Inloggen
NÉRÉÏDE - ID 17309


Kroniekberichten

Datum 01 april 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 27 maart. Van den 24 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede aangekomen: de LIEFDE, M. Bakker, van Liverpool; MARIA, J. Sikkes, van Liverpool; OP HOOP VAN ZEGENINGEN, A. Bejens, van Faversham; de VROUW JEANNETTE, J.C. Kleinod, van Nantes; de VLIJT, T. Marsh, van Charlestown (opm: Charleston, V.S.); ANN LOUISA, G. Humphreijs, van Batavia; COLUMBIA, D.L. Kurtz, van Philadelphia; de JONGE WILLEM, C. de Sorgher, en the PROSPEROUS, J. Warren, beide van Londen; A.S. Pranger, l’ECLAIR, van de Havanna.
Kaptein A.S. Pranger, voerende het schip L‘ECLAIR (opm: fregat, thuishaven Antwerpen), van Antwerpen, rapporteert van de Havana gezeild te zijn den 12 februari 1819, in compagnie met de Nederlandse schepen, kapteins Visscher en H.G. Bergveld, beide gedestineerd naar Amsterdam, (beide reeds in Texel gearriveerd) en kaptein Floer, naar Ostende; hebbende hij dezelve in goede staat verlaten op den 16 februari, op de noorder breedte van 27º.

Afbeelding
Datum 13 maart 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Alhier zijn berigten aangekomen uit Batavia tot den 28 oktober (opm: 1820).
Te Batavia zijn gearriveerd den 23 oktober D. Kraijer en J. Schindehutte, den 25 dito J.J.D. Scharmberg van Amsterdam en den 26 dito C. Pronk van Antwerpen.
Den 16 oktober is van Sourabaija vertrokken het Engels schip MINERVA, J. Bell, naar Rotterdam.
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. schip TROMP, korvet HET ZEEPAARD, kanonneerboot no. 15, roeikanonneerboten 2, 3 en 7, gearmeerde (opm: bewapende) laadschouw no. 4.
Schepen CHRISTINA BERNARDINA, CONCORDIA, PRINCE BLÜCHER, RACE HORSE, MARIE OOSMAN, ELIZABETH JOHANNA, CELIA, HET SCHOON VERBOND, JACOBA, JACOBA, ANTOINETTA JACOBA, ELIZABETH, GRAAF BÜLOW, l’ECLAIR.
Brikken SAMARANG, ADVENTURE, JUPITER, FANNY, TWEED, DE GOEDE HOOP, WILHELMINA, AMAZON, MAXIMA, JACOBA ALETTA, ANNA MARIA, MARIA CHARLOTTA, SUSANNA BARBERA en FREDRIK.
Engelse schepen MARY, MORNING STAR, RANGER, GEORGE CRUTTENDEN, WELLINGTON, INDUS en brikken HARRIET en FAVORITE.
Deense schip HET INDISKE PAKET.
Amerikase schepen UNITED STATES, THOMAS WILSON, CATHARINE, WILLIAM, IDA, MENIMAC, MESSENGER, en brikken ONTARIO, PICKERING en ELLEN DOUGLAS.
Te Samarang Zr.Ms. schoener no. 16; brikken JOHANNA MARIA, DE GOEDE VOORNEMENS, HELENA, GEERTRUIDA; schoeners ELIZA en JOHANNA ELIZABETH.
Te Sourabaija Zr.Ms. korvet EENDRAGT; brik JACOBA ELIZABETH; schoeners SCHILDPAD, EMMA.
Schepen ROSALIE, GENERAAL DE COCK, WILHELMINA, JOHANNA FREDERIKA, ARINUS MARINUS.
Brikken WILLEM JOHAN, FLORIS, MARIA, ELIZABETH, AURORA, ADSISTENTIE, WILHELMINA.
Schoeners ROSE, SALOMINA, MARY, EMILIA, PHOENIX, de MODESTE, en kotter DE GOEDE HOOP.
Engels schip BRITANNIA en brik ALERT; Amerikaans schip CARAVAN.

