Inloggen
AFRIKAAN - ID 17782


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1814-10-17 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 181?
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Fregat
Masten: Three masts
Material Hull: Wood
Dekken: 2
Construction Data

Scheepsbouwer: Netherlands
Werfnummer:
Technical Data

Gross Tonnage: 149.00 lasts
Gross Tonnage 2: 283.00 tons (oude meting)
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1816
Datum agenda: 1816-09-24
Register nr: 18160732
Scheepsnaam: PLANTER (DE)
Type:
Lasten: 0
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Heemskerk, Jan
Plaats: Amsterdam
Kapitein op moment van verzoek: Rademaker, P.
Opmerkingen: Nieuwe zeebrief
W.Indische zeebrief vervallen door het niet maken van W.-Indische zeereis
1815-07-13

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1814-10-17 PLANTER
Manager: Jan Jacob Bijsterus Heemskerk, Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Eigenaar: Jan Jacob Bijsterus Heemskerk, Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Amsterdam / Netherlands

Date/Name Ship 1825-09-28 PLANTER
Manager: Firma Gebr. Heemskerk & Co., Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Amsterdam / Netherlands

Bezitters van parten (aandelen) in het schip

bijlage bij acte 30 van 1825, fregat de PLANTER

eigenaren per ultimo september 1825:

firma Gebr. Heemskerk, Amsterdam (boekhouders en 5/16e part)
firma Coudere D. & .M.P. Brants, Amsterdam (4/16e part)
Jacob Brants, Amsterdam (2/16e part)
Samuel David Saportas, Amsterdam (2/16e part)
M. Broen Mzn., Amsterdam (1/16e part)
J.S. Wurfbain, Amsterdam (1/16e part)
P. le Jolle, Amsterdam 1/16e part)

 

Ship Events Data


Monsterrollen

Opgemaakt Amsterdam
Datum: 1815-06-29
Scheepsnaam voorvoegsel: DE
Scheepsnaam: PLANTER
Schipper: Rademaaker, Piter
Scheepstype: fregat
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Afbeeldingen


Omschrijving: AFRIKAAN, schilderij gemaakt in 1818
Collectie: Nederlands Scheepvaart Museum - Amsterdam
Vervaardiger: Schaap, W.
Onderwerp: Storm
Algemene informatie

Kronieken uit 1815

NSC 170615
Dezer dagen is, van de kust van Guinea, behouden hier te Lande (opm. Amsterdam) binnengekomen het schip de AFRIKAAN, gevoerd bij kapitein Scholtijs. Uitgerust door Amsterdamsche en Rotterdamsche Huizen , in gemeenschap met een oud Huis van Vlissingen, dat, sinds onheugelijke jaren, een zeer uitgebreide handel op die kust gedreven had, was het meestal beladen met voortbrengselen der Nederlandse fabrieken, op den 9de september des afgelopen jaars, van de rede van Texel uitgezeild, en wierp het, den 5den dezer maand, reeds het anker voor deze stad. Het heeft, evenmin op de heen- als op de weder reis, enige nadelige ontmoeting gehad; zijnde alleenlijk, bij de terugkomst, op de breedte van ongeveer 28 gr; en vervolgens, door gedurige tegenwinden, nu en dan van zware storm verzeild, enigermate vertraagd geworden.
(Zie verder het Bijvoegsel.)
Zoo hebben dan, dadelijk na den jongst getroffen vrede, de Nederlanders ook deze, door een langen oorlog gestremde vaart naar de kust van Guinéa, wederom voor zich geopend, en hunne vorige betrekkingen met die ver gelegene Afrikaanse gewesten, na een zoo noodlottige stilstand, weten te hernemen. Onder het gezegend bestuur en de weldadige bescherming eens welbeminden Konings, hebben wij ook dit gelukkig gevolg, met alle deszelfs gunstige vooruitzichten, te danken aan de herkregen vrijheid en onafhankelijkheid, in welke wij, sedert de afwerping der laatste dwingelandij , waaronder alles, wat nijverheid en welvaart heten mocht, lag neergebogen, ons zoo rechtmatig mogen verheugen. Het is genoegzaam bekend, hoe deze vaart op dat gedeelte der Afrikaanse kust, te voren, bijna enig en bij uitsluiting, gepleegd werd, om van daar negerslaven te vervoeren en naar onze West-Indische volkplantingen over te brengen: de uitrusting en de reize van het schip de AFRIKAAN had een edeler en menslievender oogmerk ten doel; niet dat eens te recht veroordeelde handels in mensen, in natuurgenoten van gelijke beweging als wij; maar dat van handel in zoodanige goederen en koopwaren, die, voor de beide landen, van wederkerig gerief en vertier zijn, en waardoor, tussen de Nederlanders en de inboorlingen dier gewesten, allengs, geheel andere, en naar de tegenwoordige verlichting, meer berekende betrekkingen zullen kunnen geboren worden. (opm. bekort)

