Inloggen
REMKE - ID 14578


Kroniekberichten

Datum 28 mei 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Groningen, 27 mei. Den 24e dezer is te Oude Pekela het laatste nieuwe schip, dat aldaar in aanbouw stond, van de werf van de scheepsbouwer Wortelboer met bijzonder goed gevolg van stapel gelopen, zijnde het welgebouwde galjootschip REMKE, groot pl.m. 80 roggelast, hetwelk in rederij zal worden bevaren door kapt. E.J. Scherpbier, te Oude Pekela als gezagvoerder onder directie van de heer C.F. Balkema. Hiermede zijn nu al de in beide Pekela's nieuw gebouwde zeeschepen verkocht en te water gebracht.

Afbeelding
Datum 04 februari 1854
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip REMKE, kapt. Scherpbier, van Sunderland naar Bordeaux, is met assistentie te Colchester binnengebracht, hebbende op het Long Sand gezeten.

Afbeelding
Datum 19 december 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 december. Het schip (opm: kof) REMKE, kapt. E.J. Scherpbier, van Stockholm herwaarts gedestineerd, is wegens ijsgang te Medemblik binnengelopen.

Afbeelding
Datum 09 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Delfzijl, 6 november. Het schip (opm: kof) REMKE, kapt. E.J. Scherpbier, van Londen naar Koningsbergen (opm: Kaliningrad), is gisteren alhier lek en met meer andere schade binnengelopen. Het moet lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nieuwediep, 12 oktober. De Nederlandse kof REMKE, kapt. E.J. Scherpbier, van Libau (opm: Liepaja) naar Rotterdam, is bij Petten verongelukt. Van de equipage zijn 6 man omgekomen (opm: zie ZZC 201060).

Afbeelding
Datum 20 oktober 1860
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Men schrijft uit Schagen van 12 dezer: Gistermiddag te 12 uur is te Petten op het strand gekomen, het kofschip REMKE, kapt. Scherpbier, te Pekela te huis behorende, van Libau (opm: Liepaja) naar Schiedam bestemd, geladen met gerst en haver. Van de equipage bestaande uit 8 personen zijn 6 omgekomen: de kapitein, zijn vrouw en twee kinderen, zijnde een meisje van 8 en een jongetje van 3 jaar, de stuurman en 1 matroos, terwijl 2 matrozen van ’s middags 12 uur tot ’s avonds 8 uur in het want zich vasthoudende, als toen met de reddingboot geassisteerd door een loodsboot, behouden aan het strand zijn gebracht. Hartverscheurend was het van het strand deze schipbreukelingen in levensgevaar te zien, zonder door de hooggaande zeeën, enige redding te kunnen aanbrengen. Drie lijken zijn inmiddels aangespoeld, terwijl er nog drie vermist worden. Van het schip is niets meer te zien, het is geheel uit elkaar en weggeslagen.

Afbeelding