Inloggen
OSIRIS - ID 13422


Kroniekberichten

Datum 25 februari 1841
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. De scheepsbouwmeester Jan Schouten is voornemens, aanstaande zaterdag de 27e februari 1841, des morgens ten 11 ure, het fregatschip OSIRIS te water te laten.

Afbeelding
Datum 27 februari 1841
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Het bij de scheepmaker Jan Schouten op stapel staande schip OSIRIS, zal morgen zaterdag, des voormiddag ten negen ure, te water worden gelaten.

Afbeelding
Datum 02 maart 1841
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Zaterdag morgen ( opm: 27 februari), omstreeks 9 ure, is alhier van de werf van de scheepsbouwmeester Jan Schouten met het beste gevolg van stapel gelaten het fregatschip OSIRIS, gebouwd voor een rederij onder directie van de heren A. Kist, Ez., Herman van der Sande, Hz., Florent van Wageningen, Henri Vriezendorp en J. van Wageningen, Dz., zullende gevoerd worden door kapt. J.H. Hazewinkel, en zijnde bestemd voor de vaart op Oost-Indië. Onmiddellijk daarna is de kiel opgehaald voor een schip, genaamd JUNO.

Afbeelding
Datum 08 juli 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia ligt in lading te Dordrecht, het aldaar nieuw gebouwd gekoperd en kopervast fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazenwinkel, om op de 13e dezer te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te zijn, is van een bekwame scheepsdokter voorzien en heeft uitmuntende inrichtingen voor passagiers. Adres bij de heren Gerard Mauritz, J.B. ’t Hooft en Sandberg & Comp., cargadoors te Dordrecht of bij de kapitein aan boord, zomede bij de heren Jan Daniels & Zoon & Arbman, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 22 juli 1841
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 21 juli. Volgens particulier bericht is het fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, den 19 dezer uit Hellevoetsluis naar zee gezeild, en bestemd naar Batavia, de daaropvolgende dag wegens het ruwe weder te Brouwershaven zonder enige schade binnengekomen, en zou, zodra het weder bedaarde en de gelegenheid enigszins voordelig werd, dadelijk de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip OSIRIS, kapt. Hazewinkel, van Dordrecht naar Batavia, te Brouwershaven binnen, heeft de 19e augustus de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapitein Remkes, van Batavia in Texel binnen, rapporteert de 23e augustus bij Wight gezien te hebben een fregatschip, tonende Dordrechtse collegevlag met No. 9, zijnde die van kapt. Hazewinkel, voerende het schip OSIRIS, van Dordrecht naar Batavia en een kof, tonende vlag van het college Zeemanshoop, met No. 529, zijnde die van kapt. De Weerd, voerende het schip GROOT LANKUM, van Harlingen naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 04 december 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 november. Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark OSIRIS, kapt, J. H. Hazewinkel, vertrokken van Dordrecht de 19de augustus.
Batavia, 1 december. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip DELTA, kapt. G. Crans, vertrokken van Dordrecht de 20ste augustus, dito bark CHRISTOPHER COLUMBUS, kapt. R. de Weerdt, vertrokken van Dordrecht de 20ste augustus.
Batavia, 2 december. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip JACOB ROGGEVEEN, kapt. H. Rolfz, met passagiers en Zr. Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 18de augustus.

Afbeelding
Datum 01 januari 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Batavia:
Nederlands fregat OSIRIS, kapt. Hazewinkel, naar Dordrecht, agenten B. Kopersmit & Co.
Nederlands fregat ROTTERDAM, kapt. Vis, naar Rotterdam, agenten Reijnst & Vinju.
Nederlands-Indische bark CALYPSO, kapt. Opperman, naar de Molucos, agent Nederlandsche Handel Maatschappij.
Nederlands-Indische schoener HOOP OP WELVAART, kapt. Njo Tjing Hong, naar Riouw, agent Lim Soeking.
Nederlands fregat MERCURIUS, kapt. J. Rooger, naar Amsterdam, agenten Thompson, Roberts & Co.
Nederlands fregat SARA LYDIA, kapt. Van der Tak, agenten Reijst & Vinju.
Nederlands fregat BAREND WILLEM, kapt. Riekel, naar Amsterdam, agenten Paine, Stricker & Co.
Nederlands schip MIDDELBURG, kapt. Rooderkerk, naar Japan, agenten Thompson, Robert & Co.

Afbeelding
Datum 29 maart 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 28 maart. De MAASSTROOM, gisteren te Brouwershaven binnengekomen, rapporteert, op 30 november bij de Manéter te hebben gezien een schip, tonende Dordrechtse nummervlag, naar gissing OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, en diezelfde dag nog gezien een schip met Dordrechtse vlag no. 5, zijnde die van de DELTA, kapt. Crans.

Afbeelding
Datum 26 april 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 25 april. Het fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, had op 22 december te Batavia een begin met laden gemaakt en zou waarschijnlijk in de helft van januari de terugreis kunnen aannemen.

Afbeelding
Datum 19 mei 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 18 mei. Op 22 maart ll. is te St. Helena aangekomen het fregatschip OSIRIS, kapt. Hazewinkel, van Batavia naar deze stad.

Afbeelding
Datum 28 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Batavia met koffie, suiker, indigo, kaneel, tin en bindrottingen.

Afbeelding
Datum 05 juli 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OOST-INDIA PAKKET, kapt. B. Bakker Gz., van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip CASTOR, kapt. T. Gollards, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman, d’Arnaud en Co. en Jan Corver en Co. Sluit voor 12 juli.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. R. de Weerdt, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wezel en Zn.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. G. Eylers, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip CHRISTINA, kapt. W.C. Ran, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bek Wz., van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OOST-INDIE, kapt. J. Engelenburg, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman, d’Arnaud en Co. en Jan Corver en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman.
Batavia. Het nieuw gebouwd gekoperd fregat PRINSES SOPHIA, kapt. F.A. Matzen, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en H. Gullen.
Suriname. Het gekoperd schoener-kofschip HENRIETTE, kapt. J.C. Willems, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks fregatschip LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gezinkt Nederlands schoener-kofschip KONING WILLEM, kapt. L.H. Singer. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener-kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd schoenerschip VAN SPEYK, kapt. D.H. Visser, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Montevideo. Het gekoperd schoener-kofschip PLATA, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Rio de Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener kofschip SIEKE VAN DER WEST, kapt. M. van Emmen. Adres bij Kranenborg en Zonen en H. Verweyde Cz.
Rio Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands kofschip EENDRAGT, kapt. S.G. Hobma.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy.
Genua en Livorno. Het gezinkt driemast galjootschip DRIE BROEDERS, kapt. H.J. Hubert. Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het kopervast brigantijn ANTJE BRONS, kapt. B.F. Fisser, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlands kopervast schoenerschip DE COURIER, kapt. P.P. Poppens. Adres bij Van den Bey en Co. Vertrekt 25 juli.
Konstantinopel. Het Nederlands schoener-kofschip HOOP EN FORTUIN, kapt. E.A. Niehoff. Adres bij Jan Corver en Co. en J. Langeveld.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. Adres bij Jan Daniels en Z. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Liverpool. Het Nederlands kofschip DE JAGER, kapt. G.J. Weyland.
Adres bij Nobel en Holtzapffel.
Liverpool. Het Nederlands kofschip JACOBA MARIA, kapt. J.J. Cramer. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip CONCORDIA, kapt. K.J. Zeven.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Livorno en Genua. Het gezinkt Nederlands schoener-kofschip HELENA, kapt. L.P. Stratingh. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Marseille. Het Nederlands kofschip EIZO DE WENDT, kapt. D.W. Hellinga.
Adres bij Van Ulphen en Ruys.
Marseille. Het gezinkt Nederlands kofschip JOANNA JACOBA, kapt. K.G. Sap.
Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Marseille. Het Nederlands kofschip LUDOLF THEODORUS, kapt. J.A. Zyl.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederland
s kofschip ANNA SIBERDINA, kapt. J.H. Ugen. Adres bij Jan Corver en Comp.
Syra of Syra en Smirna. Het Nederlands kofschip ARCHIPEL, kapt. J.A. Spykman. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van de Bey en Co.
Syra en Smirna. Het Nederlands schoener-kofschip JAN JACOB, kapt. B.H. Lutje.
Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het Nederlands schoener-kofschip JACOBINA BARBARA, kapt. K.Z. Schut. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van den Bey en Co.

