Inloggen
JEUNE ANNETTE - ID 17801


Kroniekberichten

Datum 24 januari 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 januari. Kapit. G. van den Broeke, voerende het schip la JEUNE ANNETTE (opm: kapt. Gaspard van den Broeke, driemaster, thuishaven Brugge), van Amsterdam naar Batavia gedestineerd, meldt van West-Cowes, van den 11 januari, dat hij zijn reis, onder aanhoudend slecht weer, zo veel mogelijk vervorderd hebbende, zich den 7 dito, naar gissing 6 à 7 mijl van St. Albanshead bevond, toen hij des avonds ten 10 uren, voor de wind zeilende, met kracht een schip op hem zag aankomen, met dat gevolg, dat niettegenstaande hij het roer wendde, een lantaarn vertoonde en met zijn roeper waarschuwde, het gezegde schip met de boegspriet over het zijne tussen de grote en bezaanmast kwam te leggen, en toen tegen de bezaanmast aankwam, waar door deze met het want een vadem (opm: 6 voet, 1,83 m.) boven het dek afbrak en over boord viel; vervolgens raakte het even het achterschip en brak de kraanbalk van het hek, waardoor de sloepen van boven nedervielen, aan de lijkraanbalk bleven hangen en agteraan sleepten; van gemelde schip ontslagen zijnde, had kaptein Van den Broeke getracht het tuig, zeilen en sloepen te bergen, doch zulks door het zwaar slingeren ondoenlijk zijnde, dezelve ter voorkoming van verdere schade moeten kappen en laten drijven; met de dageraad Wight in het gezigt krijgende, besloot hij West-Cowes aan te doen, waar hij ook den 9 door een loods binnengebragt werd en zich het benodigde zo spoedig doenlijk zou aanschaffen.
(opm: vertrokken 4 februari, zie LCO 200218)

Afbeelding
Datum 31 oktober 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Londen, 27 oktober. Den 18 juni is te Batavia gearriveerd het schip JEUNE ANNETTE, Van den Broecke: (opm: driemaster, thuishaven Brugge, kapt. Gaspard van den Broeke), en den 20 het schip BATAVIA, De Gelder, van Amsterdam; het schip JAN EN CORNELIS, J. Duijff, is den 12 dito vandaar naar Amsterdam gezeild.

Afbeelding
Datum 15 mei 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 13 mei. Volgens een brief van Batavia, van den 15 december 1818, was den 26 november (opm: 1818) aldaar in goede staat gearriveerd het schip (opm: hoeker) WILLEM DEN EERSTEN, J. Abes, van Amsterdam, laatst van Rio-Janeiro; de equipagie was in de beste welstand; behalve dit schip lagen den 15 december 1818 ter rede van Batavia de volgende Nederlandse schepen: ARINUS MARINUS, A. Langeveld; de ZEEMEEUW, P.F. Wegener; FRANKLIN, C. Swaan; JAVA, A. Jongheim; de VREDE VAN DORDRECHT, J. Slijk; CANTON, J. Schindehutte; la JEUNE ANNETTE, G. van den Broek; ANNA, C.R. Stolte; ELISABETH, …. (opm: niet ingevuld); CORNELIA, G. Havestein (opm: fregat, kapt. Gottlieb Hanenstein); de VRIENDSCHAP, …..; de HOOP, M.D. Ihuke (opm: Meine Dirks Ihnken); de GOEDE VOORNEMENS, ….; SIMON FREDRIK, ……; ANNA MARIA, ……; de JONGE CHRISTINA, …..; en CATHARINA DE TWEEDE, …….

Afbeelding
Datum 14 september 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 september. Kapt. C. Swaan, voerende het schip FRANKLIN (opm: fregat, gekomen van Batavia), meldt van Sourabaija van den 8 maart, dat aldaar lagen de schepen la JEUNE ANNETTE (opm: driemaster, thuishaven Brugge), kapt. G. van den Broeke, naar Ostende, en FLORA, kapt. W. Tiedeman (opm: William Tieman), naar Amsterdam gedestineerd; beiden waren bezig rijst te laden; alsmede het schip ARINUS MARINUS (opm: fregat), kapt. A. Langeveld, door het Gouvernement bevracht naar Amboina (opm: hoofdplaats van Ambon).

