70 per last; suiker Sh.50/- of in verhouding hoger, wanneer naar Engeland; naar Amsterdam PRINSES AMALIA koffie NLG 90, huiden NLG 110, indigo NLG 120 per last, suiker GBP 2.10/- per ton.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: MAIBIT, NEERLANDS VLAG, MAASNYMPH, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, CONSTANTIA, NOACH III, JOHANNA, BATAVIER, INSULINDE, THORBECKE III, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, THORBECKE I, PRINS HENDRIK, CORNELIA, AMSTERDAM, MERAPI, SLAMAT en NEREUS.

Afbeelding
Datum 08 september 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 augustus. Vrachten. Ofschoon men niet kan zeggen dat er op het ogenblik veel vraag bestaat, wordt er toch meer leven verwacht wanneer het produkt ruimer binnenkomt. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: naar Rotterdam stoomschip ZEELAND, koffie NLG 95, huiden NLG 115, thee NLG 80 per last, alles van de Zuidkust, en naar de Middelllandse Zee voor order suiker Sh.50/- per ton; naar Middelburg INSULINDE 25.000 pikols Gouvernements-koffie NLG 50, en ligt in lading.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, CONSTANTIA, JOHANNA, THORBECKE III, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, THORBECKE I, PRINS HENDRIK, CORNELIA, AMSTERDAM, MERAPI, SLAMAT en NEREUS.

Afbeelding
Datum 13 september 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 augustus. Vrachten. De flauwe stemming, in het bericht van 26 juli vermeld, bleef ook gedurende de laatste 14 dagen voortduren. Er bestond wel is waar enige meerdere vraag, doch in geen verhouding tot de onbevrachte vloot, die wederom met enige bodems vermeerderde. Naar Nederland kwam de Factorij weer aan de markt, gaf een gedeeltelijke lading aan een groot schip, dat daarop aanlegde, en nam een andere bodem op voor een volle lading koffie; beide bevrachtingen vonden tot de laatst betaalde koers plaats. Zij is thans weer voorlopig uit de markt. Particuliere lading blijft schaars; voor een partij arak werd weer NLG 100 bedongen. Naar het Kanaal werden een paar vaartuigen afgesloten op de basis van de vorige afdoeningen, doch verminderd met de extra assurantie-premie. Naar het zich laat aanzien, mag men binnenkort weer meer vraag in deze richting verwachten. Voor Amerika werd niets opgenomen, doch naar Australië tot de laatst betaalde koers een schip afgedaan en bestaat nog wel enige vraag. Naar Auckland werden een paar scheepjes opgenomen, doch schijnt thans in de behoefte voorzien te zijn.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: THORBECKE III NLG 50 volle lading Factorij-koffie naar Nederland; JOHANNA ligt aan, NLG 100 arak; JOHANNA EN MARGARETHA NLG 75, laadt koffie te Menado; stoomschip CONRAD NLG 90 koffie, NLG 120 indigo, NLG 110 huiden, alle naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, CONSTANTIA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, THORBECKE I, PRINS HENDRIK, CORNELIA, AMSTERDAM, MERAPI, SLAMAT, NEREUS, MARIE en MR. JACOB VAN LENNEP.

Afbeelding
Datum 23 september 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 augustus. Vrachten. De stemming is vast, ofschoon afsluitingen niet talrijk zijn. Bevracht werden de Nederlandse schepen: stoomschip ZUID-HOLLAND koffie NLG 90, tabak NLG 70, huiden NLG 110, indigo NLG 120 per last naar Rotterdam; stoomschip JACATRA koffie NLG 85, huiden NLG 110, thee NLG 70 naar Amsterdam en thee Sh.50/- per 40 cub.ft. naar Londen; THORBECKE I volle lading Gouvernements-koffie tot NLG 50 per last naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, CONSTANTIA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, CORNELIA, AMSTERDAM, MERAPI, SLAMAT, NEREUS, MARIE, MR. JACOB VAN LENNEP en VOORLICHTER.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 augustus. Vrachten. De koersen houden zich goed staande en er is vrij veel omgegaan. Verschillen in de noteringen worden in de meeste gevallen door extra assurantie opgewogen. De laatste afsluitingen van Nederlandse schepen waren als volgt: JOHANNA heeft arak tot NLG 100 per last aangenomen en ligt in lading; stoomschip KONINGIN EMMA koffie tot NLG 90, rijst en tabak NLG 70, huiden NLG 110, indigo NLG 120 per last, beide schepen naar Amsterdam; stoomschip SOERABAJA koffie NLG 90, tabak NLG 70, huiden NLG 110, indigo NLG 120, naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, CORNELIA, MERAPI, SLAMAT, NEREUS, MARIE, MR. JACOB VAN LENNEP, EENDRAGT, VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA en BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 september. Vrachten. Sedert de uitgifte van ons vorig bericht kenmerkte zich onze markt door een tamelijk levendige vraag, hoewel het aantal opgenomen schepen niet in verhouding staat tot de disponibele ruimte. Naar Nederland bevrachtte de Factorij wederom een schip van de Noordkust tot de laatst bestede koers, terwijl zij voor een kleine lading van de Zuidkust NLG 5 meer betaalde. Haar behoeften schijnen thans weer vervuld te zijn. Particuliere lading kwam niet aan de markt. Naar het Kanaal bestond goede vraag en werden verscheidene bodems bevracht tot Sh.50/- voor eerste klasse schepen, terwijl bij minder goed geklasseerde vaartuigen de extra assurantiepremie van dit cijfer werd afgetrokken. Ogenblikkelijk heerst er enige kalmte in deze richting. Naar Amerika werd een klein schip opgenomen voor koffie en rijst van Macasser en Batavia tot Sh.50/-. Naar Australië ligt een elders afgesloten bodem in lading. Naar Auckland zijn twee afdoeningen te vermelden van kleine schepen, het ene tot Sh.27/6, het andere tot Sh.30/-.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: CORNELIA NLG 50 volle lading Factorij-koffie van de Noordkust naar Amsterdam; MR. JACOB VAN LENNEP NLG 55 dito van Tjilatjap naar Amsterdam; stoomschip KONING WIULLEM III NLG 85 koffie, NLG 110 huiden, NLG 100 specerijen, NLG 67,50 tabak, NLG 120 indigo naar Amsterdam en Sh.35 suiker voor order; stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX NLG 90 koffie, NLG 70 tabak, NLG 110 huiden, NLG 70 rijst, NLG 75 thee, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, MERAPI, SLAMAT, NEREUS, MARIE, EENDRAGT, VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V en KOSMOPOLIET III.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1884
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 oktober. Het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. A.K. Zweede, is enige dagen geleden bevracht door de Factorij te Batavia to NLG 50 voor een lading koffie naar Middelburg.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 september. Vrachten. Er komen steeds vele schepen aan maar de vrachten houden zich goed staande op de vorige cijfers, zijnde lagere noteringen een gevolg van extra assurantiepremie.
De laatste afdoeningen van Nederlandse schepen waren: stoomschip UTRECHT koffie NLG 90, huiden NLG 110, tabak NLG 70, indigo NLG 110, tin NLG 30 per ton naar Rotterdam; MERAPI volle lading Gouvernements-koffie NLG 50 per last naar Amsterdam; SLAMAT volle lading koffie NLG 50 per last voor Gouvernements- en NLG 50 voor particuliere rekening naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, NEREUS, MARIE, EENDRAGT, VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V, KOSMOPOLIET III en LOTOS.