Afbeelding
Datum 07 juli 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal de 30e dezer maand in het Nieuwe Diep tot vertrek gereed liggen: het snelzeilend gekoperd tweedeks fregatschip OSIRIS, groot circa 600 lasten, gevoerd worden door kapt. J.H. Hazewinkel, hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers en voerende een bekwame scheepsdokter. Adres bij de cargadoors J. Daniels & Zn. en Arbman, te Amsterdam en J.B. Hooft, te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 11 juli 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. R. de Weerdt, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wezel en Zn.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. G. Eylers, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip CHRISTINA, kapt. W.C. Ran, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bek Wz., van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OOST-INDIE, kapt. J. Engelenburg, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman, d’Arnaud en Co. en Jan Corver en Co. Sluit 18 juli.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman.
Batavia. Het nieuw gebouwd gekoperd fregat PRINSES SOPHIA, kapt. F.A. Matzen, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en H. Gullen.
Batavia. Het gekoperd fregatschip DELTA, kapt. G. Gans, van Dordrecht.
Adres bij d’Arnaud en Co.
Suriname. Het gekoperd schoener-kofschip HENRIETTE, kapt. J.C. Willems, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks fregatschip LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gezinkt Nederlands schoener-kofschip KONING WILLEM, kapt. L.H. Singer. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener-kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd schoenerschip VAN SPEYK, kapt. D.H. Visser, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co. Sluit 14 juli.
Curaçao (via Laguayra). De gekoperde tweedeks brik MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij E. Windhouwer, De Vries en Co. en Hoyman en Schuurman.
Montevideo. Het gekoperd schoener-kofschip PLATA, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Rio Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands kofschip EENDRAGT, kapt. S.G. Hobma.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy.
Genua en Livorno. Het gezinkt driemast galjootschip DRIE BROEDERS, kapt. H.J. Hubert. Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het kopervast brigantijn ANTJE BRONS, kapt. B.F. Fisser, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Her schoenerschip COURIER, kapt. O. van Santen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar. Het Nederlands kopervast schoenerschip DE COURIER, kapt. P.P. Poppens. Adres bij Van den Bey en Co. Vertrekt 25 juli.
Konstantinopel. Het Nederlands schoener-kofschip HOOP EN FORTUIN, kapt. E.A. Niehoff. Adres bij Jan Corver en Co. en J. Langeveld.
Liverpool. Het Nederlands kofschip JACOBA MARIA, kapt. J.J. Cramer.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz.
Marseille. Het Nederlands kofschip EIZO DE WENDT, kapt. D.W. Hellinga.
Adres bij Van Ulphen en Ruys.
Marseille. Het gezinkt Nederlands kofschip JOANNA JACOBA, kapt. K.G. Sap.
Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Marseille. Het Nederlands kofschip LUDOLF THEODORUS, kapt. J.A. Zyl.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip ANNA SIBERDINA, kapt. J.H. Ugen.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Syra, of Syra en Smirna. Het Nederlands kofschip ARCHIPEL, kapt. J.A. Spykman. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van de Bey en Co.
Syra en Smirna. Het Nederlands schoener-kofschip JAN JACOB, kapt. B.H. Lutje.
Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het Nederlands schoener-kofschip JACOBINA BARBARA, kapt. K.Z. Schut. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van den Bey en Co.
Bremen. Het schip GESINA HENDRIKA, kapt. E.J. Poort (opm: vermoedelijk buitenlander). Adres bij Blikman en Co.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JEZELINA, kapt. R.R. Legger.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip MEINSINA, kapt. W.T. Kuyper. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip MARIA GEERTRUIDA, kapt. J.L. Dokter. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meijer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SJAMKE, kapt. H.P. Egberts. (opm: in 11/2016 als Nederlands schip niet bij Marhisdata bekend) Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip FRANCINA, kapt. H.A. Kemper.
Adres bij Blikman en Comp.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip HILLEGINA, kapt. M.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Comp.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip REINTJE, kapt. L.P. Teensma.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Koningsbergen. Het Nederlands smakschip MARGARETHA, kapt. R.P. Bossinga.
Adres bij Kranenborg en Zn.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ARENDINA HERMINA, kapt. H.J. Hazewinkel. Adres bij Blikman en Co.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip CONCORDIA, kapt. H.H. Koster.
Adres bij Kranenborg en Zn.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip PIETER HENDRIK, kapt. T.R. Danhoff.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Petersburg. Het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, kapt. H. Landeweer.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip PIETER, kapt. J.H. de Weerd.
Adres bij Jan Corver en Comp. En Nobel en Holtzapffel.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip MARGINA, kapt. P.N. Huizing.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Comp.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip WILMINA, kapt. Jan Geerts Bakker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. De Nederlandse kof SYBRAND JAN, kapt. C.H. Uil. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co.. en Floris der Kinderen en Zn.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip JANTINA, kapt. H.B. van der Werff. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Riga. Het Nederlands kofschip GEZINA, kapt. J.J. Zelling.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver en Co.
Rostock. Het Nederlands smakschip WENDELINA, kapt. W.J. Hilbrands. Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlandse kofschip DE JONGE KLAAS, kapt. E.D. Schaap.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe..
Stettin. Het Nederlands kofschip DE JONGE WICHER, kapt. W.T. Hazewinkel.
Adres bij Blikman en Co.
Wismar en Rostock. Het Nederlands kofschip ALIDA SOPHIA, kapt. H.J. Gnodde.
Adres bij Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.

Afbeelding
Datum 18 juli 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. R. de Weerdt, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wezel en Zn.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. G. Eylers, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip CHRISTINA, kapt. W.C. Ran, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OOST-INDIE, kapt. J. Engelenburg, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman, d’Arnaud en Co. en Jan Corver en Co. Sluit 18 juli.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman.
Batavia. Het nieuw gebouwd gekoperd fregat PRINSES SOPHIA, kapt. F.A. Matzen, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en H. Gullen.
Batavia. het gekoperd fregatschip DELTA, kapt. G. Gans, van Dordrecht.
Adres bij d’Arnaud en Co.
Java. Het gekoperd tweedeks fregatschip HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. K.J. de Feyffer, van Amsterdam. Vertrek 1 augustus. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp. Hoyman en Schuurman en De Vries en Comp.
Suriname. Het gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot DE ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener-kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip ANNA MARIA HENRIETTE, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks brikschip PIETER EDUARD, kapt. M. Jurgens, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Curaçao (via Laguayra). De gekoperde tweedeks brik MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij E. Windhouwer, De Vries en Co. en Hoyman en Schuurman. Sluit 29 juli.
Montevideo. Het gekoperd schoener-kofschip PLATA, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Rio Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands kofschip EENDRAGT, kapt. S.G. Hobma.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy.
Genua en Livorno. Het kopervast brigantijn ANTJE BRONS, kapt. B.F. Fisser, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Her schoenerschip COURIER, kapt. O. van Santen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Konstantinopel. Het Nederlands schoener-kofschip HOOP EN FORTUIN, kapt. E.A. Niehoff. Adres bij Jan Corver en Co. en J. Langeveld.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Maltha, Smirna en Konstantinopel. Het Nederlands kopervast schoenerschip DE COURIER, kapt. P.P. Poppens. Adres bij Van den Bey en Co. Vertrekt 25 juli.
Marseille. Het Nederlands kofschip EIZO DE WENDT, kapt. D.W. Hellinga.
Adres bij Van Ulphen en Ruys.
Marseille. Het gezinkt Nederlands kofschip JOANNA JACOBA, kapt. K.G. Sap. Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Marseille. Het Nederlands kofschip LUDOLF THEODORUS, kapt. J.A. Zyl.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip ANNA SIBERDINA, kapt. J.H. Ugen.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Syra en Smirna. Het Nederlands schoener-kofschip JAN JACOB, kapt. B.H. Lutje. Adres bij Van den Bey en Co.
Syra, Smirna en Konstantinopel. Het nieuw gezinkt Nederlands schoenerschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. A. Riedyk. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Trieste. Het Nederlands schoener-kofschip JACOBINA BARBARA, kapt. K.Z. Schut. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van den Bey en Co.

Afbeelding
Datum 26 juli 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. G. Eylers, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip CHRISTINA, kapt. W.C. Ran, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OOST-INDIE, kapt. J. Engelenburg, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman.
Batavia. Het nieuw gebouwd gekoperd fregat PRINSES SOPHIA, kapt. F.A. Matzen, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en H. Gullen.
Batavia. Het gekoperd fregatschip DELTA, kapt. G. Gans, van Dordrecht.
Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip HET GOED VERTROUWEN, kapt. H. Lund, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip BAREND WILLEM, kapt. J. Riekels, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Java. Het gekoperd tweedeks fregatschip HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. K.J. de Feyffer, van Amsterdam. Vertrek 1 augustus. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp. Hoyman en Schuurman en De Vries en Comp.
Suriname. Het gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener-kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip ANNA MARIA HENRIETTE, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks brikschip PIETER EDUARD, kapt. M. Jurgens, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het Nederlands gezinkt schoener kofschip HARLINGEN, kapt. J.J. Dijk. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Curaçao (via Laguayra). De gekoperde tweedeks brik MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij E. Windhouwer, De Vries en Co. en Hoyman en Schuurman. Sluit 29 juli.
Havana. Het gekoperd schoener brikschip CUBA, kapt. J. Visser, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Montevideo. Het gekoperd schoener-kofschip PLATA, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Rio-Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands kofschip MARGINA, kapt. J.P. Boer.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy.
Genua. Het Nederlands schoener-kofschip MINISTER VERSTOLK, kapt. D.R. Nolles. Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Het schoenerschip COURIER, kapt. O. van Santen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Konstantinopel. Het Nederlands schoener-kofschip HOOP EN FORTUIN, kapt. E.A. Niehoff. Adres bij Jan Corver en Co. en J. Langeveld.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Maltha, Smirna en Konstantinopel. Het Nederlands kopervast schoenerschip DE COURIER, kapt. P.P. Poppens. Adres bij Van den Bey en Co. Vertrekt 25 juli.
Maltha. Het kopervast brigantynschip ANTJE BRONS, kapt. B.F. Fisser, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Marseille. Het Nederlands kofschip EIZO DE WENDT, kapt. D.W. Hellinga.
Adres bij Van Ulphen en Ruys.
Marseille. Het gezinkt Nederlands kofschip JOANNA JACOBA, kapt. K.G. Sap.
Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Marseille. Het Nederlands kofschip LUDOLF THEODORUS, kapt. J.A. Zyl.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip ANNA SIBERDINA, kapt. J.H. Ugen.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Syra en Smirna. Het Nederlands schoener-kofschip JAN JACOB, kapt. B.H. Lutje.
Adres bij Van den Bey en Co.
Syra, Smirna en Konstantinopel. Het nieuw gezinkt Nederlands schoenerschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. A. Riedyk. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Trieste. Het Nederlands schoener-kofschip JACOBINA BARBARA, kapt. K.Z. Schut. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van den Bey en Co.

