Inloggen
FREUNDSCHAFT - ID 17254


Kroniekberichten

Datum 05 november 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 november. Volgens brieven van Suriname, van den 12 september, zou in de helft dier maand van daar vertrekken het schip de HERSTELLING, kaptein D. Sibolts; in het laatst derzelve maand het schip FORTUNA, kaptein J.H. Freijbourg; in de helft van oktober het schip de VRIENDSCHAP, kaptein J.K. de Jong (opm: pink, kapt. J. Kersjes de Jong), en tussen den 11 en 20 dito het schip NICOLETTE JEANNE, kaptein M. Koos, alle naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 09 januari 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 januari. Met kaptein J.K. Klein, voerende het schip (opm: pink) ADRIANA JOHANNA, welke den 8 november (opm: 1818) van Surinamen vertrokken en den 4 januari in Texel binnen gekomen is, heeft men berigt, dat den 2 oktober 1818 uit die kolonie gezeild was het schip de HERSTELLING, kaptein D. Sibolds, den 22 of 23 dito het schip SUSANNA MARIA, kaptein C. Doetz en den 2 november 1818 de schepen NICOLETTE JEANNE (opm: brik), kaptein M. Koos; de VRIENDSCHAP, kaptein J. Kersjes de Jong, en FORTUNE, kaptein J.H. Freijburg, alle naar Amsterdam.
Voorts rapporteert gemelde kaptein Kleijn, dat hem den 26 december bij Wight gepasseerd is het fluitschip ZAANDAM, kaptein R.H. Krins, van Amsterdam naar Surinamen.

Afbeelding
Datum 23 september 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 september. Kapitein Wigle Swart, in Texel binnen van Surinamen, is den 31 juli van daar vertrokken, hebbende de uit- en thuisreis in drie maanden en 27 dagen volbracht, rapporteert dat zo voor als op den 31 juli van daar gezeild zijn HENRIETTA, P.C. Staghouwer; PARAMARIBO, J.G. Geertsema Jullens; INDUSTRIE, A. Brons; ZAANDAM, R. Krins; SANDRINA CORNELIA, Frederik Groen; JOHANNA PHILIPPINA, Willem de Boer; de VRIENDSCHAP, Jacob Kersjes de Jong; SUSANNA MARIA, C. Doets; de HERSTELLING, R. Maalsteed, en de EENDRAGT, F. Mathielse.
Nog rapporteert gemelde kapitein, dat hij den 11 september bij Portland gepraaid heeft het schip de JONGE AUKE, kapt. Klaas Auke Blaauw, van Kadix (opm: Cadiz) naar Amsterdam, en den 12 dito bij Wight het schip de VRIENDSCHAP, W.S. Hobma, van Amsterdam naar Port-à-Port; alsmede den 14 dito Zr.Ms. oorlogsbrik DE COURIER welke bij Bevesier (opm: Beachy Head) kruiste.

Afbeelding
Datum 04 april 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 2 april. Te Surinamen zijn gearriveerd J.K. de Jong (opm: pink VRIENDSCHAP, kapt. Jacob Kersjes de Jong) van Amsterdam en J. de Gorter (opm: brik DAGERAAD) van Rotterdam; te Baltimore J. Beard van Amsterdam, laatst van Lissabon, alwaar hij een aanzienlijk gedeelte der lading tot goedmaking der kosten verkocht heeft; te La Rochelle E.H. Mulder, en te Noirmoutier P.M. Heldt en M.F. Brandt van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 13 juli 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 11 juli. Kapitein L.L. Buisman, voerende het schip HARLINGEN, in Texel binnen van Surinamen, is den 20 mei van daar vertrokken, en berigt, dat drie dagen voor hem gezeild waren de schepen de VRIJHEID, kapt. R.T. Rinses, en de VRIENDSCHAP, kapt. J. Kersjes de Jong, en dat daags na hem volgen zou het schip VROUWE JEANNE, kapitein Koster, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 31 mei 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 28 mei. Te Surinamen is gearriveerd het schip DE ZEEUW, L. Wouterse, van Middelburg; van daar zijn vertrokken de schepen JOHAN EN CATHARINA, H.H. de Groot, JUFVROUW AAGJE, K.H. Ruijl (opm: brik JUFFROUW AAGJE), de VRIENDSCHAP, J.K. de Jong, en ZORGVULDIGHEID, J. Hulsen, allen naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 oktober. J.K. de Jong (opm: kapt. Jacob Kersjes de Jong, voerende pink de VRIENDSCHAP), van Amsterdam naar Surinamen, is heden bij het uitzeilen, door verleiding der stromen, voor Den Helder tegen de stenen geraakt; heeft min of meer gestoten; zijnde met assistentie van sloepen wederom in vlot water en op de rede gebragt.

