Inloggen
KANDANGHAUER - ID 13734


Kroniekberichten

Datum 01 september 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Ridderkerk, 31 augustus. Heden is van de scheepstimmerwerf van de heer J. Smit aan het Slikkerveer onder deze gemeente met goed gevolg te water gelaten het campagne-fregatschip KANDANGHAUER, groot ongeveer 385 gemeten lasten, gevoerd zullende worden door kapt. Seelt, voor rekening ener rederij onder directie van de heren Vriese & Kuiper van Harpen te Amsterdam.
Onmiddellijk daarna is de kiel gelegd van een fregatschip, genaamd DOELWIJK (opm: vernoemd naar het buiten in Nieuw Beijerland van notaris Los, schoonvader van Willem Ruys. Het eerste schip met deze naam was in april 1854 op het Kenn Rif verloren gegaan), voor rekening ener rederij onder directie van de heer W. Ruys J.Dzn te Rotterdam.
Beide schepen zijn bestemd voor de grote vaart.

Afbeelding
Datum 22 september 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 21 september. Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse barken HENRIETTE ELISABETH SUSANNA, kapt. C. van Veen, komende van Aden, en KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt, komende van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 03 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 februari. Vrachten. Het getal der bij het vertrek der vorige mail nog onbevrachte schepen werd door talrijke arrivementen weder vergroot, waardoor de vooruitzichten nog ongunstiger te noemen zijn, en ook weer iets lagere vrachten geaccepteerd werden. De volgende Nederlandse schepen werden gecharterd naar Amsterdam: WILHELMINA CATHARINA à NLG 67,50 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Samarang te laden; ALBATROS NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor rijst, te Soerabaja te laden; LEWE VAN NYESTEYN NLG 65 voor suiker en NLG 62,50 voor rijst, hier te laden; WATERGEUS NLG 70 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Soerabaja in te nemen; ADRIANA PETRONELLA à NLG 65 voor suiker te Samarang te laden; VLAARDINGEN bedingt NLG 70 voor suiker te Soerabaja te laden; ZEENIMPH NLG 67,50 voor suiker te Pekalongan; TELEGRAPH laadt koffij te Padang à NLG 82,50; VAN BOSSE bedingt NLG 5000 per maand van Samarang naar Shanghai, RESIDENT VAN SON is voor twee reizen van Sumanap naar Tjilatjap met zout à NLG 1000 per reis ingehuurd. Voor eigen rekening laden HENDRINA, OUDERKERK AAN DE AMSTEL, JANNETJE, BEZOEKIE en NOORDSTER. MARY HILLEGONDA laadt rijst te Samarang naar Shanghai à USD 0,60 per picol. Door de agenten wordt beladen Nederlands MARIA AGNES.
De volgendeNederlandse schepen zijn nog zonder destinatie waarvan echter nog verscheidene hier en op de kust moeten lossen: COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, ZUID-BEVELAND, LAURENTIUS EN EMILIA, NEDERLAND, JASON, CORNELIA, IDA ELISABETH, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARGARETHA JOHANNA, MARIANNE, ZWARTE ZWAAN, FACTORY, SCHOUWEN, CHRISTIAAN HUIJGENS, KANDANGHAUER.
Het Nederlandse schip ZWARTE ZWAAN is gecharterd à NLG 82,50 naar Nederland om te Makasser en op Java te laden.

Afbeelding
Datum 29 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 maart. Vrachten verkeren ten gevolge van de talrijke arrivementen en het sterk afnemen van de producten voorraad in een gedrukte positie. Sedert het vertrek van de laatste mail werden de volgende Nederlandse schepen vercharterd: IDA ELIZABETH à $ 0,50 per picol rijst naar Hongkong met $ 0.20 verhoging naar Shanghai. KANDANGHAUER voor NLG 15.500, voor een reis naar Hongkong. MARGARETHA JOHANNA en NEDERLAND à NLG 60, voor rijst naar Amsterdam. FACTORIJ NLG 67.50 voor suiker naar Rotterdam, te Amsterdam voor scheeps rekening te leveren. ZUID BEVELAND à NLG 65 voor suiker te Semarang te laden voor Amsterdam. SCHOUWEN voor rijst van Indramajoe naar Banka à NLG 0.40 per picol. HERCULES à NLG 70 voor koffie te Padang te laden voor Amsterdam. Te Soerabaja is de Nederlandse COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEYM à NLG 65 voor suiker naar Amsterdam gecharterd. Door de agenten worden voor reders- of charters-rekening beladen de Nederlandse schepen JASON en ECONOMIST. Ter verdere ontlossing vertrok naar Singapore het Nederlandse schip SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN.
De onderstaande Nederlandse schepen, die gedeeltelijk nog hier en op de kust moeten lossen, zijn nog zonder charter: LAURENTIUS EN EMILIA, CORNELIA, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, MARIANNE, CHRISTIAAN HUYGENS, EUTERPE, CALYPSO, PROVINCIE DRENTHE, PRESIDENT VAN BUREN, PETRONELLA CATHARINA, JAN PIETERSZOON KOEN, VRIJE HANDEL, JONKHEER MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, KOSMOPOLIET, STAD UTRECHT en ALBRECHT BEYLING.
Men zegt dat de Nederlandse schepen PROVINCIE DRENTHE NLG 52,50 en PRESIDENT VAN BUREN NLG 54 voor rijst hebben geaccepteerd. Aan het laatste schip werd vroeger te vergeefs NLG 60,- geboden.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 augustus. Scheepsvrachten. Gedurende de laatste maand hebben de volgende bevrachtingen plaats gehad: de KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB bekwam NLG 95 voor rijst en NLG 105 voor suiker te Soerabaya en Batavia en NLG 110 voor koffij te Padang te laden. JACOBUS MARTINUS NLG 190 voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij te Rotterdam, op de kust te laden. PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN heeft de lading van de JOHANNES MARINUS (welke bodem alhier verkocht is) (opm: zie o.a. NRC 010957; nieuwe naam SINGAPOERA) overgenomen tot NLG 100, MARY EN HILLEGONDA NLG 100 voor rijst, NLG 105 voor suiker en NLG 115 voor arak (opm: rijstbrandewijn) naar Amsterdam, op de kust en hier te laden. SCHOUWEN werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht tot NLG 100 voor rijst, suiker en lichte goederen naar Rotterdam, op de kust te laden. JAN PIETERSZOON KOEN NLG 105 voor koffij en suiker naar Amsterdam, op de kust te laden. JACOBA HELENA NLG 105 voor suiker, NLG 115 voor arak, huiden en lichte goederen naar Rotterdam, hier en op de kust te laden, LOUISE KROONPRINSES VAN ZWEDEN NLG 105 voor suiker en lichte goederen en NLG 115 voor arak naar Amsterdam, hier en te Soerabaya te laden. QUATRE BRAS bekwam 55 cents van de dollar voor rijst naar China. De nu nog disponibele schepen zijn TERNATE, EERSTELING, HENRIETTE CORNELIA, CLARA HENRIETTE, WILHELMINA CLARA en KANDANGHAUER.
De JACOB CATS is te koop aangeboden (opm: zie JB 100957 en NRC 291057).

