Inloggen
PRESIDENT VAN BUREN - ID 14437


Kroniekberichten

Datum 05 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Ramagate, 1 november. Het Nederlandse schip PRESIDENT VAN BUREN, kapt. Cramer, van Londen naar Odessa bestemd, is alhier met onklare pompen binnengelopen en zal een gedeelte der lading moeten lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 17 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Ramsgate, 13 november. De Nederlandse bark PRESIDENT VAN BUREN, kapt. Cramer, van Londen naar Odessa, is gisteren bij het uithalen van de haven aan de grond geraakt, kwam echter hedenmorgen vlot en heeft de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 26 januari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Konstantinopel (opm: Istanbul), 9 januari. Het te Rotterdam te huis behorende schip PRESIDENT VAN BUREN, kapt. Cramer, met suiker van Amsterdam naar Odessa bestemd, is in de Bosphorus met een vreemd schip in aanzeiling geweest en is alhier met zware schade, welke men vreest dat ook de lading bereikt heeft, binnengelopen.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Malta, 20 oktober. De Nederlandse bark PRESIDENT VAN BUREN, kapt. Cramer, met een lading lijnzaad van Taganrog (opm: in de Zee van Azov), laatst van Konstantinopel (opm: Istanbul), naar Falmouth bestemd, heeft de 15e dezer in een hevige storm op 36º NB 18º WL schade bekomen en is hier heden binnengelopen om deze te herstellen.

Afbeelding
Datum 03 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Hongkong, 15 februari. Vrachten. Stil, echter vermindert het getal schepen dagelijks, daar veel schepen in ballast vertrekken, zodat men enige verbetering van de koersen mag verwachten. De GENERAAL DE STUERS, maakte USD 23 per hoofd netto naar Australie; de ANNA JUSTINA, voor rijst van Rangoon naar hier 65 cents per picol (opm: 61,7613 kg); de REGINA GBP 3.10/- via Akyab (opm: Sittwe) naar het kanaal om order; de KLASINA USD 5000 naar Bengalen en terug. De CHRISTINE en HENRIETTE MARIA vertrokken naar Havana; de EUTERPE, EVERDINA, ELISABETH en ANNA ELISABETH naar Singapore; de PRESIDENT VAN BUREN naar Batavia. De JACOBA CORNELIA is van Bombay en Batavia gearriveerd en de SUMATRA van Calcutta.

Afbeelding
Datum 29 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 maart. Vrachten verkeren ten gevolge van de talrijke arrivementen en het sterk afnemen van de producten voorraad in een gedrukte positie. Sedert het vertrek van de laatste mail werden de volgende Nederlandse schepen vercharterd: IDA ELIZABETH à $ 0,50 per picol rijst naar Hongkong met $ 0.20 verhoging naar Shanghai. KANDANGHAUER voor NLG 15.500, voor een reis naar Hongkong. MARGARETHA JOHANNA en NEDERLAND à NLG 60, voor rijst naar Amsterdam. FACTORIJ NLG 67.50 voor suiker naar Rotterdam, te Amsterdam voor scheeps rekening te leveren. ZUID BEVELAND à NLG 65 voor suiker te Semarang te laden voor Amsterdam. SCHOUWEN voor rijst van Indramajoe naar Banka à NLG 0.40 per picol. HERCULES à NLG 70 voor koffie te Padang te laden voor Amsterdam. Te Soerabaja is de Nederlandse COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEYM à NLG 65 voor suiker naar Amsterdam gecharterd. Door de agenten worden voor reders- of charters-rekening beladen de Nederlandse schepen JASON en ECONOMIST. Ter verdere ontlossing vertrok naar Singapore het Nederlandse schip SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.
De onderstaande Nederlandse schepen, die gedeeltelijk nog hier en op de kust moeten lossen, zijn nog zonder charter: LAURENTIUS EN EMILIA, CORNELIA, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARIANNE, CHRISTIAAN HUYGENS, EUTERPE, CALYPSO, PROVINCIE DRENTHE, PRESIDENT VAN BUREN, PETRONELLA CATHARINA, JAN PIETERSZOON KOEN, VRIJE HANDEL, JONKHEER MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, KOSMOPOLIET, STAD UTRECHT en ALBRECHT BEYLING.
Men zegt dat de Nederlandse schepen PROVINCIE DRENTHE NLG 52,50 en PRESIDENT VAN BUREN NLG 54 voor rijst hebben geaccepteerd. Aan het laatste schip werd vroeger te vergeefs NLG 60,- geboden.

