Inloggen
HOLLAND - ID 15284


Kroniekberichten

Datum 19 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 18 april. Het op de werf Het Wapen van Harlingen voor rekening van de heren H. & D. Rahusen gebouwde barkschip HOLLAND is heden in het bijzijn ener ontelbare menigte met de beste uitslag te water gelaten.

Afbeelding
Datum 14 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia en Soerabaya ligt te Amsterdam in lading, om medio augustus te vertrekken, het nieuw gebouwd, gekoperd tweedeks barkschip HOLLAND, kapt. B. Aufmorth, varende een bekwaam scheepsdokter en hebbende extra ruime inrichtingen voor de overtocht van passagiers. Adres bij de cargadoors Hoyman en Schuurman te Amsterdam. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 20 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 19 augustus. Het van hier naar Batavia vertrokken Nederlandse schip (opm: bark) HOLLAND, kapt. Aufnorth, is met schade aan de fokkera uit zee teruggekomen, doch heeft dit hersteld en heden de reis opnieuw aanvaard.

Afbeelding
Datum 16 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 24 december. Vrachten. Voor scheepsruimte bestaat meer vraag sedert de laatste mail, doch verscheidene vrachtzoekende schepen worden dagelijks verwacht. De volgende bevrachtingen zijn gedurende de laatste veertien dagen gesloten. KONING WILLEM III te Soerabaja bevracht à NLG 85 en NLG 90 per last voor suiker naar Amsterdam.
IMMAGONDA SARA CLASINA en MARIA ADRIANA zijn beide door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 85 voor koffij en NLG 90 voor suiker, op de kust te laden naar Nederland. GELDERLAND verkreeg NLG 17.500 voor twee reizen naar de Zuidkust met zout. JAVA is opgenomen à GBP 3.10/- voor rijst en GBP 4 voor licht goed, hier te laden naar Falmouth om orders. EQUATOR (Nederlands) NLG 95 voor suiker en huiden naar Amsterdam, te Soerabaja te laden. MARIA ELISE NLG 92 voor suiker, NLG 85 voor tabak en NLG 100 voor arak (opm: rijstbrandewijn), te Soerabaja ladende naar Amsterdam. ST. JAN, NLG 90 voor suiker, Soerabaja naar Rotterdam, JOAN MELCHIOR KEMPER, en PRINS VELDMAARSCHALK werden in Europa bevracht.
TRITON (Nederlands) laadt voor eigen rekening.
De HIGHLANDER (Engels) is te koop aangeboden.
De Nederlandse schepen ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, DE ZWAAN, MARIA ADOLPHINA, AGNETA, PRINSES SOPHIA zijn nog niet bevracht.

Afbeelding
Datum 27 februari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 januari. Vrachten. Sedert de laatste mail kwamen vele vrachtzoekende schepen in onze wateren, tengevolge waarvan de vrachten een dalende neiging aangenomen hebben. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
naar Nederland: Nederlands PRINSES SOPHIA à NLG 85 voor koffij, NLG 90 voor suiker en NLG 95 voor lichtgoed te Samarang naar Rotterdam, Nederlands ALCYONE à NLG 90 voor koffij te Padang naar Amsterdam, Nederlands NAGASAKI à NLG 82,50 voor suiker en NLG 77,50 voor rijst hier en op de kust naar Rotterdam; Nederlandse AGNETA en LOEVESTEIN à NLG 85 voor suiker en NLG 80 voor koffij en rijst, de eerste hier en te Samarang en de andere te Indramayoe en te Samarang naar Amsterdam te laden; Nederlands JOAN à NLG 90 voor koffij en lichtgoed te Padang naar Rotterdam. Te Samarang werd Nederlands VALPARAISO à NLG 90 voor koffij opgenomen.
Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden de volgende schepen naar Nederland bevracht: Nederlands MARIA ADOLPHINA, JOHANNA MARIA en KOSMOPOLIET à NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffij op de kust te laden; Nederlands DOGGERSBANK rijst naar China; Nederlands LAMINA ELISABETH, onlangs van Japan teruggekeerd, wordt door de Factorij tot maatschappij conditiën naar Nederland beladen.
De Engelse schepen HIGHLANDER, EQUATOR en MARGARET WEST zijn te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, ZEPHIR, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, SARA ALIDA MARIA, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM en HENRIETTE GEERTRUIDA.

