Inloggen
CATHARINA CORNELIA - ID 15006


Kroniekberichten

Datum 11 maart 1856
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Heden namiddag (opm: 10 maart) is van de Zuiderwerf van de scheepsbouwer G.K. de Vries alhier te water gelaten het nieuw geboyuwde kofschip CATHARINA CORNELIA, groot 80 last, zullende bevaren worden door kapt. H.A. Stuling, van Groningen.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Falmouth, 13 oktober. Het Nederlandse schip (opm: galjoot) CATHARINA CORNELIA, kapt. R.H. Asteling (opm: vermoedelijk R.H. à Stuling of ook R.H. Astuling), van Ibraïl komende, bevindt zich op de hoogte van onze haven. Het heeft boten, verschansing en zeilen verloren, en ook gelooft men dat de lading beschadigd is.

Afbeelding
Datum 21 december 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 december. Het schip CATHARINA CORNELIA, kapt. Astuling, van Dantzig herwaarts, is de 17e  dezer met gebroken roer, verlies van anker en ketting, enz., te Medemblik binnengelopen.

Afbeelding
Datum 15 november 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 12 november. De Nederlandse galjootschepen HELENA JACOBA, kapt. Haverbult en RIEKA, kapt. Puister, beide van St. Petersburg alhier aangekomen, zijn naar Londen vertrokken, daar zij alhier geen andere orders aantroffen.
De vijf volgende Nederlandse galjootschepen mede van St. Petersburg alhier aangekomen, hebben de volgende orders bekomen, als: JOHANNA MARGARETHA, kapt. K.M. Ei, naar Waterford; CATHARINA CORNELIA, kapt. á Stüling, naar Boston (E.); JACOB WILLEM, kapt. Meeter, naar Ipswich, ALIDA HENDRIKA, kapt. Wegener, naar Totnes en de NEPTUNUS, kapt. De Vries, naar Cardiff.
Het Nederlandse schip FENNA, kapt. Coerkamp, mede alhier van St. Petersburg aangekomen, heeft de reis naar Amsterdam voortgezet, daar het alhier geen andere orders vond.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 16 oktober. Heden is voor de Maas geankerd de Nederlandse kof CATHARINA CORNELIA, kapt. Astuling, van Memel naar Rotterdam, heeft beide masten verloren. De sleepboot ZEELAND is derwaarts om te trachten het binnen te slepen.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1872
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoet, 17 oktober. Het schip CATHARINA CORNELIA, kapt. Astuling, van Memel komende, is hier heden binnengesleept.

Afbeelding
Datum 08 januari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. & W.H. Montauban van Swijndregt en F.W. van Dam zullen, als lasthebbende van hun meesters, op maandag 20 januari 1873, des namiddags ten 12¼ ure, in de zaal aan de Scheepmakershaven publiek veilen het Nederlandse schoener-galjootschip CATHARINA CORNELIA, laatst gevoerd door kapt. H.R. Astuling (opm: kapt. H.R. á Stuling), volgens meetbrief lang 24,05 meters, wijd 4,59 meters, hol 2,40 meters, groot 118 tonnen of 62 lasten, in de staat zoals het ligt in de Zalmhaven te Rotterdam, met tuigage en inventaris, voor zo verre die nog aanwezig is (hebbende het schip de masten etc. verloren).
Nadere informaties zijn te bekomen bij bovengemelde makelaars, alsmede bij de heer J. Kortrijk, scheepsmakelaar te Groningen. (opm: blijft onder NL vlag; zie ook PGC 180173)

Afbeelding
Datum 18 januari 1873
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De geannonceerde veiling van het schoener-galjootschip CATHARINA CORNELIA zal geen voortgang hebben, zijnde uit de hand verkocht.