Afbeelding
Datum 11 december 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 10 december. Uittreksel uit de Lloyd’s Lists van den 4 en 7 december:
Den 28 is het schip de HELLEGINA, Jager (opm: vermoedelijk VROUW HILLEGINA, kapt. Jan Barends Jager), van Stockton naar Dordrecht, in een bijna zinkende staat te Whitbij binnengesleept, en zal moeten lossen.
Den 1 dezer zijn te Cowes binnengelopen de schepen VRIENDSCHAP, Visscher, en VRIENDSCHAP, De Jong, beiden van Amsterdam naar Surinamen; dezelven hebben den 6 hun reis vervolgd.
Het schip de HARMONIE, Platte, van Bilbao naar Amsterdam, is maandag (opm: 3 december) met verlies van de bezaanmast enz. in Plymouth binnengebragt.
Te Port-à-Bouc is gearriveerd Blaauw van Monnikendam.

Afbeelding
Datum 12 januari 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 11 januari. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 8 januari:
Een Hollands schip, geladen met ijzer en brokken marmer, is in een storm op den 25 december 1821 bij Toulon gestrand (opm: MARIA EN CAROLINA, zie RC 080122); de equipagie is gered.
Den 4 januari is, met verlies van het roer en vele schade, te Plymouth binnengelopen het schip de ONDERNEMING, H. Eeltjes, van Demerarij naar Middelburg; hetzelve zoude waarschijnlijk moeten lossen (opm: zie RC 210322).
Te Margate is den 6, met verlies van twee ankers en kabels, binnengelopen het schip JONGE SCHREUDER, kapt. Schreuder, van Amsterdam naar Marseille; twee dagen te voren is aldaar door een sloep van Margate binnen gebragt het schip ADRIANA JACOBA, Reus, van Amsterdam naar Port-Mahon; het laatste heeft den 6 deszelfs reis voortgezet.
Van Ramsgate is den 5 dezer vertrokken BETSEIJ (opm: fregat), J. Roepel, van Rotterdam naar Surinamen.
Te Douvres (opm: Dover) zijn den 6 dezer gearriveerd de schepen ONDERNEMING, Flik, van Cette (opm: Sète) naar Antwerpen, laatst uit Texel, met verlies van ankers en kabels, en andere schade, en ECHO, Pomeron, van Havana naar Rotterdam.
Den 4 januari zijn van Cowes vertrokken de schepen DRIE GEBROEDERS, Sipkes, naar Cette (opm: Sète), en COLONIST, F.F. Ferber, van Middelburg naar Demerarij, en den 6 dito VRIENDSCHAP, Visscher, en VRIENDSCHAP, De Jong, van Amsterdam naar Surinamen.
Den 4 januari vertrok van Dartmouth JONGE ALIDA, Van der Weijden, van Vlaardingen naar Gibraltar, en SOPHIA CHRISTINA, P. van Vliet (opm: brik SOPHIA EN CHRISTINA), van Rotterdam naar Surinamen, en die zelfde dag van Falmouth (opm: zie RC 221221) OROMAZE, Evers, van Antwerpen naar Rio-Janeiro.

Afbeelding
Datum 08 juni 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 juni. Het schip de JUFVROUW AAGJE (opm: brik JUFFROUW AAGJE), kapt. K.H. Ruijl, van Surinamen naar Amsterdam, is den 3 mei op 32º41’ N.B. 55º15’ W.L. in goede staat gepraaid door kapt. J.K. de Jong (opm: Jacob Kersjes de Jong, voerende de pink VRIENDSCHAP), van Surinamen den 3 juni in Texel binnen.