Afbeelding
Datum 23 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 25 januari. Scheepsvrachten. Sedert ons laatste bericht is het getal van de particuliere schepen vermeerderd, terwijl thans weinig product te verschepen is. Het natuurlijke gevolg daarvan was een daling van de vrachten. Wij hebben heden de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland de Nederlande schepen SARA ALIDA MARIA à NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij en HENRIETTA GEERTRUIDA à NLG 70 voor rijst en NLG 95 voor arak (opm: rijstbrandewijn) hier naar Amsterdam te laden. Nederlands GROOTMEESTER NATIONAAL krijgt NLG 10.000 voor een reis voor Sumanap naar Tjilatjap met zout. Nederlands ZEPHIR laadt voor rederij rekening.
Engels HIGHLANDER en EQUATOR zijn nog steeds te koop.
Disponibel zijn Nederlands ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, ZWAAN, VIER GEBROEDERS, HERMAN DE RUYTER, PRESIDENT RAM, STAD DOKKUM, NIJVERHEID, STAD GOUDA, ALBLASSERWAARD, ZEENIMPH, ZAANSTROOM, JULIE CLAIRE en NEDERLAND.

Afbeelding
Datum 28 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Konstantinopel (opm: Istanbul), 17 maart. De Nederlandse kof HILLEGINA ANNEGINA, kapt. de Vries, van Hull naar Galatz bestemd, is de 10e dezer in de Dardanellen aan de grond geraakt, doch na ontlossing van een gedeelte der lading kolen vlot gekomen en heeft ogenschijnlijk geen schade bekomen.

NRC 290358
Batavia, 11 februari. Scheepsvrachten. Sedert onze vorige heeft zich de positie voor vrachtzoekende schepen geenszins verbeterd. Behalve dat er een massa disponibele bodems ter rede liggen, is het te verschepen product nagenoeg opgeruimd en het is thans zelfs zeer moeilijk vracht voor een enkel schip naar Europa bijeen te krijgen. Voor charters naar China bestaat altijd nog enige vraag en zou zulk een tussenreis onder de alhier bestaande omstandigheden zeer raadzaam zijn, zo verscheidene gezagvoerders er niet tegen opzagen, derwaarts tegen de mousson op te kruisen.
Wij hebben de volgende bevrachtingen mee te delen:
Naar Nederland nam de Factorij op de JULIE CLAIRE à NLG 80 voor koffij te Tjilatjap te laden. De VIER GEBROEDERS laadt gedeeltelijk voor een rederij rekening naar Rotterdam, en vult alhier en te Soerabaya op à NLG 75 voor rijst, NLG 85 voor suiker, NLG 95 voor arak en NLG 100 voor huiden.
Te Soerabaya werden gecharterd om aldaar te laden: de ZWAAN à NLG 85 voor suiker, NLG 80 voor tabak en NLG 100 voor huiden naar Amsterdam, benevens de ALBLASSERWAARD à NLG 75 voor suiker en tabak naar Rotterdam.
Naar China accepteerde de NIJVERHEID $ 0,45 met rijst naar Macao, of $ 0,60 naar Shanghay. Het Nederlandse schip ECLIPSE zal mede derwaarts lading innemen Voor rederij rekening laadt het Nederlandse schip JASON naar Rotterdam.
De Engelse schepen HIGHLANDER, EQUATOR en PRINCESS ALICE zijn te koop. Disponibel zijn de Nederlandse schepen ANNA MARIA WILHELMINA, HOLLAND, HERMAN DE RUYTER, PRESIDENT RAM, STAD DOCKUM, STAD GOUDA, ZEENIMPH, NEDERLAND, ZAANSTROOM, CONCURRENT, HENDRIKA, DOCTRINA ET AMICITIA, AUSTRALIE, en MINISTER VAN HALL.

NRC 290358
Batavia, 1 februari. Heden is alhier gearriveerd van Kaap de Goede Hoop Zr.Ms. stoomschip GEDEH, commandant Staring.

