Inloggen
DIE NEUN GESCHWISTER - ID 17014


Kroniekberichten

Datum 09 januari 1819
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 3 januari. Uitgezeild het Amerikaanse schip SIDNEY, P. Baldwin naar Samarang.
RC 081218
Amsterdam, 6 december. Het schip (opm: fregat) de PIETER ANTHONY, J. Joosten, den 12 september van Amsterdam te Berbice (opm: rivier in Guyana, Zuid-Amerika) gearriveerd, was door de Tol-officieren in beslag genomen, uit hoofde van een overtreding der wet op de inkomende regten.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 oktober. Door kapitein C. Höfker (opm: gezagvoerder van het fregat PIETER ANTHONY) is den 11 dezer op de hoogte van Wight, in goede staat gepraaid, kapt. P.C. Staghouwer, voerende het schip de JONGE LODEWIJK ANTONIE (opm: bark, ook wel JONGE LODEWIJK ANTHONIE), van Amsterdam naar Surinamen, en kapt. J.F. Spiegelberg, met het schip (opm: brik) ANNA PAULOWNA, van Amsterdam naar Livorno.

Afbeelding
Datum 10 december 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 december. In de storm van gisteren zijn van deszelfs ankers gedreven de schepen PIETER ANTHONIJ, kapt. C. Hofker (opm: fregat PIETER ANTHONY, gebouwd Wolgast, Zweden 1805; kapt. Cornelis Hofker; zie RC 171222, RC 261222, AC 010123 en AC 110223) naar de Berbice;
VRIENDSCHAP (opm: pink), kapt. J. Visser, naar Surinamen; laatstgemelde zit bij de Steenenbank op de Zuidwal (opm: zie RC 141222).
Het schip GRENADA, kapt. J. Dik, naar Polen (opm: slecht leesbaar), zit op de Rug bij Texel vol water; een man van de equipagie is bij Texel aangebragt.
JOHANNA MARIA CONSTANTIA, kapt. C. van der Meij (opm: fregat JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA, kapt. Cornelis Simonsz van der Meij, zie ook AC 250223), naar Surinamen bestemd, is op de Rug van Texel gedreven en zit vol water; de tweede stuurman is aan land gebragt, en enigen van de quipagie hebben zich in de boot begeven, doch van hun redding is nog niets vernomen; men is bezig van de lading te bergen.
Kapitein G.L. Röperhoff, voerende het schip (opm: fregat) SOPHIA MARIA, naar Surinamen, is, na deszelfs ankers en touwen gekapt en andere schade bekomen te hebben, heden met assistentie van een schuit in het Nieuwe Diep gebragt.
Het schip HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeke, mede naar Surinamen bestemd, heeft op de Texelse wal het roer afgestoten, de grote- en bezaanmasten (opm: de grote mast en de bezaanmast) moeten kappen en anker en touw verloren; is weder vlot.
Kapt. R.H. de Boer, voerende het schip GERARDUS JOHANNES, heeft de voorsteven ontzet gekregen, anker en touw moeten kappen en lekkaadje bekomen en is in de haven van Texel gekomen om te repareren.

Afbeelding
Datum 17 december 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 december. Aangaande het op de zuidwal van Texel zittende schip PIETER ANTONIE (opm: fregat PIETER ANTHONY, zie RC 101222 en 261222), kapt. C. Hofker, van Amsterdam naar Berbice, wordt door de kapitein in dato den 12 dezer, des avonds te 7 uren, van boord gemeld, dat hetzelve tot op de stenen na (opm: met alleen de ballast nog in) gelost en sedert twee etmalen ledig gepompt was, zonder naderhand water ingekregen te hebben; daar hetzelve slechts een halve kabels lengte (opm: dus circa 93 meter) op de wal zit, hoopte hij dat het weder af te brengen zou zijn. Men heeft van Amsterdam ligters afgezonden om de lading, welke geheel beschadigd is en op Texel in ’s rijks magazijnen opgeslagen wordt, terug te brengen.

