Inloggen
JONGE RUDOLF (DE) - ID 13758


Kroniekberichten

Datum 24 oktober 1845
Krant GRC - Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op vrijdag, de 14e november 1845, des voormiddags te half tien, zal, ten verzoeke van Gerardus Adreas Heitbrink, grofsmid, wonende te Groningen, woonplaats hebbende gekozen bij Mr. L.B. Lohman, zijn procureur, tegen M. Koens, schipper, wonende in zijn schip, tegen wie het beslag gedaan is; ter rolle van de Arrondissementsrechtbank te Groningen, zitting houdende in derzelver Locaal in de Oude Boteringestraat aldaar, openlijk verkocht en aan de meestbiedende of hoogstafmijnende toegewezen worden een overdekt tjalkschip, DE JONGE RUDOLF genaamd (opm: binnenvaarder), gemeten op zeventien ellen dertig duimen lengte, drie ellen en elf duimen wijdte en een el negenenveertig duimen hol, en overzulks geijkt op drieenvijftig tonnen; met al deszelfs opgoed en toebehoren zo en in diervoege als hetzelve in beslag is genomen en thans is liggende in de Noorderhaven te Groningen, in eigendom toebehorende aan en gevoerd wordende door de gearresteerde, uit kracht van een vonnis van het Kantongerecht te Groningen, op de 4e oktober 1844 gewezen, behoorlijk geregistreerd en betekend, en om betaling te erlangen een som van NLG 107,75, zijnde het restant van een som van NL190,75, tot welker betaling de gearresteerde bij opgemeld vonnis is veroordeeld, in beslag genomen bij behoorlijk geregistreerd proces-verbaal van de 2e oktober 1845 Gemeld tjalkschip met toebehoren wordt door de executant ingezet op een som van honderd guldens.
L.B. Lohman, procureur.

Afbeelding
Datum 17 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Whisby (opm: Visby), 6 november. Het schip ANNA CATHARINA, kapt. Hansen, van Stockholm naar Antwerpen, is de 2e dezer op Scharlakans grond gestrand, doch is weder in vlot water gekomen en heeft de reis voortgezet.
GRC 171154
Aangekomen te Gend den 11 november RUDOLF (opm: tjalk JONGE RUDOLF), kapt. M.A. Koens, van Hamburg.
LC 171154
Advertentie. Verkoop van een wrak en scheeps-tuigage. De notaris Brandsma zal op vrijdag de 24e november, des morgens ten 10 ure, bij het pakhuis voor strandgoederen te Schiermonnikoog, ten verzoeke van schipper H.R. de Haan te Groningen, die op 3 november 1854 met schip en lading op de buitengronden van Schiermonnikoog is gestrand (opm: zie NRC 101154), in het openbaar à contant verkopen:
- Deszelfs op vast strand ten noorden van het eiland als wrak zittend smakschip, genaamd ANNA JANTINA, lang 19 el 880 streep (opm: mm) (70 voet), wijd 4 el 544 streep (16 voet) en hol 2 el 59 streep (7¼ voet).
- De vleet of de inventaris, geborgen van dat schip, bestaande in verschillende, waaronder zo goed als nieuwe voorwerpen, als een grote- en een bezaansmast, twee gieken, een boegspriet, twee zwaarden, een roer, een bra-spil (opm: braadspil, horizontale windas op het voorschip), drie grote en een klein anker met ijzeren en houten stokken, vier kettings, lang 75, 45 en 11 vadem, twee grote- en twee bezaanszeilen, twee grote en een kleine kluiffok, twee stagfokken, een ra, een breefok, twee jagers, een nieuwe tros, lang 75 vadem, enige stukken tros, een stag, twee bakstagen, staand en lopend want en verder touwwerk met blokken, enige kleden, enz. Voorts een boot met riemen, drie watervaten met ijzeren hoepen, een vlees- en een koolvat, verschillende kok- en keukengereedschappen, en hetgeen meer te voorschijn zal worden gebracht.
Op donderdag de 23e november zal er tot des voormiddags 11 ure te Oostmahorn gelegenheid zijn om bij vaarbaar weder te kunnen overkomen, zullende echter niet eerder dan na aankomst van het schip, voor deze overvaart bestemd, met de verkoop worden begonnen.

Afbeelding