Afbeelding
Datum 01 augustus 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. G. Eylers, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip CHRISTINA, kapt. W.C. Ran, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OOST-INDIE, kapt. J. Engelenburg, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman.
Batavia. Het nieuw gebouwd gekoperd fregat PRINSES SOPHIA, kapt. F.A. Matzen, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en H. Gullen.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip HET GOED VERTROUWEN, kapt. H. Lund, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip BAREND WILLEM, kapt. J. Riekels, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. het gekoperd tweedeks fregatschip GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia en Soerabaya. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE TWEE CORNELISSEN, kapt. S. Veenstra, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Java. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. K.J. de Feyffer, van Amsterdam. Vertrek 1 augustus. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp. Hoyman en Schuurman en De Vries en Comp.
Suriname.
Het gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener-kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip ANNA MARIA HENRIETTE, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks brikschip PIETER EDUARD, kapt. M. Jurgens, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het Nederlands gezinkt schoener kofschip HARLINGEN, kapt. J.J. Dijk. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Havana. Het gekoperd schoener brikschip CUBA, kapt. J. Visser, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Montevideo. Het gekoperd schoener-kofschip PLATA, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel. Sluit medio augustus.
Rio-Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands kofschip MARGINA, kapt. J.P. Boer.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy.
Genua. Het Nederlands schoener-kofschip MINISTER VERSTOLK, kapt. D.R. Nolles. Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Her schoenerschip COURIER, kapt. O. van Santen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Konstantinopel. Het Nederlands schoener-kofschip HOOP EN FORTUIN, kapt. E.A. Niehoff. Adres bij Jan Corver en Co. en J. Langeveld.
Lissabon. Het gezinkt Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Maltha, Smirna en Konstantinopel. Het Nederlands kopervast schoenerschip DE COURIER, kapt. P.P. Poppens. Adres bij Van den Bey en Co.
Maltha. Het kopervast brigantynschip ANTJE BRONS, kapt. B.F. Fisser, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Maltha, Smirna en Konstantinopel. Het gekoperd schoenerschip FERONIA, kapt. C.H. Eilers. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Marseille. Het Nederlands kofschip EIZO DE WENDT, kapt. D.W. Hellinga.
Adres bij Van Ulphen en Ruys.
Marseille. Het gezinkt Nederlands kofschip JOANNA JACOBA, kapt. K.G. Sap.
Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Marseille. Het Nederlands kofschip LUDOLF THEODORUS, kapt. J.A. Zyl.
Adres bij Jan Corver en Comp. En Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip ANNA SIBERDINA, kapt. J.H. Ugen.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Rochefort. Het Nederlands kofschip ALIDA, kapt. W.D. Dekker.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Syra en Smirna. Het Nederlands schoener-kofschip JAN JACOB, kapt. B.H. Lutje.
Adres bij Van den Bey en Co.
Syra, Smirna en Konstantinopel. Het nieuw gezinkt Nederlands schoenerschip DE TWEE GEBROEDERS, kapt. A. Riedyk. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Trieste. Het Nederlands schoener-kofschip JACOBINA BARBARA, kapt. K.Z. Schut. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van den Bey en Co.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip DE JAVAAN, kapt. G. Eylers, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks barkschip CHRISTINA, kapt. W.C. Ran, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OOST-INDIE, kapt. J. Engelenburg, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Wit en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman.
Batavia. Het nieuw gebouwd gekoperd fregat PRINSES SOPHIA, kapt. F.A. Matzen, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en H. Gullen.
Batavia. het gekoperd fregatschip DELTA, kapt. G. Gans, van Dordrecht.
Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip HET GOED VERTROUWEN, kapt. H. Lund, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip BAREND WILLEM, kapt. J. Riekels, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia en Soerabaya. Het tweedeks fregatschip DE TWEE CORNELISSEN, kapt. S. Veenstra, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip ANNA MARIA HENRIETTE, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks brikschip PIETER EDUARD, kapt. M. Jurgens, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het Nederlands gezinkt schoener kofschip HARLINGEN, kapt. J.J. Dijk. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co. Sluit 18 augustus.
Suriname. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELISE, kapt. A.F. Oosterloo, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Havana. Het gekoperd schoener brikschip CUBA, kapt. J. Visser, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Montevideo. Het gekoperd schoener-kofschip PLATA, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Rio-Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands kofschip MARGINA, kapt. J.P. Boer.
Adres bij Jan Corver en Comp. Vertrekt 15 augustus.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy.
Genua. Het Nederlands schoener-kofschip MINISTER VERSTOLK, kapt. D.R. Nolles. Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Het schoenerschip COURIER, kapt. O. van Santen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Konstantinopel. Het Nederlands schoener-kofschip HOOP EN FORTUIN, kapt. E.A. Niehoff. Adres bij Jan Corver en Co. en J. Langeveld.
Lissabon. Het gezinkt Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ALIDA KLASINA, kapt. K.E. Tiktak.
Adres bij Jan Corver en Co.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Maltha. Het kopervast brigantynschip ANTJE BRONS, kapt. B.F. Fisser, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Maltha, Smirna en Konstantinopel. Het gekoperd schoenerschip FERONIA, kapt. C.H. Eilers. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Marseille. Het Nederlands kofschip EIZO DE WENDT, kapt. D.W. Hellinga.
Adres bij Van Ulphen en Ruys.
Marseille. Het gezinkt Nederlands kofschip JOANNA JACOBA, kapt. K.G. Sap.
Adres bij Jan Daniels & Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Marseille. Het Nederlands kofschip LUDOLF THEODORUS, kapt. J.A. Zyl.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip ANNA SIBERDINA, kapt. J.H. Ugen.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Rochefort. Het Nederlands kofschip ALIDA, kapt. W.D. Dekker.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Syra en Smirna. Het Nederlands schoener-kofschip JAN JACOB, kapt. B.H. Lutje.
Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het Nederlands schoener-kofschip JACOBINA BARBARA, kapt. K.Z. Schut. Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van den Bey en Co.
Trieste. Het Nederlands kofschip ABRAHAMINA HENRIETTE, kapt. E.H. Kok.
Adres bij Jan Corver en Co.
Trieste. Het Nederlands schoener kofschip HILLEGINA CATHARINA, kapt. G.J. Mooy. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Aalborg en Randers. Het Nederlands schip DE HOOP, kapt. H.M. Panjer.
Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip MEINSINA, kapt. W.T. Kuyper.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlands kofschip (opm: tjalk), kapt. J.J. de Vries.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip ELISABETH, kapt. B. Gerritsma.
Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip GESINA CATHARINA, kapt. H.R. Stutvoet. Adres bij Blikman en Co. Vertrekt voor of op 8 augustus.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW LUBINA, kapt. J.P. Mulder. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE TIEN GEBROEDERS, kapt. J. Hofkamp. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip VROUW BARBARA, kapt. R.J. Jonker.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip GEERDINA BEERTA, kapt. J.H. Lever. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SIKKELINA HOOITES, kapt. G.T. de Jong. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip REINTJE, kapt. L.P. Teensma.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ARENDINA HERMINA, kapt. H.J. Hazewinkel. Adres bij Blikman en Co.
Koppenhagen. Het Nederlands kofschip DE JONGE HENDRIK, kapt. P.D. Hitman. Adres bij Da Costa en Bueno.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip WILMINA, kapt. Jan Geerts Bakker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlandse kofschip DE TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. H.F. Klein. Adres bij Kranenborg en Zn.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip HOOP OP EENDRAGT, kapt. J.H. Hut.
Adres bij Jan Corver en Co. en Nobel en Holtzapffel.
St. Petersburg. Het schoenerschip EVA NEELTJE, kapt. Clas H. Slagter.
Adres bij Blikman en Co. Vertrekt vóór of op 12 augustus.
Riga. Het Nederlands kofschip JANKE HOOITES, kapt. G.H. Garst.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Rostock. Het Nederlands kofschip HENDRIKA, kapt. W.J. Dewes.
Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE WELVAART, kapt. R.T. Fenenga.
Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARIA, kapt. Koenraad J. Masker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Weile en Friedericia (door de Belt). Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. H.W. Stuit. Adres bij J.C. van Oven en Zn.

Afbeelding
Datum 25 november 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Op morgenmiddag precies ten één uur, zullen aan het postkantoor te Weltevreden, brieven pakketten worden gesloten voor het Nederlands schip (Iopm: bark) JOHANNA MARIA, kapt. J.C.F. Lupcke, naar Rotterdam.
Batavia, 24 november, de postmeester, J. Boshouwer
JC 251143
Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
21 november. Nederlands schip DELFT, kapt. B.J. Muller, vertrokken van Rotterdam de 2e augustus met één passagier.
22 november. Nederlands schip OOST INDIEN, kapt. E. Engelenburg, vertrokken van Amsterdam de 11e augustus met vier passagiers.
23 november. Nederlands schip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, vertrokken van Amsterdam de 11e augustus; dito bark ISIS, kapt. J.F.P.A. Abbema, vertrokken van Helvoetsluis de 9e augustus.

Afbeelding
Datum 15 mei 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 14 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende schepen, als:
Voor Amsterdam: de NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart; VERONICA, kapt. D. Grim; PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans; GEERTRUIDA, kapt. G. Blom; JAN PIETERSZ. KOEN, kapt. B. van der Plas; de VRIENDEN, kapt. D. Herderschee; JAVAAN, kapt. P. Dekker; HEPPENS, kapt. H. de Boer; JAVAAN, kapt. G. Eylers; JOHANNA, kapt. J.H. Schippers; OOST INDIEN, kapt. J. Engelenburg; SIRIUS, kapt. H. Mulder; OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, van Dordrecht.
Voor Rotterdam: de HENDRIKA, kapt. J. Admiraal; TERNATE, kapt. S. van de Koppel; KOLONEL KOOPMAN, kapt. H.G. Pott; JONGE JAN, kapt. B.A. Tange; VRIENDSCHAP, kapt. F.W.E. Schuchard; MADURA, kapt. P. Nap; SOURABAIJA, kapt. F. Poodts; THÉRÉSIA, kapt. M.A. Smits; WELTEVREDEN, kapt. J.A. Bangma.
Voor Dordrecht: DELTA, kapt. G. Cranz.

Afbeelding
Datum 20 mei 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Amsterdam ligt in lading naar Batavia, om op 31 mei te vertrekken, het fregatschip OSIRIS, kapt. J.H. Hazewinkel, hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers, en voerende een bekwaam scheepsdokter. Adres bij de cargadoors d’Arnaud en Comp., te Amsterdam, of bij de kapitein aan boord.

