Inloggen
ANNA CATRINA - ID 14889


Kroniekberichten

Datum 30 april 1868
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Publieke verkoping van een galjootschip. Op maandag de 4e mei 1868, des avonds te 6 uur, zal ten huize van J. W. Struvé, logementhouder in het gemeentehuis te Sappemeer, à contant publiek te koop gepresenteerd worden het bevaren Nederlands galjootschip ANNA CATRINA, groot 139 tonnen, thans liggende te Bremerhaven, met al diens opgoed, toebehoren en boot, zoals bevaren wordt door kapt. K.P. Huges, geclassificeerd bij Veritas 5/6 G.11.
De inventaris ligt vóór ten huize van verkoop, in het hotel Everts, te Veendam, en ten kantore van de notaris.
Mr. C. Hartman Busmann

Afbeelding
Datum 18 september 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Leeuwarden, 16 september. In de nacht van 12 september l.l. is ten N.W. van Makkum voor 4 ankers weggeslagen en vervolgens op de waard gestrand, het Nederlandse kofschip (opm: waarschijnlijk galjoot) ANNA CATHARINA, kapt. Klaas Huges, komende van Sappemeer met bestemming naar Kopenhagen, geladen met ruwe suiker en 50 kistjes stearinekaarsen (opm: zie NRC 150969 en LC 051169). De bemanning bestaande uit de schipper, 4 matrozen, loods en een vrouw met twee kinderen, zijn te Makkum aan wal gebracht. Daar het schip vol water zit en waarschijnlijk geheel wrak wordt, zal van de lading suiker weinig terecht komen. Er wordt nader gemeld, dat van de lading kaarsen gelost waren en de suiker in zwaar beschadigde toestand werd geborgen.

Afbeelding
Datum 05 november 1869
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoping van suiker, tuigage en casco te Makkum. Notaris Ledeboer te Makkum zal in het openbaar verkopen:
- 220 kranjans (opm: krandjang, gevlochten mand van bamboe als verpakking voor suiker) of plm. 16.500 kilogram ruwe suiker, enigszins door zeewater beschadigd.
- Twee grote zeilen en fok, een stag- en een kluiffok, een schoorzeil, een gaffeltopzeil en een stagfok, 40 blokken, een stuk ketting en gekapt touwwerk, 40 stuks lopend touw en 100 vadem touw in diverse stukken, een stuk stag-, tros- en ankertouw, drie trossen, een stuurrad, groot topzeil, breefok, jagerfok en bramzeil, twee kleden, staand want en divers lopend touwwerk, drie vaten, spil, bok, pomp en roer, grote oude mast, ra en bezaansmast, 7 stuks rondhout, een stuk boegspriet, drie stukjes koper, twee stengen want, een partij hout en oud ijzer, koksgereedschap, aardewerk, etc, vlag, kompas en lantaarn. Een boot met tuig, riemen en zeilen en een oude vlet, afkomstig van na te melden schip.
- Het casco of hol van het Nederlandse galjootschip ANNA CATRINA, van Sappemeer, gevoerd geweest door kapt. K. Huiges (opm: ANNA CATHARINA, kapt. K.P. Huges), zittende op de oostkant van de Makkumerwaard (opm: zie NRC 180969).
Gegadigden kunnen dinsdag de 16e november 1869 bij de vlasbrakerij te Makkum, ’s morgen 10 uur bij de verkoop der tuigage, en daarna in de Prins aldaar bij de verkoop der suiker en het casco, bieden.

Afbeelding