Afbeelding
Datum 17 juni 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

- Rotterdam, 16 juni. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 13 juni:
De lading van het Nederlands schip CORNELIA LUCIA, kapt. Altena, van Cette naar Stettin, hetwelk in het begin van de oorlog genomen en te Algeciras opgebracht was (opm: zie PGC 030623 en DC 170823), is verbeurd verklaard, doch de vracht moet betaald worden.
Men schrijft uit Bermuda den 3 mei, dat het schip the SYREN, kapt. Grace, van Charleston naar Antwerpen, aldaar met verlies van de grote mast en met schade was binnengelopen.
Ook was den 2 mei op de rotsen bewesten dat eiland geraakt een Nederlands schip, van Suriname naar Amsterdam, geladen met suiker, koffie en katoen; hetzelve had 4 of 5 voet water in het ruim. (opm: pink VRIENDSCHAP, zie RC 010723 en AC 280723)

Afbeelding
Datum 01 juli 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Volgens de Lloyd’s lijst van 27 juni is het schip, hetwelk den 2 mei ten westen van Bermuda op de rotsen gedreven is, genaamd de VRIENDSCHAP, kapt. De Jong (opm: pink, kapt. Jacob Kersjes de Jong, zie RC 170623 en AC 280723), van Suriname naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 juli 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Texel, 25 juli. Heden zijn alhier gearriveerd de schepen VRIENDSCHAP, kapt. J. Kersjes de Jong, van Suriname, laatst van de Bermuda’s (opm: pink, zie RC 010723), en MARIA ELISABETH, kapt. D. Ouwenhand (opm: smak, kapt. D. Ouwehand), van Hull, en is uitgezeild de TWEE JONKVROUWEN (opm: TWEE JONGVROUWEN, ook wel TWEE JONGE VROUWEN, bunschip), kapt. M.P. van der Zee, naar Londen. Den 18 was nog uitgezeild doch vergeten te melden het schip HERMINA JACOBA, kapt. J. van Ulphen.
Texel, 26 juli. Heden zijn van hier uitgezeild de schepen HENRIETTE (opm: schoenerbrik HENRIETTA), kapt. P.P. Akkerman, en SNELHEID (opm: brik), kapt. E. Clausen, beide naar Curaçao gedestineerd, COLUMBUS, kapt. L.A. Hinrichsen, naar Havanna, en DRIE VRIENDEN, kapt. T. Komst, naar Hull.

