Inloggen
RABENHAUPT - ID 13343


Kroniekberichten

Datum 26 november 1839
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Groningen, 25 november. Woensdag 27 dezer zal, indien de stand van het water dit gedoogt, van de werf van de scheepsbouwmeester H.J. Limborgh, van stapel worden gelaten het barkschip RABENHAUPT, groot ongeveer 300 Javalasten, zullende worden gevoerd door de scheepskapitein T.D. Sikkens en bestemd voor de vaart op Oost-Indië. Het is zeer te wensen, dat deze tak van industrie bij voortduring de zo nodige ondersteuning moge vinden, temeer daar de resultaten, welke men daarvan tot op heden gehad heeft, niets te wensen overlaten.

Afbeelding
Datum 17 juli 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 16 juli. Het vierde, op de werf van de scheepsbouwmeester H.J. Limborgh te dezer stede gebouwde en geheel gekoperd barkschip, RABENHAUPT, groot ongeveer 300 Javalasten, is eergisteren van hier naar de Zoltkamp (opm: Zoutkamp) vertrokken, om zo spoedig doenlijk van daar onder het bestuur van kapt. T.D. Sikkens, naar Java te stevenen.
Er wordt thans op dezelfde werf druk gewerkt aan de voltooiing van een vijfde barkschip voor dezelfde bestemming, hetwelk nog in dit jaar van stapel zal lopen, en grotendeels voor rekening van dezelfde rederij, als waarvoor het gemelde barkschip RABENHAUPT is gebouwd, wordt uitgerust. De deelneming in de rederij voor de vaart op de Oost-Indië neemt hier derhalve gaande weg toe, en, naar men verneemt, laten de resultaten van dezelve tot dus verre niets te wensen over.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Voor passagiers naar Batavia. De 20e augustus zal te Zoutkamp tot vertrek gereed liggen het nieuw gebouwd, gekoperd tweedeks barkschip RABENHAUPT, gevoerd wordende door kapt. T.D. Sickens. Passagiers of families van deze gelegenheid voor de overtocht naar Java wensende gebruik te maken, worden verzocht zich te adresseren bij de cargadoors Kranenborg & Zonen te Amsterdam. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 28 augustus 1840
Krant ZP - Zeepost

Het schip RABENHAUPT (opm: eerste reis van de bark), kapt. T.D. Sikkens, van Groningen naar Batavia, de 21e augustus van Zoltkamp vertrokken, is bij Oostmahorn ten anker gekomen.

Afbeelding
Datum 06 januari 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 januari. De 1e januari is alhier aangekomen het Nederlandse schip DOGGERSBANK, kapt. W. Smith, van Rotterdam de 4e oktober, en het dito schip ADMIRAAL DE RUITER, kapt. H.A. Tekelenburg, van Amsterdam de 4e dito. De 2e januari: het dito schip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper, met een passagier, van Amsterdam de 4e dito, het dito schip HUGO GROTIUS, kapt. J. Glazener, van Rotterdam de 11e dito, het dito schip ELIZA, kapt. A.F. Oosterlo, van Amsterdam vertrokken de 31e augustus, dito schip MARY EN HILLEGONDA, kapt. A. Glazener, met enige passagiers, van Rotterdam de 4e oktober, dito schip NEPTUNUS, kapt. W.H. Warnsinck, met een passagier, van Amsterdam de 4e oktober, en dito bark SARA ALIDA MARIA, kapt. C.P. Kuiper, van Hellevoetsluis de 11e dito. De 3e januari: de Nederlandse bark JAVA KOERIER, kapt. B.J. Doornik, van Hellevoetsluis de 4e oktober; dito schip IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. H. Zoetelief, met een passagier, van Amsterdam de 4e dito; dito schip VAN GALEN, kapt. M. Marcussen, met vier passagiers, van Amsterdam de 4e oktober. De 4e januari: het Nederlands schip PETRUS, kapt. A, Stokvliet, van Amsterdam de 4e oktober, dito schip GERTRUDE, kapt. A. Schaap, met acht passagiers, van Rotterdam de 5e dito, Zr.Ms. schoener EGMOND, luit.t.zee 1e kl. W. Steffens, van Texel de 8e dito, en het dito schip RABENHAUPT, kapt. F.D. Sickens, van Groningen de 1e september.