Afbeelding
Datum 29 oktober 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 september. Scheepsvrachten. De vrachten zijn enigszins verbeterd, daar het getal schepen op avontuur in de laatste tijd minder is. De TERNATE werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen à NLG 100 per last in eens zonder meer alhier en op de kust te laden, naar Rotterdam. De KANDANGHAUER werd door het Gouvernement opgenomen à NLG 58.000 voor de overvoer naar Nederland van 350 matrozen. De EERSTELING werd door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht à NLG 105 voor suiker en NLG 100 voor rijst, op de kust te laden naar Rotterdam. De SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN en WILHELMINA EN CLARA zijn beide door de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgenomen, de eerste à NLG 105 voor suiker en tabak en NLG 100 voor koffij, alhier en op de kust te laden voor Rotterdam, en de laatste à NLG 105 in eens zonder meer alhier en te Passaroeang te laden naar Amsterdam. De TONIA, GENERAAL MICHIELS, JULIA en ARDJOENO alle tot NLG 105 voor suiker en NLG 100 voor koffij naar Nederland. De JACOBA EN CHRISTINA bekwam NLG 105 voor suiker hier, en NLG 115 voor koffij te Padang te laden voor Amsterdam, de ADMIRAAL VAN KINSBERGEN NLG 105 voor rijst, NLG 110 voor suiker en koffij, NLG 120 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en NLG 125 voor indigo en huiden naar Rotterdam, de JULIE NLG 107,50 voor suiker, NLG 110 voor lichte goederen en NLG 115 voor arak naar Amsterdam, hier te laden. De ZWALUW bekwam 0,65 dollar voor rijst naar China, op de kust te laden. De HENRIETTE CORNELIA laadt voor particuliere rekening naar Japan. De VREEDE en JACOBA CORNELIA zijn nog disponibel.

Afbeelding
Datum 18 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 32 schepen, als:
Voor Rotterdam: LUCONIA, kapt. C.J.D. Hulshoff; WILHELMINA, kapt. J.F. Ihnen; JULIE, kapt. R. Brem; ZWERVER, kapt. D.A. Koekelis; MARIA DIEDERIKA, kapt. A. van Marion; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. F.L. Zack; CORNELIS ANTHONIE, kapt. D.R. Kleve; JOSEPHA LOUISA, kapt. A. Muijzon; HENDRIK IDO AMBACHT; kapt. L. Bijl; KAREL EN HENRICUS, kapt. A. van de Geer.
Voor Amsterdam: HENRIETTE, kapt. J. van Loenen; GEBROEDERS, B.G. Flik; GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, kapt. J. Wamsteker; ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot; HERCULES, J.F. Detering; JACOBA CHRISTINA, kapt. J.C. Berk; ELIZE HENRIETTE, kapt. P.J. Detering; WASSENAAR, kapt. A. Hofstee; AMSTEL, kapt. H.H. Rademaker; MATHILDA, kapt. J.H. Fekkes; IJSTROOM, kapt. A. Hansen; KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt; HENRICA, kapt. R. Strackholder; STAD DOCKUM, kapt. N. v.d. Werff; AGATHA EN MARIA, kapt. W.B. van Zijp, MARIA CATARINA, kapt. H.C. de Bos.
Voor Schiedam: ANNA, kapt.H. Harms; CORNELIA MATHILDA, kapt. P. Snoeij; HELLEVOETSLUIS, kapt. W.J. Vos (van Dordrecht).
Voor Dordrecht: JAN VAN HOORN, kapt. B. Molls.
Voor Middelburg: LUCTOR ET EMERGO, kapt. J. Hakker; WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M.O. de Groot Stiffrij.

Afbeelding
Datum 21 juli 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 20 juli. Het schip (opm: fregat) KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt, de 20e mei van Newcastle (N.Z.W.) te Batavia aangekomen, heeft op de reis bij Zuster Pol-eilanden op koraalgrond een anker en ketting verloren.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. Vrachten. Sedert het laatste bericht hadden de volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen plaats:
ZWIJGER NLG 80 voor suiker en NLG 67,50 voor tabak op de kust te laden naar Rotterdam. PAULINE NLG 75 voor suiker en NLG 62,50 voor tabak naar Rotterdam. VICE ADMIRAAL GOBIUS bekwam NLG 82,50 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. ARLEQUIN NLG 70 voor rijst naar Rotterdam. ESTAFETTE NLG 85 voor arak NLG 70, voor suiker NLG 60, voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten, naar Amsterdam. WILLEM DANIEL NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor koffij naar Amsterdam. KONING WILLEM III NLG 80 voor suiker, NLG 62,50 voor tabak op de kust te laden voor Amsterdam. JUNO NLG 77,50 voor suiker, NLG 70 voor tabak te Samarang en NLG 85 voor koffij te Padang te laden naar Amsterdam. KANDANGHAUER werd door de Factorij bevracht tot NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor tabak, NLG 30 voor tin en NLG 35 voor koperen duiten naar Amsterdam. DINA bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 80 voor Japanse goederen en NLG 30 voor tin, hier te laden naar Amsterdam. MARGARETHA SIMONETTA NLG 70 voor suiker op de kust en NLG 80 voor Japanse goederen van hier naar Amsterdam. HERCULES NLG 75 voor suiker, koffij en indigo, en NLG 70 voor tabak en huiden naar Amsterdam. DERKINA TITIA is alhier ladende voor Macao. JOHANNA laadt voor Nederland. NOACH bekwam NLG 9.500 voor een lading rijst naar Macao. AZIA en ADMIRAAL DE WINTER bekwamen 60 centen van de dollar voor rijst naar Macao.
KRIMPEN AAN DE LEK vertrekt naar Japan, ook PRINS HENDRIK is na gedane reparatie derwaarts vertrokken.
WATERLOO, JAN PIETERSZOON KOEN en de ELEANOR (Eng.) zijn te koop aangeboden. De LOUIS MEIJER, ELIZA (Eng.) en CECILIA (Zweed) liggen in reparatie.
De volgende schepen zijn nog disponibel: PHILIPS VAN MARNIX, NICOT, CATHARINA
WILHELMINA, KONING EN VADERLAND, LOUIS MEIJER, WASSENAAR, ADRINA EN JACOBA, PRINSES AMALIA, KONING WILLEM III.
De DRIE GEBROEDERS, JACQUELINE, ELIZE, en JONKH. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 15 december 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 oktober. Vrachten. Deze zijn opnieuw flauwer gestemd en gingen tot NLG 102,50 per last suiker naar Nederland terug. Er zijn echter thans weinig disponibele schepen aan de markt. De volgende bevrachtingen van Nederlandse schepen hadden plaats: ANNA DIGNA (942 ton) bevracht à NLG 105 per last voor suiker, NLG 100 voor thee en NLG 30 voor tin, hier te Cheribon en Tagal te laden naar Amsterdam. JULIE CLAIRE (446 ton) NLG 105 voor suiker, NLG 95 voor tabak en NLG 97,50 voor rijst te Soerabaja en Passaroeang te laden naar Amsterdam. ELISABETH (644 ton) NLG 105 voor suiker, NLG 125 voor arak en NLG 95 voor rijst, hier en te Samarang te laden naar Rotterdam. OTTO (706 ton) NLG 92,50 voor rijst en NLG 102,50 voor suiker; hier en te Cheribon te laden naar Rotterdam. ARGO (537 ton) laadt voor eigen rekening naar Rotterdam. MARTHA EN JACOBA (243 ton) NLG 105 voor suiker, NLG 100 voor koffij en NLG 115 voor licht goed, te Soerabaja en hier te laden naar Amsterdam.
Onbevracht blijft het Nederlandse schip KANDANGHAUER (721 ton).