Afbeelding
Datum 23 oktober 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 20 september. Vrachten. De levendigheid van de markt, waarvan het bericht van de 6e dezer melding maakte, bleef ook in de laatste twee weken bestaan. De onbevrachte vloot nam weer aanzienlijk toe. Naar Nederland kwam de Factorij weer aan de markt, nam een schip op voor een volle lading en gaf een gedeeltelijke lading aan een ander vaartuig, waarmede haar behoeften voorlopig vervuld waren. Particuliere lading blijft schaars. Naar het Kanaal waren enige bodems bevracht tot de laatst betaalde koers met vermindering van vracht voor extra assurantie-premie en bestaat er nog enige vraag. Naar Amerika is geen vraag, doch de over een week te Padang in veiling te brengen koffie zal enige scheepsruimte uit de markt nemen. Naar Australië en Auckland ging niets om en bestond ook geen vraag.
De enige bevrachting van een Nederlands schip was het stoomschip SUMATRA NLG 90 koffie, NLG 70 tabak, NLG 70 rijst, NLG 110 huiden, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, BURGEMEESTER SCHORER, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, NEREUS, MARIE, EENDRAGT, VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V, KOSMOPOLIET III, MARIA en BAARN.

Afbeelding
Datum 05 november 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 september. De vrachten naar Het Kanaal houden zich op Sh.50/- niveau goed staande met vooruitzicht op hogere cijfers wanneer er meer product disponibel komt. Lagere cijfers worden door hogere assurantiepremie gecompenseerd. De laatste afdoeningen voor Nederlandse schepen waren als volgt: stoomschip SAMARANG koffie tot NLG 90, huiden NLG 110, tabak NLG 70, tin NLG 30 per last naar Rotterdam, en naar Marseille suiker FFR. 50 en kopra Sh.70/- per ton; stoomschip PRINSES MARIE koffie tot NLG 95, huiden NLG 115, kaneel NLG 125 per last van de Zuidkust, huiden NLG 110 en tabak NLG 70 van de Noordkust, naar Amsterdam; BURGEMEESTER SCHORER 25.000 pikols Gouvernements-koffie tot NLG 50 per last naar Middelburg, en ligt in lading.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NEERLANDS VLAG, HELENA, L.R. KOOLEMANS BEIJNEN, PRINS HENDRIK, NEREUS, MARIE, EENDRAGT,
VOORLICHTER, NACHTEGAAL, MARY, SINDORO, JOHANNA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, SMEROE, NOACH V, KOSMOPOLIET III, LOTOS, MARIA en BAARN.

Afbeelding
Datum 27 december 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 26 december. Volgens ontvangen telegram van Batavia 24 dezer, is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Java naar Middelburg vertrokken.

Afbeelding
Datum 07 juni 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoping te Middelburg. De makelaars Jac. de Kanter en L. E. Hendrikse, als lasthebbende van hu meesters, zijn van mening in het openbaar te verkopen op zaterdag de 27e juni 1885, in de bovenzaal van de sociëteit De Vergenoeging op de Groote Markt te Middelburg, des namiddags te 3 uren precies, ten overstaan van de notaris A.M. Tak, het snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, laatst gevoerd door kapt. A.K. Zweede, lang volgens meetbrief over steven 59,00 m, wijd 12,47 m en hol 7,56 m, groot 3.501,94 m³ of 1.236,18 tonnen, geclassificeerd bij de Nederlandsche Vereniging A.1 voor 12 jaren en bij Lloyds A.1 voor elf jaren. Gebouwd te Middelburg ten jare 1878, laatst gekoperd in het najaar 1883 en van Java geretourneerd de 23e april 1885, liggende aan de Loskaai te Middelburg, benevens rondhouten, staand- en lopend want, ankers, kettingen, zeilen en verdere inventaris, zoals omschreven in afzonderlijke notities.
Afzonderlijk zullen nog verkocht worden: een chronometer 56 uren van Hohwu nummer 486 en een chronometer 56 uren van Barraud nummer 2648.
Het schip is donderdag en vrijdag vóór en op de verkoopdag te zien, van des morgens 9 tot 12 en des namiddags van 2 tot 6 uren, tegen afgifte van een toegangskaart, te verkrijgen bij bovengenoemde makelaars, bij wie tevens nadere informatiën benevens veil-conditiën en inventaris te bekomen zijn.
(opm: schip gaat over naar: v.d. Gevel & Van Vessem, Rotterdam; herdoopt in NELLY & HELENA)

Afbeelding
Datum 28 juni 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van schepen te Middelburg op 27 juni: het Nederlandse fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, groot 1.236,18 tonnen, gebouwd in 1878, is heden verkocht voor NLG 42.700 aan een rederij onder boekhouderschap van de heren W.L. van Leeuwen en F.L. van Ruijven alhier.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 18 augustus. Volgens een alhier ontvangen telegram van North Shields is het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, gisteren aldaar aangekomen.

Afbeelding
Datum 01 september 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 30 augustus. Volgens een telegram uit North Shields is het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, heden van daar naar Onrust vertrokken.

Afbeelding
Datum 29 december 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 28 december. Volgens een gisteren ontvangen telegram van Batavia, is het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, Straat Sunda gepasseerd.

Afbeelding
Datum 01 februari 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 december. Vrachten. Sedert het bericht van 16 dezer bleef de markt zeer flauw en ging er ten gevolge der feestdagen zeer weinig om. De onbevrachte vloot bleef stationair en overtreft nog verre de behoefte. Naar Nederland begonnen twee schepen aan te leggen, geholpen door een partijtje gouvernements koffie. Particuliere lading wordt weinig aangeboden, en wacht men met de afscheep van de opgeschuurde veilingskoffie zo lang mogelijk, in de hoop dat de voorgestelde vermindering der uitgaande rechten binnen korte tijd haar beslag zal krijgen. Naar het Kanaal werden een paar schepen bevracht op de basis van Sh.32/6 voor droge suiker, en werd een schip opgenomen voor zaksuiker tot Sh.21/3 per ton netto ingenomen gewicht. Er bestaat nog enige vraag naar scheepsruimte voor deze beide soorten van suiker. Naar Australië bestond geen vraag en zijn geen afsluitingen te vermelden.
De laatste bevrachtingen zijn: Nederlandse CORNELIA NLG 30,- voor 7.500 picols gouvernementskoffie, ligt aan naar Rotterdam, en NOACH IV dito naar Amsterdam; stoomboot VOORWAARTS NLG 75,- koffie, NLG 75,-- huiden, NLG 45,- tabak, NLG 20,- tin, naar Amsterdam, en Ffrs. 20,- tin, suiker tot Sh.30/- naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: INSULINDE, GRAAFSTROOM, GEBROEDERS SMIT, VOORLICHTER, PRINSES WILHELMINA, LOTOS, JOHAN THEODOR, en BURGEMEESTER SCHORER.

Afbeelding
Datum 02 februari 1886
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 januari. Het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van North Shields naar Onrust, is heden alhier aangekomen.

Afbeelding
Datum 10 februari 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 januari. Vrachten zo goed als zonder zaken.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: INSULINDE, GRAAFSTROOM, GEBROEDERS SMIT, VOORLICHTER, PRINSES WILHELMINA, JOHAN THEODOR, LOTOS en BURGEMEESTER SCHORER.

