Inloggen
ZALTBOMMEL - ID 14716


Kroniekberichten

Datum 23 mei 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 22 mei. Heden is van de werf van de heer Corns. Smit te Alblasserdam te water gelaten het barkschip ZALT-BOMMEL (opm: ZALTBOMMEL), groot ruim 300 gemeten lasten, gevoerd zullende worden door kapt. C.J. Juta, bestemd voor de grote vaart, en is daarna de kiel gelegd voor een barkschip van ruim 350 lasten, waaraan de naam wordt gegeven van MAARTEN VAN ROSSEM. Beide schepen voor rekening der rederij te Zalt-Bommel, onder administratie van de heren Van Overzee en Co, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 22 juni 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Batavia en Samarang (opm: Djakarta en Semarang), mede voor passagiers, waartoe hetzelve uitmuntend is ingericht, het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands barkschip ZALT-BOMMEL (opm: ZALTBOMMEL), kapt. C.J. Juta, voerende een geëxamineerde scheepsdokter, om in de loop der maand juli a.s. te vertrekken. Adres bij de boekhouders Van Overzee & Co en de cargadoors Hudig & Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam & Smeer alhier, en De Coningh & Bart te Amsterdam. (opm: eerste reis).

Afbeelding
Datum 12 december 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 11 december. De 9e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip SCHOON VERBOND, kapt. J. Veenstra, de 1e september vertrokken van Amsterdam, en de dito bark DIANA, kapt. Van Bochove, de 23e oktober vertrokken van Sydney.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse barken CONSTANTIA, kapt. C.J. Caleshoek, de 30e augustus vertrokken van Amsterdam, CORNELIA. kapt. Jaski, komende van Liverpool, en ZALTBOMMEL, kapt. J.C. Jutta, komende van Rotterdam, en het dito schip LUCIA MARIA, kapt. N.N. (opm: kapt. G. Papineau), komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 03 september 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 september. Zondag is van Rotterdam vertrokken het barkschip ZALTBOMMEL, kapt. Juta, met een aantal passagiers naar de Kaap de Goede Hoop. Behalve het aantal jongens en meisjes, (reeds vroeger gemeld) bevindt zich ook aan boord van dat schip een vijftal heren, bij wijze van proefneming met zich voerende enige arbeiders en zich naar Port Natal begevende, op bepaald aanraden van hun aldaar reeds gevestigde betrekkingen, die aangaande het bij uitstek gezonde klimaat van dat land en de vooruitzichten, welke het oplevert, de gunstigste berichten gaven, voornamelijk voor hen, die zich met de cultuur van tropische of Europese producten willen bezig houden. Ook de alom bekende reizigster mevr. Ida Pfeiffer is met dat schip naar Java vertrokken.

Afbeelding
Datum 12 februari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 10 februari. De Nederlandse bark ZALTBOMMEL, is 3 december (opm: 1856) bij de Kaapstad gestrand. (opm: zie volgend bericht, NRC 200257 en 170557)

Afbeelding