Inloggen
ANNEGIENA - ID 14209


Kroniekberichten

Datum 22 januari 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Tonningen (opm: Tönning), 17 januari. De Nederlandse schepen ROELINA, kapt. Rosenbeck; AUKJE GEPKELINA, kapt. Duintjer; IDA, kapt.Gerdes; EMANUEL, kapt. Bloem; MARIA JANNA JACOBA BERENDINA, kapt. v.d. Veen; LAMMECHINA, kapt. Koops; CORNELIA BECKMAN en JOHANNES, kapt. Elsingh, liggen hier voor de haven in het ijs. Dezelve waren respectievelijk 15 en 16 dezer gezeild, doch kwamen ten gevolge van ijsgang terug. Wanneer de oostwind aanhoudt, dan kan de toestand dezer schepen gevaarlijk worden, dewijl er dan te weinig water zal zijn om ze in zekerheid te brengen.
De Eider drijft vol ijs, en het is te vrezen dat zulks in de aanstaande nacht nog zal toenemen.
De Nederlandse schepen ONDERNEMING, kapt. Lever; ANNECHINA, kapt. Emmelkamp; VREDE, kapt. Hazelhoff; ANNETTE CATHALINA, kapt. Kramer; CASTOR & POLLUX, kapt. De Vries; REGINA HILLECHINA, kapt. Scholten; CATHARINA, kapt. Drok; JOH. HERMANUS, kapt. Boekhout; GEZINA, kapt. Klooster; VROUW JANNSKE, kapt. Visser; ANNECHINA, kapt. Van Laten en TWEELINGEN, kapt. Schoemaker, die mede gemeld, doch wegens ijs geretourneerd zijn, liggen hier in de haven.
Wegens averij en verhitte lading hebben alhier gelost en liggen nog in de haven de Nederlandse schepen JOHANNES, kapt. Gronenberg; ANTHONIA FRANCISCA kapt. Gust en KLASINA MARIA, kapt. Douwes.

Afbeelding
Datum 15 maart 1864
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie: Ten overstaan van Mr. J.H. Geertsema, notaris te Groningen, zal op vrijdag 18 maart 1864, des avonds te 7 uur, ten huize van Mejufvrouw de Wed. Rasker op de Hoek van het Ameland te Groningen publiek worden verkocht een overdekt tjalkschip, genaamd GEZIENA, groot 88 ton, in voege bevaren door kapt. S. Wolvenga, thans liggende aan de Groentemarkt te Groningen. Te aanvaarden 3 dagen na de toeslag.

Afbeelding
Datum 27 juni 1865
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 23 juni. Gisteren avond werd deze stad door een zware ramp getroffen, die in de aanvang dreigde nog ernstiger gevolgen na zich te slepen.
Des ochtends was de Groninger tjalk GEZINA, kapitein Wolvenga, liggende in het Brouwersvliet, geladen geworden met ongeveer 400 vaatjes ongezuiverde petroleum. Tegen acht des avonds, toen met de ebbe al de vaartuigen op het droge in de modder zaten, had aan boord van het vermelde schip een ontploffing plaats, ten gevolge waarvan het onmiddellijk in brand vloog, terwijl de vlammen zich in weinig tijds aan de overige vaartuigen mededeelden, daar deze, bij gebrek aan water, zich niet konden verwijderen.
Op het ogenblik van uitbarsting bevonden de schipper en zijn vrouw zich op het voorschip en werden omvergeworpen. De man viel op een daarnaast liggend schip, zijn vrouw daarentegen viel tussen de twee schepen in en zou een prooi der vlammen geworden zijn, indien het haar man niet gelukt was haar te redden en haar in een naburig huis over te brengen. Op het achterschip bevond zich een oude tante van de schipper, 73 jaren oud, benevens de schippersknecht. De laatste wierp zich, ofschoon ernstig gewond, in het kanaal en werd weinige ogenblikken daarna gered. De oude vrouw daarentegen was buiten kennis op het dek neergevallen. Vier moedige personen slaagden, in spijt van de vlammen, haar aan haar klederen op de kaai te trekken, doch op het ogenblik dat zij haar gered waanden, scheurden de klederen af en viel het slachtoffer wederom te midden van de vlammen.
Middelerwijl slaagde men een verdere uitbreiding van de vlammen te voorkomen, totdat te half een ‘s nachts de vloed kwam opzetten. Toen er 8 voet water was zonken de zes brandende schepen eensklaps onder een vreselijk geweld en daarmede was de brand geblust. Te twee uur ‘s nachts dreven echter de brandende vaten petroleum nog op het water. De oorzaak van het onheil is onbekend. De geleden verliezen zijn nog niet met juistheid op te geven, zij zijn evenwel zeer aanzienlijk. Het lijk van de ongelukkige Grietje Wolvenga is hedenmorgen acht uur geheel verkoold opgehaald.

Afbeelding