Afbeelding
Datum 22 januari 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens brief van kapt. Sickens, voerende het schip RABENHAUPT, van Groningen naar Batavia, was hij de 27e oktober (opm: 1840) in goede staat zeilende op 11˚ ZB 23˚ WL.

Afbeelding
Datum 11 mei 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

De 4e januari is te Batavia gearriveerd het schip RABENHAUPT, kapt. Sickens, van Groningen.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip RABENHAUPT, kapt. Sickens, van Batavia naar Amsterdam, is de 10e juli bij St. Helena gepraaid.

Afbeelding
Datum 17 september 1841
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip RABENHAUPT, kapt. Sickens, gedestineerd van Batavia naar Amsterdam, was de 25e augustus in goede staat zeilende op de hoogte van de Wester-Eilanden.

Afbeelding
Datum 15 februari 1842
Krant GRC - Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop 1/32e aandeel in het barkschip RABENHAUPT, waarvan boekhouder is de heer Mr. C.M. NAP te Groningen. Nadere inlichtingen te bekomen bij Mr. H.J. Trip, advocaat.

Afbeelding
Datum 18 februari 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Naar Suriname. Het nieuw gebouwde gekoperd tweedeks barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Naar Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip WILHELMINA, kapt. J.N. Klint, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Naar Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip HARMONIE, kapt. Boy Jansen, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Naar Suriname. Het Nederlands gezinkt kofschip MARIA, kapt. S.J. Rotgans Jr.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Naar Suriname. Het gekoperd tweedeks brikschip ASTREA, kapt. J.A. de Lange, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Naar Suriname. Het gekoperd schoenerschip VAN SPEYK, kapt. D. Visser, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Naar Havana. Het gekoperd schoener-kofschip DIANA, kapt. B. Barends.
Adres bij Hoyman en Schuurman en B.J. Hengel.
Naar New York. Het gekoperd brigantynschip FOSKA HELENA, kapt. E.Y. Post.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Jan Corver en Comp.
Naar Genua en Livorno. Het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip RABENHAUPT, kapt. T.D. Sickens. Adres bij Kranenborg en Zonen.
Naar Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Naar Triëst. Het Nederlands kofschip JUFFER EBELS, kapt. H.S. Dethmers.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Naar Bremen. Het Nederlands schip DE VREDE, kapt. W.U. de Jonge.
Adres bij J.C. van Oven.
Naar Bremen. Het Nederlands schip ALIDA GESINA, kapt. J.E. de Jonge.
Adres bij de wed. Jan Salm en Meyer.
Naar Dantzig. Het Nederlands kofschip DE JONGE KLAAS, kapt. E.D. Schaap.
Adres bij de wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Naar Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert. Adres bij Blikman en Co. en de wed. J. Salm en Meyer. Sluit 4 maart.
Naar Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. W.H. Kramer. Adres bij de wed. Jan Salm en Meyer en Blikman en Co. sluit 9 maart.
Petersburg. Het Nederlands kofschip JULIANA LOUISA, kapt. K.L. Spijkman.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Co.
Naar Petersburg. De Nederlandse kof JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer.
Adres bij de wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Naar Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver en Comp.

Afbeelding
Datum 27 september 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens brief van kapt. Sickens, voerende het schip RABENHAUPT, van Genua naar Batavia, in dato de 26e juli, was hij toen in goede staat zeilende op 06˚ ZB 30˚ WL.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 5 oktober. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark ZUID HOLLAND, kapt. O. Lindeman, vertrokken van Rotterdam de 30e juni.
Heden is hier aangekomen de dito bark RABENHAUPT, kapt. F.D. Sickens, vertrokken van Amsterdam de 3e april. (opm: de reis van de RABENHAUPT is uitzonderlijk lang; het schip zal onderweg schade hebben gekregen; wel deed het op de uitreis Genua aan om daar marmer te laden voor Batavia)

Afbeelding
Datum 21 oktober 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip RABENHAUPT, kapt. Sickens, van Genua naar Batavia, is de 7e augustus gepraaid op 20º ZB 25º WL.

