Inloggen
HARMANNA HENDERIKA - ID 16534


Kroniekberichten

Datum 22 augustus 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 21 augustus. Het Nederlandse schip HERMANNA HENDRIKA (opm: vlgs ingetr ZB: HARMANNA HENDERIKA), kapt. K.B. Slotema, van Newa, naar ……… is, volgens telegram uit Londen van heden, bij Teignmouth wegens aanzeilen gezonken; het volk is gered.
(opm: zie NRC 230866).

Afbeelding
Datum 23 augustus 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Shields, 20 augustus. Het stoomschip FAIRY QUEEN, kapt. Agar, hetwelk gisteren alhier van Kopenhagen is aangekomen, is de vorige middag ten 1 uur, Tynemouth ten westen peilende, op omstreeks 24 mijl afstand, in botsing geweest met het Hollands galjootschip HERMINA HENDRIKA (opm: vlgs ingetr ZB: HARMANNA HENDERIKA), kapt. K.B. Slotema, hetwelk onmiddellijk gezonken is; de equipage is gered. (Gisteren in het kort medegedeeld).

Afbeelding
Datum 24 augustus 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Shields, 21 augustus. Aangaande het Nederlandse galjootschip HERMINA HENDRIKA (opm: vlgs ingetr ZB: HARMANNA HENDERIKA), kapt. Slotema, verneemt men nog, dat het van hier gepasseerde zaterdagavond omstreeks 6 uur uit de haven vertrokken is met steenkolen geladen, zijnde de kapitein, zijn vrouw, 4 man en een jongen aan boord. Op omstreeks 30 mijlen van de baar van Tynemouth, des zondagsmorgens ten 1 uur, stoomde de stoomboot FAIRY QUEEN, met vee naar de Tyne bestemd, plotseling op de galjoot in, welke toen onder zeil was. Het schip werd aan stuurboordzijde geraakt en bekwam belangrijke schade. Bij de aanvaring lag een gedeelte van de bemanning van de galjoot in de kooi. De scheg van de stoomboot was zo ver in het schip doorgedrongen, dat 2 man van de equipage zeiden dat zij dezelven met de voet gevoeld hadden. De kapitein en de bemanning van de FAIRY QUEEN deden alles wat zij konden om de equipage van de zinkende galjoot te redden, die ook onmiddellijk gezonken is, nadat zij gered waren. De FAIRY QUEEN heeft zeer weinig schade bekomen en vervolgde de reis naar Newcastle, alwaar de bemanning van de galjoot werd aan wal gezet.

Afbeelding