Afbeelding
Datum 13 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 februari. Vrachten. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn de volgende vijf schepen opgenomen: CONCURRENT, HENDRIKA, DOCTRINA ET AMICITIA, à NLG 70 per last voor suiker en koffij, op de kust te laden; de AUSTRALIË à NLG 80 voor koffij en lichte goederen te Tjilatjap te laden, allen naar Amsterdam. NEDERLAND, NLG 75 voor suiker, NLG 65 voor koffij en NLG 85 voor lichte goederen, van hier naar Amsterdam.
ANNA MARIA WILHELMINA, werd te Soerabaya opgenomen naar Bombay en terug, conditiën onbekend. PRESIDENT RAM NLG 70 voor suiker en tabak en NLG 100 voor arak (opm: rijstbrandewijn), van Soerabaija naar Nederland. STAD DOKKUM, $ 0,42½ de picol rijst van Soerabaya naar Macao. ZEENYMPH NLG 70 voor suiker naar Nederland, te Passaroeang te laden. HOLLAND laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en suiker à NLG 70 van Soerabaija naar Amsterdam.
De schepen PRINCES ALICE, LORD MONTGOMERIE, HARVEST HOME, EQUATOR (Eng.) en ZWALUW (Ned.) zijn te koop. HIGHLANDER (Eng.) van 150 ton werd alhier verkocht voor NLG 15.500.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: HERMAN DE RUYTER, ZAANSTROOM, KOOPHANDEL, VERENIGING, ECLIPSE, EUROPA, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, ANTONIA PETRONELLA, MENTOR, ZEEVAART.

Afbeelding
Datum 29 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 10 maart. Scheepsvrachten. Sedert onze laatste berichten hebben de navolgende bevrachtingen plaats gehad. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werden gecharterd: CONCURRENT, HENDRIKA, DOCTRINA ET AMICITIA, tot NLG 70, voor suiker en koffij op de kust te laden; AUSTRALIE NLG 80 voor koffij te Padang te laden en MINISTER VAN HALL NLG 75 voor koffij en lichte goederen te Tjilatjap te laden, allen naar Amsterdam. De NEDERLAND bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 65 voor koffij en NLG 85 voor lichte goederen hier te laden voor Amsterdam, de PRESIDENT RAM NLG 70 voor suiker en tabak en NLG 100 voor arak (opm: rijstbrandewijn) te Soerabaya te laden, de ZEENYMPH NLG 70 voor suiker te Passaroeang te laden. De HOLLAND laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en NLG 70 voor suiker te Soerabaya te laden voor Amsterdam. De WHAMPOA neemt de lading over van het te Soerabaija afgekeurde schip ELIZABETH EN JOHANNA (opm: bark ELISABETH EN JOHANNA, zie o.a. ZZC 010558), tot NLG 70 en vult verder tot dezelfde vracht op met suiker. Door de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij werd ook nog gecharterd ANTONIA PETRONELLA tot NLG 70 voor suiker en lichte goederen en NLG 115 voor arak te Soerabaija te laden voor Amsterdam. De ANNA MARIA WILHELMINA werd te Soerabaija gecharterd voor een reis naar Bombay en terug (voorwaarden niet bekend) en de STAD DOCKUM bekwam 42½ cents van de dollar voor rijst van Soerabaija naar Macao.
De nu nog disponibele schepen zijn: HERMAN DE RUIJTER, ZAANSTROOM, KOOPHANDEL, VEREENIGING, ECLIPSE, EUROPA, WILLEM KROONPRINS VAN NEDERLAND, MENTOR, ZEEVAART, BATAVIER, GOEDE VERWACHTING en DILIGENCE.
De Engelse schepen HIGHLANDER (150 tonnen) en LIME HOUSE (376 tonnen) werden verkocht, de eerste voor NLG 15500 en de laatste voor NLG 15200, en zijn nog te koop aangeboden ZWALUW en de Engelse schepen LORD MONTGOMERIJ, CLIPPER, ELIZABETH, ANNA, EMELIJ JANE, PRINCES ALICE.