Afbeelding
Datum 17 september 1819
Krant GHC - 's Gravenhaagsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Brugge, 14 september. Sedert enige dagen ziet men hier ene menigte schepen binnen onze haven aankomen, waarvan men geen denkbeeld gezien heeft sedert den Amerikaanse oorlog, waaronder enige voor rekening van de heeren broeders Synave (opm: Sinave), De Lescluze en zoon, Saney, Moke, Craene, Belpaire, en een groot gedeelte voor rekening of aan de consignatie van Mr. De Baere, nieuw koophandelhuis, dat zich alhier kortelings geplaatst heeft; dit geeft een levendig uitzicht en trekt veel wandelaars langs den kant waar die liggen, om de werkzaamheden van het lossen na te zien. Het schip de DIANA, zal in 't kort gereed zijn om ene tweede reis naar Batavia aan te nemen, en men verzekert dat het schip de JONGE PIETER daarna zal opgetakeld worden, waarna men met de HARMONIE ook enen aanvang zal nemen om op te timmeren en op Batavia te varen; dus met de ZELIMA, die zich thans te Batavia moet bevinden of reeds op de terugreis is, ene ongemene uitrusting van vier Oost-lndiënvaarders zal uitmaken voor rekening van de achtingswaardige heeren broeders Synave. Men verwacht met genoegen het pink-schip LA JEUNE ANETTE, kapitein van den Broeke, van Batavia, aan de heren de Lescluze en Zoon, welk reeds te Ostende binnen gekomen is.

Afbeelding
Datum 17 september 1819
Krant GHC - 's Gravenhaagsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Brugge, 14 september. Sedert enige dagen ziet men hier ene menigte schepen binnen onze haven aankomen, waarvan men geen denkbeeld gezien heeft sedert den Amerikaanse oorlog, waaronder enige voor rekening van de heeren broeders Synave (opm: Sinave), De Lescluze en zoon, Saney, Moke, Craene, Belpaire, en een groot gedeelte voor rekening of aan de consignatie van Mr. De Baere, nieuw koophandelhuis, dat zich alhier kortelings geplaatst heeft; dit geeft een levendig uitzicht en trekt veel wandelaars langs den kant waar die liggen, om de werkzaamheden van het lossen na te zien. Het schip de DIANA, zal in 't kort gereed zijn om ene tweede reis naar Batavia aan te nemen, en men verzekert dat het schip (opm: pink) de JONGE PIETER daarna zal opgetakeld (opm: de tuigage gereed gemaakt) worden, waarna men met de HARMONIE ook enen aanvang zal nemen om op te timmeren en op Batavia te varen; dus met de ZELIMA, die zich thans te Batavia moet bevinden of reeds op de terugreis is, ene ongemene uitrusting van vier Oost-lndiënvaarders zal uitmaken voor rekening van de achtingswaardige heeren broeders Synave. Men verwacht met genoegen het pink-schip LA JEUNE ANNETTE, kapitein van den Broeke, van Batavia, aan de heren de Lescluze en Zoon, welk reeds te Ostende binnen gekomen is.
RC 190920
Londen, 15 september. Het schip BARONES VAN DE CAPELLEN, Cumbernon (opm: fregat BARONESSE VAN DER CAPELLEN, thuishaven Oostende, kapt. F.F. Cambernon), is den 15 maart van Bengalen naar Batavia en Antwerpen vertrokken.

Afbeelding
Datum 29 maart 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Ostende, 16 maart. Heden is van hier uitgevaren het Nederlandse schip (opm: thuishaven Oostende) de CLEOPATRE, kapt. Leglise, bestemd naar St. Thomas, geladen met onderscheide goederen en geconsigneerd aan Serruys.

Afbeelding
Datum 27 september 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 20 september. Van den 17 dezer tot heden zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de DRIE GEZUSTERS, kapt. H. Tjepkes, naar Hamburg met stukgoederen; de VIER GEBROEDERS, kapt. J. Hustede, de COMMERCIE (opm: COMMERCE, thuishaven Brussel), kapt. H.A. de Vries, de AREND (opm: thuishaven Mechelen), kapt. H. Elbring, alle naar Londen met boomschors; de JUFVROUW ANNA, kapt. J.G. Sap (opm: smak JUFFROUW ANNA, kapt. Jacob G. Sap), naar Riga met suiker; de TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Mortier, naar Leith met boomschors.
Voorts zijn, van den 16 dezer tot heden, voor Antwerpen bestemd alhier ter rede gekomen ERASMUS, kapt. J. Henderson, van Londen met bier en lood; INDUSTRIE, kapt. O.J. Singdahisen, van Bordeaux met wijn; de VROUW ANNA, kapt. J. Meijer, van Petersburg met potasch; de TWEE GEBROEDERS, kapt. E.P. Borchers (opm: kof, kapt. Egbert Rubertus Borchers), van Liverpool met klipzout; HENDRIKA, kapt. T.T. Harding (opm: kof, kapt. T.F. Harding), van Liverpool met klipzout; ISABELLE LOUISE, kapt. B. Arnsten (opm: sloep ISABELLE EN LOUISE, thuishaven Antwerpen, kapt. Broder Arfsten), van Lissabon met stukgoederen; VRIJHEID EN VREDE, kapt. E. den Duits, van Bayonne met wijn; CLEOPATRA, kapt. J.L. Eglise, van Campeche met verwhout; ROSALIE (opm: galjoot), kapt. R.R. de Haan, van Marseille met stukgoederen; ALBERDINA, kapt. H.K. Rentes, van Havre-de-Grace met suiker, en de VROUW ANNA, kapt. P.C. Piebes, van Londen met stukgoederen; AURORA (opm: kof), kapt. S.J. Brouwer, van Liverpool met klipzout.
Den 22 dito. Gisteren en heden zijn alhier ter rede gekomen JOSEPH AND ANN, kapt. W. Minter, van Londen met ballast, op onbepaalde destinatie.
Naar Antwerpen bestemd: de GOEDE WELVAART, kapt. J.J. Vos (opm: kof, waarschijnlijk kapt. Israel Jans Vos), van Liverpool met klipzout; de WINDLUST (opm: kof), kapt. G.R. Engelsman, van Londen met stukgoederen; NEPTUNES (opm: NEPTHUNUS), kapt. G.G. Smit, van Dantzig met timmerhout; ZELDEN RUST (opm: kof ZELDENRUST), kapt. G.A. Jonkhoff, van Liverpool met klipzout en huiden; OROMASO, kapt. C. van der Sweep (opm: brik OROMAZE, thuishaven Oostende, kapt. E. van der Zweep), van Brasilië, met huiden; HELENA, kapt. D.J. Greever, van Liverpool met klipzout.

