Inloggen
JAN HENDRIK - ID 13688


Kroniekberichten

Datum 03 april 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn in het geheel voor deze maand bevracht de navolgende schepen:
- Voor Amsterdam: TWEE CORNELISSEN, kapt. S. Veenstra; DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn; ALIDA WILLEMINA, kapt. K. Latjes; LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski; URANIA, kapt. C. Abrahams Jr.; DILIGENCE, kapt. L. Smit; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst; HOLLAND, kapt. R. Dekker; OOST INDIA PAKKET, kapt. B. Bakker; JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolff; JAN HENDRIK, kapt. H.W. Eickelberg.
- Voor Rotterdam: BATAVIA, kapt. J.A. Pronk; STAD SCHIEDAM, kapt. J.P. Andriessen; J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. H. Noltée; HOOP VAN ALBLASSERDAM, kapt. A. Pronk; FACTORIJ, kapt. M.W. Zwart; GÉRARDINA, kapt. N.J. Wilsch; SARA LIJDIA, kapt. B. van der Tak; NEERLANDS KONING, kapt. C. Schoewert.
- Voor Dordrecht: ABEL TASMAN, kapt. L. van Haften; STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau.
- Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes.

Afbeelding
Datum 16 juli 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 15 juli. Aangaande het schip JAN HENDRIK, kapt. Eickelberg, van Rotterdam naar Batavia, op de San Paolo-rots gestrand, wordt nog gemeld, dat hetzelve geheel verbrijzeld is. De equipage, uitgezonderd de derde stuurman, twee matrozen en een jongen, welke door het omslaan van één der boten verdronken zijn, had zich op de rots gered, van waar de kapitein en zeven manschappen door de, de 10e juli op de hoogte van Dartmouth aangekomen Engelse brik CHANCE, kapt. Roxby, zijn gered, hebbende genoemde brik nog zes dagen te vergeefs bij die rotsen gekruist om zo mogelijk ook de overige manschappen te redden.

Afbeelding
Datum 29 juli 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Dordrecht, 28 juli. Wij vernemen, dat heren directeuren van de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen, te Rotterdam gevestigd, besloten hebben haar grote gouden medaille te doen uitreiken aan de Engelse kapitein Roxby, voerend het schip CHANCE, als een erkentelijke beloning en blijvend aandenken van zijn op 3 juni l.l., komende van Sidney en bestemd naar Londen, aangewende pogingen ter redding van een gedeelte van de equipage, bestaande in de kapitein en zes bootsgezellen van het Nederlands barkschip JAN HENDRIK, gevoerd door kapt. Eickelberg, zich in doodsgevaar op de St. Paul rots bevindende, door die op 29 mei hun schip, op de uitreis van Rotterdam naar Batavia, tegen gemelde rots is gestrand en totaal verbrijzeld, terwijl er geen mogelijkheid bestond, in weerwil van krachtige inspanning en oponthoud van vijf dagen, het overige van de equipage te redden, zijnde de geredde schipbreukelingen aan boord van de CHANCE met zeemanshartelijkheid verpleegd en te Londen veilig aan wal gekomen.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 1 augustus. Het schip ELIZA, kapt. Snell, van de Clyde naar New South Wales (opm: Australië), aan boord hebbende de overige vijf op de St. Paulusrots achtergebleven manschappen van het aldaar gestrande schip JAN HENDRIK, kapt. Eickelberg, van Rotterdam naar Batavia, heeft deze de 24e juni op 03º NB 23º WL overgescheept op het schip LINTIN, van Bombay, en te Liverpool gearriveerd.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Uit Londen wordt gemeld, dat te Liverpool gearriveerd is de LINTIN, komende van Bombay, hebbende vijf personen aan boord van de equipage van de JAN HENDRIK, welke hij had overgenomen van de ELIZA, kapt. Snell, van Greenock naar Zuid-Wallis bestemd; dit laatste schip had de overgebleven manschappen van de equipage van de JAN HENDRIK die op St.Paulus eilanden waren achtergelaten, tijdens het redden van de vroeger reeds aangebrachte schipbreukelingen door de CHANCE, aan boord.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1845
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Londen, 25 augustus. Dezer dagen heeft het stoomschip BATAVIER van Rotterdam een pakje aangebracht, bevattende een zilveren beker, als een geschenk van de heer A. Ahlers Junior te Amsterdam, eigenaar van het Nederlandse schip JAN HENDRIK, aan kapt. Roxby van het schip CHANCE als gering blijk van de waardering van zijn prijzenswaardig en heldhaftig gedrag, waardoor hij een gedeelte der equipage van eerstgenoemd schip van de St. Paulus-rots had gered. (opm: bekort)

Afbeelding
Datum 04 september 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Uit Londen schrijft men, onder dagtekening van 31 augustus l.l., het volgende:
De overblijvenden van de equipage van de Nederlandse Oost-Indiëvaarder JAN HENDRIK (opm: zie o.a. AC 150745), die vijftien dagen lang het vreselijkst lijden te hebben doorgestaan alvorens gered te worden, zijn l.l. donderdag alhier aangekomen en door de Nederlandse consul van een geschikte verblijfplaats voorzien; zullende zij spoedig naar Rotterdam vertrekken. Men weet dat zij door het schip ELIZA, kapt. Snell, van Liverpool naar Sidney, zijn opgenomen; welke later vijf hunner overgezet heeft aan boord van de LEUTERS, kapt. Gillman, van Bombay naar Liverpool, terwijl de overigen, uit de dokter en vijf matrozen bestaande, gescheept zijn aan boord van een naar Brazilië bestemd vaartuig, waarop zij, met een Portugees schip, de reis naar Londen hebben aangenomen.
Beide partijen hebben grotelijks gevaar gelopen van wederom schipbreuk te lijden. De LEUTERS werd lek, en het volk moest nacht en dag aan de pompen werken, om het voor zinken te behoeden, zodat het in die staat te Liverpool binnenkwam. Het naar Brazilië bestemd vaartuig vatte vuur door de inhebbende steenkolen en brandde verscheiden dagen, voor het zijn bestemming bereikte.

Afbeelding
Datum 20 november 1846
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

(Geen plaats of datum) Men meldt uit Wognum, dat aldaar in de maand oktober l.l. de uitreiking plaats had der zilveren medaille en het getuigschrift van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, toegekend aan de heer J. Hanon, voor betoonde moed en beleid bij en na de schipbreuk op de St. Paulus rots van het schip JAN HENDRIK, waarop hij als geneesheer diende. De voorzitter, J. Kwast, hield bij die gelegenheid een rede.

Afbeelding