Afbeelding
Datum 30 december 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 november. Vrachten. Nederlandse vlag. De ANNA DIGNA laadt alhier, te Cheribon en Tagal voor Amsterdam suiker tot NLG 105, thee voor NLG 100 en tin voor NLG 30. De JULIE CLAIRE laadt te Soerabaja en te Passaroeang naar Amsterdam suiker tot NLG 105, tabak NLG 95 en NLG 97,50 voor rijst. De ELISABETH laadt alhier en te Samarang naar Rotterdam NLG 125 voor arak, NLG 95 voor rijst en NLG 105 voor suiker. De OTTO laadt alhier en te Cheribon naar Rotterdam NLG 102,50 voor suiker en NLG 92,50 voor rijst. De ARGO laadt voor rekening van de rederij naar Rotterdam. De MARTHA JACOBA laadt alhier en te Soerabaja suiker tot NLG 105, koffij NLG 100, en NLG 115 voor lichte goederen. De HOLLANDIA laadt alhier, Indramaijoe, Tagal en Samarang suiker tot NLG 105; koffij tot NLG 95 en NLG 112,50 voor lichte goederen. De KANDANGHAUER laadt te Samarang en Pekalongan suiker tot NLG 102,50, koffij NLG 100, thee NLG 90 en tin tot NLG 30. De ZEEMANSHOOP laadt te Tagal en Pekalongan suiker tot NLG 105 en arak tot NLG 120. De NOVA ZEMBLA laadt te Soerabaja suiker tot NLG 105, huiden tot NLG 115 en tabak tot NLG 95. Laatstelijk werden nog opgenomen de CORNELIA tot NLG 102,50 voor suiker hier en op de kust en de STAD LEYDEN tot NLG 105 voor suiker te Cheribon naar Amsterdam te laden.

Afbeelding
Datum 14 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 november. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn de volgende acht schepen bevracht :
Voor Rotterdam : DOGGERSBANK, kapt. F. Mammes ; JOAN, kapt. C. Laseur ; ARY SCHEFFER, kapt. J. G. Kunst.
Voor Amsterdam : KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt ; BERNARD EN AGNES, kapt. B. Ordeman ; STAD LEYDEN , kapt. J. C. van de Poll.
Voor Dordrecht : LOUISA KROONPRINSES VAN ZWEDEN, kapt. J. van der Linden.
Voor Schiedam : CORNELIA MATILDA, kapt. C. M. Kortland.
 
NRC 141162
Hellevoetsluis, 13 november. Gisteren avond zijn op Scheelhoek aan de grond gevaren de koffen ZWERVER, kapt. Ades, van Memel (opm: Klaipeda) met erwten naar de Maas, en HELENA, kapt. Dieters, van Koningsbergen (opm: Kaliningrad) met lijnzaad naar Rotterdam. Er is onmiddellijk assistentie verleend, doch beide schepen zitten reeds onder water en zijn als verloren te beschouwen. De equipages zijn gered en ook het tuig is er afgebracht. Van de ladingen wordt met laag water nog iets doornat geborgen. (opm: beide schepen worden afgebracht. Zie daartoe NRC 161162 en PGC 201162)

Afbeelding
Datum 07 januari 1863
Krant JB - Javabode

Bevrachting der Nederlandsche Handel-Maatschappij op 13 november 1862:
Voor Amsterdam:                                                                             
-       KANDANGHAUER, kapt. Zeelt, 382 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 2 januari 1859
-       BERNARD EN AGNES (ex-REIJERWAARD), kapt. Ordeman, 243 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 31 maart 1860
-       STAD LEYDEN, kapt. van de Poll, 230 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 6 april 1860
Voor Rotterdam:
-       DOGGERSBANK, kapt. Mammes, 367 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 31 juli 1859
-       JOAN, kapt. Laseur, 363 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 4 januari 1860
-       ARY SCHEFFER,  kapt. Kunst, van Dordrecht, 398 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 22 januari 1860
Voor Dordrecht:
-       LOUISA, KROONPRINCES VAN ZWEDEN, kapt. Van der Linden, 298 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 15 april 1859
Voor Schiedam:
-       CORNELIA MATHILDA, kapt. Korteland, 355 lasten, laatst bevracht voor de NHM binnengekomen 10 april 1859

Afbeelding
Datum 31 mei 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 mei. Volgens bericht van Soerabaija, had het schip KANDANGHAUER, kapt. Zeelt, uitgaande van Newcastle derwaarts, op het Goodwin Sand gestoten, doch had de kapitein, na het houden van scheepsraad, besloten, aangezien zich geen lek openbaarde, de reis voort te zetten. Op last van experts zal het schip echter dokken.

Afbeelding
Datum 13 maart 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen:
Voor Rotterdam: BASTIAAN POT, kapt. P. van der Hoog, LICHTSTRAAL, kapt. P. Wierikx, GENERAAL DE STUERS, kapt. J.C. Viersma, JANNETJE, kapt. H.G. Meijerhoff, JULIA kapt. A. van der Tas, PETRONELLA, kapt. W.T. Leicher, FREDERIK HENDRIK, kapt. l.N. Glazener, ZES GEZUSTERS, kapt. R. Rutgers, OTTOLINA, kapt. A. Eeleman.
Voor Amsterdam: PROVINCIE DRENTHE, kapt. B.H. Boer, MATHILDE, kapt. J.H. Fekkens, BATAVIA, kapt. J.D. van Dolder, INDIA PACKET, kapt. G. Diepering, JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter, NEDERLAND EN ORANJE, kapt. P.C. Rosier, PETRONELLA, kapt. J.C.Strootman, KOOPHANDEL, kapt. J.N. Mooi, AMSTERDAM, kapt. C.J. Doekzen, MARIA VERONICA, kapt. J.S. Schol, WILHELMINA MARIA, kapt. W. Postma, VERTROUWEN,kapt. F. de Vos, KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt.
Voor Dordrecht: GEERTRUIDA MARIA, kapt. M. de Ligny, JHR. MR. VAN DE WALL VAN PUTTERSHOEK, kapt. K.F. Lammerts.
Voor Schiedam: JACOBUS MARTINUS, kapt. F. Meppelder, BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, kapt. A. Hoogenstraaten.
Voor Middelburg: LOUIS MEIJER, kapt. G.H. Holtgreve, SALATIGA, kapt. J. Kettler.

