Inloggen
MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA - ID 16425


Kroniekberichten

Datum 21 mei 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Groningen, 20 mei. Te Hoogezand is zaterdag 16 mei j.l. met goed gevolg van de werf van M. Kroeze te water gelaten het brikschip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, groot circa 190 tonnen, dat gevoerd zal worden door kapt. B. de Vries, te Groningen.

Afbeelding
Datum 16 juli 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Groningen, 15 juli. Gisteren arriveerde hier het nieuw gebouwd driemast schoener-schip ANNA MAGDALENA, kapt. E.L. Kerkstra, van Schiermonnikoog, groot 220 ton, gebouwd bij I.A. Hooites, te Hoogezand, en heden het nieuw gebouwd brikschip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, kapt. B.J. de Vries, van Groningen, groot 190 ton gebouwd bij M. Kroeze, te Hoogezand.

Afbeelding
Datum 03 juni 1871
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Buenos Ayres, 29 april. Hier ter rede liggen de schepen MARIA, kapt. Pik, MINERVA, kapt. Cordia, en ANNA SOPHIA, kapt. Puister.
Ten gevolge van de heersende gele koorts, waaraan sedert 9 februari 12.000 mensen stierven, zijn de kantoren en het Customhouse gesloten, en zullen de kapiteins met de regeling hunner zaken geduldig moeten wachten tot de werkzaamheden hervat worden. Voor zoverre bekend, is aan boord der Nederlandse schepen nog geen enkel geval der ziekte voorgekomen.
Het schip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, kapt. De Vries, lag de 16de dezer te San Roman voor de rivier; de kapitein mocht niet aan land komen en had van de havenmeester schriftelijk de raad bekomen, zich zo spoedig mogelijk uit de Orientaalsche wateren te verwijderen.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1872
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Advertentie. Heden ontving ik het voor mij zo treurige bericht, dat mijn geliefde echtgenoot Berend Jelles de Vries, in leven gezagvoerder van het brikschip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, op 30 augustus door een noodlottig toeval te Maracaibo is overleden. Hij bereikte de ouderdom van bijna 42 jaren, mij uit een dertienjarig huwelijk 3 kinderen nalatende, allen nog te jong om het groot verlies te beseffen. Diep bedroefd geef ik langs deze weg kennis aan vrienden en bekenden.
Groningen, 17 oktober 1872, Wed. B.J. de Vries, geboren Wijndels.
(opm: zie ook NRC 301172 en 291272)

Afbeelding
Datum 30 november 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 november. Het Nederlandse schip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, kapt. Moesker qq., lag volgens brief van de kapitein, de 18e sept. nog ter rede van San Carlos (buitenrede) van Maracaïbo, hebbende toen reeds 10 dagen voor de baar gelegen.

Afbeelding
Datum 29 december 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. In de maand januari of februari 1873 zal te Hoogezand of Sappemeer publiek worden verkocht het Nederlandse brikschip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, groot 183 ton, gebouwd in 1868 op de werf van de heer M. Kroeze te Hoogezand, vroeger bevaren door wijlen kapt. B.J. de Vries en thans bevaren wordende door kapt. J.J. Moesker. Het schip is thans zeilende van Falmouth naar Liverpool.
Sappemeer, J. Romkes van der Goot, boekhouder.

Afbeelding
Datum 10 februari 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J. Piccardt, notaris te Hoogezand, zal op donderdag 27 februari 1873, des avonds om 6 uur, ten huize van de logementhouder J.H. Roelfsema, publiek verkopen het uitmuntend onderhouden, in 1868 op de werf van de heer M. Kroeze te Hoogezand gebouwd gezinkt schoener-brikschip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, gevoerd geweest door nu wijlen kapt. B.J. de Vries, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, zeilen, ankers, touwen en verder scheepstoebehoren, alles breder bij billetten omschreven en zodanig als gemeld schip is liggende in de haven van Liverpool. Het schip is geklasseerd in november 1868 bij Veritas voor 8 jaar. 3. 3 A 1.1 en in oktober 1870 bij de Germaanse Lloyd voor 9 jaar A1. Inlichtingen te bekomen bij de heren Brown & van Santen te Liverpool en bij de heer J. Romkes van der Goot te Sappemeer. (opm: zie NRC 040373)

Afbeelding
Datum 04 maart 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Veiling van schepen te Hoogezand op donderdag 27 februari: het schoener-brikschip MR. JOHAN HERMAN GEERTSEMA, 183 tonnen, gebouwd in 1868, laatst gevoerd door kapt. Moesker q.q., verkocht voor NLG 15.500 aan J. Romkes van der Goot te Sappemeer.

Afbeelding