Inloggen
GEERTRUIDA - ID 13362


Kroniekberichten

Datum 07 juni 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapitein Abbema, van Batavia naar Dordrecht, te Brouwershaven binnen, rapporteert de 28e mei op de hoogte van de Hindert gezien te hebben het schip GEERTRUIDA, kapt. Tunteler, van Rotterdam naar Liverpool.
GRC 070642
Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
Den 25 mei. DE JONGE KLAAS (Schiermonnikoog), kapt. Schaap, van Danzig n. Amsterdam; VROUW JANTINA (Groningen), kapt. Blouw, van Danzig naar Groningen.
Den 26 mei. JACOBA MARIA (Schiedam), kapt. Cramer, van Danzig naar Rotterdam;
ENGBERDINA (Veendam), kapt. Bossinga, van Danzig naar Zwolle; MARGARETHA (Veendam), kapt. Hazewinkel, van Danzig naar Amsterdam; VRIENDSCHAP (Wildervank), kapt. Meijer, van Danzig naar Zwolle.
Den 28 mei. JOSINE WILHELMINA (Harlingen), kapt. Regoort, v. Koningsbergen n. A’dam.
Den 29 mei. PRUDENTIA (Veendam), kapt. De Vrede, van Rotterdam naar Danzig; AGATHA (Pekela), kapt. Schuur, van Drontheim naar de Oostzee; FLORA (Vlaardingen), kapt. Don, van Vlaardingen naar Stettin.
Den 30 mei. JOHANNA (Veendam), kapt. Douwes, van Memel naar Amsterdam; AMICITIA (Groningen), kapt. Benes, van Rotterdam naar Stettin; ELSINA CATRIENA (Winschoten), kapt. Ruibing, van Amsterdam naar Danzig; GEZIENA (Wildervank), kapt. Bekkering, van Amsterdam naar Stettin; NIJVERHEID (Veendam), kapt. Hoveling, van Amsterdam naar Petersburg; HENDRIK (Harlingen), kapt. Keun van Harlingen naar Danzig; HARMONIE (Pekela), kapt. Drent, van Hamburg naar St. Petersburg; HENDRIKA (Groningen), kapt. Gust, van Rotterdam naar St. Petersburg.
Den 31 mei. RENSINA (Sappemeer), kapt. Mulder, van Amsterdam naar Stettin; BOUWINA (Pekela), kapt. Bieze, van Amsterdam naar Danzig; HENDERIKA (Pekela), kapt. De Groot, van Schiedam naar de Oostzee; NEDERLANDEN (Harlingen), kapt. Jonker, van Drontheim naar de Oostzee; ANNA MARIA CATHARINA (Groningen), kapt. Kleininga, van Zierikzee naar de Oostzee; HARMINA (Veendam), kapt. Brouwer, van Groningen naar de Oostzee;
ALEGONDA (Pekela), kapt. Brons, van Delfzijl naar Danzig; CATHARINA ELSINA (Pekela), kapt. Schuring, van Amsterdam naar Danzig; HENDERIKA ELISABETH (Lemmer), kapt. Helmers, van Amsterdam naar Stettin; STAD EN LANDE (Woudsend), kapt. Helmers, van Harlingen naar Memel; MAGRIETHA (Veendam), kapt. Vegter, van Rotterdam naar Koningsbergen; DE JONGE LUCAS (Zuidbroek), kapt. Dood, van Bayonne naar Kopenhagen; JANKE HOOITES (Schiermonnikoog), kapt. Carst, van Duinkerken naar Kopenhagen; ALIDA JANTINA (Pekela), kapt. Klasen, van Rotterdam naar Stettin; ANNA MARIA (Amsterdam), kapt. Sprik, van Liverpool naar Nerva; VROUW JOHANNA (Veendam), kapt. Flik, van Amsterdam naar Libau.

