Inloggen
ARDJOENO - ID 13708


Kroniekberichten

Datum 27 september 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 september. De 23e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip MARIA, kapt. S. Veenstra, met tien passagiers, vertrokken van Amsterdam de 9e juni, het dito dito GOEDE VERWACHTING, kapt. F.H. Zeijlstra, vertrokken van Amsterdam de 11e juni, de dito bark CORNELIA, kapt. T.S. Deinum, vertrokken van Amsterdam de 17e juni, het dito schip NEERLANDS INDIE, kapt. L. Delcliseur, vertrokken van Amsterdam de 15e juni, het dito dito AGNETA, kapt. D.M. van Leeuwen, vertrokken van Amsterdam de 25e juni.
De 24e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark BORNEO, kapt. C.C. Hansen, vertrokken van Rotterdam de 15e juni, de dito dito WELTEVREDEN, kapt. J.A. Bangma, vertrokken van dito de 1e juni, en de dito dito HONGKONG, kapt. D. Smit, vertrokken van dito de 15e juni.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel, met vijf passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Dordrecht de 10e juni, het dito dito PRINSES MARIANNE, kapt. C.A. Scott, met twee passagiers, vertrokken van Rotterdam de 18e juni, de dito bark ARDJOENO, kapt. H. Eeltjes, vertrokken van Rotterdam de 20e juni, de dito dito VERONICA, kapt. G. Groenewoud, vertrokken van Amsterdam de 10e juni, en de dito dito JAVA PAKET, kapt. J.M. Jansen, vertrokken van Rotterdam de 14e juni.

Afbeelding
Datum 03 maart 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

(Geen plaats of datum) Door kapt. Ruysch, voerende het schip GERARDUS JACOBUS, is gepraaid de 22e december (opm: 1845) op 34º36’ ZB 22º27’ OL van Greenwich, de Nederlandse bark ARDJOENO, kapt. H. Eeltjes, van Batavia naar Rotterdam, had toen 59 dagen reis; dezelve had acht dagen te voren een orkaan gehad, tegen de oostelijke kant van het rif van Agulhas, het schip had geheel overzijde gelegen, het bovenschip geheel ontzet, had vier voet water in gehad, een gedeelte der suiker was gesmolten, een man over boord geslagen, een gedeelte der zeilen verloren en men was genoodzaakt geweest de bramstengen te kappen en 400 à 500 balen rijst over boord te werpen om het schip te doen rijzen. De kapitein was voornemens de Simonsbaai binnen te lopen om te repareren. (opm: het schip is 28 december 1845 lek de Simonsbaai binnengelopen)

Afbeelding
Datum 30 maart 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 28 maart. Aangaande het schip ARDJOENO, kapt. Eeltjes, van Batavia naar Rotterdam, met schade in de Simonsbaai binnen gelopen, wordt van daar van de 21e januari gemeld, dat van de lading 180 zakken en 21 kannassers suiker en 360 zakken rijst min of meer beschadigd gelost en de 16e dito verkocht waren.

Afbeelding
Datum 23 mei 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bridport, 18 mei. De ARDJOENO, kapt. Eeltjes (opm: bark, bouwjaar 1845; kapt. H. Eeltjes), van Rotterdam naar Batavia, is deze morgen in de baai (opm: Lyme Bay) aan de grond geraakt, en men denkt, dat hetzelve geheel weg zal zijn. De equipage is gered.

Afbeelding