Kronieken uit 1816

12 maart 1816 RC - Rotterdamsche Courant
Volgens brieven van Demerarij, in dato den 10 en 14 januari, was het schip (opm: fregat) de PLANTER, kapt. P. Rademaker, in den nacht tussen den 29 en 30 december 1815, door het springen van zijn ankerring, op de modderbank gedreven, alwaar hij een gedeelte der lading moest lossen, om weder in vlot water te komen, waartoe dadelijk het sloepschip van kapt. Blankman was aangenomen. Volgens laatste brief was het schip in goede staat, buiten de baar, in diep water liggende, en zou binnen twee dagen de reis naar Amsterdam aannemen, zijnde kapt. Blankman onder zeil, om de overgenomen goederen weder te lossen.
RC 040416
Volgens een brief van kapitein Pieter Rademaker, voerende het schip de PLANTER, van Demerary naar Amsterdam gedestineerd, geschreven den 23 maart, op de hoogte van Douvres, was hij sedert veertien dagen reeds in het kanaal, doch zonder hetzelve te kunnen doorkomen, eerst door storm, vervolgens door contrarie winden; zijnde verders alles wel aan boord.
LCO 100416
Amsterdam, 8 april. Sedert onze laatste bij Texel binnengekomen PLANTER, P. Rademaker van Demerary.

Op 24-09-1816 wordt voor de PLANTER door Jan Heemskerk uit Amsterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Pieter Rademaker

1817

OHC 150517
Volgens brief uit Demerary van 7 maart waren sedert een paar dagen van daar vertrokken de schepen de PLANTER, kapt. P. Rademaker naar Amsterdam en de DAGERAAD, kapt. P. Riekels naar Vlissingen.

Op 09-10-1817 wordt voor de PLANTER door Jan Heemskerk uit Amsterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Coerdt Jessen

1819

Op 29-09-1819 wordt voor de PLANTER door Jan Heemskerk uit Amsterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Coerdt Jessen

1821

Op 21-09-1821 wordt voor de PLANTER door Jan Heemskerk uit Amsterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Coerdt Jessen

Kronieken uit 1822

07 mei 1822 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 5 mei. Kapt. C. Jessen, voerende het schip (opm: fregat) de PLANTER, van Demerarij in Texel binnen, meldt van den 1 maart, bij het eiland Dominica een zeerover ontmoet te hebben, waarvan hij door het onverwachte opkomen van een schip gelukkig ontslagen werd. Nog meldt hij gedurende de reis vijf stormen te hebben doorgestaan, waarvan de hevigste tussen den 21 en 22 april, even buiten het Kanaal.
24 december 1822 RC - Rotterdamsche Courant
Den 11 dezer is in de Noordzee gepraaid het schip PLANTER, Jessen (opm: fregat, kapt. Coerdt Jessen), van Amsterdam naar Demerarij; hebbende 33 dagen reis.
26 december 1822 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 24 december. Volgens brief van kapt. C. Jessen, voerende het schip (opm: fregat) de PLANTER, van Amsterdam naar Demerarij, geschreven den 14 dezer, was hij destijds met een gunstige gelegenheid in het Kanaal, bij het eiland Wight, zeilende; hij had, na zijn vertrek op den 10 november uit Texel, met de vreselijkste stormen geworsteld; was, na reeds twee malen tussen Douvres (opm: Dover) en de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea, 10 mijl west van Dungeness) geweest te zijn, weder in de Noordzee op de Breeveertien (opm: lange brede zandbank voor de Nederlandse kust, waarop gemiddeld 14 vadem diepte) en tot het Helgolander Diep terug gedreven en had zich dagelijks in doodsgevaar bevonden; den 5 dezer was hij voor Texel geweest, doch had nogmaals zee moeten kiezen, en in de nacht van den 6 tot den 7 dezer gedacht alles te verliezen, alzo het schip op de Eierlandsche gronden aandreef, doch met geweld van zeilen, waarvan verscheiden gescheurd en verloren zijn, had hij het gelukkig afgehouden; het schip was wel en dicht gebleven en de passagiers en manschap waren allen in goede welstand.