Afbeelding
Datum 09 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 32 schepen:
Voor Rotterdam: HENDRIKA, kapt. W. van Aalborg; HOOP VAN CAPELLE, kapt. J.R. Bok; COLUMBINE, kapt. C.A. Malbrone; ALBLASSERWAARD, kapt. E. von Lindern; LOUIS, kapt. P.A. Hövig; AUSTRALIE, kapt. F.A. Janzen; PORNO, kapt. N.N; MARIA ADRIANA, kapt. S. van der Held; ADMIRAAL DE WINTER, kapt. J.C. Jansen.
Voor Amsterdam: CELERITAS, kapt. G.A. Wagner; ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. L. Hazewinkel; ANNA DIGNA, kapt. C. Ouman; JOHANNA CATHARINA, kapt. J.L. Besseling;
DRIE VRIENDEN, kapt. D.E. Nolting; WAALSTROOM, kapt. P.B.W. Millink; SIRIUS, kapt. H. Mulder; STAATSRAAD BAUD, kapt. T. de Jong; ZEELAND, kapt. H.P. Hazewinkel; HOLLAND, kapt. B. Auffmorth; ANTONIA PETRONELLA, kapt. A. Voorendijk; STAD GOUDA, kapt. K.D. Breuning; EUGENIE, kapt. E.J. Bargman, de 3 laatste van Rotterdam.
Voor Dordrecht: EERSTELING, kapt. A.P. Armstrong; CORNELIS GIPS, kapt. M. van Rijn van Alkemade.
Voor Schiedam: H. WILLEBRORDUS, kapt. J.D. Boer; PIETER CORNELISZ HOOFT, kapt. N. Koens; CORNELIS WERNARD EDOURD, kapt. D. Bakker; OTTO, kapt. W.G. Rotgans; MACAO, kapt. J. Krol, de 3 laatste van Rotterdam.
Voor Middelburg: TWEE CORNELISSEN, kapt. J.C. Kreije; BROUWERSHAVEN, kapt. P. Jansen; MARIA ELISABETH MARGARETHA, kapt. F.C. Bauditz.

