Inloggen
JANTINA - ID 14305


Kroniekberichten

Datum 13 augustus 1850
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 8 augustus. Sedert de in no. 56 onzer courant geplaatste opgave van de 45 zeeschepen die in de loop dezes jaars van verschillende werven onzer provincie te water en in de haven deze stad gebracht zijn, zijn nog 5 schepen alhier aangekomen, om verder afgewerkt en opgetuigd te worden.
Bovendien zijn van de werven in de Oude en Nieuwe Pekela in dit jaar in onze provincie ter zeevaart uitgeruste schepen het aanzienlijk cijfer van 62 bedraagt. De genoemde 12 te Oude en Nieuwe Pekela gebouwde schepen en van daar uitgevaren zijn:
De kof GEPKINA, kapt. A.A. Oldenburger, gebouwd bij G. Oltmans; kof HELENA JANTINA, kapt. H.J. Zeven, geb. bij G. Oltmans; kof HELENA THECKLA, kapt. H.F. Diepenbroek, geb. bij B.B. Drenth; kof MARGRIETHA GEZINA, kapt. J.E. de Groot, geb. bij J. Kars; kof RENSKE, kapt. E.J. Mooi, geb. bij J. Kars; kof ARGO, kapt. H.H. Koster, geb. bij F.G. Wortelboer; kof CHRISTINA, kapt. P.H. Weij, geb. bij Jan H. Drenth; kof (naam onbekend), kapt. G. Elblink, geb. bij F.L. Drenth, nog niet uitgevaren; de schoener (naam onbekend), kapt. Pinksterboer, geb. bij H.K. Wijk, nog niet uitgevaren; kof JANTINA, kapt. E.P. Vos, geb. bij Jan W. Kuiper; kof CATHARINA JOHANNA, kapt. B.H. Kuiper, geb. bij Jan G. Wortelboer; kof CORNELIA, kapt. S. Bos, geb. bij W.W. Kuiper.

Afbeelding
Datum 11 januari 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip JANTINA, kapt. Vos, van Wyburg naar Sevilla, is den 31 december wegens gebrek aan proviand en met verlies van verschansingen te Penzance binnengelopen.

Afbeelding
Datum 31 juli 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Norden, 26 juli. De Nederlandse kof CATHARINA, kapt. H.P. Vos, van Termunterzijl naar Noorwegen, is op de Ooster-Eems gebleven (opm: zie NRC 010858 en ZZN 040858; in de laatste wordt gesproken van de JANTINA).

Afbeelding
Datum 01 augustus 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Delfzijl, 28 juli. Door de schipper van de Delfzijler loodsboot is gered en heden hier aangebracht de stuurman van het Hanoverse schip ATTENT, gevoerd geweest door kapt. Ensen, met steenkolen van Clackmanan naar Leer, welk schip de 25e dezer op het Koperzand totaal is verongelukt, en waarbij de kapitein en kok omgekomen zijn.
Door dezelfde loodsboot is aangebracht een gedeelte van de vleet (opm: zeilen, inclusief staand en lopend tuig) van het schip CATHARINA, kapt. Vos, van Termunterzijl naar Noorwegen, bij Norden verongelukt (opm: zie NRC 310758, maar ook ZZN 040858).

Afbeelding
Datum 04 augustus 1858
Krant ZZN - Zierikzeesch Nieuwsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Men schrijft uit Winschoten van 30 juli: In een brief, geschreven door een van het scheepsvolk van het Nederlandse kofschip JANTINA, kapt. H.P. Vos (opm: zie NRC 310758), van Delfzijl met ballast naar Noorwegen, wordt het volgende gemeld: De JANTINA overviel zondag l.l. de zware storm, zodat men genoodzaakt was het anker te laten vallen. Daar de storm al heviger en heviger werd, klom de nood al hoger, zelfs zo, dat de bemanning van het schip niets anders dan de dood voor ogen zag. Ook de vrouw van de kapitein bevond zich met een kind van 9 maanden aan boord. Eindelijk stootte het schip, kreeg een lek, en was binnenkort vol water. Men zag overal rondom uitkomst, maar hun enige troost was in de mast te klimmen, ten einde daar hun noodlot af te wachten. Eerst werd de vrouw in het want gebracht en daar vastgebonden, toen wilde men de kleine lieveling halen, maar helaas! Het was te laat er was te veel water in het schip, om dit te kunnen doen. Hierna besloot men, om met alleman in het want te klimmen en daar de dood of redding af te wachten.
Hier zaten zij tot dinsdagmorgen te 03.00 uur, op welk tijdstip de mast brak en zij allen in de diepte neervielen. Na veel moeite en inspanning bereikten zij een wrak en hiermede dreven zij naar het Oostfriese strand, waar zij in een betrekkelijk goede gezondheid aan wal stapten.

Afbeelding