Afbeelding
Datum 04 juni 1844
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn de navolgende schepen voor deze maand bevracht, als:
Voor Amsterdam: ZEELAND, PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, GOEDE VERWACHTING, RABENHAUPT, MARIA, IMMAGONDA SARA CLASINA, PETRUS, en BATO van Dordrecht.
Voor Rotterdam: MAAS, JACATRA, DRIE MARIA’S, NEÊRLANDS KONINGIN, AMBOINA, SAMARANG, JOHANN JACOB.
Voor Dordrecht: ANNA van Rotterdam.
Voor Middelburg: MERCURIUS.

Afbeelding
Datum 09 november 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 7 november. De 5e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. S. van der Meij, de 21e juli van Amsterdam vertrokken.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark MARGARETHA, kapt. J.G. Bauer, de 17e luli van Londen vertrokken, het dito schip KOOPHANDEL, kapt. J.G. van der Meij, de 24e juli van Amsterdam vertrokken, en het dito schip RABENHAUPT, kapt. A. de Jonge, met twee passagiers, de 26e juni van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 30 april 1846
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 29 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende schepen, als:
Voor Amsterdam: LUCIPARA’S, kapt. C. Visman; GOEDE VERWACHTING, kapt. F.H. Zeylstra; PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. P. Huidekoper; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. H. Zoetelief; PETRUS, kapt. A. Stokvliet; ZEELAND, kapt. J. Noord; KONING DER NEDERLANDEN, kapt. J.W. Retgers; DOGGERSBANK, kapt. P.J. Kerkhoven; ANNA MARINA HENRIETTE, kapt. H.F. Zeylstra; DOCTRINA EN AMICITIA, kapt. M.W.A. Velerius; CLARA HENRIETTE, kapt. P.H. Willers; AMPHITRITE, kapt. K.J. de Jong; DOROTHEA, kapt. E.D. Dekker; PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. S. Hoekstra; RABENHAUPT, kapt. A.J. de Jonge; STAATSRAAD BAUD, kapt. J.A. Seepe; ADMIRAAL JAN EVERTSEN, kapt. C.P. Kuyper; TRITON, kapt. H. Olie.
Voor Rotterdam: BANCA, kapt. B.C. ten Ham; JOHANNES MARINUS, kapt. J. van Delft Cz.; AMBOINA, kapt. J. Lourens; BEURS VAN ROTTERDAM, kapt. W.C. Veenstra; VLASHANDEL, kapt. P.L. Dupain; INDIA, kapt. D. Charlau; PRINSES SOPHIA, kapt. J.H. Pellenwessel; PROTEUS, kapt. Radijs; PRINS VELDMAARSCHALK, kapt. M. van Velthoven; MAASSTROOM, kapt. H. Schut; MOSAMBIQUE, kapt. T.J.J. Bouman; GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. A. Plokker; ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. H.G. Hinrichs; ROTTERDAM, kapt. P. Vis; KORTENAAR, kapt. B.P. Martens.
Voor Dordrecht: BIESBOSCH, kapt. P.M. Vogelsang; BATO, kapt. P. Sipkes.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman; ONDERNEMING, kapt. J.C. van Heekeren.

Afbeelding
Datum 30 september 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 september. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark VLASHANDEL, kapt. P.L. Dupain, vertrokken van Rotterdam de 4e juni.
Heden zijn hier aangekomen het dito schip ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. H.G. Hinrichs, met een passagier, vertrokken van Hellevoetsluis de 7e juni, het dito schip PROTEUS, kapt. F.D. Radijs, vertrokken van Rotterdam de 31e mei, en het dito schip RABENHAUPT, kapt. A. de Jonge, vertrokken van Amsterdam de 1e juni.

Afbeelding
Datum 27 april 1847
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

St. Helena, 28 februari. Het alhier de 26e februari aangekomen schip RABENHAUPT, van Batavia naar Amsterdam, heeft heden de reis, onder bevel van de tweede stuurman R. Reinders, na nog twee matrozen aangenomen te hebben, voortgezet. De kapt. De Jong, de opperstuurman H. Mentz, en de kok Jeltjes zijn op de reis overleden, terwijl de scheepsjongen C. Warmolts ziek in het hospitaal achtergebleven is.
Een bericht, volgens hetwelk alle officieren aan boord van de RABENHAUPT, zijnde alle Groningers, overleden zouden zijn, heeft hier onder de betrekkingen dier schepelingen veel onrust gebaard en nog is men niet zonder ongerustheid omtrent de aanleidende oorzaak dier sterfte aan boord van het genoemde hier in Groningen gebouwde schip.

