Inloggen
MARGRIETA - ID 13301


Kroniekberichten

Datum 19 december 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Scheveningen, 18 december. Een half uur noordwaarts van Scheveningen is gisteren gestrand de kof MARGRIETA (opm: MARGRITA ?, zie NRC 241249, ook MARGARETHA), te Groningen te huis behorende, terugkerende van Koningsbergen en bestemd naar Gent, kapt. K.J. Scholten. Het vaartuig was met raapkoeken geladen. De reddingsboot van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij is terstond na het ongeval in zee gegaan, doch door het breken van een lijn kon men het schip niet dadelijk naderen en de manschap kwam zelf in dringend levensgevaar. Andere reddingsmiddelen werden even vruchteloos beproefd, hetgeen niet weinig leedgevoel verwekte, daar men het angstgeschreeuw der equipage duidelijk vernam.
Ten derden male waagde men hierop een kans, ofschoon het reeds donker was geworden. De wakkere Jan Plug begaf zich met zes vissers, te weten P. Kolk, A. Tuit, P. de Jong, A. de Toet, K. Grootveld en de uitmuntende zwemmer G. van der Hak, in de reddingsboot. Men kan zich de verslagenheid verbeelden, toen na kort tijdsverloop bij de op last der strandvonders ontstoken vuren bespeurd werd, dat de lijn opnieuw gebroken was en de boot ledig gezien werd, dobberende op de onstuimige zee. In allerijl waagden zich enige kloeke zwemmers, om zo mogelijk aan hun gezellen en de equipage van het schip hulp toe te brengen, hoewel velen allen reeds verloren waanden. Men kan zich de vreugde van die zwemmers verbeelden, toen zij van het schip hoorden roepen, en hierop werd met levensgevaar een wagen met paarden tot op enige afstand van het gestrande vaartuig gebracht en mocht men de vreugde smaken de wakkere vissers met vier schipbreukelingen aan strand te brengen. De equipage had uit zeven koppen bestaan. Twee hunner, zoons van de kapitein, waren over boord geslagen juist toen de reddingsboot het schip was genaderd. De geredde schipbreukelingen zijn de kapitein, de matroos W. Hazenoot, P. Keyzer, H. ten Brink, en de scheepsjongen H. ten Brink. Men moet alle lof geven aan de onvermoeide pogingen van de wakkere vissers die met groot gevaar althans het grootste deel der equipage hebben mogen behouden.

Afbeelding
Datum 24 december 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Rotterdam, 22 december. In de morgen van de 18e dezer is bij Katwijk aan Zee het lijk aangespoeld van Harm Scholtens, de jongste zoon van kapt. H.J. Scholtens, die daags te voren bij gelegenheid der stranding van de kof MARGRITA met zijn broeder in de golven is omgekomen. Gisteren is ook het lijk van de oudste zoon des kapiteins, Jans Koop Scholtens, zijnde de stuurman van het schip, bij Noordwijk aan Zee op strand gevonden.
(opm: NRC 191249 spreekt van MARGRIETA, kapt. K.J. Scholten; het verslag van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij van MARGARETHA).

Afbeelding