Inloggen
ANNIE EN ADRI - ID 17737


Kroniekberichten

Datum 16 januari 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 januari. De houten zeillogger ANNIE EN ADRI (VL-27), van de Zeevisscherij Maatschappij Holland te Vlaardingen zal in de vrachtvaart worden gebracht. Voor hetzelfde doel zal ook de stalen zeillogger MENTOR (SCH-418), van de heer A. van der Toorn Tzn. te Scheveningen worden vertimmerd.
Nyhavn – Kopenhagen. Anno 1918. Met veel opgelegde Nederlandse schepen.

Afbeelding
Datum 17 april 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

Door een duikboot aangevaren. Volgens hier te lande ontvangen bericht is de Nederlandse vrachtlogger ANNIE EN ADRI, van Rotterdam naar Noorwegen bestemd, in een Noorse haven aangekomen met schade aan de davits en verlies van een deel van de deklading. Deze schade is veroorzaakt door aanvaring met een duikboot. Het zeilschip werd door een Duitse duikboot aangehouden, omdat het zich volgens de commandant ten minste twintig mijlen in het spergebied bevond. De loggerkapitein beweerde daartegenover, dat hij zich volgens zijn berekeningen nauwelijks veertien mijlen van de Noorse kust ophield. Tenslotte gaf de duikbootcommandant verlof de reis voort te zetten. Bij het langszij komen van de logger sloeg de duikboot door de hoge zee te hard tegen het zeilschip, waardoor de davits beschadigd en de sjorringen van de deklast stukgevaren werden. De ruwe zee spoelde toen dadelijk een deel van de deklading weg.

Afbeelding
Datum 18 april 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Maassluis, 17 april. Alhier is binnengekomen de vrachtlogger ADRI & ANNIE van Rotterdam wegens slecht weer. Het scheepje moet naar Noorwegen en is geladen met hoepels.

Afbeelding
Datum 19 april 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bergen, 10 april. Blijkens verklaring van de kapitein, zijn er van de deklading van de ANNIE & ADRIE circa 100 bundels hoepels verloren gegaan. Bij het ophijsen van de boot, dat met de ankerdavit geschiedde, is de davit gebroken.

Afbeelding
Datum 05 juni 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

Nederland en de oorlog. Vrachtlogger op een mijn gelopen. Eén man gedood.
Bij de Zeevisscherij-Maatschappij Holland te Vlaardingen, directeur de heer D. Kwakkelstein, is gisteravond telegrafisch bericht ontvangen, dat het vrachtloggerschip ANNIE EN ADRI, op weg van Noorwegen naar Rotterdam met een lading sloeharing, op een mijn is gelopen en gezonken. Bij de ontploffing werd een van de opvarenden, de 25-jarige C. de Ligt, ongehuwd, wonende te Vlaardingen, gedood. De kapitein en stuurman zijn gewond en met de overige bemanning te Harwich aan land gebracht.

Afbeelding
Datum 15 juni 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

De ANNIE EN ADRI tot zinken gebracht.
Blijkens een bij het Departement van Buitenlandse Zaken ontvangen bericht gaat de toestand van de kapitein van de logger ANNIE EN ADRI (onlangs, gelijk gemeld, tot zinken gebracht) en die opgenomen is in het hospitaal te Harwich, goed vooruit. De stuurman, die mede in dat hospitaal ligt, is bijna geheel hersteld.

Afbeelding
Datum 21 juni 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

De vrachtlogger ANNIE EN ADRI.
Uit ontvangen brieven van de geredden van het vrachtloggerschip ANNIE EN ADRI van de maatschappij Holland te Vlaardingen, directeur de heer D. Kwakkelstein, blijkt, dat dit schip ter hoogte van het vuurschip Doggersbank-Noord op een verankerde mijn is gestoten, welke het achterschip trof, waardoor dit gedeelte terstond zonk. Tijdens de ontploffing bevonden de kapitein J. Hoogerwerf en de matroos C. de Ligt zich aan dek. Laatstgenoemde verdween met het achterschip in de diepte en is niet meer gezien.
De kapitein, die door de ontploffing een been had gebroken en de andere bemanning, waarvan de stuurman ook licht aan de armen en schouders was gewond, wisten zich op een stuk dekhout 20 uren drijvende te houden, alvorens ze door een Engelse onderzeeboot werden opgemerkt en aan boord genomen, waar ze direct van droge kleren en voedsel werden voorzien. Twee dagen werd nog aan boord van de duikboot doorgebracht waarna men behouden te Shotley aan wal kwam. De kapitein en stuurman werden in het hospitaal opgenomen. Allen zijn zeer voldaan over de liefderijke behandeling, die zij ondervinden.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1918
Krant DMB - De Maasbode
Type bericht Uitspraak Raad voor de Scheepvaart (bijvoegsel Staatscourant)

Raad voor de Scheepvaart. Zitting van 15 oktober.
De Raad onderzocht heden het getroffen worden benoorden het lichtschip Doggersbank Zuid door een mijnontploffing van het zeilschip ANNIE EN ADRI waardoor het schip zonk en een van de opvarenden omkwam. Rederij Zeevisscherij Mij. Holland, gezagvoerder J. Hoogewerf te Vlaardingen.

Afbeelding