Afbeelding
Datum 24 februari 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 februari. Vlissingen, 17 februari. Van den 14 tot den 16 dezer zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de schepen PETRONELLA CATHARINA, kapt. W.N. Jacobs met boekweit, en HERO (opm: brik HÉROS, Antwerpen), kapt. H. Poppen, met boomschors, beide naar Londen; CHARLES (opm: brik, thuishaven Antwerpen), kapt. J.P. Visser, en CONCORDIA, kapt. J.H. Nagel, beide naar Liverpool met boomschors; JUFVROUW ENA, kapt. R.J. Haverbult, naar Colchester met boomschors; l’UNION, kapt. J. van den Broecke, met stukgoed en BELLE ALLIANCE, kapt. Wilman, met boomschors, beide naar Londen; de MAGNANIME, kapt. J. Zietzes, naar Buenos Ayres met jenever, enz; de HARMONIE, kapt. B.J. Wijgers, naar Liverpool met boomschors; CLEOPATRA, kapt. L. Leglise (opm: driemaster CLEOPATRE, Oostende, kapt. Ludovicus l’Église), naar Rio-Janeiro met stukgoed; ANNA KRANENBURG, kapt. H. Smit, naar Newry met raapzaad; DE VROUW HENDRIKA, kapt. K. van den Oever, met boekweit, en DE GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, met boomschors, beide naar Londen de VROUW JACOBA, kapt. J.J. Rink, naar Pontipool, met boomschors, en JANTINA, kapt. H.K. Grimminga, naar Liverpool met boomschors, vlas en klaverzaad.

Afbeelding
Datum 22 januari 1825
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen, Vlissingen, 18 januari. Gisteren is alhier ter rede gekomen de VROUW ANNA, kapt. H.C. Uil, van Bristol naar Rotterdam gedestineerd, met ijzer.
Ook zijn gisteren en heden voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: JANTINA, kapt. H.R. Grimminga met klipzout; de VOLHARDING, kapt. L. Teunis met klipzout en huiden, en de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.F. Schulte met klipzout en stukgoederen, alle drie van Liverpool, THE HAÏTI, kapt. R. Watson van St. Domingo met koffie; the PLANET, kapt. A. Besse, laatst van Hellevoetsluis, en DE LEMMER, kapt. J. Tammes van Bordeaux, beide met stukgoederen; CLEOPATRA, kapt. L.L. Eglise van Campeachy (opm: mogelijk Campêche bay) met campêchehout; GEORGE, kapt. J.B. Eerboe van Charlestown met rijst en katoen; deze laatste moet quarantaine houden.

Afbeelding
Datum 30 april 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 26 april. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en sedert onze laatste naar zee gezeild: MEDUSA, kapt. J. Lubbing, met boomschors, en EIZO DE WINDT, kapt. W.G. Hellinga, met vlas, beide naar Londen; THE MARY, kapt. J. Beach naar Hull, met vlas; DE VROUW ELBERDINA, kapt. J.J. Maak, naar Hamburg, en LE CESAR, kapt. J. Taurel, naar Marseille, beide met ballast; STAD EN LANDE, kapt. T.T. Dijkstra, naar Liverpool met boomschors; DE TRITON, kapt. J. Coelink, naar Alexandrie met stukgoederen; THE ARGUS, kapt. R. Girdler, naar St. Ubes met ballast; CLEOPATRA, kapt. C. Darral, met ballast, en THE INDEPENDENT, kapt. R. Wild, met stukgoederen, beide naar St. Domingo; PETRONELLA CATHARINA, kapt. W.N. Jacobs, naar Petersburg met stukgoederen; MINA, kapt. F. Nordenholtz, naar Hamburg met meekrap; JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, naar Duinkerken met ballast.
Gisteren is naar Antwerpen opgezeild het schip PRINCE LEOPOLD, kapt. R. Carlill, laatst van Londen alhier ter rede gekomen.
Eindelijk zijn, den 24 dezer, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: L’ADÈLE, kapt. J. Tugeron, van Bordeaux met wijn enz; REVENUE, kapt. L. Blanchard, van New York met koffie, suiker en rijst.