Afbeelding
Datum 17 september 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 september. De 12e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark JOHANNES MARINUS, kapt. J. van Delft, vertrokken van Rotterdam de 31e mei, en dito schip GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H. Ruijsch, vertrokken van dito de 22e mei.
De 14e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark SIRIUS, kapt. H. Mulder, vertrokken van Amsterdam de 31e mei, de dito dito SUMATRA, kapt. H. Veltman, met een passagier, vertrokken van Calcutta de 4e augustus, het dito schip VRIENDSCHAP, kapt. F.W.E. Schuchere, met een aantal passagiers, waaronder zich bevond de heer P. Landberg en familie, vertrokken van Rotterdam de 11e juni, en de dito bark PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, vertrokken van Amsterdam de 3e juni. (opm: P. Landberg, oud-gezagvoerder, vestigde zich te Batavia om daar een scheepsagentschap, cargadoorsbedrijf en rederij te vestigen)
De 15e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark TERNATE, kapt. S. van de Koppel, met een passagiers, vertrokken van Rotterdam de 1e juni, de dito dito HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser, met drie passagiers, vertrokken van Rotterdam de 29e mei, de dito dito JONGE JAN, kapt. R.A. Tange, van Rotterdam vertrokken de 7e juni, het dito schip OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge, van Amsterdam vertrokken de 11e juni, het dito schip HENDRIKA, kapt. J. Admiraal, met een aantal passagiers, vertrokken van Rotterdam de 11e juni, het dito dito WILLEM DE EERSTE, kapt. H. Poppen, vertrokken van Rotterdam de 10e juni, het dito dito PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, vertrokken van Rotterdam de 21e juni, het dito dito PIETER CORNELISZOON HOOFT, kapt. D.H. de Boer, vertrokken van Rotterdam de 26e mei, het dito dito HENDRIK JAN, kapt. P. Wap, vertrokken van Rotterdam de 22e mei, het dito dito JOHANNA CORNELIA, kapt. M. Kaleshoek, vertrokken van Rotterdam de 10e juni, het dito dito THERESIA, kapt. M.A. Smits, vertrokken van Rotterdam de 27e mei, het dito dito DRIE VRIENDEN, kapt. G.H. Ruhaak, vertrokken van Rotterdam de 15e juni, het dito dito MENADO, kapt. R.J. Rijken, met enige passagiers, vertrokken van Rotterdam de 25e mei, het dito dito DELTA, kapt. G. Crans, vertrokken van Ddrdrecht de 28e mei, het dito dito JOHANNA, kapt. J.H. Schipper, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 30 mei, het dito dito NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, vertrokken van Amsterdam de 31e mei, het dito dito GEERTRUIDA, kapt. G. Blom, vertrokken van Amsterdam de 3e juni, het dito dito STAD UTRECHT, kapt. F.P.IJ. Jaski, met een passagier en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 22e mei, en het dito dito MINERVA, kapt. J.A. van Boven, vertrokken van Middelburg de 22e mei.

Afbeelding
Datum 02 maart 1847
Krant DC - Dordtsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende schepen:
Voor Amsterdam: de schepen CASTOR, AERT VAN NES, SUSANNA CHRISTINA, AMBARAWA, JOHANNA, NEHALENNIA, AGNETA, DILIGENCE, JACOBA MAURINA, PASSAROEANG.
Voor Rotterdam: NEERLANDS KONING, SARA LIJDIA, GERARDUS JACOBUS, JAN DANIEL, JAVA PACKET, ADMIRAAL GOBIUS, BATAVIA.
Voor Dordrecht: OSIRIS.
Voor Middelburg: PAULINE.

Afbeelding
Datum 13 april 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Schuyten te Dordrecht, zal op zaterdag 24 april 1847, ’s voormiddags 11 ure, in het Koffijhuis, bij J. Zahn, te Dordrecht, in het openbaar, bij veiling en afslag, verkopen, de volgende scheepsaandelen:
- 1/24 aandeel in het te Dordrecht gebouwde barkschip CLARA ANNA MARIA, groot 156 lasten, kapt. P.J. Bakema; thans te Whampoa op reis naar de Nederlanden.
- 1/72 aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip BROEDERTROUW, groot 449 lasten, kapt. N.H. Brouwer; thans op reis naar Batavia en voor de terugreis bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
- 1/144 aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip OSIRIS, groot 530 lasten, kapt. G.J. Stam de Jonge; thans op reis naar Batavia met een transport troepen, en voor de terugreis ook bevracht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
Nadere onderrichting te kantore van voornoemde notaris.

Afbeelding
Datum 26 april 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van scheepsaandelen te Dordrecht, 24 april 1847:
- één/vierentwintigste aandeel in het te Dordrecht gebouwde barkschip CLARA ANNA MARIA, groot volgens meetbrief 156 lasten, gevoerd door kapt. P.J. Bakema, met deszelfs inventaris en toebehoren, thans van Whampoa op reis naar de Nederlanden. In trekgeld NLG 1500, daarenboven NLG 10. Verkocht.
- één/twee-en-zeventigste aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip BROEDERTROUW, groot volgens meetbrief 449 lasten, gevoerd wordende door kapt. N.H. Brouwer, met deszelfs inventaris en toebehoren, thans op reis naar Batavia en voor de terugreis bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij. In trekgeld NLG 1275, daarenboven NLG 35. Verkocht.
- één/honderdvier-en-veertigste aandeel in het te Dordrecht gebouwde fregatschip OSIRIS, groot volgens meetbrief 530 lasten, gevoerd wordende door kapt. G.J. Stam de Jonge, met deszelfs inventaris en toebehoren, thans op reis naar Batavia met troepen, en voor de terugreis ook bevracht door de Nederlandsche Handel Maatschappij. In trekgeld NLG 850, daarenboven NLG (opm: niet ingevuld). Verkocht.

Afbeelding
Datum 27 april 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

De op zaterdag ll. geveilde scheepsaandelen zijn verkocht, te weten:
1/24 aandeel in het barkschip CLARA ANNA MARIA, groot 156 lasten, gevoerd door kapt. P.J. Bakema, door H.H. van der Sande, voor NLG 2.010,-.
1/72 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, groot 449 lasten, gevoerd door kapt. N.H. Brouwer, door H. Mauritz, voor NLG 1.310,-.
1/144 aandeel in het fregatschip OSIRIS, groot 530 lasten, gevoerd door kapt. G.J. Stam de Jonge, door H. Vriesendorp, voor NLG 855,-.

Afbeelding
Datum 10 juli 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 juli. De 4e juli is hier aangekomen de Nederlandse bark MARGARETHA IDA, kapt. D.H. Kramer, met twee passagiers, de 26e maart vertrokken van Rotterdam.
De 5e juli is hier aangekomen de dito bark CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. H.Hagers, de 7e maart vertrokken van Rotterdam.
De 6e juli zijn hier aangekomen het dito schip OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge, met vijf passagiers en 150 militairen, de 23e maart vertrokken van Amsterdam, het dito schip PASOEROEAN, kapt. C.C.B. Fulbrun, met een passagier, de 22e maart vertrokken van Amsterdam, en de dito bark SIRIUS, kapt. A. Mulder, de 10e juli vertrokken van Amsterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen de dito bark PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, d.d. 10e maart vertrokken van Amsterdam, de dito bark DRIE VRIENDEN, kapt. G.H. Ruhaak, de 14e maart vertrokken van Corunna (opm: La Coruña in Noord-Spanje), en de dito bark VICE-ADMIRAAL GOBIUS, kapt. H.J. Bonn, de 22e maart vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen het dito schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, de 22e maart vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 01 februari 1848
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 27 januari. Het Nederlandse schip OSIRIS, kapt. Stam de Jonge, van Batavia naar Amsterdam, alhier heden binnengelopen, heeft de kluiverboom en enige stengen verloren.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 7 augustus. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 28 schepen, als:
Voor Amsterdam: DOROTHEA, kapt. H. Visser; WILHELMINA ARNOLDA, kapt. J.L. Mulder; DIONIJSIA CATHARINA, kapt. P. Arendspoot; AMBARAWA, kapt. P.E. Karst; STAD UTRECHT, kapt. F.P.J. Jaski; AERDT VAN NES,k kapt. J. Noback; SUMATRA, kapt. K.L. Swart; WALVISCH, kapt. Th. Schut; STRAAT BALI, kapt. G. Mulder; PHLIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duijn; CASTOR, kapt. J.J.C. Noodt; ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. J. Wigman; NEERLANDS INDIË, kapt. Delclisur; MARCO BOZZARIS, kapt. P. de Boer.
Voor Rotterdam: LOUISE, kapt. J.T. Verschuur; GÉRARDINA, kapt. M.J. Witsch; GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H. Ruijsch; EDOUARD, kapt. J.M. de Winter; ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener; NEERLANDS KONING, kapt. J.F. Klomp; KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuijl; VRIENDSCHAP, kapt. F.W.S. Schuchard; JACOBA HELENA, kapt. L. van Haften; FORMOSA, kapt. H. Reiniersen; SOURABAIJA, kapt. A.M. Swarts.
Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge; DELTA, kapt. G. Crans.
Voor Middelburg: MECURIUS, kapt. W. Veeneman.

Afbeelding
Datum 16 december 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 december. Gisteren zijn hier aangekomen het Nederlandse schip OSIRIS, kapt. G.J. Stam de Jonge, de 5e september vertrokken van Dordrecht, het dito schip KENAU HASSELAAR, kapt. P.S. Schuil, de 4e september vertrokken van Rotterdam, het dito schip EDOUARD, kapt. J.M. de Winter, met een passagier, de 30e augustus vertrokken van Rotterdam, en het dito schip AMBARAWA, kapt. P.E. Karst, met enige passagiers, de 1e september vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip SUMATRA, kapt. K.L. Swart, de 1e september vertrokken van Amsterdam, het dito schip ADMIRAAL DE RUITER, kapt. J. Wigman, de 1e september vertrokken van Amsterdam, het dito schip DIONYSIA CATHARINA, kapt. P. Arenspoot, de 12e augustus vertrokken van Amsterdam, het dito schip GERARDUS JACOBUS, kapt. H.B.C.H. Ruijsch, de 31e augustus vertrokken van Rotterdam, en de dito bark JEANNETTE CORNELIA, kapt. P.K. Veldman, de 5e september vertrokken van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de volgende 20 schepen, als:
Voor Rotterdam: JACATRA, kapt. Buys Jz, GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. Parlevliet Jz, JACOBA HELENA, kapt. Pfeil, LAURENS KOSTER, kapt. Kleve, JONGE JAN, kapt. ? MENADO, kapt. Rijken, MARIA MAGDALENA, kapt. Popken, SIRENE, kapt. Zwart, en EUGENIE, kapt. Bargman.
Voor Amsterdam: PHILIPS VAN MARNIX, kapt. Van Duyn, DIONYSIA CATHARINA, kapt. Arenspoot, CASTOR, kapt. Noodt, MARCO BOZZARIS, kapt. De Boer Czn, SUSANNA CHRISTINA, kapt. Corbière, CORNELIA EN HENRIETTE, kapt. Gollards, en JAVA, kapt. Tuk.
Voor Schiedam: OSIRIS (van Dordrecht), kapt. Stam de Jonge.
Voor Middelburg: ELIZABETH EN JOHANNA, kapt. Ballot, MERCURIUS, kapt. Veeneman, en SCHOUWEN, kapt. Kraan.