Afbeelding
Datum 09 juli 1864
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Geveilde schepen en scheepsparten op de 25e april j.l. te Amsterdam:
-       1/32e part in het schip STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. Ham q.q., gebouwd in 1856, groot 396 gemeten last: voor NLG 2.050 verkocht.
-       1/64e part in het schip HERMINE MARIA ELISABETH, kapt. Bonjer, gebouwd in 1856, groot 173 gemeten last: voor NLG. 330 verkocht.
Op de 23e mei j.l. te Amsterdam:
-       1/32e part in het schip EENSGEZINDHEID, kapt. De Waal, gebouwd in 1847, groot 228 gemeten last, voor NLG 325 verkocht.
-       1/32e part in het schip KANDANGHAUER, kapt. Zeelt, gebouwd in 1854, groot 382 gemeten last: voor NLG 1.315 verkocht.

Afbeelding
Datum 10 januari 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 9 januari. Kapitein W. Zeelt met het schip (opm: fregat) KANDANGHAUER gisteren in Texel binnen, rapporteert bij de Vlaamse Banken een zware storm doorstaan te hebben, waardoor het schip zwaar werkte.
Het schip STAATSRAAD VAN DER HOUWEN, kapt. Heymericks, van Batavia in Texel binnen, is lek, heeft zeilen verloren en andere schade geleden.
Het schip LEWE VAN NYENSTEIN, kapt. Borchers, van Tjilatjap (laatst van Plymouth) in Texel binnen, heeft zware stormen doorstaan; het heeft de sloep verloren en schade geleden aan de verschansingen.
Het schip (opm: galjoot) DOMINA GEERTINA, kapt. H.J. Wolters, van Shoreham naar Groningen bestemd, is in Texel binnengekomen als bijlegger.

Afbeelding
Datum 04 mei 1865
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 2 mei. Het Nederlands fregat KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt, gisteren namiddag omstreeks 2 uur van hier vertrekkende, is om 4 uur op de Zuiderhaaks aan de grond geraakt. De sleepboot NOORDZEE, kapt. Bakker, een ander schip uitslepende, bevond zich daaromtrent en spoedde zich ter assistentie; eerst des avonds te 7 uur, bij het doorkomen van de vloed mocht het gelukken het schip weer vlot te krijgen en vervolgens naar hier te slepen. Men vermoedt dat het schip door het hevig stampen nogal geleden heeft, zodat het van onderen zal moeten worden nagezien. Daar Zr.Ms. stoomschip ZEELAND hier in het kleine dok staat en het grote nog niet gereed is, zal dit schip of geheel ledig moeten lossen om op zijde te kunnen worden gehaald of naar Amsterdam moeten worden opgesleept om aldaar te dokken. De oorzaak van dit onheil wil men toeschrijven aan onnauwkeurigheid van de loods, waardoor het schip geheel en al buiten de gewone koers moet zijn geraakt. De loods is geschorst en ter verantwoording geroepen.

Afbeelding
Datum 08 mei 1865
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwe Diep, 5 mei. Aangaande het fregat, KANDANGHAUER, hier uit zee teruggekomen na op de Haaks te hebben gestoten, verneemt men nader, dat het schip is dichtgebleven, niettegenstaande de hevige werking. In tegenwoordigheid van experts is het van onderen
door duikers onderzocht en deze hebben geen merkbare beschadiging kunnen ontdekken. Dien ten gevolge zal het, bij de eerste gunstige gelegenheid de reis weer aanvaarden.

Afbeelding
Datum 08 januari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 29 november 1866. Vrachten zijn wederom lager. Nadat nog een paar schepen NLG 40 en NLG 35 bedongen voor suiker en koffie, wordt thans niet meer dan NLG 35 voor beide producten geboden. De disponibele laadruimte is nog aanzienlijk. De ESTAFETTE werd bevracht naar Amsterdam à NLG 35 en NLG 40 voor suiker, NLG 40 voor koffie te Samarang en Soerabaja te laden. DELFT à NLG 43,50 voor suiker te Plawangan te laden. Onbevrachte schepen: BURGEMEESTER HOFFMAN, G.P. SERVATIUS, TERNATE, MAASSLUIS, MARIA, REGINA MARIS, VIER GEZUSTERS, ELISABETH, PHILIPS VAN MARNIX, LICHTSTRAAL, NIEUWE WATERWEG, ALBLASSERWAARD.
YSTROOM en WILLEM POOLMAN in reparatie
De MARIA VERONICA, HENDRIKA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, SALATIGA en KANDANGHAUER maken kustreizen, het Engelse schip AMICUR is te koop.

Afbeelding
Datum 16 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 17 schepen als:
Voor Amsterdam: WIJK AAN ZEE, kapt. G. Mannoury; HEBE, kapt. A.H. Kiehl; LOUIS MEIJER, kapt. G.H. Holtgreve; PRESIDENT PLATE, kapt. C.D. Julius; HONINGBIJ , kapt. J. van der Valk; KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt; QUINTET, kapt. L. Slijboom; JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter; HELENA EN HENRIETTE, kapt. P. J. Deterding; CORNELIA ADOLPHINA, kapt. J.G. de Roever; BATAVIA, kapt. J.D. van Dolder; ZES GEZUSTERS, kapt. R. Rutgers.
Voor Schiedam: COPERNICUS, kapt. J. Algra; HENRIETTE GERARDINA SUSANNA, kapt. P.J. Dam.
Voor Dordrecht: ARY SCHEFFER, kapt. J.G. Kunst.
Voor Middelburg: JOHANNA MARIA , kapt. E.A. Kleijnenberg; MINISTER THORBECKE, kapt. W.H. Kannegieter.

Afbeelding
Datum 27 februari 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkopingen in de Nieuwe Stads Herberg te Amsterdam op maandag 25 februari:
-          het barkschip KIJKDUIN, kapt. K.G. Dekker, gebouwd in 1854: NLG 12.600, in slag NLG 1100, koper: C.S. Oolgaardt.
-          het schip VROUW DIRKJE: NLG 600, koper C. Ament
-          1/19e aandeel in het schip NEERLANDSCH VLAG: NLG 570, in slag NLG 125. Koper: P. Reineke.
-          1/32e aandeel in het schip KANDANGHAUER: NLG 775, in slag NLG 25. Koper: G.J. Boelen.
-          1/34e aandeel in het schip ASTREA: NLG 775, opgehouden.

Afbeelding
Datum 28 maart 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 februari. Vrachten blijven lusteloos. De reeds naar Nederland ladende schepen vullen langzamerhand op, terwijl nog opgenomen werden de Nederlandse schepen LANDBOUW à NLG 40 voor suiker en NLG 37,50 voor koffiej en rijst te Soerabaja voor Rotterdam in te nemen; MENTOR, à NLG 50 voor koffij en NLG 55 voor lichtgoed te Padang te laden naar Amsterdam; ANNA à NLG 40 voor suiker te Tagal in te nemen voor Rotterdam; TJILINGSIE laadt te Soerabaja à NLG 40 voor suiker en koffij, NLG 37,50 voor rijst en NLG 35 voor tabak naar Amsterdam. Deens ROTA, bekomt NLG 40 voor suiker te Soerabaja naar Rotterdam aangelegd, evenals te Semarang Nederlands KONING WILLEM II naar Amsterdam.
Onbevracht zijn de volgende Nederlandse schepen, waaronder enkele reparerende en lossende bodems: WILLEM POOLMAN, PHILIPS VAN MARNIX, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, QUINTET, STAD LEIJDEN, WIJK AAN ZEE, HELENA HENRIETTE, LOUIS MEIJER, ELISABETH JACOBA, MARIA CATHARINA, JOHANNA MARIA CHRISTINA, KANDANGHAUER, en SALATIGA.

