Inloggen
AMSTERDAM - ID 16971


Kroniekberichten

Datum 25 oktober 1814
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Advertentie. Na (opm: naar) Curaçao zal met den eersten vertrekken.
’t Schip legt bij de Nieuwe Stads Herberg. Capitein Jan Blok, van Amsterdam, zal (met Gods hulpe) zeilen met zijn extra op de zeilagie gebouwd tweedeks Brik-schip, genaamd AMSTERDAM, na de Plaats als boven; gemonteerd met zes Stukken kanon, volk en andere ammunitie van oorlog na advenant.
Gelieft iemand enige stukgoederen of andere waren in te schepen, of als passagiers mede over te gaan: is te bevragen aan Isaac Aletrino, cargadoor op de Eerste Weesperstraat, no. 6; Altena en Luyt, cargadoors op Droogbak, no. 8, en E.C. Stitzinger, cargadoor in de Sint Nicolaasstraat, no. 6.
NB Geen goederen te laden als die gepermitteerd, en eerst met de voorsz. cargadoors te spreken, en over de Vragt geaccordeerd te zijn.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1814
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Naar Hamburg en Altona, zal de 31e oktober vertrekken, als beurtman het tjalkschip DE VROUW GRIETJE, kapt. Jan Teens Teensma. Adres bij de opziener Willem Verwey qq en bij de cargadoors Jan en Bernardus Meyer, op de Stroomarkt.
Naar Curaçao, het tweedeks fregatschip IRIS, kapt. J. Spiegelberg.
Adres bij de cargadoors Hoyman en Schuurman, B.C. Stirzinger en Altena en Luyt.
En het tweedeks brikschip AMSTERDAM, kapt. Jan Blok.
Adres bij de cargadoors L. Alterino, op de Weesperstraat, bij Altena en Luyt, op het Droogblik en bij B.C. Stirzinger, in de St. Nicolaasstraat.
Naar Nantes, het kofschip BINA SUZANNA, kapt. Warner Derks Kleininga.
Naar Bordeaux, zal de eerste november vertrekken, het brikschip HEBÉ, kapt. Jacob Mazens. Adres bij de cargadoors Hartman Lubberts en Coopman en De Witt en Lenaertz.

Afbeelding
Datum 02 april 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 maart. Kaptein Jan Blok, voerende het schip AMSTERDAM, den 2 januari uit Texel naar Curaçao gezeild, meldt van Klein Hellesund (opm: Ny Hellesund) in Noorwegen, in dato 5 maart, dat hij, na negen weken met aanhoudend zwaar stormweer in de Noordzee gezworven te hebben, de vorige dag aldaar was binnengelopen; hij had enige schade aan zeilen, doch was het schip, lading en equipagie in goede staat; zou met de eerste gunstige gelegenheid zijn reis vervolgen.

Afbeelding
Datum 07 september 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 6 september. Kapitein Veen, met het schip de MORGENSTER van Marennes te Ostende gearriveerd, rapporteert te hebben gepraaid het schip JUNGFRAU EMILIE, kapt. Hansen, van Altona; komende van Curaçao en bestemd naar Hamburg of Altona, welke kapt. Hansen aan gemelde schipper Veen verzocht heeft door de nieuws papieren (opm: kranten) bekend te maken, dat op den 29 juni l.l. behouden te Curaçao is gearriveerd het schip AMSTERDAM, kapt. Blok, komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 07 maart 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 maart. Den 2 maart, tegen de avond, verhief zich alhier de wind, die reeds de gehele dag hard gewaaid had, tot een geweldige storm uit het N.O; verscheidene ligters met koffij en suiker voor de Haarlemmer-boom liggende, waren genoodzaakt naar binnen te vlugten. Vele schepen voor de stad liggende zijn meer of min beschadigd geworden; onder deze noemt men de LIEVE MOES, kapt. H. van der Woude, welke, aan een werf op het Bikkers-eiland liggende, aan het drijven geraakt is en schade toegebragt heeft aan de schepen AMSTERDAM (opm: brik), kapt. Jan Blok, HARMONIA (opm: HAMMONIA, Hamburger vlag), kapt. Oeble Oebles de Jong en PRINS CHRISTIAAN VAN AUGUSTURENBURG (opm: driemast hoeker PRINS CHRISTIAN VAN AUGUSTENBURG), kapt. C. Furst. De pink het SCHOON VERBOND, kapt. C. de Boer, in de Breeuwwaal liggende, is, na dat deszelfs touwen doorgeveild waren, dwars tegen de Kalkmarkts-sluis gedreven. Ook is de Amerikase brik WILLIAM AND HENRIJ, kapt. Job West, bij de Hannekes-boom tegen de gording geworpen.

Afbeelding
Datum 31 juli 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. R. Hoijman, J. van Ouwerkerk de Vries, T. van Olivier, F. der Kinderen, J.E. Lublink, J. Luijt Pietersz, G.J. Roland Holst en J. Boelen, makelaars, zullen, op maandag den 13 augustus 1821, des avonds te zes uren, te Amsterdam, in het Nieuwezijds Heeren-Logement, verkopen: een extraordinair welbezeild Brikschip, genaamd AMSTERDAM, gevoerd geweest door kapt. Jan Blok, lang 24 ellen 7 duimen, wijd 7 ellen, hol 3 ellen 2 palmen 5 duimen, het verdek 1 el 5 palmen 5 duimen (opm: 24,07 x 7,00 x 3,25 x 1,55 m.), alles Nederlandsche maat (zijnde Amsterdamse maat lang 85 voeten, wijd 24 voeten 8 duimen, hol 11 voeten 5½ duimen, het verdek 5 voeten 5½ duimen); breder bij de inventaris en berigt bij de makelaars.

Afbeelding