Afbeelding
Datum 12 februari 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia 13 januari. Vrachten. De loop der vrachten in het afgelopen jaar is zeker voor de rederijen niet aanmoedigend geweest, en was er zelden een jaar, waarin volstrekt geen verbetering was waar te nemen; want, kon men in het eerst half jaar moeilijk een verhoging der koersen verwachten, omdat in dat tijdvak de lading meestal schaars is, zelfs tegen het begin van het nieuwe afscheepseizoen was zij niet van belang. Steeds was de onbevrachte vloot groter dan de vraag, en werd deze laatste nog beperkt doordien verscheidene vooruit bevrachte bodems juist in het begin van het seizoen binnenvielen, terwijl de toestand in de naburige markten, als: Singapore, China, Australië, van dien aard was, dat de Java-markt van daar geen steun kon verwachten, en dus alles medewerkte om de koersen hier op en laag peil te doen blijven. De mindere oogsten deden ook wel hun invloed gelden, doch zal men dit wat de suiker betreft eerst in dit eerst halfjaar bemerken, terwijl de mindere koffieoogst slechts van invloed was op de Hollandse schepen, waarvan de meesten wegens leeftijd en klasse niet voldeden aan de bepalingen der assuradeuren, en dus alleen tegen vergoeding der extrapremie voor suiker zouden hebben kunnen dienen. Daar echter de basis reeds zo laag was, bleek na aftrek der extra-assurantie het cijfer zeker niet aannemelijk en influenceerde hun tonnenmaat dan ook niet erg op de gehele voor suiker aangeboden hoeveelheid. De schepen voor Nederland wensende te laden, troffen het zeer slecht. De gouvernementsoogst was op de helft van dien van vroegere jaren begroot, en ook de particuliere koffie was verre van overvloedig. Na afscheep van de oude oogst, waarvoor het nog gelukte NLG 45,- à NLG 40,- te bekomen, schoot er voor de liggende schepen niets anders over dan af te wachten, welke hoeveelheid gouvernementskoffie ter verscheep per zeilgelegenheid aan de markt zou komen. Op 15 augustus bood de Factorij gelegenheid aan om voor 2 bodems 40.000 picols koffie te kunnen verkrijgen, en was het resultaat der 26 inschrijvers dat zij tot NLG 23,87½ en NLG 25,- ruimte verkreeg. Reeds op 1 augustus was voor Menado koffie ruimte verkregen tot NLG 48,50. Eerst in oktober was de Factorij weder in staat om met behulp van 25.000 picols aan 3 schepen het aanleggen mogelijk te maken, terwijl zij in het begin van dit jaar tussen 2 bodems 15.000 picols legkoffie kon verdelen. Particuliere lading bleef voor zeilschepen zeer schaars, en de vrachtcijfers werden steeds minder. Arak daalde van NLG 100,- op NLG 60,-. Naar het Kanaal bleven koersen nagenoeg gelijk. In het eerste halfjaar werd afwisselend Sh.35/-, Sh.32/6 à Sh.30/- besteed, zonder echter enige levendigheid. Het nieuwe seizoen opende met Sh.42/6, doch waren de afdoeningen slechts zeer gering. Een maand later was het cijfer dan ook reeds op Sh.35/- à Sh.30/- teruggelopen, tot welke koersen tot het einde van het jaar ruimte werd verkregen. De afscheep ging zeer vlug daar op het einde oktober reeds een miljoen picols suiker meer was verladen dan in vorige jaren, en daar de oogst een miljoen picols minder bedragen zal, bestaat er niet veel kans op verbetering vóór het nieuwe seizoen. Naar Amerika daalden de cijfers voor koffie van Sh.40/- tot Sh.30/- per ton en werd zelfs suiker tot Sh.20/- geaccepteerd. Voor een gedeelte koffie uit de laatste Padang-veiling werd ruimte opgenomen tot Sh.25/- per ton. Voor Australië werd het gehele jaar alhier niets opgenomen. Het enigste beladen schip werd in Australië bevracht. In januari werd voor Auckland een klein schip genomen tot Sh.25/-, doch sedert dien bestond ook voor die bestemming geen vraag. Naar de Perzische Golf werd geen ruimte gezocht, doch naar China werd voortdurend suiker afgescheept, meestal met de geregelde verbinding der Nederlands-Indische Stoomvaart Maatschappij. Stoomboten hebben rijkelijk hun deel van de slechte toestand gehad met uitzondering van een paar maanden waarin Sh.45/- werd betaald, moesten de geregelde lijners zich met Sh.25/-, Sh.32/6 en Sh.35/- voor suiker tevreden stellen, en er was geen voldoende andere lading om dit product tot die cijfers te kunnen weigeren. Koffie, hetwelk in 1884 tot NLG 90,- verkregen werd, daalde februari maart wegens de concurrentie van vreemde boten tot NLG 50,-, kwam spoedig weder op NLG 65,- à 75,-, en bleef ongeveer daarop tot heden staan. Rijst moest NLG 40,- en later tot NLG 30,- worden geaccepteerd. Vreemde boten werden weinig bevracht, voor zover ons bekend was de hoogste koers Sh.47/6 per ton en werd later tot Sh.25/- afgescheept.
De laatste bevrachtingen zijn: Nederlandse stoomboot PRINS FREDERIK NLG 75,- koffie, NLG 75,- huiden, NLG 45,- tabak, NLG 20,- tin, naar Amsterdam; stoomboot KONINGIN EMMA NLG 75,- koffie, NLG 75,- huiden, NLG 20,- tin, naar Amsterdam, en Ffrs. 75,- koffie, Ffrs. 20,- tin naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: INSULINDE, GRAAFSTROOM, GEBROEDERS SMIT, VOORLICHTER, PRINSES WILHELMINA, LOTOS, JOHAN THEODOR, en BURGEMEESTER SCHORER.

Afbeelding
Datum 23 februari 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 19 januari. Vrachten stil. Nu het seizoen ten einde spoedt, zijn er slechts weinig afsluitingen tot stand kunnen komen. Het Nederlandse stoomschip NOORD-HOLLAND laadt koffie en huiden tot NLG 75 en krossoks NLG 40 per last naar Rotterdam en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: INSULINDE, GRAAFSTROOM, GEBROEDERS SMIT, VOORLICHTER, PRINSES WILHELMINA, JOHAN THEODOR, LOTOS en BURGEMEESTER SCHORER.

Afbeelding
Datum 28 februari 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 januari. Vrachten. Sedert ons bericht van 13 dezer kwam enig meer leven in onze markt en bestond er wat meer vraag. Naar Holland ging niets om. Naar Kanaal v. O. werden wederom een paar schepen bevracht voor droge suiker tot GBP 1.6/3 en GBP 1.7/6 naar gelang van het aantal laadplaatsen en werd er een bodem opgenomen voor zaksuiker tot GBP 1.1/3 per ton netto ingenomen gewicht. Een klein schip werd afgesloten voor een som in de roes, doch krijgt slechts een gedeeltelijke lading. Naar Amerika bedong een klein vaartuig GBP 1.10/- voor koffie van Pasoeroean en moet te Padang opvullen met cassia tot GBP 2.2/6 naar New York. Een groot schip werd afgedaan tot GBP 1.5/- voor zaksuiker naar New York direct. Naar Montreal werd scheepsruimte opgenomen tot GBP 1.10/- voor suiker, te Batavia te laden. In andere richtingen vonden geen transacties plaats en bestond ook geen vraag. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlandse PRINSES WILHELMINA NLG 75,- koffie, NLG 45,- tabak, NLG 20,- tin naar Amsterdam, en suiker tot geheime koers naar Marseille, JOHAN THEODOR GBP 1.7/6 van 3 plaatsen uit de Oosthoek naar het Kanaal voor order; Nederlandse GRAAFSTROOM GBP 1.5/- per ton netto ingenomen gewicht zaksuiker naar New York.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: INSULINDE, GEBROEDERS SMIT, PRINSES WILHELMINA, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, en SOPHIA.