Afbeelding
Datum 06 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Batavia, 1 maart. Vrachten hebben een kleine verbetering ondergaan. De L.J. ENTHOVEN werd door de Factorij opgenomen voor koffij en suiker tot NLG 47,50. De EDUARD EN MARIE bekomt te Sourabaija 40 dollarcenten per pikol oliekoeken naar China. In onderhandeling is men over een klein scheepje naar Nederland tot NLG 50. Drie vreemde schepen zullen naar Singapore en Calcutta verzeilen, alwaar de vrachten hoog en steeds rijzende zijn, uit gebrek aan disponibele laadruimte.
Onbevrachte Nederlandse schepen: WIJK AAN ZEE, LOUIS MEIJER, QUINTET, STAD LEYDEN, HELENA HENRIETTE, PHILIPS VAN MARNIX, ELISABETH JACOBA, MARIA CATHARINA, J. M. CHRISTINA, KANDANGHAUER, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, MARIA ELISE, SOUBURG en HONIGBIJ. De MARIA VERONICA, HENRIETTE. VIER GEZUSTERS en HENDRIKA, maken kunstreizen. Het Pruisische schip EXPRESS en het Bremer schip BETTY zijn te koop.
Nog werd heden de DIANA door de Factorij opgenomen tot de vracht van NLG 50.

Afbeelding
Datum 26 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 september. Volgens brief van kapt. Zeelt, voerende het Nederlandse schip KANDANGHAUER, van Batavia naar Amsterdam, de 12e augustus van St. Helena vertrokken, had hij veel oponthoud, ruw- en stormweer op het Kaapse rif ondervonden, waarin schip en tuig veel hadden te lijden; vooral in de storm van 19 juli, waarin door de hoge en moeilijke zee het schip zwaar gewerkt had, en, ofschoon weinig water makende, buitengewoon zwaar had overgehaald, waardoor men zeer veel water zowel te loefwaard als aan lij overkreeg; in die storm ging het galjoen verloren, werd de scheg ontzet, enige verschansingstutten afgeslagen, stukpoorten, bootsklampen en barkzeil stuk- en weggeslagen en meer andere schade geleden.

Afbeelding
Datum 13 maart 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland zijn op heden bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij de navolgende schepen ingeschreven:
CORNELIA, van Amsterdam (440 last), vracht naar Amsterdam NLG 89,89, Rotterdam NLG 94,89, Dordrecht NLG 94,89, Shiedam NLG 94,89; SLIEDRECHT, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 98,-, Rotterdam NLG 102,-; KAAP HOORN, van Rotterdam (251 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-, Dordrecht NLG 106,-, Schiedam NLG 106,-; CHERIBON, van Rotterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 105,-; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last) naar Amsterdam NLG 104,75; STAD DOCKUM, van Amsterdam (206 last) naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA ELISE, van Amsterdam (398 last) naar Amsterdam NLG 89,99: MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,95, naar Rotterdam NLG 98,95; ELIZABETH, van Amsterdam (610 last) naar Amsterdam 89,90, naar Rotterdam NLG 93,-; VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last) naar Amsterdam NLG 94,48; PRESIDENT PLATE, (396 last) naar Amsterdam NLG 94,80, Rotterdam 94,80; CELEBES, van Amsterdam (250 last) naar Amsterdam NLG 110,-; CONSTANCE, van Amsterdam (381 last) naar Amsterdam NLG 210,-; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last) naar Amsterdam NLG 95,80; ANNA DIGMA, van Amsterdam (498 last) naar Amsterdam NLG 89,75, Rotterdam NLG 92,-, Dordrecht NLG 92,- Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 100,-; INSULINDE, van Amsterdam (516 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68, Rotterdam NLG 98,68, Dordrecht NLG 98,68, Schiedam NLG 98,68; BROUWERSHAVEN, van Rotterdam (316 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 91,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 94,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last) naar Amsterdam NLG 99,75; JACOBA CHRISTINA, van Amsterdam (240 last) naar Amsterdam NLG 91,94; AZIA, van Amsterdam (235 last) naar Amsterdam NLG 91,94; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last) naar Amsterdam NLG 94,49; SUSANNA JOHANNA, van Rotterdam (261 last) naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam NLG 91,90, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 92,-; CATHERINA MARIA, van Zierikzee (398 last) naar Middelburg NLG 88,88; ADRIANA PETRONELLA, van Rotterdam (348 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 100,-; WILHELMINA, van Rotterdam (377 last) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (569 last) naar Amsterdam NLG 105,-, Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; DORDRECHT, van Dordrecht (399 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; HELVOETSLUIS, van Dordrecht (333 last) naar Amsterdam NLG 99,89, Rotterdam NLG 89,89, Dordrecht NLG 89,89, Schiedam NLG 89,89; ST. JAN, van Schiedam (308 last) naar Rotterdam NLG 90,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 90,98, Middelburg NLG 93,98; S. VAN HEEL, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 94,94, Rotterdam NLG 91,91, Dordrecht NLG 92,92, Schiedam NLG 92,92, Middelburg NLG 93,93; PROF. VAN DER BOON MESCH, van ‘s-Gravenhage (394 last) naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; CORTGENE, van Rotterdam (397 last) naar Rotterdam NLG 94,98; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94,98; HELENA & ANNA, van Rotterdam (455 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; EUROPA, van Rotterdam (669 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 91,85, Dordrecht NLG 92,-, Schiedam NLG 92,-, Middelburg NLG 95,-; SUSANNA, van Rotterdam (476 last) naar Amsterdam NLG 97,-, Rotterdam NLG 93,35, Dordrecht NLG 94,-, Schiedam NLG 94,-, Middelburg NLG 97,-; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 95,45, Rotterdam NLG 92,85, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-, Middelburg NLG 96,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last) naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 92,74, Dordrecht NLG 93,74, Schiedam NLG 92,74, Middelburg NLG 99,74; KORTENAER, van Rotterdam (513 last) naar Amsterdam NLG 94,74, Rotterdam NLG 88,74, Dordrecht NLG 89,74, Schiedam NLG 88,74, Middelburg NLG 94,74; MINISTER THORBECKE, van Alblasserdam (299 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; PRESIDENT V. RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 last) naar Amsterdam NLG 91,90, Rotterdam NLG 87,90, Dordrecht NLG 89,90, Schiedam NLG 88,90, Middelburg NLG 91,90; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 last) naar Amsterdam NLG 94,95, Rotterdam NLG 89,45, Schiedam NLG 90,45, Middelburg NLG 91,95; NOACH, van Kinderdijk (471 last) naar Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-; TWEE CORNELISSEN, van Alblasserdam (392 last) naar Amsterdam NLG 92,-, Rotterdam NLG 88,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-, Middelburg NLG 91,-; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 last) naar Amsterdam NLG 95,95, Rotterdam NLG 91,95, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-.