Afbeelding
Datum 17 juni 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Door een passagier, den 27 april met het schip JOHANNA, kapt. F. Groen, van Suriname vertrokken, welke den 6 juni gezegde bodem op de hoogte van Portsmouth verlaten heeft en te Amsterdam aangekomen is, heeft men bericht, dat destijds mede op die hoogte waren de schepen ZORGVULDIGHEID, kapt. J. Hulsen, VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong, MARGARETHA JOHANNA, kapt. K. Jansen, en WILLEM DE EERSTE, kapt. J. Johannesen, insgelijks van Suriname naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 15 januari 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 januari. Den 9 dezer lagen in het Nieuwe Diep de volgende schepen, welke gedeeltelijk sedert de maand september op gunstige wind wachtten, om naar zee te zeilen, als: DE GEZUSTERS, kapt. D.B. Lutjens, DE DRIE GEBROEDERS, kapt. A.C. Edeling en BETSY EN CAROLINA naar Batavia; AMPHITRITE, kapt. S. Mijnders, naar Kaap de Goede Hoop; ALEXANDER, kapt. M. Marcussen, en DE COURIER, kapt. P. Schakel, naar Rio de Janeiro; JACOBA ELISABETH JOHANNA, kapt. G.B. Bos, JOANNES ARNOLDUS, kapt. P.J. Kerkhoven, DE VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong, HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeeke, DE JONGE WILLEM, kapt. G, van Medevoort, MARIA, kapt. E.D. Dekker, NOORD-HOLLAND, kapt. H.K. Ruijl, DE GRAAF BULOW, kapt. R. Maalsteed, DE KOLONIST, kapt. L. Wildschut, DE VIER GEZUSTERS, kapt. J. van Dijk, DE VRIENDSCHAP, kapt. Jan Visser, ARGYLE, kapt. D. Spreeuw, DE GOEDE VERWACHTING, kapt. J.B. Bodeman, ZORGVULDIGHEID, kapt. J. Hulsen, PAULINA, kapt. A.J. Struik, MARIA, kapt. F.H. Zeijlstra, SOPHIA MARIA, kapt. G.L. Röperhoff, DE VROUW CORNELIA, kapt. D. Steenveld, GODEFRIDA, kapt. A. Hansen, ANNA MARIA, kapt. J.D. Haijnes, MARGARETHA JOHANNA, kapt. A.A. Herman, CONCORDIA, kapt. W. Groen, ANNA MARIA, kapt. R.T. Rinses, WILLEM DE EERSTE, kapt. J. Johannessen, HENRIETTE EN BETSY, kapt. J.E. de Boer, en SPECULATION, kapt. T. Pietersz, naar Suriname; DE PLANTER, kapt. C. Jessen, de ZEEMEEUW, kapt. A. Bakker, naar Demerary; DIANA, kapt. F. Bax, MARCO BOZARIS, kapt. P. Kraaij, de WELVAART, kapt. C. Koert, de NEDERLANDER, kapt. C. Hofker, naar Berbice; ALMELO, kapt. T. Smit, CURAÇAO CHARLOTTE, kapt. J. Buhring, naar St. Thomas; AURORA, kapt. A. Tomson, PHOENIX, kapt. D. Grim, naar St. Jago de Cuba; ACTIVO, kapt. H.G. Bergveld, COLUMBUS, kapt. L.H. Henrichsen, REINERA, kapt. R.S. Nannings, naar Havanna; BETSEY, kapt. J. Wallis, naar New Orleans; THE PIONEER, kapt. T. Greenleaf, naar Savannah; CHARLES AND HENRY, kapt. C. Craft, naar Charleston; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. M. Oosterbaan, naar New York; de COMMERCIE, kapt. F. IJsbrands, naar Smyrna; de VLASHANDEL, kapt. F. Gierke, naar Genua en Livorno; DE VROUW ANNA, kapt. J. Meijer, de HOOP, kapt. J.G. Patje, CONCORDIA, kapt. J.D. Zijlstra, DE HERSTELLING, kapt. B. de Jong, de ANTONIUS EN CORNELIA, kapt. O.P. Blom, naar Marseille; GEERTRUIDA JOHANNA, kapt. L.B. Kuijper, naar Cette; EXPERIMENT, kapt. F. Clausen, naar Gibraltar; MARIA, kapt. J.S. Kroon, naar Kadix; SHANNADOWH, kapt. A.M. Rose, FROIJ, kapt. D. Cummings, naar St. Ubes; SARA ELIZABET, kapt. S. Kullberg (voor Dordrecht), naar dito; GEPKE BROUWER, kapt. K.J. Musch, DE JONGE JAN, kapt. H.S. van der Zee, DE ONDERNEMING, kapt. G.B. Flik, GALATHEA, kapt. J.F. Gerdes, RESOLUTION, kapt. K. Parrel, naar Lissabon, de laatste voor Dordrecht; DE VROUW THEODORA, kapt. C. Bandix, naar Bilbao; LE PARFAIT ACCORD, kapt. D. Pereira, van Hamburg naar Bayonne; LA PROSPERITÉ, kapt. J.F. Delamare Bignon, van Rotterdam naar Rouaan; PIETER EN MARIA, kapt. C.P. Eggers, naar Bristol; WATERLOO, kapt. J. Thomson, van Clij naar Plymouth; DE BRABANDER, kapt. A.E. de Groot, ROSETTE, kapt. J.W. de Groot, BOREAS, kapt. L. Storm, naar Londen, de laatste van Brahestad; DE EENDRAGT, kapt. H. Zurmeijer, DE VROUW ALBERDINA, kapt. J.F. Zomer, DOLPHIN, kapt. R. Gowans, MARIA ELIZABET, kapt. D. Ouwehand, DE JONGE JAN, kapt. D. Kuijt, en DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Mortier, naar Hull; RICHARD, kapt. T. Kase, naar Petersburg; HAABET, kapt. L.C. Sunde, naar Fredrikstad; ANNA SOPHIA, kapt. P. Telming, van Rouaan naar Hamburg; JEANNETTE, kapt. H. Rose, van Batavia naar Antwerpen.