Afbeelding
Datum 16 mei 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 24 maart. Nog steeds in een uiterst gedrukte toestand verkerende vonden er weinig afdoeningen in de afgelopen veertien dagen plaats. Zij waren de volgende:
De EVA JOHANNA, neemt de lading over van het afgekeurde schip ZEEVAART à NLG 55 voor suiker naar Amsterdam; de JUPITER, 970 tonnen, wordt door de factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht voor NLG 17.500 in eens; de PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, 650 ton, voor NLG 15.000 in eens van Padang naar Amsterdam; de WALCHEREN, 442 ton, bedong $ 2.500 in eens van Soerabaija naar Amoy; de LOUIS MEIJER, 756 ton, is door het gouvernement opgenomen voor NLG 3.400 om troepen naar Palembang over te brengen; de TWEE CORNELISSEN krijgt $ 0,30 voor rijst van Tagal en Samarang naar Amoy; de JOHANNA MARIA CHRISTINA, 1017 ton, is door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen voor NLG 19.500 in eens, om op Soerabaija en Passoeroean te laden voor Amsterdam; de PRINSES SOPHIA kwam hier vercharterd aan en laadt voor Nederland.
De BIESBOSCH en KINDERDIJK zijn aan het repareren.
De E.W. VAN DAM ISSELT is te koop.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog disponibel: BALTIMORE, DELFSHAVEN, VIJF GEBROEDERS, EENSGEZINDHEID, BIESBOSCH, WILLEM DE EERSTE, PRINS VAN ORANJE, GEBROEDERS HOUTMAN, HOLLANDIA, DRIE VRIENDEN, REGINA MARIS, ARY SCHEFFER, OOST INDIA PACKET, ADMIRAAL DE WINTER, BROEDERTROUW, PATRIARCH SAMHIRI, STAD GOUDA, JAN DANIEL, MARIA ELISABETH MARGARETHA, CORNELIS SMIT, AEGIDIA EN PAULINA, ELISABETH EN ANTOINETTE, MARIA VERONICA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WHAMPOA, WILHELMINA, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, HOLLAND, IJSSEL, ALMELO, AMALIA AUGUSTA en LOURENS KOSTER.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, PHILIPS VAN MARNIX, ZEELANDIA, VALPARAISO, KAREL AUGUST, CHRISTIAAN LOUIS, ZEENIMPH, EERSTELING, JAN SCHOUTEN, JEANNETTE, ADMIRAAL PIET HEIN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINE, CANTON en GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 04 november 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 december. Vrachten. Sedert de laatste berichten hebben de volgende bevrachtingen plaats gehad: HENRIETTE EN GEERTRUIDE naar Amsterdam à NLG 70 per last voor suiker en koffij, NLG 90 voor indigo en NLG 80 voor lichte goederen te Samarang te laden. HOLLAND naar Amsterdam tot NLG 70 voor koffij en suiker, te Soerabaja en alhier te laden. JOSEPH LOUISE bekwam 4.000 picols suiker à NLG 70 hier te laden en 5.000 picols koffij à NLG 85, en NLG 90 voor lichte goederen te Padang in te nemen naar Amsterdam. TJIELENGSIE NLG 70 voor suiker, NLG 65 voor koffij en NLG 80 voor lichte goederen alhier te laden naar Amsterdam. JACOB EN CHRISTINA werd naar Amsterdam gecharterd tot NLG 80 voor suiker te Tagal te laden, NLG 100 voor arak en NLG 65 voor rijst alhier te laden. HELLEVOETSLUIS bekwam NLG 67,50 per last voor 10.000 picols rijst naar Rotterdam. ELECTRA NLG 100 voor arak, NLG 90 voor peper en NLG 80 voor huiden, NLG 72,50 à 75 voor suiker en NLG 70 voor tabak, verder van de Factorij NLG 30 voor tin en NLG 70 voor Japanse goederen naar Amsterdam. AZIA NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 80 voor lichte goederen te Cheribon te laden naar Amsterdam. ZWALUW (Nederland) werd naar Japan gecharterd (condities zijn geheim gehouden). LOUIS MEIJER werd opgenomen voor NLG 10.000 naar Banca en terug voor rijst te Indramajoe en Tagal te laden. ELEANOR bekwam te Soerabaja 40 cts van de dollar voor rijst per picol naar Hongkong en 70 cts van de dollar ingeval naar Shanghai. IDA MARIA DE RAADT werd door de Factorij gecharterd à NLG 6.000 om op de kust naar Melbourne vol te laden en terug à 75 cents van de dollar per picol kolen van Newcastle naar Java. MARIA ANNA NLG 75 voor suiker en koffij en NLG 70 voor thee te Samarang en Cheribon te laden voor Rotterdam. BREDERODE NLG 75 voor suiker NLG 90 voor huiden te Soerabaja te laden naar Rotterdam. WATERGEUS doet een reis naar Banca en terug voor NLG 10.000.
De volgende schepen zijn nog disponibel: MARIA ELISA, AMAZONE, JOHANNA MARIA (opm: kapt. L.J. Wilhelmie), JACOB en ANNA.

Afbeelding
Datum 23 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 maart. De Nederlandsche Handel-Maatschappij heeft heden de navolgende 32 schepen bevracht, zijnde 25 voor maart, en 7 die nog, met behoud der 15 pct. averij en kaplaken, toegevoegd worden aan de bevrachting van februari. Voor de schepen van maart is de vracht nu NLG 110 zonder meer, met de gewone reductie.
De 25 schepen voor de bevrachting van maart zijn:
Voor Rotterdam: NEDERLAND, kapt. F. Ruiter; MARY EN HILLEGONDA, kapt. H.O. Piccardt; VIJF VRIENDEN, kapt. C. Johann; NOACH, kapt. P. Wierikx; VRIENDSCHAP, kapt. J. Jansen; WELTEVREDEN, kapt. J.J. Duinker; GUURTJE EN MARIA, kapt. J. Kruyt; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. L.F. van Ruyven, en VIER GEZUSTERS, kapt. J. Bik.
Voor Amsterdam: HENRICA, kapt. A.H. Strackholder; CORNELIA, kapt. J.B. Jaski; PEKING, kapt. H. Croese; BARON FORSTNER VAN DAMBENOY, kapt. N. Kruimel; MARGARETHA JOHANNA, kapt. K.L. Verschuur; HOLLAND, kapt. B. Aufn’orth; CELEBES, kapt. F.N. Reuvekamp Gille; DUIVELAND, kapt. H. Hagers; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. A. van Duyn; SUZANNA JOHANNA, kapt. J.F. Lammerts; S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz; ALBLASSERWAARD, kapt. F.J.D.E. von Lindern; CONCURRENT, kapt. N.N, (de 6 laatste van Rotterdam); en CORNELIS GIPS, kapt. M. van Rijn van Alkemade (van Dordrecht).
Voor Schiedam: CHRISTIAAN HUYGENS, kapt. J. van Katwijk.
Voor Dordrecht: BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. C.J.J.M. Gilbert.
De 7 schepen toegevoegd aan de bevrachting van februari zijn:
Voor Amsterdam: STAD DOKKUM, kapt. H.B.B. Jaski; GRAAF VAN HEYDEN REINESTEIN, kapt. J. Wamsteker; WILLEM HENDRIK, kapt. J. Beckering; ZEEPLOEG, kapt. J.H. van Wijngaarden, en JOHANNA, kapt. A.J.P.D. Swerver (de laatste van Rotterdam).
Voor Schiedam: VAN DER PALM, kapt. C. Markus.
Voor Dordrecht: GRAAF DIRK III, kapt. C.J. Rotgans.