Kronieken uit 1823

04 juli 1823   AC - Amsterdamsche Courant
Texel. 2 juli. Heden arriveerde alhier van Demerary het schip (opm: fregat) PLANTER, kapt. Coert Jessen. Het is na visitatie van de quarantaine ontslagen.

Kronieken uit 1824

09 november 1824 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 7 november. Volgens bericht uit de Kuil van Marken, was het schip de PLANTER, kapt. C. Jessen, van Amsterdam naar Demerarij, den 4 november, des avonds, aldaar teruggekomen, na de dag tevoren van onder het Vlaak voor 3 ankers te zijn weggestormd en daarvan 2 ankers en touwen te hebben verloren, waarna het, op goede mannen zeggen (opm: bij mondelinge overeenkomst), een schuit van Enkhuizen tot assistentie had aangenomen; het schip scheen anders in goede staat te zijn.

Kronieken uit 1825

15 januari 1825 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 13 januari. Den 9 dezer lagen in het Nieuwe Diep de volgende schepen, welke gedeeltelijk sedert de maand september op gunstige wind wachtten, om naar zee te zeilen, als: HENRIETTE EN BETSY, kapt. J.E. de Boer, en SPECULATION, kapt. T. Pietersz, naar Suriname; de PLANTER, kapt. C. Jessen, de ZEEMEEUW, kapt. A. Bakker, naar Demerary (opm. bekort)
RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 23 januari. Het schip de PANTER (opm: fregat PLANTER), kapt. C. Jessen, van Amsterdam naar Demerary, is den 14 januari op de hoogte van Goudstaart (opm: Start Point) met ZW wind, in goede staat kruisende, gepraaid door kapt. E.J. Drent, van Liverpool te Antwerpen gearriveerd.
01 maart 1825 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 27 februari. Kapitein H.G. Bergveld, gevoerd hebben de het schip ACTIVO (opm: brik ACTIVE, zie ook RC 220225), van Amsterdam naar Havanna, thans in Amsterdam aangekomen zijnde, bericht, dat hij na door kapitein Humphreys gered te zijn, den 26 januari op de hoogte van Lissabon aan boord geweest is van het schip de PLANTER, kapt. C. Jessen, van Amsterdam naar Demerary, hetwelk destijds, benevens de equipage, in de beste staat was.
14 juni 1825 AC - Amsterdamsche Courant
Texel, 12 juni. De wind NO. Niets binnengekomen. Voor gaats: ZEEMEEUW, kapt. A. Bakker, van Demerary en rapporteert dat den 2 mei jl. van daar was vertrokken de PLANTER, kapt. C. Jessen, naar Amsterdam.
16 juni 1825 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 14 juni. Het schip de PLANTER, kapt. C. Visser (opm: C. Jessen), was, volgens bericht van kapt. Bakker, te Texel binnengekomen van Demerary, den 2 mei laatstleden van Demerary naar Amsterdam vertrokken.
02 juli 1825 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 30 juni. Kapt. C. Jessen, voerende het schip de PLANTER, van Demerary den 25 juni in Texel binnen, heeft den 12 dito, op de hoogte van Lezard (opm: The Lizard), in goede staat gepraaid de brik HERCULES, kapt. J. Ghersi, van Antwerpen naar Lima.
28 juli 1825 AC - Amsterdamsche Courant
Texel, 26 juni. De wind ZW. Harde wind. Binnengekomen: PLANTER, kapt. C. Jessen, van Demerary. Niets uitgezeild. Gisteren nog uitgezeild: VROUW CATHARINA, kapt. L.H. Zinger, naar Liverpool.