Afbeelding
Datum 09 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 april. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij ingeschreven de navolgende 38 schepen: VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last), vracht naar Amsterdam NLG 90,94; PRESIDENT PLATE, van Rotterdam (396 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 90; HENRIETTA MARIA, van Amsterdam (423 last), naar Amsterdam NLG 99, Rotterdam NLG 104, Dordrecht NLG 104, Schiedam NLG 104; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last), naar Amsterdam NLG 92,80; PIETER ADOLF, van Amsterdam (449 last), naar Amsterdam NLG 92,74, Rotterdam NLG 95,90; BESTEVAÊR, van Amsterdam (393 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68; GALILEI, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 93,68; MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 99,45; MARIA CATHARINA, van Amsterdam (399 last), naar Amsterdam NLG 91,49; NEDERLAND, van Dordrecht (373 last), naar Amsterdam NLG 105, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100, Schiedam NLG 100, Middelburg NLG 110; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, van Den Haag (392 last), naar Amsterdam NLG 90, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Schiedam NLG 90, Middelburg NLG 90; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 100, Rotterdam NLG 95, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 95, Middelburg NLG 100; CATHARINA MARIA, van Rotterdam (337 last), naar Amsterdam NLG 98,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 90,90, Schiedam NLG 89,90, Middelburg NLG 93,90; IDUNA, van Rotterdam (161 last), naar Amsterdam NLG 89,50, Rotterdam NLG 89,50, Dordrecht NLG 89,50, Schiedam NLG 89,50, Middelburg NLG 89,50; SUSANNE, van Rotterdam (576 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 94,05, Dordrecht NLG 95, Schiedam NLG 94,45, Middelburg NLG 97; HENDRIKA, van Rotterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 93,45, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 94,25, Middelburg NLG 98; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 98,25, Rotterdam NLG 93,55, Dordrecht NLG 94,25, Schiedam NLG 93,55, Middelburg NLG 96; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94, Schiedam NLG 94; PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, van Den Haag (394 last), naar Amsterdam NLG 91,88, Rotterdam NLG 89,88, Dordrecht NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Middelburg NLG 91,88; CORTGENE, van Den Haag (397 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; HELENA EN ANNA, van Den Haag (455 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 93,70, Dordrecht NLG 94, Schiedam NLG 94, Middelburg NLG 97; CHERIBON, van Den Haag (398 last), naar Amsterdam NLG 94,67, Rotterdam NLG 93,67, Dordrecht NLG 96,67, Schiedam NLG 96,67; SUSANNA JOHANNA, van Den Haag (261 last), naar Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Schiedam NLG 91, Middelburg NLG 91; ALDEBARAN, van Amsterdam (319 last), naar Amsterdam NLG 89,90, Rotterdam NLG 94,90; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last), naar Amsterdam NLG 94,50; STAD MIDDELBURG, van Middelburg (397 last), naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 97,50, Dordrecht NLG 97,50, Schiedam NLG 97,50, Middelburg NLG 97,50; SUSANNA EN ELISABETH, van Middelburg (390 last), naar Amsterdam NLG 104,74, Rotterdam NLG 102,24, Dordrecht NLG 102,24, Schiedam NLG 102,24, Middelburg NLG 102,24; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (596 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam 91,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 91,98; WILLEMINA EN CLARA, van Amsterdam (342 last), naar Amsterdam NLG 91,91; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last), naar Amsterdam NLG 94,20; ALCYONE, van Amsterdam (249 last), naar Amsterdam NLG 94,99; PRESTO, van Amsterdam (231 last), naar Amsterdam NLG 105; LOUISE, van Amsterdam ( 396 last), naar Amsterdam NLG 94,98; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 94,95; DRIE GEZUSTERS, van Amsterdam (276 last), naar Amsterdam NLG 110; ANNA MARIA WILHELMINA, van Amsterdam (331 last), naar Amsterdam NLG 98; GEBROEDERS VAN DER BEEK, van Waalwijk (655 last), naar Amsterdam NLG 91,48, Rotterdam NLG 91,48, Dordrecht NLG 91,48, Schiedam NLG 91,48, Middelburg NLG 91,48.

Afbeelding
Datum 24 september 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 5 september. Aangekomen schepen EUROPA, kapt. Lupeke; ST. JAN, kapt. Lommerse; JASON, kapt. Rusman; JAVA, kapt. Tuk; KANDANGHAUER, kapt. Zeelt; KOSMOPOLIET, kapt. De Groot; MARIA LOUISA ANTHONETTE (ex JOSEPHA LOUISA), kapt. Muysson; SOPHIE KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Klein; WILHELMINA EN CLARA, kapt. Van Herwerden; ELMINA, kapt. .....
Vertrokken schepen: AZIA, kapt. Trappen; ENTHOVEN, kapt. Koens; KORTENAER, kapt. Schuchard; KOSMOPOLIET II, kapt. Bouten.

Afbeelding
Datum 16 mei 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 mei. Het Nederlandse schip KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt, van Banjoewangie in Texel binnen, heeft vanaf de linie veel te worstelen gehad met harde N en NO winden en hoge zeeën van voren, waardoor de reis zeer vertraagd en schip en tuig veel te lijden hadden.