Afbeelding
Datum 10 maart 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 februari. Vrachten. Er was weinig vraag naar scheepsruimte en slechts enkele afdoeningen zijn tot stand gekomen. Het Nederlandse stoomschip NOORD-BRABAND laadt rijst tot NLG 40, tabak NLG 45, krossoks NLG 40, huiden NLG 75 per last en suiker tot geheime vracht naar Rotterdam en thee sh. 30/- per kubieke voet naar Engeland; de INSULINDE stroopsuiker, vracht en bestemming geheim.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, VOORLICHTER, PRINSES WILHELMINA, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER en SOPHIA.

Afbeelding
Datum 24 maart 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 februari. Vrachten nagenoeg zonder afdoeningen. Het Nederlandse stoomschip LIMBURG laadt koffie en huiden NLG 75, tabak NLG 45, krossoks NLG 40, rijst NLG 40, specerijen NLG 90, indigo NLG 120 per last naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, PRINSES WILHELMINA, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER en EENDRAGT.

Afbeelding
Datum 28 maart 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 ferbruari. Vrachten. Sedert het bericht van 10 dezer bleef de markt nagenoeg onveranderd en was de vraag zeer beperkt. De onbevrachte vloot bleef stationair, daar de opgenomen tonnenmaat in evenredigheid stond tot die der aangekomen schepen. Naar Holland bleef de factorij uit de markt, terwijl particuliere lading bijna niet te verkrijgen is. Naar het Kanaal werden een paar schepen bevracht met droge suiker tot Sh.27/6, en twee bodems opgenomen voor zaksuiker tot Sh.25/- per ton netto ingenomen gewicht en beperkt zich de vraag tot scheepsruimte voor dit laatste artikel. Naar Amerika en Australië ging niets om en bestond ook geen vraag.
Kustvracht. Het vervoer van 500 ton kolen van Soerabaija naar Dobo werd bij inschrijving aangenomen tot NLG 18,- per ton.
De laatste bevrachting is: Nederlandse stomer MADURA NLG 75,- koffie, NLG 75,- huiden, NLG 45,- tabak, NLG 40,- rijst, NLG 20,- tin, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: Nederlandse GEBROEDERS SMIT, LOTOS, PRINSES WILHELMINA, BURGEMEESTER SCHORER, en EENDRAGT.

Afbeelding
Datum 07 april 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 maart. Vrachten zo goed als zonder zaken. Bevracht werden de volgende Nederlandse schepen: het stoomschip GELDERLAND: koffie NLG 75, tabak NLG 45, krossoks NLG 40, tin NLG 20 per last naar Nederland en suiker tot geheime prijs naar Marseille en Nederland; stoomschip PRINS ALEXANDER: koffie NLG 75, tabak NLG 50, tin NLG 20 per last naar Amsterdam, en tin Ffrs 20 per ton en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, PRINSES WILHELMINA, BURGEMEESTER SCHORER en EENDRAGT.

Afbeelding
Datum 10 april 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 maart. Vrachten. Gedurende de laatste veertien dagen kwam er geen verandering in de vrachtenmarkt. De vloot vermeerderde enigszins, doch de vraag was zeer beperkt. Naar Nederland zijn enige kleine partijen koffie in de markt, doch daar de afscheep eerst tegen einde april en begin mei verlangd wordt, kwam er nog geen afdoening tot stand. Naar het Kanaal werden een paar bodems bevracht voor stroopsuiker tot Sh.22/6 en voor droge suiker tot Sh.27/6, en bestaat er voor beide soorten nog enige vraag. Voor Amerika en Austrtalië werd niets opgenomen. De laatste bevrachtingen voor Nederlandse schepen zijn: stoomschip PRINSES AMALIA NLG 75 koffie, NLG 74 huiden, NLG 50 tabak en NLG 20 tin, alles naar Amsterdam, en stoomschip BATAVIA idem naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, PRINSES WILHELMINA, BURGEMEESTER SCHORER, EENDRAGT en SOPHIA.

Afbeelding
Datum 21 april 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 maart. Vrachten zonder noemenswaardige omzet. De Nederlandse PRINSES WILHELMINA heeft particuliere koffie tot NLG 35 per last aangenomen naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, EENDRAGT, SOPHIA en NEREUS.

Afbeelding
Datum 04 mei 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 maart. Vrachten nagenoeg zonder afdoeningen. Het Nederlandse stoomschip ZEELAND laadt koffie NLG 75, tabak NLG 45, krossoks NLG 40, per last naar Rotterdam, en het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX koffie NLG 75 en tabak NLG 50 per last naar Amsterdam
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA en NEREUS.

Afbeelding
Datum 18 mei 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 april. Vrachten. Het Nederlandse stoomschip SUMATRA laadt koffie NLG 75 en tabak NLG 50 per last naar Amsterdam
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, SINDORO en KRIMPEN A/D LEK.

Afbeelding
Datum 01 juni 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 april. Vrachten zonder nieuwe afdoeningen. Het Nederlandse stoomschip SOERABAJA laadt voor Rotterdam koffie en huiden NLG 80, tabak NLG 55, thee NL 50 per last.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, SINDORO en KRIMPEN A/D LEK.

Afbeelding
Datum 01 juni 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 5 mei. Vrachten. Ten gevolge van het verspringen der mails is er thans slechts over een tijdperk van 10 dagen te rapporteren.
De toestand der markt bleef sedert het laatste bericht onveranderd, terwijl de onbevrachte vloot enigszins verminderde. Naar Nederland werd geen lading voor zeilschepen aangeboden. Naar het Kanaal werd een klein schip bevracht voor stroopsuiker tot Sh.18/9 (tengevolge van extra assurantiepremie), doch bestaat overigens geen vraag. Naar Amerika is men in onderhandeling met een handige bodem voor koffie en lichtgoed van Padang. Naar Australië zijn geen afdoeningen te vermelden. De laatste bevrachting is het Nederlandse stoomschip PRINSES MARIE NLG 75 koffie, NLG 45 tabak, NLG 20, tin, naar Amsterdam, en fr. 40 gom damar, fr. 120 indigo, fr. 20 tin, naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, SINDORO, KRIMPEN AAN DE LEK, THORBECKE II.

Afbeelding
Datum 15 juni 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 mei. Vrachten. De laatste bevrachting van een Nederlands schip is het stoomschip UTRECHT koffie NLG 75, tabak NLG 55, indigo NLG 120, thee NLG 55 per last naar Rotterdam, en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, SINDORO, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, SENIOR en ZWERVER.

Afbeelding
Datum 16 juni 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 mei. In steenkolen vonden geen transacties plaats en bestond geen vraag. Nieuwe aanvoeren zijn niet te vermelden. Vrachten. Sedert het laatste bericht van 1 dezer kwam er geen verandering in de toestand der markt en bleef er zeer weinig vraag bestaan.
Naar Holland kwam er geen lading aan de markt. Naar Kanaal voor order werd een handig scheepje opgenomen voor een restant stroopsuiker, doch is thans geen scheepsruimte meer benodigd. Naar Amerika leidden de gevoerd zijnde onderhandelingen tot een gewenst resultaat, en werd een passend vaartuig bevracht voor koffie van Padang tot Sh.30/-, lichtgoed tot Sh.40/- en Sh.45/-. Een grotere bodem bedong voor een dergelijk emplooi GBP 1150 in de roes, ligdagen niet te tellen vóór 1 juli a.s., datum waarop de lagere uitgaande rechten op koffie worden verwacht in te gaan. Vraag bestaat thans niet meer. Naar Australië kwamen geen afdoeningen tot stand. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands stoomschip PRINS HENDRIK koffie NLG 80, huiden NLG 90, tabak NLG 55, tin NLG 20 naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, SINDORO, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, WILLEMINA CORNELIA, stoomschip DRENTHE, stoomschip PRINS FREDERIK, stoomschip SAMARANG.

