Inloggen
DANKBAARHEID - ID 15366


Kroniekberichten

Datum 13 juli 1861
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Ten overstaan van J. Piccardt, notaris, residerende te Hoogezand, zal op donderdag 25 juli, des avonds om 6 uur ten huize van logementhouder K.J. Neven te Hoogezand, publiek en à contant worden verkocht: het welonderhouden en snelzeilende galjootschip DANKBAARHEID, groot 90 ton, in de jare 1858 te Foxholsterbosch uitgehaald, met deszelfs complete inventaris. Gevoerd geweest door kapitein R.H. Kamphuis, van Sappemeer, thans liggende in Amsterdam, alwaar hetzelve dagelijks te bezichtigen is.
Adres bij de cargadoors, A. Spekman, aldaar.
J. Piccardt, notaris.

Afbeelding
Datum 01 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Brielle, 31 oktober. Door het schip DANKBAARHEID, kapt. Lever, alhier van Wismar aangekomen, is 23 dezer op 54˚57' NB en 04˚48' OL, gered en alhier aangebracht de gehele equipage van de Engelse brik AMITY, kapt. Young, op de reis van Londen naar North Shields verongelukt.

Afbeelding
Datum 02 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Brielle, 1 november. Door de stoomboot FIJENOORD, kapt. Van ’t Hoff, toebehorende aan de Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij, gisteren alhier van Londen gearriveerd, werd bij de 3e ton van de Maas ontmoet door de kof DANKBAARHEID, kapt. Lever, door welke bodem een noodvlag gehesen was. De FIJENOORD hield op het vaartuig aan en bevond naderbij komende, dat er gebrek aan eten en drinken was en de kof door de heersende oostenwind niet naar binnen kon komen. Kapt. Van 't Hoff voorzag onmiddellijk van het nodige, en nam daarna de kof op sleeptouw. Aan boord van de DANKBAARHEID bevond zich ook, zoals wij bereids gisteren mededeelden, de door de kapt. Lever geredde equipage van de Engelse brik AMITY. (opm: zie ook NRC 041162)

Afbeelding
Datum 04 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 november. Ter rectificatie van hetgeen ons eergisteren aangaande het voorgevallene met het kofschip DANKBAARHEID, kapt. Lever, uit Brielle werd medegedeeld, -zie NRC van 2 november - dient, dat dit schip geen gebrek aan provisie had en daarvan dus ook door de FIJENOORD niet is voorzien geworden.

Afbeelding
Datum 13 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 november. Aangaande de redding der equipage van het Engelse schip AMITY, door de Nederlandse kof DANKBAARHEID, kapt. Lever - zie NRC van 1 november - behelst de Shipping and Mercantile Gazette het volgende rapport van kapt. Young, gewezen gezagvoerder der AMITY: In de nacht van 19 oktober verloren wij in een hevige bui boegspriet, fokkenmast, grote steng enz. en werden aldus ontredderd de 21e door twee Engelse kustvaartuigen op sleeptouw genomen. Deze kapten echter in de morgen van de 22e  de sleeptouwen en lieten ons aan de genade der golven over. Het schip lag toen plat op zijde en er was geen ander vaartuig in het gezicht. We hesen een noodvlag, toen ons om 3 uur ’s namiddags twee barken passeerden; doch deze verleenden ons geen hulp. Daar het schip meer en meer uit elkander werkte, brachten wij de grote boot te water en hiermee verlieten wij het schip. Uit dit vaartuig werden wij opgenomen door de Nederlandse kof DANKBAARHEID, kapt. Lever, aan boord van welke bodem wij 10 etmalen verbleven en toen te Rotterdam geland werden. Ook uit naam mijner equipage (dus besluit kapt. Young zijn rapport), breng ik openlijk mijn innigste dank aan kapt. Lever, voor de menslievende behandeling die wij van hem ondervonden hebben.

Afbeelding
Datum 19 juli 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 16 juli. De schepen DANKBAARHEID (opm: galjoot), kapt. H.H. Lever, van Bordeaux en ANNECHINA EN JANTJE (opm: galjoot ANNECHIEN EN JANTJE), kapt. G.G. Venema, van Bo’ness, beide naar St. Petersburg, te Kroonstad (opm: Kronsjtadt) aangekomen, zijn de 14 dezer op de Baaken gestrand. Verdere bijzonderheden ontbreken. (opm: de ANNECHIEN EN JANTJE werd geheel verbrijzeld, zie NRC 280765 en 111065; de DANKBAARHEID onderging hetzelfde lot en de zeebrief werd in 1865 geannuleerd)

Afbeelding