Afbeelding
Datum 06 april 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading:
- Naar Suriname, het Nederlands tweedeks fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. D.O. Duif. Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam & Smeer.

Afbeelding
Datum 27 april 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
- Naar Suriname, het Nederlands tweedeks fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt.
Dirk Onnes Duif.
- Naar Bordeaux, het Nederlands kofschip DE MARGARETHA, kapt. Jacob Verdoes.
- Naar Nantes. Het nieuw gebouwd Nederlands schoenerschip DE HOLLANDER, kapt.
Hendrik van der Kolff.
- Naar Bristol, het Engels brikschip HERCULES, kapt. William Griffith.
- Naar Liverpool, het Engels brikschip GLEANER, kapt. James Bardwell.
- Naar Newcastle, het Engels brikschip THE POMONA, kapt. George Curey; vertrekt den 28
dezer.
- Naar Newcastle, het Engels brikschip THE ANN, kapt. Bartholomew Scott.
- Naar Petersburg, het Nederlands kofschip EIZO DE WENDT, kapt. Wijtze Gerbens
Hellinga, om den eerste mei te vertrekken.
- Naar Elseneur, het Nederlands kofschip ONVERWACHT, kapt. Matthijs Karel Pantekoek.
- Naar Elseneur en Petersburg, het Nederlands kofschip DE GOEDE VERWACHTING, kapt.
Fies Jans Neijsker, om den 10 mei te vertrekken.
- Naar Elseneur en Petersburg, het Nederlands kofschip DE JONGE JAN, kapt. Harm Sjoerds van der Zee.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer

Afbeelding
Datum 09 mei 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 5 mei. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: RESOLUTION, kapt. J.J. Florness van Drammen; FORTUNA, kapt. Z.N. Zilmer van Dantzig en VRIENDSCHAP, kapt. F.L. Hafkamp van Oléron. De wind NNO.
Den 6 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: STAD EN LANDE, kapt. F.F. Dijkstra van Libau; MATHILDA, kapt. G. Kerkby van Newcastle; PRINS FREDRIK, kapt. G. Hart en EARL OF CLANCARTY, kapt. I. Heath, beide van Londen; en zeilden in zee: ULYSSES, kapt. F.W. Norman naar Baltimore.
Van de morgen zeilden in zee: TWEE GEBROEDERS, kapt. D.O. Duijf naar Suriname en Zr.Ms. transportschip ZEEMEEUW, luitenant.t.zee Volmer. De wind NO.
Den 7 dito. Zr.Ms. transportschip DE ZEEMEEUW is gisteren onder de Goereese haven ten anker gekomen. Gisteren namiddag en heden arriveerde uit zee: ELIZA, kapt. G. Smith van Hull. De wind NO.