Afbeelding
Datum 10 december 1850
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. Heden ontving ik de treurige tijding, dat mijn echtgenoot, G.J. Stam de Jonge, gezagvoerder op het fregatschip OSIRIS, op zijn reis van New York naar Batavia, de 4de november is overleden.
Dordrecht, 7 december 1850, G.J. Beusekamp, Wed. G.J. Stam de Jonge.

Afbeelding
Datum 23 januari 1851
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare verkoping, ten overstaan van de notaris Van Dorsser, bij veiling op woensdag 5 februari 1851, en bij afslag op woensdag 12 februari, beiden ’s voormiddags 11 ½ ure, in het Koffijhuis van Zahn, te Dordrecht, van scheepsaandelen:
- 1/288 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, met inventaris.
- 1/144 aandeel in het fregatschip DELTA, met inventaris.
- 1/144 aandeel in het fregatschip OSIRIS, met inventaris.
- Vier aandelen in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, ieder groot NLG 400,- no. 115, 301, 492 en 501.
- 1/24 aandeel in het barkschip ANNA, met inventaris.

Afbeelding
Datum 08 februari 1851
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoping van scheepsaandelen, ten overstaan van de notaris Van Dorsser, op woensdag 12 februari 1851, ’s voormiddags 11½ ure, in het Koffijhuis van Zahn, te Dordrecht:
- 1/288 In het fregatschip BROEDERTROUW
- 1/144 In het fregatschip DELTA.
- 1/144 In het fregatschip OSIRIS.
- Zes aandelen in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij.
- 1/24 in het barkschip ANNA.

Afbeelding
Datum 13 februari 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van scheepsaandelen in het Nederlandsche Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht, op woensdag de 12e februari 1851:
- Een 288ste aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. J. G. Kunst, strijkgeld NLG.5, in veiling NLG 315; in slag NLG 10 daarboven. Koper de heer H. Boet.
- Een 144ste aandeel in het fregatschip DELTA, kapt. G. Crans, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 655, in beslag afgelopen. Koper de heer H. Vriesendorp.
- Een 144ste aandeel in het fregatschip OSIRIS, kapt. P.Y. Jobs, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 760, in slag NLG 10, daar boven. Koper de heer S. Zadoks.
- Een aandeel in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 500, in slag afgelopen. Koper de heer H. Backer.
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 485, in slag afgelopen. Koper de heer J.N. Pieren
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 465, in slag afgelopen. Koper de heer Dicke Jr.
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 465, in slag afgelopen. Koper de heer Dicke Sr.
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 460, in slag afgelopen. Koper de heer J.N. Pieren
- Een dito dito, strijkgeld NLG 5, in veiling NLG 455, in slag afgelopen. Koper de heer A. Bemold.
- Een 24ste aandeel in het barkschip ANNA, kapt. W. M. Cramer, strijkgeld NLG 20, in veiling NLG 2.425, in slag NLG 475, daar boven. Koper de heer Quak.
- Een 24ste aandeel in het barkschip ANNA, kapt. W. H. Cramer, strijkgeld NLG 20, in veiling
NLG 2.600, in slag NLG130, daar boven. Koper de heer H. Vriesendorp.

Afbeelding
Datum 21 november 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van scheeps-aandelen, in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht op vrijdag 19 december:
- 1/144 aandeel in het fregatschip OSIRIS, kapt. G. Crans; in veiling NLG 595, in
slag daarboven NLG 45;
- 1/144 aandeel in dito, in veiling NLG 605, in slag daarboven NLG 45;
- 1/144 aandeel in dito, in veiling NLG 645, in slag daarboven NLG 55;
- 1/144 aandeel in het fregatschip DELTA, kapt. J.G. Kunst; in veiling NLG 605, in slag daarboven NLG 25;
- 1/144 aandeel in dito, in veiling NLG 640, in slag afgelopen;
- 1/144 aandeel in dito, in veiling NLG 635, in slag daarboven NLG 5;
- 1/30 aandeel in het fregatschip STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, in veiling NLG 1835, in slag daarboven NLG 5;
- 1/60 aandeel in het barkschip DE ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge; in veiling NLG 950, in slag afgelopen;
- 1/24 aandeel in het barkschip ANNA, kapt. W.H. Cramer; in veiling NLG 2.320, in slag afgelopen.
- Een aandeel in de Dordrechtsche Scheepsreederij, groot in kapitaal NLG 400; in veiling NLG 470, in slag afgelopen.
- Drie aandelen in dito, groot in kapitaal NLG 400; in veiling ieder NLG 460, in slag NLG 5.
De trekgelden waren 1 pct. voor alle aandelen.

Afbeelding
Datum 02 december 1851
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare Verkoping bij opbod en afslag, op vrijdag 19 december 1851, des voormiddags te half 12 ure, in het Koffijhuis bij J. Zahn, te Dordrecht, ten overstaan van de aldaar residerende notaris H. Schuyten, van:
- 1/30 aandeel in het fregatschip de STAD DORDRECHT, groot 426 lasten, kapt. J. van Nassau; in juli 1851 in zee gezeild naar Batavia, en door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht voor de terugreis.
- 1/60 aandeel in het barkschip de ZWIJGER, groot 329 lasten, kapt. J.H. Mugge; in juli 1851 in zee gezeild naar Batavia, en door de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht voor de terugreis.
- 3/144 aandelen in het fregatschip OSIRIS, groot 508 lasten, kapt. G. Crans; thans liggende te Dordrecht.
- 3/144 aandelen in het fregatschip DELTA, groot 496 lasten, kapt. J.G. Kunst; thans liggende te Dordrecht.4 aandelen in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, ieder groot NLG 400,-.
Nadere onderrichting is te bekomen ten kantore van voornoemde notaris.

Afbeelding
Datum 25 januari 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 12 schepen, als:
Voor Amsterdam: DIONYSIA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski.
Voor Rotterdam: DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. B.J.D. Drent; INDIA, kapt. …; JACATRA, kapt. Th. Buys Jz.; JAN VAN GALEN, kapt. P.H. de Boer; JONGE JAN, kapt. …; LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve; MARIA ADRIANA, kapt. S. van der Held.
Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G. Crans; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel.
Voor Schiedam: LOOPUYT, kapt. C.C. Boumeester; SOOLOO, kapt. M. Korteland.

Afbeelding
Datum 02 februari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn in de loop der maand januari bevracht geworden de volgende schepen, als:
Voor Rotterdam: DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. J. Krol; INDIA, kapt. R.J. Rijken; JACATRA, kapt. Th. Ruijs Jz; JAN VAN GALEN, kapt. P.H. de Boer; JONGE JAN, kapt. W. van Hoogenstraten; LAURENS KOSTER, kapt. D.R. Kleve; MARIA ADRIANA, Kapt. S. van der Held; HENDRIKA, kapt. P. Admiraal; MAPPA, kapt. J. Muller.
Voor Amsterdam: DIONYSIA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski; OOST INDIA PACKET, kapt. B. Bakker Gz; GRAAF DIRK III, kapt A.J. van Nouhuis (van Dordrecht),’s HERTOGENBOSCH, kapt. E.J. v.d. Braak (van dito); BIESBOSCH, kapt. M. van Rijn van Alkemade (van dito); CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. G. Groeneveld; ALIDA WILLEMINA, kapt. G.E. Doornbos; CORNELIS HOUTMAN, kapt. J.H. Rolman (*); ZWALUW, kapt. H.D. Visser (*). Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G. Crans; TAGAL, kapt. J.F.H. Göbel.
Voor Schiedam: LOOPUYT, kapt. C.C. Bouwmeester; SOOLO, kapt. M. Korteland.
Voor Middelburg: SCHOUWEN, kapt. H.A.W. van Reede.
NB. Uitgezonderd de beide met (*) getekende, hebben wij reeds van tijd tot tijd de bevrachtingen van bovenstaande schepen medegedeeld.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1853
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare Verkoping, bij opbod en afslag, op vrijdag 19 augustus 1853, des voormiddags te half 12 ure, te Dordrecht, in het Koffijhuis van J. Zahn, ten overstaan van de notaris H. Schuyten, van:
- 1/60 aandeel in het barkschip de ZWIJGER, groot 329 lasten, gevoerd wordende door kapt. J.H. Mugge.
- 3/144 aandelen in het fregatschip OSIRIS, groot 508 lasten, gevoerd wordende door kapt. G. Crans.
- 6/144 aandelen in het fregatschip DELTA, groot 496 lasten, gevoerd wordende door kapt. J.G. Kunst.
- 6/144 aandelen in het fregatschip BROEDERTROUW, groot 449 lasten; gevoerd wordende door kapt. A.J.B. Hordijk.
De aandelen in de drie laatstgenoemde schepen zullen worden verkocht per 1/144 aandeel.
Nadere onderrichting is te bekomen ten kantore van voornoemde notaris Schuyten.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 16 augustus. Men deelt ons het volgende schrijven mede, gedagtekend Soerabaya de 19e juni. Het schip OSIRIS, kapt. Crans, telt onder zijn lading machinerieën, bestemd voor 4 suikerfabrieken in de residentie Passaroean. Reikhalzend werden die machinerieën verwacht; daar de fabrikanten er dit jaar, volgens gouvernementscontract, mee moeten werken. Genoemd schip is nu reeds 2 maanden in Indië en nog niet ter bestemde plaatse gearriveerd. Het houdt zich op met het lossen van enige lijnwaden, terwijl men niet geheel zonder bezorgdheid is, dat sommige delen der machinerieën in ongereedheid zijn gekomen, tot welker herstel weder geruime tijd moet verlopen.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van scheepsaandelen, in het Nederlandsch Koffijhuis, van J. Zahn, te Dordrecht, op vrijdag 19 augustus:
1/60 Aandeel in het barkschip DE ZWIJGER, gevoerd door kapt. J.H. Mugge, in veiling NLG 875, in slag daarboven NLG 45.
1/144 Aandeel in het fregatschip OSIRIS, kapt. G. Crans, in veiling NLG 630, in slag daarboven NLG 50.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 680, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 680, in slag daarboven NLG 5.
1/144 Aandeel in het fregatschip DELTA, kapt. J.G. Kunst, in veiling NLG 640, in slag daarboven NLG 10.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 650, in slag daarboven NLG 5.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 655, in slag afgelopen.
1/144 aandeel in het fregatschip BROEDERTROUW, kapt. A.J.B. Hordijk, in veiling NLG 530, in slag daarboven NLG 5.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag daarboven NLG 10.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
1/144 Dito dito, in veiling NLG 535, in slag afgelopen.
De trekgelden waren per aandeel één percent.

