Inloggen
HENDERIKA EBELINA - ID 16230


Kroniekberichten

Datum 20 juni 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Wisby, 13 juni. Het Nederlandse kofschip HENDRIKA EVELINA (opm: HENDRIKA EBELINA), kapt. G.J. Jonker, van Amsterdam naar St. Petersburg bestemd en geladen met klei, is bij Sundre gedurende de dikke mist, hetwelk alhier de 10e en 11e dezer heeft geheerst, gestrand. Men hoopt dat het schip vlot zal komen en waarschijnlijk de reis zal vervolgen. (opm: schip komt af en strandt in 1874 definitief op de Engelsmanplaat)

Afbeelding
Datum 16 november 1874
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Oostmahorn, 13 november. Het schip HENDERIKA EBELINA, kapt. G.J. Jonker, van Newcastle naar Groningen, is heden namiddag door opkomende stilte buiten het gat moeten ankeren. Door het breken van de ketting is het schip in de Gronden geraakt en verongelukt. Manschappen, zeilen, enz. zijn door de Loodsboot No.2 geborgen en hier aangebracht. Ook was bij Jonker aan boord de bemanning van de bark SCHARNHORST, in het Wierumergat gestrand, die Jonker gepasseerde maandag heeft gered.

Afbeelding
Datum 17 november 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Oostmahorn, 13 november. Het schip in de Wierumer gronden gestrand, is genaamd HILMANN SCHARSDORFF, kapt. Andreis, en bestemd van Torefors naar Antwerpen. De equipage, bestaande uit 8 man, is door kapt. Jonker van het in zinkende toestand verlaten schip HENDRIKA EBELINA, gered en sedert mede op de Loodsboot N° 2 overgegaan.

Afbeelding
Datum 17 november 1874
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoping van tuigagie. R. Fockema, notaris te Anjum, zal op maandag de 23e november 1874, des morgens te 11 ure, te Oostmahorn onder Anjum à contant presenteren te verkopen de geborgen tuigagiën van het Noord-Duitse barkschip HILMANN SCHARSTORFF, kapt. Andries, en van het Nederlandse kofschip HENDERIKA EBELINA, kapt. G. Jonker, bestaande in zeilen, touwen, etc.

Afbeelding
Datum 18 november 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Oostmahorn, 13 november. Het Nederlandse schip HENDRIKA EBELINA, kapt. Jonker, van Newcastle naar Groningen, wegens windstilte in het Plaatgat ten anker gekomen, heeft door het breken der kettingen op de Zwarte tons-wal gestoten, is zwaar lek geworden en in zinkende staat door het volk verlaten, dat gered en alhier aangebracht is. De zeilen zijn geborgen.

Afbeelding