Afbeelding
Datum 21 januari 1848
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Mr. B. Haitzema Viëtor, notaris te Winschoten, gedenkt op maandag de 31e januari 1848, des avonds te 6 uren, ten huize van de Weduwe B.E. Brouwer te Nieuwe Pekela, in openlijke veiling te verkopen:
- Een wélbevaren kofschip genoemd de JONGE GERRIT, groot 181 tonnen of ongeveer 130 roggelasten, bevaren door de kapt. Hindrik G. Smit, thans liggende te Harlingen, met complete inventaris. (opm: voor NLG 7.775 gekocht door B. van Loon & Zn in Harlingen; nieuwe naam CONCORDIA, kapt. J.O. Stuit)
- 1/32 aandeel in het barkschip RABENHAUPT, kapt. J. Prange.
- 1/32 in het barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. Borcherts.
- 1/32 in het barkschip HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reijnders.
- 1/32 in het kofschip CONCORDIA, kapt. C.J. Zeeven.
- 3/32 in het kofschip CATHARINA FREDERICA, kapt. H. Duintjer.
- 1/32 in het kofschip de JONGE DIRK, kapt. Westers.
- 1/24 in het kofschip EETINA, kapt. J.J. Mulder.
- 2/24 in het kofschip ALBERDINA EDZINA, kapt. L.J. Naatje.
- 1/28 in het kofschip CHRISTINA, kapt. A.H. Dijkhuis.
De verkoop-conditiën zullen, met de inventaris van het eerste perceel, in tijds ter lezing liggen ten verkoophuize, alsmede ten kantore van de notaris B. Haitzema Viëtor.

Afbeelding
Datum 29 april 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 28 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende 24 schepen:
Voor Amsterdam: WATERLOO, kapt. W.W. van Epen; OUD-ALBLAS, kapt. P. Kley; FLEVO, kapt. S. van der Mey; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; TRITON, kapt. H. Olie; JOHANNA MARIA CHRISTINA, kapt. C.N. Gorter; ADMIRAAL TROMP, kapt. A.A. Herman; OCEAAN, kapt. N.D. de Boer; RABENHAUPT, kapt. J.J. Prange; LUCIA MARIA, kapt. R. Barends; DECIMA, kapt. …(opm: P.J. Feynt); CATHARINA JOHANNA, kapt. …(opm: kapt. J.B. Jaski); ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J.F.P.A. Abbema.
Voor Rotterdam: SAMARANG, kapt. D. Steur; NOVA-ZEMBLA, kapt. L. Heykoop; NEDERWAARD, kapt. M.D. Meijer; JEANNETTE, kapt. S. Halfweg; MAASNYMPH, kapt. A.J. Ihlower; OUD-NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer; DELFT, kapt. B.J. Muller; FACTORY, kapt. A.A. van der Linden; BATAVIER, kapt. H.H. Uil; STAD THIEL, kapt. E.M. Chevalier, (liggende te Dordrecht).
Voor Dordrecht: IDA WILHELMINA, kapt. G.G. Geerling.

Afbeelding
Datum 06 juni 1848
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Volgens schrijven van kapt. Prange, voerende het schip RABENHAUPT, de 20e mei jongstleden van het Nieuwe Diep naar Batavia vertrokken, bevond zich genoemde bodem de 24e dito op de hoogte van Goudstaart; schip en equipage waren in de beste staat.