Afbeelding
Datum 15 juni 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 13 juni. De wind NO. Binnengekomen: VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong, van Suriname; ZEEMEEUW, kapt. A. Bakker, van Demerary; OSPREY, kapt. W. Neij, van New Bedford; THE FRIENDS, kapt. J. Power, van Londen; FREDERIKA, kapt. J. Phenger, van Stockholm; GEZINA CATHARINA BRANTS, kapt. P.S. Mulder, van Riga; VROUW BARBERA, kapt. H. Abrams en HEBE, kapt. P.G. Drent, beide van Dantzig; INDUSTIE, kapt. S. Schiord, van Koningsbergen; DE LIEFDE, kapt. D. Bull, van Christiaansand.
Uitgezeild: VROUW ALBERDINA, kapt. D.A. Wilkens, naar Lynn.
Kapt. K. Domenie (opm: kapitein van de kof NIEUWE ONDERNEMING), naar de Oostzee bestemd, is den 7 juni, op 56º op 15 mijlen van de Jutse kust gepraaid door bovengenoemde kapt. P.S. Mulder.

Afbeelding
Datum 17 november 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 15 november. Niets binnengekomen.
Gisteren binnengekomen: VROUW ANNA, kapt. S. Meer, van Bergen naar Napels bestemd.
Uitgezeild: NORDLOH, kapt. B.H. Breukemeijer, naar Batavia; HAVANNA PAKET, kapt. D.T. Visser, naar Havannah; VRIENDSCHAP, kapt. H. Geerlofs, naar Napels; VROUW ANNA, kapt. J. Meijer, naar Gibraltar en Malaga; ST. NICOLAAS, kapt. O. Olfers, naar Marseille; de TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. J.G. Wiersma, naar Cette; HEBE, kapt. J.D. Duit, naar Ferrol; VROUW ALIDA, kapt. J.H. Huges, naar Port à Port.
Den 13 nog uitgezeild: DE PLANTER, kapt. C. Jessen, naar Demerary; VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong, naar Suriname.

Afbeelding
Datum 26 november 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlie, 20 november. Binnengekomen: Kapitein F.D. van Veen, (opm: kof VRIESLANDS WELVAART), van Liverpool.
Bovengemelde kapt. F.D. van Veen heeft den 15 november bij Goudstaart (opm: Start Point) gezien, een schip met de vlag van het Collegie Zeemanshoop, No. 67, zijnde J.K. de Jong (opm: kapt. Jacob Kersjes de Jong, fregat VRIENDSCHAP) en bij Portland een schip met dezelfde vlag No. 88, zijnde G.L. Röperhoff (opm: fregat SOPHIA MARIA) beide naar Suriname bestemd.

Afbeelding
Datum 09 februari 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 7 februari. Scheepvaartberichten:
- Het schip DE ONDERNEMING, kapt. C. Haasnoot, van Lissabon naar Amsterdam, in Texel
binnen, is in het Nieuwe Diep gebracht.
- Het schip DE VROUW MARGARETHA, kapt. I.J. Wever, van Londen naar Groningen, is den 1 februari op de hoogte van Terschelling in goede staat gepraaid door de loodsschipper L. Hakvoort.
- Het schip JOHANNA, kapt. R.H. Jonker, van Memel naar Amsterdam, hetwelk te Cuxhaven overwinterd heeft, was volgens de laatste brieven gereed, om vandaar de reis voort te zetten.
- Het schip CONCORDIA, kapt. W. Groenhoff, van Riga naar Amsterdam, lag den 6 januari in goede staat te Tananger in Noorwegen.
- Volgens brief van Falmouth van den 28 januari dacht kapitein P.B. Stoffers, voerende het aldaar binnengelopen schip (opm: kof, zie RC 190126) de JONGE JACOBUS, van Amsterdam naar Havre en Rouaan, in de volgende week, de lading weer in te nemen.
- Kapt. J. Meijer, voerende het schip DE VROUW ANNA, van Amsterdam te Gibraltar gearriveerd, meldt van daar in dato 30 december, dat hij op zijn reis veel storm en slecht weer heeft gehad, inzonderheid den 18 en 19 dito, toen hij op (opm: hier missen de breedtegraden) 97 en een half graad bewesten Greenwich was, en het de eerste dag uit het NW en de tweede dag uit het ZW een orkaan woei, zodanig als hij het nimmer had bijgewoond; liggende hij voor een twee gereefd grootzeil en stormbezaan te drijven, terwijl het schip, niettegenstaande dat alles zo scheef woei, dat de kajuitsdeur te water lag, zodat hij bijna genoodzaakt was om de ganse vleet overboord te kappen, daar het schip onder het water versmoorde; het weer echter tegen middernacht bedaard zijnde, had hij zijn reis, zonder verdere belangrijke tegenspoeden kunnen vervolgen.
- Het schip EIZO DE WIND, kapt. W.G. Hellinga, van Bandol naar Amsterdam, is den 3 januari te Gibraltar binnengelopen, na de vele stormen uitgestaan en daardoor enige averij bekomen te hebben. Gemelde kapitein heeft den 30 december in goede staat gepraaid het schip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. D.D. Flik de Jonge, van Cette naar Holland.
- Het schip DE VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jong (opm: pink, kapt. J. Kersjes de Jong), van Amsterdam naar Suriname, was, volgens brief van de kapitein, in dato den 21 december, op 20º Noorderbreedte, 34º30' Westerlengte, in goede staat zeilende.