Afbeelding
Datum 09 juni 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

 
Rotterdam, 8 juni. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij.
JACOB ROGGEVEEN, 377 lasten, naar Amsterdam NLG 78,35 ; JAN PIETERSZOON KOEN, 409 lasten, naar Amsterdam NLG 74,98, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80;
BESTEVAER, 393 lasten, naar Amsterdam NLG 74,98, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80; ARIA EN BETSY, 391 lasten naar Amsterdam NLG 80,40, naar Rotterdam NLG 85; CORNELIS, 249 lasten, naar Amsterdam NLG 79,90; JAVA, 683 lasten, naar Amsterdam NLG 81,90; KANDANGHAUER, 390 lasten, naar Amsterdam NLG 81,50; SENIOR, 311 lasten, naar Amsterdam NLG 79,90; BALTIMORE, 329 lasten, naar Amsterdam NLG 82,85, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 85,85; HENRIËTTE GEERTRUIDA, 260 lasten, naar Amsterdam NLG 77,85; MARIA ADOLPHINA, 347 lasten naar Amsterdam NLG 75,99 NOORDZEEKANAAL, 439 lasten, naar Amsterdam
NLG 75,69; DORDRECHT II, 408 lasten, naar Amsterdam NLG 82, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 75 ; HOLLANDS TROUW, 387 lasten, naar Amsterdam NLG 82 ; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 87; VICE ADMIRAAL MAY, 359 lasten, naar Amsterdam NLG 80,50; VERTROUWEN, 360 lasten, naar Amsterdam NLG 87; LOUISE, 212 lasten, naar Amsterdam NLG 78,70; KITTY, 458 lasten, naar Amsterdam NLG 76,34; PAULINE CONSTANCE ELEONORA, 306 lasten, naar Amsterdam NLG 76,47;
STAD DOCKUM, 206 lasten, naar Amsterdam NLG 79,40; NOORD – BRABANT, 1060 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam en Schiedam NLG 75,74, naar Dordrecht en Middelburg NLG 75; NICOLAAS WITSEN, 352 lasten, naar Amsterdam NLG 78,35; MARIA EN HILLEGONDA, 398 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 89,98, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,98; MARIA ELISABETH, 718 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 81,98 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,98; KORTENAER, 514 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 84,98, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,98; HENRIËTTE ARIANA, 745 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 81,98, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,98; BALI, 573 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 74, naar Schiedam NLG 75; ERASMUS, 655 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 74, naar Schiedam NLG 75; INDIA, 685 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 74, naar Schiedam NLG 75; JEDO, 399 lasten, Amsterdam en Middelburg NLG 78,50, Rotterdam en Dordrecht NLG 76,50 Schiedam NLG 77,50; CATHARINA MARIA, 337 lasten, Amsterdam NLG 87,45, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,45, Middelburg NLG 82,45; MARIA SARAH, 336 lasten, Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam en Dordrecht NLG 84,45, Middelburg NLG 89,45, Schiedam NLG 84,45; ALLEGONDA JACOBA, 370 lasten, Amsterdam NLG 95, Rotterdam en Dordrecht NLG 90, Middelburg NLG 93, Schiedam NLG 90 ; MAASSLUIS, 471 lasten, Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75,90; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 lasten, Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 76,90 ; EUROPA, 669 lasten, Amsterdam NLG 84,90, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80,90; SUZANNA, 476 lasten, Amsterdam NLG 91,75, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,75; JOHANNA MARIA, 472 lasten, Amsterdam
NLG 91,75, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,75; SUNDA, 900 lasten, Amsterdam NLG 84,90, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80,90;
SUMATRA, 347 lasten, Amsterdam en Middelburg NLG 82,90, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,90; CONSTANTIA, 391 lasten, Amsterdam NLG 82,85, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,85; ELISABETH MARIA ex IDA ELISABETH, 382 lasten, Amsterdam en Middelburg NLG 85,80, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,80; MARIA DIEDERIKA, 381 lasten, Amsterdam NLG 86,75, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,75, Middelburg NLG 90,75; MINA, 397 lasten, Amsterdam NLG 89,49, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,49, Middelburg NLG 85,49 ; JASON, 438 lasten, Rotterdam en Schiedam NLG 89,98 ; WILLEM POOLMAN, 859 lasten, Amsterdam NLG 84,99, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 76,99; LAURENS COSTER, 692 lasten, Amsterdam NLG 84,99, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 76,99 ; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, 828 lasten, Amsterdam NLG 83,82, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75,99; JACOBA EN CHRISTINA, 240 lasten, Amsterdam NLG 79; WILHELMINA EN CLARA, 342 lasten, Amsterdam NLG 77 ; AUGUSTE, 316 lasten, Amsterdam NLG 83; NEHALENNIA, 705 lasten, Amsterdam
NLG 80; PRINSES AMALIA, 445 lasten, Amsterdam NLG 84,89, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,89; KOSMOPOLIET II, 569 lasten, Amsterdam NLG 92, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 lasten, Amsterdam NLG 95, Rotterdam en Dordrecht NLG 92, Middelburg NLG 90 en Schiedam NLG 92.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij. INDIA PACKET, 400 lasten, naar Amsterdam NLG 89, naar Rotterdam NLG 92; SINBAD, 255 lasten, naar Amsterdam NLG 89,97; NEDERLAND EN ORANJE, 319 lasten, naar Amsterdam NLG 84, naar Rotterdam NLG 89, naar Dordrecht NLG 89; IJMUIDEN, 388 lasten, naar Amsterdam NLG 85, naar Rotterdam NLG 90; ZAANSTROOM, 324 lasten, naar Amsterdam NLG 90; ALCYONE, 249 lasten, naar Amsterdam NLG 73,96; KANDANGHAUER, 390 lasten, naar Amsterdam NLG 79,80; ANNA DIGNA, 498 lasten, naar Amsterdam NLG 82,99; WATERLOO, 394 lasten, naar Amsterdam NLG 80; WILHELMINA EN CLARA, 342 lasten, naar Amsterdam NLG 80; JAVA PACKET, 394 lasten, naar Amsterdam NLG 80; VICE ADMIRAAL MAY, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 83,94; HOLLANDS TROUW, 387 lasten, NLG 87; VERTROUWEN, 360 lasten, naar Amsterdam NLG 87; NEDERLAND, 373 lasten, naar Amsterdam NLG 100, naar Rotterdam NLG 100, naar Dordrecht NLG 100, naar Middelburg NLG 100, naar Schiedam NLG 100; KOSMOPOLIET, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 89,98, naar Rotterdam NLG 79,98, naar Dordrecht NLG 79,98, naar Schiedam NLG 79,98; LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 95, naar Rotterdam NLG 90, naar Middelburg NLG 90, naar Schiedam NLG 90; ELIZABETH MARIA, 382 lasten, naar Amsterdam NLG 81,80, naar Rotterdam NLG 78,50, naar Dordrecht NLG 78,99, naar Middelburg NLG 81,80, naar Schiedam NLG 78,99; OTTOLINA, 780 lasten, naar Amsterdam en naar Rotterdam NLG 74, naar Dordrecht NLG 75,95, naar Schiedam NLG 75,95; LICHTSTRAAL, 794 lasten, naar Rotterdam NLG 76, naar Dordrecht NLG 76, naar Schiedam NLG 76; CORNELIS WERNARD EDUARD, 470 lasten, naar Rotterdam NLG 75,95, naar Dordrecht NLG 75,95, naar Middelburg NLG 75,95, naar Schiedam NLG 75,95; ADA, 376 lasten, naar Amsterdam NLG 94,75, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 89,75, naar Middelburg NLG 94,75, naar Schiedam NLG 89,75; MARIA SARAH, 336 lasten, naar Amsterdam NLG 89,75, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 84,75, naar Middelburg NLG 89,75, naar Schiedam NLG 84,75; JOHANNA MARIA, 472 lasten, naar Amsterdam NLG 103, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 98,50; SUZANNA, 474 lasten, naar Amsterdam NLG 103, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 98,50; EUROPA, 669 lasten, naar Amsterdam NLG 83,95, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 78,95; SUNDA, 900 lasten, naar Amsterdam NLG 86,75, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 82,65; EGIDIA PAULINA 395 lasten, naar Amsterdam NLG 115, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 110.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 7 schepen, als:
Voor Amsterdam: ALCYONE, kapt. Kruisinga, 249 last, NLG 73,96; OTTOLINA, kapt. W. Ouwehand, 780 last, NLG 74,-; KANDANGHAUER, kapt. W. Zeelt, 390 last, NLG 79,80.
Voor Rotterdam: LICHTSTRAAL, kapt. J. Jansen, 794 last, NLG 76,-; ELIZABETH MARIA, kapt. H.J. Muller, 382 last, NLG 78,50.
Voor Middelburg: EUROPA, kapt. J. C. F. Lupcke, 669 last, NLG 79,95.
Voor Schiedam: CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. K. J. Swart, 470 last, NLG 75,95.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 16 augustus. Volgens brief van kapt. Zeelt, voerende het Nederlandse schip KANDANGHAUER, van hier te Batavia aangekomen, had hij een zeer onvoorspoedige en langdurige reis gehad, daardoor enige schade aan verschansingen en stutten bekomen en maakte het schip meer water dan gewoonlijk.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 6 juli. Vrachten. Bij de inschrijving der Factorij op 5 dezer werden de volgende schepen opgenomen: naar Rotterdam ROBERTUS HENDRIKUS à NLG 93,50; NOACH II à
NLG 94,45; NOACH III à NLG 94,45; naar Amsterdam HOLLANDIA à NLG 94,50; JACOBA EN CHRISTINA à NLG 94,80.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: JOHANNA EN MARGARETHA, SUSANNA, KANDANGHAUER, NEHALENNIA, BATAVIA, JUPITER, ANNA ELISABETH, WATERLOO, ERASMUS, STAD LEYDEN, HEBE en MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE.
De Nederlandse BILDERDIJK doet een kustreis.