Afbeelding
Datum 27 juli 1854
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 26 juli. Eergisteren avond is op het fregatschip OSIRIS, kapt. Crans, liggende op de rede van Hellevoetsluis een matroos uit de ra gevallen en nog diezelfde avond in het hospitaal overleden.

Afbeelding
Datum 31 maart 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 32 schepen, als:
Voor Rotterdam: LOUIS, kapt. P.A. Hövig; VAN OLDENBARNEVELD, kapt. A. Meyboom; GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. F. Parlevliet; ABEL TASMAN, kapt. J. Hensing; CERES, kapt. T. Mammes; JOHANNA MARIA, kapt. M.A. Overgaauw; AMERICA, kapt. J.F. Meermans; EUGENIE, kapt. E.J. Bargman; RIDDERKERK, kapt. H. Pesant; PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich; ALMONDE, kapt. H.G. Surie.
Voor Amsterdam: ELIZA HENRIETTE, kapt. J.F. Detering; PHOEBUS, kapt. C.F. Beck; GEBROEDERS, kapt. B.G. Flik; POLLUX, kapt. J. Kooy; HENRIETTE, kapt. J. van Loenen; ALBATROS, kapt. K.P. Haasnoot; DIONYSIA CATHARINA, kapt. H.J. de Boer; VIJF GEBROEDERS, kapt. P. Dekker; JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter; AMPHITRITE, kapt. D. Grim; DE ZWAAN, kapt. H.F. Zeijlstra; STAD LEYDEN, kapt. C.C. Ruige; VRIJE HANDEL, kapt. D. van Ketwich; NIEUW HOLLAND, kapt. L. Tuk; ZAANSTROOM, kapt. D. Hofker; MATHILDA, kapt. B. van Olst; STAATSRAAD VAN DER HOUVEN, kapt. F. Heijmeriks.
Voor Dordrecht: OSIRIS, kapt. G.C. Crans; KOSMOPOLIET, kapt. J. Bouten.
Voor Middelburg: ONDERNEMING, kapt. J. Johansen.
Voor Schiedam: BERNHARD HERTOG VAN SAXEN WEIMAR, kapt. P.H. Hazewinkel (van Dordrecht).

Afbeelding
Datum 02 juli 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 mei. Scheepsvrachten. Van de in ons vorig bericht vermelde schepen TWEE GEBROEDERS en NEDERLAND is de eerste door de factorij in de bevrachting opgenomen, terwijl de laatste, zo ook de HENRIETTE CORNELIA voor de Japanse reis zijn bevracht. De CHINA bedong NLG 97 voor suiker, alhier en te Indramajoe te laden, en MERCATOR NLG 97,50 voor suiker, te Soerabaija te laden, beiden naar Amsterdam. De VIJF GEBROEDERS en RESIDENT VAN SON zijn door de factorij bevracht tot NLG 95. terwijl nog onbestemd zijn de JAN DE WITT, BANTAM, OSIRIS, ZEELAND en ZAANSTROOM, maar welke alle nog naar de kust moeten om te lossen. De CATHARINA wordt voor eigen rekening beladen.

Afbeelding
Datum 03 juli 1855
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 mei. Vrachten wederom iets beter, door de Factorij NLG 95,- en particulier NLG 97,- en 97½ besteed. De schepen JAN DE WIT, ZEELAND en ZAANSTROOM liggen nog onbevracht.
De OSIRIS moet repareren en de PRINS HENDRIK (opm: zie NRC 040755) wordt of is afgekeurd. De Bremer brik CANOPUS is gecharterd voor Melbourne tot GBP 5,- dooréén. Voor de reis naar Japan zijn dit jaar twee schepen, de NEDERLAND en HENRIETTE CORNELIA, door het gouvernement genomen.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 juni. Scheepsvrachten. Van de hier aanwezige schepen vielen de volgende in de jongste bevrachting van de Nedelrandsche Handel-Maatschappij: OSIRIS, ZAANSTROOM, ECHO, STAATSRAAD VAN DER HOUWEN en MATHILDA. Door de factorij werden alhier op gelijke conditiën nog genomen ZEELAND en JEANNETTE, en à NLG 105 voor koffij te Padang te laden de BANTAM (opm: brik). Naar Rotterdam werd bevracht ROBERTUS HENDRICUS à NLG 100 voor suiker en koffij hier te laden. Naar Amsterdam hier en op de kust te laden bedong de GENERAAL BARON VAN GEEN NLG 100 voor suiker en tabak, NLG 90 voor rijst en NLG 120 voor arak en lichte goederen, en de CLIO NLG 100 voor suiker en NLG 87,50 voor tabak. De JAN DE WIT is nog bezig op de kust te lossen. De SARA ALIDA MARIA wacht de volgende mail af. De DANKBAARHEID vertrok ter verdere ontlossing naar Singapore.

Afbeelding
Datum 19 januari 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Schuyten is voornemens, om op vrijdag 1 februari 1856, des voormiddags te half 12 ure, te Dordrecht, in het koffijhuis van Zahn, bij opbod en afslag, te verkopen:
- 1/60 aandeel in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, groot 260 lasten, kapt. T.K. Veldman.
- 1/30 aandeel in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip BIESBOSCH, groot 504 lasten, kapt. J.H. Mugge.
- 1/144 aandeel in de vermoedelijke baten van het vergane fregatschip DELTA.
- 1/30 aandeel in het Pekel-A gebouwde kofschip HINDERIKA, groot 76 lasten, kapt. R.R. Huisman.
- 1/32 aandeel in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast barkschip TIMOR, groot 238 lasten, kapt. F. Agema.
- 2/64 aandelen in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, groot 589 lasten, kapt. J. Koning, welke in 2 gedeelten, elk van 1/64 aandeel, zullen worden geveild.
- 6/144 aandelen in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip OSIRIS, groot 511 lasten, kapt. G. Crans.
- 6/144 aandelen in het te Dordrecht gebouwde, gekoperd en kopervast fregatschip BROEDERTROUW, groot 428 lasten, kapt. A.J.B. Hordijk; - zullende de aandelen in de 2 laatstgenoemd schepen worden geveild in gedeelten, elk van 1/44 aandeel.
Alles breder bij biljetten omschreven; terwijl nadere onderrichting mede te bekomen is bij de heer D.W. Hordijk, procureur te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 02 februari 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Dordrecht, 1 februari. De heden in het koffijhuis van J. Zahn, ten overstaan van de Notaris H. Schuyten, gehouden veiling van scheepsaandelen, is afgelopen als volgt:
- 1/60 barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. Veldman, NLG 650,-, aan de heren Gerrit van Hoogstraten en Zoon.
- 1/30 fregatschip BIESBOSCH, kapt. Mugge NLG 1.350,-aan idem.
- 1/144 in de vermoedelijke baten van het vergane schip DELTA, NLG 55,-, aan de heer A.C. van Wageningen.
- 1/30 kofschip HINDERIKA, kapt. Huisman, NLG 195,-, aan de heer G. Mauritz.
- 1/32 barkschip TIMOR, kapt. Agema, NLG 625,- aan de heer H. Vliegenthart
- 1/64 fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. Koning, NLG 590,-, aan de heren Gebrs. Blussé.
- 1/64 dito dito, NLG 600,-, aan idem.
- 6/144 fregatschip BROEDERTROUW, kapt. Hordijk, NLG 450,- per 1/144, opgehouden.
- 5/144 fregatschip OSIRIS, kapt. Crans, NLG 625,-, per 1/144, opgehouden.
- 1/144 dito dito, NLG 620,- aan de heer Coenraad van Andel.
- 1/30 fregatschip CORNELIS GIPS, kapt. De Haan, NLG 3.300,-, aan de heer A.F. Giesse.
- een aandeel in de Maatschappij der Dordrechtsche Scheepsreederij, groot NLG 400,- - NLG 485,-, aan de heer A.F. Giesse.