Afbeelding
Datum 14 december 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 december. Aan de Willemsluis alhier liggen ingevrozen de navolgende schepen: SARA JOHANNA, kapt. Sweijs, van Batavia, CORNELIA EN HENRIËTTE, kapt. Gollards, van dito, PLANCIUS, kapt. Rotgans, van Tjilatjap, FOSCA HELENA, kapt. Post, van New York, HENDRIKA MARGARETHA, kapt. Glim, van Bordeaux, GEERTRUIDA, kapt. Tunteler, van Lissabon, J.H. GRAAF VAN RECHTEREN, kapt. Hoeksma, van St. Petersburg, KAREN MARGARETHA, kapt. Lange, van Fredrikstad, en FREDERIKSTAD, kapt. Busch, van Osterrisoer.
De stoomboot FRISO, van Harlingen, laatst van Enkhuizen, naar Amsterdam, is, wegens ijs op de Zuiderzee, te Muiden binnengelopen en aldaar ingevrozen.

Afbeelding
Datum 16 januari 1852
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Londen, 10 januari. Volgens door de onderzeese telegraaf ontvangen bericht heeft het Nederlands kofschip GEERTRUIDA, kapt. R.R. Tunteler, op de reis van Amsterdam naar Lissabon, de 5e dezer, 6 passagiers en 19 man der equipage van de verbrande Engelse stoomboot AMAZON te Brest aan de wal gebracht (opm: zie PGC 130152). Hieromtrent zijn nader meer uitvoerige berichten ontvangen, waaruit blijkt, dat die passagiers en manschappen zich in twee boten geborgen hadden, de ene van welk het Nederlandsch galjootschip GEERTRUIDA, kapt. Tunteler, zondagavond te zes uren, en de andere maandagmorgen ten zeven uren bereikte, waar de schipbreukelingen met de meeste menslievendheid opgenomen en verpleegd werden, terwijl de kapitein zijn voorgenomen koers veranderde, om hen in de naastbijgelegen haven te brengen. De aanblik der ongelukkigen was hartverscheurend, want behalve al de akeligheden, waaraan zij bij het in brand geraken der stoomboot waren blootgesteld geweest, hebben zij geen tijd gehad om iets, zelfs van hun klederen, te redden, en velen van hen waren dus bijna naakt aan het onstuimige weder op zee blootgesteld.

Afbeelding
Datum 20 februari 1852
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 19 februari. Naar men verneemt, heeft de Britse regering een beloning toegekend aan de Nederlandse gezagvoerder van het kofschip GEERTRUIDA, kapt. Tunteler, wegens zijn menslievende en edelmoedige handelwijze, betoond in het opnemen van een 25-tal personen, afkomstig van de Engelse, op zee verbrande stoomboot AMAZON. Hare Maj. de Koningin van Engeland heeft genoemde kapitein een gouden medaille met een inscriptie, vermeldende zijn menslievende daad, geschonken.

Afbeelding
Datum 21 februari 1852
Krant DC - Dordtsche Courant

Naar men uit de Engelse dagbladen verneemt, heeft kapt. R.R. Tunteler, voerende het Nederland galjootschip GEERTRUIDA, die enige passagiers en schepelingen van de op zee verbrande Britse poststoomboot AMAZON menslievend aan boord genomen, verpleegd en in Frankrijk aan land gebracht heeft, deswege van Hare Britse Majesteit een gouden eerpenning, van de Britse admiraliteit een verrekijker en van de poststoomboot-maatschappij, waaraan het verbrande vaartuig toebehoorde, een som van 50 pond sterling ontvangen.

Afbeelding
Datum 26 mei 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 25 mei. Bij het Departement van Buitenlandse Zaken zijn, door tussenkomst van het Britse gezantschap bij het Nederlandse hof, ontvangen, teneinde aan de belanghebbenden te worden uitgereikt, twee gouden medailles en twee kijkers, welke door de Britse regering zijn toegekend aan Roelf Remmerts Tunteler, kapitein van het schip GEERTRUIDA, en aan Sjoert Pieters Gruppelaar, kapitein en eigenaar van het schoener-kofschip HILLICHIENA, ter zake van hun menslievend gedrag bij gelegenheid van het in zee verbranden van het Engelse stoomschip AMAZON.