Afbeelding
Datum 28 september 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 26 september. Scheepvaartberichten:
- Het schip DE EENDRAGT, kapt. J.H. Deddes, van Amsterdam naar Londen, is, volgens brief van de loods, den 24 dezer uit Texel gezeild.
- Kapitein D. Spreeuw (opm: fregat ARGYLE), van Suriname in Texel binnen, heeft op de hoogte van Portland gesproken kapt. H. Koops, voerende de kof REINA, van Antwerpen naar Marennes, en den 21 in de Noordzee gezien het schip JOANNES ARNOLDUS, kapt. P.J. Kerkhoven, van Suriname naar Amsterdam. Behalve het laatst gemeld schip en dat van kapt. A.F. Oosterloo, in Texel binnen, zijnde den 31 juli, tegelijk met kapt. Spreeuw, van Suriname gezeild, de schepen DE SNELHEID, kapt. J.H. Frijburg, HET HUIS TE SPIJK, kapt. D.G. Doeksen en PARAMARIBO, kapt. K. Spiegelberg, naar Amsterdam en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. D.O. Duijf, naar Rotterdam, welke den 15 augustus zou gevolgd worden door het schip SIMONETTA MARIA (opm: fregat), kapt. G.H. Ahlers, naar Amsterdam.
- Het schip VICTORY, kapt. P. Rubarth (opm: buitenlander), van Archangel naar Amsterdam, is in de nacht tussen den 18 en 19 september op de Engelsmansplaat vervallen en totaal verbrijzeld; de equipage is behouden te Wierum aangekomen; van de lading, die meest zeewaarts gedreven is, zijn enige tonnen pek geborgen.
- Kapt. B. Molenaar, van Balje, den 22 september in Terschelling binnen, heeft de vorige dag een wrak zien zitten op Bornrif, alwaar, als ook op Oost Terschelling, enige tonnen pek en teer zijn aangedreven. – In een brief van Terschelling, van den 22 september, wordt het getal van de aangespoelde vaten pek en teer op 400 à 500 begroot, geritst (opm: met een speciaal mes ingekerfd) L. Een en ander hoogstwaarschijnlijk afkomstig van het bovengemeld schip VICTORY, kapt. P. Rubarth.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 27 september. Gisteren namiddag en heden arriveerden uit zee: SURPRISE, kapt. T. Huxtable van Londen; EDINA, kapt. R. Cant van Leith en Zr.Ms. brik van oorlog DE KEMPHAAN, luitenant Godsen.
Den 28 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: STRANGER, kapt. D. Doaza en FERGUSON, kapt. E. Taylor, beide van Londen; ROSA, kapt. J. Ellen van Liverpool; DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jonge van Marennes; DE HOOP, kapt. P.J. de Boer van Tremblade; L’EUGENIE, kapt. P. Rose van St. Malo; L’ENTREPRISE, kapt. P. Raboir, van Jersey, als bijlegger naar Antwerpen.
Den 29 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JUFVROUW ANNA LUPPINA, kapt. B.H. Plukker van Tremblade; LUDOLF THEODORUS, kapt. J.A. Zijl en JONGE FREDRIK, kapt. H.J. Klein, beide van Marennes. De wind Z.
Den 30 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: THOMAS, kapt. T. Atherden en DANDY, kapt. R. Cook, beide van Londen; en zeilde in zee: RHINE, kapt. R. Hosie naar Leith.
De wind Z.
1 oktober. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ROTTERDAMSCH WELVAREN, kapt. A. Schaap van Batavia; TWEE GEBROEDERS, kapt. D.O. Duijff van Suriname; ALERT, kapt. J. Cutbertson van Archangel en TWEE GEBROEDERS, kapt. J. van Duijn van Bergen.
De wind NO.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
- Naar Batavia, het Nederlands gekoperde fregatschip DE WILHELMINA, kapt. Willem
Verloop; hebbende zeer goede inrichting voor passagiers.
- Naar Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip MARY EN HILLEGONDA, kapt. Hessel
Glazener; hebbende voortreffelijke inrichting tot het overvoeren van passagiers en zullende
half december vertrekken.
- Naar Suriname, het Nederlands tweedeks fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt.
Derk Onnes Duif; hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers.
- Naar Bordeaux, het Nederlands kofschip HET VERTROUWEN, kapt. Boele Jans Bakker,
om den 30 oktober te vertrekken.
- Naar Cette, het Nederlands kofschip DE JONGE TJETSKE TROMP, kapt. Sietze Reijnders
de Jong.
-Naar Liverpool, het Nederlands schoenerschip DE HARMONIE, kapt. Jan Roderkerk.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer
- Naar Liverpool, het Nederlands kofschip MARGARETHA, kapt. H.K. Dijkhuis.
Adres bij Boutmij en Comp.

Afbeelding
Datum 16 november 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
- Naar Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip DE WILHELMINA, kapt. Willem
Verloop; hebbende zeer goede inrichting voor passagiers.
- Naar Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip MARY EN HILLEGONDA, kapt. Hessel
Glazener; hebbende voortreffelijke inrichting tot het overvoeren van passagiers en zullen
half december vertrekken.
- Naar Batavia, het opnieuw gekoperd Nederlands fregatschip CONCORDIA, kapt. Hendrik
Bos; hebbende zeer goede hutten en uitnemende inrichtingen voor passagiers, om den 1
december te vertrekken.
- Naar Suriname, het Nederlands tweedeks fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt.
Derk Onnes Duif; hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers; ligt gereed.
- Naar Bordeaux, het nieuw gebouwd Nederlands schoener galjootschip DE MARGARETHA,
kapt. Jacob Verdoes; om den 1 december te vertrekken.
- Naar Rochefort en La Rochelle, het Nederlands smakschip CONCORDIA, kapt. Cornelis
Ouwehand.
- Naar La Rochelle, het Nederlands kofschip AMICITIA, kapt. Hendrik Jacob Benes.
- Naar Liverpool, het Nederlands hoekerschip DE VROUW JOHANNA, kapt. Willem Regoor.
Adres ten kantore van Kuijper, van Dam en Smeer

Afbeelding
Datum 21 december 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 15 december. Gisteren namiddag zeilde in zee: ELISA, kapt. E. Light naar Londen. Van de morgen zeilden in zee: WILLEM, kapt. M. Schaap naar Batavia; TWEE GEBROEDERS, kapt. D.O. Duijff naar Suriname en HERSTELLER, kapt. C. van der Wind naar Brest. de wind OZO.
Den 16 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELISA, kapt. G. Rindell van Londen;
en zeilden in zee: ’s LANDS WELVAREN, kapt. A. Rietdijk naar Gibraltar; VROUW ELISABETH, kapt. C. van Gelderen naar Kadix; JAMES HADDEN, kapt. W. Moffat en DANDY, kapt. R. Cook, beide naar Londen. De wind O.