Afbeelding
Datum 01 mei 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 30 april. Uittreksel uit de Lloyd’s Listen van den 24 en 27 april 1821:
Den 20 dezer is van Dartmouth vertrokken het schip CERES, Van Rijn, naar Lissabon; diezelfde dag bevondt zich op de hoogte van Dartmouth het schip PLANTER, Jessen, van Demerary naar Amsterdam.
Het schip l'ECLAIR d'ANVERS (opm: fregat ẾCLAIR, thuishaven Antwerpen, kapt. Cornelis Pronk, zie ook RC 080521, BC 120521, 150621 en 160621), van Batavia naar Antwerpen is den 5 februari in de Tafelbaai op het strand geraakt en geheel verongelukt; de kapitein en twee man zijn verdronken.
Den 15 maart is gepraaid op 3º4’ N.B. 21º26’ W.L, bij de Linie, het schip PACTOLUS, van Amsterdam naar Batavia.
Den 11 februari is van de Kaap de Goede Hoop vertrokken het schip CHRISTINA BERNARDINA, Zijlstra, van Amsterdam naar Batavia.
Op de rivier (opm: Theems) zijn gearriveerd Davey, Byrne, en Bishop van Harlingen, Visser van Worcum, Knight en Boom van Amsterdam, Ladd, Pratt, Ruby, Musson, Ouwehand, Baker, Laming en De Boo van Rotterdam en Bishop van Antwerpen; te Sheerness Arens; te Plymouth De Jonge van Amsterdam; te Penzance JONGE LUDWIG van Antwerpen; te Leith Young; te Newcastle Scott van Rotterdam en Christinson van Schiedam; te Hull Mortier, Ouwehand en Ruijner van Amsterdam, Best, Rickabij, Ansdell en Duckles van Rotterdam, de Rue en Anderson van Antwerpen; te St. Ubes (opm: Setubal) Matzen; te Genua Westman; te Havana Vennan; te New Orleans Otis; te New York Snow van Amsterdam; te Boston Goodwin van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 12 mei 1821
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

In de nacht van den 5 op den 6 februari is het Nederlandse schip l’ECLAIR, schipper C. Pronk, van Batavia komende, bij het binnenzeilen der Tafelbaai aan het noord-oosten van dezelve op strand geraakt. Bij het redden der schipbreukelingen, hetwelk met veel moeite en gevaar vergezeld ging, zijn één der stuurlieden en vier matrozen verdronken. Volgens particuliere brieven zijn de passagiers alle, uitgezonderd een kind, behouden aan wal gekomen en dadelijk bij de Nederlandse ingezetenen aan de Kaap met hun alom bekende en geprezen gastvrijheid en gulhartigheid ontvangen en verzorgd geworden. (opm: zie RC 010521)

Afbeelding
Datum 15 juni 1821
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

In de nacht van den 5 op den 6 februari is het Nederlandse schip l’ECLAIR (opm: fregat ÉCLAIR), schipper C. Pronk, van Batavia komende, bij het binnen zeilen der Tafelbaai aan het Noordoosten van dezelve op strand geraakt. Bij het redden der schipbreukelingen, hetwelk met veel moeite en gevaar vergezeld ging, zijn een der stuurlieden en vier matrozen verdronken. Volgens particuliere brieven zijn de passagiers alle, uitgezonderd een kind, behouden aan wal gekomen en dadelijk bij de Nederlandse ingezetenen aan de Kaap met hun alom bekende en geprezen gastvrijheid en gulhartigheid ontvangen en verzorgd geworden. (opm: zie RC 010521, 080521 en volgend bericht)

Afbeelding
Datum 15 juni 1821
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Het behaagde der Goddelijke Voorzienigheid in de noodlottige nacht tussen den 5 en den 6 februari l.l. nabij de Tafelbaai aan de Kaap de Goede Hoop bij het op strand verongelukken van het schip l’ECLAIR D’ANVERS (opm: fregat ÉCLAIR, thuishaven Antwerpen, kapt. Cornelis Pronk), van Batavia naar Antwerpen gedestineerd, door een woedende zee, welke het wrak overstroomde, uit onze verzorgende armen in de eeuwigheid te doen wegzinken onze geliefde pupil Isaac Jacobus Hendrikus Pieter Pieterse van Medenbach Wakker, oud 3½ jaar.
Alle onze vrienden en bekenden, welke het aanvallig en veelbelovend kind gekend hebben en getuigen van onze aan hem toegedragen liefde geweest zijn, zullen gewis onze rechtmatige droefheid billijken, daar de ongelukkige samenloop van rampen door ons gelijktijdig in doodsgevaar te bevinden en aan het kind geen redding te kunnen bijbrengen, met zo veel slachtoffers voor onze ogen te zien wegspoelen, houden wij ons in de hartelijke deelneming onzer vrienden overtuigd.
Kaapstad, den 10 februari 1821 B.H. Boterkooper,
A. Boterkooper, geboren Cantinjon

Afbeelding