Afbeelding
Datum 11 februari 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 4 februari. Het schip DE VRIENDSCHAP, kapt. J. Kersjes de Jonge, van Amsterdam naar Suriname bestemd, was op den 21 december van het vorige jaar, in goede staat zeilende, op 20 graden noorderbreedte en 34 graden 30 minuten lengte bewesten Greenwich.
Van den 1 dezer tot heden zijn op onze rede aangekomen: DE JONGE ADRIANA, kapt. H.J. Bonn, van Batavia naar Rotterdam bestemd, met koffie; DE VROUW GEZINA, kapt. N.H. Baas, van Nantes naar Brussel gedestineerd met wijn.
Voor Antwerpen bestemd: DE AREND, kapt. H. Elbring, van Londen met stukgoederen; AUGUSTA, kapt. J.G. Sap en DIE JUFKER REGINA, kapt. J.H. Koop, beide van Nantes, en LA MARIE, kapt. M. Boone Jr. van Rochefort, alle drie met wijn; DE VROUW KATHARINA, kapt. B. Otten van Nantes, met wijn en pruimen; DE ZAANVLIET, kapt. O. Simons, van Bayonne met stukgoederen; AMICITIA, kapt. H.J. Benes, van Londen met Spaanse wol; LA CLEMENCE, kapt. C. Briant en LE FRANÇOIS, kapt. J.B. Guerin, beide van Nantes met wijn; DE ONDERNEMING, kapt. H. de Breeuw van Malaga met wijn enz.; LA PERLE, kapt. G. Guichon, van Duinkerken met wijn en fruit; LE VOLTIGEUR, kapt. M. Knudsen, van Marseille met stukgoederen; DRYADS, kapt. J.G. Scott, van New Orleans met katoen; DE ZEPHYR, kapt. F. Willaert, van Alexandrie met koopmansgoederen; de twee laatst genoemde schepen moeten quarantaine houden.
Den 8 dito. Van den 5 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: LE NESTOR, kapt. J. Decombe van Lebourne en EENIGHEDEN, kapt. H. Melbye van Bone-Carlo, beide met wijn; DE AASTROOM, kapt. B.J. Houwink, van Havre-de-Grace, en VESTA, kapt. N. de Wolff van Livorno, beide met stukgoederen; LA VIERGE MARIE, kapt. J. de Meire, van Messina met fruit enz.; HOLSTEIN, kapt. N. Peters, van Bordeaux met wijn; LE JULES, kapt. P. Metaijer, van Kadix met wol; ARETHUSE, kapt. R. Heart, van Campeschy (opm: waarschijnlijk Campêche) met verfhout; THE POTOMAC, kapt. C.W. Norris, van Batavia met koffie; URANIE, kapt. A. le Cocq, van Guernsey met koffie; OREMAZO, kapt. Rolufs, van Alexandrie met wol; AGENORIA, kapt. H. Winsor, van Charlestown met rijst en verfhout; de twee laatste moeten quarantaine houden.