Afbeelding
Datum 26 juli 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, het gekoperd Nederlandse fregatschip AURORA, kapt. Floris Rietmeijer, hebbende de beste inrichtingen voor passagiers en zullende spoedig vertrekken.
Naar Suriname, het met zink gedubbeld tweedeks Nederlands fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. Dirk Onnes Duif; hebbende goede inrichtingen voor passagiers.
Naar Rochefort, het Nederlands schooner-kofschip DE EERSTELING, kapt. Hans Friedrich Klie.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer

Afbeelding
Datum 26 juli 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 25 juli. De 24e, des morgens, arriveerde te Helvoetsluis EUROPA, kapt. P. Niemann.
De 24e, des morgens, arriveerden FLORA, kapt. M. Rooderkerk, van Liverpool; DE VROUW NEELTJE, kapt. J. van Gelderen en DE VROUW MAARTJE, kapt. J. Spanjersberg, van Lissabon.
De 24e, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis TWEE GEBROEDERS, kapt. J.O. Duif, van Suriname.
De 24e, des namiddags, arriveerde te Brielle DE VROUW GEZINA, kapt. A.C. Brouwer, van Oleron; de 25e, des morgens, zeilden HERMINA, kapt. A.J. Hubert, naar Leith; ZEELUST, kapt. A. Wieringa, naar Belfast; DE VROUW CATHARINA, kapt. R.R. Engelsman, naar Strangford; JOHANNA CATHARINA, kapt. T.H. Dahnert en DE VROUW ANNEGINA, kapt. J.J. Boon, naar de Oostzee; JOHANNA MARGARETHA, kapt. B.H. Pot, naar Oleron.
Te Antwerpen is aangekomen JULIE (opm: brik), kapt. J. Meulenbroeck, van Marennes.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, het gekoperd Nederlandsch fregatschip AURORA, kapt. Floris Rietmeijer; hebbende de beste inrichtingen voor passagiers; ligt gereed.
Naar Suriname, het met zink gedubbeld tweedeks Nederlandsch fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. Dick Onnes Duif, hebbende goede inrichtingen voor passagiers.
Naar Bordeaux, het Nederlandsch schooner kofschip DE MARGARETHA, kapt. Jacob Verdoes.
Naar Rochelle, het Nederlandsch kofschip HOOP OP WELVAART, kapt. Klaas Harms Zuininga.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, het gekoperd Nederlandsch fregatschip AURORA, kapt. Floris Rietmeijer; hebben de beste inrichtingen voor passagiers; ligt gereed.
Naar Suriname, het met zink gedubbeld tweedeks Nederlandsch fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Jansen; hebbende goede inrichtingen voor passagiers.
Naar Smirna, het nieuw gebouwde en gekoperde brikschip JOHANNA, kapt. Cornelis Teves, om de 1e september te vertrekken.
Naar Smirna, het nieuw gekoperd brikschip DE JONGE MARIA, kapt. Gerrit Jacobs Meeuw, om de 15e september aanstaande te vertrekken.
Naar Bordeaux, het Nederlandsch schooner kofschip DE MARGARETHA, kapt. Jacob Verdoes.
Naar Rochelle, het Nederlandsch kofschip HOOP OP WELVAART, kapt. Klaas Harms Zuininga. Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 13 september 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Suriname. Het met zink gedubbeld tweedeks Nederlands fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Jansen; hebbende goede inrichtingen voor passagiers.
Naar Gibraltar, Maltha en Smirna, het nieuw gekoperd brikschip DE JONGE MARIA, kapt. Gerrit Jacob Meeuw, om de 15e september aanstaande te vertrekken.
Naar Nantes, het Nederlands kofschip, DE VROUW ANNA, kapt. Hendrik Klasen Wijkmeijer, om uiterlijk de 20e september te vertrekken.
Naar Marseille, het Nederlands hoekerschip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. Cornelis Smit.
Adres ten kantore van Kuijper, van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 1 oktober. De 28e passato, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE GOEDE WELVAART, kapt. J.G. Voss, van Londen; de 29e, des morgens zeilden DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Janssen, naar Suriname; DE CHREESE, kapt. J. Poodt, naar Marseille.
De 29e, des morgens zeilde van Brielle DE VROUW FEMMEGINA, kapt. A.K. de Braam, naar Londen; en des namiddags zeilden ALEXANDRINA, kapt. N. Permien en MERKURIUS, kapt. G.C. Siewert, naar de Oostzee.
De 1e dezer, des morgens, arriveerde te Helvoetsluis DE NIEUWE ONDERNEMING, kapt. K.L. Dominé, van Riga.
De 30e passato, des namiddags, zeilden uit de Maas JOHAN GEORGE, kapt. W.D. Kleininga en ENGELINA, kapt. Bok, naar Marennes; de 1e dezer, des morgens, arriveerden DE DRIE GEBROEDERS, kapt. G.E. Jonker, van Emden en SOPHIA MARIA, kapt. N.J. Thakker, van Kiobinghaven.
Te Antwerpen is gearriveerd VROUW CATHARINA, kapt. Papkens, van Bremen.

