Inloggen
GEZIENA - ID 14177


Kroniekberichten

Datum 18 november 1854
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Op de 10e november l.l. is in de Buitengronden van het eiland Rottumeroog gestrand de scheepsromp van een vermoedelijk Engelse brik, hebbende op de achterspiegel geschilderd de woorden ROB ROY – Shields, geladen met ballast. Uit het ruim is nog geborgen een partij tuigage. De equipage schijnt dit schip in zee te hebben verlaten of daarvan te zijn geborgen.
Ook is op dit eiland aangedreven een Noorse boot, waarop geschilderd de woorden I.I. Blouw – GEZIENA – Groningen. (opm: de kof GEZIENA, kapt. Izaak Jans Blouw, bleef in de vaart)

Afbeelding
Datum 14 januari 1864
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 13 januari. Aangaande het schip GEZIENA, kapt. Blouw (opm: waarschijnlijk de kof GEZIENA, kapt./eigenaar J.J. Blaauw), op 19 oktober van Londen uitgeklaard naar Groningen via Newcastle, heeft men sedert niets vernomen.

Afbeelding
Datum 04 februari 1864
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Advertentie. Na drie maanden tussen hoop en vrees geleefd te hebben, moet ik wel tot de treurige zekerheid komen, dat mijn geliefde echtgenoot Izak Jan Blouw, gezagvoerder van het kofschip GEZIENA, in de ouderdom van 49 jaren, met mijn 17-jarige enige zoon Jan, op reis van Londen naar Newcastle hunne dood in de golven hebben gevonden. Twee en twintig jaren door een gelukkig huwelijk verenigd, zal een ieder beseffen, hoe zwaar mij zulk een scheiding treft en hoe ik diep bedroefd ook de zoon betreur die mij zo innig dierbaar was. Weemoedig geef ik daarom met mijne drie kinderen, die het verlies van een zorgvolle vader en een liefhebbende broeder ook ten volle gevoelen hiervan kennis aan familie, vrienden en bekenden.
Groningen, G.Drewes, Wed. I.J. Blouw.

Afbeelding
Datum 04 februari 1864
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Advertentie. Met een lijdend hart geef ik kennis van het allertreurigste verlies van mijn innig geliefde zoon Leonardus Bellinga Kyff, stuurman aan boord van het kofschip GEZIENA, gezagvoerder I.J. Blouw, met wie hij de laatste 12 jaren van zijn leven doorbracht. Ik verlies in hem een oppassende, mij dierbare zoon en steun mijns ouderdoms, zijn broeders en zusters een oprecht teerbeminde broeder en allen die zijn minzame omgang hebben gekend, een gulhartige en gezellige vriend. Moge God mij sterken om ook Hem dit tweede offer gewillig te brengen.
Leens, 3 februari 1864, H.B. Zwalve. Wed. H. Kyff.

Afbeelding