Afbeelding
Datum 11 september 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Directeuren der hier ter stede gevestigde Zuid-Hollandsche Maatschappij, tot Redding der Schipbreukelingen, hebben in hun vergadering van heden besloten, te doen uitreiken: de grote zilveren medaille en loffelijk getuigschrift, als:
aan R.R. Tunteler, voerende het Nederlandse kofschip GEERTRUIDA, te huis behorende te Zuidbroek, als hebbende op de 4e januari ll. in de Baai van Biscaye, een gedeelte der passagiers en equipage, tezamen vijfentwintig personen, die zich reeds in twee boten bevonden, van de verbrande Engelse stoomboot AMAZON, gered, en hen in hun deerniswaardige toestand allermenslievendst verpleegd en te Brest aan wal gebracht. (opm zie o.a. NRC 260552)
Aan C.T. van Assendelft de Coningh, voerende het Nederlandse barkschip JOAN, hier ter stede te huis behorende, als hebbende op zijn reis van Cheribon naar Batavia, de laatste februari l.l, de equipage van het op de Boompjes Eilanden gestrande Deense brikschip THORWALDSEN, gevoerd door kapt. Lasner, komende van Batavia en bestemd naar Samarang, gered, hen met alle mogelijke zeemanshartelijkheid bejegend en veilig te Batavia aan wal gebracht. (opm: zie o.a. NRC 170552)
Aan W. van der Hoeven, gevoerd hebbende het Nederlandse brikschip ST. GEORGE DE LA MINA, hier ter stede te huis behorende, voor zijn grote diensten met gevaren gepaard, de 27e mei ll. bewezen, in het redden der equipage van de op de Goudkust nabij Cape Coast Castle gestrande en totaal verbrijzelde Nederlandse schoener GOUVERNEUR VAN DER EB, gevoerd door kapt. J. Klok, en insgelijks hier ter stede te huis behorende. (opm: zie NRC 190852)

Afbeelding
Datum 25 januari 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Oude Pekela, 19 januari. Hedenavond was de vergadering van het alhier gevestigde Zeemanscollege buitengewoon belangrijk door de plechtige uitreiking van een paar eervolle geschenken aan onze plaatsgenoot R. Tunteler, gezagvoerder van het kofschip GEERTRUIDA. Men zal zich herinneren, dat nu een jaar geleden in de dagbladen is vermeld geworden het verbranden van het Engelsche stoomschip AMAZON, alsmede de redding van een gedeelte van de passagiers en het scheepsvolk, die in een paar boten het brandende schip ontvlucht waren. Na dat deze schipbreukelingen reeds anderhalven dag, zonder enige verkwikking, een weinig buiten het Engelse Kanaal hadden omgedreven, werd het volk van de ene boot des avonds van de 4e januari 1852, en dat der andere boot, te zamen een getal van 26 personen uitmakende, de morgen daaraanvolgende, door kapt. R. Tunteler ontdekt, menslievend opgenomen, liefderijk verkwikt en verzorgd, en vervolgens te Brest binnengebracht. Kapt. Tunteler kreeg voor deze daad van verplichte menslievendheid een belangrijke vertraging in zijn reis naar Lissabon, dewijl hij te Brest vier weken moest wachten, eer hij, door de ongustige wind hierin belemmerd, weder in zee kon steken. Voor deze daad van menslievendheid had al dadelijk de stoombootmaatschappij te Southampton, aan welke de AMAZON behoorde, aan kapt. Tunteler een geschenk van 50 pond sterling vereerd, welk geschenk de heer Wildervank, te Zuidbroek, die voor de helft eigenaar is van het kofschip GEERTRUIDA, edelmoedig aan zijn mede-eigenaar, kapt. Tunteler afstond, welke laatste weder hiervan aan ieder zijner manschappen 10 gulden ten geschenke gaf.
Een der passagiers, de heer Gléné, een vermogend Engelsman, had enige tijd later een prachtige bijbel met een dagelijks gebedenboek, benevens een beschrijving in het Engels van het ongeluk en de redding der schipbreukelingen van de AMAZON, aan zijn redder vereerd. Hedenavond werd nog een fraaie zilveren verrekijker van de Lords der Admiraliteit en een zware gouden medaille van het Britse Gouvernement aan de waardige man uitgereikt. De heer burgemeester T. Borgesius, oprichter en medelid van het Collegie alhier, bij wie deze geschenken ter uitreiking waren ingezonden, kweet zich in een bijzonder aanpassende aanspraak van deze aangename taak, terwijl een buitengewoon talrijke vergadering, versierd door een aanzienlijke vrouwenschaar, en veraangenaamd door het uitspreken van gepaste bijdragen, het genoegen van deze avond vermeerderde. Want, ofschoon kapt. Tunteler vermeent door deze redding niets meer dán zijn plicht te hebben gedaan, en voorzeker ieder rechtschapen zeeman in een gelijk geval hetzelfde zoude doen, is het toch aangenaam voor het welgestelde hart, zich in de herinnering ener welgelukte redding van ongelukkigen, en in de blijken der dankbaarheid van een edelmoedig volk, te mogen verheugen. Dankbaar toch hebben de Engelsen zich in deze jegens kapt. Tunteler gedragen, daar ook de uitgebreide Lloydcompagnie hem een dankbrief heeft gezonden met de belofte, dat in welke gevallen hij ook moge komen de Compagnie hem altijd de behulpzame hand der erkentelijkheid zal bieden.
(opm: zie ook PGC 130152 en PGC 160152)