Afbeelding
Datum 26 januari 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 25 januari. De 24e, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis ’S LANDS WELVAREN, kapt. W. Schep, van Gibraltar, zijnde na de visitatie van de quarantaine ontslagen, en de 25e, des morgens, ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. A. Schaap, van Batavia.
De 12e november is te Paramaribo aangekomen het schip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Janssen, van Rotterdam en dus niet de 23e november, als abusievelijk in de Koophandel- en Zeevaarttijding is opgegeven.
Te Antwerpen zijn gearriveerd CLOTILDE, kapt. Polter, van Palermo; ANTWERPSCH WELVAREN, kapt. Peters, van Rio-Janeiro; EPAMINONDAS, kapt. Zandhof, van Cette; NOORDSTAR, kapt. Norman, van New-York; JOHAN HENDRICH, kapt. Jurgenson, van Malaga; VLIJT, kapt. De Vries, van Liverpool en PAULINA, kapt. Joossens, van Matanzas.

Afbeelding
Datum 22 maart 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 maart. Kapt. J. Smith, van Suriname in Texel binnen, heeft op zijn reis zeer goed, doch in het Kanaal en de Noordzee mistig weer gehad; dezelve is de 4e februari van Paramaribo vertrokken, tegelijk met het schip DE KOLONIST, kapt. L. Wildschut, naar Amsterdam. Destijds lagen gereed de schepen DE JONGE LODEWIJK ANTONIE, kapt. P.C. Stachouwer en DE SNELHEID, kapt. J.H. Freijburgh, mede naar Amsterdam.
Het vertrek van de schepen ELISABETH CORNELIA, kapt. J.D. Dietz naar Amsterdam en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Jansen naar Rotterdam, was tussen de eerste en vijfde februari bepaald. De schepen MARIA, kapt. F.H. Zeilstra en DE HERSTELLING, kapt. W. Lantzaat jr., zouden de 10e, DE GOEDE VERWACHTING, kapt. J.B. Bodeman en DE ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, de 15e naar Amsterdam vertrekken, zoals ook denkelijk het schip WILHELMINA, kapt. J. Hulsen jr.
Te Suriname is aangekomen Zr.Ms. oorlogs-brik DE VALK, kapt.-luit. van Es, van de kust van Guinea, ter aflossing van Zr.Ms. oorlogs-corvet PALLAS, welke naar Curaҫao zou vertrekken, om Zijne Excellentie de Commissaris-Generaal naar Suriname over te brengen.

Afbeelding
Datum 10 april 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 9 april. De 7e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Janzen, van Suriname.
De 8e dezer, des morgens, arriveerde in de Maas DE HOOP, kapt. H. van den Bosch, van
Marennes en zeilden DE VROUW MARIA, kapt. J.B. Peters, naar de Oostzee en ENGELINA JANTINA, kapt. B.J. Wijgers, naar Lynn.