Afbeelding
Datum 12 september 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 juli. Vrachten. Onze vrachtenmarkt onderging in de laatste veertien dagen geen noemenswaardige verandering, blijvende zowel afladers als gezagvoerders van schepen zeer teruggetrokken, waardoor dan ook particuliere afsluitingen beperkt waren. Op de heden door de Factorij gehouden inschrijving werden de volgende Nederlandse schepen opgenomen: naar Amsterdam WATERLOO NLG 88,40; ANNA ELISABETH NLG 89,49; CORNELIA ADOLPHINA NLG 89,97; ELISABETH NLG 89,97; NEHALENNIA NLG 89,97; naar Rotterdam OTTO NLG 89,45; SALATIGA NLG 89,75; naar Dordrecht BILDERDIJK NLG 89,97. De volgende particuliere afsluitingen werden bekend: Nederlands STAD LEYDEN, naar Rotterdam NLG 90 voor suiker, koffie en damar, te Batavia te laden; ERASMUS naar Rotterdam NLG 90 voor suiker te Cheribon, NLG 30 voor huiden te Batavia;
JOHANNA EN MARGARETHA naar Rotterdam, NLG 90 voor suiker, NLG 110 voor kapok, NLG 120 voor arak en huiden, in de Oosthoek te laden; HEBE, naar Rotterdam, laadt voor bevrachters rekening in de Oosthoek.
Lossende en onbevrachte schepen hier en op de kust. Nederlands KANDANGHAUER, BATAVIA, JUPITER, MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE en G.P. SERVATIUS.

Afbeelding
Datum 19 september 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 augustus. Vrachten. Onze vrachtenmarkt verkeert in zeer vaste stemming, ten gevolge van de weinige disponibele schepen en het ruim binnenkomen van producten, terwijl bovendien de Factorij van de Nederlandsche Handel Maatschappij op de 24e dezer weder een inschrijving zal houden voor de overvoer van producten van Java naar Nederland, waarvoor schepen vóór of op de 7e september gereed moeten zijn. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen hadden plaats: MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, Rotterdam NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffie te Semarang te laden; GERARD PIETER SERVATIUS, Amsterdam NLG 35.000 in full, in de Oosthoek te Batavia te laden;
NEDERLAND EN ORANJE, New York GBP 4.7/6 voor koffie te Padang, Batavia en Semarang te laden; VIER GEBROEDERS, Amsterdam NLG 95 suiker, in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: KANDANGHAUER; BATAVIA; JUPITER; ZES GEZUSTER; VOORLICHTER; TELANAK; ZAANSTROOM.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 augustus. Vrachten. In vrachten is de afgelopen veertien dagen veel omgegaan tot stijgende koersen en bestaat er thans nog goede vraag naar schepen ten gevolge van de grote voorraad produkten en de weinige ruimte die disponibel is. De markt sluit vast tot hoogste noteringen. De Nederlandse stomer PRINS HENDRIK, die 25 dezer naar Nederland is vertrokken, laadde tabak à NLG100, koffie à NLG 120, specerijen à NLG 250, indigo à NLG 160 per last. Bij de inschrijving der Factorij op de 24e dezer werden de volgende schepen opgenomen, als: naar Amsterdam VIER GEBROEDERS NLG 99,94, TELANAK NLG 102,35, KANDANGHAUER NLG 102,49, ZAANSTROOM NLG 102,50; naar Rotterdam NIEUWLAND, GRAAFSTROOM, ZES GEZUSTERS en PHILIPS VAN MARNIX, alle à NLG 102,35, en CORNELIS SMIT à NLG 102,50. De volgende particuliere bevrachtingen van Nederlandse schepen vonden plaats: PRINSES AMELIE naar Amsterdam NLG 100 voor suiker, NLG 95 voor koffie, NLG 110 voor specerijen, te Batavia te laden; ARARAT naar de Perzische Golf NLG 3,- per picol; NIJVERHEID naar Nederland NLG 100 voor suiker, NLG 90 voor koffie, te Samarang te laden; BATAVIA naar Rotterdam NLG 100 voor suiker, in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: BATAVIA, VOORLICHTER, INSULINDE, SOERABAIJA PACKET, ADA, PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, FRIESLAND en JEDO.

Afbeelding
Datum 28 februari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 februari. Kapt. W. Zeelt, voerende het schip (opm: fregat) KANDANGHAUER, rapporteert bezuiden Wester-eilanden (opm: Azoren) harde noordenwinden met hoge moeilijke zee te hebben ondervonden en op de Gronden (opm: ingang Het Kanaal t.h.v. de 100 vadem lijn) door twee zware stormen van het zuidoosten en noordoosten te zijn belopen, waarin schip en tuig veel te lijden hadden. Na later in het kanaal Goudstaart reeds te zijn gepasseerd, was hij teruggestormd en 9 februari genoodzaakt geweest te Scilly binnen te lopen. Vandaar vertrokken had hij in het Kanaal voortdurend met oostenwinden te kampen gehad tot 25 dezer, toen met zuidenwind het Nieuwediep werd bereikt.

Afbeelding
Datum 28 maart 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Boelen, makelaar, zal op dinsdag 8 april, des avonds ten zes ure, te Amsterdam in De Brakke Grond in de Nes, ten overstaan van de deurwaarder B.D. Beets, aan de meestbiedende of hoogstmijnende presenteren te verkopen het gekoperd en kopervast campagne fregatschip KANDANGHAUER (opm: bouwjaar 1854), gevoerd door kapt. W. Zeelt. Volgens Nederlandse meetbrief lang 42,70 meters, wijd 7,93 meters, hol 4,91 meters en alzo gemeten op 739 tonnen of 390 lasten. Het schip ligt in het Oosterdok.
Breder bij inventaris omschreven en nadere informatiën bij bovengenoemde makelaar of de cargadoors De Vries & Co. (opm: zie ook NRC 100473 en 190473)

Afbeelding
Datum 10 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen te Amsterdam in de Brakke Grond in de Nes op woensdag 8 april: het fregatschip KANDANGHAUER is voor NLG 40.000 opgehouden.

Afbeelding
Datum 19 april 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De veiling van het schip PASSAROEANG, kapt. F. Hollander, op de 22e dezer, zal niet plaats vinden, zijnde het schip uit de hand verkocht. (opm: naar verluidt naar Noorwegen)
Het schip KANDANGHAUER is uit de hand te koop en te bevragen bij de cargadoors De Vries & Co., IJgracht U 32, Amsterdam. (opm: het fregat werd alsnog ondershands naar Zweden verkocht)

Afbeelding