Afbeelding
Datum 11 januari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 10 januari. De schepen, welke door de vorst verhinderd zijn hun respectievelijke reizen te vervolgen, zijn: HENDRIKA, kapt. T.H. Plukker; RICHARD COWLE, kapt. B.A. Kalf; FRANZISKA, kapt. C. Hamann; FENNECHINA, kapt. L.H. Puister; AGNARIUS, kapt. G.D. Douwes; CATHARINA TYPKENS, kapt. G.M. Menkema; CHARLOTTE, kapt. A.P. Ronning; ANNA, kapt. P.A. Kleinenberg; AMALIA, kapt. J.P. Alroe; VICTOR, kapt. J.C. Bergstrom; ARGO, kapt. H. Lenger, allen naar Schiedam. WILLEM III, kapt. C. v.d. Burg; BERNARDUS, kapt. B.M. Olthaus; ANDREAS, kapt. E.W. Haggblum; PHOENIX, kapt. J. Bolwien; JOY’S, kapt. R. Shapman; BRANCH, kapt. D. Galloway; GEZINA, kapt. J.G. Postema; JOHANNA ELISABETH, kapt. W.J. Bakker; HARMONIE, kapt. H.J. Zegelken; JONGE JAN, kapt. A. Hoogstraten; MARIA ADRIANA, kapt. C. Ouwehand; MARIE JEANNETTE, kapt. R.H. Barrels; RUDOLF, kapt. M.A. Walison; DUPING, kapt. J. Warboys; ALPHA, kapt. A.J. Zijl; ROTTERDAM, kapt. R. Mercer; PORT DUNDAS, kapt. H. McLaren; JOHANNES HERMANUS, kapt. J.E. Boekhout; SCHOONDERLOO, kapt. J.M. Marmelstein; l’ÉTÉ, kapt. J.G. Radenack; MARACAIBO, kapt. C. Ouwehand; HERMANUS, kapt. J.H. Hazewinkel; PICTURA, kapt. R.J. Scholten; PANTALON, kapt. M. Remmers, allen naar Rotterdam. FRONS DEACK, kapt. J.T. Borg; ADRIANA, kapt. J. Stoorvogel; GEERTRUIDA, kapt. J.R. Tunteler; IDA BERENDINA, kapt. J.L. Hensema; JEANNE AGATHA, kapt. T. Jager, allen naar Dordrecht. JONGE JACOBUS, kapt. P. van Rijn; DE MAAS, kapt. G.C. Bagges; THETIS, kapt. W. de Zeeuw Bagges, allen naar Vlaardingen. EENDRAGT, kapt. J.D. Douwes, naar Dantzig (opm: Gdansk). ARDINA, kapt. T. v.d. Borden, zonder bestemming.