Afbeelding
Datum 13 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 28 schepen, als:
Voor Rotterdam: PRINSES SOPHIA, kapt. B. Spaanderman; MACASSAR, kapt. H. van der Meiden; JOHANNUS MARINUS, kapt. J. Verburgh; AUSTRALIE, kapt. J.C. Harten; COPERNICUS, kapt. L. Visser; TWEE GEZUSTERS, kapt. J.J. de Wilde; BENGALEN, kapt. T. Keus; ALCOR, kapt. F.J. van Oppen; PIETER SCHOENMAKERS, kapt. J.J. van Varelen.
Voor Amsterdam: ANNA PAULOWNA, kapt. W. Bek Wzn; VIER GEBROEDERS, kapt. P.J. Haken; AMBARAWA, kapt. J. Buikes; REMBRANDT VAN RHIJN, kapt. J.H. van Wijngaarden; JAVAAN, kapt. H. Munnik; STAATSRAAD BAUD, kapt. T. de Jong; PHOEBUS, kapt. C.F. Beck; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. P. Haagsma; SARA ALIDA MARIA, kapt. H.A. Tekelenburg; MARIA ADOLFINA, kapt. W.C. Brandligt; MARIA JACOBA, kapt. S.F. Lammerts en ARY SCHEFFER, kapt. J.G. Kunst, beiden van Dordrecht; BANTAM, kapt. B.G. van den Bolck en SOOLO, kapt. P.C. v.d. Meulen, beiden van Schiedam.
Voor Dordrecht: PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. D.L. Immink; IDA WILHELMINA, kapt. B.P. van Wijland.
Voor Middelburg: SUSANNA EN ELISABETH, kapt. C. Ouwehand; OSIRIS, kapt. G. Crans van Dordrecht.
Voor Schiedam: WILLEM I, kapt. F.J. Niedfeld.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 augustus. De 24e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip OSIRIS, kapt. W.H. Cramer, de 21e mei vertrokken van Brouwershaven, de dito bark SENIOR, kapt. K.L. Swart, de 30e mei vertrokken van Amsterdam, en het dito schip S. VAN HEEL, kapt. A. van der Waal, de 22e mei vertrokken van Rotterdam.
Gisteren os hier aangekomen de dito bark GENERAAL BARON VAN GEEN, kapt. G. Rotgans, van Amsterdam
Heden zijn hier aangekomen de dito bark VIER GEBROEDERS, kapt. T.J. Haken, de 8e mei vertrokken van Amsterdam, en de dito bark JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. N.N., van Liverpool.

Afbeelding
Datum 27 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 december 1857. Scheepsvrachten. Sedert onze laatste berichten hebben de vrachten noemenswaardige fluctuatiën ondergaan, doch geloven wij niet, dat zij zich op de tegenwoordige hoogte zullen kunnen souteneren (oom: handhaven), daar men voor een lange tijd een goed getal particuliere bodems uit Singapore, China en Europa verwacht. Heden hebben wij de volgende bevrachtingen mede te delen:
Naar Nederland de Nederlandse schepen JOHANNES LODEWIJK à NLG 82,50 voor suiker in kranjangs (opm: gevlochten mand van bamboe als verpakking voor suiker), NLG 75 voor rijst en suiker in zakken en NLG 90 voor huiden, hier voor Rotterdam te laden; LOUIS à NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor rijst en koffij hier en te Samarang naar Amsterdam; PALEMBANG à NLG 80 voor suiker en NLG 75 voor rijst, hier naar Rotterdam; STAD LEIJDEN à NLG 80 voor suiker, NLG 75 voor rijst en NLG 90 voor arak (opm: rijstbrandewijn) en huiden, hier en te Soerabaija naar Amsterdam; CATHARINA MARIA à NLG 80 voor suiker in kranjangs, NLG 75 voor rijst of suiker in zakken, NLG 85 voor lichte goederen en NLG 90 voor arak, hier, te Tagal en te Samarang naar Amsterdam; WAALSTROOM à NLG 80 voor rijst en NLG 90 voor koffij en lichte goederen, te Padang naar Amsterdam te laden.
Na het afsluiten dezer transacties nam de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij in eens de Nederlandse schepen COMMERCIE COMPAGNIE naar Middelburg; ANNA DIGNA, WILLEM DE CLERCK en DRIE VRIENDEN naar Amsterdam en eindelijk MAASSTROOM naar Schiedam à NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor koffij, op de kust te laden. Naar vreemde havens Nederlands HOLLANDS TROUW à GBP 3.10 voor rijst en GBP 4 voor arak en kurkuma (opm: ook geelwortel, bevordert de spijsvertering), hier naar Bremen; Nederlands WILHELMINA krijgt NLG 12.000 voor een reis naar China via Makassar (opm: Ujung Pandang), Nederlandse JOAN MELCHIOR KEMPER, OSIRIS en HONIGBY waren in Europa bevracht. De twee laatstgenoemde schepen nemen huiden en arak à NLG 95 en NLG 105 als bijlading op de kust naar Amsterdam.
Voor rederij rekening laadt Nederlands AUSTRALIE naar Rotterdam; dit schip neemt een partijtje suiker als bijlading à NLG 90.
Disponibel zijn Nederlandse schepen KONING WILLEM III, MARIA ELISE, MARIA ADRIANA en GELDERLAND.

Afbeelding
Datum 01 april 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in het Nederlandsch Koffijhuis van J. Zahn te Dordrecht op dinsdag 30 maart:
- 1/64 Aandeel in het fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 110; opgehouden voor NLG 300.
- 1/64 Dito dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 110; verkocht voor NLG 120.
- 1/64 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 120; verkocht voor NLG 125.
- 1/30 Aandeel in het fregatschip BIESBOSCH, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 840, verkocht voor NLG 1030.
- 1/144 Aandeel in het fregatschip OSIRIS, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 475 en daarvoor afgelopen.
- 1/144 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 475, verkocht voor NLG 480.
- 1/30 Aandeel in het barkschip JEANNETTE EN CORNELIA, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 800, opgehouden voor NLG 1300.
- 1/30 Aandeel in het barkschip HELLEVOETSLUIS, trekgeld NLG 10, in veiling voor NLG 1925, opgehouden voor NLG 2000.
- 1/30 Aandeel in het barkschip CORNELIS GIPS, niet geveild.
- 1/60 Dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling NLG 1040, opgehouden voor NLG 1100.
- 1/100 Aandeel in het barkschip JAN SCHOUTEN, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 750, opgehouden voor NLG 800.
- Zes aandelen in het stoomschroefschoenerschip STAD DORDRECHT zijn niet verkocht.
- Een aandeel in de Dordrechtsche Scheepsreederij, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 375 en daardoor afgelopen.
- Een dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 340, verkocht voor NLG 350.
- Een dito, dito, trekgeld NLG 5, in veiling voor NLG 350 en daarvoor afgelopen.

Afbeelding
Datum 26 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Newcastle-on-Tyne, 23 november. Als een voorbeeld van spoedige expeditie kan het volgende vermeld worden. Het Nederlandse fregatschip OSIRIS, kapt. W.H. Cramer, klaarde te Newcastle-on-Tyne in de 13e november en, na 340 ton ballast gelost en 900 ton steenkolen ingenomen te hebben, vertrok het 9 dagen later, de 22e november, naar Soerabaya met een diepgang van 20 voeten.

Afbeelding
Datum 16 april 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 32 schepen:
Voor Rotterdam: REIJERWAARD, kapt. L.W. E. Bruigom; KAREL AUGUST, kapt. A. Huyzer; MAARTEN VAN ROSSEM, kapt. B.F. Rijken; HENDRIKA, kapt. U.H. Bonn; KAAP HOORN, kapt. L.J. Dik; JOHANNA MARIA (opm: J.R. Veder), kapt. L.J. Wilhelmie; BENGALEN, kapt. H.F. Planter; NEERLANDS KONINGIN, kapt. G. Geerling.
Voor Amsterdam: ARGO, kapt. B.J. Scherpbier; ZEENIMPH, kapt. I.W.J. Witsen Elias; KOOPHANDEL, kapt. S. de Vries; WILHELMINA LUCIA, kapt. G. Poolman; BARON VAN HARDENBROEK, kapt. H.C.A. Henny; HENRIËTTE MARIA, kapt. N.D. de Boer; MINISTER VAN HALL, kapt. O. de Haas; VAN GALEN, kapt. J.R. Smit; JOAN MELCHIOR KEMPER, kapt. J.K, Salm; AMALIA AUGUSTA, kapt. H.A. van Marle; DILIGENCE, kapt. L. Smit; REINHARDT, kapt. J.W. Berkelbach van de Sprenckel; WILHELMINA, kapt. D. van Dale; JOHANNES CHRISTIAAN, kapt. C van Heemstede Obelt, WILHELMINA ELISA, kapt. M. Pribee; KOOPHANDEL, kapt. L. Crevecoeur, van Rotterdam; OSIRIS, kapt. W.H. Cramer, van Dordt.
Voor Dordrecht: BOMMELERWAARD, kapt. F.H. A. Loos; ARY SCHEFFER, kapt. J.G. Kunst; KEMANGLEN, kapt. J.W. Möller.
Voor Schiedam: GENERAAL MICHIELS, kapt. P.G. Visser.
Voor Middelburg: TAGAL, kapt. J.F. H. Göbel; MINISTER PAHUD, kapt. F. Kievit; PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. D.L. Immink.

Afbeelding
Datum 12 juli 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 24 mei. Vrachten. Het getal disponibele schepen is steeds aanzienlijk, en met weinig vooruitzicht van verbetering in vrachtprijzen. In de laatste dagen zijn de volgende transacties gesloten.
De NICOT, MARIA VERONICA en ARGO laden voor eigen rekening.
STAD MIDDELBURG, NLG 40 per last voor suiker, en NLG 50 voor licht goed alhier; en NLG 42,50 voor koffij en andere goederen te Padang, naar Rotterdam. ACADIA NLG 32 voor suiker en tabak, en NLG 30 voor koffij, te Soerabaija te laden voor Amsterdam.
De SMALLWOOD (Amerikaans) van 400 ton, en PRINSES SOPHIA (Nederlands) 607 ton, werden op vendutie verkocht; de eerste voor NLG 7.100, en de laatste voor NLG 5.010 buiten inventarissen.
De ESPERANZA (Hamburg) en de Engelse stomer LEICHARDT zijn te koop.
De volgende schepen zijn steeds disponibel: Ned. WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, ARY SCHEFFER, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, WILHELMINA, COMM. DES KONINGS V.D. HEIM, AMALIA AUGUSTA, JACQUELINE EN ELISE, DRIE VRIENDEN, LAMINA ELISABETH, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, BARON VAN HARDENBROEK, FOP SMIT, JAN VAN BRAKEL, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, BOMMELERWAARD, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, KAREL AUGUST, MARIA ADOLPHINE, JANNETJE, ELECTRA, SUZANNE EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, VAN GALEN, JOHANNA CATHARINA, ST.MICHAEL, LOUISA RULOFFINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA, WILHELMINA LUCIA, CHRISTINA HELENA, FERDINANDINA EMMA, DOROTHEA HENRIETTE, MINISTER VAN HALL, CHERIBON, WILLEM III, CORNELIA EN HENRIETTE, GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, REINHARDT, TAGAL, SAMUEL HENDRICUS, OSIRIS, MINISTER PAHUD.
De WELVAART, JOHANNA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, CANTON, VIJF GEBROEDERS, ZEEPLOEG, BULGERSTEYN, DRIE GEBROEDERS en IJSSEL zijn nog kustreizende.