Afbeelding
Datum 20 september 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 september. de 15e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark KONING WILLEM II, kapt. G. van Eijk Minkman, de 25e mei vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark RABENHAUPT, kapt. J.J. Prange, de 20e mei vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 mei 1850
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 37 schepen, als:
Voor Rotterdam: DRIE MARIA’s, kapt. Verbeek, de MAAS, kapt. Timmermans, NIEUW-LEKKERLAND, kapt. Hofman, VICE-ADMIRAAL GOBIUS, kapt. Zwart, J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. Vonk, CERES, kapt. van Reijn van Alkemade, BORNEO, kapt. Hansen, PADANG, kapt. Van der Linden, BROEDERTROUW (van Dordrecht), kapt. Kunst, IDA WILLEMINA (van Dordrecht), kapt. Rotgans, VIER GEBROEDERS, kapt. Noltée, EMILIE, kapt. Marker, GOUVERNEUR-GENERAAL ROCHUSSEN, kapt. nog onbekend, NOORD, kapt. Pott en JEANNETTE EN CORNELIA (van Dordrecht), kapt. Veltman.
Voor Amsterdam: STRAAT SUNDA, kapt. Zeylstra, WATERLOO, kapt. Van Epen, JOHANNA, kapt. Schippers, LOUISA MARIA, kapt. Herderschee, GENERAAL LIST, kapt. Sandman, ELISABETH EN ANTOINETTA, kapt. Besier, WILLEM BARENDZ, kapt. Landzaat, JACOB ROGGEVEEN, kapt. Rolff, JAVAAN, kapt. Dekker, SIRIUS, kapt. Mulder, CATHARINA JOHANNA, kapt. Jaski, RABENHAUPT, kapt. Prange, ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. Kley, OUD-ALBLAS, kapt. Budde, GOED VERTROUWEN, kapt. Nannings, WILLEM ERNST, kapt. Wittebol, STAD TIEL, kapt. Chevalier, ECHO, kapt. Buikes, en CORNELIA, kapt. Jonker.
Voor Schiedam: OUD-NEDERLAND, kapt. De Boer en VAN DER PALM, kapt. Muntendam.
Voor Dordrecht: ANNA, kapt. Cramer.

Afbeelding
Datum 02 juli 1850
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip RABENHAUPT, kapt. Prange, den 16 juni van het Nieuwe Diep naar Batavia vertrokken, bevond zich volgens brief van de gezagvoerder de 20 dito in het Engelse Kanaal bij Bevezier, equipage en passagiers genoten de besten welstand.

Afbeelding
Datum 01 januari 1851
Krant JC - Javasche Courant

Panaroekan, 16 december.
Aangekomen. De 11e dezer: Nederlandse stoomboot LANGEN LAMONGAN, kapt. Pa Sarima, van Probolingo de 11e december, 1 passagier. De 13e dezer: Nederlands schip JAN HENDRIK, kapt. H. de Jong, van Bezoekie de 13e december, 3 passagiers.
Vertrokken. De 13e dezer: Nederlandse stoomboot LANGEN LAMONGAN, kapt. Pa Sarima, naar Soerabaja over Probolingo, enige passagiers. De 16e dezer: Nederlands schip DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. E. von Lindern, naar Rotterdam. Nederlands schip RABENHAUPT, kapt. S.S. Prange, naar Amsterdam.
Schepen liggende ter rede: Nederlands schip REIJERWAARD.

Afbeelding
Datum 17 juni 1852
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Mauritius, 23 april. Het Nederlandse barkschip RABENHAUPT, kapt. Prange, van Singapore naar Cowes, is hier de 20e dezer lek met schade aan het tuig binnengelopen, hebbende op 68º O.L. hevige stormen doorgestaan.
Bij het vertrek der post komt er nog een Nederlands schip de haven inwerken, hetwelk men mede veronderstelt dat lek is; verdere bijzonderheden ontbreken nog.

Afbeelding
Datum 22 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 maart. Door de Nederlandsche Handelmaatschappij zijn bevracht de volgende 25 schepen als:
voor Rotterdam: NEERLANDS KONING, kapt. D. Huysens; TWEE ANTHONYS, kapt. J.F. Klomp; BATAVIA, kapt. N.N; HENDRIK, kapt. W. v.d. Hoeven; NEDERWAARD, kapt. M.D. Meijer; DOROTHEA HENRIETTE, kapt. D. Smit; SOUBURG, kapt. H.B.L. Evers; NEERLANDS KONINGIN, kapt. N.N.; AMBOINA, kapt. H. Poort; BULGERSTEIN, kapt. J. Maas; EUROPA, kapt. D. Keus.
Voor Amsterdam: RABENHAUPT, kapt. Prange; AMBARAWA, kapt. Buykes; ADMIRAAL TROMP, kapt. Van Tubergen; CLAUDIUS CIVILIS, kapt. Petersen; ARDJOENO, kapt. S.R. Post; PRINS HENDRIK, kapt. Smit; GENERAAL LIST, kapt. R. Lutjes; MATHILDA, kapt. H. Wriburg; MARGARETHA SIMONETTA, kapt. N.N.; MAGDALENA, kapt. A.P. Klein; SUSANNA GEERTRUIDA, kapt. D. Steenveld, Szn.; LUITENANT-ADMIRAAL STELLINGWERF, kapt. N.N. (opm: M.C.E. Mispelblom Beijer).
Voor Schiedam: ANNA, kapt. N.N. (opm: W.H. Cramer)
Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes.