Afbeelding
Datum 13 juli 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 4 juni. Vrachten zonder afdoeningen. Het Nederlands stoomschip SAMARANG laadt koffie NLG 85 en NLG 80, tabak NLG 60 en huiden NLG 95 per last, thee Sh.30/- en Sh.35/- per 40 kub.voet naar Nederland, en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, WILLEMINA CORNELIA en MR. JACOB VAN LENNEP.

Afbeelding
Datum 16 juli 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 juni. Vrachten. Sedert het bericht van 29 mei was er geen verbetering in onze markt te bespeuren en ging er bijna niets om. Naar Nederland werd een handig scheepje bevracht voor koffie tot Sh.35/- naar Amsterdam. Naar het Kanaal voor order en naar Amerika vonden geen transacties plaats en zijn ook geen afdoeningen te vermelden. Naar Australië bestond weder, nadat er in ruim anderhalf jaar niets in deze richting gedaan was, vraag naar scheepsruimte en werd een passend schip tot Sh.20/- voor suiker opgenomen. Het Nederlands stoomschip KONINGIN EMMA laadt koffie NLG 80 en NLG 80, tabak NLG 55 en huiden NLG 90 per last naar Amsterdam, en coprah à Sh.50/- naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, MR. JACOB VAN LENNEP en AMICITIA.

Afbeelding
Datum 27 juli 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 juni. De afdoeningen bepaalden zich tot het Nederlands stoomschip NOORD-BRABAND koffie NLG 80, tabak NLG 55 huiden NLG 90 à 95, thee NLG 50 naar Nederland en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, MR. JACOB VAN LENNEP, AMICITIA en THORBECKE V.

Afbeelding
Datum 31 juli 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 juni. Vrachten. Sedert het bericht van 12 dezer kwam er enige vraag naar scheepsruimte, doch hebben de afdoeningen zich nog slechts tot een paar bepaald. De onbevrachte vloot is vermeerderd, doch is beneden het cijfer hetwelk in vorige jaren in het begin van het afscheepseizoen op Java aanwezig was. De suikeroogst begint geregeld binnen te komen en wanneer de kooplust wat verlevendigt, zal men spoedig tot flinkere afscheep kunnen overgaan. Naar Nederland ging niets om. De Factorij komt voorlopig nog niet in de markt wegens gebrek aan product, terwijl de gouvernements-koffie langzaam binnenkomt. Er is een partij particuliere koffie ter verscheep gereed, doch werd nog geen passende ruimte daarvoor gevonden. Naar Kanaal bestaat enige vraag. Hoewel niet op hoge koersen werd gerekend, had men toch hogere vracht verwacht dan het cijfer waartoe een hier liggend schip door de reder werd afgesloten en influenceerde deze transactie natuurlijk op de gevoerde onderhandelingen alhier. Toch werd nog iets meer bedongen en werd het eerste schip in de open markt alhier tot Sh.27/6 voor suiker opgenomen. Naar Amerika bestaat momenteel geen vraag, doch in de eerste dagen van de volgende maand wordt te Padang een koffieveiling gehouden, waarna wellicht enige ruimte zal kunnen worden geplaatst. Naar Australië heerst geen vraag, doch voor suiker naar Auckland werden twee handige schepen opgenomen en zal tegen september wellicht nog enige ruimte benodigd zijn. De laatste bevrachting is: Nederlands stoomschip PRINSES WILHELMINA NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 120 indigo naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN AAN DE LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, MR. JACOB VAN LENNEP, AMICITIA, THORBECKE V, en THORBECKE VII.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 2 juli. Vrachten flauw en er zijn slechts enkele afdoeningen tot stand gekomen. De laatste bevrachting van een Nederlands schip was het stoomschip LIMBURG koffie NLG 80, huiden NLG 90, damar NLG 40, indigo NLG 120, tin NLG 20 per last, coprah Sh.50/- per ton, suiker tot geheime vracht naar Nederland, en coprah Sh.50/- per ton en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, MR. JACOB VAN LENNEP, AMICITIA, THORBECKE V en THORBECKE VII.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 juli. Vrachten. Sedert ons laatste bericht van de 26e van de vorige maand was onze markt enigszins flauwer en is slechts een afdoening te vermelden. De onbevrachte vloot nam nog in belangrijkheid toe, doch de vraag was niet geproportioneerd aan de beschikbare ruimte. Naar Nederland werd niets afgedaan. Naar Kanaal bestond een zeer beperkte vraag en is dan ook slechts een afdoening te vermelden tot een lagere koers wegens extra assurantie premie. Naar Amerika werd nog geen scheepsruimte geplaatst; doch zal wel spoedig enige vraag ontstaan. Naar Australië bestond ook geen vraag. De laatste bevrachting is naar Marseille en Nederland: Nederlands PRINS VAN ORANJE NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 120 indigo, NLG 20 tin naar Amsterdam FF 120 indigo, FF 20 tin en suiker tot geheime koers naar Marseille.
Lossende en onbevrachte schepen: Nederlands GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN AAN DE LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, MEESTER JACOB VAN LENNEP, AMICITIA, THORBECKE V, THORBECKE VII, JUPITER, MINA en MERAPI.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 juli. Vrachten. De volgende afdoeningen voor Nederlandse schepen kwamen tot stand: stoomschip NOORD-HOLLAND koffie NLG 80, huiden NLG 90, indigo NLG 120, tin NLG 20 per last naar Rotterdam, en suiker tot geheime vracht naar Marseille en Nederland, en stoomschip MADURA koffie NLG 80, huiden NLG 90, tabak NLG 55 en suiker tot geheime vracht naar Amsterdam. De JOHANNA EN MARGARETHA neemt de te Menado aanwezige foffie tot NLG 50 per last naar Rotterdam en de MARIE EN JULIE een volle lading Gouvernementskoffie, op Java’s Noordkust in te nemen, tot NLG 30 per kast naar Middelburg.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, MR. JACOB VAN LENNEP, AMICITIA, THORBECKE V, THORBECKE VII, JUPITER, MINA, MERAPI, THORBECKE en SINDORO.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 juli. Vrachten. Sedert het bericht van 19 dezer was de markt enigszins levendiger, doch wegens nieuwe arrivementen verminderde de onbevrachte vloot niet. Naar Nederland werd een vreemd schip opgenomen voor koffie en rijst tot GBP 1.7/6 per ton. De Factorij nam een klein schip op voor een volle lading koffie tot NLG 30 met bestemming naar Middelburg. Kort daarop kwam zij in de markt met 20.000 pikol koffie, welke hoeveelheid aan twee schepen werd aangeboden en door hen tot NLG 30 geaccepteerd, waarop deze begonnen aan te leggen. Het particulier product is echter nog schaars en zal het ongetwijfeld veel moeite kosten de volle lading bijeen te krijgen. Er schijnt, volgens de tegenwoordige begroting van de oogst, ongeveer 120.000 pikol koffie tot einde maart aanstaande voor verscheping met zeilschepen disponibel te zullen komen en is het waarschijnlijk dat dit kwantum over zoveel mogelijk schepen zal verdeeld worden, waardoor de vooruitzichten, voor zover een belading naar Nederland betreft, er niet op zouden verbeteren. Voorlopig is de Factorij weer uit de markt. Voor de overvoer van de koffie uit de Menado-oogst werd scheepsruimte opgenomen tot NLG 50 per last. De oogst wordt geraamd op 22.700 pikols. Voor het Kanaal voor order was de vraag iets levendiger en hadden enige afdoeningen plaats tot Sh.25/- per ton, waartoe nog enige ruimte te plaatsen zou zijn. Voor koffie uit de laatste Padangveiling werden een paar schepen opgenomen naar Amerika tot Sh.25/- per ton, en is thans in de behoefte voorzien. Naar Australië ging niets om en bestond geen vraag. Voor Auckland zou een schip te plaatsen zijn, te beladen in september.
Kustvrachten. Voor zout van Sumanap naar de noordkust werd ruimte opgenomen tot NLG 8,50 per kojang. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands MEESTER JACOB VAN LENNEP NLG 30 voor 10.000 pikol Factorij koffie naar Schiedam, ligt aan; LOTOS idem; Duits MARIE BERG GBP 1.7/6 per ton, volle lading particuliere koffie en rijst naar Amsterdam; Nederlands stoomschip PRINS ALEXANDER NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 45 thee, NLG 20 tin, naar Amsterdam en FFrs. 20 tin, FFrs. 120 indigo, suiker tot geheime koers naar Marseille. Lossende en onbevrachte schepen: Nederlands GEBROEDERS SMIT, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN AAN DE LEK, THORBECKE II, SENIOR, ZWERVER, AMICITIA, THORBECKE V, THORBECKE VII, MINA, MERAPI, THORBECKE, SINDORO en JACOBA.