Afbeelding
Datum 01 augustus 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. In vrachten is sedert onze laatste berichten geen verbetering gekomen. MARIA VERONICA, NICOL en ARGO laden voor eigen rekening; STAD MIDDELBURG bekwam NLG 40 voor een klein partijtje suiker en NLG 50 voor lichte goederen hier en NLG 42½ voor koffij en andere goederen te Padang te laden naar Rotterdam; ACADIA NLG 32 voor suiker en tabak en NLG 30 voor koffij, te Soerabaja te laden naar Amsterdam; LAMINA ELIZABETH NLG 35 voor suiker en thee naar Amsterdam; SUSANNA laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en arak tot NLG 45 naar Rotterdam; ook de FERDINANDINA EMMA, MINISTER PAHUD en FOP SMIT laden voor Nederland.
De DRIE VRIENDEN werd door het gouvernement gecharterd voor transport van troepen naar Bandjermassin tot 30 c. per last per dag.
De volgende schepen doen kustreizen: WELVAART, JACOBA EN LOUISA, VALPARAISO, ZEENIMPH, JAN SCHOUTEN, FERDINAND EN LOUIS, DERKINA TITIA, ZAANSTROOM, CANTON, JACOBA CORNELIA CLASINA, JEANNETTE EN AGATHA, CORNELIA EN GEERTRUIDA, CAROLINA, VIJF GEBROEDERS, ZEEPLOEG, BULGERSTEIJN, DRIE GEBROEDERS, LOUIZA ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFIENA), MARIA ADOLPHINE, BOMMELERWAARD, REINHARDT, KAREL AUGUST, CHRISTIANA HELENA en JAN VAN BRAKEL.
De PRINCES SOPHIA (607 ton), werd zonder inventaris verkocht voor NLG 5.010; SMALLWOOD (Amerikaans) (400 ton), bracht NLG 7.100 op; de Engelse stoomboot LEICHARDT werd door het gouvernement gekocht voor GBP 7.000.
ESPERANZA (Hamburg), ARGO (Zweeds) en het Engelse stoomschip BURRA BURRA zijn te koop aangeboden.
De nu nog disponibele schepen zijn: WILLEM DE EERSTE, GEBROEDERS HOUTMAN, BIESBOSCH, AEGIDIA EN PAULINA, JOHANNES HENDRIKUS FERDINAND, COMMISSARIS DES KONINGS VAN DER HEIM, JACQUELINE EN ELISE, ADMIRAAL TROMP, JULIE CLAIRE, E.W. VAN DAM VAN ISSELT, PHOEBUS, PHILIPS VAN MARNIX, ALIDA MARIA, JANNETJE, ELECTRA, SUSANNA EN ELISABETH, LOUIS MEIJER, NOORDBRABANT, ST. MICHAEL, JOHANNA CATHARINA, PRINS MAURITS, ELISABETH EN ANTOINETTA, DOROTHEA HENRIETTE, CHERIBON, WILLEM III, CORNELIA HENRIETTE, GRAAF VAN HEIDEN REINESTEIN, SAMUEL HENRICUS, OSIRIS en VRIENDENTROUW.

Afbeelding
Datum 31 oktober 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaija, 27 augustus. Het op de 24e dezer van hier via Panaroekan naar Nederland vertrekkende schip OSIRIS, kapt. W.H. Cramer, is heden uit zee teruggekomen. Het schip is met een loods aan boord op de Oostbank buiten de bakens aan de grond geraakt en heeft daar zodanig gestoten, dat de gezagvoerder het nodig oordeelde terug te keren en zal waarschijnlijk moeten lossen om nagezien te worden (opm: zie JB 021159).

Afbeelding
Datum 02 november 1859
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Uit Madura ontvangen wij het volgende bericht. Het Nederlandse koopvaardijschip (opm: fregat) OSIRIS, gezagvoerder W.H. Cramer, is op de 7e oktober nabij het eiland Manok, ten noorden van Raäs, gestrand (opm: zie ook NRC 311059). Op het vernemen van dat ongeluk zijn terstond praauwen en kruisboten afgezonden en is mededeling gedaan van een en ander aan de resident van Soerabaija.
De kruisboten en praauwen schijnen, door stroom en wind verhinderd, het schip niet te hebben kunnen bereiken, en zijn onverrichter zake teruggekeerd. De laatste berichten luidden, dat het schip zou verlaten worden, zijnde er geen tijding van het verlies van mensenlevens ingekomen. De grote afstand tussen Sumanap en de plaats, alwaar het ongeluk heeft plaats gevonden, geven weinig hoop, dat er veel van de lading zal kunnen gered worden. (opm: zie volgend bericht en NRC 290160)

JB 021159
Advertentie. Op een nader te bepalen dag zal door ondergetekenden voor rekening van belanghebbenden op publieke vendutie worden verkocht het gestrande schip OSIRIS zoals het is liggende of niet liggende op de klippen van het eiland Manok, benoorden Poeloe Raäs, met de eventueel nog inhebbende lading die bestaan heeft uit circa 8.000 picols koffij en 9000 picols suiker, waarvan volgens opgave is geborgen circa 2.500 picols koffij, en 700 picols suiker.
Soerabaija, 21 oktober 1859, Schimmelpenninck & Co
(opm: volgens later bericht vond de verkoping plaats op 18 november 1859)

Afbeelding
Datum 16 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 24 oktober. Het Nederlandse schip OSIRIS, kapt. Kramer (opm: fregat, kapt. W.H. Cramer), van Panaroekan met een lading koffie en suiker voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij naar Dordrecht bestemd, is op de kust van Madura gestrand (opm: 10 oktober, zie ook JB 021159) en wrak geworden. Van de lading zijn 2.800 balen koffij en 200 kranjangs suiker geborgen.

Afbeelding
Datum 20 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 17 december. De geborgen 2.800 balen koffij en 200 kranjangs suiker uit het schip OSIRIS, kapt. Cramer, in de Straat Sapoedie gestrand, reeds vroeger gemeld, werden met de geborgen inventaris te Sumanap overgeladen in het schip JAVA. De OSIRIS zou met het overige gedeelte van de lading totaal weg zijn.

Afbeelding
Datum 29 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 7 november. Aangaande het verongelukken van het Nederlandse schip OSIRIS, vernemen wij, dat, nadat het op de 5e oktober, des morgens ten 7 ure op een in Straat Raaos gelegen rif gestoten had, het gelukt is een klein gedeelte van de lading, ongeveer 3.000 picols koffie, ca. 200 kanassers suiker en een groot gedeelte van de scheeps-inventaris, in praauwtjes over te schepen en te Sapoedi en Raaos te bergen. Onmiddellijk na het stoten zag men de loze- en een gedeelte der vaste kiel boven water drijven en ontdekte men 4 voet water in het ruim. Alle pogingen om het schip van de klif vrij te krijgen waren vruchteloos. Daar het water in het schip steeds klom, was men op de 14e oktober, toen het reeds 4 voet hoog in het tussendeks stond, verplicht de bodem te verlaten. De gisting van de suiker deelde zodanige bedwelmende eigenschappen aan de dampkring mee, dat de equipage niet meer in staat was om meerdere lading te ontruimen en men, zowel bij de gezagvoerder als bij de overige schepelingen, verschijnselen van onmacht heeft waargenomen. Het wrak met de nog inhebbende lading zal op een nader te bepalen dag publiek verkocht worden.

Afbeelding
Datum 29 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 8 december 1859. Vrachten, Nederlandse vlag.
Naar Nederland werden opgenomen door de Factorij: de THETIS à NLG 60 voor suiker en NLG 50 voor thee, te Cheribon (opm: Cirebon), en de NEDERLAND EN ORANJE tot NLG 60 voor suiker en NLG 55 voor koffij op de kust te laden;
en door particulieren: de LOUISE ROELOFFINE (opm: LOUISE ROELOFFINA, ook LOUISE ROELOFFIENA) à NLG 57,50 voor suiker en NLG 52,50 voor koffij, de CORNELIA EN GEERTRUIDA à NLG 60 voor suiker en rijst, beide op de kust te laden, de ZUID BEVELAND à NLG 57,50 voor suiker en NLG 52,50 voor koffij, alhier en NLG 52,50 voor rijst op de kust in te nemen, de ECONOMIST à NLG 50 voor rijst, NLG 55 voor suiker en NLG 70 voor arak alhier te laden, de POSTILLON à NLG 60 voor Japanse was en NLG 70 voor huiden, alhier en op de kust in te nemen, de ELISABETH à NLG 60 voor suiker en huiden, de JACOBA à NLG 55 voor suiker en NLG 50 voor rijst, en de ECLIPSE à NLG 45 voor suiker op de kust te laden; de VIER GEZUSTERS, SOERABAIJA, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB hebben naar Nederland aangelegd. De STAD SCHIEDAM accepteerde NLG 18 per koyang zout voor een kustreis.
Het Nederlands schip CORTGENE laadt voor rederij rekening. De Nederlandse STAD ASSEN laadt te Soerabaija naar Cowes voor orders, naar Engeland à GBP 2.15 per ton, naar het continent à GBP 3 of naar Stockholm à GBP 3.5/-.
Te koop zijn: Hamburgs schip HERSCHEL en de Engelse stoomboot SHANDON.
Het wrak met de nog inhebbende lading van het in Straat Sapoedi (opm: Selat Sapudi) gestrande schip OSIRIS (opm: zie o.a. JB 021159), is op 18 passato (opm: november 1859) te Soerabaija in veiling verkocht voor NLG 270.
Disponibel zijn de Nederlandse schepen WELVAART, HUGO GROTIUS, JAN PIETERSZOON KOEN, CHERIBON, JAN VAN BRAKEL, CHRISTINA HELENA, JOHANNES LODEWIJK, DILIGENTIA, PAUL JOHAN en GRAAF VAN HEIJDEN REINESTEIN.
De DERKINA TITIA, DRIE GEBROEDERS, YSSEL, HELMERS en HENRIETTE maken kustreizen.

Afbeelding