Op 06-10-1825 wordt voor de PLANTER door Jan Heemskerk uit Amsterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Coerdt Jessen

27 oktober 1825 AC - Amsterdamsche Courant
Gepasseerde schepen door Alkmaar langs het Groot Noord-Hollandsche Kanaal: Den 17 oktober, SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff, van Amsterdam naar Suriname; LUNA, kapt. R.W. Glindenij, van Alkmaar naar Londen; den 20 dito, de PLANTER, kapt. Koert Jessen, van Amsterdam naar Demerary; kapt. T.C. Claus, van Suriname naar Amsterdam en WELBEDAGT, kapt. J.A. Engels, van Riga naar Amsterdam.
17 november 1825 AC - Amsterdamsche Courant
Texel, 15 november. Niets binnengekomen.
Den 13 nog uitgezeild: de PLANTER, kapt. C. Jessen, naar Demerary; VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong, naar Suriname.
26 november 1825  AC - Amsterdamsche Courant
Texel, 24 november. De ONDERNEMING, kapt. H.M. Lels, naar Batavia; de ONDERNEMING, kapt. C. Haasnoot, lek naar Lissabon; de PLANTER, kapt. C. Jessen, naar Demerary en SAPHO, kapt. J. Vully, naar Genua, alle van Amsterdam, zijn te Cowes binnengelopen.

Kronieken uit 1826

OHC 020326
Te Demerery, de PLANTER, kapt. C. Jessen van Amsterdam.
DSG 150526
De schepen de PLANTER, kapt. Jan Schweers, p.p. Coert Jessen, van Demerary naar Amsterdam, en MILO, kapt. Winslow, van Boston, waren den 4 mei op de hoogte van Falmouth; het eerste had 8 weken en het laatste 20 dagen reis.

Kronieken uit 1827

07 juli 1827 RC - Rotterdamsche Courant
Amsterdam, 5 juli. De 26e juni is alhier met het beste gevolg en buitengewone snelheid van stapel gelopen het fregatschip, genaamd de PLANTER (opm. II, ook onder Coert Jessen), gebouwd voor de rekening van de heren Gebr. Heemskerk, op de werf Hollandia, door de scheepsbouwmeester Cornelis van Swieten.

 

Akten

ARCHIEF Gemeente-Archief Amsterdam archiefnummer Ams.5181-7157-1814/15-45
DVD 7 – III– 188,189
__________________________________________________
Acte koop/verkoop
Naam schip: de AFRICAAN, thans genaamd de PLANTER

Plaats en datum acte Amsterdam, 17 oktober 1814

Soort schip fregat

Bouwwerf / verkoper niet genoemd

Gevoerd door kapt. Hk. Scholtijs

Eigenaar / aankoper Jan Jacob Bijsterus Heemskerk, Amsterdam

Te voeren door kapt. P. Rademaker

Groot volgens meetbrief

Tuigage en aantal dekken

Afmetingen

Kiellegging

Tewaterlating

Plaats en datum van registratie

Nummer van registratie

Notaris

Prijs (bij aan-/verkoop vermeld)

Bijzonderheden: bijgevoegd verklaring in dato Amsterdam, 6 juli 1815, van meester-scheepstimmerman Cornelis van Swieten, dat hij de AFRICAAN, thans genaamd de PLANTER, aan zijn werf in de Kleine Kattenburgerstaat te Amsterdam voor meer dqan 2/3e heeft vertimmerd.
Aantekening: Jan Jacob Bijsterus Heemskerk belooft te zullen bezorgen de afschriften van ’t transport in dato 17 oktober 1814 van ’t fregat de AFRIKAAN, nu de PLANTER, gedestineerd naar Demerary, benevens ’t afschrift van de rederij-ceduul in dato 8 november 1814.