Afbeelding
Datum 05 september 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 juli. Vrachten. Er was enige vraag naar scheepsruimte. De Nederlandse SENIOR laadt voor bevrachters rekening naar Lissabon voor order. De Nederlandse SOPHIA neemt 10.000 picols Gouvernements-koffie à NLG 30 per last en ligt in lading naar Dordrecht.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, BURGEMEESTER SCHORER, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN A/D LEK, THORBECKE II, ZWERVER, MR. JACOB VAN LENNEP, AMICITIA, THORBECKE V, THORBECKE VII, MINA, MERAPI, THORBECKE, SINDORO, JACOBA en WILLEMINA CORNELIA.

Afbeelding
Datum 08 september 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 augustus. Vrachten. Gedurende de laatste veertien dagen kwam er weinig verandering in de markt; de vraag bleef beperkt en nieuwe arrivementen vulden de door bevrachting open gekomen plaatsen aan. Wegens het niet tijdig gereed zijn van een van de opgenomen bodems kon de Factorij aan nog een schip 10.000 pikol koffie voor Nederland geven tot de laatst betaalde koers van NLG 30 per last. Particuliere lading is nog zeer schaars. Naar Kanaal bleef enige vraag bestaan en besteedde men voor handige houten schepen Sh.25/-, welk cijfer echter ook door twee grotere ijzeren bodems werd geaccepteerd. Voor ruimte naar Amerika bestond geen vraag, evenmin naar Australië, doch voor Auckland werd een bodem tot Sh.17/6 per ton geladen. De laatste bevrachtingen zijn: naar Marseille en Nederland: Nederlands stoomschip GELDERLAND, koffie NLG 80, huiden NLG 90, naar Amsterdam, suiker tot geheime vracht naar Marseille; naar Kanaal voor order. Lossende en onbevrachte schepen: Nederlands GEBROEDERS SMIT, BURGEMEESTER SCHORER, NEREUS, THORBECKE IV, KRIMPEN AAN DE LEK, THORBECKE II, ZWERVER, THORBECKE V, THORBECKE VII, MINA, MERAPI, THORBECKE, SINDORO, JACOBA, WILLEMINA CORNELIA, BAARN en THORBECKE III.

Afbeelding
Datum 19 september 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 augustus. Vrachten met enige vraag, maar lage cijfers. Bevrachtingen van Nederlandse schepen: de GEBROEDERS SMIT heeft arak geladen tot NLG 60 en NLG 50, benevens licht goed tot verschillende vrachtcijfers, de THORBECKE, 10.000 picols Gouvernements-koffie à NLG 30, ligt aan, de NEREUS arak NLG 40, en ligt in lading, alle naar Amsterdam. Het stoomschip BATAVIA koffie NLG 80, indigo NG 120, tin NLG 20 per last, naar Rotterdam, en suiker tot geheime vracht naar Marseille. De KRIMPEN A/D LEK laadt suiker tot Sh. 26/3 per ton naar het Kanaal voor orders.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BURGEMEESTER SCHORER, THORBECKE IV, THORBECKE II, ZWERVER, THORBECKE V, THORBECKE VII, MINA, MERAPI, SINDORO, JACOBA, WILLEMINA CORNELIA, BAARN, AMSTERDAM, THORBECKE III, THORBECKE VI en CONCORDIA.

Afbeelding
Datum 24 september 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 23 september. Volgens een bij de rederij ontvangen telegram van Batavia is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, bevracht met suiker naar het Kanaal voor orders, om te lossen in een haven van het Verenigd Koninkrijk of van het vaste land tussen Bordeaux en Hamburg.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 augustus. Vrachten. De markt toont nog weinig leven en konden slechts enkele afdoeningen tot stand gebracht worden. Het Nederlandse stoomschip ZEELAND boekt koffie NLG 80, huiden NLG 95, tin NLG 20, indigo NLG 120 per last, en thee Sh.35/- per 40 kub.voet naar Rotterdam, en suiker tot geheime vracht naar Marseille. Het Nederlandse stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX koffie NLG 80, huiden NLG 90, tin NLG 20 naar Amsterdam, en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BURGEMEESTER SCHORER, ZWERVER, THORBECKE V, THORBECKE VII, BAARN, THORBECKE III, AMSTERDAM, THORBECKE VI, DELIANA en KERSBERGEN.

Afbeelding
Datum 05 oktober 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Vrachten. Sedert het bericht van 21 augustus heerste er groter levendigheid in onze markt en ten gevolge van verscheidene afdoeningen verminderde de onbevrachte vloot zeer sterk. Naar Nederland werd niets afgedaan, daar de factory uit de markt bleef en er geen particuliere lading werd aangeboden. Naar Kanaal bestond levendige vraag en valt een kleine rijzing in vrachten te constateren, daar men voor prima schepen coulant 27/6 betaalde. Tot dit cijfer zou dan ook meer scheepsruimte te plaatsen zijn. Lagere afdoeningen waren te wijten aan extra assurantie. Naar Amerika kwam een lading suiker in de markt, waarvoor een handig schip tot 22/6 werd opgenomen. Naar Australië bestond geen vraag, en hadden geen bevrachtingen plaats. Kustvrachten. Voor zout van Sumanap naar Batavia werd scheepsruimte opgenomen tot NLG 9½ per koyang.
De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip SUMATRA NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 50 rijst, naar Amsterdam; THORBECKE VII, THORBECKE V, BAARN, THORBECKE III en THORBECKE VI GBP1.7/6 idem, alle naar Kanaal voor order.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BURGEMEESTER SCHORER, ZWERVER, DELIANA en KERSBERGEN.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Vrachten. Sedert het bericht van 4 dezer was de markt tamelijk stil, hoofdzakelijk tengevolge van de weinige scheepsruimte. De onbevrachte vloot vermeerderde enigszins, doch de onmiddellijk disponibele ruimte is zeer beperkt. Naar Nederland ging niets om en bleef ook de factory uit de markt. Naar Kanaal werden, kort na het laatste bericht, een paar schepen opgenomen op de basis van Sh.27/6, doch tengevolge van bovenvermelde schaarste aan beschikbare tonnenmaat werd voor dadelijke behoefte een ijzeren schip en een kleine houten bodem tot Sh.32/6 opgenomen, en blijft er nog vraag bestaan. Naar Amerika en Australië zijn geen afdoeningen te vermelden, doch voor beide destinaties bestaat vraag. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: stoomschip ZUID-HOLLAND NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 120 indigo, naar Rotterdam, suiker tot geheime koers naar Marseille; stoomschip CONRAD NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 50 rijst, naar Amsterdam, fr. 90 huiden, fr. 55 peper, fr. 20 tin, naar Marseille; KERSBERGEN GBP 1.7/6 suiker uit de Oosthoek.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BURGEMEESTER SCHORER, ZWERVER, DELIANA.