Afbeelding
Datum 17 juni 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht, de navolgende 19 schepen, als:
Voor Rotterdam: GRAAFSTROOM, kapt. J.R. de Boer; EMILIE, kapt. J.A. Bruinseels; ISAÄC DA COSTA, kapt. J.J. Klein; PANTALON, kapt. P. Hessels; CONSTANTIA, kapt. M.A. Overgaauw; DOELWIJK, kapt. L. Hoefman; JAVA, kapt. F.G.C. Mann.
Voor Amsterdam: ARGO, kapt. J. Gesterkamp; HENDRINA, kapt. J. van Breen; JUNO, kapt. H.W. Nicolai; QUARTET, kapt. Z. Mulder; CELEBES, kapt. F.H. Reuvekamp Gille; PEKING, kapt. S. Deinum; JAN VAN SCHAFFELAAR, kapt. A. van Duyn; HOLLAND, kapt. B. Auffmorth; CORNELIA HENDRIKA, kapt. J.J. Swart; EUGENIE, kapt. E.J. Bargman; ROBERTUS HENDRIKUS, kapt. R.H. Mulder.
Voor Schiedam: PAUL JOHAN, kapt. A. Kooy.

Afbeelding
Datum 26 januari 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 24 januari, Aangekomen: CATH. LOUISA, kapt. Van Aalst, van Faro; CORNELIA CATH., kapt. Hagedoorn, van Riga. Vertrokken: VOLUNTEER, naar Leith; LORD RAGLAN, naar  Newcastle; bij Dungeness van loods voorzien, BUREAU VERITAS, kapt. Rosenbeek, van Palermo. De wind W.
Brouwershaven, 24 januariNiets gepasseerd.
Te Texel aangekomen, 21 januari, HERCULESkapt. Deterding, van Batavia.
22 dito, HENRIETTE GEERTRUIDA, kapt. de Boer, en DE ZWAAN, kapt. Van Hemert, beiden van Batavia; EENSGEZINDHEID, kapt. De Waal, van Bantam; KNIGHT, kapt. Watson, van Padang.
Te Vlissingen aangekomen, 21 jan., MINERVA, kapt. Botesz, van Batavia naar Middelburg.
Aaugekomen schepen op Java, vóór 16 december: MARIA ANNA, kapt. J. D. van Monnom; MEDEA, kapt. A.W.F. van Teutem; en TERNATE, kapt. T. Carz Tz., allen van Rotterdam;  ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. L. Hazewinkel; HOLLAND, kapt. H.P. Grönbeck; SIRIUS, kapt.  W. van Wijngaarden van Rees; DIONYSIA CATHARINAkapt. C.J. Jaski, en CELEBES, kapt. F.H. Reuvekamp Gille, allen van Amsterdam; WESTKAPELLE, kapt. A.B. Crucq, van Zierikzee; Peking, kapt. S. Deinum, en ÆOLUS, kapt. N.J. de Vries, beiden van Singapore; PAULINE, kapt. B.J. Post, van Kaap de Goede Hoop; CAPELLA, kapt. J. Kruisinga, van Shields; FAGEL, kapt. J. Verloop, en ANNA MARIA WILHELMINA, kapt. L. Sontag Winkler, beiden van Amsterdam naar Japan.

