Inloggen
HENDRINA - ID 14116


Kroniekberichten

Datum 29 februari 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Penzance, 24 februari. Het Nederlandse kofschip HENDRINA, kapt. Boiten (opm: HINDERINA, kapt. Jacob Jans Buiten, zie PGC 0203252, 090352, 060452 en NRC 040352), van Rotterdam geladen met lijnzaad naar Belfast bestemd, stiet gisterenmiddag ten 2 ure op de rotsen nabij Runnelstone, liep onmiddellijk vol water en sloeg op zijde. De equipage nam haar toevlucht tot de boot en werd door het te Salcombe te huis behorende vissersvaartuig FARMERS DELIGHT opgenomen, hetwelk als nu met nog meer andere vaartuigen de kof op sleeptouw nam met het voornemen dezelve bij Sennen Cove (opm: pal bij Land’s End) op strand te brengen. Zij waren echter, bij de Longships gekomen zijnde, door de invallende nacht en harde stroom, genoodzaakt het schip te laten slippen. Ook de stoomboot DUKE OF CORNWALL trachtte naderhand nog de kof op te slepen, doch werd eveneens door de duisternis genoodzaakt er van af te zien.
Deze morgen zag men de HENDRINA ongeveer 6 mijlen van de Longships drijven en opnieuw gingen verscheidende vaartuigen van de wal er heen, welke echter alle heden avond terug kwamen, daar het niet mogelijk was het schip naar strand te boegseren. Wellicht zullen de loodsboten van de Sorlings (opm: Scilly Isles) haar ontmoeten en op een der eilanden binnen brengen. De equipage is door de FARMERS DELIGHT te Falmouth aangebracht.

Afbeelding
Datum 02 maart 1852
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De kof HENDRINA, kapt. Buiten (opm: HINDERINA, zie o.a. NRC 290252), van Rotterdam naar Belfast, is op de middag van de 23ste februari bij Runnelstone gestrand, vol water gelopen en op zijde gevallen; doch het volk gered en de 24ste dito te Falmouth binnengebracht.

Afbeelding
Datum 04 maart 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Scilly St.Mary’s, 28 februari. De 25e dezer werd alhier door het schip ALLEGRO, bijgestaan door loods- en andere vaartuigen, binnengesleept het wrak van het te Veendam te huis behorend schip HENDRINA – zie ons nommer van 29 februari, art. Penzance. Hetzelve is gisteren morgen in de haven gehaald en men heeft onmiddellijk de lading lijnzaad in vaten in een beschadigde staat gelost. Het schip heeft een groot gat in de bodem, waardoor een gedeelte der lading is verloren gegaan. In de kajuit heeft men enig geld gevonden.

Afbeelding
Datum 09 maart 1852
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het wrak van de kof HENDRINA (opm: HINDERINA, zie o.a. NRC 290252), kapt. Buiten, van Rotterdam naar Belfast, bij Runnelstone gestrand, is in de morgen van 27 februari te Scilly binnengesleept; een gedeelte der lading lijnzaad is beschadigd gelost; ogenschijnlijk heeft het schip een groot gat in de bodem, waar lijnzaad uit gespoeld is.

Afbeelding
Datum 15 maart 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Scilly St. Mary’s, 9 maart. Gisteren heeft men het beschadigde gedeelte der lading lijnzaad van het alhier binnengebrachte verlaten Nederlandse kofschip HENDRINA verkocht (opm: zie NRC 290252). Nog ongeveer 100 qrs, welke droog zijn, zijn onverkocht

Afbeelding
Datum 03 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Scilly Isles, 29 maart. De romp van het alhier binnengesleepte kofschip HENDRINA, van Veendam, zal heden verkocht worden. (opm: zie NRC 290252)

Afbeelding