Inloggen
JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA - ID 16991


Kroniekberichten

Datum 20 oktober 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

- Een extra ordinair welbezeild pinkschip genaamd FREDERIKA, gevoerd bij kaptein Matthys de Harder, lang 109 voet, wijd 26 voet 5 duim, hol 13 voet 10 duim, het verdek 5 voet 4 duim; alles Amsterdamse maat. Breder bij de inventaris en bericht bij de makelaars.
(opm: de pink werd voor NLG 20.100 aangekocht door Voûte & Co, Amsterdam, kreeg na aankoop de nieuwe naam ZEEPLOEG en Johannes Schindehütte als kapitein)
- Een extra ordinair welbezeild Fregatschip COUSINE MARIANNE, gevoerd bij kaptein Pieter Rademaker, lang 96 voet, wijd 27 voet 7 duim, hol 13 voet 3 duim, het verdek 5 voet 9 duim; alles Amsterdamse maat. Breder bij de inventaris en bericht bij de makelaars.
(opm: de MA COUSINE MARIANNE werd na aankoop voor NLG 4.100 + NLG 700 commissie in 1815 door de meester-scheepsbouwmeester Jeremias Meijjes ‘voor meer dan 2/3e vertimmerd’ om een Nederlandse zeebrief te kunnen krijgen, de nieuwe naam werd JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA en Matthijs de Harder de kapitein; de in oktober 1815 geplande reis naar West-Indië vond geen doorgang)

Afbeelding
Datum 16 juli 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 juli. Den 11 mei lagen voor Paramaribo de volgende schepen: VROUWE JEANNE, B. Calgren; ZAANDAM, R.H. Krins; DE DAGERAAD, J. de Gorter; MARIANNE, J Visser; IGNATIA EN JENNY, J. Nobel; MARTHA ELISABETH, B.S. Booysen; de VREDE, H. Borman; JOHANNA MARIA CONSTANTIA, M. de Harder; VREES EN HOOP, Cornelis Simonsz van der Mey, en MARIA FREDERICA, Wigle Swart.

Afbeelding
Datum 06 juni 1820
Krant SUC - Surinaamsche Courant

Paramaribo. Binnengekomen het schip (opm: fregat) JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA, kapt. M. de Harder, van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 oktober. Het fregatschip JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA, kapt. M. de Harder, van Surinamen, is den 20 dezer bij het westeinde van het Vlie geloodst door de Vlielander loodsschipper A. Visser.

Afbeelding
Datum 10 november 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 november. Het schip JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA, kapt. M. de Harder, van Surinamen naar Amsterdam, is in de nacht tussen den 3 en 4 november door zware storm, bij Urk, van deszelfs anker geslagen en op het Muiderzand gedreven; men heeft hetzelve een ligter gezonden om te lossen. (opm: zie RC 131121)

Afbeelding
Datum 13 november 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 november. Aangaande het schip JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA, kapt. M. de Harder, van Surinamen naar Amsterdam, heeft men nader berigt, dat hetzelve niet (gelijk in onze vorige courant is opgegeven [opm: zie RC 101121]) van deszelfs anker geslagen is, maar in de nacht, tussen den 4 en 5 dezer, bij Urk voor drie ankers liggende, en het roer bijna uit de haken gestoten hebbende, men tot behoud van het schip gemelde drie ankers heeft moeten kappen en hetzelve toen op het Muiderzand gestormd is; op aanvraag van de kapitein heeft men hem twee ankers en een touw toegezonden, met een kaag, welke gelost heeft; het schip is nog digt.

Afbeelding
Datum 10 december 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 december. In de storm van gisteren zijn van deszelfs ankers gedreven de schepen PIETER ANTHONIJ, kapt. C. Hofker (opm: fregat PIETER ANTHONY, gebouwd Wolgast, Zweden 1805; kapt. Cornelis Hofker; zie RC 171222, RC 261222, AC 010123 en AC 110223) naar de Berbice;
VRIENDSCHAP (opm: pink), kapt. J. Visser, naar Surinamen; laatstgemelde zit bij de Steenenbank op de Zuidwal (opm: zie RC 141222).
Het schip GRENADA, kapt. J. Dik, naar Polen (opm: slecht leesbaar), zit op de Rug bij Texel vol water; een man van de equipagie is bij Texel aangebragt.
JOHANNA MARIA CONSTANTIA, kapt. C. van der Meij (opm: fregat JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA, kapt. Cornelis Simonsz van der Meij, zie ook AC 250223), naar Surinamen bestemd, is op de Rug van Texel gedreven en zit vol water; de tweede stuurman is aan land gebragt, en enigen van de quipagie hebben zich in de boot begeven, doch van hun redding is nog niets vernomen; men is bezig van de lading te bergen.
Kapitein G.L. Röperhoff, voerende het schip (opm: fregat) SOPHIA MARIA, naar Surinamen, is, na deszelfs ankers en touwen gekapt en andere schade bekomen te hebben, heden met assistentie van een schuit in het Nieuwe Diep gebragt.
Het schip HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeke, mede naar Surinamen bestemd, heeft op de Texelse wal het roer afgestoten, de grote- en bezaanmasten (opm: de grote mast en de bezaanmast) moeten kappen en anker en touw verloren; is weder vlot.
Kapt. R.H. de Boer, voerende het schip GERARDUS JOHANNES, heeft de voorsteven ontzet gekregen, anker en touw moeten kappen en lekkaadje bekomen en is in de haven van Texel gekomen om te repareren.

Afbeelding
Datum 25 februari 1823
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Men is van mening, ten overstaan van een daartoe bevoegde ambtenaar, op woensdag den 5 maart 1823 te Enkhuizen en op donderdag den 6 maart daaraanvolgende op het eiland Urk, des morgens ten 10 ure, publiek om gereed geld te doen verkopen: een partij kelders jenever, vaten bier en azijn, een kist Rijnse wijn, rijtuig met Chinees koper, gemonteerde paardentuigen, zwepen, vaten haver, een vat tarwemeel, een aanzienlijke partij, zo zwarte als gekleurde, uit leder en andere stoffen gemaakte man- en vrouwenschoenen en laarzen, alsmede wannen, medicijnen, enige boeken en een hoeveelheid van circa 150 paar wollen sokken en bovendien enige scheepszeilen, een partij, zo geheel als gekapt zwaar en licht touwwerk, watervaten en hetgeen verder gepresenteerd zal worden, zijnde alle deze goederen in meerdere of mindere mate door zeewater beschadigd en herkomstig uit het bij Texel gestrande schip JOHANNA EN MARIA CONSTANTIA, van Amsterdam naar Suriname gedestineerd en gevoerd geweest bij wijlen kapt. C.S. van der Meij (opm: fregat, kapt. Cornelis Simonsz van der Meij; zie RC 101222). Zullende dezelve daags vóór en op de verkoopdagen voor een ieder genummerd te zien zijn, terwijl nadere informaties dienaangaande te bekomen zijn bij de heren J. van Oosterwijk, te Amsterdam en Ran en Hillenius, op het eiland Texel alsmede bij P. Spanjaardt, commissionair te Enkhuizen.

Afbeelding