Afbeelding
Datum 01 november 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 september. Vrachten. Stemming vaster, wegens schaarste aan eerste klasse schepen. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlandse stoomschip SOERABAIJA koffie NLG 75, rijst NLG 50, tin NLG 20, indigo NLG 120 per last naar Rotterdam; BURGEMEESTER SCHORER suiker Sh.27/6 netto per ton.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: ZWERVER, DELIANA, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL en ANTONIA.

Afbeelding
Datum 16 november 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 14 november. Volgens heden ontvangen particulier bericht is het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Java vertrokken of lag daartoe zeilklaar, bestemd naar het Kanaal.

Afbeelding
Datum 26 maart 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 25 maart. Volgens ontvangen telegtrafisch bericht is het fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, hedenmiddag van Java te Falmouth voor order aangekomen.

Afbeelding
Datum 19 april 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 18 april. Volgens bij de rederij ontvangen bericht is het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER hedenochtend te Londen aangekomen.

Afbeelding
Datum 24 juli 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 23 juli. Volgens bij de rederij ontvangen bericht is het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, hedenochtend van Middelburg te North Shields aangekomen.

Afbeelding
Datum 10 augustus 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 9 augustus. Volgens bij de rederij ontvangen bericht uit North Shields is het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, heden van daar vertrokken naar Banjermassing en Soerabaja.

Afbeelding
Datum 03 december 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 2 december. Volgens heden bij de rederij ontvangen telegram van Batavia is het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, Straat Bali gepasseerd op reis van Shields (Tynemouth) naar Banjermassin.

Afbeelding
Datum 28 december 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 27 december. Volgens bij de rederij ontvangen bericht is het schip BURGEMEESTER SCHORER bevracht voor een lading suiker in kranjangs naar een haven van het Verenigd Koninkrijk of van het vasteland tussen Bordeaux en Hamburg.

Afbeelding
Datum 24 januari 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 20 december. Vrachten. Bij het einde van het seizoen is er niet veel vraag, maar toch zouden eerste klasse schepen van middelmatige grootte grif emplooi vinden. De laatste afdoening was al volgt: Nederlands stoomschip UTRECHT: koffie NLG 80, tabak NLG 55, krossoks NLG 45, huiden NLG 95, tin NLG 25 per last naar Rotterdam, en koffie FFrs. 25 per last naar Marseille.
Onbevracht blijft het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER.

Afbeelding
Datum 12 april 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 april. Volgens rederij-telegram is het Nederlandse barkschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Soerabaja vertrokken, bestemd voor het Kanaal voor orders.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Elisabeth, 16 juli. Het Nederlandse barkschip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Soerabaja met suiker naar Het Kanaal, hier 9 juli met gebroken fokkemast binnengelopen, is onderzocht. Het schip maakt geen water. De lading aan de achterkant van het grote luik en achterluik is beschadigd aan de beide zijden van de fokkemast door lekkage van het dek. De stuiken van het dek en potdeksel, de naden van de hoofden en stutten zijn ontzet en open. Door surveyors wordt aanbevolen om de lading en vooral de nat gewordene, zo te lossen dat het schip verder nagezien kan worden en het zover te lichten dat het van buiten tot op het koper verbreeuwd kan worden.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 15 augustus. Volgens telegram van Port Elisabeth zal de reparatie van het Nederlandse barkschip BURGEMEESTER SCHORER binnen drie weken voltooid zijn en het schip de geloste lading weer ingenomen hebben. Het bedrag van de onkosten of de verhouding van hetgeen door de lading zal moeten gedragen worden, kan nog niet bepaald worden. Door de reder worden de nodige gelden verstrekt.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Port Elisabeth, 15 augustus. De kosten van de reparatie van het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER, hier met gebroken fokkemast binnengelopen, worden begroot op GBP 1500 à GBP 2000. Er werd voor GBP 900 beschadigde suiker verkocht.

Afbeelding
Datum 06 september 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Port Elisabeth, 13 augustus. Van de lading suiker, gelost uit het van Java naar Het Kanaal bestemde Nederlandse barkschip BURGEMEESTER SCHORER, hier met schade aan de fokkemast binnengelopen, werden 7 augustus 134 beschadigde kanassers voor GBP 719 verkocht.

Afbeelding
Datum 14 september 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Elisabeth, 21 augustus. Men vordert goed met de reparaties van het hier met gebroken fokkemast binnengelopen schip BURGEMEESTER SCHORER, van Java naar Het Kanaal.

Afbeelding
Datum 27 september 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Elisabeth, 3 september. Door het onstuimige weer van de laatste dagen heeft men de reparatie aan boord van het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER niet voort kunnen zetten, ook heeft het enige schade geleden. Het zal morgen onderzocht worden.

Afbeelding
Datum 06 oktober 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Elisabeth, 10 september. Het barkschip BURGEMEESTER SCHORER heeft de reparatiën volbracht en zal binnen een paar dagen vertrekken.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Elisabeth, 17 september. Het Nederlandse schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Java hier 10 juli met gebroken mast binnengelopen, zal heden de reis naar het Kanaal voortzetten.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Port Elisabeth, 17 september. Het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Java, alhier de19e juli met gebroken mast binnengelopen, zal heden de reis naar het Kanaal voortzetten.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 oktober. Het schip BURGEMEESTER SCHORER vertrok 18 september van Algoabaai naar het Kanaal.

Afbeelding
Datum 21 november 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 19 november. Volgens bericht van de rederij is het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, van Soerabaija heden middag behouden in de orderhaven Queenstown aangekomen.

Afbeelding
Datum 21 november 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 20 november. Volgens van de rederij ontvangen bericht heeft het schip BURGEMEESTER SCHORER, kapt. Zweede, thans van Java te Queenstown binnen, order bekomen naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 03 januari 1889
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 1 januari. Het Nederlandse fregatschip BURGEMEESTER SCHORER, groot 1.236 tonnen, gebouwd in 1878, is uit de hand verkocht aan de heren G. van der Gevel en Van Vessum te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 14 januari 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 januari. Volgens van de reder ontvangen bericht vertrok het Nederlandse fregatschip NELLY EN HELENA (ex-BURGEMEESTER SCHORER) de 13e januari van Liverpool naar Cardiff om aldaar kolen te laden voor Java.

Afbeelding
Datum 16 januari 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 15 januari. Volgens van de reder ontvangen bericht arriveerde het Nederlandse fregatschip NELLY EN HELENA (ex-BURGEMEESTER SCHORER) de 15e januari van Liverpool te Cardiff.