Researcher/datum research ML/251107

Naam AFRICAAN
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1814
Toegang 5181
Inventaris 7157
Klik hier om de originele akte te bekijken

Stadsarchief Amsterdam Archiefnummer AMS 5074.1413.1819.106

foto II – 003, 004
CEDULE

Naam schip de PLANTER, bevorens genaamd geweest AFRICAAN

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Amsterdam, 16 september 1819

type schip fregat

bouwwerf/verkoper niet vermeld

gevoerd door kapt.

eigenaar/koper zie bijlage

te voeren door kapt. Coerdt Jessen

grootte in tonnen 164 lasten of 328 zeetinnen

tuigage / aantal dekken drie masten, twee dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating gebouwd binnen Nederland

plaats / datum registratie Amsterdam, 17 september 1819

nummer registratie deel 13, folio 59, verso, vak 2

notaris Regtbank van Eerste Aanleg, Amsterdam

prijs

Bijzonderheden: getoond wordt de koopacte
De datum van de acte is NIET de datum van de transactie. De juiste datum vindt men in Amsterdam AB 1819-1838. De cedule is in de kantlijn genummerd 15955

ML: zeebrief 24 september 1816


researcher/datum research: ML / 250214








Bijlage bij cedule 106 van 16 september 1819, fregat de PLANTER ________________________________________________

eigenaren per september 1819:

Jan Heemskerk, Amsterdam (boekhouder en 4/16e part)
Couderij (?) D.& H. Brants, Amsterdam (4/16e part)
Samuel David Saportas, Amsterdam (2/16e part)
Jacob Brants, Amsterdam (2/16e part)
Ab. Bremer Abz., Amsterdam (1/16e part)
P.J. le Jolle, Amsterdam (1/16e part)
firma P. van den Broeke & Zn., Amsterdam (1/16e part)
J.S. Wurfbain, Amsterdam (1/16e part)

ML / 250214

Naam PLANTER
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1819
Toegang 5074
Inventaris 1413
Klik hier om de originele akte te bekijken

ARCHIEF Gemeente Amsterdam
archiefnummer 5074/1419-1819-106


BIJLBRIEF schip AFRICAAN, de

plaats en datum acte publieke verkoop 17 oktober 1814

soort schip fregat

gevoerd door kapt.

Bouwwerf/verkoper D. & M.P. Brandt

eigenaar/aankoper J. Heemskerk

te voeren door kapt.

groot volgens meetbrief in tonnen

tuigage en aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating

plaats en nummer van registratie

datum van registratie

notaris

prijs (bij aan-/verkoop) NLG 13.500,-

bijzonderheden








researcher/datum research ML-151105

Naam AFRICAAN (de)
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1819
Toegang 5074
Inventaris 1419
Klik hier om de originele akte te bekijken

Stadsarchief Amsterdam Archiefnummer AMS 5074.1415.1823.28.

deel IV, foto 46,47
CEDULE

Naam schip de PLANTER

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Amsterdam, 26 september 1823

type schip fregat

bouwwerf/verkoper niet vermeld

gevoerd door kapt.

eigenaar/koper zie bijlage

te voeren door kapt Coert Jessen.

grootte in tonnen 149 lasten

tuigage / aantal dekken drie masten, twee dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating gebouwd te Amsterdam

plaats / datum registratie Amsterdam, 1 oktober 1823

nummer registratie deel 8, folio 192,verso vak 5 en 6

notaris Regtbank van Eerste Aanleg, Amsterdam

prijs

Bijzonderheden: getoond wordt de laatste koopbrief, het schip ligt thans te Amsterdam.
De datum van de acte is NIET de datum van de transactie. De juiste datum vindt men in Amsterdam AB 1819-1838.
De eed wordt afgelegd door Nicolaas de Roo, Amsterdam, voor en namens de eigenaren


ML / 290515


Bijlage bij acte 28 van 1823, fregat de PLANTER
eigenaren per ultimo september 1823:

firma Gebr. Heemskerk, Amsterdam (boekhouders en 4/16e part)
firma Couderd D. & M. Brants, Amsterdam (4/16e part)
firma Samuel & David Saportas, Amsterdam (2/16e part)
Jacob Brants, Amsterdam (2/16e part)
M. Broen Mzn., Amsterdam (1/16e part)
P.J. le Jolle, Amsterdam (1/16e part)
Pieter van den Broeke Dzn., Amsterdam (1/16e part)
J.S. Wurfbain, Amsterdam (1/16e part)


ML / 290515

Naam PLANTER (DE)
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1823
Toegang 5074
Inventaris 1416
Klik hier om de originele akte te bekijken

ARCHIEF Gemeente Amsterdam archiefnummer 5074/1419-1823-28

ACTE AAN-/VERKOOP
schip zie registratie 1819 no. 106

plaats en datum acte

soort schip

gevoerd door kapt.