Afbeelding
Datum 02 juni 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 april. Vrachten. Door gebrek aan producten zijn de vrachten voortdurend in lusteloze stemming. Wij hebben aangaande de particuliere schepen de navolgende mededelingen te doen, als Nederlandse: PROVINCIE DRENTHE, om hier en te Soerabaija te laden voor Amsterdam, NLG 52,50. voor rijst en NLG 57,50 voor suiker en NLG 60 voor lichte goederen. PRESIDENT VAN BUREN, alhier voor Amsterdam, NLG 54 voor rijst en NLG 60 voor lichte goederen. ALBRECHT BEYLING, $ 0,30 naar Macao of Hongkong en $ 0,40 naar Shanghai. CORNELIA, te Semarang voor Nederland, NLG 60 voor rijst, NLG 65 voor suiker en NLG 62,50 voor tabak. MARIANNE, NLG 80 van Makassar over Ampenan naar Nederland. CHRISTIAAN HUYGENS te Soerabaija, suiker NLG 65, arak (opm: rijstbrandewijn) NLG 75, huiden NLG 75 en tabak NLG 62,50. EUTERPE te Soerabaija, rijst NLG 60, tabak NLG 62,50, suiker NLG 65 en huiden NLG 72. CALYPSO, te Semarang rijst en tabak NLG 60, suiker NLG 65. VRIJE HANDEL voor rijst en rotting, op de kust te laden naar Hongkong of Macao NLG 15.000 naar Shanghai NLG 2000 verbetering. KOSMOPOLIET, NLG 55 voor rijst, NLG 60 voor suiker en licht goed NLG 80 en NLG 85. TONIA 10.000 picol (opm: à 61,7613 kg) rijst naar China à $ 0,37. ROTTERDAM laadt voor eigen rekening. JAN PIETERSZ. KOEN is tijdelijk voor de kustvaart geëmploieerd, de ADMIRAAL VAN KINSBERGEN laadt te Soerabaija voor China rijst, à $ 0,30 naar Macao, $ 0,35 naar Amoy of $ 0,40 naar Shanghai. BEIJENKORF is in Nederland bevracht à NLG 90. De VIER GEZUSTERS zal denkelijk naar Singapore verzeilen. Zonder bestemming zijn nog de schepen PETRONELLA CATHARINA, JONKHEER VAN DER WALL VAN PUTTERSHOEK, STAD UTRECHT, JAN HENDRIK, CONSTANCE, WILLEM DANIËL, ADMIRAAL JAN EVERTSEN, ANNA LENA en HENDRIKA. Het Nederlands-Indisch schip GENERAAL MICHIELS werd naar China bevracht voor 6 maanden à NLG 4000 per maand.

Afbeelding
Datum 11 april 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hzoon, W.H. Montauban van Swijndregt, B.C.D. Hanegraaff en H.N. Montauban van Swijndregt te Rotterdam, als lasthebbende van hun meester, zijn van mening op dinsdag de 30e april 1861, des middags ten 12 ure, in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat, Wijk 1, no 499, publiek te veilen: het snelzeilend, gekoperd en kopervast barkschip PRESIDENT VAN BUREN, laatst gevoerd geweest door kapt. D. Visser, volgens meetbrief lang 29 el, wijd 4 el 93 duim, hol 3 el 91 duim, en alzo groot 248 tonnen of 131 lasten; met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, geschut, ankers, kettingen, touwen, zeilen en verdere inventaris, zoals hetzelve is liggende in de Haringvliet, zuidzijde.

Afbeelding
Datum 01 mei 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen op dinsdag 30 april in de zaal op de hoek van de Scheepmakershaven en Bierstraat te Rotterdam:
-  Het Nederlands barkschip PRESIDENT VAN BUREN, groot 131 lasten, gebouwd in 1849: verkocht om NLG 7.600.
-  Het Nederlands barkschip JAN VAN BRAKEL, groot 488 ton, gebouwd in 1850: verkocht om NLG 14.600, twee chronometers à NLG 250 en NLG 202, een sextant NLG 41, boeken NLG 15, kaarten NLG 25.

Afbeelding