Afbeelding
Datum 19 juni 1854
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 juni. De navolgende schepen zijn te Londen naar de Australische Volksplanting bevracht:
Naar Sydney: GRAAF VAN NASSAU, 689 ton, van Amsterdam, kapt. E. Sanders; DRIE GEBROEDERS, 392 ton, van Rotterdam, kapt. L.J. Wilhelmie; KINDERDIJK, 693 ton, van de Kinderdijk, kapt. W. Ouwehand; ARDJOENO, 522 ton, van Amsterdam, kapt. S.R. Post; en GENERAAL LIST, 765 ton, van Amsterdam, kapt. K. Latjes.
Naar Melbourne: NAGASAKI, 686 ton, van Rotterdam, kapt. F.A. Bunnemeijer; MARIE JULIE, 368 ton, van Rotterdam, kapt. Bruynseels en BURGEMEESTER VAN REENEN, 558 ton, van Amsterdam, kapt. A.W. v.d. Meer van Kuffeler.
Naar Melbourne en Geelong: EDOUARD MARIE, 550 ton, van Rotterdam, kapt. H. Eeltje, en BENGALEN, 300 ton, van Rotterdam, kapt. T. Keus.
Naar Port Philip: WILLEM III, 575 ton, van Schiedam, kapt. C. v.d. Burg; PICTURA, 714 ton, van de Kinderdijk, kapt. R.J. Scholten; NEPTUNUS, 714 ton, van Amsterdam, kapt. P. Schuurman; DUIVELAND, 221 ton, van Bruinisse, kapt. J.C. Viersma; VOORWAARTS, 663 ton, van Alblasserdam, kapt. G.P. Bas; TAGAL, 708 ton, van Dordrecht, kapt. J.F.H. Göbel; PRINS HENDRIK, 705 ton, van Amsterdam, kapt. J. Goedkoop en CORNELIS GIPS, 609 ton, van Dordrecht, kapt. M. van Rijn van Alkemade.
Naar Port Philip en Sydney: AUSTRALIE, van Amsterdam, 721 ton, kapt. D.B. Jochems; en ALBRECHT BEYLING, 467 ton, van Schiedam, kapt. G.L. Moller.
Naar Adelaïde: JACOBA, 617 ton, van Rotterdam, kapt. F.J. Boursse Wils; FOP SMIT, 611 ton, van Rotterdam, kapt. K.J. Swart; LOURENS KOSTER, 545 ton, van Rotterdam, kapt. D.B. Kleve en VAN GALEN, 573 ton, van Amsterdam, kapt. J.R. Smit.
Te Liverpool werden bevracht 7 Nederlandse schepen, als:
Naar Sydney: CLAUDIUS CIVILIS, 685 ton, van Amsterdam, kapt. J.F.D. Petersen, RABENHAUPT, 433 ton, van Amsterdam, kapt. L.R. Rijken, ESTAFETTE, 430 ton, van Amsterdam, kapt. A.M.J. Rietveld en WATERGEUS, kapt. W.H. Kramer.
Naar Melbourne: MARIA ELISABETH, 788 ton, kapt. K.J. Jonker, en GEZUSTERS, 721 ton, van Amsterdam, kapt. E. Virginius.
Naar Adelaïde: DRIE VRIENDEN, 303 ton, van Amsterdam, kapt. M.J.B. Noordhoek Hegt.

Afbeelding
Datum 28 maart 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 maart. Gisteren is hier aangekomen de Nederlandse bark JAN VAN GALEN, kapt. J.R. Smit, de 21e februari vertrokken van Port Adelaide.
Heden is her aangekomen de Nederlandse bark RABENHAUPT, kapt. L.R. Reyken, de 6e februari vertrokken van Sydney.

Afbeelding
Datum 19 mei 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op de vendutie van dinsdag de 22 dezer zal voor rekening van belanghebbenden worden verkocht een afgekeurde fokkemast, afkomstig van het Nederlandse schip RABENHAUPT.