Afbeelding
Datum 07 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: SCOTTISH CHIEF, kapt. H.G. Quick, van Teignmouth, met 145 tons porceleinaarde.
Helvoet, 6 april. Aangekomen: ARENDINA, kapt. Boerhave, van Cette, ligt voor Pampus ten anker; GOTTFRIED, kapt. Wahlgren, van Cette; VOLUNTEER, van Leith; AURORA, kapt. Wolls; JOSEPH AND ELIZABETH, kapt. Milburn, en PALESTINE, kapt. Spence, allen van Newcastle; EAGLE, kapt. Hawkins, van Ipswich; JOHANN, kapt. Möller, van Ystad; DOROTHEA SCHMAHL, kapt. Casse, van Libau; JOHANNA, kapt. Borck, van Korsør.
Vertrokken: JACOB EN ANNA, kapt. Bonger, naar Japan; GROOT ZEEWIJK, kapt. Homan, naar Buenos-Ayres; LEVANT, naar Havre; JAVA, kapt. Dehle, naar Cardiff; JOHANN KEPPLER, kapt. Rahe, naar Newport; JOHN AND CHARLES, kapt. Hopkins, naar Rochester; ADRIANA FRANCISCA, kapt. Van Eyk, en TWEED, kapt. Muster, beiden naar Middlesbro'; GUARDIAN, kapt. Breaker; FARNE, kapt. Davison; ISABELLA SARAH, kapt. Hall, en WATERLOO, kapt. Crosk, allen naar Newcastle; FAMILIEN, kapt. Aas, naar Frederikstad; PRINCESS ALICE, naar Harwich.
Brouwershaven, 5 april. Vertrokken: AEGIDIA EN PAULINE, kapt. Hoogland, naar Batavia; JACOBUS, kapt. v.d. Tas, naar Valparaiso; EMILIE, kapt. Malbrane, naar New York; IDA, kapt. Nyholm, naar Genua.
Van Texel vertrokken, 4 april, QUINTET, kapt. Slijboom; STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. Ham qq.; ANTHONY VAN HOBOKEN, kapt. Hazewinkel, en PRINSES AMALIA, kapt. Van Rijn van Alkemade, allen naar Batavia; PETRONELLA CATHARINA, kapt. v.d. Veen, naar Kanagawa.
Te Algoabaai aangekomen, 22 januari, CONCORDIA, kapt. Van Zanten, van Tafelbaai.
Van St. Helena vertrokken, 8 februari, BULGERSTEIN, kapt. Geerling; 10 dito, MARIA ADOLFINA, kapt. Blom; 12 dito, SCHELDE, kapt. Hofman; 18 dito, ALDEBARAN, kapt. Meijboom; 14 dito, KOERIER, kapt. Carst; 18 dito, CHRISTINA EN JEANNETTE, kapt. Rademaker; 22 dito, GERMANIA, kapt. Francke; 23 dito, CALIFORNIE, kapt. De Wijn, en 27 dito, HOLLANDIA, kapt. Wap, allen van Java naar Nederland.
St. Helena gepasseerd, 9 februari, TELEGRAPH, kapt. Rolufs; 18 dito, WASSENAAR, kapt. Hofstee; CORNELIA HENDRIKA, kapt. Swart; 19 dito, JOHANNA EN EMILIE, kapt. Seubert; 21 dito, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Zetteler, en 25 dito, MARINUS WILLEM, kapt. Buyser, allen van Java naar Nederland.
Van Batavia vertrokken, 17 februari, DANUBE, kapt. Larson, naar Rotterdam; 25, LAMMINA ELISABETH, kapt. Pot, naar 't Kanaal.
Van Samarang vertrokken, 17 februari, WESTKAPELLE, kapt. Crucq, naar Nederland.
Van Soerabaija vertrokken, 18 februari, MEDEA, kapt. Van Teutem, naar Nederland.
Van Cheribon vertrokken, 12 februari, WILHELMINA EN ELISE, kapt. Priebee, naar Nederland.
Van Pekalong vertrokken, 19 februari,MARIA ANNA, kapt. Van Monnom, naar Nederland.
Van Passaroeang vertrokken, 5 februari, ZEEMEEUW, kapt. Kayser, naar Nederland.
Van Problingo vertrokken, 16 februari, ADMIRAAL PIET HEIN, kapt. Hazewinkel, en PEGASUS, kapt. Mannoury, beiden naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 1 februari, ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Möllinger, naar Nederland. 8, HOLLAND, kapt. Gronbeck, naar Amsterdam; HAEMSTEDE, kapt. Ter Marsch, naar Rotterdam; 7, PEKING, kapt. Deinum, naar Amsterdam; 8, ALCYONE, kapt. Landweer, naar Nederland; 10, CELEBES, kapt. Gille. naar Amsterdam.
Van Tjilatjap vertrokken, 18 februari, MARIA DIEDERIKA, kapt. Van Marion, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 22 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 januari. Het schip HOLLAND, kapt. Grönbeck, van Batavia naar Amsterdam, is, volgens telegrafisch bericht van Lissabon van 20 januari, aldaar lek, met schade aan de lading, aan de grote mast, roer, zeilen, enz., binnengelopen, Het moest 3 dagen quarantaine liggen.

