Inloggen
CATHARINA - ID 17673


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00
Onder Nederlands Indische vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 18??
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Fregat
Masten: Three masts
Material Hull: Wood
Dekken: 2
Construction Data

Werfnummer:
Technical Data

 
Algemene informatie

Levensloop:

?              Zr. Ms. fregat Anna Paulowna              - Gouvernements Marine

1824        Catharina                               - John Greig, Soerabaija

Na 1825                                                 Nog onbekend

 

Kapiteins en RA vermeldingen:

1824        E. Cook

Kronieken:

(Staat de bronvermelding naar een krant voor het bericht dan is dit bericht overgenomen uit de kronieken van marhisdata.nl. Staat voor de bronvermelding naar de krant nog het woord “Delpher”, dan is dit opgezocht in de website www.delpher.nl. Het kan eventueel een samengevat bericht zijn en is niet altijd letterlijk overgenomen. Over het algemeen staan er in delpher.nl nog veel meer berichten dan hieronder zijn aangegeven.

 

 

BC 031121              Aangekomen te Samarang: 26 Oktober Zr.Ms. korvet ANNA PAULOWNA, F.H. Momma, van Macassar.

 

BC 270324              Batavia, 24 maart. Wij vernemen, dat in de maand oktober l.l. door Zr.Ms. korvet KOMEET, commandant kapt.luit. Pietersen, en Zr.Ms. koloniale korvet ANNA PAULOWNA, commandant kapt.luit. Momma, een met het beste gevolg bekroonde expeditie is ondernomen tegen de sedert lang uitgeweken en beruchte Tidorse prins, zich noemende Radja Djelolo, welke te Hatiling op de Noordkust van het eiland Ceram vaartuigen uitrustte met vijandelijke oogmerken jegens het Nederlands gouvernement.

 

BC 080524              Batavia, 3 mei. Zijne Exc. de Gouverneur-Generaal, na op den 22 februari met Zr.Ms. fregat EURYDICE, commandant kapt.t.zee Wardenburg, en vergezeld van Zr.Ms. brik SIRENE, commandant kapt.luit. Buijs, en van de koloniale brik DOERGA, commandant luit.t.zee D.H. Kolff jr, onder een saluut van de te Oedjong-Panka terug gebleven oorlogsvaartuigen onder zeil te zijn gegaan, is den 4 maart de baai van Ambon binnen gezeild en te een ure van die dag voor het fort Nieuw-Victoria geankerd onder het gewoon saluut, niet alleen van de batterijen en van de ter rede liggende oorlogs-vaartuigen, maar ook van verscheidene koopvaardijschepen. Diezelfde avond kwam ook de DOERGA ter rede, en de volgende dag de koloniale korvet ZWALUW, den 21 van Oedjong-Panka gezeild en ook tot het eskader behorende. De schepen, den 1 april ter rede van Ambon, zijn Zr.Ms. fregat EURYDICE, de koloniale korvetten ZWALUW, kapt.-luit. Schrooijensteijn, en ANNA PAULOWNA, kapt.luit Momma, Zr.Ms. brik SIRENE, kapt.luit. Buijs, de koloniale brik DOERGA, 1e luit. Kolff, en de particuliere schepen ANNA, ESPERANCE, JACOBA WILHELMINA, MASIDRA, HIJDROES, en enige andere, wier namen ons niet bekend zijn.

 

BC 181224 Delpher                                Samarang vertrokken: 7 december. Schip CATHARINA, kapt. E. Cook, naar Batavia, passagiers: kolonel de Fries, kapitien-luitenant ter zee F.M. Momma, mevrouw de weduwe Du Cloux en kind, de heer Harrits en kind, de heren G. Charleton en Micsialis, en de jong heer Wetzel.

 

 

(Opm. Passagier Momma was kapt geweest op de ANNA PAULOWNA. Verder vind ik geen berichten van dit schip onder deze naam of kapt. Greig. Rond dezelfde periode eind 1824, begin 1825 zijn er twee CATHARINA’s die kort onder deze naam hebben gevaren. Is dit schip een aansluiting op één van deze 2??)

Check bij CATHARINA 0000 1824-1824  of CATHARINA 1817)

 

 

 

Officiële documenten:

 

Datum ZB:

Naam:

Info:

Info:

Type:

ex Naam:

Eigenaar:

Kapitein:

Thuishaven:

Reden ZB:

Foto nr.:

Invent. Nr:

Bijzonderheden:

1824.11.20 / 3

CATHERINE

 

 

fregat

ex-Zr.Ms.fregat ANNA PAULOWNA

John Greig

niet vermeld

Soerabaija

door ruiling verkregen

IMG 0960, 0961

2479

met gouvernement geruild tegen zijn schip ENNORE FRANCIT

 

 

Bronnen:

Regeringsalmanakken

Uitgegeven zeebrieven

www.delpher.nl

JC            =              Javasche Courant