Afbeelding
Datum 17 juni 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 15 juni. Binnengekomen: VRIENDSCHAP, kapt. J.K. de Jonge, van Suriname; AMITIE, kapt. H.P.J. Schulten, van Cette; LIVELY, kapt. S. Finch, van Londen; MERCURIUS, kapt. A. Hendrichs, van Drammen.
Uitgezeild; DE HOOP, kapt. P. Haasnoot, naar Lissabon.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Gepasseerde schepen door Alkmaar, langs het Groot Noord-Hollandsche Kanaal:
Den 14 oktober, een galjas, waarvan de naam nog van die van de kapitein is opgegeven, van Amsterdam naar Londen. HET HUIS TE SPIJK, kapt. D.G. Doeksen, van Suriname naar Amsterdam; THALIA, kapt. A. Bakker, van Demerary naar Amsterdam; DE VROUW HENDERICA, kapt. H.J. Schuring, van Amsterdam naar Hull.
Den 16 dito, MARIA, kapt. A. Hulsen, van Amsterdam naar Surinam;
den 17 dito, DE SURINAAMSCHE VRIENDEN, kapt. T.C. Claus, van Amsterdam naar Suriname; DE VIER GEZUSTERS, kapt. R.G. Oostra, van Amsterdam naar Londen;
den 18 dito, CHRISTINA AUGUST, kapt. H. Petersen, van Portorico naar Amsterdam;
den 19 dito, PAULINA, kapt. A.J. Struik, van Amsterdam naar Suriname; TWEE GEBROEDERS, kapt. H.J. Klein, van Amsterdam naar Bordeaux;
den 20 dito, de VRIENDSCHAP (opm: pink), kapt. C. Jansen Kat, van Amsterdam naar Suriname; DE ZORGVULDIGHEID, kapt. E. Douwes Dekker, van Amsterdam naar Suriname.

Afbeelding
Datum 29 november 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 november. Volgens brief van kapt. Johannes Hulsen jr., voerende het schip WILHELMINA, van Amsterdam naar Suriname, in dato de 18e dezer, was hij toen, na vier dagen met goed weer in de Noordzee gekruist te hebben, in goede staat en aan boord alles zijnde, op de hoogte van Zuid Voorland (opm: South Foreland) zeilende. De vorige dag was bij hem kruisende geweest het schip (opm: pink) de VRIENDSCHAP, kapt. C.J. Kat, mede van Amsterdam naar Suriname.
Het schip MATHILDA, kapt. G. van Groenendaal, van Antwerpen naar Rio-de-Janeiro, was de 18e dezer op de hoogte van Douvres en het schip (opm: kof) NIEUWE UNION, kapt. J. van den Broecke, van Londen naar Antwerpen, is de 22e dezer te Douvres binnengelopen.
Het schip LOUISA, kapt. D. Guit, van Rotterdam naar Guernsey, is de 19e dezer te Deal binnengelopen en heeft dadelijk de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 17 mei 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten: Amsterdam, 15 mei. VRIENDSCHAP, kapt. C.J. Kat, van Suriname; MARIA THERESIA, kapt. C.H. Uil, van Bordeaux; TRITON, kapt. J. Meijer, van Lissabon; MARIA ELISABETH, kapt. D.C. Bremer, van Nakskov; DE ONDERNEMING, kapt. H.H. Middel, GOEDE HOOP, kapt. R.E. Dik, VROUW CATHARINA, kapt. K.H. Wijkmeyer en JOHANNA (opm: kof JOHANNA EN ANNA ALIDA), kapt. J.J. Kortrijk, van Koningsbergen; FORTUNA, kapt. J.J. Albers, van Dantzig; H. JOHANNES, kapt. J.P. Evers, van Halmstad; ANTONIA, kapt. Bradhering, van Rostock; CHARLOTTE, kapt. J.C. Spiegelberg, van Demmin; AURORA, kapt. J. Hagen, van Bremen; DE GOEDE HOOP, kapt. W.J. Duncker; DE GOEDE VERWACHTING, kapt. H.H. Mulder, van Stettin.
Rotterdam, 14 mei. NEERLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, van Canton; DE ROTTESTROOM, kapt. J. Glazener, van Havanah; ELEONORA, kapt. A.P. Moller, van Sevilla; ONDERNEMING, kapt. M. Rooderkerk, van Cette; VROUW GEZINA, kapt. A.J. Boomgaard, van Londen; VIER GEBROEDERS, kapt. B.J. Wilts, van Greifswald; DE GOEDE VERWACHTING, kapt. A.P. de Jonge, van Flensburg; TWEE GEBROEDERS, kapt. H.G. Bruins, van Koningsbergen.
Antwerpen, 13 mei. FLORA, kapt. A.L. Mennen, van Koningsbergen; CATHARINA, kapt. J. v.d. Schuit, van Londen.
Schiedam, 15 mei. DE VIER GEBROEDERS, kapt. Pieter Feensma, van Neustadt; DE VROUW ANTJE, kapt. K.O. Stuit, van Demmin; DE VIER GEBROEDERS, kapt. W.J. Witts, van Greifswald; JANTINA, kapt. H.E. Boswijk, van Libau.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. In lading liggende schepen te Amsterdam naar de volgende plaatsen:
Suriname, HENRIETTE, kapt. J.C. Willems en GODEFRIDA, kapt. Andreas Hanse. Adres bij B.D. Bosscher; DE VRIENDSCHAP, kapt. C.J. Kat en SUZANNA MARIA, kapt. Jan Fred. Spiegelberg. Adres bij Hoyman & Schuurman.
St. Thomas, FORNAX, kapt. T. Nije. Adres Jan Corver & Comp. & Da Costa & Bueno. Vertrek vóór of op 9 augustus.
Cadix en Gibraltar, DE VERWACHTING, kapt. D.H. Kramer. Adres J. Daniels en Zonen en Arbman.
La Rochelle, ARENDINA MARIA, kapt. G.H. Boerhave, Adres bij Jan Corver & C.
Riga, ALIDA, kapt. H.A. Hazewinkel. Adres bij Corver & Comp.
Dantzig, DOROTHEA, kapt. R.R. Hendrikus. Adres bij Jan Corver & Co. Vertrekt vóór of op 3 augustus.
Koningsbergen, EUROPA, kapt. Koop J. Scholtens. Adres bij Kranenborg & Van Mourik en de Wed. P. Poolman Juriaansz. & Zoon.
Libau. DE VROUW JOHANNA, kapt. D.C. Douwes. Adres Jan Corver & Co.