Afbeelding
Datum 24 april 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading naar:
Suriname, alsmede voor passagiers, het Nederlands tweedeks met zink beslagen fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. Geert Meindert Jansen.
Bahia, het Nederlands pinkschip ANNA MARIA, kapt. Cornelis Poort (opm: Willem Poort).
Bordeaux, het Nederlands smakschip CONCORDIA, kapt. Cornelis Ouwehand.
Liverpool, het Nederlands hoekerschip FLORA, kapt. Dirk Rooderkerk.
St. Petersburg, het Nederlands kofschip HET VERTROUWEN, kapt. Boele Jans Bakker, om de 30e april aanstaande te vertrekken.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 17 juni 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 16 juni. De 13e dezer, des namiddags, zeilden DE MAAS, kapt. J.C. Teves en ROTTERDAM’S WELVAREN, kapt. A. Schaap, naar Batavia, zijnde alle wel in zee gekomen; des namiddags arriveerde ARGUS, kapt. B. Heijrefos, van Christiaansand. De 15e, des morgens, zeilden ANNA MARIA, kapt. W. Poort, naar Bahia en DE GOEDE VERWACHTING, kapt. B.S. Stoffels, naar de Oostzee.
De 13e, des namiddags, arriveerden te Brielle CONTESSA FREDERIKA, kapt. W. Albersen en DE PETRONELLA, kapt. H.K. de Groot, van Bergen. De 14e, des morgens, zeilden DE VROUW GEZINA, kapt. A.J. Boomgaard en DE VIJF GEBROEDERS, kapt. L.R. Roelfsema, naar Londen; DE JONGE MARGARETHA, kapt. A. Rietdijk, naar Lissabon; BLÜCHER, kapt. J. Zeeger, ANNA MARGARETHA, kapt. J. Lanchenrich, CASTOR EN POLLUX, kapt. H. Horn, naar Riga; DE HOOP OP WELVAART, kapt. H.J. Mulder, naar Bremen; ULYSSES, kapt. K. Ukelang, naar Arendsdahl; AUGUSTA HELENA, kapt. J.H. Maack, FORTUNA, kapt. J.D. Jancke, MINA, kapt. M.F. Brandt, ORION, kapt. H. Mulijaar, PROVIDENTIA, kapt. H.C. Bahlrus, HENRIETTA CHARLOTTA, kapt. P. Brus, DE WELVAART, kapt. H.W. Velt en DIANA, kapt. C.H. Niemann, naar de Oostzee; DE VIER GEBROEDERS, kapt. H.J. Waterborg, naar Lijnn; CAROLINE, kapt. J. Storm, naar Swineborg (opm: Svendborg); SOPHIA CATHARINA, kapt. M. Hansen, naar Koppenhagen; WILHELMINA, kapt. B. IJzenhagen, naar Helgoland; CLASINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoord, naar Lissabon en DE VROUW ALIJDA, kapt. T. Swiers, naar …. De 16e, des morgens, zeilden HARMONIE, kapt. J.J. Kraeft, naar Riga; CORA, kapt. T. Woller, ST. PETER, kapt. J. Mulder, naar de Oostzee.
De 15e, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis, zeilde DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Jansen, naar Suriname.
De 16e, des morgens, zeilden van Brielle, DE VIER GEBROEDERS, kapt. H.J. Waterborg, naar Lynn; DE LISETTE, kapt. J.M. Beijer en DE VROUW JACOBA, kapt. H.R. Grimminga, naar de Oostzee.
Te Antwerpen zijn gearriveerd DE JONGE LODEWIJK, kapt. Wagenaar, van Dantzig en WELDAAD, kapt. Stuit (opm: tjalk, kapt. Willem Jans Stuut), van Corbeckminden.

Afbeelding
Datum 04 december 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 december. Het driemastschip, op het Goerese strand geraakt, genaamd DE TWEE GEBROEDERS, kapt. G.M. Janzen (opm: fregat, kapt. G.M. Jansen, zie ook RC 161228), met katoen en suiker, van Suriname naar Rotterdam gedestineerd. De equipage is aan wal gekomen, doch het schip zal weg zijn. Men is bezig de lading te bergen.

Afbeelding
Datum 16 december 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Op woensdag de 24e december 1828, des voormiddags ten elf ure, zal men aan de noordzijde van het eiland Goedereede, ter plaatse van de stranding, ten overstaan van de agent van Lloyds, van het toldistrict van Rotterdam, of deszelfs gemachtigde en een bevoegd beambte, om contant geld, verkopen het wrak van het op de eerste der tegenwoordige maand december gestrande Nederlandse schip DE TWEE GEBROEDERS, gevoerd geweest door kapt. G.M. Jansen, komende van Suriname, met destinatie naar Rotterdam en hetgeen zich nog aan boord van hetzelve mocht bevinden, waaronder een gekapt nieuw zwaar touw. Nadere informatie te bekomen bij de heren D. en C.J. Goekoop, te Goedereede voornoemd. (opm. zie RC 041228 en volgend bericht)

Afbeelding
Datum 16 december 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swijndregt, Hubertus Montauban van Swijndregt en Fredrik van Dam, makelaars, te Rotterdam, zijn van mening, op autorisatie van de heer agent van Lloyd’s (bij open water), op dinsdag de 30 december 1828, des namiddags ten 4 ure, in het Groot Hotel van Engeland, op de Grootemarkt, publiek te verkopen: de tuigagie en andere goederen meer, geborgen van het bij Goedereede gestrande fregatschip DE TWEE GEBROEDERS, gevoerd geweest door kapt. G.M. Jansen, bestaande in rondhouten, ankers, een end ketting-kabel, staand en lopend want, touwen, zeilen, watervaten, enz.: alles bij kavelingen, zo als die genommerd zullen zijn liggende in en voor een pakhuis aan de Leuvehaven, wijk C, n.º 389, te Rotterdam.

Afbeelding