Bouwwerf / verkoper

Eigenaar / aankoper

te voeren door kapt.

groot volgens meetbrief in tonnen

tuigage en aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating

plaats en nummer van registratie

datum van registratie

notaris

prijs (bij aan-/verkoop

bijzonderheden (meer staat er niet)








researcher/datum research ML-070606

Naam PLANTER (DE)
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1823
Toegang 5074
Inventaris 1419
Klik hier om de originele akte te bekijken

Stadsarchief Amsterdam Archiefnummer AMS 5074.1416.1825.30
deel V, foto 031, 032
CEDULE
Naam schip bevorens genaamd de AFRIKAAN, thans door kopers genaamd de PLANTER

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Amsterdam, 28 september 1825

type schip fregat

bouwwerf/verkoper niet vermeld

gevoerd door kapt.

eigenaar/koper zie bijlage

te voeren door kapt. Coert Jessen

grootte in tonnen 149 lasten of 283 zeetonnen

tuigage / aantal dekken drie masten, twee dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating gebouwd in de Nederlanden

plaats / datum registratie Amsterdam, 29 september 1825

nummer registratie deel 11, folio 40, recto, vak 3

notaris Regtbank van Eerste Aanleg, Amsterdam

prijs

Bijzonderheden: getoond wordt de laatste koopbrief; het schip ligt thans te Amsterdam; de acte is in de kantlijn niet genummerd.
De datum van de acte is NIET de datum van de transactie. De juiste datum vindt men in Amsterdam AB 1819-1838.
De eed wordt afgelegd door Nicolaas de Roo, Amsterdam, voor en namens de eigenaar.




researcher/datum research: ML / 220715



bijlage bij acte 30 van 1825, fregat de PLANTER
eigenaren per ultimo september 1825:

firma Gebr. Heemskerk, Amsterdam (boekhouders en 5/16e part)
firma Coudere D. & .M.P. Brants, Amsterdam (4/16e part)
Jacob Brants, Amsterdam (2/16e part)
Samuel David Saportas, Amsterdam (2/16e part)
M. Broen Mzn., Amsterdam (1/16e part)
J.S. Wurfbain, Amsterdam (1/16e part)
P. le Jolle, Amsterdam 1/16e part)


ML / 220715

Naam PLANTER
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1825
Toegang 5074
Inventaris 1416
Klik hier om de originele akte te bekijken

ARCHIEF Gemeente Amsterdam archiefnummer 5074/1419-1825-30

ACTE AAN-/VERKOOP
schip de AFRIKAAN, thans genaamd de PLANTER

plaats en datum acte proces-verbaal publieke verkoop, Amsterdam, 17 oktober 1825

soort schip fregat

gevoerd door kapt.

Bouwwerf/verkoper Couder P.D. & M.P. Brants als verkopers

eigenaar/aankoper J. Heemskerk

te voeren door kapt.

groot volgens meetbrief in tonnen

tuigage en aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating

plaats en nummer van registratie

datum van registratie

notaris H.J. Theesing (geen notaris, functie onleesbaar)

prijs (bij aan-/verkoop) NLG. 13.500,-

bijzonderheden opm: er staat een merkwaardige opmerking bij: onder zodanige conditien en voorwaarden als bij hetzelve proces-verbaal staan vermeld en hetwelk op de 21e oktober 1814 alhier door de ontvanger is geregistreerd. (?)








researcher/datum research ML-160706

Naam AFRIKAAN (de)
Archiefinstelling Stadsarchief Amsterdam
Jaar 1825
Toegang 5074
Inventaris 1419
Klik hier om de originele akte te bekijken

Bronnen

Jaar: 1814
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 Zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen.
Gemeente Archief Amsterdam archiefnummer Ams.5181-7157-1814/15-45
Gemeente Archief Amsterdam archiefnummer 5074/1419-1825-30
Gemeente Archief Amsterdam Archiefnummer AMS 5074.1416.1825.30
AC = Amsterdamsche Courant
DSG = Dagblad van ’s Gravenhage
LCO = Leydsche Courant
NSC = Nederlandsche Staats Courant
OHC = Opregte Haarlemsche Courant
RC = Rotterdamsche Courant