Afbeelding
Datum 12 februari 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 11 februari. Kapt. C.J. Kat, voerende het schip (opm: pink) DE VRIENDSCHAP, de 30e oktober van Amsterdam te Suriname gearriveerd, meldt van daar, dat hij op 21 gr. 21 min. noorderbreedte, 34 gr. 43 min. westerlengte, door een woedende orkaan is belopen geworden, welke twee etmalen aanhield en zeer veel schade aan de tuigage en het schip veroorzaakte, zijnde de voorsteng, de voormarsra, de voorbramsteng en voorbramra met hun nieuwe zeilen, alsook een gedeelte van de fokkemast, de kluiverboom met zijn kluiver, stampstok en blinde ra, benevens de lange salings (opm: langszalings) met voormars- en achterschoenerzeil, een groot gedeelte der verschansingen, een gedeelte der stutten en relings, de nieuwe hekjol en enige andere kleinigheden, verloren gegaan; hij zou trachten de geleden schade te repareren en dacht met half februari zijn reis aan te nemen.

Afbeelding
Datum 07 april 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 april. Kapt. T.C. Claus, in Texel binnen, heeft de 14e maart in goede staat gepraaid, op 49 gr. 44 minuten noorderbreedte, 18 gr. 18 minuten westerlengte van Greenwich, het schip GODEFRIDA, kapt. A. Hansen, mede van Suriname naar Amsterdam.
Volgens brief van Suriname, van de 10e februari, zouden de 15e dito verscheidene schepen vandaar vertrekken, waaronder DE JONGE GERARDA CORNELIA, kapt. J. Smith en de 16e of 17e dito het schip DE VRIENDSCHAP, kapt. C.J. Kat, beide naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 16 juli 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Rutger Hoijman en Hermanus Isaac Rietveld, makelaars, zullen op maandag de 10e augustus, 1829, des avonds ten zes ure te Amsterdam in de Nieuwe Stadsherberg aan het IJ verkopen: een pinkschipshol, genaamd DE VRIENDSCHAP; mitsgaders een aanzienlijke partij scheeps-gereedschappen, bestaande in ankers, touwen, zeilen, rondhouten enz; breder bij notities en bericht bij de makelaars.
(opm: het hol, laatste kapitein C.J. Kat, werd verkocht voor de sloop; de zeebrief werd 18.9.1829 ingeleverd onder vermelding ‘zullende worden gesloopt’; zie ook RC 120229)

Afbeelding