Afbeelding
Datum 01 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 januari. Volgens brief van kapt. Grönbeck, voerende het Nederlandse schip HOLLAND, van Batavia herwaarts, lek te Lissabon binnengelopen, bevorens gemeld, lag hij aldaar de 20e dezer nog in reparatie.

Afbeelding
Datum 06 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Lissabon, 29 januari. Het Nederlandse schip HOLLAND, kapt. Grönbeek, van Batavia naar Amsterdam bestemd, hetwelk alhier de 19e dezer lek is binnengelopen, is begonnen met de lading te lossen.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C. Ament, A. Roland Holst, W.Y. van Reinouts en P. Reineke, makelaars, presenteren, als lasthebbende van hun principalen, op maandag de 12e oktober 1868, des avonds ten zes ure precies, in de Nieuwe Stadsherberg aan het IJ, ten overstaan van de deurwaarder B.D. Beets, aan de meestbiedenden of hoogstmijnenden te verkopen: het extra ordinair welbezeild gekoperd en kopervast barkschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd HOLLAND, gevoerd door kapt. H.P. Grönbeck. Volgens Nederlandse meetbrief lang 39 ellen, wijd 6 ellen 35 duimen, hol 4 ellen 94 duimen en alzo gemeten op 544 tonnen of 287 lasten.
Het voorzegde barkschip ligt aan de werf Het Wapen van Harlingen, Groote Wittenburgerstraat. Nadere informatie bij bovengemelde makelaars of de cargadoors Hoyman en Schuurman.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ te Amsterdam op maandag 12 oktober:
-          het schoener-brikschip HERMANUS ISAAK, 181 tonnen, gebouwd in 1856, kapt. C.L. van der Veen: NLG 8.000, in slag NLG 200, koper W.Y. Reinouts.
-          Het barkschip HOLLAND, 544 tonnen, gebouwd in 1857, kapt. H.P. Grönbeck: NLG 20.200, in slag NLG 500, koper A. Roquette.
-          1/48e aandeel in het barkschip GERARD PIETER SERVATIUS: NLG 860, in slag NLG 140, koper A.J. Corver.
-          1/48e aandeel in idem: NLG 960, in slag 140, koper: idem
-          1/64e aandeel in het barkschip ANNA EN SOPHIA: NLG 550, in slag NLG 200: koper W.Y. Reinouts.
-          1/46e aandeel in het brikschip SOPHIA CONSTANTIA: NLG 110, in slag NLG 50: koper C.S. Oolgaardt.
-          1/46e aandeel in idem: NLG 110, in slag NLG 50: koper C.A. Schröder.
-          1/10e aandeel in het schoenerschip GOUVERNEUR NAGTGLAS: NLG 2.450, in slag NLG 50: opgehouden
-          3/20e aandelen in idem: NLG 3.700, in slag NLG 50, idem.
(opm: alle kopers waren makelaars, die waarschijnlijk optraden voor hun opdrachtgevers)

Afbeelding