Afbeelding
Datum 26 december 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 24 december. Aangaande het schip PIETER ANTONIE (opm: fregat PIETER ANTHONY), kapt. C. Hofker, van Amsterdam naar Berbice, in de storm van den 6 dezer op de Zuidwal gestrand (opm: zie RC 101222 en 171222), wordt in de brieven van Texel van den 19 en 20 gemeld, dat hetzelve den 17, des avonds te 6 uren, met de vloed was beginnen te stoten en men daarop getracht had het af te winden (opm: d.m.v. takels vlot te trekken), doch met het voortschieten van het schip had men het zo lek bevonden, dat er niet tegen te pompen was; intussen nog 12 man met pompen, benevens timmerlieden aan boord gekomen zijnde, waren den 18, des ochtends met laag water, 30 man bezig om het schip leeg te pompen en zo mogelijk de lekken te stoppen, doch met de vloed liep het binnen een kwart uur, ondanks het aanhoudend pompen en scheppen, weder vol, zo dat men den 19 genoodzaakt was met een der twee schuiten, die men tot hulp had, het schip te verlaten, terwijl de andere met de helft der manschap daarbij gebleven is, om het staande want, en hetgeen verder mogelijk was, te redden; zo men bespeuren kon, was de kiel van achteren geheel weggestoten en de lekken tevoren door het zand gestopt geweest. (opm: zie ook RC 010123)

Afbeelding
Datum 01 januari 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke verkoping op het eiland Texel. Men is van mening op dinsdag den 7 januari, des morgens ten 10 ure (en des nodig de volgende dag) ten overstaan van de in het kanton Texel residerende notaris A. Kikkert, publiek om contant geld te doen verkopen: een anker en bijna nieuw zwaar touw, en voorts nagenoeg de complete inventaris van het op de Zuidwal in de grond zittend fregatschip PIETER ANTHONY, gevoerd geweest bij kapt. Cornelis Hofker, van Amsterdam naar Rio Berbice gedestineerd geweest, en zulks bij kavelingen zoals des daags voor en op de verkoopdag op de Havendijk van Texel genommerd en voor een ieder te zien zullen zijn (opm: zie AC 110223). Alsmede een grote partij scheepsvictualie, bestaande in vlees, spek, stokvis, erwten, gort, boter, kaas, olie, dranken, mitsgaders kajuit-provisie in soorten, en hetgeen verder zal worden gepresenteerd, mede afkomstig van of uit genoemd schip en min of meer door zeewater nat of beschadigd. Kunnende de gegadigden in loco van alles nadere informatie bekomen bij Ran & Hillenius te Texel.

Afbeelding
Datum 11 februari 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Advertentie. Publieke verkoping op het eiland Texel van een aanzienlijke partij koopmans- goederen.
Men is voornemens, op dinsdag den 18 februari 1823 en volgende dagen, des morgens ten tien ure, aan het Oude Schild op Texel, ten overstaan van de in het kanton Texel residerende notaris A. Kikkert, publiek om contant geld te doen verkopen: een grote partij 1½ duims 24 voet grenen delen, en vaten, inhoudende cement en kalk; alsmede een kwantiteit plavuizen en moppen, kelders jenever (opm: kistje waarin 15 vierkante flessen jenever passen), manden mineraalwater, kisten wijn, vaten bier en azijn, gezouten vlees en spek, vaten zout, boter, stokvis, gort, haver, tabak, kistjes kaas en kaarsen, Bristol en Spaanse zeep, rozijnen en krenten; wijders vaten medicamenten, als salsaparilla, sassefras, guajacum, liquirit en mazeraeï, voorts tonnen pik en teer; differente pullen inhoudende raap-, lijn- en patentolie, mitsgaders terpentijn, erwten en gort, alsmede een grote kwantiteit timmermansgereedschappen van alle aard, met enige vaatjes en losse spijkers, en bladen zink en koper; wijders differente stukken Osnabrugs en andere linnens, Friese en andere bonten, en enige andere manufacturen, benevens wollen dekens, negerbaaitjes, hoeden, ijzeren potten, en hetgeen verder zal worden gepresenteerd. Alles min en meer door zeewater nat, beschadigd geborgen en herkomstig uit het op de Zuidwal bij Texel in de grond en vol water zittend fregatschip PIETER ANTHONIJ (opm: fregat PIETER ANTHONY, zie AC 010123), gevoerd geweest bij kapt. Cornelis Hofker, van Amsterdam naar Rio Berbice gedestineerd geweest.
De gegadigden kunnen, des begerende, nadere mondelinge informatie bekomen ten kantore van de makelaar E.W. van Orsoij, te Amsterdam, of bij Ran en Hillenius, scheepscommissionairs op Texel. Zullende de gedrukte notities respectievelijk bij eerst en laatst gemelde heren, tegen betaling van vier stuivers voor de armen, te bekomen zijn, en de goederen in loco zes dagen vóór de verkoopdagen, in ‘s Rijks Pakhuis, op de haven van Texel kunnen worden bezichtigd, mits voorzien zijnde van het nodige bewijs van toegang, door laatstgenoemde commissionairs Ran en Hillenius af te geven.

Afbeelding