Afbeelding
Datum 07 juni 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 juni. Volgens bericht aan de reder is het schip NELLY EN HELENA, van Cardiff naar Java, de 6e juni Straat Sunda gepasseerd. (opm: dit is de ex-BURGEMEESTER SCHORER, zie PGC 030189)

Afbeelding
Datum 09 juli 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 juni. Vrachten. Sinds het bericht van 25 mei bleef de toestand der markt onveranderd en ging er bijna niets om, doch nam de onbevrachte vloot sterk toe. Naar Holland kwam de Factorij met 12.000 picols koffie in de markt, waarvoor een schip werd opgenomen, dat verder aanlegt. Naar het Kanaal v.o. arriveerden een paar vooruit bevrachte schepen om restanten droge suiker te laden, en ook een klein vaartuig, om een lading stroopsuiker in te nemen. Een hier liggend schip werd opgenomen voor een lading losse coprah, te laden te Macassar en twee havens van Java’s noordkust, ligdagen niet ingaande vóór 15 juli a.s. Naar Port Said v.o. ligt een in Europa afgesloten stoomschip een lading stroopsuiker te laden. Naar Hongkong werd een boot bevracht voor droge suiker tot NLG 0,50 per picol. Naar Amerika en Australië hadden geen afdoeningen plaats; naar laatstgenoemde bestemming is echter een lading aan de markt.
De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands ANTONIA NLG 47,- voor 12.000 picols factorij koffie naar Dordrecht, ligt verder aan; stoomschip SOENDA koffie NLG 85,-, tabak NLG 65,-, huiden NLG 95,-, rijst NLG 50,-, naar Amsterdam; gom-damar fr. 65,-, peper fr. 80,- naar Genua.
Lossende en onbevrachte schepen: Nederlands MELATI, NELLY EN HELENA en TJERIMAI.

Afbeelding
Datum 21 juli 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 17 juni. Vrachten. Vraag is er niet omdat er nog te weinig suiker afkomt, maar de vooruitzichten zijn verre van gunstig bij steeds toenemende scheepsruimte, terwijl de verwacht wordende stoomschepen en de vooruitgecharterde schepen het eerst zullen moeten worden beladen. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands stoomschip PRINS FREDERIK koffie NLG 85,- tabak NLG 65,- huiden NLG 95,-, indigo NLG 120,- per last naar Amsterdam, en koffie FFRs. 85,- zwarte peper FFRs. 80,- per ton naar Genua; stoomschip DRENTHE koffie NLH 85,- huiden NLG 90,-, indigo NLG 120,- per last, naar Rotterdam, en koffie FFRs. 85,-, huiden FFRs. 85,-, indigo FFRs. 120,-, suiker Sh.55/-per ton, naar Marseille; TJERIMAI moet suiker uit de nieuwe oogst voor bevrachters rekening laden naar Port Said voor orders.
Lossende en onbevrachte schepen: Nederlands MELATI, NELLY EN HELENA.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 juli. Vrachten. In aansluiting met het bericht van 22 juni valt thans slechts te vermelden, dat de markt lusteloos bleef en er bijna niets omging, terwijl het aantal onbevrachte schepen enigszins verminderde. Naar Holland kwam de Factory in de markt met 20.000 picols koffie, en nam daarvoor het Nederlands schip MELATI, dat verder zal aanleggen; momenteel is zij weder uit de markt; particuliere lading blijft schaars. Naar Kanaal v.o. kwamen geen afdoeningen tot stand; de hieronder genoemde schepen werden allen in Europa bevracht; vraag voor spoedige belading bestaat er niet. Naar Port Said v.o. begonnen weder enige stoomschepen voor bevrachters rekening te laden. Naar Amerika ging niets om, doch kan spoedig enige vraag voor scheepsruimte, om te Padang te laden, verwacht worden. Naar Australië werd niets afgedaan en wordt ook geen tonnenmaat gezocht. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands stoomschip PRINSES WILHELMINA NLG 85,- koffie, NLG 65,- tabak, NLG 95,- huiden, naar Amsterdam, en FFRs. 85,-- koffie, FFRs. 80,- peper, naar Genua; stoomschip CELEBES gemengde lading tot geheime vrachten naar Holland via Genua; stoomschip SOERABAJA NLG 85,- koffie, NLG 95,- huiden, NLG 120,- indigo, naar Rotterdam, en FFRs. 85,- koffie, FFRs. 95,- huiden, FFRs. 55,- suiker, naar Marseille; Nederlandse ANNA ALEIDA laadt voor Sh.33/9 suiker uit de nieuwe oogst voor bevrachters rekening naar het Kanaal voor orders.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: NELLY EN HELENA, DELI, CORNELIA en AMICITIA.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 augustus. Volgens opgaaf van de reder is het Nederlandse schip NELLY EN HELENA, kapt. Gnodde, bevracht van Soerabaija via Samarang naar de Brandewijns-Baai (Westkust van Sumatra)

Afbeelding
Datum 08 november 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 november. Volgens bij de reder ontvangen bericht is het fregatschip NELLY EN HELENA, kapt. Gnodde, de 25e september van Samarang vertrokken, de 6e november op de rede van Brandewijnsbaai (Westkust van Sumatra) gearriveerd. Alles wel.

Afbeelding
Datum 22 november 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 november. Volgens particulier bericht is het Nederlandse schip NELLY EN HELENA, kapt. Gnodde, opgenomen door de Factorij der Nederlandsche Handel Maatschappij voor 15.000 picols koffie van Java naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 21 december 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 december. Volgens van de reder ontvangen bericht vertrok het Nederlandse fregatschip NELLY EN HELENA, kapt. Gnodde, de 19e dezer van Brandewijnsbaai (opm: bij Padang), naar Java om aldaar te laden voor Dordrecht. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 24 januari 1890
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 21 januari. Volgens van de reder ontvangen bericht arriveerde het fregatschip NELLY EN HELENA, kapt. W.C. Gnodde, voor de 28e december te Bantam, om daar gedeeltelijk beladen te worden naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 15 februari 1890
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 12 februari. Volgens particulier bericht zal de gezond geborgen lading koffie van het gestrande Nederlandse schip THORBECKE II per het Nederlandse schip (opm: bark) NELLY EN HELENA, kapt. W.C. Gnodde, verscheept worden.

Afbeelding
Datum 19 juli 1890
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 juli. Volgens telegram uit Londen is het Nederlandse barkschip NELLY EN HELENA, van Java naar Dordrecht, heden te Falmouth aangekomen. De gezagvoerder, kapt. W.C. Gnodde, was op de reis, kort na het vertrek van Java, overleden.

Afbeelding
Datum 21 juli 1890
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 juli. Het bericht uit Londen, betreffende het schip (opm: bark) NELLY EN HELENA, van Java naar Dordrecht, als zoude gemeld schip te Falmouth binnengelopen zijn, is niet juist. Volgens brief van de waarnemende gezagvoerder aan de rederij, was gemeld schip de 17e bij de Lezard in goede staat zeilende en had het met veel stilte en flauwe koelte te kampen gehad, doch was het in uitstekende staat en alles wel aan boord. Het zette de reis voort zonder Falmouth aan te doen.

Afbeelding
Datum 18 september 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 16 september. Volgens bij de reder ontvangen bericht is het barkschip NELLY EN HELENA, kapt. Wijkmeijer, van Barry naar Batavia, te Rio de Janeiro binnengelopen met verhitte lading. Een deel der lading moet onmiddellijk verkocht worden en het schip zal, na de rest van de lading afgekoeld te hebben, met het overige de reis voortzetten. De gezagvoerder heeft om orders van de rederij verzocht.

Afbeelding
Datum 04 november 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 2 november. Volgens telegram uit Rio de Janeiro wordt de lading van het Nederlandse schip (opm: bark) NELLY EN HELENA, van Barry naar Batavia, met verhitte lading binnen, geheel gelost en verkocht. Het schip zal in ballast de reis vervolgen of naar elders verzeilen.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 augustus. Volgens bij de reder ontvangen bericht is het barkschip NELLY EN HELENA, kapt. Wijkmeyer, bevracht met een lading hout van de noordkust van Java naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 27 oktober. Het alhier liggende Nederlandse barkschip NELLY EN HELENA, groot 1236 ton, is uit de hand verkocht naar Frankrijk. Het laadt hier turfstrooisel en briquetten en zal onder de naam KONG derwaarts vertrekken.

Afbeelding