Afbeelding
Datum 01 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 12 april. Scheepsvrachten. Nadat de PIO NONO tot GBP5,- via Akyab (opm: Sittwe) naar Nederland werd vervracht, en de AZIA suiker accepteerdetot NLG 80, werd bekend, dat de Factorij verscheidene schepen, waaronder de HENRIETTE CORNELIA, PALEMBANG, WILDEMAN en HENRIETTE MARIA, in haar gewone bevrachtingen opnam, gingen daardoor de vrachten iets hoger, en bedong de VAN GALEN NLG 82,50 voor rijst en NLG 92,50 voor suiker, alhier en te Soerabaija te laden, en later nog de RABENHAUPT NLG 80 voor rijst en NLG 90 voor suiker, alhierte laden, beiden naar Amsterdam. Alhier zijn dus alleen nog disponibel de TWEE GEBROEDERS en NEDERLAND, maar waarvan men zegt, dat een naar Japan zal gaan, terwijl de andere mede in de gewone bevrachting der Factorij zal worden opgenomen. Te Samarang is de VAN DER WERFF ladende tot NLG 90 naar Amsterdam. Te Sooerabaija is de NEPTUNUS tot NLG 82 ladende. Het aldaar aangekomen schip OUDERKERK AAN DEN AMSTEL is mede door de Factorij genomen, en de JAVA KOERIER laadt voor eigen rekening.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaap de Goede Hoop (Simonsbaai), 26 augustus. Het Nederlandse schip (opm: bark) RABENHAUPT, kapt. Rijken (opm: L.R. Rijkens), van Java naar Amsterdam bestemd, is hier heden met averij binnen gelopen.

Afbeelding
Datum 18 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de volgende negen schepen, als: Voor Rotterdam: OLIVIER VAN NOORD, kapt. F. Guijt; JOHANNA EN GEERTRUIDA, kapt. P. Flens Jz.
Voor Amsterdam: SARA JOHANNA, kapt. J.L. ten Boekel; RABENHAUPT, kapt. J.T.S. Ruhl; WILLEM BARENDSZ, kapt. C. Jaski, VRIENDENTROUW, kapt. D. Grevelink; BATAVIER, kapt. H.D. van Wijk.
Voor Middelburg: DRIE VRIENDEN, kapt. L.P. Andreson.
Voor Schiedam: MARY GODDARD, kapt. N.N.

Afbeelding
Datum 25 september 1857
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. C. Ament en J.J. van der Meulen en C.S. Oolgaardt, makelaars, zullen op maandag de 28e september 1857, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam, in de Nieuwe Stadsherberg, aan het IJ, verkopen:
- 1/32 aandeel in het barkschip VRIENDENTROUW, groot 496 tonnen, varende onder directie van de heer H.G. Croockewit.
- 1/32 aandeel in het barkschip de ZWAAN, groot 494 tonnen, varende onder directie van de heer H.G. Croockewit.
- 1/32 aandeel in het barkschip DERKINA TITIA, groot 422 tonnen, varende onder directie van heer J. van Maurik.
- 1/32 aandeel in het barkschip RABENHAUPT, groot 433 tonnen, varende onder directie van de heren Kranenborg & Zonen en C.M. Nap.
- 1/16 aandeel in het barkschip CORNELIA, groot 778 tonnen, varende onder directie van de heer J. & T. van Marselis.
- Een scheepsgiek, lang 26 vt., wijd 6 vt., met 4 riemen, roer, enz., liggende aan de Werf “De Vrede”, in de Groote Wittenburgerstraat.
Breder bij biljetten omschreven en bericht bij bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 18 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Carthagena, 1 januari. De Nederlandse bark GEERTINA, kapt. Mooi, van Odessa naar Cork, is alhier lek en met schade aan het tuig binnengelopen.

Afbeelding
Datum 26 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kroonstad, 20 mei. Het Nederlandse schip GEERTINA, kapt. Mooy, van Newcastle komende met steenkolen, op hier bestemd, is ten gevolge van ijsgang bij London-Grund op strand gedreven. Er zijn een stoomboot en lichters ter assistentie afgezonden.

Afbeelding
Datum 29 mei 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Kroonstad, 23 mei. Het schip GEERTINA, kapt. Mooi, van Newcastle naar St. Petersburg, bij London-Grund gestrand - zie NRC van 26 mei - is weder af en alhier aangekomen.

Afbeelding