Afbeelding
Datum 13 december 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 9 december. Gisteren is alhier binnengekomen het schip ALBERTINA, kapt. Pott, van Hartlepool naar Schiedam, als bijlegger, lek en met meer andere schade.

Afbeelding
Datum 05 januari 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 2 januari. De 16e december jl. lagen nog te Frederikstad, de schepen: JONGE JACOB, kapt. Herman; MARIA , kapt. Meinsma; AALTJE, kapt. Hoedemaker; DOLPHIJN, kapt. Helmers; MERCURIUS, kapt. De Boer; HARLINGEN, kapt. Hannema en MERCURIUS, kapt. Oldenburger, zie ons bericht van 19 en 25 december jl. Het ook hier te huis behorend kofschip ALBERTINA, kapt. Pot, lag de 20e december jl. nog te Osterisoer.

Afbeelding
Datum 03 oktober 1865
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Verkoop bij gerechtelijke uitwinning.
Op dinsdag 24 oktober 1865, des voormiddags te tien uur, zal ter terechtzitting van de Arrondissement Rechtbank te Leeuwarden, in het Paleis van Justitie aldaar, ten verzoeken van de firma Duinker & Goedkoop, scheepsagenten te Helder, en ten laste van Lammert Hendriks Pott, schipper, wonende te Oude Pekela, en van Pieter H. Pott, schipper, wonende te Harlingen, bij gerechtelijke uitwinning, aan de meestbiedende of hoogst afmijnende, worden verkocht het Nederlands kofschip, vroeger GEERTRUIDA, thans ALBERTINA genaamd, thans liggende te Harlingen in de Noorderhaven bij de Raadhuisbrug, volgens meetbrief van 24 maart 1858 geijkt op 107 ton of 56 last, met deszelfs toe- en aanbehoren, laatstelijk bevaren door voornoemde Pieter H. Pott en toebehorende aan voornoemde Lammert H. Pott, zo en in dier voege als het een en ander is in beslag genomen bij proces verbaal van de deurwaarder Thomas Beitsma van 13 april 1865, bij de ondergetekende ter inzage liggende, en overigens breder bij biljetten omschreven.
De veil condities liggen ter inzage te Leeuwarden ter griffie van voormelde rechtbank en ten kantore van de ondergetekende, procureur te Leeuwarden en te Harlingen ten kantore van Mr. J. Zijlstra, advocaat aldaar en aan de kantoren van de firma Zeilmaker & Co aldaar en van de firma Teves & Co aldaar.
De procureur van de executante, T. van Hettinga Tromp.

Afbeelding
Datum 26 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 24 september. Volgens hier ontvangen telegram uit Frederikstad, zit het schip NOORDSTER, kapt. Schaap, aldaar vol water, doch de equipage is gered. (opm: zie MB en NRC van 021067)

Afbeelding
Datum 02 oktober 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 14 augustus. Het schip H. LIDUINA, werd te Soerabaja in veiling voor NLG 10.000 verkocht; de invertaris bracht NLG 5.340 op.
MB 021067
Advertentie. Op vrijdag de 11e oktober a.s. des voormiddags ten 10 ure, zal in opdracht van consul Thiis voor alle geïnteresseerde marktpartijen een openbare veiling worden gehouden, welke zal plaatsvinden bij het Havenkantoor van Frederikstad, van het in de nabijheid van Torgauten, bij de westelijke ingang van Frederikstad liggende scheepswrak van de Nederlandse kof NOORDSTER, draagvermogen ca. 42 commercielasten, met bezaanmast, boegspriet en roer. De voorwaarden van de veiling kunnen worden opgevraagd, waartoe belangstellenden worden uitgenodigd.
Scheepvaartkantoor Tune, 28 september 1867, I.C. Blom

Afbeelding