Inloggen
FLEVO I - ID 17733


Kroniekberichten

Datum 19 december 1917
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Verkoop schepen

Vlaardingen, 15 december. De N.V. Scheepvaart Maatschappij Flevo te Rotterdam heeft van de Maatschappij Hollandsche Zeevisscherij alhier de volgende schepen aangekocht: INSULINDE (VL-170), SUMATRA (VL-175), WASSENAAR (VL-188), BARON VAN DER BORCH VAN VORDEN (VL-189) en van de Maatschappij ‘De Merwede’ te Scheveningen: MERWEDE II (SCH-364), MERWEDE III (SCH-175) en MERWEDE IV (SCH-331).
Dezelfde N.V. kocht bovendien van de firma G. van Leeuwen Hz. te Scheveningen de stoomlogger KONINGIN WILHELMINA (SCH-397). Deze negen schepen zullen onder de namen FLEVO I tot en met IX in de vrachtvaart worden gebracht. De nieuwe motorlogger UTRECHT (opm: zie ook RN 181017) van de N.V. Zeevisscherij Nederland te Vlaardingen, is voor geheime prijs verkocht aan een Dordtse combinatie, die het schip voor de vrachtvaart zal inrichten.

Afbeelding
Datum 22 december 1917
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad

Door bemiddeling van de makelaar A. Schippers te Rotterdam, heeft de onlangs te Rotterdam gestichte N.V. Scheepvaart-Mij. ‘Flevo’ ondershands aangekocht een 9-tal vissersschepen, die voor vrachtvaart worden ingericht en onder de namen FLEVO I tot FLEVO IX in de vaart gebracht worden.
Deze schepen zijn de stalen sloepen INSULINDE (VL-170), SUMATRA (VL-175), WASSENAAR (VL-188), BARON VAN DER BORCH VAN VORDEN (VL-189), alle van de Hollandsche Zeevisscherij Mij. te Vlaardingen. Verder de stoomlogger KONINGIN WILHELMINA (SCH-397) van de rederij G. v. Leeuwen te Scheveningen, de gehele rederij van de Mij. ‘Merwede’, directeur K.J. Knoester, aldaar, zijnde de stalen loggers MERWEDE II (SCH-364), MERWEDE III (SCH-175) en MERWEDE IV (SCH-331) en MERWEDE V (SCH-414).

Afbeelding
Datum 02 mei 1918
Krant RN - Rotterdamsch Nieuwsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 1 mei. Wegens de vele mijnen in de vrije vaargeul is de vrachtlogger FLEVO I, kapt. Van Gelderen, van Rotterdam. naar Limhamn bestemd, als bijlegger alhier binnengelopen.

Afbeelding
Datum 19 maart 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Scheepvaart Maatschappij Flandria te Rotterdam.
Het jaarverslag meldt, dat van het maatschappelijk kapitaal hetwelk bij de oprichting in december 1918 een miljoen bedroeg tot 31 december 1918 NLG 313.000 werd geplaatst en volgestort. De maatschappij kwam in het bezit van de stalen zeilschepen FLEVO I tot en met 3 en 5 tot en met 10, benevens het stalen stoomschip FLEVO 4, bergende ruim 1.500 ton deadweight, waarvan de koopprijs NLG 480.000 bedroeg. Hiervan werd de FLEVO 10 op haar eerste reis van Rotterdam naar Londen getorpedeerd. De waarde werd door assuradeuren vergoed. De stoomboot FLEVO 4, strandde op zijn tweede reis aan de ingang van de Gironde en het nog niet gelukt het schip te bergen. De FLEVO 7 is verkocht tot hogere prijs dan daarvoor werd betaald. De schepen hebben een groot deel van het jaar moeten opliggen, eerst ten gevolge van het uitvoerverbod. Daarna omdat geen Geleitscheine voor Scandinavië waren te krijgen aangezien de vennootschap op de Duitse zwarte lijst was geplaatst. De afgesloten charters moesten daardoor geannuleerd worden en de reeds beladen schepen weer ontlost. De hoge kosten aan het stilliggen verbonden, konden uit de gemaakte winst, gedurende het korte vaartperiode behaald, worden bestreden. Het voordelig saldo wordt op nieuwe rekening overgebracht. Na de wapenstilstand zijn alle schepen opnieuw bevracht en weer uitgevaren.

Afbeelding
Datum 03 juli 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 2 juli. Volgens telegram uit Great Yarmouth zijn de Nederlandse zeilloggers FLEVO I en FLEVO II op Middlescroby Sands gestrand. Assistentie is er bij.

Afbeelding
Datum 04 juli 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 juli. Volgens mededeling van de rederij kan het bericht aangaande de stranding van de vrachtloggers FLEVO I en FLEVO II geen betrekking hebben op eerstgenoemd schip, daar dit binnendoor van hier naar Antwerpen is vertrokken. De FLEVO II, FLEVO III en FLEVO VI zijn de 28e juni, de FLEVO VIII de 1e dezer van hier naar Yarmouth vertrokken.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Londen, 12 augustus. De vrachtloggers FLEVO I en FLEVO V arriveerden van Stege te Gotenburg met schade door stormweer. Zij verloren enige zeilen en hadden lichte dekschade. De schepen moeten repareren.

Afbeelding
Datum 23 september 1919
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 september. Het Nederlandse schip FLEVO I, van Newcastle naar St. Valéry bestemd, is door een Engelse trawler te West Hartlepool binnengesleept met gebroken mast, verlies van beide ankers en 120 vaam ketting en dek schade.

Afbeelding