Afbeelding
Datum 04 maart 1881
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op zaterdag de 12e maart 1881, des avonds om 7 uur, ten huize van koffiehuishouder H. Veening, aan de Groote Markt alhier, tegen contante betaling, publiek worden verkocht het goed onderhouden schoener-galjootschip CATHARINA CORNELIA, groot 102 registertonnen, en tot de 15e maart 1882 geclassificeerd bij het Bureau Veritas 5-6.1.1; met complete inventaris. Het schip laadt 100 last delen of 180 ton deadweight, wordt bevaren door de kapt. H.R. à Stuling, ligt thans in de Noorderhaven te Groningen, en is in het jaar 1873 voorzien van geheel nieuwe tuigage. Dagelijks te bezien en te aanvaarden acht dagen na de toeslag. Inmiddels uit de hand te koop; te bevragen bij de kapitein aan boord en bij mej. de wedw. G.J. Kortrijk, aan de Noorderhaven alhier.
Mr. H. Edelinck, notaris.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1881
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Delfzijl, 17 augustus. Volgens een heden hier uit Emden ontvangen telegram is daar door een van de loodsen aangebracht een op zee opgeviste bus, waarop staat: J. Dijkstra – Martha, Appingedam. Voor een drietal jaren was Dijkstra gezagvoerder van het te Appingedam te huis behorend kofschip MARTHA, later veranderd in VIER GEZUSTERS. Thans was hij gezagvoerder van de CATHARINA CORNELIA, welk schip in dit voorjaar door hem was aangekocht van kapt. H.R. Astuling. Er bestaat dus geen twijfel meer of het vergaan van een kof op de Eems heeft betrekking op meergemeld schip, bij welke ramp al de opvarenden zijn omgekomen. Deze ramp moet in de avond op de nacht van woensdag de 10e dezer zijn voorgevallen. De kapitein laat een vrouw met zeven hulpbehoevende kinderen na en de stuurman K. Ohlsen vrouw en vier kinderen. De schipper van de loodsboot, in de voorgaande week met het ruwe weder ook in zee, verzekert dat toen het weder in de avond nog stil was, het langzamerhand ontaarde in een orkaan, zelfs zo dat indien er hulp gevraagd werd van hen, zijn op eigen levensbehoud bedacht moesten zijn. Ten tijde van dat weder zagen zij een schip op enige afstand schipbreuk lijden en de volgende dag passeerden zij naar alle waarschijnlijkheid reeds het wrak van dat schip, hetwelk ondersteboven dreef, gesleept her- en derwaarts voor anker en ketting, met het tuig en de mast nevens het wrak, een gevolg van de op- en afgaande stroom.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Delfzijl, 17 augustus. Volgens een heden uit Emden ontvangen telegram is daar door de loodsen aangebracht een uit zee opgeviste bus, waarop staat J. Dijkstra, MARTHA, Appingedam. Voor een drietal jaren was J. Dijkstra gezagvoerder van het te Appingedam te huis behorende kofschip MARTHA, later veranderd in VIER GEZUSTERS. Thans was hij gezagvoerder van de CATHARINA CORNELIA, welk schip in dit voorjaar door hem was aangekocht van kapt. H.R. Astuling. Er bestaat dus geen twijfel of het vergaan van een kof op de Eems betrekking heeft op gemeld schip, bij welke ramp alle opvarenden zijn omgekomen. Deze ramp moet in de avond of in de nacht van woensdag zijn voorgevallen. De kapitein laat een vrouw met zeven hulpbehoevende kinderen na, en de stuurman K. Ohlsen een vrouw en vier kinderen. De schipper van de loodsboot verzekert dat toen het weer in de avond nog stil was, het langzamerhand ontaardde in een orkaan, zelfs zo, dat indien er hulp werd gevraagd van het, zij het op eigen levensbehoud, bedacht moesten zijn.Tijdens dat weer zagen zij een schip op enige afstand schipbreuk lijden, en de volgende dag passeerden zij naar alle waarschijnlijkheid reeds het wrak van dat schip, hetwelk ondersteboven dreef, gesleept her- en derwaarts voor anker en ketting, met het tuig en de mast nevens het wrak, een gevolg van de op- en neergaande stroom.

Afbeelding